Drukk van mindenkiben, még XII. bajtársban is volt, de ahogy a közhely mondja: vagy megszoksz, vagy megszöksz.
A kérdés inkább az, Te hogy látod: vagy-e olyan alkat, hogy elmúljon ez a félelem, vagy benned marad-e vajon később is?
Hogy jó kedvetek legyen itt egy cikk:
"Jövőre 11,2 százalékkal többet szánnak gyógyításra
A következő két évben 6 milliárd forintot szán az egészségügyi tárca a
fővárosi új sürgősségi betegellátó központ megépítésére, 13 milliárdból
rekonstruálják az országos rehabilitációs és idegsebészeti intézetet. Évente
32 májátültetés lehet, esetenként 15 milliós költséggel. Ha a parlament
jóváhagyja, jövőre az ideinél 11,2, azt követően 3,6 százalékkal több jut az
egészségügynek.
A pénzügyi és egészségügyi miniszterek javaslata szerint a gyógyítóágazat az
idei módosított költségvetési előirányzathoz képest jövőre 11,2, azt
követően további 3,6 százalékkal többre számíthat, ha a T. Ház jóváhagyja a
tervezett büdzsét.
Prioritást kap a sürgősségi betegellátás, aminek keretében 6 milliárd
forintos beruházásból hozzáfognak a fővárosi Semmelweis Egyetem Sürgősségi
Központ megépítéséhez az egyetem telephelyén, ami két év múlva harmadrészben
lesz kész. Az intézményben az ambulancia mellett 81 ágyas klinikai rész, 75
ágyas műtőblokk, 10 ágyas intenzív osztály, s a betegek diagnosztizálásához
nélkülözhetetlen radiológiai és nukleáris medicinarészleg épül. A következő
két évben 510 milliós ráfordítással folytatják a kórházak sürgősségi
betegellátó osztályainak (SBO) kiépítését.
Jövőre 6-8 új mentőállomás épül, erre 300 milliót szánnak, s további 600
millió forintból 130-140 új mentőautót vásárolnak. Ugyancsak a sürgős
betegellátást szolgálja, hogy a jelenlegi három légi mentőbázis további
kettővel bővül, így a most használt négy helikopter és az egy merevszárnyú
repülőgép mellett a honvédségtől átvett helikoptereket is a mentés
szolgálatába állítják.
Az Európai Unióhoz csatlakozással függ össze az Országos Gyógyszerészeti
Intézet és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)
kiemelt fejlesztése, mindkét intézménynél jelentős létszámbővítésre kerül
sor. Ezt indokolja például az orvosságok törzskönyvezési gyakorlatának
megváltoztatása, vagy az ÁNTSZ-hez tartozó betegjogi rendszer kibővítése. A
szaktárca jövőre 630 millió forintot, utána pedig 300 milliót tervez az
egészségfejlesztési célokra - hírek szerint a posztjáról távozó egészségügyi
miniszter egyebek között e programokat irányítja majd. 100-100 milliót
adnának a médiának "az Egészségügyi Minisztérium egészségpolitikai
üzeneteinek a közvélemény felé történő torzításmentes továbbításához
szükséges anyagi források biztosítására" - olvasható a dokumentumban.
Rég várt igényt elégítenének ki azzal, hogy megkezdik a 13 milliárd forintot
igénylő országos rehabilitációs és az országos idegsebészeti intézet
beruházásait. Előzőre a következő két évben közel 3, az utóbbira 1,3
milliárd forint jut. A nagy értékű egészségügyi beavatkozásokra a szaktárca
600-600 milliót szán a következő években. Ebből 32 - esetenként 15 millió
forintba kerülő - máj-, 8-8 szív- és hasnyálmirigy-átültetés lehetséges. Ez
utóbbiak esetenkénti költsége 8,6, illetve 4 millió forint. A szükséges
donorszám biztosítását szolgálja, hogy 17,2 millióból létrehozzák a
nemzetközi hálózatba bekapcsolódó Hungarotranszplant Központot.
Szerző: Nógrádi Tóth Erzsébet Forrás: Világgazdaság
samec:
igyekeztem, mert e szerint kell dolgozni. Én nem nézem a focit, de néha kell vele foglalkozni. Az is valami, mert legalább volt esemény egy meccsen... ;-))) A dolog magáért a leírásért ér valamit, mert sokan - lásd sportorvos, sportoló - nincs tisztában a dolgokkal. Meg cucu sem tudta.?
Persze lesz még vitatandó m.ő. + ellátás.
Deckard: a vita a két módszerről legutóbb az emlékezetes hercegnői (Párizs) baleset során jött elő. Van előny és hátrány mkét oldalon, de szerintem a miénk a jobb, a már leírtak miatt. Egyébként a SAMU (francia "OMSz") is ezt műveli, meg még sokan mások.
Többségnek: gyanusítgatni, vádaskodni, anyázni nem itt kéne!!!!!
(Ha lopósoknak pl. szaguk lenne, előbb megtalálánák őket - csak jó szimatú rendőrök kellenének.)
Nézzétek meg a nicket, az elég...
Hi!
