Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Nem lenne ez rossz hely, ha csak Lillafüredet és Tapolcát vennénk alapul, de a többi... háát, mehet a lecsóba:-) A férjem, aki egyébként dunaújvárosi (nem is értem mit keresünk itt még mindig) külföldön dolgozik, ezért (is) sokat utazunk, kis túlzással "világpolgárok" vagyunk.... egyszóval így még csak-csak kibírható az "Acél(nélküli)város":-)
Köszi a receptet, hétvégén ki is próbálom:-) Tudtam, hogy ismerős a "motívum", és éppen ebben a pillanatban, elnézve a fotókat, rájöttem, hogy honnan!!!!
Általános iskola alsótagozatában, talán a technikacsomagban(?) voltak színes és éppen így bevagdalt lapok, azokat fűzögettük, vagy valami ilyesmi:-)
Mégis csak jó ez a Ginkgo Biloba:-))
Ha a búzacsíra nem ízlik, a búzafűlével ne is kísérletezz, mert az aztán förtelmes, brrrrr, pedig amúgy szép zöld színű:-)
A kínai ételbárokban kapható mungóbabcsíra salátát próbáltad már? Ne hagyd ki!
Meg ne ijedjen senki, ez nem egy hagyományos ajtó előtti lábtörlő, hanem egy virslis-tésztás, finom lepény féleség. Egyszerű pizza tészta, virslivel megszőve. Gyerekbulira készült, kockára vágva ehetik majd a lurkók mustárral, ketchuppal, majonézzel megízesítve. Különben egy négytagú családnak is bőven elég, egy egyszerű vacsorára...
A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, ha kell még tejet pótolunk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután kinyújtjuk kb. 25x35 cm-es lappá, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Pizzavágó kőrkéssel, hosszanti irányban végig vágjuk a tésztát, de végeinél kb. 2 cm-re meghagyjuk a széleket. Ezután a hosszában félbe vágott virsliket, beszövögetjük a tészta csíkok közé. Felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 C-on pirosra sütjük a "lábtörlőt".
Mikor megsült, kicsit hűlni hagyjuk, majd különböző mártásokkal és friss kerti zöldségekkel tálaljuk.
42 Ft a tojásért??????? Aztaaaa, strucc tojta, vagy mifene:-))
Nem mellesleg egy régebbi balatoni nyaralás/kirándulás során, útban Veszprém felé, megáltunk reggelizni egy struccfarmon - Csopak után, a nosztori struccfarm, nem tudom működik-e még - ettünk strucctojásból rántottát, hááát, nem semmi volt:-)
MediLine - miután miskolci vagyok - eddig még megúszta, de mivel kb. havonta járunk Bp-re ezért/azért, legközelebb "lerohanom" őket:-)) Viszont a miskolci Herbatár nem volt ilyen szerencsés:-) http://herbatar.hu/index.html Látod a fotón a roskadozó polcokat? Szerinted? :-))
Valóban van egy-két csíra, ami érdekes ízű, de én elfogult vagyok, hiszen (általában) mindenféle "zöldet" megeszek, feltéve, hogy nem mozog:-)
A virlis "hímzésed" valami istenien néz ki, ha van idő, jöhetne egy recept is!!
Jaj, ne is mondd ezt a vaterát, nagyobbik fiam állandóan ott bizniszel, a postás már családtagnak számít nálunk, épphogy csak itt nem alszik:).
Szerintem próbáld ki Limara valamelyik öregtésztás receptjét, nem fogsz csalódni. Zsömlét én is próbáltam már öregtésztával, nekem nem jött be, inkább volt zsömle formájú kenyér jellege. Feleségem szokott lopni az öregtésztámból a lángoshoz, ott dícséri.
Tanyát már vehetsz 500 ezerért 30 ha-al. Csak egy nagy levegő kell a váltáshoz, meg egy üveg vodka:).
