Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Fogalmam sincs, mit akarsz nekem elmagyarázni, viszont nem is érdekel. Nem én jöttem ide előre eldöntött kérdéssel, hanem te, csak aztán a kifogások elfogytak.
DE ennek aztán végképp nem látom értelmét 180 e-ért...ugyanilyeneket kapok a jófogáson 10e-ért.Alkatrésznek. Megtisztogatni meg meg tudom én is aztán rakjam fel a jófogásra 180-ért???
Hátha jön egy palimadár...ugyan már ezt nem gondolod komolyan ugye???
Még csak azt sem írja hogy "felújított"
Pár db tömítést meg megoldom a mostanin.Csak macera és idő...amiből kevés van.A legutóbb eresztett a gáz a gázszelepnél,az örláng begyújtó tengelyénél...Jó gondoltam akkor vegyünk új gázszelepet komplettan...NINCS csak felújított van 60 ezerért + vigyem a régit leadni mert különben 70 e. Kérdem miből áll a felújítás? Megtisztítják és kicserélik a tömítéseket és átnézik,hogy nem e repedt.
Jó akkor szétszedtem,hogy mi lehet a baj. 2db "O" gyűrű a tengelyen,"gatya". Mondták a FÉG alkatrész és szervíz boltban,hogy NINCS és nem is tudják miről beszélek.Kompletten van gázszelep 70e.
Jó akkor próba:"O" gyűrű szaküzlet ...mondom gázhoz kel,pentán álló legyen...hány db-ot kérek,kérdezték. 30FT darabja...
NO COMMENT nagyon észnél kell lenni mert pillanatok alatt átb@sznak.
Ez a jófogásos 180ezres c18-as történet is kb ilyen.
Most lentebb vettem 53-50 fokra. Ennél ha jól néztem Min. névleges hőteljesítmény (Pmin.) 50/30 °C kW 3,3 Sonoff termosztatikus szelepek vannak, náluk teljesen nyitva állandóan. A többi helységbe van beállítva 21-re.
"előremenőt egészen addig, amíg az adott előremenőhöz tartozó Pmin-t képesek a hőleadóid teljesíteni'
A kazán adatlapján megtalálod, mekkora a minimális teljesítménye adott előremenőkhöz. Ha ez mondjuk az 50/30-nál 3,5kW, akkor a kapcsolgatás elkerülésére legalább ennyi hőt kell az adott hőmérsékleten leadnia a radiátoroknak. Ha ez nem megy, jön a kapcsolgatás. Ha emelsz az előremenőn, akkor ritkábban kapcsolgat. Nem tudom, milyen módon szabályozod a radiátorok nyitását, de a kazán szempontjából az analóg, ahol az átfolyó víz mennyisége arányos a kíván és a mért szobahőmérséklet különbségével, (ld. még termosztatikus radiátorszelep) szerintem a kazán és a komfort szempontjából is szerencsésebb, mint egy ON/OFF szelepvezérzés.
Köszönöm válaszod. Mint jeleztem, nem értek hozzá, így nézd el nekem ha nem nagyon értem amit írtál. "előremenőt egészen addig, amíg az adott előremenőhöz tartozó Pmin-t képesek a hőleadóid teljesíteni' Jól tartja a meleget, de a szellőztetéssel, és az állandó járkálással kihűtik a szobát. 85 és 87 évesekről beszélünk, édesanyám sajnos demenciás. Ezért szeretném nekik megtalálni a lehető legjobb megoldást, beállítást ezzel a rendszerrel. Úgy, hogy ez ne menjen a kazán kárára. Tavaly nagyon jó lett a fogyasztásuk a kéményessel. Szeretném még ezt is lefaragni ha lehet, és megfelelő hőmérsékletet biztosítani számukra.
Igen ezt sejtettem, ezért próbálkozok a beállításokban, hátha lehetne rajta javítani. A többi radiátor is engedélyezve van, de 21 alá még nem ment máshol a hőmérő, így nem kapcsolja fel. 21-22 fok van a többi helységben ami nincs használva.
Ha, mint írod, jól tartja a meleget, akkor mi a cél a hőfokejtéssel, ami a problémát okozza? Folyamatos üzemben leviheted az előremenőt egészen addig, amíg az adott előremenőhöz tartozó Pmin-t képesek a hőleadóid teljesíteni. A kazánnak több szempontból is ez az ideális.
Jelenleg csak a legtávolabbi szoba van fűtve, 2 idős beteg ember miatt, és a fürdő.
Úgy láttam sokat kapcsol a kazán.
A két dolog szorosan összefügg. Kevés a hőleadó, az alacsony előremenő tovább nehezíti a kazán dolgát, túlfut az előremenő, leállítja az égőt és keringet, amíg újra gyújthat. Ez ebben az átmeneti időben szerintem sok helyen így van. Ha zavar, engedd a fűtést a többi radiátorra is, akkor kevesebbszer fog kapcsolgatni.
