Én ezt Vácott vettem, de a kereskedő az ugyan az, Vácról áttette a telephelyét Érdre! ( Macha István Úr )
Én nem pont ezt akartam megvenni, de sajna amit kinéztünk akkor a neten, már lefoglalta más, mire felmentünk Pécsről megvenni!
Olyat szerettünk volna, amiben az "étkező rész" oldalt van a konyhával szemben, a "szekrény - wc -zuhanyzó" pedig a végében!
Nálam az "étkező" ugye hátul van, és a sarokba a fürdő mellé elég nehéz beülni.
Aztán a használat közben kiderült, az étkező részt nem igen használjuk, mert ott a 3 méteres elő sátor, az elejében lévő kanapé rész jobb és bal oldalt 2 méter hosszú, így nem kell minden este ágyat csinálni keresztben ( átmászós francia ágy).
Mi csak ketten vagyunk, meg a kis Yorki kutyusunk, néha-néha 1-1 kis unoka, aki elfér hátul!
Remélem sikerül összehozni az utat szeptemberben. Nem kisebb a " feladat" mint körbekerülni Szicíliát. Voltam már párszor arrafelé, de lakóval még nem. Ha összejön lesz sok kép és élmény. Nyilván teszek fel ide is.
Ahogy Soci írta, a Magyar "Exis.hu" egy nagyon korrekt, és jó árakkal dolgozó vállalkozás volt. Sokan szerettük, sokat rendeltünk!
Ez a Román oldal hasonló. nekem a "Google Crome" fordít elég rendesen, de sajnos információt nekem még nem sikerült arról szerezni. hogy szállítanak-e Magyarországra?
Mindenesetre próbálkozom, ahogy Soci is írta, megpróbálok egy utánvétes - futáros rendelést leadni, aztán meglátjuk mi lesz!
Köszönöm a támogatást, sokáig vaciláltam, hogy vegyek-e lakókocsit, de úgy érzem jó döntés volt. Olyan sokat aludtam személyautóban, ülve, hogy elhatároztam azért is fekve, nyujtott lábakkal fogok aludni utazásaim során. Biztos lesz majd kérdésem, mert egy kicsit rendbe kell szedni. Számítok rátok!
Végre én is beléptem közétek, már nagyon vártam ezt! Olvasgatom a hasznos tanácsokat, amiket ide írtok, próbálom megjegyezni azokat. Egyszerű kis lakót vettem, de a lényeg , hogy sikerült. A húzójármű is lassan összeáll. Szeptemberben a barátokkal akarunk kerülni egyet Olaszországban. Biztos nagy élmény lesz.
Az enyém Angol: Abbey Gt 415, bár a forgalmiba D.1-nél ABBEY, a D.2-nél BY COSALT van írva. Én két éve jártam úgy, hogy a műszaki vizsga megvolt, de nem volt a rendszerben ilyen lakókocsi, így külön meg kellett kérnie az okmányirodának, hogy vegyék fel a rendszerbe. Remélem most nem lesz, ez a játék újra!
Nekem most vizsgázott a lakó, sikerült 1 hét alatt levizsgáztatni az állomásnak...
Állítólag jan 1én rendszert cseréltek és ebben az évben még nem vizsgáztattak az országban ilyen tipust ezért nem volt a rendszerben... várni kellett amíg beleteszik... jahh összegben 25e Ft lesz... Gáztömörségit nem kértek, a vizsgabiztos lett megkérdezve kell-e, azt mondta NEM! De érintésvédelmet csináltak rajta...
Éljenek a lakókocsisok és a kempingezést szeretők, bárhol is laknak! :))) (egye fene, még azok is akik mínuszolnak) Én sem értem, hogy mire jó ez a +/- opció, sajnos itt valóban a Pipa által is említett helyzetről van szó, vagyis a fórumtárs iránt érzett ellenszenv kifejezésnek eszközévé vált a dolog. Feltételezem, hogy alapvetően arra lenne hivatott ez az opció, hogy a hozzászólás hasznosságát értékelje a fórum népe, de itt nyomkodják a mínusz jelet attól függetlenül, hogy a hozzászólás hasznos volt-e, vagy sem.
:-) :-) igaz, igaz, ráadásul, hogy sok gyerekkori nyaramat töltöttem a Cukorgyár lakótelepén, lévén nagybátyám és nagynéném is a gyár dolgozói voltak! Szerettem Szolnokot nagyon, volt egy olyan uszodája a gyárnak, amit - megelőzve a kort - alföldi termálvízzel üzemeltettek (1960-62??), ami olyan sötét volt, hogy a vízalatt az orromig se láttam..........persze, az is ok lehetett, hogy csukva volt a szemem :-)
Éljen Tatabánya és a tatabányaiak!:-) Én sem foglalkoztam eddig a "minősítésekkel", gondolom, a kitalálója - mert magyarázatot nem kerestem - röhög az egészen, hogy sikerült egy újabb torzsalkodási lehetőséget alkotni - lelke rajta, nem tűnik nagy észnek az illető! Most lehet, kitiltanak, de ez is csak engem fog igazolni - hát sokat talán nem veszítek, legalább nem kell az emberi gyarlóságon filóznom! Erről a rendőrvicc jut eszembe "....Na, most szálljon ki, oszt nézze meg mit csinált!" Üdv a türelmeseknek és megértőknek!
Ha egy kicsit feszül a fej, általában nem jön le. Stabilizátoros fejeknél ha jó tudom mindegyiknél van egy piros-zöld jelzés, amivel ellenőrizheted, hogy megfelelő-e a kapcsolat.
Én ráakasztásnál a horogra teszem a fejet és mikor ráeresztem, akkor mozdítom a kapcsoló fej markolatát. Egy kattanás és egy ugrás észlelhető amikor rákattan a horogra. Ugyanez van visszafelé is, de csak ha nem feszül a fej.
Ősszel mikor hazahoztam a lakókocsit, kellemetlen meglepetés ért. Nem tudtam leakasztani. Úgy sikerült megoldani, hogy a kapcsolófejet levettük. Úgy már lejött az autóról. Vissza is tettük. Ezzel kapcsolatban a kérdés. Mit, illetve hogyan tudok ellenőrizni, hogy megfelelően a helyén van e. Gondolok itt első körben a fékre.
Illetve egy kis off. Vettem régebben egy nagy ponyvát amit a lakó tétjére terveztem, de sem időm, sem energiám vele foglalkozni.
A ponyva erős kamion ponyva. Méretei: 550*235 cm. Szélei visszahegesztve, két végén visszahajtás, hogy kötél vagy rudazatot át lehessen rajta tolni.
Esetleg valakit érdekel, olcsón odaadom, nekem csak útban van.
Pipa54-nek tökéletesen igaza van a 58828-as hozzászólásában. Szerintem is felesleges ennyit foglalkozni ezzel a +/- témával, mert az ég világon semmi jelentősége. Azzal, hogy felhúzod magad rajta, ha minuszolják a hozzászólásodat két dolog történik. Felidegesíted magadat és örömet szerzel annak aki minuszolt, így el is érte a célját a minuszoló és önelégülten röhög a markába. Engem személy szerint nem érdekel, hogy az én hozzászólásomra nyomkodnak-e bármit, de az sem, hogy bármelyik fórumtárs hozzászólására mit nyomkodnak. Senkit sem fogok az alapján megítélni, hogy hány - jelet kapott a hozzászólására, inkább a hozzáoszlásai stílusa alapján teszem ezt.
Én sem tartom helyesnek, de van aki(k) kifejezetten élvezik, hogy így tudják kifejezni a másokkal való unszimpátiát, útálatot, irigységet. Ez szerintem nem szelep, ahogy h2no nevezte, mert csak spanolja az egyébként sem felhőtlen társalgást és egyáltalán nem építő jellegű. Az sem mellékes, hogy én még itt nem találkoztam békülékeny, bocs vagy elnézést típusú hangnemmel, mert itt vagy anyázunk tovább, vagy az "okos enged" verzió látszik csak életképesnek! De erre szokták mondani, hogy "nagy az isten állatkertje, csak a kerítés alacsony rajta" !
Én egyszer nyomtam egy + t alex....... nak. Csak az a furcsa hogy 3 hozzászólásodban is dohányzol, pipázol bagozol ami más híján az én Pipa54 nick nevemre utal, más dohányra utaló nick név nincs. Ugye ez véletlen? Mert egyszer már belém kötöttél, bepanaszoltál alaptalanul a moderátornál, kideritetted hogy milyen gépen netezek. Mikor ezeket elmondtam nyilvánosan akkor megsértődtél, elbucsuztál a forumozoktól. Ehhez képest most újra itt vagy, jópofizol és valószínű szorgalmasan nyomkodod a gombokat. Szived joga.
Most jöttünk haza Bogácsról. Négy napot voltunk. A víz isteni, viszont nem volt nyitva semmi a strandon kívül. Bent is alig voltak. Olyan még nem volt, hogy Bogácson nem bogácsi bort ittam, hanem Egerből vittünk egy üveg Szürkebarátot..
Igazi szelep sokkalta jobb,mint ha egymást ölnénk . Elég pofátlanul a háttérből nyomni egy pluszt vagy mínuszt , elszívni egy békepipát oszt spongyát rá !
A lakóm rajtra kész ! A március 15-ei hétvégének valszeg az időjárás miatt lőttek. Egy két lakókocsis klub szervez meleg fürdős találkozókat a hétvégére . Kitelepülni még hideg van .
A korosodó gumi a nap hatására rettenetesen kikeményedik. Például nekem a furgonomon lévő 7 év körüli, aktívan használt, márkás C-s guminak még bőven jó volt a profilmélysége, de nedves időben kb úgy csúszik, mintha jégen mennénk. És ez nem függ a használattól, csak hogy mennyit érik a környezeti ártalmak, leginkább az UV.
Csak halkan kérdezem meg, mivel ez mégiscsak egy lakókocsis fórum nem lehetne már tullépni ezen plussz - minusz kérdésen? Nem hiszem hogy ennek nagy jelentősége van, mivel semmi köze a hozzászólásokhoz azok témájához. Ezek az előjelek vélt, valós sérelmek, ellenszenvek eredményei. Túl kéne már lépni ezeken a dolgokon. Jön a jó idő lehet felkészíteni a lakókat a nyári utazásra.
Amikor öreg elő sátram volt, sima és tiszta betonra kiterítettem, majd mindkét oldalát sterimobbal /ez alatt nem a Tesco-ban kapható játékszereket értem/ átmostam, kiemelten a zippzáras részeknél. Szinte újszerű lett, ha csak koszos és nincs széttépve és zippzárak is tökéletesen működtek utána. Szerintem a kenegetések csak tűzoltás jellegűek és esztétikailag is kifogásolható, valamint beleragad a por. De ezt megint csak az én tapasztalataim alapján osztom meg, aki nem így gondolja, természetesen tiszteletben tartom!
Ide a Bat +,és - ra akkumulátort kell rákötni.Ha jól látom,ez egy fedélzeti tápegység.Vagy átkapcsolható,kézzel,de inkább automatának gondolom.Amikor van hálózati áram,akkor arról müködik,ha megszünik a feszültség,vagy vadkempingezel,akkor az akkumulátoros áramellátás fog működni.
Nekem van olyan gumim a veterán motorjaimon hogy 60-70-es évekből való és nincs ki repedve és még puha is.régen az volt a szlogen hogy olcsó és sokáig legyen jó,most pedig a gyártók drágán és rövid időre gyártanak mindent :-((((( ezért halljuk állandóan , hogy max 5-8 év a gumi élettartama :-((
Ez az "5-6 évnél idősebb gumit már le kell cserélni ,elöregszik" szemlélet már egy kicsit túl van lihegve, ugyanúgy, mint a téli gumi, a gyártók érdeke minél többen vegyék! Évekig, a '70-80-as években csak hallottunk a téli gumiról és mégsem állt meg az élet. Jó magam is több vállalati kocsit elnyűttem, pár millió km-t megtéve, soha nem volt problémám a téli gumi hiánya miatt, pedig Győrtől Nyíregyházáig jártam az országot napi szinten. Az 5-6 éves gumit, ha normálisan volt használva luxus lecserélni, ha látszanak a gumin az öregedés jelei, szürke szín, repedezések akkor viszont kuka. Lakókocsinál, mivel sokat áll, egy kis szilikon olaj /spray/, takargatás sokat segíthet. Egyéb járműveken nincs értelme, mert naponta ismételni kellene. Természetesen ez az én véleményem, az ettől eltérőket tiszteletben tartom.
- Laikusként talán így gondolkoznék: Én abban biztos vagyok, hogy nagy márkát lakókocsira nem vennék. Éves pár ezer kilométer használatra, egy lakókocsin tökéletesen megteszi a középkategória.
- Ha a tapasztalatokat nézem: A második lakókocsit használom, ami Hollandiából van és mindkettőn valami nevenincs távol keleti C-s gumik vannak, amit még kint tettek rá és nekem soha, semmi problémám nem volt velük. Így nagy valószínűséggel ebből a kategóriából vennék, ha kellene. Ha a hollandoknak megfelel, talán nekem is jó lenne.
Azt azért nem árt tudni, hogy ma már a közép és néha az alsóbb kategóriás abroncsok mögött is a nagy világmárkák gyártói állnak, a sok évtizedes tapasztalataikkal és technológiáikkal.
Használt 13-as "C"-s gumit ami nekem tavaly kellett nem sikerült szerezni.
Így vettem egy pár középkategóriás vadi új gumit addig böngésztem a netem amíg nem találtam valahol akciósat .Szerencsém is volt 3 maradt meg a forgalmazónak így elég olcsón adta 12500 Ft/ darab áron " egy csillagról van elnevezve"
Az biztos nem dobogtatta meg a gumis szívét , de legalább tudom, hogy nem használta senki és ha vigyázok rá biztos sokat kibír 5-6 évnél idősebb gumit már le kell cserélni ,elöregszik . Levélben elküldöm a címet, ha érdekel.