Aztán majd ha megírod első könyvedet "A pólyától a kecske tőgyéig" címűt, ugye adsz egy dedikált példányt? :D
Nagyon guszta ez a rácsos, de a palóc-és sárközi motívumokkal díszített puffancs sem kutya;).
Kifli nem lett sütve, mert elfelejtettem, hogy nálunk hétvégén mindenféle ünneplések voltak, fullon járt az összes konyhai gépezet:).
A rukkolát nem lehet megenni, olyan rossz íze van. Pedig nem büdös, nem nyálkás, szépen kifejlődött..a zsázsa sem sokkal különb, az meg mintha mentholos lenne:s.
Azt hiszem lassan kombájnt kell bérelnem :D!A búza is beindult lehet legelni,tegnap már a lányaimmal úgy félig kicsírázva csipegettük és szerintük olyan íze van mint a lisztnek :D :D!!!(nah milyen is lenne :-) .
Az uramnak is kínálgattam most reggel de azt mondta annyira sajnálja de most mosott fogatt muhahhaaahaaa :-).
Komolyra a szót megy ez,és már a munkahelymre is vittem egy kis brokkoli csírát(összeszedtem a bátorságom :D ) mindenki lesett de kóstolt és nem tiltakozott.
és hogy szénhidrát hiány se legyen :-) a hétvégi és tegnapi termések:
Egy kis lábtörlőőőőő :D
meg egy kis vajas puffancs
Csak úgy duplán hogy mindenkinek jusson :-) virtuálisan is !!!!!!!
Imába foglalom a neved :-)!!!!! Firmi neked is :D!!!!!!!!Mindig csak akartam és akartam de nem kezdtem hozzá pedig vonzott a dolog,de most nagyon jóóó hogy benne vagyok és finom!!!!!!!!!!!!
Mediline !JÓÓóóóó vastag bukszával kell menni :D!!!!!!!Százmillió féle liszt ,mag ,ezaz amaz :-) teák .......tészták ,bio nem bio...
A vajat először én is drágálottam de mióta egyszer csináltam szintén vmi kifli félét és olvasztott vajjal kellett volna megkenni de nem volt otthon melegítettem margarint és elfeledkeztem egy ideig róla ......hát az tiszta víz volt...és olyan nagyon bizarr!!!!!!!!!!!!
Akció figyelő vagyok :D és az aldiban ha leakar járni a vaj jól leócsítják nah akkor spájz igaz sokáig már nem áll el de sütni szuper!
És a piacon is van egy akciós tejes oda is bebújkálok mindig :D!
Mikaqihoz hasonlóan én is vajra szavazok(bár ez a legdrágább), a sima maragarin "vizes", a sütőmargarinok pedig, szerintem, hááát, hogy is mondjam, olyan lágyabbak, vagy mi. Persze - vészhelyzet esetén - a jobb minőségű sütőmaragarin se rossz.
