A vakond imádja a lótetűt és a cserebogárpajort. Elkergetésüknek ez lényeges szempontja volt, sok tanácsot olvastam, ebből megfogadtam pl. a táplálkozási lánccal kapcsolatos felvetéseket. Azt azonban nem, hogy éjszaka ott várjam, míg kibukkan, mert mit is kezdtem volna vele (sajnáltam volna megfogni). Szóval:
1. nagyjából 2 hetenként kiszórtam Galitiont, ami kiirtotta a lótetveket és a cserebogárpajorok egy részét (sajnos, utóbbit csak gyéren, pedig ezeket utálom jobban, meg azt, ha nyáresti locsoláskor hangosan zümmögve rámugranak a cserebogarak, brrr).
2. kaptak a járatokba bele karbidot, amit aztán belocsoltam és úgy füstölt, de úúúúúúúúúgy.
3. ennek egyik változata volt, hogy amikor úúúúúúúgy füstölt, akkor feljött a vakond kb. 3-5 méterrel arrébb (azaz levegőztető nyílást csinált magának a füst elől), oda pedig - jaj, ne utáljatok nagyon - bedugtam a locsolócsövet.
Ez így együtt sok volt nekik. Hogy életben maradtak, az bizonyos volt abból, hogy ki- és visszavonulások útja is nyomon kísérhető volt.
Ősszel egyikük ismét visszatért, de egyelőre megelégedtünk az 1. alatti kezeléssel, tavasszal meglátjuk.
Hátsó kertünkben fel-alá korzóznak az idegen macskák. A szomszédnak is mindig van, az folyton átjárt hozzánk és benyúlkált a vakond-likakba. Nekünk is volt cicánk, sajnos, eltűnt. Az is kereste a vakondot a földben.
És mégis voltak vakondokok.
Egyelőre szvsz figyelj oda, hogy nedves legyen, amíg nincs fagy locsolgasd.Nehogy kiégesse.Persze most nem kell olyan intenzíven, mint nyáron.
Aztán imádkozz, hogy ne legyen benne sok mag, meg, hogy a rigócskák összeszedik a lelassult kukacokat, erre elég jó esély van.Aztán tavasszal esetleg a kissé szétesett darabokat egy hengerezéssel lejjebbküldheted, a talaj felé, hogy kevésbé legyen zavaró.
Azért mert ma sem értek a kerthez. Mondanak valamit kapom a tanácsokat, időnként ellentmonó tanácsokat, aztán csinálom.
Az elmúlt húsz évben lakótelepen laktam és egyáltalán nem érdekelt az egész. Se a fű se a fa, semmi aminek köze van a földhöz. Amikor megvettük ezt a házat sok mindent meg kellett tanulnom. Homok, tarack, sitt és sódez mindenhol. Az egyértelmű volt, hogy egy teljes földcserét kell csinálnom. Ahova bokrokat fákat akartam helyenként 50 cm-t, a nagy fák helyén 1 métert is kiszedettem. Akkor kb. 10-12 teherautó termőföldet és hatvan mázsa trágyát terítettem szét, ástam be. Mivel nem olyan messze van egy nagyobb tehenészet és a fuvar is olcsón elintézhető, valamint úgy voltam vele, hogy a szerves trágya tökéletesebb, mint a műtrágya ez a kérdés nem is volt kérdés. Tavasszal adtam neki nitrogént, és csak locsoltam. A szomszéd adta tavasszal a nagy hóolvadáskor a tippet, hogy ősszel milyen jó lett volna elteríteni egy kis trágyát, az szépen bemosódott volna. Gondoltam ez mégiscsak jobb mint a tavaszi nitrogén, hát nosza. Lótetű eddig is volt, nem is kevés. Ha a vakond erre bukik, akkor már jött volna. Az is lehet, hogy a környéken lévő eszméletlen sok macska rendbeteszi a vakondkérdést.
És most itt vagyok kedves Tozatu kétségek közt.
Azért mert ma sem értek a kerthez. Mondanak valamit kapom a tanácsokat, időnként ellentmonó tanácsokat, aztán csinálom.
Az elmúlt húsz évben lakótelepen laktam és egyáltalán nem érdekelt az egész. Se a fű se a fa, semmi aminek köze van a földhöz. Amikor megvettük ezt a házat sok mindent meg kellett tanulnom. Homok, tarack, sitt és sódez mindenhol. Az egyértelmű volt, hogy egy teljes földcserét kell csinálnom. Ahova bokrokat fákat akartam helyenként 50 cm-t, a nagy fák helyén 1 métert is kiszedettem. Akkor kb. 10-12 teherautó termőföldet és hatvan mázsa trágyát terítettem szét, ástam be. Mivel nem olyan messze van egy nagyobb tehenészet és a fuvar is olcsón elintézhető, valamint úgy voltam vele, hogy a szerves trágya tökéletesebb, mint a műtrágya ez a kérdés nem is volt kérdés. Tavasszal adtam neki egy kis nitrogént, és csak locsoltam. A szomszéd adta tavasszal a nagy hóolvadáskor a tippet, hogy ősszel milyen jó lett volna elteríteni egy kis trágyát, az szépen bemosódott volna. Gondoltam ez mégiscsak jobb mint a tavaszi nitrogén, hát nosza. És most itt vagyok kétségek közt.
Lótetű eddig is volt, nem is kevés. Ha a vakond erre bukik, akkor már jött volna.