A legjobbak: Michellin Agilis és a Continental. Húsz éve vannak furgonjaim, sokszor veszünk használtat is, soha semmi bajunk nem volt vele, csak ne az útszéli lomistól vegyed! Mi mindig innen vesszük, számlát is ad róla és sz@rt nem ad el.https://hasznaltgumik.com/kistehergepkocsi.php
Folyamatosan azt csinálom, de ezek nem csüggednek! De azért látom nem vagyok egyedül. Te Soci, lehet, hogy ezek nem is lakósok, hanem zombik! A tippem: 3-4 !
A gumis azt mondta 6-8 év múlva a c gumit is le kell cserélni mert elöregszik bekeményedik. Én biztos hogy nem raknák használt gumit a lakókocsira. Gondolj bele egy durr defekt mekkora galibát tudna okozni a lakókocsiban és az autóban is.
Használt C-s gumi ügyben én is azt mondanám, hogy ne. Osztom dokeee véleményét. Ki tudja, hogy egy kisteherautóval milyen utakon jártak megpakolva, mit kaptak azok a gumik, hány padkán, kiálló kövön, stb-n mentek vele keresztül. Egy lakókocsin egy ilyen gumi nagyon sokáig jó, mert egész más igénybevételnek van kitéve. Ha jól sejtem, akkor a lakód 1100kg össztömegű, amihez már nem árt a C-s gumi. Még azt tudnám elképzelni, hogy használtat vennék felnivel együtt, valamelyik lakókocsistól, amit leszednek egy bontott, vagy telepítésre szánt lakókocsiról.
Én inkább kihagynám ezt a lehetőséget,úgy ahogy itt szinte mindenki! És ha ingyen adják,akkor is. Ez új gumival is egy nagy odafigyelést igénylő vontatvány.Ne kockáztass.
A használt C-s gumiban valahogy nem hiszek :). Egyébként, ha veszel egy pár újat, és vigyázol rá, mondjuk letakarod a napfény elől, ha van rá módod, akkor nagyon sokáig jó lesz, akár 10 évig.
Akkor veszem èszre a pontozòkat ha valaki kiakad rajtuk. Se szegènyebb se gazdagabb nem leszel a minuszoktòl vagy pluszoktòl. Idegesebb viszont igen mint látom. Gondolom ez a cèljuk. Szard már le komám...........
Ez lehet. Bár én ilyet Magyarországon még nem láttam. Még kresz könyvben sem!
Igen. Túl vagyok rajta! Nehéz szülés volt és de egy kis segítséggel megoldódott! Már csak a kgfb csekket várom, hogy a a"menetokmányok" teljesen rendben legyenek!
Járműszerelvénnyel behajtani tilos tábla azt jelzi, hogy az útra járműszerelvénnyel - kivéve a vonójárműből és egytengelyes vagy félpótkocsiból álló járműszerelvényt - behajtani tilos.
Szerintem ettől a lakókocsik még behajthatnak. A dupla tengelyesek viszont már nem biztos. Szerintem ez leginkább azokra a járműszerelvényekre vonatkozik, melyeknél a pótkocsi tengelye is forog.
Tud valaki olyan utat Magyarországon, pontosabban a Mátrában, Bükkben, ahová nem lehet behajtani lakókocsit vontatva? Hol lehetne ennek utána nézni friss Magyarország térképen kívül, neten valahol?
Ausztriában pl. tudom, hogy viszonylag sok ilyan útszakasz létezik, de itthon?
Te két nyomorult mínuszoló, ezen a hozzászóláson ugyan mi volt számotokra negatív. Én tovább nem harcolok veletek, mert ahhoz le kell süllyedni a szintetekre, ahol a rutinotokkal mindenkit amúgy is legyőztök. Szeretnék elnézést kérni a többi fórumtárstól, de ettől a néhány vírusnak is beillő, minősíthetetlen modorú valakiktől néha elszakad a cérna!
Elég sűrűn járnak hozzánk a Toyotás targoncaszerelők, ha összefutok velük és nem felejtem el, akkor megkérdezem tőlük a méreteket. Szerintem van is a kocsiban nekik, amit le lehet mérni.
Ezzel én is így vagyok, ezért kérdeztem. :). Annyira kényelmes ez a csatlakozó, nem akarom lecserélni, ha jó hozzá a targoncagáz csati, akkor veszek egy olyat és, simán megtöltöm itthon, akár propánnal is, csak jó lenne valami tuti info, feleslegesen nem akarok kidobni 10 rugót.
Erre gondolsz? Nekem ilyen van, ez nem motorikus /targonca/ gázpalack, de nem tudom, hogy ezt nevezik-e "angolnak". Azt hiszem Heki Midi a neve a Prímaenergiánál /ez az új neve a Prímagáznak/, 11 kg propánnal hozza nekem a gázfutár, cserével.
Nekem nem szokott elmozdulni , tavaly nyáron a Balatonról hazafelé eléggé mozgatta a erős szél a lakókocsit , de a tükör nekem akkor sem mozdult el autópályán. Csavarok meg vannak húzva erősen.
Beszereztem már régen mindent hozzá. Sajnos 12 voltos 3-400 wattos hajtóműves motor csak új van az alibabán, uszkve 40 eFt/db. Így aztán a jófogáson vettem 12 eFt-ért 2 db 24 voltos kerekesszék motort és így jött az ötlet, hogy ha a fűnyíróban is van vezetékes, akkor ez miért nem lehetne a lakó is az. A kempingbe úgy is van áram, otthon is, de van egy Honda agregátorom is, ami éppen elketyeghet a vonóháromszögön, míg manőverezés folyik. Tehát még vettem hozzá szintén a a jófogáson egy 1200 kVA-os 24 voltos trafót 7 eFt-ért, 2 eFt-ért 4 db 50 Amperos diódát az egyenirányításhoz. Az eBay-on vettem új 12 csatornás rádiós távírányítót 12 relés vevővel 6,8 eFt-ért és egy gépbontóban 500 forintért vettem vastagoló gyalugép behúzó bordáshengert, amiből a dörzshajtást esztergálom ki. Egy kis lakatos és forgácsoló meló lesz még vele, de az nem képez költséget. Úgy 30 ezerből és két hétvégi melóból összejön, csak az utóbbi necces, mert ha ráérek inkább megyek a lakóval, meg 27 évig elvoltam nélküle, most sem szükséges, csak kihívásnak tekintem.
Opel B-Zafirára lakókocsi vontatáshoz kiegészítő tükör pár eladó. EMUK márkájú, típusspecifikus. Egy mozdulattal fel-le szerelhető, menet közben még nagy sebesség esetén sem mozog. Most 20.000Ft-ért eladó. (új ára 31ezer volt) Összesen háromszor használtam, gyakorlatilag új állapotú, csak közben autót cseréltem. Halásztelken, vagy Dél-Pesten vehető át, vagy posta előre utalás után +2000Ft-ért, de csak saját felelősségre. E-mailem publikus.
Köszönöm, de ennek a szolidaritásnak az lett az ára, hogy Te is kaptál egy (-)-t. Döbbenten állok az emberi hülyeség csúcsra járatott megtestesítőjét látván, de sajnálni nem, csak megvetni tudom érte!
Én nem tudom, hogy egyes emberek miért nem azzal foglalkoznak, amiért mondjuk ez a fórum létre lett hozva: jelesül lakókocsizással, de a kolléga úgy látszik fotelből kempingezik. Egyébként meg igazad van! :-)
Az tény és való, hogy nem egy lakókocsi kényelemmel rendelkezik, főleg ha az ember nem törpe. Inkább azoknak való, akik állandóan mozognak és esténként nem kell motelt keresni, mert minden "helyben" van, igaz lekicsinyítve. De azért tetszenek, de annyit nem ér, mint az áruk - szerintem! Hétvégén is volt mellettünk egy labanc ilyennel Tiszakécskén!
Beszéltem velük, de sehogy nem jó az, ha elég nagy az ágy, akkor már kicsi a tér, szűkek a lábterek is, a vizesblokk is nagyon kompromisszumos, szóval kiszerettem belőle.
Igen, ezen a furgonok raktere alapból, középen 190 cm magas. Ha ehhez hozzáadunk szigetelésnek alul, felül 5-5 cm-t, máris csak 180 cm. Neked a magasított változat L4H3 felelne meg, mert amit néztél az a L3H2 változat. A Biwak csinál ilyeneket!
Nekem ezek nagyon szűkösek, elég magas vagyok, ha emlékszel. Hosszabb csavargásokra tervezgetném, arra ezek élhetetlenek szerintem, amúgy pont a parkolás, nagyobb tempó, könnyebb kezelhetőség miatt érdekelt volna.
Mi a baj velük? Nyilván nem nagycsaládosoknak találták ki, de két embernek elég. Könnyebben parkolsz vele, 8-9 literrel el van, kényelmesen vezethető, ja és nem kell rá súlymérős orrkerék, mover, stb. Nekem tetszenek, csak igen drágák, öt millás furgonba nem tudom miből tesznek cuccot 7 milláért?
Én kinéztem ma, meg akartam tapogatni élőben ezeket a nagyobbacska furgonokból átalakított lakóautókat, piszkálták a fantáziámat, legalább ez most elmúlt :)
Camper Trolley téma: azt a szerkezetet még be is kell tenni a lakóba vontatás alatt.....bár egy kiságyút rátéve lehet randalírozni a kempingben .... esetleg.... de komolyra fordítva a szót, akkor nagyon megéri, ha valakinek 2-3 mozgatandó szerkezete van (csónak, építkezési emelős szerelőállvány, permetezőszer tartály, stb, stb.)
Én ilyet vettem, ez a KEG NyRt saját palackja. Méretre ugyan az mint a többi 11kg-os acélpalack és van rajta biztonsági szelep is. Vannak cseretelepeik is, bár nem tudom, hogy felétek van-e, de szerintem ugyan úgy meg tudod töltetni, mint bármelyik másikat. Ezt a palackot le lehet nyomás próbáztatni is, ha lejárt az érvényessége, talán 2500ft-ba kerül. Nekem a zöld, német palackon nem csinálták meg. Ennyiért nem nagyon fogsz kapni, mert a használt zöld palackokat 2-3 szoros áron árulják.
A rendelhető mover árát összeadtam a többi alkotó résszel, felhívtam a Virág Józsit, nála is megérdeklődtem az árat. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy ha az akkut egy másik forrásból szerzem be, akkor a két beszerzési forrás között van kb 30-ezer forint különbség, de a Kempingvilág még be is szereli a cuccot. Nem Rossz az a Hypercamp, de úgy gondolom a GO-" kicsit jobb, ha másért nem hát azért mert nem dörzskereke van, ezáltal kicsit gumi kimélőbb a játék. Mivel nem sok kedvem van a lakó alatt fetrengeni, ráadásul az akkut is össze akarom hozni a belső rendszerrel de nem vagyok villamossági zseni, úgy döntöttem, a Kempingvilág ajánlata a nyerő.
Szerint ez arra nagyon jó, ami a videón is látszik, vagyis egyenletes betonon, aszfalton jól használható, mert megfelelő tapadása van a keréknek. Afelől már komoly kétségeim vannak, hogy füvön, homokban, egyéb laza talajon lehet vele mozgatni egy 1200 kg-os lakókocsit. Arra egy rendes mover kell.
Gondolom az neked sem újdonság, hogy a legyen kis fogyasztás, kis teljesítmény, meg a hegyre is fusson a lakókocsival dolog, nem fog működni kompromisszumok nélkül. Az utak nagy része azért nem bécsi emelkedőkből áll és nem Te leszel az első, és nem is az utolsó, akinek az édesanyja néhanapján csuklani fog. Biztosan csuklott az enyém is akkor, amikor a már említett Astrával vontattam és csuklik most is, amikor az 1,9-es JTD-s Fiattal vontatok, legfeljebb most ritkábban. Bár nem vontattam Daciaval Predomot, de a helyzet szerintem koránt sem annyira vészes, amilyennek gondolod. A barátaink éveken át húztak egy 1.3-as! Suzuki Wagon R+ VVT vel (93Le/118Nm), egy 425-as TEC lakókocsit, aminek a saját tömege 680kg körül van. Belföldön is elboldogult vele, de az Adriára is lementünk együtt gond nélkül. Igaz azóta ők cseréltek egy 2 literes TDCI Mondeora. A kollégám egy Skoda Octavia 1,4-essel (75LE/126Nm) vontat egy 800 kg körüli Dethleffs lakókocsit és egész jól boldogul vele. Ő ugyan abból a meggondolásból vette az autót, ami miatt Te, elsősorban városi autónak. A gyengébb autókkal való lakókocsizásnak vannak árnyoldalai. Ezzel vagy együtt kell élni, vagy megfelelő autót kell venni.
Köszönöm szépen a hozzászólásokat! A régi képekért külön köszönet!
A régi autókkal való összehasonlítás ott bukik meg szerintem, hogy akkoriban nem volt napjainkhoz hasonló színvonalú közúti infrastruktúra és a járművek teljesítménye is jelentősen elmaradt a maitól. A 70-es évek végén nem ment a kamionsor fix 85 km/h-s sebességgel, gyakorlatilag domborzati viszonyoktól függetlenül.
Abba a hibába nem akarok beleesni, hogy a bécsi emelkedőn harmadik fokozatban megyek 60-nal és a szekér egyre lassul, anyukám pedig csuklik. Viszont az autó városi használatra, rövid távokra kell főleg, (dízel kizárva) néha, évente 2-3-szor húznám csak a kis féknélküli kutyaólat - a maradék időben kiegészítő alvóhely a telken.
