Sziasztok!
Tud valaki véleményt mondani az olyan fűnyíróról ami mulcsozik, illetve összeaprítja a füvet és szétszorja? Most vettrem egy ilyen gépet és kíváncsi vagyok, hogy nem megy tönkre a fű, ha fél cm füvet közészorja a gép?
Hahó,van itt Walaki,aki csak ápolni akarja a füvét,nem vegyszerrel átitatni?Ha nem görcsölnétek annyit,most ingyen is klassz fű van,ha meggereblyéztétek tavasszal,és már 2x lenyírtátok.
Most ajanlottak egy PARDNER 2 sziku gyomirtot ami kukoricara használnak de beallt fure lehet hasznalni. 2-3.000 ft az ra aes zoldkonyves de ha valahol eladjak akkor lehet vinni.
én is homokos (színtiszta) területen lakom. tavaly május elején füvesítettem.
Szintén "fekete meg barna színű" hozat, stb.
Nekem azt tanácsolták, s így is tettem, hogy a 10-15 cm-es szétterített barna és feketet földet megrotáltam és így keletkezett egy kb 30-40 cm -es kerék. ez nem annyira kötött és nem áll emg rajta a víz.
Másrészt azt tudnod kell, hogy a fű gyökerei nem állnak meg 5 cm-nél sőt állítólag a kifejlett példányoknak 1 m ig lemegy a gyökere.
ott meg csak tápanyagszegény és vízet tartani kevésébé képes "altalaj" vagyis homok lesz csak, ha a tetején marad a dúsabb föld.
felhívnám a figyelmedet arra is, hogy nem kellene megspórolni időt energiát a terepszintek beállításától, mert később már nem tudzs mit csinálni. nekem is 3x annyi energiám ment rá, de megérte (rotálás, gereblye, hengerezés, szemrevétel, gereblye henger, gereblye henger, stb). Szép is lett, asszem , mások dícsérték.
Nekem is voltak gondjaim a kavicsos sittel, amit az építőmunkások voltak szívesek elteríteni.
legjobb lenen itt talajcsere, persze gondolom ez nem nagyon megy.
Nálam jobban szakavatottak emgmondják, hogy mit csinál a fű, ha idáig elér majd. biztos nem jó neki.
Másrészt ajánlok a vetéssel együtt (ilyen fajta is van) egy kis műtrágyát is kiszórni (ha szerves nicns bedolgozva a talajba)
Szóval most a homoksivatagban egy üde kis oázis a kertem. csak a homokban a sok öntözés miatt (tavalyi szahara időjárás) pótolni kell a dolgokat, mert nem nőne úgy.
fajta: SPORT keverék.
Szerintem azt a mechanikai kialakitast kell valasztani az orával ahol lehet tovabb bőviteni a rendszert. szerintem plomba utan azt teszem amit akarsz nem ?
Hátha tud valaki segíteni. Tavaly füvesítettem a kert egyik felét. Ősszel a vakondok széttúrták az egészet, úgyhogy most próbálom a rengeteg kopasz foltot kijavítani. Ki is szórtam a foltokba fűmagot, locsolgatom is. De most rájöttem, hogy a többi részt viszont le kell nyírnom addig is, amíg kinő az új fű. Namármost nem fogja a fűnyíró, mint egy porszívó felszippantani a kiszórt magot??? Ezt hogy oldottátok meg?
Szerintem kb. kétszer ennyi termőföld kéne, a szerves trágyával nem biztos hogy jót tettél, a legstrapabíróbb fűkeverék szerintem a Sport. Homokos talajra a következő földkeverék lenne a jó: két rész tőzeg, nény rész vályog, egy rész homok. A vályog helyett bármilyen jó minőségű kerti talaj megfelel.
Nem igaz! Én elég sok automata öntözőrendszert telepítettem már, olyat is többet, ami külön óráról működött, sőt intéztem is ilyen bekötést.
