Az új VW konszern által használt automatizált DSG 6, DSG 7 sebességes váltók a használat során megmutatták hogy minél bonyolultabb valami, annál könnyebben el is romlik.
A mechatronija jelenleg nem hibás mert amikor baja volt akkor jelezte azt( a műszerfalon az összes sebbességjel villogott) meg a rádugott gép sem jelez nechatronika hibát. A poén az az h ha 20 °C körül van a hőmérsékelt akkor jelentkezik a hiba...ha 10 °C vagy alatta akkor szinte soha nem csinálja. Lehet h csak véletlen de senki nem tudja h mi a baja. Lehet h valóban van vmi szálszaksdás és a hőmérséklet változás miatt tágul vagy szűkül a sérült vezeték?
Nem emlékszem a cikk minden részletére, de ott ha jól tudom megpróbálták értesíteni az ügyfelet, és semmi feleslegeset nem cseréltek.
A hiba nem itt van. Olyan sem fordulhat elö, hogy nem adják vissza az autót. Az az ügyfél tulajdona! A szerviz csak a beépített alkatrészre tarthat igényt a számla rendezéséig. Mondjuk ez egy izzó esetében sima ügy, hiszen vissza vehetik. Más a helyzet pl egy kuplungnál. Ott is visszavehetik, és a szerviz nem köteles müködésképes állapotba hozni az autót. Magyarul kiszerelik a kuplungot, és a váltót nem rakják vissza.
Van amikor a beépített alkatrészt a beépítés után nem lehet újra értékesíteni. (pl. olaj, olajszürö) ilyenkor sajnos a szerviznem nem marad más csak a polgári per, amit 4 liter olaj és egy szürö esetén nem fognak bevállalni, de az autót akkor sem tarthatják vissza.
Viszont mégegyszer nyomatékosabban:
Ha a munkalapon a megrendelt szolgáltatás nem egy adott alkatrész cseréje, hanem egy jól körülírt hiba elhárítása, akkor az ügyfél nem köteles azokat az alkatrészeket és a beépítés munkadíját kifizetni amelyek nem hoztak eredményt!!!!
Ha ez nem így lenne akkor rá lehetne melegíteni mindenkire 4 új felnit, hátha majd attól megszünik az ablaktörlö hibája.
Tudom, hogy nagyon hajánál ragadott példa, de nincs abban különbség, hogy felnit vetettek meg az ügyféllel, vagy motorvezérlöt, esetleg mechatronikát.
Amit az ember nem kért azt nem kell kifizetni.
Aki mégis az magára vessen! Remélem az a teszkóban is mindig többet hagy a kasszánál, mint ami a kosarában van.
Ha gyári olajat kapott, akkor nem attól ment tönkre a mechatronika. Nem volt olcsó, de sajnos a dsg ilyen. Ha ennyire nem akar működni az a mechatronika, akkor lehet megérné bontottan venned egyet és azt belerakni a váltódba.
Valamennyire igazad van, de pont nemrég volt egy cikk lehet hogy pont itt. Egy nő bevitte a pár éves Superb-et a márkaszervízbe, ahol mondták hogy kb x ft lesz amit kér, majd mikor ment az autóért 4szer annyi lett. Muszáj volt kifizetnie mert különben nem adták vissza az autót.
Gyári olajat kapott és ezután ment tönkre az alaplap. Ausztriába küldték ji javításra. 260e huf volt egy újabb olajcserével a végén. A javításra 1 év garit vállaltak, de most "nem kommunikál...szakadás" vagy valami hasonlót ír ki a gép. Azt veszem észre h 4ből 5be ha nem pörgetem fel2000 ig hanem alatta tarom akkor bedadod...ingadozik a fordulat mintha nem tudná h mikor váltson. NEM magam javítottam és nem is akarom...csak rohangálok szerelőtől azerelőig mert nem sokan értenek a dsg hez.
De sokszor az van ám, hogy az ügyfél már "okosan" megy a szerelőhöz, nem egy esetben viszi az alkatrészt. Ilyenkor a szerelő vagy elküldi, vagy kicseréli, amit az ügyfél kért, de reklamációnak helye nincs. És igaza van .. mármint nem az ügyfélnek :o)
Szerintem sokkal inkább az van, hogy a tulajok maguknak keresik a problémát. Ahelyett, hogy szerelőhöz mennének, fórumot olvasva próbálják kicseréltetni azokat a dolgokat, amikről hallottak. Aztán egy idő után elégedetlenkednek és csodálkoznak, hogy még mindig nem jó.
Nem mondom, hogy nincs rossz szerelő, de aki képtelen magának olyan szerelőt találni, aki rendesen dolgozik, azzal nem tudok mit kezdeni, nem a szerelővel van a baj :o ... ja, hogy az pénzbe kerül? Igaz, sőt sokba, mert az autózás nem ingyen van. Aki azt hiszi, még sokkal többet fog fizetni, ráadásul sose lesz jó autója =:-O
Heló! Milyen olajat kapott, ami megbolondította a mechatronikát? Írod hogy ezt megjavították, felújították. Mit javítottak vagy cseréltek benne? Hol csinálták és mennyibe fájt? Mostanában volt hibakód olvasás?
