Keresés

Részletes keresés

OkOs Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2437
Sziasztok!

Egy panel lakás belégkondizása kb mennyibe kerül (és mennyi ideig tart)? A lakás a 10. emeleten van, (ha minden igaz) keleti fekvésű, és egy 18 és egy 35 m2-es helyiséget kellene hűteni (fűteni nem kell)
És (ha lehet,) ne legyen túl drága :o)

OkOs
Pat_ Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2436
Én rendszerint ~5 cm -t hagyok el (=egy vízmérték). Egy átlagos beltéri 28 cm magas, ha ezt is levonod a belmagasságból, megkapod milyen magasságban történik a kifúvás. Sokan a 2,20 -at ajánlják. (kifúvásra)
(Persze 4m belmagasságnál ez nem ér :) panelről van szó.)

Szintkülönbség: felfelé a 3m még simán elviselhetőnek tűnik sztem.
Előzmény: best73 (2432)
windy12 Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2435
Ezért is írtam, hogy a manuálban le van írva, hogy kell-e, és hogy szabad-e az olajzsák. Egyébként telepítettem olyan splitet, ahol az volt írva, hogy 1 méteres szintkülönbségneél már szükséges az olajzsák. Azt hiszem Mepamsa, valami spanyol gép volt
Előzmény: klimakiraly (2434)
klimakiraly Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2434
Hello

Kell iktatni a gép leírása szerint!

kb ha 3 - 5 - 7 méterrel feljebb van a kültéri!


/OFF
Ne tudd meg tos**iba tanfolyamon a csávó a szuper modular inverter multi szuper izénél mennyiszer elmondta hogy nem kell olajzsák.
5 órás előadáson 25 - 30 * biztos. :-)
/ON

K.K.
Előzmény: windy12 (2433)
windy12 Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2433
Kb. 15 cm elég távolság a mennyezettől. A kültéri lehet lejjebb is és följebb is, csak, ha följebb kerül, akkor általában olajzsákot kell a csőbe iktatni. Ezt általában a szerelési manuál tartalmazza.
Előzmény: best73 (2432)
best73 Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2432

Sziasztok!

 

Az lenne a kérdésem hogy a beltétri egységet milyen távolságba érdemes elhelyezni a mennyezettől egy panel lakásba, és hogy lehet e szintbeli eltérés a kültéri és a beltéri között, mennyi és milyen irányba vagy esetleg tökmindegy?

 

Üdv. Robi.

viricsi Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2431

Üdv doki!

Egy apró megjegyzésa hozzászólásodhoz:A pangás ellenére sem estünk egymásnak,mindössze annyi történt,hogy Fridzsiman olyan véleményt írt,ami sokunknak nem tetszett.Ettől még lehet ez a véleménye.Mint láthatod,elég egyértelműen reagáltak a topiklakók.

 

Üdvözlettel: viricsi

Előzmény: Dr. Klíma (2430)
Dr. Klíma Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2430

Sziasztok!

 

Látom, hogy a "pangás" idején megint sikerült egymásnak esni.

Sajnos az elmúlt időszakban többször is tapasztaltam, hogy a kiélezett "konkurenciaharc" miatt elég erkölcstelen megoldások is életre kelnek. Hadd írjak le egy kis rövid történetet.

Egy ügyfélnek évek óta xy klímás cég jár 3db készüléket karbantartani. Az elmúlt nyáron meghibásodott a készülék (vent. kondi tönkrement). Az xy cég többszöri bejelentés ellenére is csak 3 hét elteltével ment ki javítani, amit újabb 3 nap elteltével el is végeztek. Ekkor gondolta az ügyfél, hogy lemond ezen cég további együttműködéséről, és keresett egy másik céget, aki az elvárásainak megfelelő feltételeket tud biztosítani. Na ekkor jött a mi cégünk előtérbe. Szerelőink az őszi időszakban el is végezték az általános karbantartást, átvizsgálást....Amit az ügyfél elfogadott és kifizetett. Na ekkor xy cég megkereste a volt ügyfelét és addig hordott össze vissza mindent, hogy az ügyfél beleegyezett, hogy a karbantartott készülékeket átvizsgálják ingyen és bérmentve!!!  Előadták a HIRTELEN halált, hogy ez nem jó, meg az is szakszerűtlen, meg hogy kicsit "állítani" kell a nyomáson, meg stb....Sikerült a 3 gépen 2 órát legelnük....Cégünket rendesen lehúzták az ügyfél elött mindenféle nevetséges indokkal.........

