jaja, csak ezzel a helyzettel igazából nem nagyon tudsz mit csinálni, mert max átmész miépbe de az lehet nem a legjobb út.. ez van, marad az, hogy az ember a saját portáján rendet tart
ugyanmár csite Mester, az mindig is korcsosúlt, mindig is fog.. ez egy ilyen ország, már csak a földrajzi fekvése miatt is [mindig vag török, német, orosz akárki jön aztán meg majd megy].. hidd el, 80 - 100 ével ezelött azon keseregnénk, hogy minden német nyelvü.. a kereskedelmi TVk nyáljai az persze egy másik cucc, de az meg azért van, mert el lehet adni, a népek bekajolják, mondom ilyenek vagyunk magyarok
Monar. Borklub: Köszi mindenkinek a tippeket, több választottam beleesett a javallottakba. De vannak-voltak előítéleteim, pl. barrik Kékfrankost nem választottam, -remélem megismerek a jövő heti kóstolón egyet-kettőt-; és bizonyos borok, pl Hétszőlő Hárs-furmintja máshol olcsóbb. A tucatba egyébként szépszámmal választottam Baglaséktól, őket egyáltalán nem ismertem. És szélesítendő rálátásom: Villányi vörös egyáltalán nics a csapatban pedig irányukba elfogult vagyok.
Más: Cikk a hungarovin vezérigazgatójával a VGben itt
Kovács Antal a Zwack Borház alkalmazottja, tehát neki az a dolga ha a cég szponzorál egy műsort akkor ott a "megfelelő" bort ajánlja. De ezzel semmi baj ez a munkája. Egyébként Anti kedves barátom, tehetséges szereplője a magyar bor és gasztro életnek.
üdv
Akkor ezek szerint ez nem csak az én szememet szúrja... Ez a "majmolás" az élet minden területén érezhető (lásd tóksók, vetélkedők, stb.). A lényeges különbség viszont az, hogy a bor legalább a miénk(?). Egy ilyen inglis palack láttán viszont már kevésbé érzem magaménak.
itten vala ez a míves magyar nyelv, osztán nem találnak semmi frappáns nevet a boroknak :(
biztos marketingokokból jobban hangzanak az inglis nevek :(
meg a szegényes fantáziájuk a dizájnereknek :(
azzal kapcsolatban nincs kifogásom, ha pl. egy történelmi személyről neveznek el bort
Menj Sute, bandika: nem csak a kései szerepelt, hanem a "sima" is, anno 680HUF-t vesztegették nagyobb boltokban, természetesen azonnal ráraboltunk(több helyen is), és hát lehet hogy mindegyik hibás volt(kicsi az esélye, mert az íz stimmelt mindenhol), de hát az a bor ...
egyszóval: gyengeközépszintű
de szerintem többen is kóstolták már a topicból, és senki nem ájult el, na de mint tudjuk mi "laikusok" nem ítélkezhetünk úgy mint a borbari :))
Jah, a Mőcsényi cuccok is előkerülnek időnként, sőt a borpillanatok bevezető képsoraiban is felfedezhető egy kastélyboros palack.
A jól hangzó fantázianeveket pedig én is feleslegesnek tartom...persze én egy borfogyasztó vagyok és nem eladni szeretném a nedűt. Ez azért nagy különbség. Mindenesetre fontosabban tartom a minőség javítását, ill. állandósítását (ami a borászatban ugye lehetetlen, de törekedni azért lehet rá), mint a lehetőleg nem magyar, de igen kellemes hangzású nevek címkére írását. Azért van itt köztünk olyan szaki, aki ebben él és bizonyára nem ért velem teljesen egyet.
:o)
A tévésommelier-hez (Kovács Antal): én meg ahányszor látom a két konyhatitán után a borpillanatot, valahogy mindig valami mőcsényi kastélybort szorongat. (Ami nem baj, ugye, csak feltűnt, hogy relative gyakran előfordul. Mellesleg valami vendéglátós magazinban is olvastam egyszer borajánlóját, hát a két fajtából ott is valami mőcsényi volt az egyik.)
Ami a fantázianeveket illeti, valahogy az angol nem nagyon illik egy magyar boroscímkére. (A Hilltopnál már megszoktam, de ők nyilván az angol export miatt találják ki, hogy "Blue Remembered Hills" meg "Dear Leap", vagy "Butler's Blend*"). Az olaszos (Montenuovo) vagy a latinos hangzásúak (ilyen példa most nem jut eszembe) inkább, de igazából csak attól bizsergek, ha a jónevű termelő mellett a termőhely meg a fajta, aztán kész. Ugye, Szeremley Huba Badacsonyi Kéknyelű. Ha meg dűlőszelektált a cucc, akkor mondjuk az is rákívánkozik.
Szeremleyről jut eszembe: a 2000-es szemelt rizlingjét nézegettem a Borbarát téli számának a rizlingtesztjében, oké, nyert, de valami 4500 HUF körüli áron volt megjelölve, mögötte 1-2 ponttal lemaradva meg 7-800 HUF-os rizlingek (ár/érték viszony ugye). Erre a bortársaságnál meg látom, hogy valami 1000 HUF alatti áron adják, tutira, mert még rá is kérdeztem. Most akkor mit tesztelt a Borbarát?