Teljesen laikusként kérdezek, próbáltam utánaolvasni, de kevés sikerrel. Adott egy régi vályog ház, nincs szigetelve, tavaly ki lett cserélve az összes nyílászáró 3 rétegű üveggel mindenhol.
Meglepően jól tartja a meleget, nem szökik sehol. Tavaly az összes radiátor cserélve lett. Idén májusban a vascsöveket réz váltotta, és a kéményes kazánt egy Bosch Condens 2500 W WBC 28-1 kondenzációs kazán. 6db 1 méteres radiátor van a házban, + a konyha + fürdőbe padlófűtés a visszatérő ágra csatolva. Ezenkívül a fürdőbe egy 175cm-es törölközőszárító. Netes segítség alapján a radiátorok mérete elég. A legnagyobb szobákba 2db radiátor van 18*3*70= 3780W, a radiátorok 2*2000 = 4000W. Sonoff rendszer van a házban, egy 4 csatornás a kazánnál, és a leghidegebb szobába amit használnak van egy érzékelő.
Májusban rakták fel a kazánt, 45 fokra állította az előremenőt. Sajnos ez úgy néz kevésnek bizonyul, most a hidegebb idővel elindítottam, és kb 2-3 óra alatt emelkedett 1 fokot a hőmérséklet. Jelenleg csak a legtávolabbi szoba van fűtve, 2 idős beteg ember miatt, és a fürdő. Az előrementőt felemeltem 53 fokra, a kazán teljesítményét lentebb vettem 60-ra. A jelgörbét beállítottam"1: A fűtési szivattyú szabályozása az előremenő hőmérséklet alapján. Hőszükséglet jelentkezése esetén a fűtési szivattyú az égővel együtt kapcsol be." Ezzel javult a helyzet, de nem az igazi szerintem. Úgy láttam sokat kapcsol a kazán. Nem tudom pontosan hogyan kéne működnie. Kérdésem pedig a beállítás lenne. Milyen optimális beállítást javasoltok ehhez a rendszerhez? Sajnos a szervizmenübe található beállításokra infót nem találtam így én próbáltam kísérletezgetni, kevés sikerrel. A kazán manuálja: https://gepesz.hu/connect/dokumentumok/cikkfile/uj/inst_condens-2500w-6720864809_20181122_1033.pdf
Előre is köszönöm a segítséget, nézzétek el ha hülyeséget írtam valahol.
Azóta történt 10+ év alatt 200,de inkább 300%~os infláció mind anyag/termék és szaki munkadij tekintetében amit az átlagfizetések és legföképp a nyugdijak NEM követtek le
Ezek kifogások. Nem arról volt szó, hogy teljes gépészeti felújítást csinálsz. Az írottakat pedig megint nem sikerült értelmezni, ezeket nem egyszerre végezzük, pláne, ha számolni sem tudunk. Segítek, ezt írtam, nem csak én: tehát az tehát az első MINDIG a hőszigetelés, aztán az így előállt fűtési igényhez kitalálni a korszerűbbet És el ne magyarázd már, hogy mi mennyi, ezeket én 10+ éve elvégeztem a saját házamon bőven átlag alatti saját jövedelmemből finanszírozva...
Jellemző lenne ha az átlagembernek lenne rá pénze.Mondjuk kapásból 5-7 Millió a hőszigetelésre és kb 3-4 millió a 3 rétegű üveggel ellátott nyílászárókra...és akkor utána a fűtéskorszerűsítésre ki lehetne találni a hőszipkát 3-5 millióért és akkor még a fűtéscsövekhez hozzá sem nyúltál ,az másik 3 millió minimum de akkor már padló és mennyezet...így nem is 3 hanem 7-8 millió.
Így csípőből túllépted a 20 misit amit egy falun élő átlag nyugdíjas egymaga szerinted hogy tudna kifizetni???
Az ilyen olyan fűtéskorszerűsítési támogatást meg hagyjuk,MERT ha bármelyik szaki meghallja,hogy számláznia kell ilyen irányba akkor kapásból minimum 1.5 szeres a szorzó.Akkor meg már 30 millánál tartunk.