Egyébként mindenkinek csak ajánlani tudom! Pofon egyszerű szerkezet, egy igazi őszinte örömforrás. :)
Ha valaki lakókocsit vásárlást tervez, jó eséllyel tavasszal eladóvá válik (még nem tudom mennyiért, de valami elfogadható áron) a Velvet lakókocsija. Jelenleg a szántódi Rév kempingben van letelepítve.
Őszi állapotát nézve viszonylag jó állapotú, nem beázós 1986-os Eriba Nova 460-as, 840 kg/1000 kg súlyadatokkal, stabis vonófejjel, 2018-ban lejáró vizsgával, a gépészetből minden működik (klíma, fűtés, hűtő, mikró).
Üdv: Nyegleo
érdeklődni nálam: nyegleo kukac mail pont totalcar pont hu
Szerintem az eltérő súly adatok elsősorban a lakókocsi berendezésének, bútorzatának a változtatásából ered. Nem mindegy hogy mikori a gyártmány. Mi is magunk újítottuk fel az 74-es N-126-ost, gyakorlatilag eredeti állapotban volt, és mi sem változtattunk rajta. Csak az elporladt szivacs szigetelést pótultuk a falakon, az eredeti kárpit meghagyásával. A szintén összeesett matracokba kellet méretre új szivacsot rendelnem, de szintén maradhatott az eredeti huzat, mert jó állapotban volt.
Ennél a 74-es kiadásnál, a bútorzat vékony rétegelt lemezből volt, az egydarab szekrényen vászon ajtó volt. Így az asztallap kivételével, máshol nem használtak bútorlapot utánzó szendvics szerkezetet sem. Bár még volt egy lehajtható, laptopnyi méretű asztalka a tűzhely mellett. Valohol itt a fórumon még vannak fotók is rólla mert 6 évvel ezelőtt amikor eladóvá vált, itt is felkínáltam.
Most kutatgattam a Polski Fiat-126-os tömeg adatai után, ha helyesek a talált adatok akkor a honi szabályok alapján még a 330 kg össz súlyú Predomot sem vontathatta volna, mert 300 kg- ban maximálták fékes és fékezetlen(? )vontatmány esetén is. De szerintem csak jóval később gyártottak fékes Predomot.
Üdv a lakósok között! Szerintem a súllyal mókolhatak annak idején. Valószínűleg a tulajnak olyan autója volt, ami ennyit húzhatott így a forgalmiba ezt írták be. Azt hiszem vannak itt kollégák, aki saját kezűleg újították fel a Predom lakójukat.
Gondoltam csendben olvasgatom a fórumot és tanulok a tapasztalt lakósoktól.
Látva viszont, hogy az elmúlt pár napban előkerült a Predom téma illetve új és régi tulajdonosaik, bemutatkoznék én is. :)
31 éve élem életem Budapesten, suli után/közben is egyre többet foglalkoztam autókkal így a mai napig is sofőrként dolgozom és szabadidőmben barkácsolok/építhetek amit csak lehet 😍
Első lakónak sikerült vennem 1hónapja egy Predom-Prespol N126e lakót, igazi retró szerelem, aztán majd meglátjuk mennyi borsot törünk egymás orra alá. 81es első M.o-i forgalomba helyezés normál állapot ráfutófékes stb...érdekesség hogy 449kg önsúly és 450kg összsúly.
Terveim szerint teljesen új belsőt kap ha minden jól megy nyárra már hadra fogható lesz, minden idő kérdése, elkezdtem írni egy blogot de még nem publikus, van még mit csiszolgatni rajta.
Igen, akármennyire is szép és praktikus a belső, az ár kissé magas. ennyiért már pár éves, nagyon komoly lakókat lehet venni. A lakás nagyságának érzése, az még a nagyobb lakókocsi után is megvan. Mi is mindig megjegyezzük, amikor hazaérünk a kempingezésből.
Elég jó a kinézete, már ahhoz képest hogy az üvegszáltest gyakorlatilag változatlan több mint 40 éve , a berendezését látva a 750 kg súly sem meglepő. De több mint 4 milliós ára szerintem elég durva, ennyiért valódi lakókocsit is lehet kapni. Már nem olcsó, és nem is könnyű, igaz már nem is puritán a belső. Ami változatlan maradt, hogy kicsi.
Amikor 3 hetet eltöltöttünk az erdőn az N-126-os ban, egyszerűen elvesztettük a tér arány érzetünket, otthon a lakásban zavaróan iszonyú nagynak tűnt minden.
Az angoloknál szerintem azért van fordítva a felépítmény, mert így az ajtó a bal oldalra kerül. Gondolom nem gyártanak külön bal és jobbos ajtónyílással kasztnit.
A mai napig árulják őket. Angliában például Freedom, máshol Niewiadow néven. Érdekes, hogy az angoloknál a felépítmény fordítva van az alvázra szerelve. Jópofa kis lakók, de az áruk nem semmi és a súlyuk sem a régi.
Valóban a Polski Fiat 126-os hoz, tervezték a Predom N-126-os lakókocsit. Nekem is volt, egy 74-ben gyártott eből a könnyű lakókocsiból. Az előző tulajdonostól minden eredeti papírt és brossúrát megkaptam amelyet 74-ben az Autoker mellékelt az új lakókocsihoz. Ebben leírják, hogy úgy tervezték, hogy votatható legyen a kispolákkal, és természetesen trabanttal is. Viszont ezek a korai darabok sokkal könnyebbek voltak, mint a későbbiek amelyek egyre nehezebek lettek. Az én N-126-osom forgalmija szerint az önsúlya 280 kg volt, az összsúlya 330 Kg. Ez abból eredhetet, hogy a bútorzata, is egyszerűbb és könnyebb volt, a szekrény ajtaja is csak textilliából volt. De fékezetlenek voltak a kerekek is. Amelyek egy az egyben a Polski F.-126-os kerekeivel csereszabatosak. A futómű torziós, de külön lengéscsillapítókat sem építettek be.
A brossúrából kiderült az is, hogy különböző felszereltséggel forgalmazták. Amely akkoriban nem azt jelentette hogy kapsz-e vele beépített klímát vagy más extrát. Hanem azt, hogy lehetett hűtő, és a felső körbenfutó polcrendszer nélkül is vásárolni. a hűtő helyén csak a befoglaló szekrénye volt, föggönnyel takarva. Tehát előkészítve az utólagos beípétéshez. Alapból csak a gázrezsó járt, a "mosogatóval" vizrendszerrel, utóbbi egy 10 ? literes műanyag marmonkanna, gumimatrac pumpával.
Valóban könnyű vontatni ezeket a lakókocsikat, bár a légellenállással itt is számolni kell. Ha féknélküli a példány, vészfékezéskor szerezhet kellemetlen meglepetéseket, még csekély súlya ellenére is.
A legenda szerint a lakókocsi elnevezésében a típusszám arra utal, hogy a Polski Fiat 126-os is vontathatja. Én láttam élőben ilyen szerelvényt, természetesen lengyeleket. Azt kell mondanom, hogy ránézésre is harmonikus volt. Nem esett orra a lakó, oldalnézetben a lakó hátsó traktusa rímelt a p126-os hátsó vonalaira, az oldalablakok is hasonlók...
Ha ez is elhúzta, akkor nincs miért aggódni. Az első autóm Kispolák volt, felért egy istencsapásával. Utána jött egy 120-as Skoda, ami maga volt a mennyország a polák után. A Skoda volt az első, amivel lakót húztam, ami egy Qek Aero HP650-es volt. Szegény Skoda néha nyüszített a dombon felfelé. :)
Én korábban az 1,6-os 75 LE/118Nm-es Astrámmal húzkodtam, kb 600-750 kilóra pakolt lakókocsikat, az autó tetején biciklikkel. Évek alatt bejártuk a szerelvénnyel az Adriát, Umagtól-Sibenikig gond nélkül. Autópályán jól lehetett haladni 90-es tampóval, de jött egy nagyobb emelkedő, akkor kevés volt a kraft. Volt olyan extrém eset is, hogy az M5-ön akkora szembeszél volt, hogy Félegyházátol-Pestig nem tudtam 70-nél gyorsabban menni, de ilyen tizenegynéhány év alatt egyszer volt. Nem hiszem, hogy gond lenne a Dacia-val egy Predomot húzni. Egyébként léteznek az autó tetejére szerelhető légterelők, de szerintem nem lesz rá szükséged.
Én úgy gondolom, hogy nem éri meg a vontató jármű tetejére légterelőt szerelni, mert nem tudod elég közel elhelyezni a lakókocsihoz.
Ilyenkor a légterelőről leváló levegő inkább lassítja a járművet, mint segítené a lakókocsira történő áramlását. Ez nem biztos, hogy tudományosan is igazolható! :))
Vettem egy lengyel lakókocsit, (Predom n126) melynek megengedett legnagyobb össztömege 470 kg. Jelenleg autóvásárlás előtt állok, az autó rövid, városi utakra kell, évente kétszer 10-10 napra kötném csak utána a lakókocsit és mennék vele hosszabb külföldi útra (1-2000 km/út).
Egy jó árú, 1,2-es 57kW/75LE Dacia Logan MCV-vel megéri egyáltalán próbálkozni, vagy felejtsem el szerintetek?
Olyan válaszok nem érdekelnek, hogy vegyek egy pick-upot - tudom, hogy mivel ideális húzni, azt nem tudom, hogy ilyen kis teljesítménnyel és 100 Nm körüli nyomatékkal egyáltalán fel tudok-e menni az autópályára 90 km/h-s sebességgel, hogy a kamionosokat ne tartsam fel.
Létezik esetleg közegellenállást csökkentő, az autó tetejére szerelhető légterelő? Hátha az segítene valamit, bár száguldani nem akarok, csak öregesen poroszkálni.
Azért nem emlékeztem rá, mert ahogy most is küldték, az ingatlanadóval együtt küldték ki, gyakorlatilag két csekket kaptam, az egyik a Mazda, és a lakó, a másik a lakás+telek és a garázs!
Más! - nekem is esedékes a lakó műszakija, kötelező a kis tűzoltó készülék a lakóba...? ha igen mekkora?
A párhuzamos kötés esetén nagyon ügyelni kell arra, hogy azonos karakterisztikájú (nagyon hasonló fizikai és elektromos jellemzőkkel bíró) akkumulátorokat kössünk össze. Ellenkező esetben ugyanis a keveredés fizikai károsodást okoz (nem okozhat, hanem okoz), mindig a jó akkumulátor fog elromlani (és nem a rossz fog megjavulni)."""
A kapcsolóval való összekötés munka anyagköltségét nem számolva úgy gondolom az elektrónika ami nem egy nagy költség nagyságrendekkel nagyobb biztonsággal teszi a dolgát. Egy tönkre ment,tönkre tett akkumulátor nagy bosszúság. Ami még fontos lehet hogy csak azonos teljesítményű vagyis azonos Ah számú akkumulátort lehet párhuzamosan kötni.
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem nálam műszakilag képzettebbektől: szükségem van-e például a http://panelectron-shop.hu/Masodlagos-akkutolto-DUAL-80 oldalon látható automatikára vagy direktben összeköthetem a járműm indító akkuját egy fedélzeti akkuval úgy, hogy a pozitív ágba beteszek egy kapcsolót, amit én magam kapcsolok fel, ha megy az autó és le, ha megáll. Másképpen fogalmazva: csinál-e egy ilyen leválasztó kapcsoló valami mást is (pl. emeli a töltőfeszültséget, stb.) vagy csak kapcsolgat? A segítséget előre is köszönöm.
Nekem van egy kis monitorom hozzá, RCA-s videó bemenettel!
A vevő az az egyik, az általam megadott linken látható kis antennás dobozka.
A lakóba kerül a kamera + az "adó dobozka" ahogy írtam, az adó dobozka előre szerelve az homlokfalra az egyik oldali ágy alá, ott egy kapcsolóról kap tápot a kamerával együtt, a kameráról előre jön a videó jel az adó dobozkába!
A vevő dobozka az autóban a kardánboxnál lévő szivargyújtó aljzatba csatlakoztatva a kis monitorral együtt, a belőle kijövő videó jel megy a monitorba!
Én a monitort is ott vettem, de most nem találom a linkjét! Bármilyen jó!
Én például rá szoktam dugni a kempingben a TV-m videó bemenetére a kiskamerát, és így kilátok hátrafelé.....
Most, hogy kijött az első melegebb nap, néha még a napsugár is pirított .
Levettem a ponyvát a lakómról és betettem az akkumulátort egy előtöltésre . A vízrendszert is leellenőriztem, mivel az ősszel leengedtem a rendszert nem is volt fagyás sérülés sehol , viszont a bojler fölső csavarját nem tudom visszatenni. Tavalyelőtt már egyszer sikerült eltörnöm úgyhogy egy kis segítséget kérek tőletek. Meddig kell tekerni és milyen sorrendben . (A vérnyom az enyém ! )
Az a gond, hogy a KRESZ-ben a "hátralátás" nincs deffiniálva. Kellene egy ilyen pont: az elvárt hátralátás akkor valósul meg amikor a járműszerelvény hátsó sarkait látod az oldaltükörben. Innentől egyértelmű, hogy az utánfutónál/lakókocsinál szélesebb tükröknek kell lenni az autón. A kialakítást már nem kell részletezni hiszen többféle módon meg lehet valósítani.
A jogszabály alkotók általában azért fogalmaznak a mi olvasatunkban "homályosan", hogy még véletlenül se szűkítsék be a jelentését egy későbbi esetleges jogeset értelmezéséhez. Ezért van az, hogy igazából a jog legtöbbször nem fekete vagy fehér....
Na látod nekem pont ez a bajom. Értem én, hogy nagyjából miről van szó, de akár a német, akár a magyar szabályt nézzem, nekem ez olyan mintha a tükör használata csak egy opció lenne és vezetőre van bízva, hogy él-e vele vagy sem. Lehet, hogy ez csak az én hülyeségem, de szeretem, ha ilyen esetekben egyértelműen le van írva, hogy valami fekete, vagy fehér. :)
Olvasd el az utolsó hozzászólásomat ahol a német fórumból érthetően és jól magyarázzák a német kresz hasonló paragrafusának egyébként homályos megfogalmazását.