:-))) háromszög, "oszt jóvan":-) Olyan háromszög, hogy szép croassain legyen belőle, amikor feltekered. Én azért nem szoktam annyi tekervényt csinálni, mint Limara, igazából az a lényeg, hogy kellően "átölelje" a benne lévő tölteléket, no meg ... ahogy sikerül :-)
Ilyet, ill. hasonlót én is szoktam csinálni, sima leveles tésztából (ha lusta vagyok, akkor boltiból), lehet bele tenni sajtot, kapros-túrót, virsli-darabkákat, kolbászt, sonkát, pörkölt-maradékot, zöldséget, spenótot stb.stb. Ha édesen csinálod, akkor sütésálló lekvárt, édes túrókrémet, sűrűbbre (kevesebb tejjel) készített pudingot, diót, mogyorót, cukrosfahéjat, kakaót stb. Bolti levelestésztám egyébként azért szokott itthon lenni, mert a "hirtelen valami legyen az asztalon, hogy a váratlanul bejelentkezett vendég se maradjon süti nélkül" c. történethez tökéletesen megfelel:-)
Nem tudom, hogy Mikaqi milyen receptet használ, én a netről szoktam kikeresni a recepteket, igaz, hogy nagyon sok szakácskönyvem is van, de a net gyorsabb, s mint tudjuk, a lustaság, fél egészség :-)
Pl. a Süssünk otthon c. 1991-es szakácskönyvemben ez a recept: 80 dkg liszt, 35 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás, 3,5 dkg élesztő, kevés só, 1 dl tej. Élesztő megy a tejbe, hozzáadni a tojást. Az átszitált liszttel összekeverni a cukrot és a sót... könnyedén összegyúrni, laza, jól látható tészta legyen. Ha szükséges hozzá még tej.. kinyújt, felaprított vajat rászór a tészta egy részére, összehajtogat, megnyomkod, 1-2 óra hűtőbe... utána ismét kinyújt, összehajtogat 1 óra hűtő, aztán újra ismétel. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújt, háromszögre vág, (megtölt), kiflivé sodor. Előmelegített sütőben közepes tűzön süt.
Tegnap délután volt egy műsor a Travel-en, ahol egy dániai pékségben éppen ilyen sütiket készÍtett a pék, a vajat egy nagy téglatest formában tette rá a kinyújtott tészta közepére, persze előtte a vaj-tömböt ököllel szétlapította, úgy hajtogatta rá a tésztát. Igaz, hogy utána "nyújtógépen", vagy mifenén engedte át párszor:-)
A végén többféle formájú sütit készített, volt olyan négyzetes forma, aminek mélyedést csinált a közepébe és amikor kisütötte, a tésztát egy cukros mázzal nagyon vékonyan lekente (szépen csillogott), majd tett rá mindenféle gyümölcsöt, krémet. Volt olyan süti, aminek az oldalát csak úgy lazán, kézzel "felnyitotta" és nyomózsákból nyomott bele krémet... mondanom sem kell, hogy akkorákat nyeltem, hogy ihaj:-)
A goggle, ha beírod, hogy leveles tészta, olyan fotókat ad ki, hogy elalélsz, szóval csak "óvatosan" :-)
Igaz, hogy nagyon sok szakácskönyvem is van, de a net gyorsabb:-) Pl. a Süssünk otthon c. régesrégi szakácskönyvemben ez a recept: 80 dkg liszt, 35 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás, 3,5 dkg élesztő, kevés só, 1 dl tej. Élesztő megy a tejbe, hozzáadni a tojást. Az átszitált liszttel összekeverni a cukrot és a sót... könnyedén összegyúrni, laza, jól látható tészta legyen. Ha szükséges hozzá még tej.. kinyújt, felaprított vajat rászór a tészta egy részére, összehajtogat, megnyomkod, 1-2 óra hűtőbe... utána ismét kinyújt, összehajtogat 1 óra hűtő, aztán újra ismétel. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújt, háromszögre vág, (megtölt), kiflivé sodor. Előmelegített sütőben közepes tűzön süt.