Ne hagyd magad, mert a vízműs ügyintézőnek egyszerűen kényelmesebb nem engedélyezni, mert neki abból nem lehet baja.
Ha ez igaz lenne, akkor sehol sem telepítettek volna automata öntözőrendszert, pedig az országban már rengeteg ilyen van.
Sziasztok! Bocs, hogy megint belekérdezek, nekünk volt tavaly porcsin keserűfű, jelentem eddig nem jelent meg (le is kopogtam gyorsan), gyomlálunk és úgy vetünk majd újra, Keroland esetleg nyár végén , ősszel, és lenne egy furcsa kérdésem a házikerti topicban emlegetett fátyolfólia használna-e fűvetésnél? Ha nem, akkor bízom az esős május-júniusban. Sziasztok.
Sziasztok!
Annyit érdemes tudni rólam, hogy hajlamos vagyok túlbonyolítani a dolgokat. Elnézést kérek, ha túl hosszan írok, vagy közismert dolgot kérdezek. Amit fél nap alatt az internetről össze tudtam szedni a füvesítéshez, azt megtettem, de ott ezekre a kérdésekre nem találtam választ.
Tanácsot szeretnék kérni a gyep telepítéshez.
A helyzet a következő:
A.) TALAJVISZONYOK
Az Alföldön lakom, a talaj felénk homok, nyaranta homokvihar, homokfúvás, egyszóval tiszta sivatagi hangulat.
Az udvarunkban is homok van eképpen, de az építkezések következtében kavicsos a hajdani sóderreakások miatt. Egy nagy öreg diófa áll az udvarban, amely lehet, hogy pár év múlva ki fog pusztulni, mert sok száraz ága van és a törzsén is van valami furcsaság.
Ezért a kb. 200 nm-es füvesítendő területre hozattam 8 köbméter fekete földet, amely így számításaim szerint 3, vagy 3,5 cm vastagságban (tömörödés, lecsalás) fogja borítani a megfelelően kialakított felületű és szintű homokot.(A jelenlegi terepszint a járdaszegélyek alatt van 5 cm-rel, a végleges így 1,5 cm-rel lesz alatta)
Ezt a fekete földet most hétvégén nem tudtuk elteríteni, az egyik ok az volt, hogy túlzottan átázott és ragadt. (Így a gazokat sem tudtuk jól kiszitálni belőle. -Egyébként külön óva intettek a tarack és egyéb gazok miatt az idegen földtől.-)
Látszik, hogy "zsíros" a föld, kútgyűrűvel való hengerlés után fénylett a nedvességtől. Szárazon pedig állítólag szinte szétverhetetlenek a rögök, így mások homokkal keverték (csak azt tudnám miért).
Egyébként az udvart kb. két hete betrágyáztuk (beleástuk a trágyát a földbe, majd kútgyűrű...) nagyrészt sertéstrágyával, a nagy öreg diófa alatti részt pedig tehéntrágyával. Remélem nem ártottunk ezzel a leendő fűnek.
B.) FŰMAG
A 200 nm-re 12 kg California minőségi fűmagkeveréket vettem (Agro Largo Kft), amit a dogoz szerint 12x40 nm-re elegendő...azt már tudom, hogy érdemes kicsit sűrűbben vetni annál. A lejárata kb. 2005.02.10.
Összetétele kb:Angolperje 1 20%
Angolperje 2 20%
Vörös csenkesz 1 20%
Vörös csenkesz 2 20%
Réti perje 20%
C.) A KÉRDÉSEIM AZ ALÁBBIAK:
1. Elég-e ilyen vastagságban ez a fekete föld? (Megjegyzem, van aki azt állítja felénk, hogy egyáltalán nincs is fekete földre szükség {ő is füvesített nélküle}, de van aki szerint több kellene.)
