Keresés

Részletes keresés

gépdoki Creative Commons License 2004.04.26 0 0 2149
Szia osbourne!

A gyeplazító gépre írtam, hogy az 2-5 cm-re vág bele a talajba - és ez nem badarság. A 2-5 mm-nek az ég adta világon semmi értelme nem lenne, hisz csak cirógatná a talajt, nem lazítaná. Egy 1000 W-os ezt simán megteszi, nekem is olyan van, és hidd el nekem, hogy rengeteget láttam már. Egyébként sok gyeplazító gépet ismerek, de 300 W teljesítményűt nem. Az tényleg képtelen lenne gyeplazítani.

Úgy látom, Neked ez a mulcsozásos dolog nem nagyon jön be. Pedig ez a jövő!:-)))

Előzmény: Törölt nick (2134)
nefes Creative Commons License 2004.04.26 0 0 2148
Tozatu,

én is csak ápolni akarom a füvemet.
Szerencsére csak ezt kellett.
Most már 3ik alkalommal kellett hétvégén lenyírnom,
mert iszonyat módon nőtt.
Március végén még eléggé meg voltam ijedve, mert elég sok száraz mindeféle volt benne, közte, amit kétszeri nekifutásra nagyrészt kigereblyéztem.
most a Nagy Homoksivatagban van egy kis Zöld Szigetem.
Kérdések:
a korábban beírtak fényében:
ha egy két centit vágok le, akkor az mehet komposztnak, gyűjtés nélkül - minden 3 ik alkalommal pl.?

- én nem szeretem a "tövig" lenyírt füvet, ezért a legfelső állásban van a gépezet (4-6 cm?).
Ez jó így?

Előzmény: Tozatu (2120)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.26 0 0 2147
Igen Keroland vagy hasonló szerek de azok igen gazdasaglanaok es az aruk draga.
Erre irogattam a Pardner vagy hasonló szer ami II. kategoria amit valakivel aki jogosult ra megvetetsz es hasznalod.
Előzmény: greenlak (2146)
greenlak Creative Commons License 2004.04.26 0 0 2146
Sziasztok!

Elnézést a kérdésért, ha már volt:
Adott az udvarunk amiben rengeteg sok pongyola pitypang vagyon, a hétvégén egy éles késsel kiszúrkáltam vagy 5-6 20l-es vödörre valót.
A gyökerét azonban érthető módon nem tudtam maradéktalanul kivágni, létezik olyan szer amivel kirtható vagy marad ezy a módszer!
Köszönettel:
Greenlak

nyuszilimuszili Creative Commons License 2004.04.26 0 0 2145
Köszi a véleményt.
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.26 0 0 2144
Abban a földben csak annak maradnak meg a palántái, aki ott is lakik. De így is kapnak a malackák elég kaját. ;-) Azért azt a pétisózást nem viszem ám túlzásba, rengeteg csontit lehet az árából venni, és usgyi pecálni!!! Az asszony meg hadd füvezzen! :-))))
Előzmény: Tozatu (2137)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2143
Kaptam egy jo ötletet hogy PARDNER nevu kukoricasban hasznalt gyomirtóval kell lekezelni a fuvet es kikap minden nemm odavalot közüle. Igaz II. osztályi a szer de csak 2000-3000-4000 forint es eleg gazdaságos a kerolandhoz képest.
Előzmény: Törölt nick (2142)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2142
;-))

Akkor csak santít ott az öko is egy kicsit. ;-))

Előzmény: Tozatu (2141)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2141
Ne mérgeskedj,olvass figyelmesen.Most fűgyűjtővel vágjuk,ha sok.Ezért nem látszik.:)
Előzmény: Törölt nick (2140)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2140
Nem latszik ?
Most este vagtam le a fuvet es 6x kellett uriteni a gyujtőt ami 50L-es. Azzal fuhalommal egy egesz tehenészetet jol lehet lakatni. Hogy nem latszik az ?
Előzmény: Tozatu (2139)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2139
A mienk is robbanómotoros,de jól elaprítja és nem látszik,ha szétszórja.Nem vagyok sértődős.A valtdizniben melyik mesefűre gondolsz?:)
Előzmény: Törölt nick (2138)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2138
Meg ne sértődj már ... ;-))