2006os 2.0 b6 passat autím van dsg vel. A dsg februárban esett át egy olajcserén és megőrült tőle a mechatronik alaplap...felújították, feltanították (nehezen ment) utána tünetmentes mkstanáig. Jelenleg azt csinálja h hideg motornál kb 10 percig be-be rángat ha tartom a sebességet és néha meleg motornál elengedi a sebességet és kiugrik üresbe. S.O.S
Eddig még nem, de most az a tapasztalat hogy inkább melegen csinálja, hidegen kevésbé, vagy egyáltalán. Most az lesz, jövö héten elviszem. Csak nem bízom annyira bennük, és attól tartok lehúznak, és olyan hibát mondanak nekem ami több száz ezer ft.
Üdv! Olyan kérdésem lenne hogy van egy 2008as golf 5 gti-m 6os dsg-vel. És azt csinálja hogy indulásnál rángat, és ha egy dombon kell elinduljak felfelé, akkor elég intenzíven csinálja és sokáig. Olaj most lett cserélve benne, azt gondoltuk megoldja a problémát, de sajnos nem. Mi lehet a baj?
Érdeklődnék hogy az új VW T6-os 2.0tdi Caravellekben amit ezután (novemberben) fognak legyártani a 7sebességes DSG váltóról van-e infója vkinek ?? száraz vagy olajos lesz?? mire számíthatok a váltó kapcsán (meghibásodás valószínűsége ..stb.)? amúgy ha érdekes a kérdés megválaszolásában az autó 4motion is a dsg mellett. Segítségeteket előre is köszönöm.
Igen, hívtam a márkaszervizt, de éppen országosan le volt fagyva a rendszer:-)))
Igaz ekkor már a szerelőnél pihent az autó. Egyébként rákárdeztem erre a gyári hibára, az volt a válasz, hogy semmi köze hozzá (szintetikus vs ásványi) és tuttibiztos, hogy nem attól ment tönkre a mechatronika.:-) Magyarul elhajtottak. Hozzáteszem 2 szakember cserélte ki, akik a Porsche Hungáriánál vannak, és ők mondták, hogy ettől ment tönkre.
Az is igaz, hogy magában a váltóban nincsen olaj, sőt még szűrő sem, hanem pontosan nem tudom hova kell az olaj, sztem magába a mechatrionikába, nem egész 2 liter.
Egyébként szebben megy az autó, szebben vált. 2 hét múlva rendberakatom a vezérlést, és hibátlan lesz az autó:-)
Látom,nem tudtatok válaszolni a kérdésemre,vagy nem láttátok...így most felteszem még egyszer. Na szóval....Van egy VW Passat B6-om,2.0 Pd Tdi,6 sebességes DSG váltóval.200.000 km van benne,rendszeresen karbantartott,stb...azonban...néha a váltó kidob üresbe...újra indítás után megint jó.Mitől van ez,megtudná valaki ezt mondani?Mellékelek egy videót,amit bár nem én készítettem,de megszólalásig hasonlít a heyzet.
nem olvastam végig az egész fórum történelmet, de hadd írjam le hogyan jártam.
Tavaly májusban vettem egy 1.4 TSi motorral felszerelt 7 sebességes DSG váltós Passatot (2010) 160000 km-rel.
Hollandiából lett behozva, a szervizkönyv szerint nem volt még benne váltóolaj csere, uuuuuu.
Idén augusztusban 178000 km-nél beállt a váltó. EPC hibakód, check engine, mindenféle előjel nélkül.Parkoló állásból nem lehetett kivenni, a motort nem lehett beindítani.
Mechatronik csere megoldotta a problémát, viszont amit nagyon elszúrtam: állítólag visszahívás volt ezekre a DSG váltós autókra, mert gyárilag szintetikus olajat raktak bele, ami idővel tönkreteszi a mechatronik elektronikáját, ezért a márkaszervizben ingyen és bérmentve lecserélik ásvány alapú olajra.
Én meg akartam várni a 180000-es szervizt, amikor kicseréltetek mindent, de sajna nem bírta ki. Most viszont vezérlés csere következik, mert hidegindításnál néha becsörög a lánc, és nem akarok megint hozzányúlni a hitelkártyámhoz:-(
Mennyire nem jó ötlet most száraz 7 sebességes váltóval rendelni 1.4 Octaviat?
Barátom tegnap rendelte meg és mondta hogy végül a automata váltó mellet döntött, kereskedésbe azt mondták neki hogy 250e Km bír, de ahogy itt olvasgattam mintha hamarabb is lenne goind vele