Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Működik! Én is ezt tapasztaltam korábban, hogy kérdőjelet ír be ha bemásolom a æ karaktert a makróba. De meg sem próbáltam tesztelni, hogy felismeri-e.
Hálás köszönet mégegyszer!
De ha esetleg valakinek lenne olyan megoldása is, hogy pl az ASC() függvénnyel lehetne valamilyen kóddal hivatkozni a æ karakterre, az szuper lenne.
Írtam pár adatot az A oszlopba, közéjül a különleges karakteredet. A makróban a keresési értékhez ezt vittem be (Ctrl+c, Ctrl+v). A másolatban kérdőjelként jelent meg, de hibátlanul kiírja az eredményt.
De, pont arra. Lehet, hogy azt a betűt te sima a-nak látod, mert a makrómegjelenítő állandó szélességű karakterkészletében nem látszik a különbség, de annak a keresett karakternek kell lennie, tedd át vágólappal a saját kódodba.
Vagy írd be külön egy cellába, és a mellette levőben a kód() függvénnyel nézd meg a kódját.
Tudna esetleg valaki segíteni, hogy hogyan lehet erre a karakterre hivatkozni VBA-ban? "æ"
Jelenleg azt csinálom, hogy a makróm futtatása előtt kicserélem manuálisan a "æ" karaktert pl. felkiáltó jelre, de szeretném ezt a manuális lépést kihagyni, de sehogy nem tudom a "æ"-t beépíteni a programkódba.
Van egy munkafüzetem, aminek cellái különböző más excel file-hoz vannak rendelve/csatolva.
A problémám az, hogy tegnap újra raktam a gépem, és az excel minden indításnál jelzi, hogy külső forrásra mutató hivatkozást tartalmaz, és mindig rá kell nyomnom, hogy frissítés.
Eddig ezt automatikusan csinálta, nem jelzett be semmit.
A beállításokban találtam erre állítási lehetőséget, de hiába rakom automatikusra, akkor is rá kérdez.
egy számomra nehéz feladat áll előttem. egy olyan függvény keresek amivel a következőt tudom csinálni
van 2 munkalapom, az elsőben egy határidős táblázat található, a másikban ömlesztve a beérkezett munkáim.
Ha az első munkalapon felveszem a másodikban szereplő munkákat, egy egyszerű hivatkozással (pl =Munka2!B1) akkor a második munkalapomon pl a C1-ben megjelenne, hogy az adott munka már folyamatban van. Ezt a keresett függvénnyel és egy ha függvénnyel kombinálnám első gondolatban, csak nem találom az adott függvényt. A képlet / utódok mutatásával meg tudom nézni, de nekem függvény kell. az Fkeres nem igazán jó, mert egy adott munka akár többször is előfordulhat, és akkor hibás adatok is megjelenhet, mert már a korábbi találat miatt egy el nem kezdet munka státusza is lehet "folyamatban".
Megoldható ez függvénnyel? vagy marót kell írni, amit sajnos nem tudok :(
Ez a szép az Office makrózásban, hogy nem elég megtanulni programozni, hanem minden Office-összetevőnél nulláról kell kezdeni, elég gyatra irodalommal.
(A probléma természetesen az, hogy életemben talán most akadok bele másdoszor word-makró írásba és több helyen idegsítően másféle filzófival kell megcsinálni a dolgokat, mint Excelben - szóval igyekszm majd jobban érteni hozzá)
Erre való a lapvédelem, amit jelszóval vagy jelszó nélkül(ez kicsit rizikós) is bekapcsolhatsz.
A cella formázás között találsz olyan fület, hogy védelem - zárolt. Alapból minden cella zárolt - a zárolás akkor érvényesül. ha a lapvédelmet bekapcsolod. Mielőtt ezt megtennéd, azokat a cellákat, amelyekben megengeded a változtatást, fel kell oldani. Így azok a cellák módosíthatóak lesznek a lapvédelem bekapcsolása után is, míg a többi nem.
Nem tudom, előfordult-e már a kérdés, de bocsánat, most SOS-be keresem a választ.....
Más felhasználó (véletlenszerű) mókolása ellen keresek megoldást. Adott egy (több) cella, amelyben képlet(ek) van(nak), s nem szeretném, ha véletlenül törölnék vagy felül írnák. Van-e olyan "védelmi" funkció, amely kiküszöbölné az adott cella tartalmának megváltoztatását?
Megoldódott. A felugró ablakban (egy nagy lélegzetvétel után) töröltem a kapcsolatot és a munkafüzet mégis működik, ahogy kell. Persze jó lenne tudni, hogy mi lehetett a gond, de már mind1.
Van egy Excel munkafüzetem, ami egy pénzügyi jelentés. Az adatok változtatásának eredményeit verziónként átmásoltam egy másik munkafüzetbe, értékként beillesztve.
Most a 2. munkafüzet megnyitásakor mindig felugrik egy ablak, hogy kérem-e az adatok frissítését. Az összes munkalap kijelölésével rákerestem a képletekben, hogy szerepel-e valahol link az első munkalapra, de sehol sincs ilyen. Mi lehet a gond?
Jelöld ki a 3 oszlopot, majd a Cellaformázás Védelem fülén vedd ki a pipát a Zárolt négyzetből.
Védd le a lapot: lapfülön jobb klikk, Lapvédelem. A megjelenő párbeszéd ablakban vedd ki a pipát a Zárolt cellák kijelölése elől. Adhatsz jelszót is, de nem kötelező.
