Köszönöm, megnyugtattál, elég tömzsik a csírák, szerintem jó minőség lehet, Gödöllőn vettem a Janinál, de sajnos elfelejtettem felírni a fajta nevét, a dobozt meg kidobtam. Most át is vittem hűvösebb helyre, majd elültetem néhány napon belül.
Ültesd el. A csíra színe fajtától is függ, sokszor egész lila. Egyébként én a vetőkrumplit világos, hűvös helyen szoktam tárolni, eddig bevált. Apósoméknak is mi szoktuk tárolni, és meg vannak vele elégedve. Az a jó, ha tömzsik a csírák.
Szép estét mindenkinek! Vettem egy kis mennyiségű vetőkrumplit, csávázott apró gumók, csak kipróbálni, hogy egyáltalán lesz-e itt a Mátrában valami belőle. Az a bajom, hogy mindent úgy csináltam ahogy a dobozra volt írva - sötét hűvös helyen kezdtem majd világos melegebb helyen folytattam a csíráztatást. Gyerekkoromban ültettek utoljára a környezetemben krumplit, emlékeim vannak csak, de nekem nem tetszenek a csírák: ugye a krumpli összeszottyadt kicsit, de nem szép világoszöld csírái lettek mint emlékeimben:), hanem barnásak, sok kis világos ponttal. Ültessem el? lesz ebből valami?
Hűha ez nagyon tetszik :) Köszönöm szépen! Eddig jobboldalt volt a fő út, de én is középre gondoltam, hogy tervezni fogom, mégiscsak kényelmesebb, kezelhetőbb. A 3 kis fa is pont ottvan:) Sövény ügyben utána fogok érdeklődni a szomszédoknál, jó lenne, mert ennyire nyílt kert nemtetszik, ahogy most van. Hát mostmár igazán nem panaszkodhatok hogy fogalmam sincs, hogyan kezdjek neki:) Köszi mégegyszer.
Úgy nézd a képeimet, hogy 2005 augusztusban kezdtem el kialakítani, előtte 8 évig csak fű volt. Ez a harmadik éve. Ha később nem akarsz egybe szántani, akkor lehet szélfogó sövényt ülteteni a telekhatárra, de ez területet vesz el, és konfliktust kozhat a szomszédokkal. (árnyékolás, áthajlik, stb) Esetleg a gazos rész felől? (szőlő, mogyoró, málna. Felfogná a szelet.
A középső főút biztosítaná a kényelmes járást, a leágazás pedig az ágyások eléréseét. A kezdő szélesebb út a traktor bejárása miatt lenne. A táblák beosztásához régebben írtam a vetésforgóról, keresd vissza. Ezt évente váltogatnád, csak egyszer kell kiagyalni. Később legfeljebb tökéletesíteni. Elő és utónövényekkel ki lehet bővíteni a választékot-
négy, kb. egyforma ágyás lenne. Az 1ab, 2ab, 3ab, az évelő ésa fóliházas, kis palántanevelővel. Ha egyszer beválik egy szisztéma, akkor csak az 1, 2, 3-t kell cserélgetni. Így jobban kezelhetőbb lenne az egész. Így lenne ebben az évben. 1: Korai karalábé és káposztafélék. Lekerülése után kései zöldbab, őszi, téli retek. kései cékla. Zeller, Ha más nem zöldtrágya. Nem tudom mennyi káposztaféle kell, de ide lehet tenni a paprikát, paradicsomot is.
Köszönöm a válaszokat :) A kertkapu felől nézbe a kert egy hosszú keskeny földdarab, tehát az udvar felé van a rövidebb oldala. HA a kert végébe akarok menni, jósokat kell gyaloglani, lehet hosszabb is mint 26 m, nemtudom miért emlékszem ennyire...
Így is el lehet osztani középen egy ösvénnyel? vagy az csak akkor érvényes ha keresztbe állna a kertem?