Azért huzom össze a szemöldököm erre a mulcsozásos technikara mert par evig robbanómotoros funyirom volt amin nem volt fugyujtő. Gereblyézgettem én egy kicsit de igencsak sok fu ottmaradt a tett szinhelyén es hat igazan megmondva igen gusztustalanná tette a latvany ahogy takargatta a nuvekedni akaró uj fuvet. Persze tök öko volt de hat nem ugy nezett ki mint a valtdizniben. Én pedig közel olyan fuvet akarok.

Előzmény: Tozatu (2135)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2137
Pedig milyen sok palántát lehetne a pétisó árán venni!A kicsi malac pártján vagyok.:)
Előzmény: potyoroné (2131)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2136
Van egy biokertes topic,ott is szoktunk tippeket kapni.Könyvek pontos címére nem emlékszem,talán Fundai apátság,amit nagyapáink tudtak,Biokert.Könyvtárban is találhatsz sokat,még a biológiai védekezésről is,Jeszenszky-től.Örülök,hogy Te sem a vegyszerekkel kezded.
Előzmény: gépdoki (2133)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2135
A nyargalászás helyett gereblyézek egyszer,tél végén,vagyis megszellőztetem,amit a hó lenyomott.Utána csak szétszóratom a fűnyíróval az aprított nyesedéket,ami mulcsot képez és nem szárad ki,illetve lebomlik és kész a komposzt.Igaz,most az esőre tekintettel fűgyűjtővel nyírunk,ami megy a szamócák tövére,ne legyen gyomos,többi a komposztdombra.Többet nem gereblyézek,tehát ugyi majd ott marad a mulcs.Most már így jó?
Előzmény: Törölt nick (2130)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2134
Nekem késes van es az badarság hogy 2-5 centi melyen belevag. 1000W-os képtelen lenne annyira hat meg a 300W-os.
2-5 mm esetleg 1 centi de az már nagy nagy ritkaság.
Ha belegondolsz akkor en is mulcsozok. Funyirom muanyag oldalan ahol a levegő megy ki mindig jon ki kis funyiradék ami kifer rajta olyan mint a szita. Csak igen sok bennmarad. ;-)))
Előzmény: gépdoki (2132)
gépdoki Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2133
Maximálisan osztom a véleményed Tozatu. Vegyszerrel, műtrágyával és a többi nem természetes anyaggal csak óvatosan!
Miért költenénk ezekre a mérgekre annyit, ha más (és jobb) megoldás is van?

Persze ez már egy magasabb és egyben nehezebb formája is a kertészetnek.

Tud valaki olyan könyvről, ami a biokertészettel foglalkozik?

Ha kérhetem, ossza meg velem infót!

Köszi

Előzmény: Tozatu (2129)
gépdoki Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2132
Kedves osbourne!

Meg kell különböztetni a gyepszellőztetést és a gyeplazítást.

Gyepszellőztetés: rugós fém pálcikák a talaj felszinét gereblyézik végig, így összeszedik az elszáradt fűszálakat, és egyéb hulladékot. Ez nem más, mint ha ritkafogú gereblyével tennéd.

Gyeplazítás: Fém kések belevágnak a talajba 2-5 cm mélyen. Ilyenkor nem csak a hulladékot szedi össze, hanem jön vele egy kis zöld is. De a lényeg, hogy a talajt fellazítja, ezáltal a csapadék és a tápanyag könnyebben kerül a gyökerekhez. A gyökereket megvagdosva azok sűrűbbek, ellenállóbbak lesznek.

A mulcsozásos technológia a gyepszellőztetést igényli, de nem szedi össze az összeset, csak azt, ami nem bomlott le. Ez pedig az összes mennyiségnek csak nagyon kicsi hányada.

Jó kertészkedést!