Szerencse, hogy szegény "zavarodott" ügyfélben volt annyi, hogy felhívott bennünket és közölte, hogy mégsem tart igényt a későbbiekben szolgáltatásunkra, mert csalódott bennünk....és különben is hanyag karbantartást végeztünk.......

Na ekkor megkértük, hogy engedje meg,hogy kivizsgáltuk az ügyet, mert ha hibáztunk akkor azt szeretnénk megismerni illetve lehetőség szerint helyrehozni. Szerencsére az ügyfél  partner volt és elmondta a részleteket.....Ekkor lett világos, hogy xy cég az ügyfél hozzá nem értését kihasználva nevetséges problémákat találva sárosította cégünket. Két kiemelten hangsúlyozott hibát állapított meg utánunk, amit az ügyféllel közölt:

1: " Állítani kellett a nyomáson"  megjegyzem ez november közepén +6 fokos hőmérsékletnél, kézrátételes diagnózis felvétellel született :)

2: "poros a készülék" ami jól láthatóan a kompresszor "kapocsdeknijén" ujjhúzással demonstrált is...

 

Természetesen az ügyféllel leülve, az Ő számára is részletesen elmagyaráztam a készülék működési elvét, karbantartás jelentőségét, folyamatát. Hibákat, stb....

kb 1,5 órámba került, mire helyreállt a bizalom...

 

Egyes cégek miért a másik alaptalan mocskolásával akarnak elöbbre jutni ??? Hova vezet ez az út???

 

köszönöm, hogy végigolvastátok történetem, várom észrevételeteiket

 

Dr. Klíma

PÍT Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2429
Szvsz toldd el bringát!
Előzmény: fridzsimann (2422)
klimakiraly Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2428
Hello!

Jó topic ez hidd el, a szakma van elöl az üzlet másodlagos!
"SZERINTEM!" (ala Geszti - RTL vegyes páros)
Ha tudsz ennél szakmaibat (Hú de magyar lett), akkor kérlek közöld.
Vagy aki tud ilyet, linkkelje ide kérem.

K.K.

ps:Az oldalunk statisztikájából: 2004 December

11.-ik 5találat 0.08% http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle
Előzmény: fridzsimann (2422)
boomerhu Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2427
Ja, elfelejtettem. A régi lakásunkban is a Pannonklimások (Windy-ék) szerelték a klímát (bár vele személyesen nem találkoztam), és,most, hogy új lakásba költözünk, ide is őket fogom hívni, mert a hozzáállásuk, és a végzett munka példás volt.
boomerhu Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2426

Fridzsiman

 

Szóval, nyomorult egy alak vagy, hogy behozod ebbe a topikba is a máshonnan már jól ismert szemétkedéseket, személyeskedéseket. Ha végigolvastad volna a hozzászólásokat, láthattad volna, hogy ez egy maximálisan békés, és szvsz. igencsak profi, sok hasznos tanácsot nyújtó topik, ahol egymás tisztelete is előtérbe van helyezve. Itt sok szakember (Viricsi, Klímás, Windy, Klímakirály, Drklima, Coolklima, stb.) száz-százötven hozzászólásával igencsak sok segítséget nyújt a laikusoknak, amiért csak dícséret illeti őket. Ha közben meg szereznek egy-két megrendelőt is, az meg miért fáj neked? Irigyled tőlük? Senki szakmai hozzáértését nincs jogod megszólni, pláne, ha Te még nem tettél le semmit az asztalra.

Előzmény: fridzsimann (2422)
viricsi Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2424
Üdv fridzsimann !