Úgy érzem nagyon butákat kérdezek... :)
Én is úgy szeretném, ha nem kellene minden évben szántani, akkor ki tudnék alakítani olyan részeket, ahol maradhatnak az évelő fűszernövények, évelő spenót, stb. Az udvar erre nem alkalmas, az autó is be kell jöjjön néha, túl keskeny és ráadásul kutya is van. Majd valamikor szeretnénk szőlőt is telepíteni, jólenne mihamarabb. A párom az idén úgy tervezte, hogy nem teszünk krumplit, csemegekukoricát igen, de azt is csak futóbab karónak gondolta. Il1321, nézegettem néhány fotódat a kertedről, nagyon tetszik, én is valami olyasmit képzeltem ami kicsit dzsungelesebb, úgy értem, vannak benne mindenfélék, virágok is, meg füves rész leülni nézelődni, de ahogy most elnézem ezt a pucér föld téglalapot, nemtudom mikor lesz belőle valami :) Már a télen is elkezdtem utánaolvasgatni a hagyományosabb, vegyszermentes zöldségtermesztésnek, de akkor még nem találtam rá a fórumokra, csak most pár napja. Virágoknak van egy rész a ház előtt, meg az udvar egyik oldalában, oda is tettem már ezt azt, meg volt is, de eközben még azzal is foglalkoznom kell, milyen virágnak mi a neve :) Az a baj hogy a szomszédos telek üresen áll, és gazos, a másik szomszédnál pedig olyan pöpec minden hogy szinte egy szál gyom sincs, nahát én valahol a 2 között szertnék állni, úgygondolom, ha van pár gyom, nemkell fejvesztve nekiesni, de azért azt sem kell megvárni mig szétszórja a magvait. Ez igy szép elméletben, csak majd meglátjuk, hogy vált át a gyakorlatban a megvalósítása :) Most ott tartok hogy a ház előtti kis virágoskert szerűségben is alig merek valamit kihuzgálni, mert azt sem tudom, mi volt ott eddig, és nehogy virágot cibáljak ki.
Sajnos azt, hogy milyen típusú a föld, nem tudom :( Az udvar egy része homok, deszerintem ez divatból lett idehordva annakidején, szép csikosra gereblyézhető homok udvar volt mikor ideköltöztünk, füvesiteni is szeretnék, meg futónövényeket a kerítésre, itt is dzsungeles udvart szeretnék :) A kerten elég szép feketés vagy sötétbarna a föld, nem tapadós, akkor gondolom az is kicsit homokosabb lehet. Sokan termesztenek kukoricát, nemtudom, ez mond e valamit a talaj jellegéről.
Remélem szombaton jó idő lesz, s akkor neki lehet esni a felosztásnak :) addig meg igyekszem jó tervet rajzolni.
Szia! A telken hogyan helyezkedik el a kert? A szélessége, vagy a hosszúsága 11 m. Igazából semmivel nem késtél el, amit korán kellett volna vetni, legfeljebb később terem. Nekem volt olyan évem, hogy minden vetést csak április végén tudtam elvégezni. Azért ezt a kertet biztosan el tudjátok ketten látni, mert a 286 nméter nem olyan nagy:). De ebben szinte mindent meg tudtok termelni. Azért lenne fontos az elhelyezés, mert így fel lehetne osztani négy egyforma részre. Az elysőbe, ami közel van a házhoz mennének az évelők, esetleg bogyósok. A másik három a vetésforgó szerint váltakozhatna. Nyugodtan fel lehet szántani évente. Az utakat utána kialakítani. Pl lécekből kitűnő, felszedhető járó trepniket lehet készíteni, hogy még sár sem legyen. Ezzel a felosztással egy ágyás kb 11*6,5 m lenne keresztben, középen főúttal kettéosztva. Elsőbe zöldségfélék, hagymák, fokhagyma, retek, saláta, cékla, borsó. Másodikba paradicsom, paprika, zeller, káposztafélék, cukkini, uborka. A harmadikba csemege kukorica, krumpli, bab, estleg tökfélék. No meg persze, ami most hirtelen nem jut eszembe, de biztosan el lehet helyezni. Az első időszak a tapasztalat szerzésé, kísérletezésé. De sok öröm lesz az biztos:)
Esetleg nézz be a képtáramba, (bár én nem szántok) Meg visszább keresel a hozzászólásaim között, tettem fel a kertemről rajzot is. Ez 16*23 méter, de nincs bevetve az egész.
Mennyire kötött a talaj? Attól is függ, hogyan érdemes művelni. Pl. homokot nem kell ásni sem, csak ha trágyát forgatsz bele.
Én nem vagyok híve a az egybenyitott telkek szántásának, mert sok növény van, amit bent lehet hagyni télire, vagy ősszel érdemes vetni, és kora tavasszal, esetleg tél végén már lehet enni. Ki lehet persze jelölni egy részt, ahol ilyenek vannak, de alkalmazkodni kell a traktoroshoz is.