Végig látod a lakókocsi oldalát a külső tükörben? Ha igen akkor nincs megnövekedett holttér mögötted. Ha nem látod a lakókocsi hátsó sarkát akkor nem látod végig az oldalát sem és ezért a hátsó holtered megnövekszik. Autópályán utolérve egy lassú teherautót előzni szeretnél. Meg tudsz győződni, hogy jön-e mögötted gyorsabb autó aki hamarosan elhaladna melletted? Ezt gondold végig amikor eldöntöd, hogy kell vagy nem kell kiegészítő tükör.
Hát ennél többet én sem találtam, mint amire Te is hivatkozol. Ebből számomra nem derül ki az, hogy kötelező lenne a kiegészítő tükör. Gyorsan kihangsúlyoznám, még mielőtt megint rám rontanának, hogy én is használom a tükröt és másoknak is erősen ajánlom a használatát. Legfőképpen a biztonság és nem utolsó sorban a hatóságokkal való konfliktus elkerülése végett. Ez számomra egy kicsit olyan, mintha a sofőrre lenne bízva, hogy kell-e vagy sem. Nagyjából annyi a szabály, hogy biztosítani kell a megfelelő hátralátást, de ki dönti el azt, hogy én megfelelően hátra látok-e. Vontattam Astrával ás Lancia Dedra-val kis Qek Aerot és 330-as Knaus-t. Az én megítélésem szerint mindkét esetben rendesen hátra láttam az autó saját tükreivel, ennek ellenére mindig használtam kiegészítő tükröt is.
Ez egy német fórumból van, de érthetően magyarázza a német kresz értelmezését:
§56StVZO: KFZ müssen Spiegel haben die so beschaffen und angebracht sind, dass der Fahrzeugführer nach rückwärts und seitwärts - auch beim Mitführen von Anhängern - alle für ihn wesenlichen Verkehrsvorgänge beobachten kann.
Welch schwammige Formulierung, heisst in der Praxis dass die hinteren Fahrezugecken einsehbar sein müssen, also die Spiegel breiter als das Fahrzeug/Anhänger sein müssen. Ist das nicht gewährleistet ist z.B. auf der Autobahn die Nebenspur nicht ausreichend einsehbar.
pongyola fordításban:
A gépjárművet úgy kell tükrökkel felszerelni, hogy a járművezető hátrafelé és oldalra - utánfutót vontatva is - minden számára fontos forgalmi helyzetet figyelemmel tudjon követni.
A homályos megfogalmazás azt jelenti, hogy a gyakorlatban a jármű (ez esetben járműszerelvény) hátsó sarkainak láthatónak kell lenniük tehát a tükröknek szélesebbnek kell lenniünk mint a jármű/utánfutó.
tudom, hogy ez a német kresz és nem a magyar, de itt jól érthetően magyarázza a hátralátást mint feltételt.
Igen két tükör amelyikből hátralátsz. A lakókocsik általában annyival szélesebbek mint a vontató személyautók, hogy nem látsz el a mellette és nem teljesül a hátralátás feltétele ezért vagy hosszabb tartókarúra cseréled a gyári tükröt (ami személyautók esetében nem megoldható) vagy felteszel kiegészítőtükröt, hogy tényleges a lakókocsi mellett hátralátva képes legyél nem vakon sávot váltani vagy balra fordulni.
Bocs, hogy belevau, de az aláhúzott rész arról szól, hogy 2 tükör kell. Az egyik a bal oldalon (kötelező), a másik vagy a jobb oldalon, vagy -amennyiben a kilátás hátrafelé biztosított- lehet a jármű belsejében is.
Olvasd el újra az aláhúzott részt! Nem elég a tükör, a hátralátásnak is biztosítottnak kell lennie! Nekem az Opel Vivaro esetében nem kell külső tükör mert éppen ellátok a lakókocsi mellett hátrafelé. Személyautó és egy méretesebb lakókocsi esetén a gyári külső tükrökkel nem látsz hátra. Ezért kell feltenni a kiegészítő tükröt.
Ponyvás teherautóknál is azért vannak a hosszú karos tükrök, hogy a vezető ténylegesen hátralásson.
Én is úgy tudom, hogy nem kötelező, bár nekem is van. Az a bizonyos gumis, ami egy kicsit érzékeny az "autópálya sebességre". Persze nem nagy gond, csak utána kell egy kicsit állítani :-)
6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet Közúti járművek forgalomba helyezésének műszaki feltételei a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről
78.§ (2)
Minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet - kivéve a nem zárt vezetőfülkéjű lassú járművet és mezőgazdasági vontatót - fel kell szerelni legalább két visszapillantó tükörrel. Az egyik visszapillantó tükröt a jármű külső részén a bal oldalon, a másikat a jármű külső részén a jobb oldalon kell, illetőleg - ha a jármű kialakítása, vagy a raktérben elhelyezhető rakomány a hátralátást nem akadályozza - a jármű belsejében lehet elhelyezni. Motorkerékpáron a második visszapillantó tükröt az 1992. évi július hó 1. napjáig kell felszerelni.
Ha ezt a paragrafust megpróbálom értelmezni akkor úgy kell legalább két tükröt használni, hogy a hátralátás ne legyen akadályozva. E szerint lakókocsi esetében szükség van a bal és jobb külsö tükörre, úgy hogy ténylegesen hátraláss. Ebből adódik, hogy a vontató járműnél szélesebb vontatmány esetén szükség van szélesített tükörre.
Nekem is ilyen van, jó is volt a nagyjából téglalap formájú tükörhöz, a másik autómon szép dizájnos tükör van, nincs rajta egy egyenes felület akármerről nézem, sikerült is elszakítanom a szalagot rajta mikor próbáltam valahogy normálisan rögzíteni.
Nekem kb 15 éve vannak meg a Turing típusú univerzális, gumipántos tükreim. Ezeket használom mindkét autómon. Biztosan vanak jobban, de nekem soha nem volt vele semmi problémám. Amit kell azt látom ebben is.
"A " Zafirával 110 Le húzok egy 900 kg lakót nekem azonkívül, hogy az átlagfogyasztás 9 és 9,8 l között változik a manuális váltóval nincs semmi gondom. Elég hosszú utakat járok 250-300 km egy huzamban.
Olyan visszapillantó tükröt amelyik jó lenne nem hiszem, hogy gyártottak az alsó középkategóriában..
Szerencsére ellátok a karaván mellett így nem nagy szükség van a tükrökre. Hátra tolatni meg emlékezetből szoktam...
oda a hátsó ablak fölé a kék részen középen, van beépítve a kamera, a kamera videó jele és tápja előre van kábelezve a lakó elejébe az ágy álá beszerelt jeladóhoz, és tápkapcsolóhoz!
A vevő a kocsiban a szivargyújtóra dugva simán veszi a jelet menet közben!
A Dometic wifi router leírásában azt ajánlja, hogy az első ablakhoz kell felragasztani az antennát. Próbáld felhozni oda, hogy az antenna és a vevő az ablakokon át "láthassa egymást". Akkor működnie kell.
Én is vontattam így, az x3-assal és még nem volt fix 12 volt a csatlakozóban ezért nem ment a kamera. Az M7-esen 30 km hosszan beragadtam egy 70-el menő kamion mögé mert nem láttam semmit hátra. A lakót egy másik autóval raktam le a kempingben és az x3-as vonóhorga közvetlen az indulás előtt készült el. Veszélyhelyzetet nem okoztam mert nem előztem...
Érdekes, hogy az 535-ös éppen annyival szélesebb, hogy abból részlegesen hátra lehet látni a lakó mellett a gyári tükörrel.
Ilyen tükörre gondoltam én is csak én már a nyolcadik autóval vontatok és most is párhuzamosan három autót tudok használni vontatáshoz. Így már olcsóbb a wifis kamera...
Ha az autó hátsó rendszámtáblájára szereled akkor valószínűleg működik, de a lakó rendszáma már túl messze lesz neki. Az általam használt wifis kamera antennáját is előre kell kábelezni a lakó első ablakába, hogy stabil legyen a vétel.
Múltkor elfelejtettem felrakni a tükröt, mikor vittem a bódét a téli pihenőre, elég rossz volt, kicsit be kellett mindig lóbálni a szerelvényt, ha hátra akartam nézni :)
Nekem EMUK márkájú tükrök vannak a B-Zafirához. Nagyon könnyen fel-le szerelhető. Méretpontos öntött alu lábakkal kapcsolódik az eredeti tükörhöz és meg sem moccan egész úton. Nagyon jó és rezgésmentes képet ad. Nem volt olcsó (100Euro), de bevált. Itt a gyártó weboldala: http://www.emuk.com/spezialspiegel.html
Éppen most az autóváltás miatt olcsón eladó, de a következőre is ilyet fogok venni. Ha kell valakinek, akkor az e-mailem publikus.
Én szoktam vontatni Opel Vivaroval is, ott ellátok a lakó mellett a gyári tükörrel. A szabály szerintem úgy szól, hogy el kell látnod az utánfutó mellett hátra tükörrel. Hivatalosan ezért nem elég a kamera, de a Vivaro gyári tükre már igen.
Én a lent említett wifis kamerát. Sajnos még nem tudtam kipróbálni olyan tükröt amit egy ADAC tesztben láttam ahol a tükör egyik talpa az ajtóra támaszkodik.
Amit csak a tükörre lehet szerelni azokkal nem nagyon volt még szerencsém. Kaphatóak tényleg márka- és modell specifikus tükrök, de azok szerintem már árban majdnem vetekednek az általam használt - nem olcsó - kamerás megoldással.
Nekem a kiegészítő tükrökkel soha nem volt szerencsém. Az a minimum, hogy nem láttam benne semmit, de sikerült már elhagynom is autópályán. Hátralátás nélkül viszont nem lehet közlekedni és rászántam magam a beruházásra.
Én meg vagyok vele elégedve az autóban tableten szoktam nézni a képét, így nem vagyok egy vontatóautóhoz kötve.
A Pözsóm gyári tábláján 1800 kg vontathatóság szerepelt. Ehhez képest az 1200 kilót sem bírta. Gabliniék meg csak néztek mint a birkák, nem akarták elhinni, hogy ilyen létezik. Órákon keresztül diagolták az autót, minden tökéletes volt, és mégse..........:(
Elektromos fűtést nem kell átépíteni mert van benne. Nekem még egy móvert fel kell dobni, de a klimát nem nagyon használtuk. Asszony a huzatát és meg a zaját nem szerettem. Az omnisztoron kívül a többi cucc ebben a korosztályban olyan mintha új lenne. Na a kamera, azt engem is érdekel. :)
Az LHS és a Dodge caraván, már több mint 10 éves történet. Gondolhatnám, hogy ők ketten voltak a régi világ semmit sem tudó automatái, nem voltak túlelektronizálva, ezért bírták a terhet. De nem így volt ez sem, mert az LHS bírta, a Dodge váltót viszont kétszer generáloztattam,. Az összes többi már korszerűbb darab volt.
Ahogy a tipusok felsorolását olvasom, nem csak Nálad a többieknél is, az ül le bennem, hogy a nekem tetsző tipusok nem voltak ilyen célra jók. Ami meg nem jön be, az ugyabár nem játszott.
Amit Hajma ír, arra viszont kíváncsi leszek. A Lancia Thema , automata, V6 3000 dízel, 240 LE, 550 Nm. Tulajdonképpen az LHS utódja, csak az enyém benzines volt és volt még köztük 300M és 300C, persze ezek Chryslerek. A licencet megvették az olaszok és minimális átépítéssel hasonlót hoztak létre mint az Amik.
Amelyik működött, az egy átlagos autó teljesítményének a duplája volt. Súlyeloszlás pedig a lakókocsi 2-2,5-szöröse. Ahol nem volt meg ez az arány, ott melegedett a váltó.
Mi egy tiptronic-os alhambrával húzogatjuk a lakót. Megrakva fölötte van az ezeregyszáz kilónak. Kézi üzemmódba szoktam használni, autópálya kivételével negyedikig váltom fel. Van egy subaru legacy-m is "buta" négyfokozatú automatával, azzal nem szeretek vontatni a nagyobb teljesítmény ellenére sem mert pont a nyolcvan körüli-tehát megengedett sebesség környéke az amikor állandóan váltogat 3. és 4. között.
Nekem egy Chrysler LHS és egy Toyota Supra simán húzta a 800-100 kilót. Mind a kettő 250 lovas és 3000 ccm, vagy feletti volt. Nekem az a véleményem, hogy 1000 kiló feletti vontatásnál, még ezeknél is nagyobb erőre van szükség hosszú távon,
Ne haragudj, de ez úgy hülyeség ahogy van...
Vonatkoztass el egy kicsit a lakókocsidtól és nézd meg a traileres srácokat, mivel vontatnak. Véletlenül sem 250 lovas vagy afeletti vasakkal pedig jóval többet mennek mint amennyit Te szeretnél lakókocsizni. Sokan járják európát a sharan/galaxy/alhambra megoldással cirka 115 lóerővel. Amennyivel vontatni szabad, azt a tempót tudja.
Zafira lenne. A mostani is az volt. A automataváltó karján van manuális váltási lehetőség és így megtehető az, hogy vontatáskor kézzel rakom a fokozatokat és nem engedem neki rakni az 5.-et és a 6.-at. Az a kérdés, hogy egy tartós 4.-ik mennyire forralja benne az olajat.
Az a kérdés, hogy hol tart az élettartamában a váltó az autóban? Mennyi km van benne és mennyire volt eddig kihasználva a magasabb teljesítmény? Szerintem ez határozza meg, hogy meddig viseli el a vontatás okozta többlet teljesítményt és nyomatékot.