Engedd meg,hogy a gondolataiddal vitába szálljak.
Korábban már valahol írtam az önreklámmal kapcsolatban,hogy ezzel szerintem semmi baj nincs,hiszen ki a csodát ajánljak az érdeklődőnek,aki természetesen potenciális megrendelő,mint saját magamat,illetve a saját cégemet.Akárhogy nézzük,aki megjelenik egy ilyen lapon,felvállalja a végzett munkát,felvállalja annak a felelősségét,hogyha erről a lapról valakinek nem megfelelő munkát végez,akkor ez ugyanúgy megjelenik a lapon és egy darabig az itteni olvasóktól biztos nem lesz megrendelése,az valószínűleg nem dolgozhat nagyon rosszul.Számomra ez a topik szinte mintaértékű a kommunikációt tekintve.Nézd meg hány szakember van jelen ezen a fórumon,több kevesebb rendszerességgel és láthatod,hogy a téma mindig a szakmáról szól,akkor is ha nem mindig értünk egyet egymással.Sosem,ill.nagyon ritkán fajul személyeskedéssé egy egy vita.Pedig mi tulajdonképpen egymás konkurensei vagyunk még itt a lapon is,mégsem egymást mossuk le.Ki a nyertese ezeknek a szakmai vitáknak?Elsősorban a laikus olvasó,akinek sikerül képet kapni az őt érintő problémákról,másodsorban mi,tehát a szakik,akiknek sokszor segítség a mások által felismert,vagy elkövetett hiba,vagy akár egy jó anyag,ötlet,tanács megjelenése a lapon. Hiába dicséred magad három álnéven,ha valaki egy igazin azt írja,hogy sz.rul dolgozol,máris elvesztetted az olvasók bizalmát.
Példának hozod a légcsatornás rendszerről szóló vitát.
Kérlek,lépj vissza a 2397-es alap hozzászóláshoz és ennek tükrében olvasd a légcsatornás rendszerekről szóló hozzászólásokat.
Valaki vonzónak találta ezt a megoldást és véleményt kért róla.Szerintem tökéletesen megkapta azokat a pro-kontra érveket,aminek alapján eldöntheti,hogy még mindig vonzó-e a légcsatornás rendszer az ő számára,más pedig a jövőre nézve eldöntheti,hogy ő akar e ilyen rendszert.Itt a fórumon pedig bizony hozzájut az érdeklődő a negativ tapasztalatokhoz,nem úgy mint a legtöbb kereskedőnél,ahol esetleg "elfelejtik"tájékoztatni őt,az általa megálmodott rendszer hátrányairól.
Amit a hokedliról írtál,az meg nekem vicc.Ha spórolsz és úgy gondolod,hogy nem szereltetsz a rendszeredre motoros zsaluszabályozást,akkor bizony a hokedliről kell a szabályozást elvégezned.Ez nem hibája egy rendszernek,hanem hiányossága.Például ahol élek,sok redőny van az ablakokon,nagyon kényelmes lenne a motoros le-fel húzás darabonként kb.30ezerért,én mégis inkább naponta kézzel huzogatom,mert úgy gondolom hogy nekem ez nem ér harmincezret.
Ha jól sejtem te is szakember vagy,ha jónak tartod magad,lépj a közönség elé,segítsd a döntésüket és reklámozd a saját JÓ munkádat,hogy a kuncsaft ne lelketlen kontár szerelőkön keresztül szerezze meg az első klimatizálási élményeit.

Üdvözlettel: viricsi
Előzmény: fridzsimann (2422)
windy12 Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2423

Tisztelt Fridzsiman!

 

Elnézést kell kérnem Tőled - és mindenki mástól is, akit ez zavart -, mint információéhes topiclakótól (bár itt inkább csak vendégnek "aposztrofálnálak", hiszen először szólsz hozzá a témához) ha bántottam a jóérzésed azzal, hogy néhány társammal nem átallottam reklám céljából is hozzászólni. Ami talán megbocsájthatóvá teszi ezt a vétkemet, az lehet, hogy jónéhány olyan kérdés is felmerült már e topic életében, hogy kivel szereltessen a t. klímavásárló. Azt gondolom, hogy az is segítség, ha ajánl az ember olyan céget, amely megtesz mindent, hogy lehetőség szerint maximálisat nyújtson klímaszerelés terén. Mivel én ilyen cégnél dolgozom, ezért is "reklámoztam" a céget az eddigi kb. 150 hozzászólásomban 3-4 alkalommal. Az is tény, hogy ha valaki innen a topicról megrendelőnkké válik, akkor kérni szoktuk, hogy alkalomadtán említse meg itt, hogy elégedett volt-e a munkánkkal. Nem érzem ezt túl agresszív reklámozásnak, tekintve, hogy írtak már a cégről rosszat is. Azt, hogy más nick alatt bejelentkezve reklámoznám a céget,  kikérem magamnak, ez igen rosszindulatúra sikeredett feltételezés.