Előzmény: Törölt nick (2130)
potyoroné Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2131
Potyorónak ez a perverzitása.Pétisózás közben Rád gondol, hogy milyen szomorú lennél, ha látnád őt.
Előzmény: Tozatu (2129)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.25 0 0 2130
Nem a kerdesre valaszoltal. Ha nyargalaszol akkor és szellőztetsz akkor ugyi kijon sok sok szaraz es nemszaraz fu a zold alól függetelenul attol hogy milyen a masinad. Nem ?
Előzmény: Tozatu (2128)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.24 0 0 2129
Látod,én kímélem a zuramat és nem kell pétisóznia.:)Nektek is jó kertészkedést,éljen a tavasz,hagy nőjön a fű!
Előzmény: Törölt nick (2122)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.24 0 0 2128
Gyepszellőztetővel csak tavasszal kell nyargalásznod,nem állandóan.Különben majd a nyári kánikulában is megnézheted a zenyémet!
Előzmény: Törölt nick (2127)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.24 0 0 2127
A technologia teljes reszevel egyetértek de mi van a gyepszellőztetővel akkor minek szorsz szet valamit amit ugy is összeszedsz ... nem ?
Előzmény: gépdoki (2126)
gépdoki Creative Commons License 2004.04.24 0 0 2126
A fél cm levágott fű nem okoz gondot, ha le ér a talajra. Ott szép lassan elbomlik, humusz lesz belőle.

Egyébként a mulcsozós fűnyírásnak külön technikája van:
1./A legfontosabb alapszabály, hogy gyakrabban kell nyírni, max 2-3 cm-t vágjál le egy alkalommal. Ne hagyd megnőni túl nagyra a füvet. A legjobb, ha 7-8 cm-es füvet levágsz 4-5 cm-esre.
2./ Lassabban kell tolni a fűnyírót azért, hogy legyen elég ideje a mulcskésnek összeaprítani a fűszálakat. Ha türelmes vagy, szinte alig képződik gyepfilc. Egyébként a gyepfilc kis mennyiségben nem káros, sőt hasznos is.
3./ Közvetlenül eső után ne nyírj füvet! Várj addig, amíg megszárad a fű, különben a levágott nyesedék összecsomósodik.
4./ Minden 3.-4. alkalommal fűgyűjtőzz, ha gyűjtős fűnyíród van. Azzal össze tudod szedetni azokat a szálakat, amelyek nem értek le a földre, és a lebomlás helyett inkább elszáradtak.
5./ Évente 2-3 alkalommal gyepszellőztetőt, vagy gereblyét kell használni, ha szükséges.

Kicsit nyűgösebbnek tűnik, mint a hagyományos fűnyírás, de nem (vagy kevesebbszer) kell műtrágyázni, a folyamatos tápanyagvisszapótlás miatt egészségesebb lehet a gyep. Nem beszélve arról, hogy nem kell a fűgyűjtővel bajlódni, stb.

Előzmény: nyuszilimuszili (2123)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.24 0 0 2125
Most neked igen de nekunk maskor is klassz van ... nem csak most ... ;-)))))))
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.24 0 0 2124
Tozatu szerint a mulcs a legjobb fűtrágya.
Előzmény: nyuszilimuszili (2123)
nyuszilimuszili Creative Commons License 2004.04.24 0 0 2123
Sziasztok!
Tud valaki véleményt mondani az olyan fűnyíróról ami mulcsozik, illetve összeaprítja a füvet és szétszorja? Most vettrem egy ilyen gépet és kíváncsi vagyok, hogy nem megy tönkre a fű, ha fél cm füvet közészorja a gép?
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.24 0 0 2122
Nejem sosem nyúl vegyszerhez, az az én reszortom. Ő "csak" gereblyéz és nyír. Utána jövök én a pétisóval. Jó kertészkedést! :-)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.23 0 0 2121
Olvasgasd át a többi kertészeti topicot is,főleg a növényvédelmiset,talajosakat és eldöntheted,hogy milyen a talajotok,milyen fa bírja,hogyan gondozd.
Előzmény: Kurugla (2074)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.23 0 0 2120
Hahó,van itt Walaki,aki csak ápolni akarja a füvét,nem vegyszerrel átitatni?Ha nem görcsölnétek annyit,most ingyen is klassz fű van,ha meggereblyéztétek tavasszal,és már 2x lenyírtátok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!