Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7121

Még valamit kifelejtettem:

A kertezéshez is, mint minden más tevékenységhez fontos a sikerélmény. Ha hiába fáradozol, biztosan rossz érzés. Nem bántani akartalak, csak sajnálom, hogy sokszor panaszkodsz, hogy nem sikerül valami növényed.

A próbacsíráztatás is segíthet, de szerintem itt nálunk, ahol legfeljebb néhány 10 tő palánt, vagy pár tő növény kellene, nem sok értelme van kínlódni vele.

Ha valamilyen növényed jó, és nem hibrid, abból fogjál saját magot. Az a legbiztosabb.

(retkek, petrezselyemfélék, cékla, némely paradicsom és paprika fajták stb)

Előzmény: il1321 (7118)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7120
A Tuskóban vettem én is vagy 12 csomag magot és 2 kg borsót. Nagy meglepetésemre minden 2008-as volt. Más években a tavaszi akciókban muzeális magokat árulnak.
il1321 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7119
Közben az is eszembe jutott, hogy neked tavaly volt Ökörszív paradicsomod. én most vettem magot. Kíváncsi vagyok mi a véleményed róla, és tetszett, ízlett-e.
Előzmény: taormina1 (7115)
il1321 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7118

Neharagudj, de most visszakerestem, mert emlékeztem, hogy ez visszatérő téma. Minden évben azt írod, hogy van egy csomó bontott magod, mit csinálj velük, meddig jók. Majd utána, hogy nem jól keltek, vagy ki sem keltek a növények.

Csak azt mondom, hogy dobd ki őket, és vásárolj egy új magot.

A Garafarmot, de más nevet sem írtam direkt. Mindenki arra esküszik, amit szeret. (Nekem voltak vele gondjaim, és nem csak a kelés, hanem még sokszor a növény sem egyezett. pl. fejes káposzta helyett vörös kelt)

Nem tudom mi a drágább. 1 db 58 Ft-os mag (vagy egy 30-as, amit átcimkéztek), és rossz kelés, vagy én az említett cég magjait 120 ft-ért veszem. Biztosan jók 2 évig. Keléssel, fajtával nincs gondom.

A tényleg drágább hibridek 500-600 Ft egy csomag.

A Bernadett saláta uborkában van 10 szem mag. Ez nekem 3 év. 100%-os keléssel

A Ciklon paprika 500 Ft, ez három évig biztos jó. Egy évre nem is sok. Ahhoz képest, hogy egy db kis csoki is 80-100 Ft:))

De nem akarok reklámozni sem, rábeszélni sem senkit, sem a más pénzét osztani.

Nem mondtam, hogy más mag nem jó. Voltak olasz, és más külföldi magjaim is, azokkal sem volt gond.

trasgo Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7117
Csinálj próba vetést!

Ne földbe mert az macerás hanem edénybe konyhai itatós papírt megnedvesíteni hogy a magok ne legyenek a vízbe , ebbe lehet több fajtát is (kis helyigény) tetejére szintén nedves papír , az edényre félig fólia hogy ne száradjon olyan gyorsan de azért levegőt is kapjon és mehet meleg helyre.
Így az elég nehezen kelők is mint a paprika max. 1 héten belül .
CBNora Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7116
A bontottat ugyanúgy vetem, mint a másikat, ha nem járt le. A bazsalikom magot pl. több évig szoktam használni. A retekkel sem szokott gond lenni.
A lejárt magokat inkább kidobom. Lehet, hogy mégis kikelne, akkor egyelhetném a biztonság kedvéért túl sűrű vetést. Ha meg nem kel jól, lehet, hogy sűrűn vetve se kel ki elég. Volt, hogy egy egész zacskó salátamagból 1 db. növény lett. Nem érdemes emiatt elpasszolni az optimális vetési időt, nem biztos, hogy később még egyszer el tudod vetni, ha nem kelt ki rendesen.
Ha nagyon sajnálod, csinálj vizes papírban próbacsíráztatást. Most még pont van elég idő a tavaszi vetések előtt. Lejárt hagymamagot semmiképpen ne rakj el, a káposztafélék, paradicsom, tök elég sokáig jók.
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7115
Nekem rengeteg lejárt, vagy bontott magom van, amit se kidobni, se másiakt beszerezni nincs kedvem, amíg ezek itt vannak. Mi a tapasztalatotok az ilyenekker? Egyszerüen csak sürübben kell vetni, mert kevesebb kel ki? Kb mennyivel?
Előzmény: taormina1 (7114)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7114
Egyszer kaptam ajándékba egy teljes széria garafarm magot; nem volt gondom vele.Szerintem mindegy, hogy melyik áruházban veszem, a minöség ugyanaz, legföljebb kicsit olcsóbban megkapom. Tudom, hogy a ZKI a legjobb, de drága és nehéz hozzájutni.
Hesperos Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7113
Paradicsomból meg paprikából és uborkából én is ZKI-t szoktam venni, most még a karalábé, a tök a borsó és a bab is ZKI-s. A többi garafarm lett, eddig nem volt még gond vele.
Előzmény: il1321 (7103)
CBNora Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7112
Ma kezdtem pohárba ültetgetni a paprika magoncokat a nedves vc papírból. Idén korán vetettem, ráadásul sokkal gyorsabban csíráznak, mint szoktak. Szerencsére elég jól bírják a kevés fényt, csak úgy tűnik, az ágymelegítő nem váltja be a hozzáfűzött reményeket. Egy ágyban biztos érezni, de kézzel tapogatva alig. Azt írják, hogy nem szabad összehajtva használni, de talán ha ilyen gyengén melegít, nagy baj nem lehet belőle. A csomagolásban össze volt hajtva, pont jó helyen, így a vezetéknek nem lehet baja benne. Túlhevülni meg aligha fog. Mit gondolsz?
A tavalyi melegebb helyre sajnos nem merem a paprikákat tenni, V. H. Oszkár újabban folyton ott tehénkedik, nem tudom úgy eltorlaszolni, hogy oda ne túrja magát.
Előzmény: il1321 (7110)
il1321 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7111
Szabadföldi kiültetésre március első dekádjában vetek magot ládába, majd egyszer tűzdelem őket. (hagyományosan nőnapkor:)
Előzmény: il1321 (7110)
il1321 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7110

Én a korai fűtetlen üvegházba valókat január 21-én vetettem, mult héten tűzdeltem. (ez sem sok tő, összesen kb20-20 :)

A paprikákat még nem tűzdeltem át.

Előzmény: kertészboy (7107)
kertészboy Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7109
Azt hiszem, akkor én is vetni fogok. Na nem nagy mennyiségről van szó, mert ahhoz nagyon pici a kertem, hanem nagyobb cserépbe akarok 3-4 tő balkonparadicsomot + ismerősök részére vetni belőle.
Előzmény: CBNora (7108)
CBNora Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7108
A korai determináltakat már elvetettem, kelnek. Ezeket kiültetés után le tudom takarni, ha jönne egy késői fagy, így az idén megpróbálom hamar vetni.
A nagy termetűeket február 15-én szoktam elvetni. Kelés után fűtetlen szobában, aztán üvegházban vannak. Így gondolom lassabban fejlődnek, mint annál, aki melegben tartja.
Előzmény: kertészboy (7107)
kertészboy Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7107
Paradicsomot vetett már valaki? Mikor vetitek?
CBNora Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7106
Nekem a ZKI-s paprikák már csíráznak, gyorsan és egyenletesen. Fűtött dobozban, de a tavaly a mezőgazdasági boltban vett épphogy le nem járt magok nagyon elhúzódva keltek ott is. Ezek közt most csak 1 volt 2007-es csomagolás, a többi 2008-as. A paprikánál sokat számít, ezeket még jövőre is fogom tudni használni. Lejárat előtt egy évvel sem az igazi már a paprika.
Előzmény: katbo (7105)
katbo Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7105

Én is pont azt akartam mondani, amit Il.

Szerintem a tavalyi katasztrófális helyzethez az vezetett, hogy olcsó vicik-vacak magokat vetettem. Szinte semmi  nem hozta a kívánt mennyiséget.

Idén csak ZKI-s magjaim vannak, kivácsi vagyok, hogy mit tutat majd?

Előzmény: taormina1 (7101)
kertészboy Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7104

Én lakásban vetném el a magokat, nagyon-nagyon világos helyen, és ne nagyon legyen meleg. Ebben az időben, ha meleg van, és ilyen borongós idő, akkor megnyúlnak a palánták. Ugyanez fordulhat elő a melegágyadban is, tehét ilyenkor szellőztetni kell. (a szakmai gyakorlat ilyenkor a hőmérséklet visszafogását alkalmazza, amit szellőztetéssel ér el, ill. ha a palánták lomblevelei takarják egymást, akkor szétrakással).

Ha a trágyatalpra helyezett földbe veted a magokat, ott kissé nehézkes lesz pikírozni (pikírozás=tűzdelés - aki esetleg az olvasók közül nem tudja).

Tehát vagy a lakásba vetsz, és ott pikírozol tejfölös pohárba és ezek mennek ki a fóliaágyba, vagy vess magot szaporító tálcába, vagy ládába, vagy pl. egy nem magas gyümölcsösrekeszbe (amibe pl. meggyet szednek, vagy a kevésbé magasabb málnás ládába) és ezt tedd be a melegágyba. Amikor 1-2 lombleveles, akkor ezt onnan csak kikapod, be vele a házba, és ott pikírozol. Kényelmesebb ez, mintha a melegáégy földjébe vetnél, és ott térdepelve, hajolva pikíroznál.

Persze még így is jócskán van veszély, pl. a palántadőlés kórokozója. Ez a kórkozó a kis palánták sziklevél alatti szárrészén károsít, elpusztítja a szállító edénnyalábokat, az a rész elvékonyodik, megfeketedik, és a növény ott eldől, elpusztul. Ez persze nem csak a melegágyban, hanem a lakásba is előfordulhat. Réztartalmú gombaölőszeres beöntözés vetés után, és keléskor ill. fejlődéskor. Bűrmely gazdaboltban ajánlanak neked ilyen szert.

Előzmény: Vezso (7100)
il1321 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7103

Vigyázzatok ezekkel az olcsó magokkal. Én már nem veszem meg, mert nagyon sokszor ki sem keltek. Egyrészt az elvesztegetett időért, másrészt a bosszankodásért kár.

Érdemes a valamivel drágább, de minőségi magot megvenni, és lehetőleg szaküzletben, nem valamelyik óriáslánc üzletében.

Előzmény: taormina1 (7101)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7102
Garafarm egységesen 44 Ft, Greenwayt ilyen olcsón nem láttam
Előzmény: Hesperos (7098)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7101
Az a kertimag valami plágium, vigyázat! Nem a rendes Rédei Kertimag-ról van szó, hanem valami silány budapesti utánzat. A zacsikon semmi nincs föltüntetve a szokásos vetési utasításból, idö, mélység, távolság, "aratás" ideje, növény tulajdoságai stb, csak az, hogy ök minden elöírásnak és szabályozásnak megfelelnek. Hát...
Előzmény: Morcsi (7097)
Vezso Creative Commons License 2009.02.09 0 0 7100

Szia!

Köszönöm szépen a tanácsokat. Arra gondoltam, hogy február végén ültetem el a palántákat. Azt olvastam, hogy kb 10 héttel a palánták kiültetése előtt kell elvetni. Így február végi vetéssel április végén május elején ki lehet ültetni. Azt is olvastam, hogy csöveket kell vezetni a trágyába és ha túl meleg, akkor vizet kell bele önteni, ha hideg, akkor oltatlan meszet. Lehet, hogy ezt nekem felesleges csinálni, mennyibe kerülhet egy föld hőmérő?

A lótetű és az amóniás gyökérperzselés ellen is a kilyuggatott fóliát ajánlják.

Érdemes poharakba pikírozni, vagy ezzel veszítek valamit a melegből?

Azt hiszem azért az ablakba is fogok ültetni. :)

Előzmény: kertészboy (7099)
kertészboy Creative Commons License 2009.02.09 0 0 7099

Ha hamarabb megkapod a lótrágyát, akkor terítsd szét. Sztem nagyon korai lenne még ebből talpfűtéses melegágyat csinálni.

Amikor kertész technikus voltam, gyakorlaton csináltunk ilyen talpfűtést:

Fóliasátorban még ősszel megásatták a gödröt, kb. 50-60 centi lehetett. Ebbe márciusba hordtuk be és tapostuk a szalmás trágyát. Hamarabb megjött viszont a trágya, ezért ezt villával szétterítettük, hogy ne "gyulladjon be".

A gödörbe egy réteg trágyára szórtunk szalmát, majd trágyát és megint szalmát, és ezt tapostuk, majd beöntöztük, majd újból trágya, szalma, taposás (voltunk rohadtul büdösek :)))))

Ezt a biofűtéses fóliasátrat palántanevelésre használták. A szalmás trágya tetejére került vagy 10 centi föld, és erre raktuk rá a tejfölös pohárba tűzdelt palántákat, amikor már beindult a cucc. Talajhőmérővel mérték.

Ha ilyen melegtalpra pakolt talajba akarsz vetni, számíts rá, hogy a cuccból ammónia is jön, ami perzseli a gyökereket, kis növényeket, tehát gyakran szellőztess, és akkor is gyakran kell majd szellőztetni ha csak palántákat nevelsz benne.

És számíts fokozottabb lótetű kártételre (esetleg rágcsálókra), és arra, hogy bármennyire is tapostad meg a cuccot, előbb-utóbb a trágya bomlása miatt a cucc össze fog esni.

Előzmény: Vezso (7093)
Hesperos Creative Commons License 2009.02.09 0 0 7098
Szia! Jártam én is nemrég tescoban, Garafarmot és GreenWay-t árulnak. A Garafarm 39 és 59 ft/csomag közt van a GreenWay meg 29/csomag ha jól emlékszem.
Előzmény: taormina1 (7094)
Morcsi Creative Commons License 2009.02.09 0 0 7097
Kifejezetten Garafarm érdekel? Az Auchanban Kertimag Zrt. van széles árskálával, meg a Gartenland-Florina páros.
taormina1 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 7096
Oh, kösz! Mióta? Nem késö még?
Előzmény: Zitka (7095)
Zitka Creative Commons License 2009.02.09 0 0 7095

Van most is...

Tescoban is, Auchanban is láttam...

(az utóbbiban egyelőre inkább vmi német, drágább vetőmagok vannak többségben)

taormina1 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 7094
Sziasztok járt mostanában valaki Tescoban? Úgy tudom ilyenkor szokott lenni nagy vetömagvásár. Tavaly a Garafarm magjait árulták kb. 30 ft/db-ért? Tud valaki ilyesmiröl? (Nem muszáj Tesco)
Vezso Creative Commons License 2009.02.08 0 0 7093

Tisztában vagyok vele. :)

A lótrágya is le van beszélve a szomszéd utcában. :) Mihelyt fagy, vagy szikkad, már hozzuk is. Ha nem tud bejönni az autó, akkor csak a kapuba letesszük és befurikolom, de ez az utsó verzió, azt hiszem érthető okokból.

Ha valakinek bármi tapasztalata, ötlete van a melegágyakkal kapcsolatban, azt szívesen venném, cxsak annyit tudok róla, amit a neten találtam.

Előzmény: il1321 (7092)
il1321 Creative Commons License 2009.02.08 0 0 7092

Ha fóliával takarod, az még nem melegágy. Palántanaevelésre nem is érdemes vele foglalkozni, kivéve azokkal, amiket ráérsz junius elején, május végén kiültetni. Ennek hidegágy a neve. Ebbe esetleg salátát, karalábét, retket lehet vetni. Ezek nem annyira hőigényesek.

A melegánynak van saját "fűtése", ami általában a földbe ásott, tömörített lótrágya, ami begyullad, és melegíti a talajt. Alkalmazható még beásott szalmabála, amit csordultig vizeznek, földdel fednek. Ez is begyullad, éshőt fejleszt. Főleg a paprika, paradicsom, uborka kikeléséhez, fejlődőséhez min. 18-22 fokra van szükség.

Megoldás lehet a lakásban történő előnevelés, ládába vetve, majd poharakba áttüzdelve. De fűtetlen fólia alű csak március végén érdemes kivinni.

