Sziasztok!
Elég kezdő vagyok fű ügyekben, bár fiatalabb koromban kipróblátam egyszer :-)
Másfél hete telepítettem kb. 520 nm füvet (Sport). Vetést követően locsoltam, aztán rák 3 napra. Tegnap is kimentem meglocsolni és már láttam, helyenként 2-3 cm szálakat. Elszórtam rá fűműtrágyát és meglocsoltam. Ma úgy látom a Szent Péter is besegít.
Kérdéseim:
Ilyen friss telepítést mikor kell először nyírni?
Milyen fűnyírót ajánlotok ekkora területre, ha van egy enyhe lejtés is?
Ha nő (márpedig biztos fog) a gyom a fűvel együtt, akkor annak irtására mit javasoltok (gyomirtó neve, kézi módszerek, stb..)?
Ja, ez egy hétvégi kert (nem golfpálya) ahol a családommal akarok néha heverészni, meg nézni a kislányomat ahogy homokozik.
Előre is köszi a tanácsokat!
Viktor
Mi az asszonnyal elgereblyéztük a talajt, ami azért elég hepe-hupás maradt, bár a dózer előtte elegyengette.
Nem hengereltünk, hanem elvetettük a füvet, nem is takartuk be.
Múlt vasárnap tettük ezt. Hétfőn volt egy gerle, aki ette, de mondtam neki, hogy ne tegye:-) Reggel és este locsoltuk.
Egy hétig semmi nem történt látszólag. Vasárnap este iszonyatos nagy esőzés volt nálunk, olyan mértékű eső esett, hogy reggel láttam, hogy több helyen a nagyon kismértékben lejtő részen megfolyt a talak és a kisebb mélyedésekbe mosott össze rengeteg magot...
Nem lett jó kedvem. Este láttuk, hogy sok helyen kikelt a fű, nagyon foltosan és ritkán.
Ma, szerdán reggel már az ablakból egészen jól lehet látni a területen a zöldesebb hatást. Egyre több helyen jön ki.
Ezt azért írtam le, mert sajnos nem tudtunk hengerelni, befedni sem, mert azért nagyon nagy terület, legalábbis nekünk (kb. 18 m2), mégis lesz valami belőle:-)
Igencsak Apósodnak van igaza,akkori sebzéssel bejutott a monília,vagy egyéb gutaütést terjesztő baci,gomba,stb,vagy virágzáskor támadta meg a monília.Esetleg permetezd meg monília ellen Topas,stb-vel és várj,még van remény.
Hi!
Nem tudja valaki véletlenül, mennyira káros az a három napja kikelt fűnek, ha rálépnek?
Ugyanis a diófa éppen most hullatja a fürtjeit és anyám inkább összeszedi, mert szerinte a fürtök alatt biztosan nem nő ki a fű, míg a letaposást hamar ki kell, hogy heverje...
Ja és az mekkora baj, hogy az egyik helyen rendszeresen áll a víz, órák hosszat egy-egy kiadósabb eső után?
Köszi
Hi!
Én rettentő körülményesen álltam a telepítéshez és ma van kilencedik napja, hogy az udvar nagyobbik részen (kb. 150 négyzetméter)elvetettük a füvet.
Azelőtt pedig egy héttel, azaz a mai nap előtt 16 nappal pedig 4 négyzetméterre próbavetést csináltunk, így a következőkről tudok beszámolni:
1.) A próbavetést keményre hengerelt (kútgyűrű), majd átgereblyézett fekete földre (vastagsága kb. 3 cm) vetettük, amelyre azután kb. 1 cm vastagságban lazán fekete földet húztunk. Így egy mag sem látszott ki, "asztallap" simaságú felületet értünk el és 9 napra keltek ki a magok (valószínűleg az idő is késleltette).
2.) A nagyobbik részen a szintén kútgyűrűvel többször hengerelt fekete földet felgereblyéztük, a magokat rászórtuk, majd a tetejére kb. 1 cm vastagságban homokot szórtunk. A homok nagyon aljas talajféleség, nem lehet tömöríteni, a magok egy része pedig még így is kilátszott...a szemét verebek oda jártak zabálni, de hetedik napra így is kikelt a fű!
Mindkét esetben öntöző műtrágyát alkalmaztunk, Kemikáltól valamelyiket, 2 kg-os kék zacskóban volt.
A maradék 42 négyzetmétert most szombaton a következő technikával vetettük: a kb. 2 cm lehengerelt, majd alaposan felgereblyézett fekete földre elszórtuk a magokat, majd könnyű fém hengerrel belehengereltük, végül vékonyan lefedtük homokkal.
Csináltam valami merészet is:
amikor dél körül észrevettem, hogy kinőtt a fű (előző nap még nem kezdett nőni), akkor arra a részre, amely alacsonyabb volt a környezeténél és így megállt rajta a víz, további homokréteget szórtam és nagyméretű könnyűfém vízmértétkkel simára húztam. Kicsit féltem, hogy a kevesebb, mint 1 cm-es fűnek ez nem használ (esetleg lekaszálja a fém léc a tetejüket), de azt hiszem nem árott neki, mert (ezt két napja csináltam és nem vagyok otthon) nem mondták az otthoniak, hogy baj lett volna azzal a résszel.
Azért fedtük be a magokat, mert:
nehezebben szárad ki, elég naponta kétszer-háromszor locsolni
nem fújja el a szél
könnyebben gyökerezik
Bár a fűkeverékünk egyik összetevője (a réti perje) csírázásához napfény szükséges, mégis úgy döntöttünk, hogy letakarjuk a magokat.