Ez milyen autó lesz? VW konszern DSG vagy valami más?
Szerintem 2-3000 km/év vontatás betartva az előírásokat nem tehetné tönkre az automata váltót garanciális időn belül. A terhelés nagysága mindenképpen fontos. Ha tudsz vele érzéssel közlekedni és érzed, hogy mikor nem kell gyötörni akkor bírnia kellene. Ezek a turbó benzines motorok nagyon jól el tudják maszkolni, hogy alapvetően kis hengerűrtartalmúak. Ha ezt elfelejted és úgy használod vontatáskor mint egy nagyobb motort akkor hamarabb elfáradhat.
Hát majd én is mesélek, ha nálam is beindul a vontatás. Lancia Thema , automata, V6 3000 dízel, 240 LE, 550 Nm. Meglátjuk.... 2 tonnát vontathatnék vele elméletileg.
Sziasztok! Én is manuális / automata választás előtt állok. Ebben kérném a segítségeteket. Jelenleg egy 1.8 szívó benzines 175Nm 140Le kézi váltós autóval vontatom a 400as lakókocsim, ami megpakolva 1100kg. Ez elég volt nekünk eddig, szépen húzta maga után. Előzéseknél sem volt probléma. Sajnos ritkán tudunk csak lakókocsizni, általában évi 5-6 alkalommal és összesen 2-3000km teszünk meg. Automataváltós kocsira szeretnék váltani, mert a hétköznapokban az kényelmesebb lenne. A kiszemelt példány 1.4 turbo benzines, 200Nm, 140Le automata. A gyári papírja szerint 250kg-mal többet vontathat, mint az ugyan ilyen paraméterű kézi váltós változatok és 350kg-mal többet, mint a mostani 1,8-asom. Valószínűleg ezzel sem vontatnánk többet, mint az előzővel. Új autóról lenne szó, ami 6évig garanciális, tehát eleinte nem nekem kellene fizetni a váltójavítást. Nagyobb motorral nem szívesen vennék autót, mert a hétköznapokban az felesleges.
Az általam felsorolt listából én a Passat 3.6 V6 FSI 4x4-et ajánlanám. Ez volt eddig magasan a legjobb autóm. 25e km-rel Németországból hoztam a VW gyár szolgálati autója volt. 180e km-rel adtam el és addig két apró meghibásodáson kívül csak kötelező szervíz. Most még található a mobile.de-n kevés km-t futott példány. Ezt motort már nem gyártják pedig a konszern egyik, de talán a legjobb motorja volt.
Láttam a hozzászólásadat az automata témában. A két amerikai esetében nem tudom, hogy ezek mikoriak voltak és milyen automata váltó volt bennük. Én sokat voltam kint munka ügyben és sokféle autót béreltem kint. Amiket régebben használtam azokban még az a "buta" automata váltó volt amiről mindenkinek az jut az eszébe, hogy gázadáskor csak bőg a motor majd jóval később kezd el gyorsulni. A régi automatáknak érzésre sokkal nagyobb volt a "csúszásuk" mint a mostaniaknak. Igazából ez a"csúszás" (slip) keveri és melegíti fel szerintem az olajat.
Most egy 2009-es X3 2.0d automatával vontatom a lakókocsit. Majd beszámolok a tapasztalatokról.
A motorolaj melegedés érdekes kérdés. Nekem a Passatban és az 535 xd-ben van motorolaj hőmérséklet kijelzés, de a nyári vontatás alatt nem volt szignifikáns emelkedés. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a maximális teljesítményük (299,313 LE) olyan magas amivel a lakókocsi vontatása miatti megnövekedett teljesítmény igény még messze nincs a maximális teljesítmény közelében. Nekem igazi motorolaj emelkedést a Passattal Németországban rekkenő hőségben alig forgalomban sikerült elérni folyamatosan a maximális teljesítményleadás közelében sikerült elérni.
Ilyen felsorolás után elgondolkodtató, hogy nekem miért nem volt szerencsém egyikkel sem. Rosszul választottam, le voltak gyengülve az autók, csak fiatal koruk miatt nem éreztem, netán csak nem volt szerencsém?
Ha az általad felsoroltak közűl választanék, ismét húzhatnék én is nyugodtan automatával?..............Hm, megfontolandó. Nekem milliókba fáj a kisérletezés. Nem tudom merném-e még egyszer terepjárón kívül bármivel. De az meg egész évben a városi közlekedés miatt felesleges. Nagy kérdés ez..........
én vontattam egy 1500 kg-os lakót VW Passat 3.6 FSI DSG-vel. Ezzel az autóval tettem meg a leghosszabb túrát lakókocsival Bp - Párizs - Normandia - Bretagne - Loire völgy - Párizs - Bp útvonalon kb. 4500 km-t. Ezen kívül országon belül húzogattam vele a lakót. Ennek az autónak ezzel a váltóval meg se kottyant, (a szervíz szerint nekem szerencsém volt ezzel az autóval mert 180e km-rel adtam el úgy, hogy a kötelező szervízen kívül nem kellett szinte rajta semmit sem csinálni).
Volt a feleségemnek egy VW Touran 1.4 TFSI DSG autója ami soha nem vontatott, de abban 50e km-ig többször kellett a DSG váltó miatt szervízbe vinnem és végül a Mechatronic egység garanciális cseréje orvosolta a problémát.
Nekem eddig szerencsém volt az automata váltós autókkal mert a vontatáshoz csak ilyet használtam/használok, de még soha nem volt egyikkel sem baj. (kopp-kopp)
A lista elég hosszú: Renault Laguna 2.0dci (1350kg-os hajószállító), VW Tuareg 3.2, BMW 530d, Opel Insignia 2.8 V6, VW Passat 3.6 FSI, BMW 535 xd. A BMW-vel volt egy BP - Sorrento túrám ami még hosszabb volt jellemzően országon belül vontatok 150 - 250 km-es távokat.
Kollégám vontat kb 3 éve egy DSG váltos, Skoda 1,6 CR TDI-vel, egy 1200 kg körüli lakókocsit. Nincs vele semmi gondja. Annyit még hozzátennék, hogy céges, flotta autó, ha kikönyökölne, akkor sem kell zsebbe nyúlni.
Különben Mercedes C220-ról van szó.1540-2000kg, 400Nm.Úgy gondolom amíg a váltó "csúztat"kb 1500 fordulatig,addig jobban melegedhet.Bár nem értek hozzá.Vontatáskor kézi kapcsolgatásra gondoltam.A kocsi könyve semmit nem ír a vontatásra,pedig a vonóhorog gyárilag van rajta.Lakót olyat nézegetek ami 800kg,csak az össztömeg max 1000-1100kg.Lehet hogy kellene kérnem egy futót valakitől,jól megrakni,
és megnézni mit művel?Minden esetre köszönöm a gyors válaszokat!
Én sem akarlak meggyőzni, arra ott van a kempingmánia. Ott mindenki vér profi és állítják, hogy az automata a vontatás csúcsa. Sok szernecsét és pénzt hozzá: íEnnyi.
Bizonyos fórumról ahonnan kiléptem, mert a véleményem miatt lehurrogtak, tuladonképpen később ugyanazt írták mint én.
Vagyis, hogy a váltókat, jelen esetben az automata váltókat, a jármű paramétereihez kalibrálják. Tehát hiába enged neked a gyár egy táblán ezer akárhány kilót vontatni, az fokozott igénybevételt jelent. Namármost: Nem mindegy, hogy az az igénybevétel egy manuális váltó, ahol csupán kopásnak vannak kitéve az alkatrészek vagy egy automata váltó, ahol minden a melegedéssel kezdődik és ez okozza a halálát is. Nem utolsó sorban, az autómatánál nem igazán tudod kivédeni a melegedést, legfeljebb alacsonyabb tempóval. Arra meg kíváncsi lennék, hogy megy valaki többezer kilómétert 50-60-as tempóval.
Nekem 10 évembe és rengeteg pénzbe került a próbálkozás. Merthogy egyébként imádom az autómatát. De felőlem mindenki azzal próbálkozik amivel akar.
Nekem egy Chrysler LHS és egy Toyota Supra simán húzta a 800-100 kilót. Mind a kettő 250 lovas és 3000 ccm, vagy feletti volt. Nekem az a véleményem, hogy 1000 kiló feletti vontatásnál, még ezeknél is nagyobb erőre van szükség hosszú távon, vagy egy terepjáró összkerekes megoldására.
Persze lehet másnak más a véleménye sőt, még szerencséje is kisebb erővel, de szerintem az csupán időleges.
Ha valaki nem sajnálja javításra a pénzt, próbálkozhat. Ez nem változtat az én saját tapasztalataimon és véleményemen.
És mint írtam, a Dodgén kívül egyik sem adta meg magát, még jó állapotban kerültek piacra. Viszont ha tovább vontatok, tuti, hogy váltó javítás a vége, a menet közbeni problémák miatt.
Ehhez hozzátenném, nem vagyok egy autógyilkos. Majdnem 40 éves jogsim van, nálam már nem mérvadó, hogy elsőnek induljak a lámpánál.
Ez jó kérdés! Pontos választ nem tudok adni. Volt amelyikkel csak ezret. Volt amelyik elment 3-4 ezer kilómétert. A Peugeotnál és a Mercinél ezren belül jelentkeztek a problémák.
Hááát, lehet, hogy a Fejes is hasonló ebben a tekintetben.
De a Kempingvilág az tutira csinál idegent is. A Tabán színtén, de ha kell tudok segíteni is, ismerem a főnököt. Az Dunakaszi elején van a 2-es út mellett.
Egy párszor már át lett rágva a fórumon, hogy nem teljesítmény a legfontosabb, hanem a vontató nyomatéka. Nekem pl. nincs problémám, hogy csak 130 lovam van az 1300 kg-hoz, mert van 320 Nm hozzá.
Gyakorlat egy 143 lovas automata kocsi felér egy 110 lovas kézi váltós kocsival mint az enyém .
Vígan húzom vele az 1050 kg-os lakómat amit Te is megtehetsz egy 1100 kg-ossal Az előző konstrukcióm is hasonló volta tiédhez 80 lóerő 950 kg- os lakókocsi. Súlyarány 65 %
Nyugodtan húzhatod, ha a kocsid és a lakókocsid súlyaránya legalább 70 %.
Szia! Én már egy éve húzom az 1500 max kg-osomat egy Renault Espace 2,0T automatával. Mentem már hegyre fel is többször, viszonylag magasra. Persze ilyenkor manuálisan váltogatok. Még megy a váltóm :-)
Nemrég léptem le egy fórumról, mert a vérszakik szerint én vagyok a hülye és minden automata váltó jó. Csak a szar váltó a szar és nem arról van szó, hogy nem bírják a vontatást.
Nekem ennyi saját tapasztalattal semmi kedvem vitázni. Ők szövegeltek, én meg fizettem éveken át.
Olvasd el és dönts magad. :)
""""8 éves Dodge karaván kisbusz, 3300 ccm. 1000 kilós lakó, az autó majd egyharmada. Megvettem az autót, gyönyörű és kifogástalan volt. 1 hónap vontatás után a váltó elszállt. Szerelő azt mondta, az előző szerelő összebarmolt valamit. Majd ő megcsinálja frankón. Javítás 250 ezer. Autó megint jó, 4 hónap vontatás után minden előjel nélkül megint megállt benne két sebesség. Öszeolvadt valami. Javítás 350 ezer. Mindez 10 éve, kicsit más volt a pénz értéke. Szerelő esküdött, ez most tuti. Én meg vittem a piacra, mert nem bíztam benne. Buktam, de mennie kellett.
Következő, 6 éves Dodge Intrepid, 3200 ccm, 250 LE. Lakó 1200 kiló, autó súlyának a fele. Másfél óra folyamatos vontatás után a kompúter állandóan viszavágta a váltót szervízpozícióba. Turbó elvesz, tempó 50-60. Nem tudtak vele mit kezdeni mert a műszeres vizsgálat kifogástalan alkatrészeket jelzett. Ez is piacra ment, természetesen bukta, de legalább nem kellett javítani.
Mercedes E3000 szívódizel. Ez az autó már nem volt fiatal, de nem volt rossz. A váltó melegedett, nem bírta az 1300 kilós lakót. Piac..........
6 éves Peugeot 607, 2,7 biturbó dizel, 204 LE. Lakókocsi 1200 kiló, az autónak a fele súlya. Autó tökéletes és gyönyörű! Ezzel volt a legnehezebb dolgom. Volt benne motorolaj hőfok visszajelzés. Vontatásnál a motorolaj felforrt a váltó melegedése miatt, ugyanakkor a vizem mindig normál értéket mutatott. Ha hetvennél gyorsabban mentem vagy emelkedőt látott máris produkálta az érthetetlen jelenséget. Bevittem a Gablini M3 márkaszervízbe, ahol fél napig diagnosztizálták, lehúztak 40 ezer forintra és azt találták, hogy ilyen probléma nem létezik. Na persze, én meg a magam ellensége vagyok..... Még egy utat próbáltam, utána az is ment a piacra. Ennél a tipusbnál túl drága lett volna váltót, motort generáloztatni.
Egyszóval változatos a palettám. Általában fiatal, nagy teljesítményű és jó autókkal próbálkoztam. Ettől kezdve már csak a traktorban meg a tankokban hiszek, ha automata váltóról van szó. Talán 1-2 terepjáró bírja de én nem tanácsolnám senkinek, hogy 1000 kiló felett sima személyautóval automatával vontasson hosszú távon."""""
Én tapasztalataim alapján annyival egészíteném ki az előttem szólók mondandóját, hogy meglepően sokat számít a vontatott lakókocsi légellenállása. Húztam kis teljesítményű benzines autóval három különböző lakókocsit is azt kell, hogy mondjam, hogy a legnehezebbet volt a legjobb húzni mert annak voltak a legkedvezőbb aerodinamikai tulajdonságai.