 

 

"olyan badarságokat, hogy jó megoldás a légcsatornás klímák esetében a zsaluk elzárása, meg olyanokat sem, hogy nem lényeg ill. elhanyagolható a tájolási adotság. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ "

 

Olvastál valahol ilyet, hogy elhanyagolható a tájolási adottság?

Az én válaszom ez volt:

 

 "Az, hogy egy nagy 4-5 szobás lakásban az egyik oldal melegebb, mint a másik, azt már telepítéskor figyelembe kell venni, és olyan hűtött légmennyiséget kell juttatni, hogy ne legyen 4-5 fok a lakás egyik és másik vége között. "

 

Tehát ha figyelembe vesszük méretezéskor a napszakonkénti és helyiségenkénti felmelegedés-különbségeket, és akkor nem lesz számottevő a lakás egyik és másik oldalán a hőmérsékletkülönbség. Ahogy cool-klima is említette elviekben ugyan felmerül ez a probléma, de igazán a gyakorlatban még én sem találkoztam vele.

 

A zsalu elzárás, mint kardinális kérdés.

 

Én ezt írtam : "...hogy ha elzárjuk a levegő útját az anemosztátok rácsával, akkor mi történhet. Hát az, hogy elfagy az egész cucc,..."

 

Ha viszont felmerül egy olyan eset, hogy egy négy-öt hűtött helységes családi házban teszem azt megérkezik látogatóba a nagymama, és ő nem bírja a hűvöset, akkor esetleg egy szobában el lehet zárni a levegő útját az anemosztát rácsával, nagy valószínűség szerint nem fogja jelentősen befolyásolni a gép működését.

 Ha ez szerinted badarság, hát nekem akkor is ez a véleményem, és addig, amíg a gyakorlat ezt alátámasztja, nem is fog változni.

 

Az, hogy téli időszakban felszáll a párás levegő a csőbe, és ott lecsapodik a víz, az ellen igenis megoldás, hogy tél elején elzárjuk az összes légnyílást, és majd nyár elején újra nyitjuk. Akár hokedliről is.

 

 

Bocs Fridzsiman, de hol is "aposztrofáltam" magam szakembernek?

 

 

 

 

Előzmény: fridzsimann (2422)
fridzsimann Creative Commons License 2005.01.16 0 0 2422
Üdv. Mindenkinek!

Szerintem sokkal elegánsabb volna, ha nem reklámoznák- ill. nem itt ingyenesen- magukat egyes hölgyek/urak, mert úgy hihetőbb, sőt reálisabb lehetne az idetévedő, információéhes topiclátogatók számára.

Mert bizony én is betudok legalább három álnéven jelentkezni és eltudom mondani a topicban, hogy XY cég az király.

TISZTELT LÁTOGATÓK!

Van itt olyan szakember -ezt állítom, mert jócskán beleolvastam e topicba- aki nem önreklámozva, anyagiak reményében ad tanácsot, hanem talán, a szakma szeretetéből van itt, és nem beszél pl. olyan badarságokat, hogy jó megoldás a légcsatornás klímák esetében a zsaluk elzárása, meg olyanokat sem, hogy nem lényeg ill. elhanyagolható a tájolási adotság. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Persze, 2005-ben szabályozni szeretnék egy klímát -mert az északi oldalon már nincs hűtésigényem akkor - hokedliért szaladok és azon egyensúlyozva elzárom a lamellákat...................

UGYE EZ VICC!!!????

Bocsi Windy12, de ha én szakembernek aposztrofálnám magam, akkor nem mondanék egy nyilvánvalóan nem szakmabélinek illet pl. (Wattocsak).
Ezennel, egy kis ingyen reklám............-nak, mert Ő rá gondoltam, nézze meg mindenki a bemutatkozását.

Igen, így is lehet!

Vajon nem lehet, hogy hitelesebb???

Ui.: Kitöröltem a nevet, hogy még véletlenűl se tűnjön úgy, hogy az én ál/nevem.

