Keresés

Részletes keresés

Tervisk Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35933

Újabb fejlemények:

 

Amelyik anya 2 hete együtt volt a bakkal,du fészket épített.Az elmúlt 1,5 hónapban már 3x,az előző kettőből nem lett semmi. Asszony beszélt de a tápboltossal,hogy vigyük át hozzá az anyákat egyesével.Ő említette, hogy ilyen esetben mikor megépíti a fészket meg kell probálni összetenni a bakkal.Most összetettük,2 perc alatt 3x vette fel a bakot sikeresen. 1x meg a bak az anyát(remélem sikertelenül...:D).

 

Remélem most sikerülni fog.

Baranyai Óriás Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35932

TimáriKristóf Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35931

Szia! Nem a debrecenire, úgy udom az albínó és pirosos szeme van. Nem tudom, lehet bécsi van benne, ezért azt nem is írtam, csak, ami biztos.

Előzmény: Mészáros Barna (35930)
Mészáros Barna Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35930

Szia!Most a debrecenire gondolsz?.A kék színű szeme  ha jól tudom a bécsi fehérnek van.

Előzmény: TimáriKristóf (35927)
TimáriKristóf Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35929

Hú, az jó olcsó. Mondjuk nálunk 300-ért szedik kilónként.

Előzmény: Loboda Zsófia (35928)
Loboda Zsófia Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35928

Nagytételben vásárolok fel nyulakat 2.5-3kg Tolna megyében! Ár: 380ft/kg

TimáriKristóf Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35927

Nekem a keverékek hozzák ezt a szintet. Azokban van pannon, kaliforniai, csincsilla meg valamilyen óriás vér, lehet más is még bennük vér is, kék szeműek.

Előzmény: Mészáros Barna (35924)
Mészáros Barna Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35926

Ez jól hangzik!

Előzmény: Törölt nick (35925)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35925

Darált hússal kevert patkányméreg.

Tuti.

Négy nap alatt kiírtja az összeset. Ha elfogy, egy-két napig pótolni kell, hogy mindnek jusson.

(Kutya, macska ne férjen hozzá)

 

Előzmény: Benkri (35920)
Mészáros Barna Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35924

Sziasztok!Megvan a 3 debreceni nyulam.17 hetesek és 3,3   3,5  és 3,8 kg- osak. Olyan húsosak hogy a szőrüket alig lehet megfogni .Holnap hozok képeket.

Deryan Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35923

A patkányokkal, egerekkel az idén nekem is nagyon meggyűlt a bajom.

 

A mi nyulaink egy zártkerti fészerben vannak, ahová a patkányok és egerek könnyedén bemehetnek.

Mivel a nyulak ketreceihez kifutók tartoznak, a nyulak szabadon rohangálhatnak, amit minden szokatlan neszre meg is tesznek. Így közvetlenül hozzájuk a patkányok nem mernek bemenni. Ha megpróbálnák is, a nyulak hatalmas dobolást és rohangászást csapnának. Az anyák meg megmarnák őket, ahogyan az idegen kicsikkel is teszik, amikor véletlenül átszöknek hozzájuk.

 

A nyulak felett egy nagy polc van. Ezen tároljuk a száraz takarmányt, maradékokat s különféle edényeket.

A patkány ide is bejárt. Szétszórta a piszkát... Alapos takarítást végeztem s minden ehető dolgot lezártam, elpakoltam. Másnap a polcon patkánypiszkokat találtam. Nem takarítottam le, de jó sok száraz nyúlbogyóval beszórtam a polcot, amit az anyáktól gyűjtöttem össze.

A patkány többé nem jött.

 

(Megfigyeltem, hogy a nyulak nagy előszeretettel az ajtók környékén alakítják ki a wc-iket, így jelölik meg a területeik határait. Feltételeztem, hogy az ösztönös erőviszonyok felméréséhez a bogyók mérete is fontos lehet, ezért a változatosan és bőségesen táplálkozó anyákét választottam s jelöltem velük a polcon a területet. Ha ez nem jött volna be, akkor vizeletes földet is használtam volna.)