Hát, ha nem volt mögé kötve semmi akkor ment az is, de konkrétan a KRK szigeten van egy szakasz ahol hosszú kilométereket kell menni felfelé és előtte nincs lendület vételi lehetőség. Ott maga a kínszenvedés volt felmenni vele. Rendesen sajnáltam a kocsit.
De pl. az M0 - M7 csomópont hosszú íves balkanyarja sem volt nagy élmény, mert kezdetben lejtő, de kanyarodik elég szépen és utána kéne a kraft, hogy Érd előtt be tudj sorolni, mondjuk két kamion közé.... Nem volt nagy élmény...
De vigasztalás képen most egy K Astrát használok (nem azzal vontatok) 1,4 turboó, benzines de a H-t visszasírom
Amennyit én tudok: Mivel a kereskedőm partner kapcsolatban van a gyárral, felvették a kapcsolatot a súlymódosítás ügyében. 1000 ejró fejében kaptak egy gyári aluminium táblát és egy gyári igazolást, hogy a lakóm ettől kezdve 1200 kiló össztömegű lehet. Itthon az új papírokkal és táblával leműszakiztatták, én meg mehetek az okmányirodába.
Nekem ugyan ilyen Astram volt, kombiban az 1100 kg-ot vontathatott,
Sík terepen (pl. M7 ap. az Érdi emelkedő kivételével ) jó boldogult de forgatni kellett rendesen a motort. Ha nagyobb emelkedő volt (pl. Horvátországban hegyek ) akkor ott vissza kellett kapcsolni harmadikig volt, hogy másodikig is, szóval ott nagyon hiányzott a nyomaték.
Kettesben padlógázon pedig nem túl jó érzés negyvennel "hasítani" felfelé.... :(
Tehát sík terepen elmegy, de arra számíts, hogy a fogyasztás olyan 10-12 l körül fog jellemzően alakulni.
Nekem max. 1000 kg-os volt a lakókocsi.
(Volt benzines Vectrám is (2.0i 16v 136 le) az se volt jobb ilyen szempontból. )
Sziasztok! Hamarosan lakókocsit tervezek venni (az elsőt), viszont most egyelőre nem szeretnék dízel kocsit venni miatta, hanem a jelenlegivel húznám, ami egy 1.6-os benzines H Astra, 116 lóerővel és 155 Nm max. forgatónyomatékkal. A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata konkrétan ezzel a típussal, ha igen, milyen nehéz lakókocsit húz vele, és mennyire szenved tőle az autó. Persze hasonló paraméterekkel rendelkező autókkal kapcsolatos tapasztalatok is érdekelnek. Hogy konkrétabbat kérdezzek, amit tudok, hogy valószínű 1100 kg-t húzhat majd ha lesz rajta vonóhorog hivatalosan, de lövésem nincs, hogy ezt a max tömeget mennyire érdemes megközelíteni, nem fog-e nagyon szenvedni miatta. Eddig 700 és 1000 kg közötti lakókat néztem, csak nemtom, melyiket reális egy ilyen autó után kötni. Köszi!
Mint ahogy dokee is írta, a műszakiztatással is foglalkozó lakókocsi szervizek általában megcsinálják, csináltatják ezeket a vizsgálatokat, viszont a te esetedben az NKH-nál kell vizsgáztatni, mivel nem csupán műszaki vizsgáról, hanem forgalomba helyezésről is szó van. Lehet, hogy a szerviz elintézi neked a forgalomba helyezést műszakistól, okmányirodástól és a végén kézbe kapod a nevedre kiállított forgalmit, de ennek ára van, ami nem is kevés. Ha magadnak intézed akkor megúszod az egészet 80-90 000 Ft-ból, ha az egészet a szerviz intézi, akkor 110-120 000 ft alatt nem nagyon úszod meg. Én kerestem egy gázost, aki kijött megnézte, megcsinálta a papírt 10 000 Ft-ért, az érintésvédelmiért nem fizettem, mert szívességből megcsinálta egy haver. Reggel nyolcra elvittem a lakókocsit az HKH-hoz, ott megkaptam a papírokat, elmentem az okmányirodába és délben már a kezemben volt a rendszám és a forgalmi engedély. Nekem így az egész kb 70 500 ft-ban volt.
Nekem is aktuális lesz áprilisban, úgy néztem kb. az összes lakókocsiszervizes cég csinál műszaki vizsgát, a nagytétényiek vannak hozzám legközelebb, valamelyik nap be is ugrok hozzájuk, megkérdem.
Egy olyan kerdesem lenne meg häzi barkäcs temaban hogy a masodik ülessort teljesen ki akarom kapni es a rakter masodik ülessort reszre akarok egy lehajthato asztalt es egy padot epiteni.
Milyen anyagbol javasolnatok az auto aljat lefedni?Osb-nel vmi jobb anyagra gondoltam ami könnyen tisztithato.
Ma megyek érte 11-re és hozom haza. Kapott egy gyári felülvizsgálatot, mert 1300 kilós volt. Lekorlátoztuk 1200-ra, rádobtak egy friss műszakit, így megint megúsztam a B+E jogsival kapcsolatos macerát.
Képek még nincsenek, de ez már csak órák kérdése. :))
Mintha már jártam volna ott én is. :)) Az 54951-es hozzászólásomban láthatsz egy érintésvédelmi jegyzőkönyvet. Gázos papírom valahova el van ásva, de a mester biztosan tudja majd, hogy mit kell beleírni. Ha mégsem, akkor szólj és előtúrom valahonnan. A jegyzőkönyvekre írasd rá a lakókocsi alvázszámát és a holland rendszámot. A biztosítást kösd meg interneten, (elvileg az Union-nál a legolcsóbb) írj be valami kamu rendszámot, (pl: ABC-123) mivel valamit meg kell adni, aztán ha megvan az rendszám az okmányirodáról, akkor írj egy e-mailt a biztosítónak, hogy megtörtént a forgalomba helyezés és legyenek szívesek módosítani a rendszámot a valós rendszámra. A ponyvát összel szoktam felrakni, tavasszal leveszem, de ez csak az én lustaságom miatt van így.
Jó kis lakó. Valahogy, mintha ismerős lenne a helyszín. :)) Nem lesz vele gond, simán fog menni a forgalomba helyezés. Legyen meg az villamos és a gázrendszer felülvizsgálatáról a papír, a többit meg megkaptad hozzá. Gondolom nem csalódtál a portékában és az eladóban. :)
Sajnállak bennetetek, hogy így alakultak a dolgok. Sajnos így megy ez kis hazánkban, van aki megveszi a kempinget h..gyért-sz..rért, van aki EU-s pénzen vadászházat épít a falunak, oszt maga lakik benne, de ebben mi ugyanolyan hibásak vagyunk, mint az aki csinálja. Azt szoktam mondani, hogy olyanok mint a gyerekek, feszegetik a határiakat, amíg nem csapnak a seggükre.
Olyan kerdessel fordulok hozzatok hogy opel combo c-t kezdek el ätalakitani lakoautova.Tudom meg van kötve a kezem kicsi stb de pär müszaki kerdesem lenne.
Kell-e nagyobb akkumulator ha pl szeretnek lämpät hasznälni estenkent vagy tölteni szeretnem a dolgaimat(laptop akksis lampa stb)
Esetleg egy teljes elektromos rendszert erdemes megcsinalni az autoban?
Tervbe van véve egy Bellegszencsei kirándulás . Valóban a kemping 2 felnőtt és 2 gyerek részére 28 euró/nap .
A fürdő belépő a nyári külső medencékhez ahogy Jakab írja 4,5 Euró. Viszont, ha nem csak a t@köd áztatod és a Wellness részleget is szeretnéd használni egy egész napos belépő felnőttnek 20 Euro a gyereknek 12 Euro .
Folyamatban van egy megkeresés a fürdő felé, esetleg van -e kedvezmény a kemping vendégei részére.
Ja, és mivel mindkét fiam (egyik két kislánnyal is) külföldön él, szeretném őket szorasabban idekötni - és mi jobb ennél, mint a Balatonpart, ha nyáron tudnak jönni - ne is beszéljünk a magyarul komminálásról mindenhol - én olyankor kukán hallgatok és hagyom, hogy ha megakadnak, kinlódjanak :-) Bár az is igaz, majdnem mindig akadt valami jótét lélek, aki kisegítette Őket azonnali fordítással, amit nem tilthattam meg ordítással (na, nézzétek, a rejtett költői vénám...:-) ) De az idei év még oké!
Köszönöm a gyors reagálást,köszönöm a képeket, adnak infót a területről, nem zárkózom el egy kapcsolatfelvételtől. Milyen nyelven kommunikáltatok? Bár én nagyon magyarországi-balatoni elkötelezett vagyok, de hátha....
Aranyos vagy, én már öreg csóka vagyok, ritkán sértődöm, akkor persze.... - de ez nem az az eset. Valaki már (baráti körből!!!!) javasolta a horvátokat, de én szeretem érteni, ha a kocsmában leüvöltik a fejemet. Ebben az ügyben a magyar vircsaft zavar, hogy a tendert (eladási kiírás) a falusi polgármester adta ki és mégse tudja, hogy mennyiért és azt se, hogy mi volt a legmagasabb ajánlat (hogy neki mennyit ajánlottak, azt biztosan tudja...). Attól tartok, olyan lesz a buli, mint a társasházi közgyűlések - nincs elég jelenlévő, félóra múlva már nem számít az azonnali, ismételt kiírásnál! Nincs elég pénzem ebbe az ügybe ügyvédre, érdeklődésre, jogszerű vizsgáltatásra! De legalább ez a pár év szép volt.....!
Ezzel a kempingel vigyázzatok kb májusig, mert le van víztelenítve. Holott a lapján azt írja télen is nyitva van. Ami végül is igaz, nyitva volt, csak??? Mi voltunk a télen ott és tény-lek minden nagyon ott van, csak a budi oéldala felül egy méternyit nyitott. Nem fűthető. Nem tudtam vizet tölteni, ezért elmentünk onnan. Szaunával egyben, kettőnknek majdnem 40 euróért nem hordom 150 méterről kannával a vizet. akár milyen szép a kemping.
Kicsit a lenyúlás érzetét kelti, de lehet, hogy csak a kihasználtságot optimalizálják. Egy fullon járó étteremben sem szeretik, ha túl sokáig ülsz az asztalnál, a többi vendég meg a bejárat előtt toporog. :))
vagy tedd azt amit Jakab javasol, bár mi nem megyünk az eddigi tervek szerint idén Görögbe, de itt kérj egy ajánlatot szezonbérletre május 01 - szept 31-ig Melissi Dimitrios Úrtól!
Melissi camping Sikia!
Melissis D. melissis@otenet.gr
Ez a kemping bejáratnál lévő webkamera, ha még világosban ránézel látod a kemping előtti partszakaszt, háttérben az Athos hegyel! ( óránként frissül )
Biztosan nem lesz heti program, de még megnézem virtuálisan a környéket és ha van benne fantázia egyszer megéri, de csak a termál vízért biztosan nem mennék ennyit. Ezért a hétvégén 40 km kell csak gurulni! Ja és kitakarás sem lesz, csak kiállás, meleg vizes slag a viztartályba, légtelenítés és goo...!
Ne mérgelődj! Csatlakozzatok Tarzyékhoz-, irány egész nyárra a görög tengerpart. Mindig süt a nap és nem jössz ki rosszabbul anyagilag sem. Igaz nem nagyon lehet fogni dévért, meg angolnát, de még a cápa, rája, stb összejöhet. :)
Ui: Nehogy megsértődj, csak viccnek szántam. Bár ha jobban belegondolsz......
Hétvégenként a téli szezonban, és a karácsonyi / 26. 12. 2016 - 6. 1. 2017 / nem lehet megvenni egy egész napos belépő a vízi világ, a wellness-központban. Ezen kívül, hétvégén és ünnepnapokon csak egy 2 órás és 3 órás belépő a medencébe világ. Átlépése után vásárolt a belépéskor lesz minden megkezdett fél óra felszámolásra extra / 1,50 € Felnőttek és 1 € gyermek / nem árkorlátozást bemenet.
Jöttem kinyafogni magam! Végre elértem, hogy a család minden tagja egész évben szabad, nyugisan lenntölthetnénk a nyarat imádott Akalimban, a Strand Kempingben - mert a Holliday-t már kikapta valami gengszter - persze, miért is nevezek egy harácsot gengszternek, biztos írígy vagyok :-) - amit EDDIG!!! még nem tudtak eladni a kiajánlott áron (nanaá, így viszik egyre lejjebb az árat, a lóláb kilóg ugye, de kishazánkban ez ki a túrót érdekel, legalább a megszűnő kempinggel eltünnek a francba a csóró magyarok is, meg a duhajkodó sógorok és a nagyképű keletnémetek is ....) szóval azért nyafogok, mert a lakómba beleépítettem vízszintjelzőt, szennyvízszintjelzőt, kétutas gázadagolót, külön napfénytetőt, stb, stb(ATC, mover) és most kereshetek rá vevőt, mert többet ebben az életben nem találok ilyen vízparti helyet, ahol még az én simlis horgászatomat is gyakorolhatnám - szóval, ha valaki tud korrekt, de TÉNYLEG VIZPARTI helyet egész szezonos bérletre, az essen nekem a címmel! Köszönettel - az ördögbe is!
Nem tudom melyik oldalon nézted, de itt vannak árak. Én is írtam nekik, azt a választ kaptam, hogy a termál medencékhez 4,5€-os áron lehet jegyet váltani.
Ahogy már irta neked:munkaakummulátort vegyél,mert az való a lakóba,mert az nem megy tönkre ha ritkán töltöd fel.Az inditó akku viszont nem sokáig birja a töltetlen állapotot,és a mélykisülést.