Tsááá : all
Előzmény: windy12 (2407)
cool_klíma Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2421

Kedves Klíamkirály!

 

Böngészgetve ezt a topikot, látom, hogy nem ma kezdted ezt a szakmát, de azért mégis - maximális tisztelettel hozzáértésed iránt - egy picit vitába szállnék Veled.

 

 1.  Nem tudom, VRV, VRF árszínvonal kapcsán mennyire vagy naprakész. Mi azért szerelgetünk ilyeneket folyamatosan, de ott ritkán első szempont az "olcsó ár". Nekem van egy ökölszámom, ami úgy szól, hogy nettó 500.000,-FT/beltéri (tervezve, telepítve és a kültérit is beleértve.) Hogy megér-e ennyit (SZERINTEM IGEN!) az egy kicsit hosszabb téma.
  De a lényeg: egy 4 beltéris klímázás VRV-vel messze drágább mint egy légcsatornás megoldás.
 2. Szerintem (ha nem is rondább) de feltűnőbb egy beltéri, mint egy befúvó elem. / Plána, ha 15 m dekorcsatorna lóg az oldalából! :) /
  Az elszívók melletti elkoszolódás szintén egy olyan téma, ami jogos és igaz, de a családi házas megoldásainknál (van közötte 7-8 éves) én még nem találkoztam ezzel, mint problémával. Egyrészt nem folyamatos az üzem (plázákban az), másrészt más egy lakás takarítása/szennyeződése, mint egy plázáé. És az üzemidő max 10-e egy pláza 7/7 24/24 órás üzemének.
 3. Árak: az én kalkulációim szerint egy 4-es, ki-be kapcsolós LG multi telepített árából meg lehet építeni egy 7 kW körüli DAIKIN inverteres hűtő/fűtő csatornás rendszert viszonylag szép anemosztátokkal. 4 db Dimarson árából nem.
 4. Téli friss levegő: igaz, csak motoros szeleppel szabad feltenni.

 

Előzmény: klimakiraly (2420)
klimakiraly Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2420
Hello :)

Válasz ami nem az, csak könnyebb így.

Ennyiért már egy VRV, VRF, TPS Multi ... meg Super multi modular (vagy mi a neve) is kijőn.
Nem rondább mint egy befúvó elem körül a mennyezet.
Tessék Plazakban felfelé is nézni, de irodákban is.
Más....
Friss levegő télen, nem automata vagy motoros levegőszelepekkel.
Hát .... lelke rajta aki magánszemélynek berakja.
(Dolgoztam olyan munkahelyen ahol megtettük, és alig volt képem ki menni hibára, azt azt mondani 'Ennyi pénzért ennyi jár'. Egyszerüen fogalmazva nagyon drága!)


K.K.
Előzmény: cool_klíma (2414)
cool_klíma Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2419

Kedves Scratch!

 

Szerintem a víz bárhol megáll, ahol keletkezik, és szinte mindehol keletkezik, ahol levegőt hirtelen lehűtünk.

Márpedig egy klímában többnyire ezt tesszük...

 

Szóval a víz megáll, ha nincs (jól) megoldva az elvezetés. Megállhat az ablakklímában, megállhat a splitben a fan-coilban, megállhat a roof-topban, és persze megállhat a légcsatornás klímában.

 

És aztán jön a nagy kaszás....

 

Kicsit komolykodva: Ez a problémakör jóval nagyob érzelmeket kavar, mint az reális lenne, de ezzel együtt nem alaptalan, és úgy gondolom, lehet és kell vele komolyan, de megfelelő "nagyságrendben" foglalkozni.

 

Egy-két oldal "büdös klíma" történetet ide tudnék firkálni nagy hirtelen, de újoncként nem akarok nagyon szószátyár lenni.

Ha van kérdés a témában, természetesen szívesen megosztom a rendelkezésemre álló információkat.

Előzmény: scratch (2416)
cool_klíma Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2418

Tisztelt Wattocsak!

 

A kis légcsatornás rendszerek szabályozása (légszelepmotor nélkül) a következő képpen történik:

a légcsatornás készülék - mint a legtöbb splitklíma - alapértelmezésben a visszaszívott levegő hőmérsékletét méri. Tehát nincs termosztát. Sem egyik szobában, sem a másikban. Mivel a visszaszívott levegő a különböző helységek levegőjéből keveredik össze, ez elvégzi a tényleges hőmérsékletek "átlagolását", így igazából a hűtőteljesítmény szabályozással nincs sok gond.