Ne haragudj, de lehet, hogy a mentőápoló barátod lop, de nem ez a jellemző, úgyhogy kikérem Magunknak (!) a rágalmazást. Biztos akad egy-két olyan illető, aki lop, de én őt nem tekintem kollégának, mentősnek.
Hello!
Végül azért csak egyezség lesz köztünk. Ez mind így igaz, ahogy leírtad. Én sem arra gondoltam, hogy a mozgóőrségi autó szállítsa el a sérültet, hanem az először helyszínre érkező szállító, illetve arra, hogy betehették volna a kocsiba a sérültet.
Egyébként szép összefoglaló volt ama bizonyos módszertani levélről, nem tudok hozzátenni semmit, csak amit már írtam is, ha szállítókocsit (szebben mentőgépkocsit) kérnek, azon mindig szakápolónak kell lenni.
Köszi
Úgy gondolom erről a sz*r meccsről sehol nem írtak ennyit, mint mi.
Hello
A mentősök lopnak.
A segítségükre szoruló embereket meglopják.
Mikor először hallottam erről, csak legyintettem.
Később viszont beszélgettem egy sráccal aki mentős szakápoló, megkérdeztem mi az igazság ezekben a történetekben, erre ő azt felete, ez mindennapos eset mentőséknél.
Főleg az eszméletlen állapotban levő sérültek értékei vannak veszélyben.
Mit szóltok, hogym kirúgtak valakit a Markó utcából. Egy éve diplomázott, de nem mondta meg a főnökének, így mentőtisztként dolgozott. A másik pedig ahova kivonult értékek tűntek el...
samec, cucu:
A teljesség kedvéért:
A traumatológus nem oxyologus. Egyetértek. Miért dirigál? Nem tudom, de sokan szoktak a mentőápolónak, néha az orvosnak is - helytelenül.
A mozgóőrségnek szigorú szabályai vannak.
Cél: a rendezvény résztvevőinek és közönségének helyszíni egészségügyi biztosítása. Ha nincs ott, akkor nem tud biztosítani, igaz? Ahol sok ember egyszerre van jelen, ott megsokasodik pl. a balesetek (mondjuk összetiporják egymást...), rosszullétek esélye, stb.. Emlékezzetek csak néhány nem is rég zajlott tömegrendezvényen a felborult focikapuk okozta sérülésekre! Ha van kint mentő, azonnali lehetett volna a segítség!
A szokvány ellátó kapacitás nem lehet kész folyamatosan egy-egy rendezvény okozta többlet feladatok teljesítésére, mert pl. nincs az a pénz, ami erre elég lenne. Ezért kell ilyen esetekben a meglévő eü. kapacitást hozzáigazítani a többlet igényhez. Ez a mozgóőrség.
A m.ő. gyökerei még a BÖME-hez nyúlnak vissza. (Voltak helyek, ahol az így nyert tapasztalatok sarkallták a döntnököket a szervezett mentés megteremtésére, még a XIX. század végén, a XX. elején.)
A mozgóőrség szabályait legutóbb a 13. módszertani útmutató szabályozta, ez érvényes ma is (sportvezetőre, bíróra, mentőre). Megszabott, hogy miyen szervezet, mikor, milyen személyzettel, felszereléssel láthat el m.ő.-t, és az is, hogy mikor milyenre, hány kocsira van szükség. (pl. versenyzők és külön a közönség biztosítására) A m.ő.-ben lévő kocsi CSAK alapos szakmai indokkal mehet el a helyszínről. Ha csak egy kocsi van kint és elmegy, akkor le kell állítani a rendszvényt, mindaddig, amíg a m.ő. teljes nem lesz. (A bokaficam nem minősül alapos szakmai indoknak, de pl. az életveszély igen.)
Mindeközben a szokásos napi munkát is végezni kell.
Húh, ez kissé hosszú lett, bocs.
cucu: Szerencsére az OMSz nem egyenlő a hirdetést megfogalmazóval...
Catch&Run=gázpedál-terápia. Európára a stay&pay jellemző (az amik szerint), szerintünk amit helyben megtehetsz, tedd meg, mert a kórházban is ezzel kell kezdeniük, csak a beteg már nem lesz olyan állapotban, mint a helyszínen (rosszabbul lesz...:-(((), estleg mások ellátását is meg kell még várnia... vagy pl. ebédel a doktor, stb. (Hú, most gonosz voltam.)Szóval a jól ellátott beteg szállítása, általában már messze nem olyan sürgető, mint ellátatlanul.
off: azt ígérték, h. a héten tesznek valalit az internet-elérésemmel, ha megjavul, nem kell ilyen hosszúnak lennem. Mindenkitől bocs!
Helo.
A következő történet ma délelött történt meg velem.
Az OMSZ Főigazgatósága hirdetést jelentetett meg az újpressz hirdetési újságban, melyre én személyesen jelentkeztem. Máshogyan nem is lehetett, mert telefonszámot nem adtak meg, csak azt, hogy: 1134. Bp. Róbert K. krt. 77. Személyzeti osztály.
