Nme, ez kint volt. (Ami majdnem az eresz alatt volt, azok a palánták: majdnem ki is száradtak teljesen, mert ugye ki megy szakadó esőben locsolni? Az eső pedig ugyebár nem teljesen függőlegesen esik. De szrencsére még időben közbeléptem) Egyáébként rátaláltam a Berkenye kertészetre. Érdemes kimenni?
Off. A férjem vezet, én csak nézelődöm, de a nézelődésbe is belefáradtam, olyan bonyolult új utakon mentünk. Azt tudom, hogy a hatos úton, aztán több körforgalomnál Ercsi felé mentünk és a KIA Motors mellett van a Berkenye kertészet, nem láttam az út mellett jelölve a kertészet nevét, de ha az autósboltot látod, akkor már a rózsákat is. De holnap megint nagy esőket igérnek sajnos, nekünk szerencsénk volt. (A Rózsás topicba tettem néhány képet.)
Ha ez vkit vígasztal: most néztem az olasz híradót:a leandereink (egyik) "őshazájában, Itáliában is anblock olyan idő van mint itt: rekordhideg, eső, hó, anomalia climatica...
Kedves Anblock, hol is van Érden az a kertészet? Hha az idő engedi, holnap v. h.után úgyis megyünk arra. Írd meg légyszi, akár privát! és hogy nyitva lesz-e még...
Egyébként itt mindenki panaszkodik az időre, hogy nem nyílnak a leanderek. Én azt vettem észre, hogy még a hideg esőben is fejlődtek valamennyit. Sőt,,nekem épp ma reggel nyílt ki a jelenleg egyetlen virágom, még mielőtt kiderült volna egy kicsit. Nem tudom a hivatalos nevét a delinkvensnek, de az a szimpla rózsás-fehér színű, aminek a bimbója barackszínű.
Ez a jelen állapot. Az utolsó képen egy dupla rózsaszínű (a legjobb illatú ) leander lett betegsége miatt csonkolva még tavaly, mielőtt levittem a pincébe. Kezd már kikupálódni, csak nem tudom hogy az idén számítsak e virágra. A negyedik képen látható a sárga leander.
Az előbb kimentem készíteni pár fényképet, csak lemerült az akku mire bejöttem. Töltöm egy kicsit majd bemásolom a gépre a képeket. akkor meglátod mindet.
Szia! Ma voltunk Érden egy kertészetben rózsakiállítást nézni, szerencsére remek idő volt, perszze a rózsák szebbek lettek volna, ha tegnap nem áznak egész nap, de így is szép volt.
De azért írtam ezt most le, mert voltak leanderek is, persze a felismerhetetlenségig agyonázva a viráguk, eszembe jutott valaki, aki itt a fórumon meg akart győzni, hogy az eső nem árt a leandernek. Mondjuk az enyémeknek nem is, mert a fóliasátorban nem esik, kinn meg még nincs csak eresz alatt néhány virág. Érdekes, hogy a legkülönlegesebbnek tartott citromsárga rendületlenül hoz hatalmas virágokat, a többi nem. Neked is van olyan sárga ha jól emlékszem, csoda, hogy nem nyílik, mert nálatok csak most kezdett esni néhány napja, nálunk hetek óta ez van.
Sajnálattal közlöm, hogy a leandereim a mai napon is ..sznak virágozni.
A hét közepén lévő szélvihar a fehér leanderünket újból megtanította repülni, így az landolt is a teraszunk elé. Hála semmi baja nem lett, most nem törött le egy ága sem. Ez már a második eset volt ezzel ebben a sezonyban. Az az egy piros virágocska ami kinyílt a múltkorjában, már az is tönkrement. Már azon gondolkodtam, hogy ha ilyen vacak nyarunk lesz az idén folytonos esővel, akkor ki kellene találnom a leanderek fölé nádból valami tető félét, mert az eső szétmossa a virágokat mint ahogy sokszor tavaly is tette.
Ma reggel abban a biztos reményben mentem a fóliasátorba, hogy új virággal gazdagodtam, de tévedtem, még ott sincs semmi életkedv, hideg van! Talán ha ma pár percre kisütne a nap..., már teljesen készenáll a kinyíláshoz, csak nincs kedve:-(((
VIsszaadták,de nem nagyon akarták,mert szerintük szállítási sérült,trallala.aztán bemondtam,hogy pseudomonas,metszőollóval is terjed,nem rakhatom a többi mellé,stb erre már nem nagyon volt mit mondaniuk.Volt bent még egyértelműbben fertőzöttnek látszó is.Mindegy ,futottam két kört feleslegesen,nagyon figyeljetek oda,mit vesztek.
Tegnap vettem a madarasban egy pirosat.Hiányzott pár levele,de nem volt vészes,gondoltam,szállítási sérült.Átültetéskor viszont észrevettem a szárán pár fekete foltot sárga keretben,pár helyen kéregfelpattogzást,ezalatt is ,és a hiányzó leveleinek helye is fekete volt. Aztán megnéztem a képeiteket a leanderráktól. Visszavittem.Megnéztem a többit is,és nem találtam olyat,amit megvettem volna.Sajna nem tudtam jobb képet csinálni.
Különben nem a levele, csak a a bizonyos virág hervadt el, amúgy a levelek és a többi bimbó egyelőre (kb 7r óra után) még épnek látszik. Ha nem virágzott volna, nem is látszana rajta semmi változás.(szóval az első pánikreakció után önszuggeszcióval próbálok egy kis optimizmust plántálni magamba)