Előzmény: Vezso (7090)
il1321 Creative Commons License 2009.02.08 0 0 7091
Előzmény: Lora1213 (7087)
Vezso Creative Commons License 2009.02.08 0 0 7090

Én melegágyban próbálom meg a palánta nevelését. Most hétvégén csináltam volna meg, de a beígért ablakból nem lett semmi. :(

Egy keretre feszített fóliával érdemes helyettesíteni az ablakot?

földtúró Creative Commons License 2009.02.07 0 0 7089
Szia Lora,

Solymárom van a Pemü Műanyagipari Zrt, Terstyánszky út 89., akik gyártanak ilyet, 6 méteres darabokban árulják kb. 340 Ft + Áfa métere.
A www.pemu.hu-n ott van az elérhetőségük. Én is tőlük rendeletem most fóliaváz-csöveket, de nekem hosszabbak kellettek, így azt külön kellett méretre vágatni, de azt is készségesen megcsinálták.
Sok sikert!
DorkaDorka Creative Commons License 2009.02.07 0 0 7088
Én már termesztetettem lóbabot. Nem volt vele sok gond, korán lehet vetni és sok zöld tömeget adott - az íze nem volt különösebb. Amint egy kicsit melegedett, annyira ellepték a fekete levéltetvek, hogy szinte nem is lehetett látni a szárát. Én mostanában nem szoktam lóbab vetőmagot látni. Most már el lehetne vetni.
Előzmény: fügés (7086)
Lora1213 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 7087
Ki tudja milyen boltban árulnak olyan műanyag csövet amire a fóliát szokták teríteni? Szeretném kipróbálni egy kis fóliasátorban a palántanevelést. Hogy kezdjek hozzá ? Mit javasoltok?
fügés Creative Commons License 2009.02.07 0 0 7086
hi!
érdekelne hogy van e valaki akinek vannak tapasztalatai a lóbab termesztésében, jó minőségű vetőmag szintén érdekelne. köszi előre is
CBNora Creative Commons License 2009.02.06 0 0 7085
Az a pár növény ellát egy családot. Szerintem jó az a Ritmo.
Előzmény: Hesperos (7084)
Hesperos Creative Commons License 2009.02.06 0 0 7084
Köszi a választ. Én is fóliába akarom vetni, Ritmo F1-est tudtam venni. Majd kiderül itt hogy viszonyulnak hozzá az atkák. Az egész csomagban összesen 5 mag van tehát sok növény nem lesz belőle...
Előzmény: CBNora (7083)
CBNora Creative Commons License 2009.02.06 0 0 7083
Az üvegházban szoktam tartani. Ritmot szoktam vetni. Nálam nem tartott ki szezon végéig, mert ellepték az atkák, de addigra volt már paprika, paradicsom, szabadföldi uborka. Jó sok volt rajta, telítődtünk is, mire tönkrement.
Szabadföldön is próbáltam, ott nem vált be, alig lett rajta valami, csak más baja volt, nem atka.
Előzmény: Hesperos (7082)
Hesperos Creative Commons License 2009.02.06 0 0 7082
Volt már valakinek dolga kígyóuborkával? Van valami különleges amire figyelnem kell a nevelésénél esetleg?
Gox Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7081

Kösz, hogy beírtad a melegítő paplant.Már télen láttam a reklámokban, de drágán.Most néztem  helyben, de kifogytak belőle.Lehet, hogy reggelre lesz.Nekem a dugványiskolához kellene, melegtalpnak.

Előzmény: CBNora (7072)
il1321 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7080

általánosságban írtam, hogy a paradicsom foltosodásának egyik oka a Ca hiány is lehet.

A SM-nak a Nano fajtája érzékeny, de azt nem is termelem már. Amúgyis az apró.

Amilyen Ca lombtrágyát kapok, azt használom, drága ne legyen.:)

Előzmény: Vezso (7079)
Vezso Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7079

Úgy emlékeztem te mondtad tavaly, hogy az olasz paradicsomok érzékenyebbek a Ca hiányra.

Milyen lombtrágyát használsz és melyik növényekhez?

Előzmény: il1321 (7078)
il1321 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7078
Én nem tudom. ilyen "tudományos" alapon nem termelek semmit. Minden növény kap virágkötődéskor, majd termés éréskor hetente egy kalcium tartalmú lombtrágyás permete. De hogy fajtánként melyik érzékenyebb, nem tudom.
Előzmény: Vezso (7076)
nbanna Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7077
Évekkel ezelőtt külföldről (Syringa cégtől) rendeltem egy példányt, elhullajtott magjairól szaporodott, de az első példány is sokáig megvolt. Magot nem szedtem róla, de tavasszal kis palántái biztosan lesznek, esetleg abból küldhetek. Ausztriában magként is láttam: Rucola selvatica néven.
Előzmény: DorkaDorka (7073)
Vezso Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7076
Ma vettem San Marzanot és Marmandet. Ezek érzékenyek a Ca hiányra? Ha igen mikor kell megpermetezni vele, nem szeretném megvárni az első jeleket.
Vezso Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7075
Szívesen, remélem beválik nektek is. :)
Előzmény: Kátya2 (7070)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7074
Bár csak közvetve konyhakerti téma: van valakinek sáfránya ( crocus sativus)? Szeretnék beszerezni néhány hagymát, kíváncsi vagyok az ízére, de másik topicon írták, hogy csak első két évben virágzott, azután többé nem, még átültetés után sem. Nem nagyon értem, mert elvileg nálunk is nagy mennyiségben termesztették annó.
DorkaDorka Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7073
Évelő rucolamagot hol lehet kapni?
Előzmény: nbanna (7063)
CBNora Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7072
Tesco.
Előzmény: beetee (7071)
beetee Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7071
Melyik volt ez az áruház? Engem is érdekelne a takaró.
Előzmény: CBNora (7043)
Kátya2 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7070
Szia!

Köszönöm szépen a magokat, megkaptam! :-))))))))))))))))))))))
Előzmény: Vezso (6882)
trasgo Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7069
természetesen nem, de én a magnak kitett hagymákról beszéltem
Előzmény: vica46 (7068)
vica46 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7068
A hagyma egymásmellé ültetéssel nem változik csk ha egymás mellett hagyod felmagozni , az ebből vetett mag lehet más fajta.
Előzmény: trasgo (7065)
CBNora Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7067
Ha a különböző fajata tökféléket közel ülteteted, tényleg csak ezek magoncaira lehet hatással, az azévi termés olyan, aminek vetted. Uborka (Cucumis sativus) tökkel (Cucurbita) később sem fog kereszteződni, nemcsak más fajhoz, hanem más nemzetséghez is tartoznak. Főzőtök, patisszon, cukkini valószínűleg keveredhet, egy faj, Cucurbita pepo. A sütőtökkel (Cucurbita maxima ill. C. moschata, ez utóbbi a sonkatök) viszont ezek sem keverednek, a sütőtök (C. maxima) fajták egymással igen. A lopótök meg megint más nemzetség (Lagenaria), a többi tökkel ez sem fog kereszteződni, csak a különböző fajták egymással.
Ha mindegyik fajból ültetsz egy-egy fajtát, akkor jó eséllyel megmaradnak a fajták, ha nincs a szomszédban valami más.
Előzmény: trasgo (7065)
Morcsi Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7066
Attól függ, milyet vetettél és mikor szeded le. Általában 20-25 cm hosszúak a levelei, de ha felmagzik, egy méter magas lesz :)
Előzmény: DorkaDorka (7062)
trasgo Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7065
szerintem , ha mindenféle tök dinnye uborka van 1 sorba van, akkor is hozza a fajta jelleget ugyan ez vonatkozik a paprikára és minden másra csak ezekből már nem célszerű magot szedni mert nem tudod mi lesz belőle .a magnak szánt növényeket (pl. v.hagyma ez nálam mindig magról van vetve nem duggatva)a fajtatársaktól nagyon távol pár növényt és így kisebb a keresztezés veszélye.
Előzmény: vica46 (7061)
Flanell Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7064
Délben megkóstoltam a csicsókát.
Végül tepsiben sült meg a sült hús mellett.
Hááát... nem lesz a kedvencem. Nagyon puha, plötty lett, és az íze is kimondottan rossz. Még meg fogom azért kóstolni más variációkban is, hátha úgy ehetőbbnek bizonyul.
A pockok szeretik, sokat megrágtak.

Egy virágládába elvetettem életem első benti salátapalántáját. Mivel elég hideg van az előtérben, behoztam a szobába, kelésig itt szoktak tartózkodni a palántáim. Pár nap múlva meg már itt a jó idő.
nbanna Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7063
A rukola akkora lesz kb. mint a hónapos retek zöldje. Az évelő rukola sokkal nagyobb lesz: Mi mindkettőt szeretjük.
Előzmény: DorkaDorka (7062)
DorkaDorka Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7062
Holnap itt a tavasz. Úgyhogy elvetettem az első palántáknak valókat: articsóka, valami eddig nem látott hibrid futóparadicsom, pepino, meg perui földicseresznye. Vetettem galambegysalátát is, egyelőre be a szobába, megpróbálom majd kipalántázni, mert az ősszel már nem volt időm vetni. Kiváncsi vagyok, mi lesz belőle. Elvetettem egy adag rucolát is - ezt tudja valaki, hogy milyen nagy lesz, ha hagyjuk megnőni?
vica46 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7061

Üdv Mindenkinek

Nem voltam gépközelben elnézést,ha a töfajták egymást keresztezik abból különösebb baj nem szokott lenni ,de ha édes sütőtököt szeretnél közel nem tanácsos másik tököt ültetni ,a dinnyékre még rosszabb a hatás, az uborka és a tök közelében többször van tök és uborka ízű dinnye , ha sikerült kedvedre való tököt termelned, abból kellett volna magot szedni ,mindig a számodra leg megfelelőbb ízü tökből hagyjál magot kb a harmadik évtől 80 % a lessz az álományból az amit szeretnél

Hesperos Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7060
Én is benn tartom őket addig, amíg csak pár láda van...
Nekem a retek jó lett, de mivel csak én eszem, kitart bőven tavaszig.
Előzmény: CBNora (7058)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7059
Talán emlékeztek még rá, nekünk rengeteg csicsókánk volt a kertben. Megkóstoltuk, de nekünk nem nagyon ízlett, pedig én zöldséges vagyok. Inkább csak nyersen eszem belőle. Már csak pár négyzetméteren hagytuk meg, mi is féltünk, hogyan fogjuk a kert nagy részéről kiírtani, de elkezdtük rendszeresen nyírni fűnyíróval, és mostanra már teljesen eltűnt, a földben lévő gumók kimerültek. A területet pedig már szépen benőtte a fű.
CBNora Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7058
Nálunk is így megy a fűtés, egy termosztátos fűtőventillátorral. De amíg kevés a palánta, éjszakára beviszem, és nem fűtök.
Tavaly tíz nappal később vetettem a Kobakot, és úgy tűnt, hogy lehetett volna valamivel hamarabb. Hiányzik nagyon a friss zöld, a galambbegy saláta kevés, a téli retek meg most nem lett jó, csípős, pudvás és túlságosan kukacos. A káposztarépák jók, de jó lenne már valami más is.
Előzmény: Hesperos (7057)
Hesperos Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7057
Én egyedül zellert vetettem de még az sem szándékozott kikelni. Nekem a sátor fűtését nagyon kritikus esetben egy kis elektromos fűtőtest oldja meg... Van rajta termosztát így feleslegesen nem megy.
Előzmény: CBNora (7047)
il1321 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7056

Magába ne egyétek, egyébb más zöldséggel,párolva finom.

A kertben meg ahol volt, többet ki sem tudod írtani. Nekem mindíg a földben telel át a felesleg, és boztosan kihajt. Még akkor is, ha megfagy. Kerítés mellé is jó, mert magas, ha elég sűrű, nem bujik át rajta semmi.

Előzmény: Flanell (7048)
trasgo Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7055
nézd meg ezt

http://de.wikipedia.org/wiki/Topinambur
Előzmény: Flanell (7054)
Flanell Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7054
Köszi a tanácsokat!
Annyi van, hogy többször is tudunk enni keveset, úgy, hogy más köret is lesz. Így ki tudjuk próbálni több variációban.
trasgo Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7053
itt kint sokat használják és én is sokat szoktam enni a topinambo változatból.
Kisütve szerintem csak elpocsékolod , krumplipürének v. meghámozva fölszeletelve be a tepsibe fölönteni tejszínnel fűszerezni só, szerecsendió és megsütni(ugyan úgy mint a kruplis változatot csak foghagyma nélkül) tökéletes köret sült húsokhoz.
Előzmény: Flanell (7050)
DorkaDorka Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7052
Nem csak felfúj, de még hasmenést is lehet tőle kapni. Egyébként nagyon finom, csak jobb egy otthon töltött hétvégén kipróbálni.
CBNora Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7051
Biztos finom lesz. Kíváncsi vagyok, Ti hogy fogjátok bírni, nem biztos, hogy mindenki hasonlóan reagál. De jobb az óvatosság.
Előzmény: Flanell (7050)
Flanell Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7050
Ajjaj! Ez ilyen veszélyes vegyifegyver? :)
Jó, hogy szóltál.
Mi először krumplihoz hasonlóan, zsírban sütve akarjuk kipróbálni.
Előzmény: CBNora (7049)
CBNora Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7049
Először ne egyél sokat.
Egyszer főztem belelőle ebédet, héjastul megfőztem, meghámoztam, tejföllel, sajttal átsütöttem, nagyon finom volt. Jól teleettük magunkat vele. De utána... Ajjaj. A bableves gyógytea ahhoz képest. Úgy felfújt, hogy még a szívünk is szúrt, és a hatás pont a munkahelyen csúcsosodott ki, kockáztatni kellett a felrobbanást.
Egy-két szemből nyersen még nincs probléma. Főve sokkal könnyebb pucolni, úgy hamarabb lehet túl sokat enni.
Flanell Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7048

Betakarítottam életem első csicsókatermését.
Először nagy sár volt, aztán mikor legközelebb mentem, akkorra úgy megfagyott, hogy nem bírtam beleszúrni az ásót, de ma ideális volt, a teteje vékonyan megfagyott, ezért nem ragadt, de az alja puha volt.
Az apraját mindjárt vissza is ültettem. Lehet, hogy elhamarkodtam. Talán előbb meg kellett volna kóstolni, hogy jó-e valamire. :)
CBNora Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7047
Megvettük. 80 Watt egyenletesen elosztva jónak tűnik, de majd ki fog derülni. A csíráztató dobozt 15 Watt fűti kb. 30 fokra, és az sima villanykörte, elpocsékolódik némi energia a világításra is.
A Kobak saláták már szépen kikeltek. Elég hosszúak és vízszintesek kezdtek lenni, úgyhogy napközben kiraktam őket az üvegházba. Éjszakára még behozom.
Előzmény: Hesperos (7046)
Hesperos Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7046
Én is láttam ezt a takarót... Végül is nem lehet rossz erre.
Előzmény: CBNora (7045)
CBNora Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7045
Igen. Csíráztatni fűtött dobozban szoktam, addig nem kell. Akkor jönne a takaró, mikor már egyenként be vannak ültetve pici 1 decis poharakba. A pohárkákat műanyag tálcára szoktam rakni, 2 v. 3 tálcányi paprikapalánta szokott lenni,80-100db. A tálcák alá jönne a takaró.
Mire kinövik a kicsi poharat, már elég meleg a fűtetlen szoba is, akkor már nem kell.
Előzmény: Hesperos (7044)
Hesperos Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7044
Melegtalp alatt arra gondolsz hogy berakni a palántaládák alá? Vagy hogy?
Előzmény: CBNora (7043)
CBNora Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7043
A férjem járt a Keletinél a Hermész boltban. Nagyon jó friss paprikamagokat hozott, majdnem mind 2008. decemberi minősítésű, csak egy 2007-es. Lesz Elefántormány, Brill F1, Albaregia, ezek beváltak. Iltől kedvet kaptam a Ciklon F1-hez, lesz az is. Kapia sajnos nem volt, a paradicsompaprikát meg idén kihagyom, mert csak a helyet foglalta, de eddig mindig nagyon keveset termett.
Vettünk mégpatisszon, padlizsán meg pasztinák magot is, a padlizsánt lehet, hogy hét végén el is vetem.
Más: Egy áruházlánc prospektusában láttunk háromezervalamennyiért 80 Wattos fűthető takarót. Gondoltam, melegtalpnak jó lenne, akkor talán betehetném a fűtetlen szobánkba is a paprikapalántákat. Amúgy melegtalp a fűtött szobákban sincs, mert nem kapcsolnak be gyakran a radiátorok. Nem tudom, mennyire lehet egy ilyen takarót hajtogatni.
Hesperos Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7042
Igen, ismerem a keresztezést elég mélyen :), sokat kereszteztem... de csak paprikákat, bár a nemesítés lényegében megeggyezik... elméletben.
Előzmény: vica46 (7034)
DorkaDorka Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7041
A bámiát én ugyanúgy szoktam kezelni, mint a tökféléket. Azt nem tudtam, hogy rövidnappalos lenne, legalábbis semmi nem utalt eddig rá. Túl sokat nem termett.
Előzmény: Morcsi (7032)
CBNora Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7040
Megkerestem a tökképeket.
A legfölső az Uchiki Kuri, a Magydobosit nyilván ismered. Arról nincs is képem.
Alatta van az a keverék tök, beszorulva a kerítésbe.
Utána ennek a tarka töknek az utódai. A legtöbb a pirosból volt. Ezek zömmel kicsit nagyobbak, mint a piros ős, és simább a héjuk. A két fölső képen a rács 15x15 cm-es, az alatta lévő képen 10x10 cm-es.