Tegnap délután volt egy műsor a Travel-en, ahol egy dániai pékségben éppen ilyen sütiket készÍtett a pék, a vajat egy nagy téglatest formában tette rá a kinyújtott tészta közepére, persze előtte a vaj-tömböt ököllel szétlapította, úgy hajtogatta rá a tésztát. Igaz, hogy ő nyújtógépen engedte át párszor:-)
A végén többféle formájú sütit készített, volt olyan négyzetes forma, aminek mélyedést csinált a közepébe és amikor kisütötte, tett rá mindenféle gyümölcsöt, majd a tésztát egy cukros mázzal nagyon vékonyan lekente (szépen csillogott). Volt olyan süti, aminek az oldalát csak úgy lazán, kézzel "felnyitotta" és nyomózsákból nyomott bele krémet... mondanom sem kell, hogy akkorákat nyeltem, hogy ihaj:-)
:D Tüzelő?:-)) Egy kutyástól ennyire telik:). Igen, a magokat az előírtaknak megfelelően áztatom, csak a továbbiakban igyekszem kevesebb vizet hozzáadni, inkább a párára bízom, hogy ne rothadjanak ill. időnként levegőztetem. A mustár egyelőre engem igazol, mert többeknél nem sikerül, megbüdösödik, én meg ma hoztam haza /nem itthon csíráztatok, hanem a munkahelyemen, de pszt., maradjon kettőnk között:)/ néhány kifejlett csírát és nem büdös, nem nyálkás, rettentően finom, csípős. Nem jól mondtam, a rukkolám fuccsolt be, nem a zsázsa. Bár ahogy olvasgatom amit belinkeltél, lehet, hogy a fejlődés elején ez a hozzátartozója úgy mint a mustárnak a kis zöld göbök.
A Föld Pangea óta tényleg repedezik mint a kenyerem alja, de az Ember-Föld párharcból utóbbi fog kijönni győztesként. Pár tízezer év és minden sebet önbegyógyít magán. A Földet nem lehet elpusztítani, az embert igen:(.
Tényleg chips-adómentes a töpi, só nélkül eszem, megelégszem azzal, ami a kenyérben van.
Szegény .ETNA.! Üres kenyér tejjel:). No majd küldök egy kis tepertőt meg zsírt, csak az egyik zaciba kell leugranod érte:).
Ó, nyami-nyami, micsoda chips-adómentes finomság! A kenyered meg olyan akár a Föld, felülről elfogadható, no de alulról van rajta egy-két repedés :-)
Olyan finom kenyerünk lett ma, hogy sajnáltam még a vajjal is elrontani, így ma uzsonnára csak szimplán ettem a kenyeret, hozzá házitej... na ez ám a Kánaán:-)
Tüzelő?:-)) Tényleg inkább lángoló, max. kitörő:-)
Ugye szépen előáztatod vízben, ami éppen ellepi, s éppen annyi ideig, amennyi a zacskóján szerepel? Nem tudom, nekünk bejött a búza is. Egyébként sokkal gyorsabban és "problémamentesen" fejlődik a meleg nyári időszakban, mint a téli fűtött (központi fűtés) lakásban. Megkockáztatnám, hogy még - talán - az íze is, mintha másabb, jobb lenne. Persze én alapból napimádó vagyok, nálam az a jó, amikor "olvad az aszfalt" (ahogy egy kedves volt kollégám mondotta volt), ergo nekem minden jobb (szebb, más ízű, színesebb, finomabb stb.), ami nyáron történik:-)
A "problémás" zsázsára van egy-két módszer, kinek melyik jön be, nekem nincs gondom a csíráztató tálas módszerrel sem, de mindig betartom a csomagoláson lévő utasításokat, amelyek nem minden magnál ugyanazok!
A google-val lehet jó módszereket, kisfilmeket találni zsázsára is, elvégre ízlések és pofonok, no és a mag sem mindig egyforma, a lakásban a hőmérséklet sem, a víz sem stb. Ha az egyik módszerrel nem sikerül, simán összejöhet egy másikkal:
Zsázsa csíráztatása: Áztatási idő: 6 óra Csak permetezzük.Csíráztatási idő: 4-8 nap Zsázsát úgy tudunk jól csíráztatni, hogy egy nem túl magas oldalú műanyag tálba teszük az átöblített magokat, szépen elsimítva, egy rétegben. Aztán naponta kétszer csak úgy kézzel, finoman vizet spriccelünk rá. Mert így egyben marad a "zselatin" massza. Gyönyörűen meg fog nőni kb. 3-4 centisre, amikor enni akarunk belőle, csak vegyünk ki belőle annyit, amennyi kell. A többit hagyjuk a tálban, és öntözgessük... míg el nem fogy!