Ezzel együtt természetesen elvi megközelítésben a szobák napszakonkénti eltérő felmelegedése még okozhat egyenetlenséget. Ha a mérnök fejemmel közelítem meg a dolgot, én is aggódnék ettől.

Az elmúlt tízegynéhány éves tapasztalatomból viszont azt szűrtem le, hogy gyakorlatilag érezhető hőmérséklet különbségek (ami 2 oC, vagy annál nagyobb) nem alakulnak ki, és akik ezt választották, szeretik az ilyen megoldásokat.

 

Az előző hozzászólásomban  leírtakat kb. 40-50 ilyen rendszer tervezése és kivtelezése kapcsán szerzett tapasztalatokból szűtem le.

Ez nem egy borzasztó nagy szám, az összes "elkövetett" telepítésünk csupán töredéke, tehát ennek megfelelően én is kellő alázattal és figyelemmel kísérek minden észrevételt.

Ahhoz viszont elég nagy, hogy egy családi házas megoldásnál nagy biztonsággal meg tudjam mondani, milyen működést eredményez egy ilyen rendszer.

 

Az utóbbi időszakban főleg inverteres megoldásokat alkalmaztunk, ahol is a hűtés "mennyiségének" szabályozása is megoldott, és ezekkel a gépekkel nagyon "finom" kis rendszerek jöttek össze.

 

Teljesen egyetértek azzal, hogy a hűtésnek, légkondícionálásnak még számos más, kiváló műszaki tartalmú megoldása lehet.

 

Én bejelentkezéssemmel Annának szerettem volna egy kis segítséget nyújtani, és Ő ezekről a rendszerekről érekődött.

 

Legtávolabb állt tőlem bármely más megoldással szemben szubjektív módon feljebb vagy lejebb sorolni. Elnézést kérek, ha mégis ez hangzott ki szavaimból.

 

Előzmény: Wattocsak (2417)
Wattocsak Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2417
Én azért nem venném olyan könnyedén a szabályozást. Jó esély van egy tetőtérben, hogy a nap körüljárja. Ebben az esetben, ha generálisan kezeljük a rendszert, akkor lesznek hidegebb, és nagyon hideg helyek, és egy ahol minden nagyon szép és jó.
Ehhez a berendezéshez gondolom egy termosztát, tartozik. Amelyik helyiségben van ott a hőmérséklet biztos, hogy jó lesz. De a többiben akkor is hűt, amikor nem kell, illetve fordítva. Ez aggályos energia felhasználás szempontjából és a komfort érzet sem a megfelelő irányban mutat.
Tehát lesz egy vezér helyiségem, és a többi jön utána, ha akar, ha nem.
Nem vagyok ellene a légcsatornázható berendezéseknek, de a megosztással nagyon csinyján kell bánni. Amennyiben a helyiségek hasonló jellegűek és a terhelésük időbeni eloszlása is hasonló akkor ez jó megoldás lehet!
Cool klíma által említett automatizált megoldást szvsz csak Szemlédi úr engedheti meg magának. 

Versenyen kívül halkan megjegyezném klímatizálni nem csak splittel lehet.
scratch Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2416
Nem ez az, amibe megáll a víz, aztán jönnek a halálozások? :)))
Előzmény: cool_klíma (2414)
windy12 Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2415
Teljes mértékben egyetértek cool clima által leírtakkal. A légcsatornás berendezések megfelelő tervezés és méretezés alapján telepítve lényegesen kellemesebb hűtést eredményezhetnek, mint a sima splitek, és elegánsabb is.
cool_klíma Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2414

Kedves Anna!

 

Néhány hete már olvasgatom ezt a topikot, és kédése kapcsán megpróbálom megosztani véleményem és tapasztalataim a légcsatornás megoldásokkal kapcsolatban.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon nagy hagyományia vannak a tetőtér beépítéseknek, az elmúlt években egyre népszerűbbnek tűnik az Ön által is szimpatikusnak talált rendszer.