___
*erről véletlenül tudom, hogy egy Butler nevű pasi kedvenceit tartalmazzák az ilyen feliratú palackok, nem pedig - mint a rajz is sugallja - a főkomornyik kedvenc zugpiájáról van szó (Alf Stokes úgyis csak Chateau Margot-t vedel... :)
etna írását olvasgatva jutott eszembe, hogy a magyar bormarketing részeként egyre érdekesebb nevű borokkal találkozok ("Mission" Cuvee, "Evolution" Cuvee, stb.). Nekem speciel nem tetszik, hogy így nevezik el a termelők boraikat, bár nyilván ez egy fajta "megkülönböztetés", amitől esetleg jobban megjegyezhetővé, egyedivé válhat a bor a fogyasztó szemében is. De nem is ez a lényeg, inkább az, hogy ki is kezdte ezt el a magyar piacon? Talán a Vylyan (Montenouvo C.)? Most nem igazán arra gondolok, hogy melyik a legrégebbi évjáratú bor, amely "fantázianevet" visel, hanem időben visszamenve ki dobott először ilyet piacra. Kicsit bonyolultan fogalmaztam, de remélem értitek...
Kedves Cirfandlia, örülök, hogy belépsz a Monarchiához, szerintem az egész társaságnak ott a helye . (Mondom ezt mint klubtag, aki csak fogyasztóként kapcsolódik a klubhoz.)
Javaslatom, hogy a Monarchia selection-ek közül válassz, ezek szinte csukott szemmel is válaszhatóak s sokkal olcsóban is jutsz hozzájuk, mint bárhol másutt, ami ugye értelemszerű.
Sajnos most nincs éppen előttem egy Monarchia árlista (pedig igyexem 3 fontosabb árlistát állandóan magammal hordani…) így emlékezetből mondok párat, amit javallani tudok jó szívvel. (Évszámok remélem stimmelnek, de ez messze nem biztos) Ezekről a borokról zömmel volt már szó a hozzászólásaimban (vagy nem ), de hát ez nem véletlen.
Fekete Béla Hárslevelű 1998
Hétszőlő Furmint/hárslevelű 1999
Pók Tamás Nagygalagonyási KF 1998
Pók Tamás Egri Bikavér barrel sel 1998
Tiffán Mission cuveé 1998
Vylyan Evolution cuveé 1998
Ez volt az első hat ami eszembe jutott, de ismétlem: végig kóstoltam azt hiszem az összes szelekciós borukat és egy sem okzott csalódást.
Monyók pince (Mád)
F fé, 00, Szam. 96, Aszu 3 p 93, Aszú 5 p. 75.
Számomra sem a Ferenc sem a Hanák pince nem volt meggyőző a bor minősége szempontjából. Egyébként rokonszenves emberek, a hangulat is jó volt, a bor eléggé középszerű volt. A Monyók pincétől sem voltam oda, talán az 5 puttonyos aszú érdemes kiemelést.
A Hernyák Laci hozta a szintet, ismét megállapítottam, hogy a 2000-es Sauvignon blancja valami csoda. De a Szürkebarát is kiváló volt.
Marcellus: hát, attól függ, épp mit meséltem, de úgy tűnik, Indokina összejön : sajna arrafelé részben nincs bor, részben az időjárás és a közlekedési helyzet sem alkalmas, hogy az ember legalább magával vigyen megfelelő tartalékot!
B
Te mindenre figyelsz, najó: elrontottam, természetesen 2002-ről van szó. De ezen rajtad kívül senki sem akadt fel:o))) Ismernek már engem, kissé szétszórt vagyok...
Molnár oportó: nekem nagyon tetszett; azért kóstoltam meg egyszer egy étteremben, mert tudtam hogy ezt választotta a monarchia a Millenium Babynek és ez elég referenciának tűnt. 2000es kóstolások oportóból: Volt tavaly pécsett egy "borutazás" rendezvény ahol a legismertebb villányi termelők mutatkoztak be 6 héten keresztül, így mindegyiket sikerült megkóstolni (Gere A. Tiffán E. Bock, Polgár) Ebből a csokorból nálam a bock jött be legjobban a többi felejthető volt; Tiffáné túl lágy - ő bevallottan a nagyon savszegény borokat szereti, ezért is készíti ilyenre. Polgár - vmi gondja volt, egyáltalán nem ízlett, Geréé nem volt emlékezetes- visszanézve a feljegyzéseimet. Amit még mindenképp meg kellene kóstolni az a Vylyané; -ők is voltak, de sajnos nem hoztak Oportót- de kicsit riaszt az ára meg nem tudom ezt barrik változatban elképzelni.
Egyébként érdemes a 2. vonal oportóit kóstolni; biztos szépek.
Én Mayerra szavaznék Gere t.vel szemben bár nem kóstoltam mostanából tőlük :(
Bezony, a Zwack-borok gyakori szereplői a műsornak... És ha nekik nincs az ételhez illő boruk, akkor - a hülye néző úgysem veszi észre, mer' hülye, mint azt tudjuk - egy másik "hasonló" bort kínálnak a kollekciójukból. Féltem tőle, hogy jól gondolom:o(
Molnár 2000-es kimaradt az életemből, de szerencsére tudom még pótolni, asszem. Annyira jó, vagy annyira rossz? :o)