CBNora Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7039
Sár van, de a tavalyi kórókat lehet vagdosni pl. a kerti út szélén, meg a tavalyi a paradicsomokat, a kerítésről a tökszárakat. Ezek mellett járható részek vannak, és ideje már leszedni. De már kezdek fázni, elment a nap.
Előzmény: Vezso (7038)
Vezso Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7038
Köszi, mit csinálsz a kertben ilyenkor? Nincs sár? Én most hétvégére még csak alemosópermetezést terveztem, meg a szamócáról lehúzom a szalmatakarást.
Előzmény: CBNora (7037)
CBNora Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7037
Patiszon és cukkini keverék lehetett, azok azonos fajhoz tartoznak. A sütőtök más faj, szerintem azzal nem keverednek.
Este majd teszek föl képet a keverék tökökről, most megyik ki inkább a kertbe, nem keresgélek.
Előzmény: Vezso (7035)
CBNora Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7036
Azt hiszem, tökféléknél kerten belül nem lehet megoldani a fajták izolálását. Imádják a méhek, szanaszét hordják a virágport.
Nekünk is lett hibrid tökünk, a Nagydobosi és kicsi piros Ushiki Kuri sütőtök kereszteződéséből. Szürke-piros foltos tök volt, méretben a kettő között és nagyon finom volt. Eltettem a magját, tavaly abból vetettem. Lett belőle sokféle, piros, szürke, rózsaszínes narancsszínű, kisebb, nagyobb. Amit eddig megettünk, jó volt. Az egyik pirosból már tettem el magot. Nagy kockázat nincs vele, bármelyik ősére hasonlít, jó lesz, de legjobb a köztes méret volt, ami kiadósabb, mint a kis piros, de még rendesen be tud a mi hideg kertünkben is érni. A Nagydobosi nem megy nálunk semmire.
Előzmény: Vezso (7035)
Vezso Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7035

Ez tökféléknél mit jelent?

Szeretnék többfélét is ültetni, de elég kicsi a kert, milyen messze legyenek egymástól, vagy milyen növények legyenek közöttük.

Tavaly lett egy nagyon jó, patiszon és vagy cukkini vagy sütőtök keresztezéséből lett nagy, hosszú puha héjú nem túl hullámos felületű patiszon ízű és színű tök. Sajnos nem vettem belőle magot. :(

Előzmény: vica46 (7034)
vica46 Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7034

Üdv mindenkinek

Az sokszor előfordul, hogy a növények átkeresztezik egymást, ha több fajta van egymás közelében lehet rosszabb, de sokszor jobb is az eredeti alanytól .Így szokák az új fajtákat nemesíteni,, jó kisérlet csak hosszu idő mert mindig a számodra jó tulajdonságuakból kell a magot ujra vetni, és ha már jónak találod akkor kell a keresztbe porzástól megvédeni az új fajtát .

Hesperos Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7033
Csak azért vetettem fel, mert már jártunk úgy paradicsommal, hogy a szedett magról kikelő növény borzalmas termést hozott... Egyébként én is veszem a fajtákat, magot csak a takarmánynak szánt kukoricából és a tökből szoktam szedni.
Előzmény: il1321 (7022)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7032
Mennyire macerás? Az olvastam a szakirodalomban, hogy rövidnappalos, de melegigényes, ez nálunk nem túl életszerű.
Előzmény: DorkaDorka (7031)
DorkaDorka Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7031
Én néha szoktam termeszteni, hol palántáról, hol magról. Nagyon szép virága van, a terméssel vigyázni kell, mert gyorsan megöregszik. Meg szoktam párolni más zöldségekkel együtt, vagy belefőzöm a levesbe. Semmi különösebb íze nincs, de nagyon nagy a pektintartalma. Állítólag savanyítani is szokták, de úgy még nem próbáltam. Inkább szép, mint hasznos.
Előzmény: Morcsi (7028)
il1321 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7030

NE!

A vetést langyos vízzel öntözd be. Bőven elég. A föld is megtartja a nedvességet, és legalább a helyén duzzad a mag. Utána csak nedvesen, nem ázottan kell tartani a talajt. Én egy fújóval szoktam nedvesíteni.

Előzmény: katbo (7029)
katbo Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7029

köszönöm a gyors válaszokat.

A csávázás ellenére azért még vetés előtt beáztassam?

Morcsi Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7028
Okra/bámia termesztésével van valakinek tapasztalata? Kóstólta már valaki?
Morcsi Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7027

Ha nem csíranövényként szeretnéd elfogyasztani, akkor szerintem fölösleges ezen aggódni, elég a természetes elővigyázatosság. A kifejlett növényekben már semmi nem marad a csávázószerekből, a magvakat elvileg nem kisgyerek veti, a felnőtt meg nem veszi a kezét a szájába, mielőtt megmosná. Egyéb veszélyt a csávázott magoknál nem látok.

Előzmény: katbo (7023)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7026
Gyorsabb voltál:-))
Előzmény: il1321 (7024)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7025
Il írt erről régebben, és nagyon megragadt bennem: csávázottak, de érdemes őket vásárolni, mert így biztosabb, hogy a növények egészségesek lesznek, és amennyi vegyszert tartalmaz az a néhány gramm mag, annak többszörösét szívod be a levegőből, vagy jut be a növényekbe az eső által. A legfontosabb az, hogy a vetést követően vegyszermentesen ápold és tápláld a növényeket, és akkor tuti egészségesek lesznek ők is és ti is.
il1321 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7024

nem mind, de nagyrészt.

Miért kellene kerülni??

A zöldszínű csávázószer, amit alkalmaznak, réztartalmú. nem úgy, mint a rózsaszínes csávázószerek.

Ez a szokásos riogatás.

katbo Creative Commons License 2009.01.29 0 0 7023

Nem tudjátok véletlenül,hogy a ZKI magok mind csávázottak?

Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy kerüljem a csávázott magokat, a vegyszeres kezelésük miatt.

Nektek mi a véleményetek erről? 

il1321 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 7022
ebben nem tudok neked rendesen választ adni. az utóbbinéhány évben már csak kicsi a kertem, kevés a hely. Így a paprika fajták egymás mellett vannak. A termésen nem vettem észre sosem elfajzást. Magot én ritkán szedek, csak az erős fajtákból, amiket meghagyok. Ezek nem válznak, nem kereszteződtek,. A termesztett csemegepaprikáknak meg inkább megveszem a magját. Egy tasak nekem elég 2-3 évig. így biztos a termés fajtája.
Előzmény: Hesperos (7021)
Hesperos Creative Commons License 2009.01.28 0 0 7021
És ha az adott paprika fajta (nem hibrid) nyáron kereszteződik egy hibriddel? Ha közel vannak egymáshoz megeshet... Vagy ha kereszteződik egy másik fajjal? Ilyen esetben nem eshet meg, hogy a termés nem elvárt lesz? Sokat kereszteztem a nagymamámmal paprikát (ezzel foglalkozik) és ő mondogatta mindég, hogyha egy helyen többféle paprikánk akkor azok kereszteződnek egymással. Van ebben valami igazság?
Előzmény: il1321 (7020)
il1321 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 7020

A Kapia tipusú paprikák alapfaja a nálunk a magyar Kocsolai nevű fajta.

Ez nem hibrid. A piacon, boltban vásárolt paprika magját meghagyva az a baj, hogy sosem tudhatod, hogy pontosan milyen nevű fajtából való. A KApia tipusú paprikák között is van sok hibrid, melyek  a második nemzedéknél, már valószínű, nme lesznek fajtaazonosak.

Kikelni ki fog, virágot is fog hozni, de a termés nem biztos, hogy az elvárt lesz.

A boltban kapott magok zacskóján fel kell tüntetni, ha valami hibrid. Ezt a fajtanév melletti F1 jelzés mutatja.

A ZKI Kurtovszkaja Kapia nevű magja nem hibrid, ebből fogható mag.

De valaki tavaly írt a Kocsolai fajtáról, neki volt magja is, de már nem emlékszem ki volt az.

A virág eldobálásnak más, hőmérséklet, fény, víz, tápanyag okai lehetnek.

Előzmény: szalmaszál (7019)
szalmaszál Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7019
Köszönöm a tanácsot, kipróbálom, úgyis szándékom volt paprikát vetni már.
Olyan volt a paprika mint a 6965-ösödben.

Tavaly az az egy tő pritamin volt a legszebb és legerősebb ami véletlenül decemberben kelt az egyik virágcserépben.:)
A mi keltetési körülményeink között ahol én tudom őket tartani a paprika nagyon -nagyon lassan fejlődött ki tavaly, mondhatni a leghoszabb ideig tartott a palántanevelés.

A magvetéssel saját, gyűjtött vegyes paprikamagból nagyon jók voltak a tavalyi tapasztalataim, jó sokat vetettem, és szerintem mind kikelt:) Mivel annyira lassan indultak el, két hullámban vetettem, végül rengeteg lett.

A kápiánál attól is félek hogy bár kikel, de esetleg nem lesz virágja, vagy nem termékenyül meg, esetleg a termés lesz deformált. Ilyen előfordulhat vajon?
Előzmény: il1321 (7003)
Flanell Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7018
Amit Keszthelytől kaptam, az már nem mostani projekt, 10 centis, gyufaszál vastagságú volt akkor.
Az első évben alig moccant, nem tudom, miért, csak tavaly lendült bele, és szép, fás, mereven felálló, egy főága van.

A sárgarépa szerintem nem jó ötlet volt, az nem szeret sokáig a földben feküdni, befulladhat. Egyébként is, vagy nem kel ki áprilisig, vagy pedig el fog fagyni, a kis magonc -1-nél megadja magát. Na, de hátha szerencséd lesz.
A zöldség is túl korai, de annak nem árt. Gyerekkoromban ősszel vetettük, de aztán felhagytunk vele, mert nagyjából akkor kelt ki, mint a korai tavaszi vetés, és mire március végére-április elejére kibátorkodott, már nem lehetett megtalálni a gyomtól.
Előzmény: Gox (7010)
CBNora Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7017
Negyvenvalahány érett termés 1 azaz egy db. növényen!
Előzmény: katbo (7015)
il1321 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7016
Ha betudod szerezni érdemes. Én ehelyett használom a kovaföldet.
Előzmény: katbo (7014)
katbo Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7015

Nóra, most látom a Luffáson a karácsonyfátokat. Hihetetlen ötlet. Neked ilyen sok termett?

katbo Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7014

Köszönöm Il, nagyon gyors voltál.

Ismeritek ezt az anyagot?

il1321 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7013

Szia! Ha van időd, olvasd vissza egy kicsit az előző időszakokat. Minden évben márciustól májusig erről szól az egész topic. (ez csak néhány kattintás, kevesebb, mint újra beírni:) de lesz róla ebben az évben is  szó biztosan.

Meg nézd meg a néhánnyal lejjeb belinkelt szakkönyvet. Abban meg minden növényről minden időpont benne van.

Előzmény: dorka2004 (7005)
il1321 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7012

Földet legtöbbször sima virágföldet veszek, Ha van, (és nem felejtem el) szedek bele vakondtúrás földet, Kis rész perlitet, kovaföldet, homokkal lazítom, (ezek az összetevők összesen 1/3 arányúak a virágföldhöz viszonyítva) ebbe vetek. A tűzdeléshez virágföld homokkal és perlittel lazítva. (4067:)))

A legolcsóbb virágföldet szoktam venni a Pe**y-ben.

Tűzdeléskor, amikor külön cserépbe, pohárba ültetsz, lehet hozzákeverni szárított marhatrágyát, kb 1/5-öd arányban. Nem kell sok.

Keléskor, és utána a szíklevelek felszívódásáig (amik majd leszáradnak) nem kell a talajban külön tápanyag.

Előzmény: katbo (7011)
katbo Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7011

Il, sehol nem találom a palántaföld keverékednek a leírását.

Pedig azt hittem, hogy tavaly elmentettem. A kereső se adja ki.

Megteszed, hogy mégegyszer leírod?

Köszönöm:-)

Gox Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7010

Jó gondolatot ébresztettél, vágok holnap szép erős ágakat, és ha kigyökeresednek megpróbálom fa formára nevelni.Ezeken az ágakon meglepődtem, hogy kigyökeresedtek, mert a vízben a háncsrész a végén foszladozott.Pár centit le is vágtam, de mivel úgy tünt, hogy a hajtásvégek beindultak, a levelek csak a vízben potyogtak, kicseréltem a vizét, békén hagytam, és rá 6-7 napra lett gyökér.A Keszthelyről kapott ág milyen vastag?

Szombaton elvetettem a Korai cukor petrezselymet, meg a Nanti sárgarépát.6-6 m-es sort mindegyikből.A sorokat megjelöltem dughagymával.Szerencsém is volt, mert vasárnap hajnalban volt eső.

Előzmény: Flanell (7009)
Flanell Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7009
Hú! Ekkora bokorban el tud bújni a vaddisznó! :)
Nekem mindkét nagy bokrom eléggé elfekvő fajta, talán 70 cm a legmagasabb. Az egyik nálam is végig van bimbóval, a másikon (a nagyobbikon) még soha nem volt virág.
Viszont Keszthelytől kaptam egy hajtást olyanból, ami fa-szerűen erős hajtású. Egyelőre az is szépen megvan szabadban.
Előzmény: Gox (7000)
trasgo Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7008
ITT találsz 1összehasonlító táblázatot a fajtákról.
Hesperos Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7007
Szia!

Ha kicsit visszaolvasol Il írt arról hogy mit mikor vetünk lakásban, és a magokra rá szokták írni hogy körülbelül mikor lehet kipalántázni őket, legalább is én kb. a szerint palántázom őket ki. Eprem nekem is van, de nem tudom milyen fajta, a családból kaptam, nagyon nagy szemeket terem tavasz végétől kb. 7. hóig.
trasgo Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7006
nézz be ide is
Eper topik ITT
dorka2004 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7005
Sziasztok !

Van valakinek tapasztalata eperrel ? Szeretnék epret ültetni, de nem ismerem a fajtákat és nem tudom, milyent érdemes ? Olyan kellene, ami sokat terem és nem túl apró.

Szeretnék nagy konyhakertet is és úgy gondoltam, hogy a magokat elvetem a lakásban és később kipalántázom. Csak azt nem tudom, mikor érdemes kirakni őket ?

Előre is köszi a segítséget.
Morcsi Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7004

Kicsit félresikerült a hétvégi magvetési tervem.

Szombaton nekiindultam földet szerezni, meg magokat nézegetni. A helyi gazdaboltban 10l kaktuszföld volt a teljes készlet, vetőmagból még csak néhány fajta érkezett. Átmentem a szomszéd faluba, itt két kertészet is van, de csak márciusban fognak nyitni. Következő próbálkozásom a faluszéli kis Tesco, néhány gagyi vetőmag volt, föld semmi. Kénytelen voltam továbbautózni egy OBI-ba. Itt végre találtam földet és zsákos marhatrágyát is, csakhogy a szabadban télen eláztak és jégtömbbé fagytak! Vetőmagból néhány fajta volt, szerintem tavalyi készlet, lejártak is voltak közte. Több, mint 50 km autózás és több elvesztegetett óra után belefáradtam és ebédet is kellett főznöm a fiúknak, így hazakullogtam a jégtömbökkel, vetőmagok nélkül.

Vasárnapra a langyos pincében kiolvadtak a földek, így elő tudtam készíteni. Tálakba-cserepekbe simítottam és elrendeztem a lakás ablakpárkányain, hogy átmelegedjen. Este Budaörs fele volt dolgunk, így gyorsan bevágtattunk az Auchanba, ahol a Kertimag szinte teljes választéka fellelhető 60-120 Ft közti tasak árakon. Rengeteg fűszernövény magot és néhány különlegességet is sikerült beszerezni (pl. feketegyökér, luffatök). Az összeírt listából már csak a ZKI magok hiányoznak, ezeket még ma próbálom megvenni a közeli Hermesben.

