Egy idelye már olvasgatom a fórumot. Én is nagy leandekedvelő vagyok, most 4 db van otthon,nem túl nagyok,és még nem virágoztak. Társasházban lakunk,télen a lépcsőházban jól kiteleltek, most kint vannak az ablakban. Ezeket hajtásról szaporítottam. Viszont szüleimnél legalább 10-15 db hatalmas leander van az udvaran,azok már vagy 5-6 évesek,gazdagon virágoznak. Mivel nem vagyok még leander-szakértő,ezért azt szeretném tőletek kérdezni,hogy miután elvirágzik a leander,ősszel le kell-e metszeni a virágokat tartalmazó szárt, vagy meg kell hagyni?
A másik: ma kaptam kollégámtól leander magokat. Nem igazán ismerem ezt a típust,amiket eddig láttam,nem volt magja. Állítólag el kell ültetni,pár hét alatt kinő. A bal oldali világos,a másik piros,azt hiszem. Nem tudom,hány magot tegyek egy cserépbe,vagy hogy ültessem el,ha van valami ötletetek,írjatok,köszi.
Sziasztok.A hétvégén vettem egy másik fajta írtó-kivégző szert, a nevét természetesen megint nem tudom. Kivételesen az eladó hozzáértőnek tünt.szerinte nem a spray, vagy permetszer márkája okozhatta a levélhullást, hanem a nem magfelelő beszórás. Ha túlpermetezzük (nálunk tuti ez volt) akkor mindegyiknél előfordul a levélhullás .A kevesebb jobb és hetente ismételni. A leveleken az oldat nem folyhat körbe (levéléleknél). Most így spriccelejük őket, majd kiderül. majdnem elfelejtettem, hogy az összetételnél itt is valami ásványolajat írogat, mármint a most vásároltnál.
A férjemnél szokott lenni kisolló, én messze megyek tőle, de eddig nem sok sikert értünk, általában nem lett semmi meglepetés, bár annak látszott az anyanövény. Mondjuk a csíkoslevelűnél ez nem zsákbamacska:-)
Én tavaly a biztonság kedvéért mindent belocsoltam a rózsákat is, igaz csak 5-6 van nekem. Nem is volt tavaly tetüm egyáltalán. A gazdaboltos bácsi direkt mondta hogy belocsolás, a papiron rajta van úgytom a permetezés is. Viszont ha felszívódik az ízét nem szeretik a dögök, valahogy így magyarázta. Idén viszont ültettem levendulákat. Kiváncsi leszek a hatására.
Én is köröztem körülötte, de gyáva vagyok. :) Messziről látszik, hogy rosszban sántikálok. (Suliban sem tudtam puskázni. Egyik tanárom egyszer elárulta, hogy már jóval előtte elpirultam...)
Rágica nem kell magad mindig ostorozni, mindannyian csodáljuk bátorságodat és türelmedet, nem gyilkosnak, hanem metszőművésznek tartunk, hogy nem mindig tudunk követni, az a mi hibánk, vagyis inkább az enyém, mások nevében nem nyilatkozhatok. Igaz, lassan alig maradt a teraszomon nagyobb leander, mentek kopaszon a budaőrsi neveldébe, csak annyi a különbség közöttünk, hogy általában továbbra is a totális metszést részesítem előnyben, de az itthon maradottak között idén több esetben is a Te módszeredet alkalmaztam:-)))))))))))))))))))))))))))
Ha olvasgattál, akkor tudod, hogy én egy "leandergyilkos" vagyok. Bár szerintem én szeretem igazán őket. És így ők is jobban szeretnek engem. Én minden tavasszal metszem őket, de már nem totálisan, csak néhány ágat. Jó lenne látni, hogy milyen a formájuk. Akkor tudnék tanácsot adni. Ha szép formát akarsz adni nekik, akkor lehet, hogy fel kell áldoznod az idei virágzást, de jövőre meg fogja hálálni. Persze van olyan megoldás is, hogy csak néhány ágat vágsz vissza, hogy meg tudják mutatni a virágjukat. Jövőre pedig a maradék ágakat lehet visszavágni.
Sziasztok! Kezdő leanderes vagyok :-)) Tavaly ősszel kaptam ajándékba 2 nagyot, azok most lent vannak a szuterinben. Holnap fel szeretném őket hozni a teraszra. Azt szeretném megtudni, hogy meg kell-e őket metszeni, és ha igen, hogyan? Szeretném ha virágoznának, azt sem tudom, milyen színű a virágjuk.
Gödöllőn a kastély melletti kertészetben voltak ilyen csíkos levelű leanderek. (ősszel láttam) Ár nélkül szerintem "dekoráció" volt. De hátha lehet kapni a bébijét...
Ez fajta kérdése szerintem, nem véletlen, hogy elég ritka fajták.
Egy üvegtálba raktam őket, így az alján is látom, hogy nőnek rajta a kukacocskák. Csak arra kell vigyázni, meg ne rothadjanak, néha nem árt cserélni a vizét.
Kíwáncsi vagy, miként viselkednek a magok? Hát ahhoz képest, hogy milyen szépen fejlettek voltak, csak most kezd néhány növekedni, bár sok kihajtott, csak aztán leállt. Nem baj, van idejük:-)
Azt gondolom, hogy a rügy kezdeményhez igazított edény lehet sikeres - ott a legerősebb a gyökérképződési hajlam. A kéreg óvatos bemetszése is jó lehet.
Bálint Gazda szerint bujtással is szaporodik, ez a mód nagyon hasonló.
Ü.: gazda
Ha valakinek lenne ilyen világos levélszegélyű, érdekelne. Köszönöm!
Megöntözést jelent. Az actara 4g kiszerelésben kb 400ft. Azt belekevertem 5 liter vízbe, és avval öntöztem meg a növényeket. A káliumot is kb egy kiskanálnyit egy locsolóba. Mindkettő hatásos volt nálam.
Pont egy hete fújtam be (visszanéztem), ez nem perdöntő, eddig nem ártott, de ha kiteszem a napra..., bár a hidegvizes lemosás után is elég olajos. Majd ősszel folytathatjuk a témát:-)
Nem túl sok idő telt el a megpermetezésem óta, nagy változás nem látszik rajta, eddig árnyékban tartottam. Ma azonban szíves utólagos engedelmetekkel lemostam róla az olajos anyagot, mert bimbózik és nem szeretném továbbra is árnyékban tartani. A kísérlet amúgy is elhibázott volt, merthát biztos nem ilyenkor, tavasszal ajánlanám használni, hanem ősszel, amikor bekerülnek és akkor télen, reményeim szerint, nem tetvesednek tovább, ahogy ez az én fikuszaimon is történt.
Talán egykor, amikor még kuriózum volt a leander, akkor érdemes volt ennyit vesződni, de ma...Csak azt ne mond, hogy Te így szaporítasz!?
Igaz, vannak nehezebben gyökeresedő fajták, melyeknél esetleg meg lehet próbálni..., egyébként én Bálint gazda saját szájából hallottam, hogy a nyár végi szaporítást javasolja, a kicsikre oda kell ugyan figyelni télen, de a következő nyáron már gyakorta virágoznak, mert a hajtásvégben már benne van a virágzási hajlam.
leandernél nem próbáltam még, bár néhánytra ráféerne. BVolt olyan szobanövényem, aminél működött. , de szobafenyőnél speciel nem. Ráadásul termő citromnál direkt javasolják ezt a módszer. Ősszel megcsináltam, amit kell, és most tavasszal lebontottam, de sehol egy gyökér