 

Az széna, lucerna kivételével minden takarmányt elzártam, elpakoltam. A terepet úgy rámoltam ösze, hogy jól áttekinthető és könnyen takarítható legyen. A patkányok útvonalába pedig zacskós mérgeket raktam ki. A 3. doboz már nem fogyott el.

Közben a kutya is besegített, biztattam, tanítgattam és nagy szabadságot kapott a nyúllak körül és a kertben.

3,5 hónap alatt, amíg a nyáron a férjem távol volt, gyakorlatlanságom ellenére sikerül a patkányinváziót szinte teljesen megszüntetni.

 

Volt olyan, hogy egy fiatal anyapatkány mászott döglődve előttem a kert csendesebb zugában, pár nap múlva a közeli lyukból kis döglődő szopós patkányok másztak elő (5 db). Csak hívni kellett a kutyát. Helyettem elintézte, amit kellett. Nekem már csak az eltakarítás maradt.

Volt olyan is, hogy reggel a kutya a kenneléből egy hatalmas patkánnyal a szájában jött elő.  - Más nem lévén valószínű, az ő vacsoráját akarta megdézsmálni.

 

A patkányok vonulási helyeit legtöbbször a kutya mutatta meg. Idővel én is megtanultam hol s hogyan keressem és oda kiraktam a zacskókat, melyek 2-3 napig eltűntek, aztán szünet következett, amíg egy újabb patkány el nem foglalta a szabaddá vált területet.

 

Az egerekkel egyszerűbb volt a helyzet. Amikor bevacsoráztak a nyulak az abrakból, éjszakára csak zöldet s vizet hagytam - zöldséget/gyümölcsöt. Hamar leszoktak a felesleges keresgélésről. Párszor a patkányok mérgét is megdézsmálták, aztán nyugis lett a terep.

 

Jó hosszú lett a hozzászólásom. Rövidre is vehettem volna, de időt szántam rá, hogy például szolgáljon mi mindent lehet tenni az egerek és patkányok ellen, akkor is ha pillanatnyilag kilátástalannak látszik a helyzet.

 

Ne keseredj el! Rakj alapos, áttekinthető rendet, hogy a patkányok ne tudjanak elbújni. A külső határokra, fal aljába áss el törött üvegeket. A lyukakat tömd be törött üvegekkel, sárral. A furnérra húzz valami védő hálót régi, kerítés maradványokból, drótokból ha nincs más!

 

Nyulazni, kertészkedni, barkácsolni nem feltétlenül kell OBI-ból vásárolt vadi új dolgokkal.

Érdemes olyan öregekkel is elbeszélgetni, akik hagyományos gazdálkodási  módszerekről biztosan számodra sok újat is mondhatnának. - és természetesen az interneten is sok mindent meg lehet találni :)

 

Sok sikert a patkányirtáshoz! :)

Előzmény: Benkri (35920)
chihi Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35922

Nálunk is volt egy időben patkány, nálunk is hasonló szomszéd miatt... Nekünk két dolog vált be: egyrészt a kutyánk vagy kettőt elkapott, a másik pedig hogy vettünk patkányriasztót. Elektromos kütyü, ami olyan hangfrekvenciát bocsájt ki, amit elvileg nem bírnak. Azóta is folyamatosan használjuk, azóta patkány nincs(lekopogom). Szerintem ha mást nem, ilyet megéri beszerezni. 

Előzmény: Benkri (35920)
chihi Creative Commons License 2014.08.25 0 0 35921

Igen,ma reggelre le is fialt... Kicsit csalódottan mentem reggel hozzájuk, biztos voltam benne, hogy semmi nem lesz az alletőládában, de legnagyobb meglepetésre szőrgombocók alatt mozgó kicsiket láttam... :)

Mellékelek is nektek képet, gyorsan míg az anya nem volt bent, lefényképeztem( azért is ilyen rossz a minősége)

 

Nem tudom hány kicsi van, nem merek még hozzájuk nyúlni :)

Előzmény: MDani8 (35916)
Benkri Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35920