 

Előnyök, melyek mellette szólnak:

 • Nincs beltéri egység a szobákban. (Azaz nem kell számolna annak elhelyezési, cső és kondenzvíz elvezetési problémáival.)
 • Jól méretezett légcsatorna esetén rendkívül csendes üzemet biztosít. (Ez azért függ a választott készülék minőségétől is.)
 • (Közel) egyenletes hőmérsékletet biztosít a teljes szinten
 • Utólagos (azaz nem új építéskor vagy felújításkor) történő beépítés esetén a padlástérben jelenik meg minden csővezeték. (Nincs csatornázás a lakásban)
 • Friss levegő betáp kialakítása lehetséges

Összességében tehát egy elegáns, és magas komfortfokozatú megoldás, amely azért hozzértő kiválasztást és kivitelezést igényel.

 

Hátrányok:

 • Egy egyszerűbb légcsatorna hálózat esetében nincs lehetőség helységenkénti szabályozásra.
 • Még egy egszerűbb helységenkénti szabályozás beépítése is "érezhető" költséget jelent a teljes rendszer árához képest. (Pl. egy mechanikus távirányítóval működtethető légszelep)
  Az igazán tökéletes helységenkénti szabályozás motoros szelepekkel oldahtó meg, melyeket pl. termosztát vezérel. Ha ehhez még egy olyan elektronikai is párosul, amely a ventilátor teljesítményt hozzáigazítja ahhoz, hogy hány szobának a szelepe van nyitva, kész a tökéletes rendszer.
  Hogy ez mibe kerül? Még megkérdezni sem merem. Emlékeim szerint a TRANE katalógusban találkoztam ilyen rendszerrel, illetve a külföldi újságokban a Tadiran nyomul erősen ilyen légcsatornás rendszerek szabályozásához szükséges elemekkel. Nekik van távirányítóval vezérelhető légszelepük is. Árat sajnos nem tudok. Épütettünk már be egy Mo-n beszerezhető mechanikus vagy motoros zárásra alkalmas gyártmányt, az elég jól bevált.
 • Wattocsak észrevétele is helytálló az eltérő hőigények tekintetében, bár tapasztalatom szerint megfelelő méretezéssel, de főleg egy jó - esetleg több lépcsős - BEszabályozással a kialakuló hőmérsékletkülönbség elhanyagolható szintre csökkenthető. (Helységenkénti szabályozás nélkül is. A beszabályozás azt jelenti, hogy minden helységben beállításra kerül, hogy a teljes mozgatott légmyennyiség hány %-a jusson arra a szobára.)
 • Egy korrektül megtervezett és megépített rendszer - szigeteléssel, beszabályozással - ára mondjuk nem áll messze egy négy belétris megoldástól.

 

Összességében a véleményem:


Egy elegáns és jó megoldás, amelynél többet csak a szobánkénti beltérivel rendelkező klímától kaphat. Ha ez négy oldalfali berendezést jelent, akkor a légcsatornás rendszer mindenképp egy egyszerűbben (kevesebb "látszó" elemmel) kivitelezhető megoldás.

 

Ha szimpatikus önnek ez a rendszer - amivel egyébként teljesen egyet tudok érteni - akkor a tökélyt egy olyan multi klíma (egy kültéri egység több beltérivel) jelentheti, amely szobánként rendelkezik LÉGCSATORNÁS beltéri egységgel. (Esetleg a két pici szoba kaphat egy közöset.)

Ezzel a megoldással minden fent említett hátrány kiküszöbölhető. Probléma csak egy akadhat: ez nem egy beruházási költségre "optimializált" megoldás.

De nagyon jó...

 

Remélem, sikerült egy kicsit segítenem a tisztánlátásban.

Wattocsak Creative Commons License 2005.01.08 0 0 2413
Windy12

A zsalu bezárása jó megoldás. Feltéve ha a zsalú légmentesen zár és hasonló hőszigetelő kességű mint a határoló felületek. Ja és nem hőhidas!
Ha elenyésző légmenyiség tud bejutni a zsalun keresztül akkor már nézedődhetsz is a lavor után.
Előzmény: windy12 (2412)
windy12 Creative Commons License 2005.01.07 0 0 2412
Zsaluzatot zártra állítani, és már nem is száll fel a csőbe a meleg párás levegő, vagy ami még így is bejut, az elenyésző.
Előzmény: klimakiraly (2411)
klimakiraly Creative Commons License 2005.01.07 0 0 2411
Hello :)

Akkor újra.
Tél oda fent -10C a cső hideg, a szoba bent meleg párás.
A klíma áll mert nem fűtünk árammal mert az 'drága'.
De az undok párás meleg felszál a -10C csőbe. (Szigetelés csak lassítja az áthűlést, nem szünteti meg!)
És mi történik.....
Tehát menyezet - csőrendszer - álmennyezet, vagy állandó ventilátor üzem .....