A fűmag dobozára (Agro Largo Kft: California minőségi fűmagkeverék) azt írták, hogy 1 kg 40 négyzetméterre elég: mi többnyire pont a dupláját vetettük, kivéve az utolsó 42 négyzetmétert, ahol a háromszorosát.
A próbavetés szépen kikelt, de nem igazán egyenletes a sűrűsége, bár alapvetően meg vagyok elégedve vele. Ma délután arról értesültem, hogy hasonlóképpen kel a többi részen is a fű..
Semmit en nem gereblyéztem nem hengereztem majdnem semmit nem csinaltam es meg is kikelt. Lehet hogy +20%-al tobb fumagot hasznaltam fel de igy is jo lett. Vagyis nekem lett jo.
Sziasztok!
Telepítéssel kapcsolatban egy kérdés.
A földtömörítés után elszórtuk a fűmagot, halványan átgereblyéztük – azért csak óvatosan, hogy ne kócoljuk nagyon össze a magokat – majd ismét áthengereltük és alaposan meglocsoltuk.
Igen ám, de néhol a fűmag a föld tetején fenn maradt, annyira, hogy néhol ha egy picit megfolyt a víz, elmosta. Szerintem ha fújna a szél lazán elsöpörné a magokat.
Mi tegyünk? A hengerrel már nem merünk rámenni, mert a vizes földet csak „felszaggatná”. Gereblyézzük át? Tudnátok tanácsot adni?
Köszi!
megmondon oszinten iden meg nem is lattam cserebogarat. a szomszedban van ket szinten fiatal fa -kutya bajuk. tegnap viszont visszavagtam a felso ~ husz ceniti, ameddig nedves szarat nem talaltam.. remenykedem.
A fiatal cseresznyefa gyökere édes. Ha sok cserebogár található a környéketeken, akkor elképzelhető, hogy a pajor rágta szét a gyökérzetet. Nekünk kétszer ették meg a cseresznyefánkat. A felnőtt fákat már nem bántják, azok szépen élnek tovább. Mi feladtuk a próbálkozást.
tudom, hogy nem teljesen temabavago, de talan tudtok vigaszt nyujtani.
adott egy fiatal cseresznye fa, amit tavaly okt. vegen ultettem. szepen attelelt, par hete elkezdett szepen rugyezni. orultem is nagyon, hogy a masik ket joveveny mellett a cserko is megindul.. :)
minap vettem eszre, hogy az uj hajtasok, levelek elkezdeni konyulni,hervadni. :( gyorsan megontoztem , bar mostansag eleg sok eso mellett nem hiszem, hogy a szarazsag lenne az oka.
mi tortent meg?
par hete mutragyaztam a fuvet, ill. a kb. 1 meter alatti rugyeket letortem.(Aposom szerint ez okozhatott olyan sebeket, hogy ebbe pusztul bele..)
hetvegen elutaztam, tegnap este a teljes elgyengulest konstatalom a kis facskan.
Kedves Ousbourne,akárhogy is kajánkodsz,amit a gép szétszór nem olyan vastag,alig látszik.Persze nem a térdig érő fűre gondolok.A bokrok,fák alá érdemes vastagabban tenni,de 5-7 cm-nél vastagabbat már nem,mert befülled.Ha összeszáradt,következő fűnyíráskor meg lehet fejelni.
A mulcsréteg 7 - 15 cm magas mély lehet. Ne ássa el, vagy fúrjon bele a mulcsba, csak tartsa a felszínen! A mulcsolás ideális páratartalmat biztosít az egészséges mikro- és makroorganizmus populációk számára. A földigiliszták pedig szíves-örömest elvégzik a föld szellőztetését, ha engedi őket.
Na akkor hogy is mutat a 7-15 mulcs a füveteken ? ;-)))
Valaki külön tanulmanytirt errol a dologrol kertészmérnök.
Ott olvastam hogy 40-50C a belseje egy ilyen dombnak es nem szabad kiszaradni hagyni. Furészport, tavaszi metszés feldarabolva fu RÉGI DOMBBOL BEINDITANI EGY KIS ANYAG föld de talan meg a csirkecsontis belefér. Tojáshéj konyhai hulladék ami zolsegszerü
Csinalj komposztdombot. Vagy csak halmot. Én is azt teszem. Hetente ugy 250L keletkezik. Kiontom egy helyre es osszeesik egy het alatt. Keverj hozza egy kis foldet es mutrágyát. Ne legyen kiszaradva es megerjed.
Nekem egy 150-180 nm-es füves területem van a hár körül, elég szép, nyírom és öntözöm, meg pétisózom 1000-rel, csak az a problémám, hogy kéthetente háromszor keletkezik egy emberes adag nyesedék, amivel lassan nem nagyon tudok mit kezdeni.
Volt idő, amikor elástam, volt, amikor zsákba tettem és elszállíttattam a szemetessel, de ezzel kifújtak az ötleteim.
Házaiállattal nem tudom feletetni, mert nincs (hála Istennek...), hiába szárítom, nem akarok tüzet gyújtani olyan gyakran...
Kicsit hosszadalmas lenne lépésenként leírni, de a talajelőkészítés hónapokig taró munka. Persze én abszolutista vagyok. :-) Minden talaj más-más előkészületet igényel, mást a kötött, mást a laza talaj. Teljesen gyommentes területet csak a háromszori Glialkázás hozhat, de később sajnos ide is betolakodhatnak a szomszéd gyommagvai. 3X3 hét az előkészület, utána lehet vetni a magot. Találhatóak szakkönyvek, ami kimondottan a fűápolással foglalkoznak. Egy-két javaslat: www.eurogreenturf.hu, vagy Dr.D.G.Hessayon: Pázsit és Gyepszőnyeg.