Nos épp ez az. Az Alpokba biztos eljutunk még, így kellene fűtés. De lesz 2+földelés pólusú betápom és 220 betáp is. Van egy igényes villanyos radiátorom. Pillesúlyú, 3 kg, 2kW, falra szerelhető. A garázst befűti télen röhögve. Szép is. Aldis. Az ablak nem tél, csak hűvös ellen kell. De jó lenne nyitható. H alakú szilikon profilban gondolkodom én is. Gyártani macerás, főleg szebbet. Jó lenne találni 2 egyformát. Meg egy tetőszellőzőt.
Szia! Ahogy Ő használja a lakókocsit,ott nélkülözhetetlen egy munkaakkumulátor.Ha jól emlékezem,akkor napelem is lett besszerezve(felszerelve),az viszont aksi nélkül nem jó szinte semmire.Mert itt sokunknak van fedélzeti akkuja,ami jól jön annak,aki nemcsak kempingbe jár.
Értem. Ebben az esetben nem egy kimondott típushoz keresel adott méretű ablakokat. Szerintem egy szerűbb ha keresel bontottakat. Ha fix ablakot szeretnél, akkor elég egy gumiprofil, bele megfelelő méretű plexi, mert gondolom nem akarod fűteni, így nem kell, hogy dupla ablak legyen.
Ha valóban csak 6-7 napot használod, és azokon a napokon is van módod hálózathoz csatlakozni akkor valóban semmi értelme. Én inkább a szabad életet ( vadulok) részesítem előnyben. A válaszom is arról szólt hogy évente több havi használat esetére mit tanácsolok tanácsolunk.
Nincs még lakókocsim, de pár külhoni példából erőt nyerve építeni fogok egyet. Ez már biztos.
Van egy relatíve nagy oldalfalas utánfutóm. Ezt két három hétig használnám lakóként majd a felépítményt minden út végén visszabontva mezei futóként. Ráadásul motorozok, így azt a masinát is a futón vinném a felépítmény alatt. A kempingben kipakolva a motort, hálófülkévé változtatnám. Tehát egy szuperkönnyű anyagokból építkező, Westfalia tudásszintű belsőt készítenék. Tehát se wc se fürdő. Asztal, kanapé, felfújható ágy kombó férne bele. Mobil tűzhellyel és tároló rekeszekkel. Esetleg mosogatóval, kinti láböblítő csappal.
Az egész cucc minimalista lenne, de mindenképpen igényes módon.
Elég ügyesen bánok fával, fémmel, műanyaggal. Habosított pvc oldalfalak, alu vázon. Felnyíló hátsó ajtó, árnyékoló előtető. Helytakarékos belső, flexibilis, áthelyezhető elemek. Bontható, szigetelt oldalfalak.
Eddig motorral asszonnyal elég volt 120 liter csomag és egy sátor, 3 hétre. Fiatalok vagyunk, de már bejártunk az Alpoktól délre sok mindent. Évi 4 vagy 5 ország, legalább ennyi helyszínnel. Idén Görög céljaink vannak, utánfutós kempinges bázissal, motoros csillagtúrával.
Akril ablakgyártásban viszont nincs esélyem. Tudok ablakot készíteni, de lehet egyszerűbb lenne vásárolni.
Tavaly meg en is gondolkoztam rajta, hogy tegyek a lakomba akksit, de evente csak max 6-7 napot hasznalnam, es nem is feltetlenul egymas utani napokon.
Ha jol gondolom, akkor (majd megerosititek, talan) ennek igy nincs ertelme.
Ez jó kérdés. Lakókocsit még soha nem láttam OT-s rendszámmal, bár a cikk szerint létezik. Valószínűnek tartom, hogy lakókocsi után sem kell fizetni azokat a dolgokat, amiket más veterán járművek után.
"Hirschmann Anett vagyok, a veszprémi Pannon Egyetem turizmus-menedzsment mesterszakos hallgatója. Diplomadolgozatomban a hazai kempingek termékfejlesztési lehetőségeit kutatom és van egy online módon kitölthető, nagyon rövid kérdőívem, amellyel aktív kempingezőket szeretnék elérni. Ebben szeretném a segítségüket kérni, lenne rá lehetőség, hogy a kérdőívem linkjét elérhetővé tegyék valahol az oldalon? Nekem hatalmas segítséget jelentene. Szívességüket előre is nagyon köszönöm!
Milyen lakód van? Sajnos a bontott oldalsó ablak elég necces. Fix, vagy nyitható kell? Az új méreg drága, a bontottban, ha szerencséd van, akkor találsz, de elé kicsi rá az esély. Itt le tudod gyártatni, ha jól tudom, akkor olyan 70 000 ft / m2 árral kell számolni. www.lakokocsiablak.hu
Bontottat kereshetsz a www.szavatol.hu vagy a www.lakokocsipark.hu oldalak elérhetőségein keresztül. Itt tetőablakot is találsz, újat és bontottat is.
Itt inkább lakókocsisok vannak, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem kaphatsz tanácsokat.
A Kempingmánián viszont több a lakóautós, tehát célirányosabb lehet az érdeklődésed és általánosságban többet is tudnak a kategóriádról mint az itteni sporttársak.
Szia! Szerintem nyugodtan tegyél fel "hülye" kérdéseket. Ha tud valaki válaszolni fog gond nélkül. Én is tavaly kezdtem a lakózást és tettem fel hülye kérdéseket itt a plénum előtt :-)
Tavaly nyar ota en is boldog tulajdonosa vagyok egy lakoautonak :)
Viszont kezdokent rengeteg kerdes merult fel... Szeretnek talalni olyan lelkes lakoautost/lakoautosokat akiket nem zavarnek/terhelnek adott esetben "buta" kerdesekkel.
Illetve olyanokat akik nem csak evente egy ket nyaralasra hasznaljak a lakoautot es van tapasztalatuk ilyen teren. Az en tervem 80%-ban benne lakni.
Mivel nem volt napelem ezert az volt az elso dolog amit beszereztem, egy 250W-os.
Marcius vegeig szeretnem felkesziteni, hogy tudjak indulni mielobb... ;)
Akit erdekel nyar ota elkezdtem irogatni egy blogot az eddigi kalandokrol elmenyekrol:
Megkérdezem előbb Virág Józsiékat. Az előző GO2-t nagyon jó áron kaptam tőlük szereléssel. Ha nem lesz megfelelő, 1-2 hét múlva rendelek a tiéd fajtából.
Az jó ha így sem veri az eső az oldalait. Az semmiképpen nem lenne jó, ha a fa rádőlne a fa. Ha jól emlékszem elég sok munkád van benne. Az enyémet ilyen veszély nem fenyegeti a helyén, de kempingben nem egyszer volt már, hogy viharban folyamatosan aggódva néztem a fákat a lakó körül és őszintén szólva kicsit sem voltam nyugodt.
Még csak 29 éves, de 15-öt letagadhatna. :)) Májusban lesz második éve, hogy nálam van, előttem egyetlen egy holland gazdája volt, aki szerintem alig használta, gyakorlatilag gyári állapotban van. Nem ez volt ami beázott, hanem az elődje.
Erős északi szél esetén eléggé leng....! Szoktam neki mondani, készítse ki a biztosítási kötvényt, hogy nekem minél előbb legyen új lakókocsim és autóm!
Elég szélvédett a hely, közel a házamhoz, meg a szomszédhoz, így nagyon kicsi az eső vagy hó beverés! Talán majd a hátuljánál belógatok valamilyen ponyvát!
Nem rakok semmit a lakó és a ponyva közé. Ez egy kimondottan lakókocsi takaró ponyva, aminek a belső felülete puha, nem karcolja össze a lakót és nem fülled be az. Én az alábbi linkben lévő helyről vette és most nézem hogy nem is 3, hanem 4 rétegű.
Nem olcsó, de szerintem megéri, főleg annak, akinek öreg lakója van, mint nekem is. Még mindig csak töredéke az ára egy beázás javításhoz képest. Sajnos tapasztalatból tudom.
Sajnos én ilyen tetőt nem tudok csinálni, mivel a lakót a barátomnál tárolom, ezért vettem a ponyvát. Jó ötlet amit a fagyállóval csinálsz. Nekem nincs beépített, csak egy mobil WC-m, azt is csak szökőévente használjuk. Nem gondoltál még rá, hogy csinálsz oldalfalakat a tárolóra. Ha nem is le a földig, de legalább attól egy 40 centire? Akár OSB lapból, vagy valami ponyvából.
Az enyém tető alatt áll, így nem kell takarnom, viszont annyit még teszek, hogy a WC öblitő tartályba betöltök kb 2 liter fagyálló ( téli -20 fok ) gépjármű ablakmosó folyadékot, pár másodpercig működtetem az öblitést, a fagyálló benne marad a fagyok elmultáig, így nem maradhat véletlenül víz a szivattyúban, majd kiveszem a tartályt és kimosás után fagymentes helyre viszem!
Én annyit szoktam csinálni, hogy víztelenítem a rendszert aztán letakarom a lakókocsit. A letakarás előtt kinyitom a lakóban a mosdófülke, hűtő és a szekrények ajtajait. A ponyva egy 3 rétegű égáteresztő anyagból van, ami a párát kiengedi, a vizet viszont nem engedi be. Két telet használtam eddig, semmi probléma nem volt vele. Nem párásodik, nem penészedik alatta a lakó.
Hát már nagyon Öregszem, jól jönne már egy kis jó idő, és a tengerpart!
Utánanéztem: 2016-ban jött levél, jó szokásom szerint beírtam az asztali naptárba márc. és szept. 15-re, mindkettőre a 14375.-Ft fizetendőt. A papíron a mazda, és a lakó is rendszámilag szerepel.
Amikor kellett el is utaltam, beírva a banki azonosítót!
Köszi, utánanézek, mert ingatlanadót azt fizetek, arról van egy egyszeri határozat, és azt kell fizetni évente két részletben márciusban és októberben, csak ha változik kapok új határozatot!
Az én lakómnak csak súlya van, teljesítménye nincs.....?
És egyiket se most vettem, se az autót, se a lakót, a lakó is már három éve nálam van, az autót meg 2006-ban vettem újonnan kereskedésből!
Bocsánat azt az apróságot elfelejtettem, hogy nem súlyadót kell fizetni, mert már egy ideje teljesítmény adó a neve és elvileg egyben küldik az autóét és a lakóét, ha egy néven vannak.
Igen, kell fizetni. Régebben ha vettél egy járművet, akkor be kellett jelenti az önkormányzat adóügyi osztályán, de ez már jó ideje nem így van. Az okmányiroda automatikusan jelenti az önkormányzatnak, vagy a központi adatbázis jelzi nekik, nem tudom, de küldik a csekket fél évente. Az adó felét márciusban, a másik felét szeptemberben kell fizetni. Az adók mértékéről az 58380-as hozzászólásomban olvashatsz. Nem hinném, hogy ne kaptál volna róla papírt, nem jellemző, hogy nem fizettetik meg a polgárral, amit kell. :))) A kötelezővel együtt is fizetsz adót, de az a baleseti adónak nevezett sarc.
Nekem Hobby súlymérős rugós orrkerekem volt. Szerintem nem pontos. Ha venni kellene, nem venném meg, olcsóbb és pontosabb egy mérleg a székre rakva. Nálam "ingyért" volt, tehát ezt használtam.
Már nem emlékszem melyiktek rendelt külföldről movert tavaly, de megköszönném, ha belinkelnétek az elérhetőséget.Ne kelljen viszabogarászni hónapokat.............
Valóban volt próbálkozás a kempingek sorrendbe állításra, de nem csak érdeklődés hiányában halt el...
Óriási vita lett belőle, talán akkor pörgött a legjobban a Fórum .
Volt itt a vadkamperoláson keresztül a bokorba sz@rásig minden.Kinek mi jön be. Lakókocsi kontra lakóautó , kemping vs. vadkemping. Találkozók vagy karavánban . Tényleg vannak erre más honlapok.
Van amikor csak szállást keresek : Budapesten két kemping az amelyiket megszerettem a Zugligeti Niche és az Aréna kemping mind kettő modern , tiszta és valóban arról szól amire megépítette a tulajdonos.
Más a lakótalálkozók kempingjei. Ott már a társaság a programok befolyásolják az élményt sor.
Újfent más a családi kirándulások kempingjei .
Szerencsére van már választék . Ha valaki észre tudja venni akkor mindennek meg van szépsége és jósága .
Sajnos Jakabnak van igaza. -Azért neked írom. Szia! Agárd miatt.- Mert a kempingekről alkotott vélemények nagyon különbözhetnek. Nem csak az éppen átél ottani dolgok miatt, hanem a kempingezés előtti, még otthon történt dolgok sűrűségétől is.
Pl: Sűrű 7 után harap az ember 7 végén is.
Másik: Pont az Agárdi: Gyógy- és Termálfürdő Kempinget írtad elsőre a legjobbak közé.
Valóban nincs gond vele, meg a fürdő is ok. Büfék is kiválóak. Vizesblokkal én nem foglalkozom.
Csak annyi történt mikor tavaly nyáron voltunk ott, hogy reggel 6-7 órakor egy füstöt okádó b...ot hangos traktorral elkezdték összeszedni a szemetet. Csörögve zörögve dobálta a dolgozó a platóra. Majd később átszerelték fűnyíró géppé és azzal 7 órától kezdte a szomszédos parcellát nyírni. Mikor is ezt szóvá tette Era, Válasz érthetően csak annyi volt emberünktől, sajnos neki 9 órára végeznie kell. Különben kap a főnökétől. Ott hagyta a gépet járó motorral közvetlen az ablakunk mellett, csak egy sövény választotta el a lakjótól. Mi éppen "isten bocsásd meg" aludni szerettünk volna legalább 8 óráig. Onnan kezdve, egy ilyen ébredés után képzelhetitek milyen tuti volt minden.