A hirdetés így van leírva: az OMSZ Főigazgatósága munkatársat keres TITKÁRSÁGI FELADATOK ELLÁTÁSÁRA.
Feltétel: középfokú végzettség, angol vagy német nyelv társalgási szintű ismerete, számítógépes ismeretek (Word, Excel, PowerPoint, elektronikus levelezés)
Bérezés: a Kjt alapján, megállapodás szerint.
Jelentkezés írásban, fényképes önéletrajzzal.
Na, szépen felkészültem a találkozóra annak rendje és módja szerint. (Május óta nem dolgozom, gondoltam nem lesz ez annyira rossz.)
Tévedtem. A személyzeti osztályon egy hölgy mikor meglátott, csak annyit mondott, hogy "titkárnőt keresünk". Mondtam, ez nem volt feltétel, sőt, nem is utaltak rá. Erre azt mondta, hogy "viszontlátásra."
Hát ennyi. Kár volt komolyan vennem.
Megállapítást nyert részemről, hogy ezek szerint az OMSZ arra is képtelen, hogy egy hirdetést szabatosan megfogalmazzon.
A végén elnézést kértem a zavarásért és elköszöntem.
'00. 11. 13.
cucu
OFF
cucu!
HBD! :-) magyarul: BSZN! :-)
SAMEC:
emilemet megkaptad?????
ON
Néztétek az ausztriai vonatbalesetet? 15 (!) mentőhelikoptert küldtek a helyszínre (Ausztria asszem kisebb M.o.-nál), sajnos már későn :-(
Syd
Üdv Mouth_601!
Csak Önmagam tudom ismételni, a sérült (állítólag) már a pályán kapott fájdalomcsillapítót (emlékezz vissza: nem írom le, hogy mit...), innentől betehették volna a kocsiba. Dolgoztam Toyotában, esetkocsiként is, tudom milyen, azonban egy VM-et ott is le lehet szívni.
Hogy ki lihegte túl? A tv-nek az a dolga (legalább volt esemény a meccsen, amiről lehetett beszélni), de a cimborád miért nem engedte el a sérültet a szállítókocsival, ezt továbbra sem értem. Újra csak ismétlem önmagam: fájdalomcsillapítót kapott, elég komolyat, VM van a szállítóban, szakápoló volt kint a meccsen, ő pedig infundálhat (egyébként tudtommal mozgóőrségbe csak szakápoló mehet!). Én úgy vélem a begyepesedett álláspontom már úgysem fog változni, úgyhogy részemről a témát lezártnak tekintem.
Örülök, hogyha Fehérváron sikerült hétvégére is beindítani az esetkocsit, a lényegen azonban továbbra sem változtat.
Hello
samec
Ja még valami: A TRAUMATOLÓGUS NEM OXYOLOGUS!!!
Alapjában véve nincs sürgősségi szemlélete, ezt már sokszor tapasztaltam (mellesleg a mentőautó felszerelését és a kompetenciaköröket sem ismeri).
A szállítási trauma fogalmával bármilyen meglepő, de már találkoztam.
Cső
Országos Traumatológiai Intézet. Ékes példája, hogy hogyan ne használjuk ki az Internet előnyeit!!!
On
Mi lesz most a mentősökkel??? Megint áremelés, itt a tél és jönnek a hajléktalanok.
Helo.
Köszönöm, köszönöm mindenkinek! (Szóval megkezdtem a 43.-at)
samec, tudom, hogy egyről beszélünk, azért írtam úgy, hogy "én mint laikus sem éreztem indokoltnak". Itt a "sem-en" van a hangsúly.
Mouth_601, ez a chat és run, ez nem a gázpedál módszer?
cucu
samec:
1) Valóban nem oxyologus, viszont traumatologus volt.
Nem lihegte túl, legfeljebb a TV, mint mondják.
2) Ahhoz, hogy rögzíts, mozgatnod kell, az meg fáj. Ezért előbb fájd.csill., utána rögzítés.
A szállítás alatt is van mozgás, és az is fáj. (Egyéb összetevőkkel együtt úgy hívják: szállítási trauma.)Mindezek ellen tenni kell.
Dolgoztál már Toyotában?? Catch & run: ez USA-ban dívik. (Igaz, ha nincs szem előtt a sérült, hamar megfeledkeznek róla.)
Rosszul tudod, mert mindkettő dolgozik, folyamatosan.
Mozgóőrségről lásd a korábbiakat. Ennek is vannak szabályai. Mekkorát fütyült volna a közönség, ha fél órára leállítják a meccset?
cucu: Happy Birth Day!
Egyébként jól írod. Lassan nem is lesz olyan bonyolult :-)))))))
Ja még valami! A laikust nem sértésnek szántam, csak a példa egyszerűségéért. Arra gondoltam, hogy Te, mint nem szakértő (nem láttál (el) még komoly sérültet) is tapasztahattad magadon a nyugalomba helyezés, rüögzítés jótékony hatását.
Hello!
Sok boldog szülinapot cucu!
Ugyanarról írunk, csak más megközelítésből. Én is azt mondom, hogy indokolatlan volt az esetkocsi, s meg is magyaráztam, hogy miért.
Hi