2. Nem fog nagy esőnél az előfordulni, hogy a víz összegyűlik a mélypontban, mivel ez a kötött talaj nem tudja úgy elszívni, mint a homok? Az udvar nagyjából egy helyre lejt, de a lejtés csak helyenként haladja meg a 3%-ot. Eddig csak kivételes esetben fordult elő, hogy megállt volna a víz az udvarban.
3. Érdemes lenne ez okból (víz elfolyik) és egyéb okból (pl. talán a fű sem szereti a kötött talajt) homokkal keverni a fekete földet? Vagy ez a fekete föld az ideális a fűnek? Más ugyanis azt mondja, hogy a fűmagra kerülő takaró földréteget célszerű homokból képezni, mivel abból könnyebben kelnek ki a magok.
Ha valaki tud abban tanácsot adni, hogy hogyan érdemes az ültetést kivitelezni, az kérem tegye meg. A szétterített fekete földet és az udvar eredeti kavicsos homokját a kavicsok miatt nem merem rotációs kapával össedolgozni. A kertből kevernénk homokkal a fekete földet, ha kellene.
Az az érzésem ugyanis, hogy az lenne a jó megoldás, ha ez a kötött talaj kb. 20-30 cm mélyen lenne, felette pedig a homok. Így egyrészt nem lenne vízelvezetési gond, másrészt úgy tudom a gyökereknek levegőzniük kell, ez a fekete föld pedig nem úgy néz ki, mint amibe a levegő behatol - lásd a kvarchomokos megoldást a meglévő gyepeken.
Sorry, ha túlragoztam, remélem megértitek, hogy nem akarom elszúrni. Köszi a figyelmet.
Csao
Az egyszikűekre (fű) nem hat, ez jó. Viszont a kétszikűek közül csak a magról kelőket irtja, az évelőket nem.
A Calcurea és Keroland az évelő kétszikűeket is irtja, de hobbikertészeknek való, ezért drága. Ugyanaz a hatóanyaga pl. a Banvel 480-nak, ezt viszont szerintem nem lehet csak úgy megvásárolni.
Ez érdekes lehet: http://www.dbassoc.hu/kkvka/kukorica.htm
A rohadt magas ktg.ek mellett mint mellékesen nekem a vízműben azt mondták, hogy a vízóra és az öntözőfej között nem lehet földben vezetékszakasz. Így ez a külön locsolóvíz mérés nem alkalmazható automata öntözőrendszerekre sem. Igaz ez szerintetek?
A locsolási víz kontra szennyvízelszámolás témában olvassátok ezt, -és ne kapjatok idegbajt!! Mi átnéztük: ez tipikusan a "nesze nektek, olcsó vizet akartok rohadékok!" kategóriája.
Minimum százezer egy telepítés, kivitelezővel, tervezővel, egyebekkel.....
Persze! Kimentem hajnalban, hogy a harmatos gyomokra szórjam, de az 1-2mm átmérőjű golyócskák legurultak a levelekről a földre, így nem csoda, hogy a levélen át nem hatott.
A kukoricásban használható szelektív gyomirtóról én is hallottam. A nevét holnap meg tudom mondani. Még tavaly ajánlotta egy szakember, csak nem próbáltam ki. Pár ezresért több hektárra való anyagot adnak. Volt egy olyan szer is, amiben a Calcurea hatóanyaga (dikamba=nátriumsó?) van sokkal töményebben, töredék árért, de azt csak valamilyen engedéllyel lehet venni.
Még egy. Hallottatok a Pázsit doktorról? Néhány kezeléssel üde, gyommentes gyepet igér. Nem olcsó, de ha tényleg meg tudja csinálni, hát nekem megérné.
Sajnos nem tudom, csak annyit, hogy kimondottan nagyüzemi termelőknek, nagy területre ajánlják. Szerintem egy normális gazdaboltban tudni fogják, hogy mi az. De, ha arra járok és venni fogok, akkor megírom!
Sorry :o((