Bosszant, hogy elvesztegettem egy hétvégét, de ha minden jól megy, holnap este végre minden földbe kerül...

il1321 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7003

Ha ugyanolyan, mint amilyet a 6965- ben tettem képet, akkor lehet. Feltéve, ha teljes érésű volt a paprika, mert, ha nincs beérve a mag, akkor nem biztos, hogy kikel. Ha nem saját termésű, beérlelt mag volt, akkor kérdés, hogy az a 200 Ft megéri- e, hogy nem fog kikelni. Vessél el most néhány szemet, és akkor megtudod, hogy kel ki. Ha paprikáról fogunk magot, azt teljes érésig rajta kell hagyni a tövön, utána még egy darabig kifüggesztem száradni, és akkor szedem ki a magját.

A multhéten szerdán vetett magjaim közül kikelt a bazsalikom, bujkál a karalábé, papradicsom.

Előzmény: szalmaszál (7002)
szalmaszál Creative Commons License 2009.01.25 0 0 7002
Sziasztok!

A nyáron a piaci kápia paprikából gyűjtött mag jó lesz vetni? A kápia ugye nem hibrid?
Előzmény: il1321 (6970)
Gox Creative Commons License 2009.01.25 0 0 7001

Megnéztem az étkezési paprika fajtáimat.

Albatrosz F1, Soroksári  ----ezek tompa végüek, vastag husúak. ( nálunk 4 orrúnak mondják) Jó erős gyökerük van, szabadba valók.

Bácskai fehér--- édes

Balaton F1 --enyhén csípős.

Kaliforniai (zöldből pirosra érik) kápia tipus.

Előzmény: Gox (7000)
Gox Creative Commons License 2009.01.25 0 0 7000

Szia!

Én úgy jártam a rozmaringgal, hogy karácsonykor vittem be a vázába 5 szép ágat.Kb. 40 cm hosszúakat.Mostanra kigyökeresedtek, tegnap elültettem egy cserépbe mind az 5-öt.Ugyanoda tettem vissza az ebédlőasztalra, ahol volt.Gondolom hogy 1 hét alatt kiderül, hogy mit akar.A bokor teljesen kitett helyen van, öntözni se szoktam, meg takarni sem.Jelenleg végig van rakódva bimbóval.

Előzmény: Flanell (6998)
Macko21 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6999

Nekem is nagyon sokat segítettél ezzel a levendulás dologgal.

Flanell Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6998
Ha elfagyott volna, szerintem már látnád.
Legalábbis nálam a védett, több fokkal melegebb lépcsőre tett cserepes kiszáradt, és azon látni is.
De a két szabadföldi és egy, ami cserépben van ugyan, de földdel félig felkupacolva, azok szépek és elevenek.
Vágj le egy ágat, vidd be a szobába, vázába, és ha 2 nap múlva él, akkor jó. Ha megfagyott, akkor meg nem tudnak vizet felvenni a roncsolódott sejtjei, és elszárad. De sült húsra attól még jó.
Előzmény: CBNora (6984)
gumikacsa1984 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6997
igen már leesett nekem is... köszönöm a segítséged!
il1321 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6996

"vetés előtt egy héttel":)

Ha pl márc 10-én veted, akkor márc 3-4.

Előzmény: gumikacsa1984 (6995)
gumikacsa1984 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6995
és mennyi ideig kell fagyasztóba tartani?
Előzmény: il1321 (6994)
il1321 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6994
A levendula csírázásához fagyhatásra van szükség, ezért ősszel vetik el. Én ezt úgy oldottam meg, hogy vetés előtt egy héttel a fagyasztó szekrénybe tettem a zacskós magot. Márciusban vetettem balkonládába, ablakpárkányon tartva, a vetést nedvesen tartva. kb 2-3 cm-es magasságban kis cserepekbe ültettem kettesével. 10 cm-es korban viszavágtam felére. Következő évben, vagy ha eléggé erősek, ősszel is ki lehet ültetni, végleges helyre.
Előzmény: gumikacsa1984 (6993)
gumikacsa1984 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6993
Sziasztok
érdeklődnék hogy van-e tapasztalata valakinek a levendula magról vetésének?
csinálta-e már valaki, és ha igen milyen sikerrel?
F.Szilvi Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6992
Nálunk agyagos a talaj,másnem keverek egy kis homokot alá, akkor félárnyékos helyet keresek neki, mert a teljes napon, még a rózsa levelei is megégnek meg minden ,pff  ezek a brutális korunkbeli nyarak...
Előzmény: il1321 (6991)
il1321 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6991
Nem tudom még szereti-e azt, ahova én tettem. Messze nem akartam a konyhától. Napos, de nem tűző, nem is egésznap éri teljesen a nap. A talaj ott kicsit sóderos, meszes.
Előzmény: F.Szilvi (6990)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6990

Épp az imén vettem egy rozmaringot..még sose volt  nekem, milyen helyet szeret a kertben , majd ha fagyok után kiültetném.?

A macskáim  nagyon érdeklődve szaglászták, az egyik  épp beleakart harapni amikor rászóltam...pedig ált. nem csípik az ilyen aromás illatokat...sőt..

il1321 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6989
Eddig a rozmaring nekem mindíg kiszáradt, ha cserépben bevittem zárt helyre. Tavaly vettem egyet megint, és kiültettem szabadba. Szép nagy bokor lett. ott is hagytam. Fenyőaágakkal vettem körbe. Most megnéztem, és nem száraz, zöld. Majd tavasszal meglátom, hogy vészeli át a telet.
CBNora Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6988
Ez cserépben van és nincs beásva. Védett helyen van, csak nálunk a védett hely is hidegebb, mint másnál a nem védett.
Előzmény: vica46 (6987)
vica46 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6987

Üdv Mindenkinek

Nóri többféle rozmaring van ha télállónak vetted és védett helyen volt biztosan megmarad ,nekem több éve ki van ültetve és most néztem meg, talán még a rajta levő virágbimbók is épek semmi baja ,a cserépben tartott ha nincs földbe ásva hammarabb megfagy mert acserép földje átfagyhat ,földbe kell ásni cseréppel együtt ha nem akarod kiültetni

Előzmény: CBNora (6986)
CBNora Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6986
Ez volt a 3. tele. Először a melléképületben telelt, aztán következő évben a nagy hidegben picit fűtött, de nem fagymentes üvegházban. Akkor elég sok ágának elszáradt a vége, ezért idén nem raktam az üvegházba. A melléképületbe meg elfelejtettem az erős fagy előtt becipelni.
Télálló fajtának vettem, de az eladó azt mondta, hogy ezt ne vegyem teljesen komolyan. Eléggé szürkés levele van. Ha tényleg megmaradt, fogok róla szaporítani és kiültetem.
Előzmény: katbo (6985)
katbo Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6985

Sziasztok!

Emlékeztek még rám?

Nóra, nem tudom, hogy hány éves a rozmaring töved, de az utóbbi években már olyan hibrid fajtákat árulnak, amik már télállóak. Nem fagynak ki!

Nem ilyen a Tiéd is? Az enyém a télen is nőtt.

CBNora Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6984
Szerintetek mikor derül ki, hogy áttelelt-e a rozmaring? Kint hagytam cserépben. Volt -18 fok is. Lehet, hogy azon a védettebb helyen csak -15, de mindenképpen elég hideg volt. Pár napja kiolvadt, látszólag semmi baja. Hihetek a szememnek, vagy majd később megy tönkre?
CBNora Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6983
Ma szedtem madársalátát. Csak keveset, de már nagyon jól esett a friss zöld levél.
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6982
Én már tavaly is il tanácsa alapján sűrűre ( kb. 15 cm-re) vetettem, és rengeteg volt a Nimródon, a Villőn és a Rajnai törpén is. Szépen támasztották egymást, persze körbekerítettem őket néhány ággal és raffiával.
Előzmény: Vezso (6980)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6981
Köszönöm, akkor ki fogok próbálni néhány tövet! Melyik fajtát ajánlod? A ZKI-nak ha jól emlékszem több kalocsai fajtája is van.
Előzmény: il1321 (6977)
Vezso Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6980
Köszönöm, akkor kipróbálom a 15-öt. Nem megy a termés rovására?
Előzmény: il1321 (6979)
il1321 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6979
A sűrű vetésnek én 20 cm távra vetem. Azért, mert így a szabvány sorolómmal tudom húzni a sorokat. Lehet sűrűbben is természetesen, így 15-re is. Van olyan irodalom, amely 10 cm-es gabonasortávra is ajánlja. A lényeg, hogy egymást tartsák a sorok.
Előzmény: Vezso (6978)
Vezso Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6978

Il

Úgy emléxem, azt írtad, hogy a borsót 20cm-re veted. Eldöntöttem, hogy idén én is kipróbálom így, erre a ZKI-s rajnai törpén 15cm-t olvastam. Szerinted az jó lehet?

il1321 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6977

Színt nem annyira, mint ízt. De a száraz paprikát összetörve, meleg zsíradékba téve színez. (csak le kell venni, mert meg ne égjen. A paprika a színét zsíradékban oldódva fejti ki.)

Előzmény: kétbalkéz (6976)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6976
Ez a variáció még eszembe sem jutott:-)) Így is kellő színt ad az ételnek?
Előzmény: il1321 (6975)
il1321 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6975

A  kávédaráló biztosan jó lehet, de kicsi a tartály, ha nagy a fordulata, akkor a közepén darabos lesz, a szélén pépes. Valamint a kiváló paprika olaj fobban fest, mint a Trinát zománc, nehéz elmosni.

De valamennyi tövet érdemes úgyis termelni, hogy csak megszárítod, és csövesen fózöd ételbe.

Előzmény: kétbalkéz (6973)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6974
Közben rájöttem ám, hogy nagyon hülye vagyok:-)) Ugyanis vetettem turbolyát és rutát is, és most megnéztem a csomagolást, és bizony a turbolya nem kelt ki, csak a ruta, ami nagyon szép lett, és ez volt az, ami annyira ízlett a páromnak!
Előzmény: Gox (6972)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6973
Köszi il! Sajna ekkora területem nincs, pontosabban lenne, csak kapacitásom nincs, hogy ennyivel többet gondozzak:-(( Azért lehet, hogy megpróbálkozom majd vele! Darálni nem jó az elektromos kávédaráló?
Gox Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6972

A turbolya ha már egyszer volt, magától megújul.Most is tudok szedni, mert körtefa avar takarásában van.Ez majd felmagzik, és ősz felé újból előjön.Ha kér valaki magot, szívesen küldök.Finom füszer salátákba, túróba, öntetbe.

Borágó is volt, de nekem sem tetszett.

Előzmény: kétbalkéz (6952)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6971

Tudom:-)nem is fűszernek írtam, csak mi azt termesztjük mert szeretjük...

Nagyon köszi, az infókat, valszeg kipróbálom idén, ugyan nem 250 tővel, de próba cseresznye alapon...

il1321 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6970

A kapia nem fűszer:)

Eleinte venni kell magot, kiválasztott fajtából. Valószínű csemege fajta kellene. Nekem a Kalocsaiak váltak be, ezek nagyobb termést adtak. Ne hibridet válasszatok, mert annak a magja nem fajtaazonos lesz. később utána már lesz saját mag özön.

Én hidegágyba, üveg alá vetettem el március végén, április elején, sorba, ritkásan (0,5 cm). Ebből szálas palánt lesz, nem kell tűzdelni. A májusi fagyok elmultával ültettem ki, 30*60-as sortávra, ikertöveknek, így géppel tudtam kapálni. Permetezése trágyaléből, és bordóiléből állt. Majd a szedés piros állapotban történt. Én fűzéreknek fúztem fel, és felakasztva, levegős, napos helyre tettem, de fedél alá.

Ahogy száradt, később én egy kazánházba vittem, ahol csörgősre ezáradt. Darálás előtt kibontottam, a rosszakat kidobtam, a magot kiszedtem. Így I. oszt minőség lett. Darálót egy mosógépmotor, és egy ételhordó alumínium edény felhasználásával készítettem. A 250 tőhöz kb 15*7 m terület kellett. A fűszerpaprika nem annyira nedvesség igényes, mint a csemege. Nagy szárazságban természetesen virágzáskor, terméskötődéskor meghálálja a locsolást, és a fejtrágyázást. Később már nem is jó locsolni éréskor, mert a termés eltarthatóságára megy a sok víz.

Előzmény: F.Szilvi (6969)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6969

il1321

Ez engem is érdekelne, ha elmondanád..nekem van helyem csak  még sosem csináltam, így fűszerpaprikát..melyik fajta jó ahhoz? stb.Főleg kápiám volt az megy nálunk...:-)

Köszi...

Előzmény: il1321 (6968)
il1321 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6968

Én igazából nem metszettem. Hajtást kellene válogatni, de így is jól termett, de ha metszi valaki, biztosan nagyobb szemű lett volna a termés. Nekem így is megfelelt.

Mobilom volt, jó is volt ízre, nagyságra, de elég sokszor elkepta a betegségeket, hamarabb, mint a többi, ezért kihagyom.

A régi kertemben volt fűszerpaprika, és ott 250 tövön volt kb 2 kg őrölt, tiszta paprika,

Ahhoz hely kell, de ha neked van, akkor szólj, elmondom hogy csináltam, mert nem nagy gond van vele. Egyedülikényesebb atermés megszárítása, de azt is meg lehetoldani.

Előzmény: kétbalkéz (6967)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6967

Köszi il a képeket és leírásokat!

Éppen most néztem át én is a ZKI honlapját paprika és paradicsom ügyben. Ez a Ciklon nagyon megtetszett, már csak azért is, mert jó magasra nő. Rájöttem ugyanis, hogy a kicsi kertben azzal járok jól, ha magasra növő fajtákat választok, így talán nagyobb lesz a terméshozam ugyanakkora területen.  De mit jelent az, hogy metszeni kell? Ugyanazt, mint mondjuk a Lugasnál a kacsolást? Tehát egy szárra kell ezt is nevelni?

A paradicsomok között is láttam egy befőzésre ajánlottat, a Mobilt, erről van tapasztalatod?

És még egy fontos kérdés! Régebben írtad, hogy fűszerpaprikát is termesztesz. Hány bokorral érdemes ebbe belevágni? Helyem ugyan nem sok van, de ki vagyok akadva, amikor a boltban végignézem a fűszerpaprika választékot, és még a kalocsai és szegedi is nagyrészt import ( ki tudja milyen) paprika:-((

Előzmény: il1321 (6965)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6966

Köszi! Írtam mailt.

Én is nagyon kíváncsi vagyok az ökörszívvel kapcsolatos tapasztalaidra. Nekem tavaly nem igazán sikerült, de nem tudom eldönteni, a körülmények miatt, vagy a fajta nem jó.

3 helyen volt paradicsomom, vagy 7-8 féle: 

- Koktél típusú (sárga+piros, nevét nem tudom) kerítésre futtatva, félárnyékban. Saját nevelésű, előveteménye nem volt, komposztot nem kapott, hirtelenében felástuk a kerítés tövében füvet egy csíkban és oda ültettük, mert már nem volt szabad helyünk. Szépen termett, nem betegedett.

- K3, Kecskeméti Jubileum, illetve a palánta árus néni szerint "Óriás fa" típusúak egy félárnyékos, elég nyirkos sarkot kaptak, teljesen összedzsungelesedtek a burjánzó petrezselyemmel. A meztelen csigák kártételét leszámítva szépen nőttek, a nem éppen ideális körülmények dacára nem betegedtek, viszont a kevés fény miatt nehezen értek be. Előveteménye zsázsa és retek volt, az ágyást tavasszal komposzttal dúsítottuk.

- Ökörszív, illetve Gartenland magból valami (a fajtára fejből nem emlékszem). Saját nevelés, szép zömök, életerős palánták. Napos helyen, sóskával, spenóttal vegyesen ültetve, komposzttal dúsított ágyásban, előveteményük nem volt. Ezek voltak elvben a legideálisabb helyen, mégis a legbetegebbek. Szinte az összes levelük leszáradt, rossz volt rájuk nézni, a terméseik inkább kényszerértek, megkeseredtek, lehullottak. Idén ilyen fajták nem lesznek, de kíváncsi vagyok mások tapasztalataira. Nálunk volt valami ufójelenség, vagy a fajta ilyen kényes?