Miért kellett rá a trágya?Bár ez már költői kérdés,de ha előtte trágyáztad,a szerves trágyánál 3 évig tart a lebomlás,a fűnél többet is lehet,mert nem olyan igényes.Ha nem volt jó érett trágya,akkor baj.Próbáld meg jól elteríteni,hátha lemosódik.A trágya vonzza a lótetűt,a lótetű vonza a vakondot,pedig az csak segíteni akar,mégis útálják.:(
/A vakondegysélyegyenlőségi irodából voltam./
Pont ezért, Lóhere, mert ennyit kinlódtunk: én most nem vetettem volna bele gyommagokat. Ráadásul a kukacok (szerintem) arra utalnak, hgoy nemsokára megjelenik majd a vakond, s általában azt nagycsaládostul teszi. Jó néhány hónap volt, míg sikerült őket elzavarnom, bár ezt sosem lehessen tudni.
Tudod, mindenki mást mond. A szomszédom is trágyázott, ott is baromi gyomos lett.
Bocs, hogy beleszóltam.
Nem értem! Mit csináljak a termőföddel. A fű kész. Mielőtt vetettem markolóval leszedettem kb 30-40 cm mélyen a homokot, tarackot építési maradékot. Hozattam rá agyagot, trágyát majd az egészre termőfüldet, kiszinteztem. Kutat ásattam, egy hónapig locsoltam és gyomtalanítottam majd csak utána vetettem. 1 évig tartott amíg úgy besűrűsödött, hogy azt mondhattam NA.
Visszanéztem a topikot és emlékszem is rá, hogy kínlódtál eleget és kínlótam én is. Nem mondhatod, hogy hozassak az egészre földet. Ráadásul a járda a kert szintje alá kerülne. Nem megy!
Pont most lenne érdemes legalább termőföldet hozatni, lehet, hogy most olcsóbb is lenne. Legalább lefednéd a trágyádat.
A vakondokodat (illetve a nagycsaládot) üdvözlöm :-))))
A kukac még nincs azonosítva de megfontolandó. Remélem a trágyában szeret élni és nem szeret a földben, bár ez csak remény. Elképzelhető, hogy a hideget egyébként sem vészeli át, lehet, hogy csak valami állati élősködő maradéka. Gyerek nincs a háznál és a napozás ideje még elég távoli. Ha lepermetezném most valamivel és kora tavasszal (ahogy terveztem) összegereblyézném a maradékot talán menthető lenne a helyzet.
A trágya egyébként azért jutott eszembe mert a műtrágyától akár milyen óvatos voltam mindig kiégett nagy területeken a fű és 1-2 hónap beletelt amíg rendbejött. Az igaz, hogy utána király volt. Úgy tűnik semmi sem lehet tökéletes.
Azért a biztonság kedvéért, ha nem esik elég csapadék, kéne locsolni azt a trágyás füvet, amíg nics fagy, mert kiégetheti a trágya a füvedet.
Azért nem igazán komáljuk ezt a megoldást, mert elfertőződik könnyen a fű, meg jövő augusztusban is a sz@rcsimbókba ül bele a gyerek mikor játszik, meg tele szokott lenni gyommaggal, és azt most elvetetted.Szóval ezért zrikáltunk egy kicsit Téged.
A szomszéd telek üres, azaz tele van gazzal.
Meg hát nem is az volt a problémám, hogy a szomszéd hova jár, hanem az, hogy az érett marhatrágya és fű miért nem szereti egymást. Most sem tudom, így aztán marad mind a kettő, a fű is, a trágya is és tavasszal visszatérünk erre a témára.
Most úgy sem érdemes termőföldet hozatni, füvet vetni, nem is beszélve a költségekről és munkáról.
Akkor dobáld át a trágyát a szomszédba, a kutyád már úgyis odajár! :-) Hozass temőföldet, vess bele fűmagot, azután ha nagyon fontos, használj fűműtrágyát!
Nem akarok VAKOND tenyészetet, nem, nem, nem és nem. A kutyát már megtanítottam, hogy a szomszéd telken végezze a dolgát, de az az undok vakond az biztos nem ilyen.
Kb. 400 négyzetméter, de a bokrok, fenyők alá vastagon tettem. A másik gyanús jel: a széttúrt gombócokban helyenként egy csomó kukac is volt! Úgy 5 mm hosszú 0,3 mm átmérővel. Ebből lesz a lótetű? Vagy más nem várt kedvessé?
Üdvözlök mindenkit akit a fű fűt.
Ötéve vettem egy házat és már három éve kínlódok a füvecskémme. Végre találtam egy jó kis helyet ahol habár utólag, de megtudhatok mindent a fűvészkedésről és jókat nevethetek vissza idézve a saját kínlódásaimat. Köszönöm nektek!
A PISZOK azonban arcomra fagyasztotta a mosolyt. Most két hete szórtam ki a fűre 25 mázsa marhatrágyát. Egész hétvégén azt igazgattam, daraboltam, gereblyéztem. Most úgy érzem én is benne vagyok nyakig.
Van valakinek elképzelése, hogy mennyit fogok gyomlálni vagy bármi javaslata erre a helyzetre?
Szeggyem le? Miért nem jó a trágya? Mi a Baaaj? Lehet hogy csak lóhere nő majd?
Fű de nyugtalanul alszom.