Még egy megjegyzés: Ezek a témák már itt többször lepörögtek. Csak amikorra kellene teljesen betemetődik. Ezért sokkal jobb, használhatóbb lap a WWW.kempingmania.hu
Mert ott az adott témáról akarsz akár olvasni, akár nyilatkozni, azt azonnal megteheted. Bármikor elővehető, megkereshető. Használható, illetve hasznos lakjos.
Ha érdekel a dolog, a kempingmania.hu oldalon olvashatsz véleményeket, de regisztráció után magad is leírhatod a tapasztalataidat, élményeidet egy-egy kempinggel kapcsolatban.
Hogy írjuk össze a jó és rossz kempingek? Mitől jó, vagy mitől rossz egy kemping? Attól hogy milyen környezetben van, milyen a személyzet, milyen a vizesblokk, az infrastruktúra, milyen az ár-érték arány? Ez nagyon szubjektív dolog, mindenkinek más és más az igénye, ingerküszöbje, . Ha évek óta olvasod a fórumot, akkor biztosan találkoztál sok olyan esettel, amikor valaki kimondottan negatív véleménnyel volt egy kempingről, a másik kollégának pedig kedvenc helye ugyanaz a kemping. Sok esetben van, hogy a hiányosságokat pótolja, valami, amit esetleg csak ott kapsz meg. Soci írta a napokban a boglári Sellőről, hogy a vizesblokk gatya, büfé étterem semmi, de a környezet varázsa kárpótol, tehát vannak helyek, amiket a hiányosságaik ellenére is lehet szeretni. Ott van például a napokban említett Szentes, ha csak a vizesblokkját látnám, soha be nem tenném oda a lábamat, de összességében van abban a kempingben valami, ami megfog. Tikky írt a napokban Kerekdombról, hogy milyen jól érezték ott magukat, én egyszer voltam ott, benéztem a kempingbe, de seggel jöttem kifelé, de Tikky leírása közelebb vitt hozzá, hogy esetleg kipróbáljuk. Szerintem ennek az egésznek akkor lenne némi értelme, ha lenne egy olyan oldal, ahol lehetne a kempingeket több szempont alapján pontozni és a vélemények alapján kapna a hely egy átlag pontszámot.
1,5 éve vagyok lakókocsi tulajdonos és több éve olvaslak benneteket.
Lenne egy ötletem hogy írjuk össze az Országba a jó és rossz kempingeket így tudnánk segíteni egymásnak, ha jónak találjátok az ötletet írjátok utánnam ahol ti jártatok és másoljátok be .
Köszi
üdv: István
Ajánlom :
Agárd: Gyógy és Termálfürdő Kemping
Balatonfüred: Balaton Tourist Füred Kemping és Üdülőfalu
Cserkeszőlő: Touring Hotel és Thermal Camping
Tiszakécske: Tisza-parti Gyógy és Élményfürdő Kemping
Kiskunmajsa: Jonathermál Kemping
Voltunk de nem volt 100%-os :
Bogács: Öreg Malom Étterem és Kemping. A hely és a kiszolgálás az szuper, csak a zuhanyzó helység és az áramvétellel van gond.
Velence: Drótszamár kemping a zuhanyzó helységekkel van gond
Már edzünk rajta, hogy a szállásdíj vagy egyéb kedvezményes lehetőségeket miképpen lehet igénybe venni, a sós tengerre hasonlító termálvíz mégiscsak különlegesség. Egy kérdést megér.
Az miatt nagyon irigyellek, hogy pár kilométeres körben tele vagytok termálfürdőkkel. Nekünk legközelebb Komárom van 30km, vagy Agárd 60 km, aztán ezzel ki is fújt. A többi mind 100 km fölött van. Ellenben a csapvizünk az egyik legjobb az országban, jó kis karsztvíz a mészkőrétegekből. :))))
Köszönöm szépen a sok hasznos információt! Érdekes amiket írtál a strandokról. Valóban kevés információ van a kempingekről és sajnos ez sokszor igaz más országrész kempingjeiről is. Sokszor ettől kapok idegbajt, amikor nekiállok kempingeket keresgélni. :) Igazából minket a szabad vízi strandolás nem annyira érdekel, sokszor a Balatonnál is egy hét alatt kétszer megyünk a vízbe. Igazából a hely, a természet szépsége és a látnivalók vonzanak jobban. A Tisza-tónál is az Ökocentrum, tanösvény, egy jó bringázás, csavargás, a növény és állatvilág sokszínűsége érdekelne. Kollégámék tavaly voltak Tiszafüreden lakókocsival, hát az utakat és a kempinget ő sem magasztalta, de a környék nagyon tetszett nekik. A termálokat is nézegettem a környéken azok közül is van amelyik tetszik, de tőlünk (Tatabánya) elég messze vannak így hétvégi kiruccanásként nem potenciális célpontok.
A Tisza tavon van olyan pár kemping ahol a gát túloldalán vagy a vízparton. Nem sok de 3-4 hely olyan. Körbe bringáztam, akkor találtam őket. Gáthajtásit kell venni a horgászboltban.
A vizesblokk amiről itt mindenki ír az van a gát túloldalán. Oda sétálgatni kell. árvízkor ne mossa ki a gondot belőle.
Mondjuk engem nem zavar mert be nem teszem oda a lábam a sz.. szagba az biztos. És ahogy szoktátok szidni, kritikán aluli. Amikor mi voltunk, brutális sok szúnyog volt.
Nekünk a Tisza tó vize nagyon bejön. Az már viszont már nem, hogy a kempingekből csak egy magas 10 méteres töltést lehet látni, mint Abádszalókon és vele szemben a másik oldalon is. Milyen dolog, hogy elmegyek egy tóhoz és nem látom a tavat a lakókocsitól?
Valami dereng, hogy Sarudon van egy kikötős kemping, onnan lehet látni a tavat de ott meg ha jól emlékszem nem lehet fürdeni. (Utóbbi részben nem vagyok biztos)
Nem elriasztani akarlak a Tisza-tótól, de érdemes alaposabban előre tájékozódni, a jelenlegi állapotok és lehetőségek felől. Ami keveset lehet fórumokon olvasni, az nem túl biztató.
Közvetlen vízparti csendes kemping Kiskörén van, a szabadstranddal egyben, szerintem nem rosz hely.
Abádszalókról olyan információm van, hogy a parton lévő kempinget is leválasztották a strandtól, ott még a vizet sem láthatod belépő nélkül, a strandra sem italt sem ételt bevinni nem lehet. Külön belépőt kell váltani, du 6 órától és az esti rendezvények idején a strand területére, viszont ilyenkor már a közvetlen vízparta nem engednek, el van kordonnal zárva. Elméletileg, azok a vendégek akik a különböző szállásahelyeken IFA fizetnek ingyenes belépőt, bérletet kapnak, a település honlapja szerint. Ez helyi információim szerint, nem telejesen fedi a valóságot. Inkább bulizós fiataloknak való hely. Bár itt van a legnagyobb, szabad vízfelület látványa.
Tiszafüreden termál strand is van, kempinggel, egyébként ez a legnagyobb település a Tasza-tó mellett. Poroszlón is van lehetőség kempingezni.
Tiszanána Dinnyéshát is egy lehetőség, strand és kemping a vízparton.
Ami a közös jellemzőjük, hogy nagyon kevés információt lehet elérni az interneten a Tisza-tavi kempingekről. Többnyire jóval drágábbak mint a Balatonturiszt kemping árai. Viszont a természeti adottságok és a települések össze sem hasonlíthatók, a balatoni körülményekkel.
Jellemzően nagyon rosz az utak minősége, talán Füzesabony felől az M3-felől a 33-ason van jobb megközelítési lehetőség. A 4-es főútról Karcag felől, és Kenderes felől is nagyon elhanyagoltak az utak. Heves és Kisköre között néhány éve, szinte csak lépésben lehett vontatni a lakókocsit, azóta nem jártam arra.
Nekem 40 km-re van Abádszalók, de inkább atózok 300-at a Balatonra :)
Termálfürdőkből meg lehet a környékünkön válogatni van bőven. Nálunk a Kumánia, de körben néhányat említsek, Mezőtúr, Túrkeve, Karcag, Berekfürdő, Tiszaörs, Kunhegyes, Püspökladány, Dévaványa, Gyomaendrőd, Füzesgyarmat.
Köszi az Büki infókat. Én a szaunával voltam így mint Te a büki vízzel. Szédelegtem mint gólyafos a levegőben, azóta nem nagyon voltam szaunában. A meleg víztől még szerencsére nem volt ilyen problémám. Nem tudom, de amit Tikky írt abból az tűnik ki, hogy a szóban forgó részt csak rendbe teszik és sövényekkel körülhatárolják a parcellákat. Tikky valószínűleg arra gondolt, hogy az új szabály szerint csak a távozás napjára külön kell váltani kedvezményes fürdőbelépőt, ami 1400 ft/fő, Így ha lemész egy hétvégére, akkor ez a költség teszi ki +40%-ot.
Mi két éve voltunk Bükfürdőm. A kemping valóban drága, nincs semmi ellátottság, de extra kulturált tiszta hely. Ha bezár a strand magadra maradsz. A strandon viszont sok étkezde és egyéb bolt található.
A kemping és a strand is általában fullon van.
Mi is a forró vizet szeretjük. Idáig még sehol nem volt vele gondom. Bükfürdő volt az első, ahol kissé rosszul lettem. A legmelegebb szabadtéri mindig tele van. Ahol a vizet beeresztik rengeteg hely volt. Gondoltam nem megyek a tömegbe, mentem a szabad részhez. Negyed óra után éreztem, hogy valami nincs rendben. Olyan szívdobogást kaptam tőle, hogy ihaj.....meg még szédelegtem is. Pedig teljesen egészséges vagyok, nincs semmilyen keringési vagy szív problémám. Egyből leesett miért volt az a rész üres.
Nem értek hozzá, de gondolom nagyon erős a vize és valami eszméletlen büdös tojás szaga van. Ezek annyira már nem jöttek be nekünk. Viszont, ha valakinél mindez nem gond, akkor érdemes megnézni.
Cserkével kapcsolatban: Jól veszem ki amit írtok? A hátsó szabad kempinges részre fog szorulni mindenki, mert a többit beépítik? Ráadásul 40 %- kal drágább lesz?
Szentesi kempinget mi is nagyon pártoljuk,igaz nem sokszor voltunk,de van hely napozni bal oldalt vannak jó kis intim helyek,és jól lehet pecázni és nagyon jó fürdője.
Cserkét ezért én sem húzom ki a listáról. :)) Igaza, van az asszonynak tényleg sokat járunk oda, kell valami újdonság is.
Na, ha egy medencében nagyon meleg a víz, az nálam már biztosan nyerő. :) A szauna nálam nem nagyon játszik, nem igazán bírom. Kerekdombon kipróbálnám a Kniepp ligetet, érdekes lehet. Nézegettem Bükfürdőt is, de egy kicsit drágának találom az árakat. Nyára lehet, hogy megnézzük Szajkot. Vonyarcvashegyet is tervbe vettem, mivel egy kedves Cseh kolléganőmék ott lesznek a családdal és épp ma beszéltünk róla, hogy jó lenne összefutni. Régóta nézegetem Nyíregyházát is a Sárkény Wellness-t, a Tisza-tó sem volt még meg. Gondolkoztam Prágában is. Szóval van még mit bepótolni.
Lehet, hogy beiktatjuk az idei programba, mert az asszony befenyített, hogy ha megint Cserkére megyünk és nem fedezünk fel új helyeket, akkor itthon marad :)))
Igen,tudom Ti sem riadtok meg egy kis hidegtől. :)) Akkor engem félrevezettek, mert a recepción azt mondták, hogy valami szállodát építenek oda, de ha maradnak a helyek, annak örülök. A sövényt biztosan azért telepítik, mert ott (is) mindenki úgy állt, ahogy éppen jólesett neki. Mondjuk ezzel nekem nem volt bajom. Az idegenforgalmi adó sajnos sok helyen nőni fog. Valami olyasmit halottam, hogy egy új szabály miatt arányait tekintve kevesebb marad belőle az önkormányzatnál, így sok helyen emelni fogják. Az nem jó hír, hogy a távozás napján jegyet kell venni, de gondolom, hogy a kempingből továbbra sem kell kiállni, ami viszont jó dolog. Kerekdombot már nézegettem többször, a fürdő tetszene is, de egyszer be is néztünk a kempingbe, amikor Kécskén voltunk, de a körülmények nem voltak túl meggyőzőek. Milyen most a vizesblokk, esetleg ott is a fürdő vizesblokkját érdemes használni?
Nem rég egy nagyobb méretű, szép új utánfutót szereztem be. 2,5 m hosszú, 1,5 széles. Járunk évek óta az Alpokba sátorozni, csakhogy motorral. Idén azt találtam ki, hogy építek a futóra egy kis és könnyű felépítményt, dobozt. Ebben vinném el a motort és a kempingben a dobozos részt használnánk hálófülkének.
Fontos, hogy a nyaralás után, minden évben, szépen szét szeretném szerelni a felépítményt és futóként használnám a futót. 😀 Az oldalfalakat úgymond lapra szerelném, így bontható szerkezet kell. Bosch gépépítő alu profilra gondolok alapként. Erre rögzítenék vízmentes illesztéssel valamilyen műanyag lemezt. Pl kemény pvc lemezt, vagy vastagabb habosítottat. Az szigetel is.
Van valakinek tapasztalata ilyen átalakítási műveletről? Sokat keresgéltem a neten, minimális sikerrel.
Szívesen veszek minden véleményt könnyű, bontható felépítmény témában. Sajnos nem vagyok milliomos, de ügyesen bánok fémmel és fával, műanyaggal. Tehát nem bíznám cégre a műveletet, van annyi hitem magamban, hogy nekilássak a saját gépeimmel.
Ha vannak nélkülözhetetlen dolgok, amiket szerintetek nem szabad kihagyni, örömmel okulok. Nincs lakókocsis előéletem.