Előzmény: Sárgarózsa71 (6958)
il1321 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6965

gigant
Termése sötétzöld, nagy testű. Csüngő 150-200 g tömegű paprikákat terem.
Vastag húsú begyűrt végű bogyói biológiai érettségben pirosak.
Hajtatásra és szabadföldi termesztésre is alkalmas.
Nagyon bőtermő, termése folyamatosan szedhető zölden és pirosan egyaránt.

ciklon
Folytonnövő, közepes növekedésű, rövid ízközű bokor. Fejlődési sebessége gyors, fényhiányra nem érzékeny. A dohány mozaik vírus új törzseivel szemben is ellenálló (Tm2). Termése fehér, 80-90 g tömegű, nyújtott, csúcsban végződő, felálló, csípősségtől mentes. Támrendszeres hajtatásra ajánljuk.
Metszést igényel. Friss fogyasztásra, exportra.

(miért írtam Cyklonnak??:))))

Bogyiszlói
Folytonnövő, elterülő bokrú, 40 cm magas. Termése fehér, szabályos kúp alakú, felálló, kellemesen csípős. 50-55 g tömegű, kiváló ízű paprika.
Fejlődési sebessége gyors. A szárazságot jól tűri. Szabadföldi termesztésre ajánljuk. Friss fogyasztásra és savanyított feldolgozásra alkalmas.

kapia
Erőteljes növekedésű. A bogyó enyhén lapított, kúpos, sötétzöldből sötétpirosba érő "kápia" típusú paprika. Vatsag húsú, édeskés, szedés után hetekig is eltartható. Terméssúlya 120-180 g. Szabdföldi termesztésre és fólia alatti hajtatásra alkalmas. Friss fogysztásra alkalmas. Zölden leszedve, papír közt karácsonyig eláll.

start
Szabadföldi termesztésre javasolt. Könnyen termeszthető, mert Xanthomonas baktériummal, mely a legnagyobb károkat szokta okozni a szabadföldön és uborka mozaik vírussal szemben ellenálló. Folytonnövő, középmagas, erőteljes bokrot nevelő fajta. Termése fehér, szabályos háromszög alakú, lecsüngő, édes, tömege 80-100 g. Szilárd a héja és vastag.  Feleségem ezt szereti legjobban. Az üvegházban ezen is volt novemberig termés.

cecei

Folytonnövő, közepes növekedésű, 40-50 cm magas. Fejlodési sebessége közepes, fényhiányra nem érzékeny.
Termése fehér, édes, hegyes végu, enyhén bordás, csüngő, kúp alakú.
Dohány mozaik vírussal szemben ellenálló. Szabadföldi termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra ajánljuk.
Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas.

Ezeket mindenképpen tartom. Hozzájönnek még a zöldek, a ceruza, cseresznye, hatvani.

il1321 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6964

A San Marzanot eredetileg a lányom hozta,de mivel én is kerestem hazai forrást, így  én egy egyszerű gazdabpltban találtam Békéscsabán. (Nekem az volt legközelebb, csak 60 Km:)

Arra figyeljetek, hogy lehetőleg a nagy termésű fajtát vegyétek, mert sokféle van a Nano nevűt nem ajánlom, Amellett, hogy apró, nagyon érzékeny. A Lungo, és rampicante nevűek voiszont nagyok, hosszúak.

Ugyanúgy erős karó mellett kell nevelni, mint a lugas fajtát. lehet két szálon is, a tő simán elbírja.

Magbeszerzéshez nézegetni kell a boltok kínálatát, mindíg lehet találni valami érdekeset.

Korall

Korall

marmande

Marmande   (ez kicsit érzékeny)

A SM-k (hirtelen nem találtam termős képet, de tavaly tettem ide)

SM

Ez egy SM Standard nevű, egyszerű Garafarmos mag volt. Ki sem ültettem őket mert felesleges volt már. Ott maradtak az üvegház mellett kivül. a pohárban átgyökeresedtek, és 1,5m magasra nőve, rengeteget teremtek.

smlu

Itt elől a SM Lungo

Előzmény: kétbalkéz (6957)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6963
Én azt is nagyon megköszönném, ha majd arra járva vennél nekem és elküldenéd, ugyanis 200 km-re lakok Pesttől:-(
Előzmény: Sárgarózsa71 (6961)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6962

Irj mailt.

Én Lugast még nem termeltem,majd keresek elő képet, hogy én hogyan neveltem,de szerintem Il képtárában is találsz róla képet.

üdv.

Előzmény: kétbalkéz (6960)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6961

Itt Budapesten a Franchit a Culinális üzletek árulják. Sajnos nem emlékszem az árára, (talán 500.-Ft)nem egy olcsó fajta, de jó minőség, ha valaki nem kap szívesen veszek neki,és elpostázom.

Van nekem is,de nem fogtam belőle ipari mennyiséget, hogy mindenkinek tudjak adni, de 2-3 embernek azért 20-20 magnyit biztos tudok küldeni.

Üdv.

Előzmény: kétbalkéz (6957)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6960

Ha nem tolakodás, én is kunyerálhatnék majd pár szem magot?

Ezek szerint a San Marzanót is úgy kell nevelni, mint a LugasF1-et? Nekem ez a módszer nagyon bevált tavaly, szép szellős volt egy szárra nevelve a paradicsom. A Korallal sokkal több gondom volt, a bokros növekedésűek kacsolását még gyakorolnom kell:-(

Előzmény: Sárgarózsa71 (6958)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6959
Á, köszönöm!:-) A gombát nagyon szeretjük, a gombakrémlevest is. Kucsmagomba tavasszal a kertünkben is nő, feltétlenül ki fogom hozzá próbálni!
Előzmény: Morcsi (6956)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6958

Morcsi!

Nekem van San Marzano magom,ha nem kapsz majd küldök.  Nekem még november közepén is bőven volt rajta, 2,5 méter magasra engedtem fel(ment volna tovább).

Idén végre véletlenül sikerült kapnom Oxheart(ökörszív) paradicsomot a Praktikerben. A Gartenland termékek között találtam. Nagyon örülök neki,mert már régóta akarok venni. Majd ősszel referálok róla.  Állítólag nagyra növő, különösen finom zamatos. Kíváncsi vagyok.

kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6957

Köszönöm!:-))

Igen, olvastam az előző hozzászólásaidat, csak azért kérdeztem rá mégegyszer konkrétan, mert nem tudom, lehet-e annak valami oka, hogy bár az elefántormány szépen nőtt, a fehérözön elég aprócska maradt, és nem tudom, hogy másnak esetleg voltak-e ilyen tapasztalatai.

Tanácsaid szerint kipróbálom akkor a Startot, bár ez a Cyklon is érdekes lehet! Na, majd még eldöntöm:-))

Azt is olvastam lejjebb, hogy többen is a San Marzanót szeretitek, de ezt hol tudom beszerezni? Mert tavaly is néztem, meg már idén is, de még sehol sem találtam:-(( És ahogy olvastam, másoknak is voltak itt ezzel gondjai:-(

Előzmény: il1321 (6955)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6956
Legutóbb kucsmagombakrém levesbe tettem (eredeti párosítás, a természetben is hasonló területen nőnek), lehet turbolyakrém levest is készíteni. Salátákba is tehető, aprítva túróban szendvicskrémként. Enyhén ánizsos-aromás íze van.
Előzmény: kétbalkéz (6954)
il1321 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6955

Befőzéshez a San MArzanó a favoritom, mióta 2 éve termelem. édes, sűrű, vizes leve nincs, húsos, aszalható is. A következő az Apis, nagy, húsos, kerek.

Még senki nem válaszolt nekem:-(

Amikor kérdezted, előtte 10 hsszel leírtam a fajtákat. azóta legalább 3* ajánlottam paprikát, paradicsomot:)

Tehát fehér paprika: Akár hajtatásra, szabadföldbe a ZKI féle Start: ellenálló, nagy, keményhúsú, kúpos, nem csípős fehér.

Főleg hajtatásra a Cyklon, ami folytonnövő (nem kell megijjedni, mert akár 1,5 m magas is lesz őszre, nagyon ízletes, kúpos, fehér.

Savanyítani szabadföldre csípősnek a Bogyiszlói. Ez apróbb, kúpos, kellemesen csípős, vastag, keményhúsú.

Én meg étkezésre a javított Ceceit szoktam, ami ellenálló, kúpos fehér.

Előzmény: kétbalkéz (6951)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6954
És milyen kajákba érdemes rakni?
Előzmény: Morcsi (6953)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6953

A turbolya ízét ismerem és szeretem is, de eddig csak erdőből gyűjtöttem, azért örültem, mikor megláttam a vetőmagot. Bár a fajta nem teljesen ugyanaz, a kerti állítólag még aromásabb.

Főzni viszont nem szabad, csak az utolsó pillanatban tenni az ételbe!

Előzmény: kétbalkéz (6952)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6952
Egyébként borágót és turbolyát én is vetettem tavaly. A borágót ki is szedtem, mert valóban nem voltak olyan szép virágai, tök szőrös volt, és a férjem szerint ( aki nyersen is imádja legelni a fűszernövényeket) nem jó az íze. A turbolya viszont ízlett neki, de még főzéshez nem használtam fel. Talán majd idén kipróbálom.
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6951

Nekem a Korall bevált, csak nyár végén kezdett rothadni a rengeteg eső miatt, de akkor már a LugasF1 is rothadt:-( Szóval én idén is nevelek belőle néhány palántát.

Még senki nem válaszolt nekem:-( Légyszi adjatok ötletet befőzésre való paradicsomhoz és valami jó fehér édes paprikához a fehérözön helyett, mert az nálam nem nagyon akart megnőni.

Flanell Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6950
Nekem is volt régebben egy ugyanilyen saját fajtám, csak néhány évig nem csináltunk paradicsomlét, mivel soha nem fogyott el, enni meg nem szeretjük a húsosakat, a Lugas F1 sokkal jobban bejött, így nem maradt mag, most próbálkozom új fajtákkal.
Előzmény: trasgo (6947)
vica46 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6949
Varádicsot is tegyél hozzá.
Előzmény: DorkaDorka (6948)
DorkaDorka Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6948
Szisztok!
Nálam a paradicsomot szállták meg, nem csak zöld, hanem 4-5 féle poloska. Egy időben azt csináltam, hogy minden reggel és este leszedtem őket, és vízbe dobtam. az az igazság, hogy nem sikerült túl sokat kipusztítani. Idén megpróbálom kenőszappanos fehér üröm teával lepermetezni, ez a tetvek ellen szokott használni és állítólag minden más rovart is kiírt.
Előzmény: kisszszoros (6922)
trasgo Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6947
Nekem minden évben a saját szedésű paradicsommagból van vetve, ez 1 folyton növő ,óriási gerezdes bogyók, nem lédús, húsos,kevés mag, édes nagyon zamatos tehát étkezésre és befőzésre is tökéletes.
Sok-sok éve ilyen gondom nem volt mindig elég volt az érés előtt a felszívódó, éréskor a kontakt peronoszpóra ellen.
Az idén kaptam többfajta paradicsom palántát és szerintem azok érzékenyebbek voltak a vírusra ,kacsoláskor és szedéskor pedig az egész meglett fertőzve.
Előzmény: Flanell (6945)
Vezso Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6946
Ez rossz hír. Pont a korallt szemeltem ki. Tavaly 5 féle paradicsomom volt, de ilyen gondom nem volt egyikkel se.
Előzmény: Flanell (6942)
Flanell Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6945
Az elképzelhető, hogy más évben jobban viselkedik, de azért idén már nem fogok vetni.
A Lugas F1 meg valami apró bogyós korai is volt, ezek permetezés nélkül is jobban viselkedtek, inkább az atkákkal kellett miattuk megverekedni.
Előzmény: trasgo (6944)
trasgo Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6944
Tavaly ilyen volt a idő .
Ahol nekem van ott az összes szomszédé lerohadt még a szára is nekem a kasuminnal sikerült megállítani (több éve kivonták a forgalomból de az exrém paradicsomvész miatt a tavaly pár hónapra engedélyezték ismét)
tehát nem biztos hogy a Korall(nem ismerem) miatt
Előzmény: Flanell (6942)
Flanell Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6943
Én is glialkáztam tavaly, a barackosban. Az állandó rotálás ellenére egyre sűrűbb, helyenként összefüggő lett a szulákmező.
Egy darabig nem nyúltam hozzá, megvártam a virágzást, és akkor adtam neki, a normál töménység 3xosával. Ahol kicsi, fejletlen volt, ott helyenként túlélte, ismételni kellett ősszel, de a legtöbb helyen szépen kiment.
Előzmény: Vezso (6924)
Flanell Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6942
Ha az üveges előtérben nevelek salátapalántát, azt mikor lehet kiültetni szabadba? A bent nevelt az nem lesz fagyálló még pár hétig, ugye? Vagy pár fok mínuszt kibír egyből?

Korall fajtájú paradicsomot ne vessetek véletlenül sem.
Tavaly ez volt a fő fajtám, vagy 50 tő, 3 különböző talajú és nedvességű helyen.
A legelsőket leszedtem rendben, nagyok és szép gömbölyűek voltak. Utána elkezdtek rothadni a szemek. Bármilyen szárazság volt. Nekiálltam permetezni, néhol kontakt, máshol szisztémikus szerrel. Ilyenkor pár szem épségben beért, de a többség így is megrothadt, mire színesedni kezdett. A fele tövestől kiment. Párat meghagytam a fagyokig mindhárom helyen, olyankor már a nyári gombák nem támadnak általában, de ezek még akkor is mind tönkrementek.
Morcsi Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6941

Köszönöm, feljegyeztem a listámra.

Előzmény: CBNora (6940)
CBNora Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6940
Turbolyát még nem vetettem, régebben a buszmegállóban nőtt a munkahelyemnél. Jó ánizsos illata volt, enni nem próbáltam.
Borágót egyszer vetettem, következő évben 1-2 tő kelt elszórt magból. Nem volt olyan mutatós a virágzó növény, mint amilyennek képeken láttam. Érdekes, uborkaszerű íze volt, de gyakorlatilag ehetetlenü, szúrósan szőrös. Talán lesz valakinek tippje, mit lehet vele kezdeni.
Rutát egyszer vetettem, a sziklakertben tartom dísznek. Szép cserjécske, lényegében örökzöld. Sok magot szór, kel magától is. Szárazságtűrő. Nem használom semmire, de nagyon szeretem. Sok fecskefarkú lepke hernyó volt rajta az ősszel, gyönyörűek voltak.
A metélő fokhagymát ne legeljétek mind le, nagyon szép, mikor virágzik, nyár végén, mikor nem nagyon van más hagymás virág. Hemzsgnek rajta a méhek.
Előzmény: Morcsi (6937)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6939

Addig jutottam el, hogy összeírtam és átválogattam a vetőmagjaimat, elkezdtem "kívánságlistát" írni a beszerzendőkhöz. Még az edények rendberakása várat magára. Lelegelésre már két hete növekszenek a tépősaláták az ablakpárkányon (ezeket nem szánom kiültetni, csak lecsipegetjük). Hétvégén, ha nem kell bejönni dolgozni, akkor én is vetni fogok. Azonnali fogyasztásra bazsalikomot, snidlinget, metélőfokhagymát, zsázsát. A kiültetésre szántak közül első körben a fűszerpaprika és paradicsom magokat szórom el, ha sikerül addig szerezni fehér/zöldpaprika magokat, akkor azt is.

Előzmény: il1321 (6935)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6938

Alapmű!

Létezik pdf-ben is a szintén publikusan hozzáférhető Integrált gyümölcstermesztés és a Gyógynövényismeret c. könyvekkel együtt. Jó alternatívák, ha valaki nem tud könnyen internethez hozzájutni.

Előzmény: il1321 (6936)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6937

Tudom, hogy nem túl gyakran jártok Budán, de hétfőn voltam a Moszkva téri Hermes boltban és éppen akkor érkeztek meg a vetőmagok. Türelmet kértek, állítólag tízezres mennyiségű kis zacskót kell felcimkézniük, jövő hétre ígérték, hogy minden rendben a polcokon lesz. Hátha a többi boltba is elkezdték a szállításokat.

Más: hétvégén nagyáruházban láttam egy (számomra) új fűszernövény mag sorozatot a Kertimagtól. Volt benne néhány kevésbé szokványos is, mint turbolya, borágó, üröm, ruta. Van valakinek ezekkel tapasztalata? (mármint a növényekkel?)

Előzmény: CBNora (6934)
il1321 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6936

Újra ajánlom ezt az internetes zöldségtermesztési könyvet.

