Ne már, ez bakfitty. Mit befolyásol ha 0.2mm?? A motorok többségének ennél nagyobb a játéka és semmi gondjuk. A hajtókar ennyit bőven mozog oldalra a hajtókarcsapon, és a dugattyúcsapszegen is, ergo a dugattyúkra/gyűrűkre nem lesz hatása.
Igazatok lehet, kicsit összemostam két hasonló hibát, az Opeleknél ez nem ugyan az, csak felhoztam példának.
Arra nem gondoltam, hogy a szelepvezető fogja meg, de teljesen logikus.
Én hirdaulikus hibára gondoltam, mert olajcsere után gyakorlatilag hibamentes lett.
Ráadásul ezen motorokba mindig 15W- 10W olajokat töltöttek 5W helyett.
Ilyen szelepvezető által megfogott szelepet akkor láttam utoljára, mikor az ecotec motorok olajfogyasztását egy "gyári" adalékkal próbáltál visszaszorítani. Ez tényleg beragasztotta a szelepet a vezetőbe, felülről, alulról kalapálta a veztengely és a dugattyú.
Ebben a mostani esetben viszont egyértelműen hidegen nincs végnyomás, és nem tudok másra gondolni, mint a kitámasztó szelepekre.
Persze lehet a vezető nagy súrlódása és a közben feltöltődő hidrotőke támasztja ki, hmm...
Van egy 97-es Skoda Felicia 1.3 MPi autóm.Menet közben kigyulladt a töltés jelző és az olajnyomás jelző lámpa és leállt.Hazahuzatás után benzinszürő csere, vezeték ellenőrzés ,üzemanyag szivattyú rendben, gyertyáknál szikra van,benzin feljön a motorig, az öninditó hajt és nem indul.Van valakinek ötlete mi lehet a probléma?
Gondolom megvan a régi trükk, hogy bizti helyére 50-100W izzó beköt, és tesztel.
Ha zárlat van virít, ha nincs zárlat akkor valamennyi áram tud folyni és talán üzemel, az aminek kellene.
Zárlat esetén nem kiég a bizti, hanem folyik 5-10A és a zárlatot melegíti (füst), szikráztatja, ami kis szerencsével megtalálható, de a kötegek mozgatásával jó esetben lokalizálható.
Az a veszélye megvan,ha nem a test felé zárlatos, hanem valami félvezető felé, akkor...
Ha már itt tarunk, van egy 1.3 Opel CDTI (2005) a műhelyben.
"Legendás" motor ez is, de ahogy az üzemeltetési körülményeit elnézem, dicsérhetném is.
A legutóbbi olajcsere periódusa a nagy odafigyelés ellenére is valahogy 2 évre és 40 ezer km-re adódott...
Azzal jött, hogy nem indul. Valóban, indítózás közben, 1-2 hengerben , mintha nem lenne kompresszió, azokon "átugrik", de ha nagy nehezen mégis beindul, teljesen szépen megy, kutya baja.
Már többször tapasztaltam, hogy a sűrű olajtól hajlamosak benyitni a hidrotőkék.
Motor felforrósít, olaj lecserél, bele 5W-30. Másnap jó hidegben is szépen indul.
Meg is oldódott volna a dolog, ha nem jön vissza most 2000km és 1 hónap elteltével, hogy újra nem indul.
A jelenség ugyan az. Az olaj hidegen, mint a zsír, melegen, mint a hígító.
Gondolom ennyi kellett, hogy összeszedje a lerakódott kormot újra.
Kérdésem az lenne, hogy nem emlékszem már, hogy ennek a felső olajkörében van-e valamilyen szelep, ami miatt megnő a hidrotőkéknél a nyomás, vagy csak a sűrű olaj miatt lecsökkent résveszteség okozza ezt?
Mossam át valami mosóolajjal, és mehet bele a minőségi ?
Mondom a motor egyébként hibátlan, nem füstöl, a turbónyomás 1800 után elkezd felépülni, nem csattog, nem zörög, nem eszi az olajat...
Régebben találoztam ilyen felújított motorral Fiatban, amiben menet közben leállt a 4-ik henger, aztán a harmadik...
Fél napi küzdelem után kiderült, hogy abban is kitámasztanak a hidrotőkék, benyitják a szelepeket. Annak sem sikerült a végére járni kicsavarták a kezemből :) (nem is baj :)