Úgyhogy csak óvatosan vagdalódzunk a rezsicsökkentéssel elaltatott átlagemberekkel
Nem az én házam hanem az anyósoméké.De az most mindegy is
Nincs hőszigetelés , 2 rétegü müanyag nyilászárók, 160 nm2 3 szint a tetőtérrel együtt. Jelenleg Fég c18 és egy vegyeskazán van a rendszerben vascsövekkel vas radiátorokkal. És mindez autos fagyállóval feltöltve ugy kb 200 lier. Ez jelentősen megneheziti a kazán választást mert a fagyállót kevés kondis kazán viseli el hosszabb távon Legalább is eddig 1 gyártót találtam és annak is csak 1 bizonyos típusát ami hivatalosan is birja a fagyállós kiképzést
Meg persze ott a Hajdu is ami birná DE közel 7 kw minimummal kilőtte magát
Pontos hőigényt nem tudok mondani
A kvótába eddig ugy fért bele a történet hogy sokszor bedurrantották a vegyest
Igen ezen már túl vagyunk Igazándiból ez az egész szóban forgó rendszer az anyósoméké , nem az enyém . Próbálok nekik segiteni .Csak nem tudom hogy melyik irányba menjen a történet Uj kondis gazkazán v helyette klimak v hőszivattyú horror áron
H tarifa nem opcio sem időben sem árban( kiépitése)
És ne hagyjuk ki a képletből hogy a hőszipkák jelentős részében ott van benne az x fok alatt bekapcsoló cop 1 el müködő fütőszál ami h tarifa nélkül odaver a villanyóranak olyan szinten hogy kb magátol leedik a falról
Ha valaki túlfogyaszt a rezsicsökkentett mennyiségen, mondjuk pont 25%-al, amennyi csökkenés elvárható egy ilyen cserétől, akkor nagyon is gyorsan megtérül a dolog az éves szinten megspórolt 300kHUF-ból... Persze nem a csodát kell várni tőle, és komplexen kell gondolkodni, tehát az első MINDIG a hőszigetelés, aztán az így előállt fűtési igényhez kitalálni a korszerűbbet, de ez ugye nem jellemző a rezsicsökkentéssel elaltatott átlagemberre.
Leírhatnád , hogy jelenleg mekkora a ház hőigénye . Radiátor , vagy padlófűtésed van ? Hőszigetelt a házad ? Ha igen , mi és mennyire ?
Nálunk ( Szlovákia ) jelenleg durván 46 eurócent egy m3 gáz M.o.-on a 2H , aminek az égéshője 10,7 kWh . Jövőre állítólag 30%-al megemelik az árát , tehát durván 60eurócent lesz . Lehet számolni elméletileg , hogy hogyan alakulna ezekkel az árakkal a ház fogyasztása .
Évek óta arról megy a polémia, hogy belátható időn belül nem térül meg a kondenzációsra váltás. Az egyenletes komfort ami sokat javít.
Ha van egy passzív házad, vagy ahhoz közeli házad, akkor inkább hőszipka, vagy inverteres klíma a te jó választásod. De ha most nem férsz bele a kedvezményes kvótába, akkor előbb a hőszigetelésen gondolkozz.
Itt senki nem lát bele a politika gondolataiba, tehát a kérdésedre választ nem fogsz kapni.
A kérdésem még amugy mindig az hogy van e esélye egx kondis kazánnak leélni az életét ha most telepittetem mert abban a minutumban hogy 700 ft lesz ALAPÁRON a gáz hazánkban baltával kell levernem azonnal a falról
Szoval ösztönöznek hogy vegyek a 30 eves fég helyett 1 milláért egy korszerü kondis kazánt aztán meg mikor mindez megvan akkor meg kitalálják hogy 700 ft lesz a gáz m3 -e és így eljutunk oda hogy se pénz se posztó mert hiába vettünk majmot banánra már nem fog telni
A valóság az az , hogy a kormány igyekszik ilyen módon is terelni , ösztönözni az embereket a korszerű fűtésmegoldások telepítésére , a házak energiaigényének csökkentésére . Ezért vannak a mindenféle támogatások a házak , fűtésrendszerének , hőszigetelésének modernizálására , HMKE-k telepítésére akkupakkal , stb .
Illetöleg akkor most csak riogatva vagyunk ??? Hogy ha majd jön egy másik kormany az majd eltörli a rezsicsökkentést és jaj lesz nekünk?? Mert akkor a fidesz szerinti gáz világpiaci árat azaz 750 Ft ot kell majd fizetnünk m3 enként de a valósag meg az lesz hogy kb ugyanannyit fogunk fizetni kb 100 ft/ m3 mint most csak immaron vilagpiaci áron?
Értelek , de jelenlegi MO- helyzet alapján ha tulléped a kvótát akkor kb 750 Ft ot fizetsz a gáz m3-éért.Ha tetszik ha nem ez van jelenleg. És egyfojtábsn azt hallja az ember innen onnan hogy eltörlik a kvótát Akkor meg 750 ft lesz a gáz ára MO/n Teljesen mindegy hogy a világpiacon mint irod is hogy mennyi itt nem annyi
Aztán meg egy esetleges bármilyen jövőbeni kormány is azzal áll elő hogy eltörlik a kvotát mert nem fenntartható és világpiaci árat kell fizetni majd
Miféle támogatásról beszélsz? Az a 750Ft-os gáz MINDEN piaci logikától elrugaszkodott árképzés. Az utolsó 12 hónapban a gáz tőzsdei ára 40 euro/MWh körül karcol. Hogyan jön ki ebből a 750Ft/m3? Sehogy. Itt egy számolás, hogy mennyi (volna) az annyi egy normális országban. https://telex.hu/gazdasag/2024/02/14/palinkas-jozsef-gazar-rezsicsokkentes-gazszamla