Az Excel beállításainál a Szerkesztésnél az Irányt állítsd Jobbra. Ki is hagyhatod ezt az utolsó ajánlatot, csak akkor bevitelnél ne az Enter, vagy Tab billentyűt használd, hanem a jobbra nyilat.
Sziasztok! Kezdő vagyok a témában és ezért kérném a segítségeteket. Egy olyan megoldásra vagy beállításra lenne szükségem, hogy az excel-ben csak az első 3 oszlopba tudjak adatot rögzíteni. Pontosabban, minden sor harmadik cellájának kitöltése után, automatikusan a következő sor első cellájába szeretnék adatot bevinni. Előre is köszi a segítséget.
Excelben külső adatok átvétele>weblapról. Egyszerű. Nem kell hozzá makró.
OO-ban is van, de azt alig ismerem. Laikus számára úgy néz ki... ezért a cégek nem költenek MS Office-ra. (Eleinte:) Weblekérdezés biztosan van abban is. ITT keresgélj!
Hát szerintem Excelben már született több megoldás is ezen a fórumon (vagy egy de többször). Most nem állok neki megkeresni, ne haragudj. Emlékeim szerint direkt link van az MNB oldalán egy Excel táblázathoz, ami az árfolyamokat tartalmazza több évre visszamenőleg, és ha szita memóriámban bízni lehet, akkor Eredő Vektor kolléga szokta hozni a linket.
Ami az open office-t illeti, arról tudni kell, hogy bár vannak híresztelések, miszerint támogatja a makrókat, valójában nem, vagy legalábbis nem úgy. Az OO-nak saját makrónyelve van, és semmilyen kód, amit Excel VBA-ban megírsz, nem fog futni OO alatt. Ezen a fórumon (az eddigi outcomingok alapján) senki nem ért az OO makróprogramozásához, úgyhogy az felejtős. (Hacsaknem kihoztak egy olyan OO verziót, ami tényleg Excel kompatibilis, végül is lehet, mostanában nem néztem...)
Egyébként a direkt kérdésedre a válasz igen, össze tudnék ütni egy olyan megoldást, ami lekérdezi az általad megadott linkről a legfrissebb € árfolyamot. De ez csak Windows OS alatt, és Excelben működne, OO-ban nem.
Rákerestem és látom, hogy volt már téma, de sajnos nem jön össze, hogy egy excel-táblában megjelenítsem automatikusan az AZNAPI MNB Euró árfolyamot. https://www.mnb.hu/arfolyamok Tudtok ebben segíteni, milyen függvény, vagy makró kellene? Köszönöm!
A Wordben van egy CaptionLabels gyűjtemény, amely (nem meglepő módon) CaptionLabel objektumokból áll. Ezekre a nevük alapján lehet hivatkozni.
A súgó szerint:
"By default, the CaptionLabels collection includes the three built-in caption labels: Figure, Table, and Equation."
Vagyis alapértelmezetten a Word-be be vannak építve a Figure, Table, Equation nevű CaptionLabel objektumok, tehát ezeket előkészület nélkül meg lehet hivatkozni. A probléma az, hogy ez az angol verzióra vonatkozik. A magyar Word-ben nem ezek vannak, hanem: "ábra", "táblázat", "egyenlet"
Így ha a "Figure" nevű CaptionLabel-re hivatkozol, a Word bambán bámul és nem érti.
Először létre kell hozni:
CaptionLabels.Add Name:="Figure"
úgy nézem, ezt a Word megjegyzi, ami azt jelenti, hogy lehet akár a program többi részétől teljesen függetlenül létrehozni, és csak egyszer kell.
Ha pedig megvan, utána már lehet beszúrni táblázat alá:
Egy Word-dokumentumban táblázatok és képek vannak és alájuk Caption-t kellene raknom programból és akárhol nézegetem, hogy kell Caption-t betennem, az alábbihoz hasonló makro-megoldásokat látok és akármelyiket próbálom is ki, mindig az az eredmény, hogy "a parancs nem hajtható végre". Ötlet, hogy mit csináljak?
(Az alábbi rövid rutinban egy táblázat alá akarnék Caption-t beszúrni)
Sub i()
Dim rngParagraphs As Range Set rngParagraphs = ActiveDocument.Range( _ Start:=ActiveDocument.Tables(1).Range.Start, _ End:=ActiveDocument.Tables(1).Range.End) rngParagraphs.Select Selection.InsertCaption Label:="Figure", _ Title:=": Sales Results", Position:=wdCaptionPositionBelow
Már biztosan késő, de ha van kedved, próbáld ki ezt is:
Dim Rng1 As Range, Rng2 As Range Set Rng1 = Range("A2", Range("A" & Rows.Count).End(xlUp)) Set Rng2 = Intersect(Rng1.EntireRow, Columns(Columns.Count)) With Rng2 .Formula = "=IF(ISERROR(G2),IF(ERROR.TYPE(G2)=7,""x"",1),IF(AND(D2=""Kategória1"",O2=0),""x"",IF(AND(D2=""Kategória2"",P2=0),""x"",1)))" .Copy .PasteSpecial xlPasteValues .SpecialCells(xlCellTypeConstants, xlTextValues).EntireRow.Delete .ClearContents End With
Halkan jegyzem meg, hogy az eredeti for-next nem is volt jó, mert a ciklusszámlálót elfelejtettem csökkenteni törlésnél. ^^ De ez most már mindegy is. :)