Köszönöm a hozzászólásokat, holnap találkozom az állatorvossal. Pont annál a nyúlnál volt benn a patkány, ami nem akarja felvenni a bakot, le akartam vágni holnap, de így nincs gusztusom, holott szerintem hozzá sem ért a patkány. Én már csak ilyen vagyok..., A szomszéd tart tyúkokat nagyon rendezetlen körülmények között, így nála találtak patkányfészket. Önkormányzatnál elintéztem, hogy végigszórtak három utcányit körben méreggel (mindenkihez adtak dobozt méreggel), de sokra nem mentem. Olyan nagy "vuk-os" csapdánk van kint, azzal a télen is fogtunk, de volt már, hogy nappal szédelgő patkányt csaptam agyon, vagy találtunk döglöttet is. Most esténként látok egy-egy példányt szaladgálni...Borzasztó. Sajnos hiába betonozom le az alját, ha az oldala (funér), illetve a teteje (hullámpala) nem patkánybiztos. Nem illeszkedik rendesen.  Volt, ahol a vakolatot-majtert rágta át. A ház a nagypapámé, sajnos sem pénzem, sem lehetőségem nincs más ól építésére. :-(

 

Mészáros Barna Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35919

Szia!A patkány ellen ilyen körülmények között sajnos nem tudsz sok mindent tenni ,de van egy két praktika.

Folyamatosan méreggel kell ellátni őket nem csak akkor amikor látod,vagy tapasztalod hogy vannak.Fontos a patkányfogó csapda is mert néha azzal is el tudsz kapni 1-2 őt és általában a legnagyobb fialó nőstényt.

A nyulak takarmányát nem ajánlatos ott tárolni ahol a nyulak vannak mert arra rá jár a patkány,egér.

A mérgek közül 1 db hatásos csak a kék színű paszta.Drága de nekem mindent kiöl.

Aztán ott vannak még a jó öreg praktikák a macska ,kutya.Nekem bevált még a hordós módszer szerintem előző hozzászólásaimban megtalálod a videót is róla!

Érdemes rendszeresen tisztítani a helyiséget tudva hogy ezt azt pocsékolnak a nyulak és arra rájár a patkány. Még rosszabb a helyzet ha a szomszédban jószágtartás van és  semmit nem tesz ellene .(Akkor csinálhatsz akármit )Össze kell fogni!!

Azon kívül hogy megeszik a kicsiket különféle fertőzéseket és szőratkát, rühességet terjeszt.

Egyébként javaslom a ketrecek fertőtlenítését (én disznóperzselővel meg ecetes vagy hipós vízzel szoktam.)

Előzmény: Benkri (35917)
TimáriKristóf Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35918

Hát, a patkány ellen a sűrű drótháló a legjobb meg egy olyan ól, ami le van betonozva meg drótozva. Én a tyúkolba vastag sóder réteget szórtam, ezt nem fúrta át a patkány. Amúgy sok vírust, baktériumot terjeszt. Szólnék állatorvosnak, mert lehetett rhd, ezt a patkány is terjesztheti vagy a vár miatt még lépfene. Mind kettőszinte tünetmentes és gyorsan üöl. De nem biztos, hogy az ölte meg a nyulat, lehet a kis nyomiság miatt is, de inkább szólj orvosnak. Vagy új ketrecet építetek vagy lebetonozzátok az ólat.

Előzmény: Benkri (35917)
Benkri Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35917

Sziasztok! Sürgősen tanácsra van szükségem, kérlek segítsetek!