KK
Előzmény: windy12 (2409)
windy12 Creative Commons License 2005.01.07 0 0 2409

Klimakirály

 

Nem értem a kérdést. Mi az, hogy ' fütött helyen vezetitek?', ezt hogy érted?

 

A befúvónyílásokat hőszigeteléssel ellátjuk, így a kinti pára nem csapódik le rajta, a hűtött levegő páratartalma meg már az elpáron lecsapódik, az ugyanis mindig hidegebb, mint a méterekkel arrébb lévő anemosztát, tehát elméletileg ott már nem lehet csepegés.

A gyakorlatban még nem találkoztam ilyen problémával.

 

Amivel viszont igen, azt Wattocsak kollegánk vetette fel, hogy ha elzárjuk a levegő útját az anemosztátok rácsával, akkor mi történhet. Hát az, hogy elfagy az egész cucc, és kikapcsol a kompresszor (már ha van benne érzékelő, ami a fagyást jelzi) Dehát kérem, ha nem akarunk hűteni, akkor ne a rácsot zárjuk el, hanem a gépet kapcsoljuk ki, vagy szabályozzuk magasabbra a hőfokot. Az, hogy egy nagy 4-5 szobás lakásban az egyik oldal melegebb, mint a másik, azt már telepítéskor figyelembe kell venni, és olyan hűtött légmennyiséget kell juttatni, hogy ne legyen 4-5 fok a lakás egyik és másik vége között. Szerintem.

Előzmény: klimakiraly (2408)
klimakiraly Creative Commons License 2005.01.06 0 0 2408
Hello

És a légcsatornákat, fütött helyen vezetitek?
Vagy a téli csepegés, az anemosztáton?

K.K.

ps: Volt szerencsém hozzá ....
Előzmény: windy12 (2407)
windy12 Creative Commons License 2005.01.06 0 0 2407

Wattocsak

 

A weboldalon hiányzó kép (ábra) most már elérhető, a hiba kijavítva.

 

Nagyon egyszerű, és költségkímélő szabályozás a légcsatornás berendezéseknél a befúvó anemosztátok légterelőinek vízszintesbe állítása, mellyel elzárjuk a beáramló levegő útját, így ebbe a helyiségbe nem jut hideg levegő. Általában ez egy mozdulattal megoldható. természetesen vannak olyan elektroosan vezérelhető levegőszelepek, amik zárják és nyitják igény szerint a levegő útját, de az már tényleg költségesebb.

 

 

Előzmény: Wattocsak (2406)
Wattocsak Creative Commons License 2005.01.06 0 0 2406
Szia

Kisérletet tettem megnézni a Pannonklima oldalán a légcsatornázható klimát. Sajnos nem jelent meg a kép, de a leírás olvasható. Szép és jó dolog több helyiség klimatizálása egy készülékkel, de hogyan szabályzom a külön helyiségeket? Mi van akkor ha az egyik szoba nyugati és a másik keleti? Hová tegyem a szabályzót? Ha a nyugati szobában van akkor a keletiben délelőtt hőgutát kapok, délután meg a jegesmedvék is bundában közlekednek.
Persze meg lehet oldani ezt a problémát, de nem tünik sem egyszerűnek sem olcsónak. Ha ezeket a problémákra megoldás születik, akkor egy konfortos és csendes beendezést kapsz.
Négyzetméterre klímát választani nagyon veszélyes. Vagy sikerül hatost dobni vagy nem. Ha már erre adjátok a fejeteket megérdemelne egy felmérést, helyszini bejárást. A cég vállalja. Érdemes megkérni őket. Ott választ kaphatsz ezekre az egyszerű, de nagyon fontos kérdésekre, valamint az árakra.
Előzmény: b.anna (2397)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!