Másik csíráztatási mód: A zsázsa egy hét alatt megnő akkorára, hogy már enni lehet, azonban az ideális idő, amit hagyni kell a növekedésének az két hét. Szitába szórjuk a magokat, jól meglocsoljuk, majd egy nedves pamut textillel letakarjuk. Naponta 3-4-szer meglocsoljuk. Három nap elteltével már kicsírázik annyira, hogy a ruhát levehetjük a tetejéről. Ezután még egy pár napig, a fogyasztásig locsolgatjuk.
/No milyen jó indián nevet találtam Neked?:)...és még örülhetsz, hogy a jelző nem "Tüzelő":)/
Kihajtottak az első csírák. Lucerna és búza. A lucernával semmi gond. A búzát képtelenség megenni, szétrágni, pedig jók a fogaim. A gyökérkezdemény semleges ízű, a mag lisztre hasonlít, a zöldellő hajtás finom édes...de tíz perc rágás után sem lehet szétrágni. Egy plazmatévés kartondobozt előbb szétrágnék, komolyan. Arra gondoltam, hogy hirtelen megszárítom sütőben, majd kávédarálón megőrlöm és belesütöm a kenyérbe. Ha minden igaz, akkor ez így felfogható teljes kiőrlésű bio lisztnek...vagy tévedek?
Mustár.
Szerintem az a baj, hogy a magok nem egyformán bírják a vizet, ill. a vízben ázást. Ilyen lehet a mustár is, meg a zsázsa(már amit eddig kipróbáltam).
A mustárt úgy csináltam, hogy leáztattam, enyhén magam felé döntöttem a (lyukacsos) tálat, majd alulról lassan végighúztam a tenyeremet a tál alján és így az adhéziós erő a legtöbb vizet eltávolította. Utána jó 30 percig szabad levegőn "szárítottam", hogy minél több víz távozzon. Szerintem bőven elég a "problémás" magoknál az a pára amit alulról kap. Ez a vízburokkal körülvett adhéziós erő tartja egymáshoz szorosan a magokat. Befüllednek, holott elég lenne csak az ha enyhén nedvesek lennének. Ha belegondolunk, a földben sem állnak vízben a magvak, hanem csak nedvesek...ebből indultam ki. Mondom ezt úgy, hogy csak most kezdtem.
Próbáltam öt magból mustár a fejlődését szemléltetni. Ebből a 4. és az 5. lehet az érdekes. A 4.-en ahol a csíra visszakunkorodik, körbeölel egy zöld kis göböcskét, ami kocsonyás. Nyilván szerepe van a fejlődésben, mert az 5.-en is látszik. Úgy néz ki, mintha a csírára lenne ráhúzva egy harisnya és ehhez tapad a göböcske, amit előbb-utóbb "levedlik" a csíra, mintha kinőlné. Lehet, hogy a mustár rothadása ebből adódik, hogy miután a csírának nincs rá szüksége, levedlette, majd elkezd rothadni ez a golyó. Most semmi kellemetlen szaga nincs, teljesen közömbös, pedig csütörtökön indítottam vele...igaz, hogy lemosás után majdnem teljesen kiszírítom, csak a mag nedves. Valahogy úgy érzem, hogy áztatjuk, hagyjuk befülledni a sok víztől, majd a rothadást lemossuk róla és ez kezdődik elölről. Mintha egy ördögi kör lenne, holott elég lenne csak nedvesen tartani párában, de vízburok ne vegye körbe...mint a földben.
Én is pénteken vettem új zsák lisztet, de teljesen más...azt nem mondom, hogy jobb, vagy rosszabb, csak egyszerűen más. Úgy néz ki, hogy egy gondolattal több vizet kell majd hozzátennem, mert az alja nem forrt össze, pedig grammozom a hozzávalókat, elvileg ugyanolyannak kéne lennie...és szét is szakadozott, pedig kellően lágynak éreztem a tésztát.