Ebből nagyon sokat lehet megtudni.

http://www.tankonyvtar.hu/main.php?objectID=5346808

il1321 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6935

Bazsalikom cserépben marad, de nem tud megnyúlni, mert lelegeljük:))

(pl fris bazsalikomos rántotta)

A céklát, ha jó még, akkor nagyon korainak gondoltam. Az újabb felhasználása: nyersen, almával egyformára lereszelve, pici apróravágott hagymával, és mézzel kikevert joghurtos túróval összdolgozva megenni. Mindenki megszerette nálunk.

Én csak két fajta fehér paprikát vetek üveg alá. A cyklon nagyon bevát. Nyárra nem szedtem ki, és novemberben még nagyon sokat termett. Fehér, kúpos, vastag, keményhúsú. Meg magamnak ültetek zöldet is.

Előzmény: CBNora (6934)
CBNora Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6934
Nálad már biztos kiengedett az üvegházban a talaj.
Közben már el is vetettem a salátát.
Paprikát szeretnék idén én is valamivel korábban, csak kéne új magot venni. Elvileg nem jártak még le, de pl. az elefántormány mag nem jó, termett belőle csípős is. A mezőgazdasági boltba meg sajnos elég későn szoktak megérkezni a friss magok. A cserépbe szánt paradicsomokat én is nem sokára elvetem. Fal mellett védett helyen lesznek, oda mehetnek korábban, mint szabad földbe.
Bazsalikomot még nem merek vetni, iszonyúan meg szoktak nyúlni. Helyem se nagyon van nekik, valószínűleg megint az üvegházba fogom vetni, helybe.
A kint hagyott cékla nő még tavasszal, nem megy rögtön magba? Magnak ne hagyd meg, hibrid.
Előzmény: il1321 (6933)
il1321 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6933

Én ma elvetettem a paprika, paradicsom, karalábé és bazsalikom magokat. Kinnt nekem is van rengeteg metélőpetrezselyem. Az ősszel "lapáttal" ültettem át őket az új helyre. Hagytam kinnt céklát a te fajtádből, fenyőágakkal takartam. Kíváncsi vagyok milyen lesz, még nem néztem meg.

Hagymát dugdostam az ősszel, de lehet, hogy most még teszek az üvegházba. Most, hogy jó idő lett, onnan is ki kellene szedni a letermett paprikák töveit, mert lassan kell a hely.

Előzmény: CBNora (6930)
il1321 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6932

Minden zöldségfélének megvan a korai, azon belül a hajtatásra javasolt fajtája. Ezeknek a nemesítés során más a hő, fényigényük, a tenyészidejük rövidebb. Ezért érdemes korai palántának ezekből választani. Vannak korai középkorai, késői érésidejű növények, és rövid, közép és hosszú tenyészidejű növények. Korai terméshez korai érésidejű, rövid tenyészidejű fajtát kell választani.

Szerencsére mára a neten sok jó tájékoztató oldalt lehet találni.

Én fehér paprikának, cyklon és start, zöldpaprikának kofa f1, és rapid fajtákat,

paradicsomnak zömök és marmande fajtákat vetek.

A szabadföldi palántáknak a vetését március első dekádjában szoktam.

hagyományosan nőnapkor:)

Ha van kedved a korábbi évek március -április hónapjait átnézni, ott sokat írtam a palántanevelésről.

Előzmény: Hesperos (6931)
Hesperos Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6931
Bocs ha hülye kérdést teszek fel, de nem neveltem még soha házon belül palántákat. Szóval ilyenkor mindegy hogy milyen fajta paradicsom illetve palántát vetünk? Mindegyik jó korainak fóliasátor alá? És ugye a szabadföldre szánt palántákat elég március közepe táján elkezdeni nevelni a fólia alatt?
Előzmény: il1321 (6926)
CBNora Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6930
Ma készülök elvetni ládába a Kobak salátát. Nemsokára a földicseresznyét is elvetem, lassan szokott csírázni.
A paradicsom palántákat hűvösben szoktam tartani (kb. 15 fok, vagy annyi sem, fűtetlen szoba, déli fekvésű ablak), ha már kikelt, nálam melegben nagyon megnyúlnak. A paprikának viszont kell a meleg.
Tegnap körülnéztam a kertben. Kihúztam egy káposztarépát, nincs semmi baja, kibírta fátyolfólia alatt a -18 fokot. Sőt azon a részen -20 is lehetett. A levélpetrezselyem még tavaly kikelt elszórt magból, most általában 2 levélkéjük van. Remélem, a tél következő részét is átvészlik, és azt nem kell vetni.
Tegnap akartam dugdosni a fóliába újhagymának valót (ősszel Medvém betegsége miatt elmaradt). Nem sikerült, még ott is fagyott a talaj. Talán marad a meleg, és hét végére kiolvad.
horec Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6929
Én is csatlakozom a kéréshez, légyszi írjátok, mit, mikor hogyan, első évemet kezdem kertes házban és igencsak "kezdőnek" számítok!! Olvasgatok  szorgalmasan vissza, de úgy érzem magam mint vizsga előtt, amikor élesben mennek a dolgok, akkor úgy érzem szinte semmit sem tudok :-)
Előzmény: Sárgarózsa71 (6927)
il1321 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6928

Szerintem el lehet azt is vetni, mert azt tapasztattam, hogy az hosszú tenyészidejű.

De ebben az évben én nem vetek, mert igazából nme nyerte meg a tetszésem. Igaz, hogy érdekesség, de felhesználás szempontjából nem túl megfelelő. Enni, savanyítani vannak jobbak, nekem meg nem sok helyem van. De lehet, hogy azért pár tövet vetek:)

Előzmény: Sárgarózsa71 (6927)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6927

Szia!

Köszi. Éppen akartam kérni,hogy ha vetsz akkor szóljál mindig nekünk!! :)))  A tulipánpaprikát nem veted még? Azt is korán kell nem? Én már napok óta szemezek vele,de meg akartalak kérdezni.

üdv.

il1321 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6926

Szólok, hogy aki üvegházban akar korai paprikát és paradicsomot nevelni, itt az ideje a palánta készítésnek.

Vetni kell a magokat. Akár benn a lakásban ablakpárkányon fel lehet nevelni azt a néhány palántot, ami a kis növényházakba kell. (20-22 fok az igénye)

Szintén el kell vetni a zellert is bennt, ládába palántnak. Esetleg aki akar fejessalátát, karalábét, szintén vethető palántának.

A salátának nem kell meleg hely, mert nem szereti, elég 10-15 fok.

Gox Creative Commons License 2009.01.19 0 0 6925

A kertben nem szoktunk gyomírtószert használni, de mivel tavaly nem termeltünk ott semmit sem, a tárcsázások között szépen látszott, hogy a szulákkal és a mácsonyával nem lesz érdemes kapával harcba szállni.Én ugyan szeretek kapálni, pont ezért gyakran áthurulom a kertet, vagy eső után a villagereblyével behúzom a tövek közit így őrizve meg a talajnedvességet.

Az időjárás előrejelzés szerint nemsokára kienged a fagy.Próbára vetek korai petrezselymet és sárgarépát ide a házhoz a homokosba.Már volt ilyen próbálkozásom, és sikerült.

Előzmény: peter513 (6923)
Vezso Creative Commons License 2009.01.19 0 0 6924

Szia!

Hasonlóan gondolkodom, de a szulákkal való harcot egy év után felhagytam. A kert egy részét lepermeteztem glialkával, a másik része tavaszra maradt a rossz idő miatt, remélem előjönnek még a veteményezés előtt.

Ja a glialka is alig "használt" a szuláknak.

Előzmény: peter513 (6923)
peter513 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 6923

"...tavaly kipermeteztük az évelő gyomokat..."

Elnézést előre is, senkit sem akarok megbántani. Nem szeretem a vegyszert, ha kell, akkor kell, ebben az esetben viszont én más módon jártam el:

1. ahova füvet szerettem volna, ott egész egyszerűen végigtoltam a fűnyírót, a magasabb gyomok nem tudják elszórni a magjaikat. (Időigényes ...)

2. Ahova veteményest, ott átkapáltam, majd két hetente megismételtem  kapálást. (Legközelebb előszőr ásnám, utána kapálnék.)

Szóval én annyira nem vagyok hívő, hogy elhiggyem, ez a szer csak ezekre az élőkultúrákra hat, emezekre nem.

Röviden: Ha kell, akkor kell, de ha lehet, akkor inkább nélkülözöm.

Előzmény: Gox (6919)
kisszszoros Creative Commons License 2009.01.19 0 0 6922
Tavaly nagyon sok zöld poloska termett a kertünkben, amik büdösek és kártékonyak is. Zöldbabból a szokásos 10Kg helyett csak 1kg lett...

Több helyen érdeklődtem hivatásos bioproblémamegoldóknál, de erre a problémára mindenki a vegyszeres védekezést javasolta, amit szeretnék elkerülni, mert ez valami bevándorló és mediterrán faj, a mi országunkban (éghajlaton) nincsen neki természetes ellensége.

Szóval tudtok-e olyan megoldást, ami elűzi, vagy távol tartja, vagy elpusztítja, vagy kiirtja stb, és nem kell hozzányúlni kézzel, és nem vegyszeres?
Vezso Creative Commons License 2009.01.19 0 0 6921

Szia!

Küld el légy szíves a címed a vezso@index.hu címre!

Vezso

Előzmény: vica46 (6904)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.01.16 0 0 6920

Sziasztok!

Rég jártam erre, de szorgalmasan visszaolvastam:-)

Már én is elterveztem a jövő évi veteményest, amiben rengeteget segített a tavalyi évben vezetett naplóm! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Pontosan felírtam, hogy mikor hová mit vetettem, mikor kelt ki, mikor lehetett betakarítani, és mellé az időjárást is feljegyeztem nagy vonalakban. Így a helyi klímának megfelelően jövőre sokkal jobban ki tudom használni a kertet, és pontosan tudom azt is, minek mennyi időre van szüksége a beérésig, így nincs "üresjárat".

Nekem tavaly paradicsomban nagyon szép lett a LugasF1, és ízlett is. A Manó nem az esetem, de a Korall is szépen termett. Be is főztem belőle, bár nem éppen befőzni való fajta. Tudnátok ajánlani olyat, ami befőzni ideális, de esetleg enni is lehet róla?

A paprikából nagyon szép lett az elefántormány, viszont tavaly sem voltam megelégedve a fehérözönnel, olyan kis nyamvadtak maradtak, pedig mellettük az elefántormányok nagyon szépen fejlődtek! Tudnátok ajánlani esetleg valami más édes, fehér paprikát helyette? Hátha azzal több szerencsével járok.

Tavaly sem az ablakban, sem a szabadba vetett karalábé és kelkáposzta palántáim nem muzsikáltak valami szépen, a piacon vett palántákból sokkal szebb termés lett:-(( Ezért azt gondoltam, idén nem fárasztom magam vele, Csak paradicsomot és paprikát nevelek magról, mert az tavaly is jól sikerült ( bár első próbálkozás volt).

Gox Creative Commons License 2009.01.15 0 0 6919

Ekkora területet már szépen be lehet rendezni!Nekem 1 hektár a terület, amiben 2 kert lesz.Középen van épület, kút, betonplacc.A 2 kertnek valóból tavaly kipermeteztük az évelő gyomokat, és párszor megtárcsáztuk.Ősszel szervestrágyáztuk szántás alá.A kisebbik kertet, ami jobb vízgazdálkodású gondoltam konyhakertnek, az első kerítés felé eső részt az évelő virágoknak és kerti növényeknek.Pl. sóska, rebarbara, füszernövény anyatövek.

A felső nagyobbik kertet valószínüleg bevetjük mustárral, met azt könnyen el lehet tüntetni vagy mégegyszer felújítható őszig.

Ma voltam a tecsóba, pikére rakták a Garafarmos magokat, meg hagymás virágok is vannak már.Nem vettem semmit, csak útszóró sót.

Van városunkban két nagyon jó gazdabolt, ott szuper jó a választék.Persze listával kell majd menni.....

Előzmény: vica46 (6918)
vica46 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 6918

SZia Üdvözöllek

Egyenlőre még nincsenek rendszerezve, még a gyüjtésnél tatok,csak arra figyeltem hogy a virágok egy -egy csoportja,hasonló időben virágozzon és a magasak ne takarják a kicsikket ,a gyümölcsfák is csak két évesek talán az idén már lessz rajtuk termés ,a terület 200m hosszu és 34m széles

Előzmény: Gox (6917)
Gox Creative Commons License 2009.01.14 0 0 6917

Szia! 500 féle növény, szinte botanikuskert!Mekkora területen fér el? Rendszerezve van valamilyen szisztéma szerint?Nekem is van gyűjteményem, de sokkal szerényebb.Idén áttelepítem a kertet máshová, mert ott van víz is.Agyalok rendesen, hogyan osszam be, külön az évelőket, egyéveseket, szárazságtűrőt, nedvességet igénylőt.

Vezso Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6916

Ha minden igaz a hétvégén hazaugrunk, megtudom mekkora a készlet, de pár mag biztosan jut. :)

A felajánlást köszönöm szépen, egyszer biztosan élek majd vele, de kezdő kertész lévén nem akarok túl sok mindennel foglalkozni. Ráadásul közben folyamatosan építkezek is. (pár évig még biztosan:)

Vezso Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6915

Köszi!

Nem türelmetlenkedni akartam, csak azt hittem, a felsorolásomat látva azt hiszed, hogy már tudom mit akarok pontosan. :)

Előzmény: il1321 (6905)
Hesperos Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6914
Köszi a segítséget, akkor valamelyik nap elvetem őket és elrakom őket valamelyik ablakba.
Előzmény: il1321 (6912)
CBNora Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6913
Itt mindent meg lehet nézni, mi van.
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/list.html#t
Úgy emlékszem, korábban valamivel kevesebb volt a postaköltség. Most 2.49 Font. Az egész oldal átalakult tavaly óta.
http://www.tandmworldwide.com/delivery.html
Még nekem is meg kell néznem, van-e, amit szeretnék. Ha nincs minden, lehet, hogy körülnézek máshol.
Előzmény: il1321 (6909)
il1321 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6912
A zeller az melegigényes, nem is nagyon jó kiültetni korán. Azonban ahhoz, hogy erős, fejlett palántáink legyenek időben kell vetni. Májusi kiültetéshez január első felében kell vetni, természetesen benn, meleg helyen, legalább 15 fokban, szaporító ládába. A kelése elhúzódhat 3-4 hétig, addig sem szabad hagyni kiszáradni. Kelés után, ha sűrű a vetés, lehet tűzdelni is. Én inkább ritkán vetem, és nem tűzdelem.
Előzmény: Hesperos (6911)
Hesperos Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6911
Sziasztok!

Én is rendezgettem a magjaimat. A kert elrendezését már megterveztem. Én a Garafarm és a ZKI magjait szoktam használni, bár már mindkettővel voltak gondok a kelési aránynál.
Paprikából étkezési paprikának HRF-et, Fehérözönt és a California Wonder-t szoktam vetni. Ezek mellé vetek elraknivalónak édesalmát, a fajtája Aranyalma, és csípős almát, a fajtája Kinizsi.
Fűszerpaprikából vetek édeset és csípőset is, idén először nem saját magból. Csípősnek Kalocsai V2-t vetek, édesnek Folklórt.
A paradicsomból nagyon szeretem a sárgát, eddig mindég saját magról vetettük de az elfogyott, így kénytelen voltam keresni sárga fajtájút. Sárgának Romust vetek, pirosnak pedig Mobil-t, San Marzano-t, Kecskeméti 262-t és a ZKI magjai közül Vilmát és Lugas F1-et.
Csemegekukoricának Golda F1et vetek majd, spárgatöknek pedig White Bush-t. Zellernek Prágai óriást vetek, idén kipróbálom a Tojásgyümölcsöt is, abból Kecskeméti lilára gondoltam. Uborkából a ZKI Perez F1 és Mohikán F1-eit szoktam vetni, úgy gondolom idén is ezek lesznek. Répának idén csak Nanti-t vetek. Borsóból idén Rajnai törpét és Debreceni világosat fogok vetni, tavaly azok bejöttek. Karalábéból korainak Szentesi fehéret későinek pedig Gigantot vetek.
Zellerből Prágai óriásra gondoltam, de azt nem gondoltam hogy ilyen korán el lehet vetni... Viszont a mostani vetés szabadföldbe, vagy fólia alá ládába értetendő, esetleg mindkettő jó?
Zöldségnek metélőpetrezselymet vetek, meg hosszúfajta petrezselymet, és vetek még gyöngyhagymát is jövőre...
Krumplinak arra gondoltam hogy amik tavaly nem nőttek meg gumók azokat idén elszórom. Elraktam őket nyár végén és semmi bajuk nincs még azóta.
Hagymát úgy hiszem dugdosni fogok el, az mindég jól sikerült. Megpróbálom majd a görögdinnyét is, tavaly fólia alatt sikerült a sárga, de idén szabadföldi görögöt vettem, kíváncsi leszek mennyire jön be.
Morcsi Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6910
Jó ötlet! Olasz-angol kommunikációt tudok vállalni.
Előzmény: il1321 (6909)
il1321 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6909

A Thompson és Morgantó is lehet rendelni. Kifaggatjuk Nórát, ő rendelt tőlük, mennyiért szállít. Akár közösen, és utána már csak egy belföldi levélben szét lehetne teríteni:

Ez az http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/gww0454/1.html

Előzmény: Morcsi (6908)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6908

Köszönöm!