11x26 méter motoros kapával is művelhető, akkor nem kell senkihez alkalmazkodni.
Szerintem még mindent el lehet vetni, ahova nem tudsz mit kitalálni, oda tehetsz dáliát, egynyári virágokat.
Il még biztos sokat fog mesélni a vetésforgóról, talajtakarásról, zöldtrágyáról, ez utóbbiak helyettesíthetik a szántást.
Sziasztok! Tavaj ősszel vettünk házat kerttel, eddig nemvolt kertünk. Ősszel maradt benne vetemény, de már pontosan nem emlékszem mindenre, hogy mi hol volt. Azt tudom hogy baloldalt, és a végében kukorica volt, és a végében a kukorica előtt krumpli. Elől pedig bab. Ezeket leszedegettem, sajna a gaz kikapálására ősszel nem volt időm, költözés stb, és szintén ősszel megrendeltünk egy szántást. Úgy tudtam hogy ilyenkor kell tárcsázni is, megrendeltem, ehelyett kombinátorozást javasoltak, tegnap csinálták meg végre valahára. Na most van egy 11x26 méteres szép felporhanyósított földdarab a ház mögött, és most akarok elkezdeni vele foglalkozni. De még nincsen benne egy lábnyom sem :)
A bal oldalába egy hónapja ültettünk 3 kicsi gyümölcsfát, az elejébe meg 1-1 köszméte meg szeder bokrot.
A többi teljesen üres, vannak benne gazok. Az elején csak, a többi részen kiforgatta a gép. Annyira kezdő vagyok, hogy még a gyomfajtákat is a neten keresgetem, hogy mi micsoda lehet. Viszont annyira szeretnék szép és jó kertet hogy teljesen stresszes vagyok miatta, azt sem tudom hogyan kezdjem. Tudom hogy gondosan el kell tervezni, de ha pl most felparcellázom, és teszek bele évelő növényeket akkor ősszel már nem lehet szántani, vagy pedig hiába évelő ha kiszántja a gép.
Nagyon sok kérdésem lenne, alapjában véve minden. Sokat olvasgatok itt, eddig még nemmertem kérdezni, hátha már le volt írva. Az egyik kérdés: Ha most kialakítom a parcellákat, akkor az jó ha azok pár évig úgy maradnak felosztva? Persze a zöldségeket nem olyan sorrendbe ültetem majd jövőre. De akkor viszont nem lehet szántani, amúgy mennyi időnként kell szántani? egy zöldségesben kell gyakran?
Ketten vagyunk, úgyhogy biztosan nem tudjuk beültetni az egész kertet, mert nincs mit csináljunk annyi zöldséggel-már ha egyáltalán kikel valami, a maradék, be nem vetett földbe tegyek körömvirágot mustárt? Jól értettem az olvasottakat?
Itt a szomszédos kertek nincsenek semmivel elválasztva, szabadon tudott járni a traktor köztük, jó e ez a megoldás? vagy jobb, ha van valami szegőnövény?
Hát egyelőre ennyi, ha lennének jobb kérdéseim, akkor már lenne némi tudásom is, amihez képest megállapíthatnám, mi az amit meg kell kérdeznek :) Meg valószinüleg a túlzott idegeskedés is gátol a szabad tervezgetésben.
Mik azok a növények, amikhez már túl késő van, hogy elültessem? van ilyen? Összevissza vásároltammindent levendulától sóskáig, a palántákat most venni fogom, nem gyártani, de majd jövőre azt is megpróbálom.
Csalánt is kell szerezzek valahol, mit fognak szólni a szomszédok, nemtudom....
Az igaz, hogy vadhajtás. Mint ahogy Nóra mondta erre oltják a törzses köszmétét. A törzsef féknál ezeket az előtörő vadhajtásokat ki kell törni, mert elszívják a tápanyagatot a nemestől. Ha nincs rajta oltás, akkor szép és illatos díszbokor.
Én is találtam a szomszédban ilyen aranyribizliket. Mindenki otthagyta (még mi is), mondván, hogy az egresfácskák már nem élnek, csak valami vadhajtás.Mostmár, hogy tudom, hogy ez egy "kincs", tegnap a férjemmel gyorsan kiásattam kettőt. Annyira szép fényes levele van és a virága is olyan helyes. Kiváncsi vagyok a termésére is.