Elmentünk 4 napra nyaralni, előtte szépen kitakarítottam a nyúlketreceket, kipakoltunk mindent a nyúlólak körül. Tudni kell, hogy ez egy tákolt fészer (nem a saját házunk, nagypapáé, aki anno így építette, és ez így jó Neki), föld alap, lyuk mindenhol, ahol sajnos a patkány be tud jönni. Átmeneti megoldásként, hogy ne túrjanak, letettem -mivel ez volt itthon- gipszkartont. (tudom sokat nem ér, de ez volt hirtelen itthon nyaralás előtt). Az összes takarmányt, amire jöhet zárható edénybe, vödörbe, hordóba tettem. Mire hazajöttem a gipszkarton láthatóan magasabban volt. Este jött azuram, hogy a nyúl mellől, a ketrecből ugrott ki a patkány!!! Elegem van, komolyan már nem tudom mit csináljak. legszívesebben egy betonos, téglafalas tárolót építenék, de nem lehet. már tettem ki mérget, törött üveget a földbe, patkányfogókat. mi egyebet tehetek??? Mi baja lehet a nyulaimnak azon kívül, hogy a kicsiket megehetik?

A másik: mire jöttem haza megdöglött egy süldő nyulam. hozzáteszem soha egy sem. Ki tudja, hogy mikor döglött meg a 4 nap alatt, eléggé állott volt, a hullamerevség is kiment belőle szerintem. Az volt a feltűnő, hogy kevés szőrcsomó volt az ólban, először azt hittem  összeverekedtek, de aztán látom, ott a nyúl szabályosan kiterülve. Sajnos az orra véres volt, illetve a hátulja elég (szaros), bocs, máshogy nem tudom mondani. Van ötlet, hogy mi lehetett vele? 9 nyúl volt, egy alom, ez mindig is a kis satnya volt, előfordulhat, hogy betegség miatt volt ilyen kisebb, és utolérte a végzet? Vagy beteg lett? Tarthatok-e tőle, hogy másik is elkap valamit? Nem látok rajtuk semmi tünetet. Kérlek válaszoljatok mihamarabb, nem szeretném egyik fenti ok miatt sem elveszteni a nyulaimat.

Köszönöm

MDani8 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35916

Időváltozáskor fial (ahogy azt itt megtanultam :D ), és a 28-34. nap között.

Előzmény: chihi (35906)
TimáriKristóf Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35915

Hát sok értelme nem hiszem, hogy lenne. Ez valami búgatópor féle akar lenni, mert akkor totál felesleges.

Előzmény: perente (35914)
perente Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35914

Mert már ezt is tanácsolták ....

Előzmény: TimáriKristóf (35912)
perente Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35913

Hát ...nem mind bak,nem mind nőstény, januári állatok, a bak űz, nőstényt teszek bakhoz ....

Előzmény: Mészáros Barna (35911)
TimáriKristóf Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35912

A petrezselymet minek adod nekik? A kan nem akarja tenni a dolgát?

 

Előzmény: perente (35908)
Mészáros Barna Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35911

Szia!Akkor az már nem is  fog sikerülni.!!Valami hiba csúszik a dologba!(Bak mind,nőstény mind,nem ivarérettek,nincs hajlandóság,bakot teszel nőstényhez,stb....)

Előzmény: perente (35908)
TimáriKristóf Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35910

Hát, ha lealkudod max 3000-re, akkor szerintem vegyél, de ennyiért nem éri meg.

Előzmény: Tervisk (35902)
Tervisk Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35909

szia sorstárs... :(

Előzmény: perente (35908)
perente Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35908

Lassan másfél hónapja nem hajlandók pározni a nyulaim. Már egy fél ágyás petrezselyem levelet megettek, a bakot a köztük lévő ketrecbe zártam, minden nap berakom őket a bakhoz, de semmi...

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35907

Ennyi pénzért nagyon komoly, fajtatiszta, tenyészérett nyulakat lehet venni. 

Előzmény: Tervisk (35902)
chihi Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35906

Köszönöm neked is a választ. Akkor majd holnap várom a fialást :)

Előzmény: TimáriKristóf (35904)
TimáriKristóf Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35905

Nem vagyok, és oda szoktam írni, amit felsoroltás, de mindegy.  

Előzmény: Törölt nick (35898)
TimáriKristóf Creative Commons License 2014.08.24 0 0 35904

Ha tépi majd a szőrét, akkor max pár óra van hátra fialásig. Nekem időben szoktak fialni, pontosan 1 hónap múlva a pároztatástól.

Előzmény: chihi (35897)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!