1-2 zacskó magot lehet, hogy nem érdemes rendelni a postai díjak miatt, de rákérdezek, Magyarországon kinek szállítanak. Franchit Culinaris boltban vettem horror áron, ha nincs más, újra oda kell menni.

Előzmény: il1321 (6907)
il1321 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6907

Én a lányommal hozattam Udinéből 2 éve. sajnos elfogyott. 

Te el tudod olvasni a Franchi e sementi katalógusát. lehet onnan is rendelni.

http://www.franchisementi.it/catalogo.html

Én Bcsabára járok egy gazdaboltba magért,azóta már ott is láttam. Több fajtája is van. A nagyobb Rampicante, és a Lungo fajtákat kell választani. Nekem most lesz az első év, hogy kipróbáljam, hogy milyen lesz saját, fogott magból. Elvileg sikerülnie kell, mert ez nem hibrid.

Előzmény: Morcsi (6906)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6906
Itt is szűkös az idő, de egy gyors kérdés: San Marzano magot honnan szerzel (ha jól láttam, a ZKI-nál nincs)
Előzmény: il1321 (6905)
il1321 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6905

Dehogynem, csak néha ugyi a zidő. Mármint a hiánya:)))

Na nézzük:

Nekem mára eléggé lecsökkent a fajta választékom. Sok félével próbálkoztam, de mostanra csak az marad meg, ami bevált, és szeretjük.

Paradicsom: Korainak Marmande. Finom a Koral, és a Lugas F1. Szép hatalmas szemű az Apis. És a nagy kedvenc a finom édes, sűrűlevű San MArzano.

Paprika. Korai dfehérnek a Start, majd a Ciklon. Végöll a Cecei, és csípősnek, savanyításra a Bogyiszlói.

Csemegének a Gigant F1, és a Kapia. Édesek, hatalmasak, beérve pirosak.

Zöldek: Rekord, Duna, Kofa.

Savanyítani, száritani erősnek: Ceruza, kecskeszarv, cseresznye.

Uborka: Üvegházba korainak a saláta Bernadette, Kintre a Perez F1

Répa: Fertődi Vörös, Nanti.

Zeller, (prágai) petrezselyem saját mag (félhosszú)

Katralábéból korainak mi a fehér fajtákat szeretjük.

Saláta: Edina, és Jégsaláta.

Vöröshagyma magot én termelem. Minden kora tavasszal, vagy késő ősszel elrakok szép nagy, kerek, makói fajtájú fejeket. Az felmagzik, és sok magom van. Majd egy részét élvetve, sűrűn- következő évre dughagyma, ritkán- fejesek.

Ugyanígy a lilahagyma: Tététnyi rubin.

Borsó: korai Rajnai törpe, rá két hétre vetve a Zsuzsi.

Most ennyi, mert munka van:)

Előzmény: Vezso (6877)
vica46 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6904

Üdvözöllek kedves Vezso

Ha esetleg  marad pár szem mag abból aparadicsom magból nagyon szeretnék belőle esetleg adnék helyette valamit ami neked nincs kb 500 féle növényem van biztosan van olyan amit választhatsz én Pesten élek de a kertem Zsámbék mellett van. 

Köszi    Vica

Előzmény: Vezso (6903)
Vezso Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6903

Az általam felvetett fajokat senki nem ismeri? Il?

Főleg a Korall paradicsom és a paprikák érdekelnének, de a vizéz hagymát sem ismerem, se a lila karalábéjukat.

CBNora Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6902
Mindig a sajátot ültetem, csak akkor nem, ha szerzek a meglévők mellé valami új fajtát. Eddig még azokkal is szerencsém volt, sokszor csak egy-két fejet kapok, abból nehéz is lenne válogatni.
Előzmény: vica46 (6901)
vica46 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6901

Attól függ hol veszed a vetőmagot, ha a saját termésből hagysz fejeket ,akkor abból amit elhasználsz enni ,tudod hogy egészséges vagy nem ,ha veszed valahol akkor meg kell nézni úgy hogy megpucolsz belőle.Ha találsz benne barna foltos vagy pöttyös darabot akkor mind meg kell nézni.

Előzmény: CBNora (6900)
CBNora Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6900
Én nem merem teljesen megpucolni a fokhagyákat. Csak őszit ültetünk, gondolom, jobb, ha télen védi a héja. De minden gerezdet jól megnézek, ha bármi gyanúsat látok rajta, félreteszem.
Előzmény: vica46 (6896)
CBNora Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6899
Ezeket próbáltam:
http://kuerbis.net/shop/kataloge/jansen-kataloge.htm
http://www.thompson-morgan.com/
http://www.kcb-samen.ch/
A Jansennél sokféle érdekes zöldség és virágmag is van (meg persze főleg tök), de későn küldi a magokat, nagyjából tökvetési szezonban.
A Thomson kb. két héten belül elküldi.
KCB-Samen gyakorlatilag csak tök, abban mesés. Eddig egyetlen zacskó Luffa magot rendeltem onnan. E-mailben mindent meg lehet velük beszélni, itt a legközvetlenebb a kapcsolattartás.
Sok fajtám nekem is ismerősöktől van, fokhagymát, emeletes hagymát mi is kunyeráltunk idősebb asszonyoktól.
Előzmény: il1321 (6892)
vica46 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6898
Ami nem tiszta fehér azt el kell használni főzni még jó
Előzmény: il1321 (6897)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6897
Értem. Edig ezen nem is gondolkodtam el, pedig szédszedéskor volt olyan gerezd sokszor, amiről  levált mind, és így is kihajtott.
Előzmény: vica46 (6896)
vica46 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6896

Üdv mindenkinek.

Úgy megpucolom mintha meg akarnám enni csak az alját ahol a gyökér lessz nem szabad levágni ,sok olyan van ami barna pöttyös az betegség, és ha elülteted tovább fertőzi még a talajt is ,ha nem veszed le a hélyát ez nem látszik .Nekem két éve vad fokhagymám is van nagyon szépek lettk tavaly.

Vica

Előzmény: il1321 (6894)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6895
Amúgy szia!:))
Előzmény: vica46 (6876)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6894

Úgy érted a tisztítást, hogy teljesen megpucolod? Mintha ennéd?:)

Mikor szétszedem a gerezdeket, akkor elég jól látszik, hogy van-e benne fertőzött. AÉn sem teszem el a foltosat, puhát. Ezt nem ismertem. Azt már hallottam, hogy kis időre bordóilé oldatba áztatják.

Előzmény: vica46 (6876)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6893
Amúgy én nem szoktam rendelni. A tél véére megtervezem a kertet, kiszámolom a növényeket, mibőlmennyi kell, és elutazom egy nagyobb városba, megvenni a magokat. Aztán lassan készülni kell a tavaszra:)
Előzmény: Oyabun (6883)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6892

Különböző régifajta zöldségfélék magjait cserélgetve, idősebb emberektől kunyizva lehet beszerezni.

Ha valaki nem hivatásszerűen, megélhetésből, a minősített termék eladására termel, nem kell vérkomolyan venni a mag bio voltát. Ha valami megtetszik, nyugodtan meg kell venni a bolti magot. 20 szem paradicsom mag, ami nem biotermelésből származik, nem fog megmérgezni.

Aztán ami megtetszett, és nem F1 hibrid, annak meg lehet szedni a sajátmagját.

Én pl évek óta a zeller, petrezselyem, hagymafélék, egyes paprika és paradicsomfajták, kapor, saláta, cékla, retek magját megszedem.

Beszerzési forrás lehet még külföldi, webes magrendelés, szép katalógusok vannak, már csak a ajták miatt is érdemes nézegetni. De ezt Nóra jobban érti.

Előzmény: Oyabun (6888)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6891

Nem tudom mit értesz nagyon drágának. A "közönségesebb magok 150 ft körül vannak, a nemesebb F1 hibridek 400-600 Ft. Én általában a palántáimat szemenként vetem. Nem mindegy, hogy a szokásos 70 Ft-os, vagy piacon árusított 50-60 Ft-os magokat vetve fele sem kel ki. Érdekes módon a ZKI-s magok lealább 90%-osan kelnek. A szabadba vetett magjaimnak em mindegy, hogy lesem két hétig, és újra, vagy rá kell vetni. A nagyáruházak Blondyjai nálam is tiltólistásak, de nem igazán vagyok megelégedve a Garafarmmal sem.

Előzmény: Flanell (6889)
Flanell Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6890
Valószínűleg túl meleg volt a zellernek a fényhez képest, az ablakban is csak feleannyit kap, mint amit úgy igazából elvárna.

A gyümölcsfákkal nagy szerencsétek volt, ennél kevesebb miatt is elpusztulnak. Pl. ha fagyos időben kesztyű nélkül megfogja az ember, akkor hirtelen olvad ki, és ott elhal a kéreg.
Előzmény: peter513 (6880)
Flanell Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6889
A ZKI nagyon drága, de a fajtái direkt magyar viszonyokra vannak nemesítve.
A Rédei az olyan átlagos az én tapasztalatom szerint is, néha vannak vele gondok, rosszul kel, vagy nem fajtaazonos, Blondy-t pedig nem veszek, mióta egy nagy csomagos, legalább 1000 szemes céklamagból csak kb. 8 szál kelt ki vagy 150 méteren.
Oyabun Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6888
Köszönöm.
Különlegességeket honnan szoktatok beszerezni?
Esetleg van valakinek tapasztalata Bio vagy ökológia gazdálkodásból származó / régi fajta vetőmagokkal, illetve azok beszerzési forrásaival kapcsolatban?
Előzmény: il1321 (6886)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6887
Pont hasonlót akartam kérdezni. Ezek szerint inkább ZKI, ha valami különlegességre vágyom, akkor meg egyéb forrás.
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6886
Nekem nem keltek ki jól. Hiányosan, vagy sehogy.
CBNora Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6885
Vettem már, de nem emlékszem, milyenek voltak, valószínűleg nagy meglepetés nem ért. Blondy-féle paprikamagot viszont nem fogok venni. Tavaly az Elefántormány onnan származott, és pár tő csípőset termett. Az pedig édes paprika, máskor még nem is jártam így.
Kátya2 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6884
OK. Köszönöm !
Előzmény: Vezso (6882)
Oyabun Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6883
Rendelt már innen valaki vetőmagokat a Rédei Kertimag-tól?
Bárkinek bármilyen tapasztalata velük kapcsolatban?
Előre is köszönöm.
Oya
Előzmény: il1321 (6873)
Vezso Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6882

Szia!

Nagyon szívesen, bár nem tudom, hogy mikor megyünk haza, de még a hónapban biztosan. Az itt található emilcímen el tudsz érni.

Most olvastam vissza és vettem hogy tele van hibával a hozzászólásom. Ami talán nem érthető az az Ablak TV műsor akart lenni. :)

Előzmény: Kátya2 (6881)
Kátya2 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6881
Kedves Vezso!

Ne haragudj, hogy megkérdezem, és kérlek ne tekints tolakodónak. Nem tudnál apukádtól, 2-3 szem lugasparadicsom magot szerezni nekem is. Kevés a helyem
és ha ez valóban olyan finom, szeretném megpróbálni én is.

Előre is köszönöm válaszodat! (a nemlegest is)

Előzmény: Vezso (6877)
peter513 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6880
Tavaly decemberben vetettem zellert egy balkonládába. Olyan hamar megindult, hogy ki kellett tennem a hidegbe, mert túl nagy lett és eldőlt. Pedig ablakban volt, hogy kapjon fényt, szép sötétzöld lett. Szerintem most van itt az ideje, a kiültetés más kérdés.
peter513 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6879

22 éve ültettünk legalább 16 gyümölcsfát valamikor télen. Igaz akkor többnyire hó takarta be a talajt, és majd lefagyott kezünk lábunk. Felülre ökölnyi rögök kerültek hóval keverve. Mindegyik megeredt.

Természetesen megvárom, hogy kiengedjen a talaj, mert nem hajt a tatár.

Előzmény: Flanell (6875)
Vezso Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6878
Én két ünnep közt megpróbáltam kiültetni a karácsonyfát. Nem volt neki előre gödör. :) Most öntözgetem a pincében. :)
Vezso Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6877

Igen, nekem is te ajánlottad.

Kezdjük mondjuk a paradicsommal. A tavalyiakkal nem voltam nagyon megelégedve, főleg a Roma nem jött be, "se íze se bűze" mint a bolti spanyol paradicsomok. Volt még rumba, meg elánf1 meg 3f1. Ezek közül az elán jött be. A rumba az katasztrófa. Termés az végülis volt rajta, de a növény az szánalmasan nézett ki. Úgyhogy most az elánt és a korallt néztem ki. Enni is szeretjük, lecsót és paradicsomlevet is tett el a feleségem bőven. Másra eddig nem használtuk (szárítás, olajosan)

Van még egy faj, amit apától kaptam, sajnos nem tettem el belőle magot, de tőle megint fogok kapni és onnantól vigyázok rá, mint egy kincsre. Lugas paradicsom, a tetejét elcsíptem amikor már nem értem volna jobban el. A legfinomabb paradicsom amit eddig ettem, olyan mint egy tyúktojás. Méretre és alakra is. A kocsány felőli része kicsit később pirosodik. Egyszer apa fiatalkorában az ablakban egy kecskeméti figura mondta, hogy kifejlesztette ezt a pradicsomot és szívesen küld mindenkinek, akifelbéjlyegzett borítékot küld neki. Na akkor kapott 4db magot, azóta őrzi. Szóval ez is lesz. :)

Borsóból a rajnai törpét választottam, ezt ismerem és szeretjük, és ki akarom próbálni a sűrű vetést, amit itt leírtál, és arra talán ez jó. Többféle ebből nem lesz. Tavaly volt négyféle. Mind elvitte a zsizsik. :( Remélem most kifagy a környék összes zsizsikje!

A hagymát úgy döntöttem magról ültetem vegyesen a répával, mert tavaly az is kukacos volt. A vitézt választottam vörösnek mert ellenálló, lilahagymájuk meg csak a tétényi rubin van.

Karalábé korainak a Szentesi fóliás kék, későinek Gigant.

Paprika csípősnek kecskeszarv, édesnek start, főleg mert könnyen termeszthetőnek írják.

Na a többit majd következőben. :)

Előzmény: il1321 (6873)
vica46 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6876

Üdvözlök mindenkit

Én most találtalak meg titeket ,úgy szoktam ültetni a fokhagymát hogy teljesen megpucolom mert ami foltos vagy pöttyös azt nem ültetem el csak ami hibátlan fehér, azóta gomba és virusmentes a termés , amennyit kis kertbe ültet az ember, annyit érdemes megtisztitani ,lásd mit ültetsz   Vica

Flanell Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6875
Így van, ráérsz márciusban, kizárólag fagymentes időben.
Most különben is vagy 20 cm mélységben át van fagyva a talaj, nagyobb mennyiségű dinamitra lenne szükséged a gödörásáshoz.
Előzmény: peter513 (6867)
il1321 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6874

Igen vetheted. A zellert január első felében vetni kell. Nagyon ne takard be, mert kell fény a csírázásához. Viszont minden nap érdemes nagyon enyhén fújóval nedvesíteni, ki nem száradjon, mert soká csírázik ki.

Tényleg egyre közelebb van a tavasz.:))

Tavaly az ősz, és a tavaszi fokhagyma nem valami jól sikerült. De mások is panaszkodtak. Bizonyára nem kedvezett neki az időjárás. Én a tavaszi Makóit ajánlom, zöld dobozban árulják.