"Az aranyribizli viszont csinos díszbokor, a termése meg feketeribizli ízű, csak kevés szokott lenni rajta."
Ez jó hír, mert én is találtam egy ilyet a kertben (már "nemes" rész nélkül...), úgyhogy akkor meghagyom.
Hétvégén nagy munkában voltunk, ástunk, betonoztunk, építettünk, levezetésként kitisztítottuk az árkot, elültettünk 12 bokrot, beépítettünk egy tómedret és széttűzdeltem a paradicsomok és paprikák egy részét. Tegnap délután szakadni kezdett az eső, újra tele lett szmötyivel az árok, elmosta a frissen kialakított tópartot és elverte a kitett palántákat, egyedül a bokroknak tett jót. Kicsit el voltam kenődve, csak az vígasztalt, hogy a szakadó esőben sikerült leszedegetnem az első rendes rucola adagot (fóliában nevelt), amiből szintén saját zsázsával és némi bolti retekkel finom vacsora lett.
Nekem ezek a fácskák valahogy nem szimpatikusak, elég törékeny, gyenge dolognak látszanak. Bár a bokrokkal sincs szerencsénk, nekünk is liszharmatos, igaz, nem szoktam permetezni. Ráadásul tapló nőtt a tövére, először az öreg tőnek, később a mellette lebújtottnak is. Az aranyribizli viszont csinos díszbokor, a termése meg feketeribizli ízű, csak kevés szokott lenni rajta.
Köszi, közben már mást is kérdeztem, és ugyanerre a következtetésre jutottak. Mármint, hogy vadalany. Tényleg nem túl sokáig élnek ezek a fácska alakú egresek? (vadalanytól függetlenül) Sajnos nálunk mindig megtámadja őket az amerikai lisztharmat, hiába permetezem. :-(((
Pont azt mondogattam magamban, hogy bár az egyéb hagymáim szaporodnának ennyire....! :-)) Mivel tavaly ültettem ezeket, abszolút semmi tapasztalatom nem volt. A "normál" (őszi ültetésű) hagymásaim - nárcisz, jácint, tulipán, krókusz - hagymaleválasztásával sosem volt gondom, sőt, a liliomfélékkel sem. De ez a vastag gyökér teljesen meglepett... No akkor ősszel én is kiszedem őket.
Egy másik virágládába is beletúrtam, sajnos le is törtem pár hajtást. De nagyon meglepett, hogy ilyen mélyre "lemásztak". Tutira emlékszem, hogy 3-4 cm mélyre ültettem őket, mert így volt a csomagolásra írva. Némelyiket 10 cm mélyről bányásztam ki. :-)))
Ha már belekezdtem, írnék egy másik kérdést is. Szerintetek ez micsoda az egresfácska mellett???? Úgy néz ki, mintha a tövéből hajtana ki, fás is a szára (pedig tavaly nem láttam...), de fogalmam sincs, mi lehet...
Igan valószínűleg azok fiókhagymák voltak, csak nem elég erősek és lehullottak, az anyatőről.
Ha jó helyen van maga a gumó egséz nyáron akkor rengeteg nagyon szép gumó fejlődik ki rajta.Én mindjárt ősszel leválogatom az anyatőrő/répa/ a fiókhagymákat és úgy hagyom száradni őket.
Maga a répa, már nem fog újra kihajtani ő belőle fejlődnek az új hagymák, tehát a nagy répát dobd ki.
Épp ma néztem ,az enyémeket 3 hete tettem el a földbe őket és már 15- cm hosszú száron virágok vannak, levél nincs de virágok...:-))
Csak azért csodálkozom, mert két - három nagyhagymán volt ilyen, a többit meg "szétszóródva" találtam meg a földben. Lehet, hogy ezek a szétszóródottak már fiókhagymák voltak?
Egész télen lent voltak a pincében, abban a virágládában hagytam őket, amiben múlt nyáron virágoztak.
Akkor leszedem ezt a "répát" arról a nagy hagymáról és elültetem újra.
Oxalis deppei, iron cross - ez volt ráírva a színes csomagolásra.
Kóstold meg, ha ízlik, egyed. Az alsó levelei még biztos jók. Persze ha akarsz magot gyűjteni, kíméld. Nekünk a téli torcsin elkezdett virágozni. Bekaptam egy virágos hajtást, ugyanolyan, mint virág nélkül.