Előzmény: Gox (6872)
il1321 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6873

Elkezdtem nézegetni a ZKI honlapját és szemezgettem a fajtákból. Van valakinek tapasztalata velük?

Éni ezen az oldalon mindíg őket ajánlottam elsőnek, ha lehet, csak ezeket a magokat használom.

Van kedve valakinek elbeszélgetni arról, hogy miből milyen fajtát érdmes ültetni?

Milyen növények érdekelnek?:)

Előzmény: Vezso (6871)
Gox Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6872

Odáig jutotam eddig, hogy felírtam a mag készletemet.Sárgarépát kell vennem, az biztos.Jó fajta tavaszi fokhagyma is kellene, mert a tavalyi olyan volt, hogy még a gerezdek is gerezdekből álltak!

El lehet már vetni a zellert palántának?

Előzmény: Vezso (6871)
Vezso Creative Commons License 2009.01.10 0 0 6871

Elkezdtem nézegetni a ZKI honlapját és szemezgettem a fajtákból. Van valakinek tapasztalata velük? Van kedve valakinek elbeszélgetni arról, hogy miből milyen fajtát érdmes ültetni?

Végül is lassan kezdődik!

:)

Gox Creative Commons License 2009.01.09 0 0 6870

Szia!

Ilyenkor ne ültess semmit.Vegyszerezni sem lehet, mert a Basudinnak a talajba kell kerülni, ahol megfelelő hőmérsékleti és nedvességi viszonyok között gázosodni tud.

peter513 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 6869
A régi fa tuskóját kiszedtem, és körbe 30-40 cm-en a gyökereket. Ami ezen a körön kívül bennaradt, az hajtott ki több helyen. Több ilyen kis fácskának a töve alatt arányos új gyökérzet van.
Előzmény: Vezso (6868)
Vezso Creative Commons License 2009.01.09 0 0 6868

Szia!

Nem volt teljesen világos, ha az öreg fának közvetlenül a tövében nőtt ki, akkor az nem lesz túl életképes, mert nincs saját gyökere.

Egyébbként is korán van szerintem átültetni.

peter513 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 6867

Tudom, hogy ősszel a legjobb elültetni a fákat, mert akkor a tavaszi ültetéshez képest 1 évet nyerünk.

Van 1 szilvafám, ami pár éve jött elő, amikor kivágtam egy régit. (Apró, hosszúkás szemű, nagyon finom és édes.) Azt már támadták a kártevők a törzsének a fele sem élt, teljesen féloldalasra fejlődött... Szóval ez a fa már majdnem 1 ujjnyi vastag. Ha még ebbe a hónapba átültetem, akkor fejlődik rendesen idén?

Basudint érdemes szórni köré? Tudom, hogy talajfertőtlenítő, de két héttel az ültetés előtt javasolják, én meg szeretném annyival is előbb ültetni. A fagyott talajra félek kiszórni, nehogy felegyék a madarak. Szóval amint felolvad a talaj, már ültetem is.

Oyabun Creative Commons License 2009.01.07 0 0 6866
Én a IX. kerületben termesztek paradicsomot, bacsalikomot, metélőhagymát, kiwit stb. a 4-5 emeleti erélyeimen az egész család legnagyobb megelégedésére. Lehet, hogy csak a légszennnyezettség miatt - de a saját paradicsomjaink messze a legfinomabbak.
Előzmény: batman1 (6864)
CBNora Creative Commons License 2009.01.05 0 0 6865
Szerintem ezen ne izgasd magad. Az ötödiken már annyira nem lehet szennyezett a levegő. Egyébként a káros anyagok legkevésbé a termésekben halmozódnak föl, azok a legbiztonságosabbak. A káros anyagakat legobban a levelek halmozzák föl, úgyhogy ha biztosra akarsz menni, inkább paradicsom, mint saláta. De ami egy teraszon megterem, az nem fog semmiből se ártani. Eheted a snidlinget is.
Előzmény: batman1 (6864)
batman1 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 6864

Helló,

Szeretnék a teraszon termeszteni ehető növényeket. Mivel a X. kerületben lakom (az 5. emeleten) ezért nem vagyok biztos benne, hogy a termések ehetőek maradnak. Az a gyanúm hogy a légszennyezettség miatt annyi káros anyag halmozódik fel egy-egy paradicsomban, hagymában, stb., hogy egészségtelenné válik. Van valakinek valami tapasztalata erről? Vagy inkább maradjak a díszhagymánál?

Kösz!

Batman

CBNora Creative Commons License 2009.01.04 0 0 6863
Próbaképpen vetettem sárga céklát. Ma főztem belőle először. Finom édes, Versegi H. Oszkár, a szobamacska is megevett belőle néhány pici darabkát.
Saláta lett belőle tejföllel, mustárral, pici mézzel, kukoricával és keménytojással.

Hesperos Creative Commons License 2009.01.01 0 0 6862
Sikerekben gazdag, Boldog Új Évet kívánok nektek!
il1321 Creative Commons License 2008.12.31 0 0 6861

Boldog Új Évet Kivánok Mindenkinek!

CBNora Creative Commons License 2008.12.25 0 0 6860
Boldog karácsonyt!

Hesperos Creative Commons License 2008.12.24 0 0 6859
Békés, boldog Karácsonyt kívánok Nektek!
il1321 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 6858
Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánok minden topictársnak.
Vezso Creative Commons License 2008.12.24 0 0 6857
2008.12.21Itt a kép is. :)
Előzmény: Vezso (6856)
Vezso Creative Commons License 2008.12.24 0 0 6856

Sziasztok!

Ezt a képet 21-én csináltam. :)

Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek!

HTWWW Creative Commons License 2008.12.23 0 0 6855
Köszönöm a segítséget!
Előzmény: il1321 (6854)
il1321 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 6854

Használd nyugodtan, de csak a tiszta fahamut.

Ide idézem a korábbi hozzászólásokból, ami rá vonatkozik.

Nézd át:

http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9108176&aq_ext=1&aq_text=fahamu

Előzmény: HTWWW (6853)
HTWWW Creative Commons License 2008.12.23 0 0 6853
Tiszteletem a kertbarátoknak!

Csupán azt szeretném megtudni, hogy a fahamu milyen hatással van a földre?
CBNora Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6852
Tényleg áttelel. Egyszer bent hagytam télire. Nem lett semmi baja, csak mikor megfagyott a talaj, nem tudtunk szedni belőle. Tavasszal meg nagyon hamar magszárba ment, és megkeményedett a belseje. Úgyhogy érdemesebb legalábbis a legnagyobb részét kiszedni.
Előzmény: kertészboy (6851)
kertészboy Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6851
Az ételízesítőket gyártók jobban szeretik a "vegetába" a pasztinákot szárítani, mert fehérebbre szárad mint a petrezselyem. Valahol olvastam, hogy a szabadban is áttelel.
Előzmény: CBNora (6843)
Akka81 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6850

Szia!

Ajánlom ezt az oldalt:

OMMI zöldborsó

Sok jó dolgot lehet itt megtudni a fajtákról.

Üdv

Előzmény: Hesperos (6845)
földtúró Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6849
Sziasztok!

Régen nem írtam már ebbe a fórumba, de rendszeresen olvaslak Benneteket!
Ezekre a téli, nyugisabb napokra ajánlok egy kis "néznivalót" a youtube-on.
Egy kaliforniai, pasadenai családról szól, akik a városi kis kertjükben minden négyzetcentimétert kihasználva megtermelik az élelmüket, sőt, a környékbeli éttermeknek is adnak el friss zöldséget.
Saját honlapjuk is van, amelyen részletesen meg lehet ismerni őket és életüket (sajna csak angolul).
www.pathtofreedom.com

A www.youtube.com -on pedig be kell írni a keresőbe, hogy "dervaes", és 32 videó szól róluk.
Engem nagyon magával ragadott az, amit csinálnak, hátha más is kedvet kap itthon hozzá...
Hesperos Creative Commons License 2008.12.15 0 0 6848
Köszi, kipróbálom tavasszal.
Előzmény: Flanell (6846)
Vezso Creative Commons License 2008.12.14 0 0 6847
Köszi, ki fogom próbálni. :)
Előzmény: CBNora (6843)
Flanell Creative Commons License 2008.12.13 0 0 6846
Legkorábbi velőborsók: Léda, Marifon, Rapid, Frostiroy, amiket találtam. A tenyészidejük 70 nap körül van, vagyis átlagos március 15-i vetést feltételezve május végére, esetleg június elejére ki lehet szedni őket.
Előzmény: Hesperos (6845)
Hesperos Creative Commons License 2008.12.13 0 0 6845
A hagyma engem is érdekelne hogy érdemes e még, illetve hogy tud e valamelyikőtök egy nagyon korai borsót amiből érdemes is vetni. Jövőre sokkal több borsót szeretnék vetni de mire a paradicsompalánták kiültethetővé válnak (Legeslegkésőbb június eleje) ki kéne vennem mert a helyére ültetném a paradicsomot és a fűszerpaprikát. Erre valami ötlet?
peter513 Creative Commons License 2008.12.13 0 0 6844
Eléggé eltoltam az időmet ősszel, vagy elég vizes volt a talaj. Most lenne egy kis időm, érdemes télálló hagymát duggatni? Tavaly október végén került a földbe.
CBNora Creative Commons License 2008.12.09 0 0 6843
Talán közelebb áll a petrezselyemhez, de tulajdonképpen egyikre sem. Jellegzetes íze van, édesebb, mint a sárgarépa és hamarabb puhára fő. Én nyersen nem szeretem, de kóstold meg. Zöldborsólevesbe, lencséhez, babhoz szeretem, meg önállóan pl. majonézes pasztináknak vagy csak mikróban puhítva tejföllel, esetleg pici fokhagymával. A húslevest elcukrozná.
Előzmény: Vezso (6842)
Vezso Creative Commons License 2008.12.08 0 0 6842
Erre kíváncsi vagyok, egyszer ki fogom próbálni. Én a petrezsejmet nagyon szeretem főve, a répát viszont csak nyersen, főve túl édes. A pasztinák melyikre hasonlít inkább?
Előzmény: CBNora (6841)
CBNora Creative Commons License 2008.12.08 0 0 6841
Ma kiszedtem a pasztinákot. Egyetlen 7 méter hosszú sor volt. Egy 10 cm magas rekesz púposan tele lett, egy 30 centis félig, egy kettő közötti majdnem teljesen tele. Ahol túl sűrű volt, lapok préselődtek a gyökérre, de egész rendesen megnőtt. Mindig megállapítom, hogy ez a legkiadósabb, legstrapabíróbb gyökérzöldség. A tárolással se szokott gond lenni.
Az a baj, hogy ezt mind egyedül kéne megennem, a férjem nem szereti. Osztogatni kell majd az ismerősöknek.
Vezso Creative Commons License 2008.12.02 0 0 6840

Komolyan gondoltam, mégha ciki is. Nem tudom, hogy végbe megy-e benne idővel valamilyen reakció, ami aztán értéktelenné teszi.

Hogy a hordó szétfagyna-e, nem tudom, de inkább kilocsolom a hétvégén.

Köszi

Előzmény: il1321 (6838)
il1321 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 6839

fagyás sem árt neki,

A lének nem is, csak az edénynek.

Előzmény: Matykoka (6834)
il1321 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 6838

Ha nem félsz attól, hogy el fogja az edényedet a fagy deformálni, vagy elrepeszteni. Egy hordóban a víz akár fenékig is megfagyhat, szétfeszítve az edényt.

De miért kell ebből ekkroa gondot csinálni? :))

-kilocsolod az ágyásra- a tápanyag ott lesz jövőre benne.

-kihordod a komposztra- ott lesz benne jövőre.

-vagy öntözd be vele az örökzöld növényeidet, azoknak ilyenkor is szükségük van csapadékra

-Jövőre hordod ki, az edényből. (ha nem fagy szét:)

Ott lesz majd tavasszal a friss. .

(nem is írtam eddig a kérdésedre, mert azt hittem, nem gondolod komolyan:)))

Előzmény: Vezso (6837)
Vezso Creative Commons License 2008.12.02 0 0 6837

Jaaa, úgy is lehet? :)

szóval szerinted inkább öntsem ki és tavasszal csináljak újat?

Előzmény: il1321 (6836)
il1321 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 6836

inkább nem emelem fel

vödör?:)))

Előzmény: Vezso (6835)
Vezso Creative Commons License 2008.12.02 0 0 6835
Kösz szépen, bíztam benne, hogy ez az igazság. Én inkább nem emelem fel a 200 lityis hordót, hogy a komposztra önthessem. :))
Előzmény: Matykoka (6834)
Matykoka Creative Commons License 2008.12.02 0 0 6834
Én azt olvastam, hogy még a fagyás sem árt neki, jövőre ugyanolyan jó lesz. Bár az én uram a nagy őszi rendrakásban ráöntötte a megmaradt lötyimet a komposztra.
Előzmény: Vezso (6833)
Vezso Creative Commons License 2008.11.29 0 0 6833

Hi!

Maradt egy fél hordó csalán lé trágyám, mit csináljak vele? Jövőre jó lesz még az, vagy öntsem ki?

Flanell Creative Commons License 2008.11.28 0 0 6832
A petrezselymet és a sarjadékhagymát kár lecsupaszítani, a száraz lomb is védi a hidegtől, tavasszal hamarabb kezd hajtani. Betakarni meg felesleges a hagymát, még soha nem fagyott ki. Mondjuk, így hosszabb lesz a fehér része. A nagyobb fagyok után leáll a levelek növekedése.
A petrezselyem kétéves növény, első évben kikel és megnő, a második évben virágzik, magot érlel és elpusztul.
Előzmény: bayliss (6831)
bayliss Creative Commons License 2008.11.24 0 0 6831
Sziasztok!

Köszi szépen a választ!Ma kint voltunk a telken,úgyanis ez egy hétvégi ház ahol van a telkünk.Szóval levágtam a petrezselyem zöldet.Azt nem mondom,hogy teljesen elsárgult,mert még lehetett róla szedni,de ebben az évben már úgysem megyünk ki ezért gondoltam jobb lesz így neki.:)Egyébként idén ültettem csoda szép volt és nem virágzott.
Ha még arra tudnátok választ adni,hogy a sarjadékhagymával ilyenkor ősszel mi a teendő?Én azt is levágtam és betakartam (kb.2 hete)de kb.1 hét után ki is hajtott.
Köszi szépen a segítséget!
Valószínű,hogy én is többet fogok itt serte-pertélkedni,mert nagyon szeretek kertészkedni.Az egész nyarat a telken töltöttük és csak a földet túrtam,mint egy vakond.:D

Üdv:Gyöngyi
CBNora Creative Commons License 2008.11.23 0 0 6830
A hideg, vagy valami más baja van. Mi nagyon hideg helyen lakunk, többször volt már -7 °C körül hajnalban, de még teljesen zöldek.
Tényleg hamar kezd felmagzani, de elég sokáig szoktam a virágzó szárról is leveleket csipkedni, nagyjából az újig kitart. Finom illatos virágja van, hemzsegnek rajta a szép színes bogarak, úgyhogy valamennyit érdemes meghagyni. Nálunk majdnem mindig elszórt magból kel a metélő petrezselyem, ritkán kell vetni.
Előzmény: bayliss (6828)
Kert-barát Creative Commons License 2008.11.23 0 0 6829

Gyakorlatilag teljesen mindegy. Ha most nem vágod le, akkor leszárad és tavasszal kell levágnod. Mindenképpen ki fog hajtani tavaszra. De fel is fog magozni gyorsan.

KB

Előzmény: bayliss (6828)
bayliss Creative Commons License 2008.11.23 0 0 6828
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!Tavasszal ültettem metélő petrezselymet,amiből még nemrég szedtem.Kérdésem az lenne,hogy mit kell vele csinálni,mert kicsit már szegény kezd elsárgulni,gondolom a hideg az oka.Sztetek teljesen vágjam le a szárát és tavasszal majd kihajt vagy hagyjam igy ahogy van???
Sagítségetek előre is köszönöm!
Gyöngyi
Lora1213 Creative Commons License 2008.11.15 0 0 6827
Köszi, akkor marad a tavasz. Csak az a baj hogy akkor már hamar megtalálja a hagymalégy.
Előzmény: il1321 (6824)
il1321 Creative Commons License 2008.11.15 0 0 6826
Azért írtam, hogy fel fog magzani. Ha hideg éri a sima vöröshagyma is felmagzik.
Előzmény: CBNora (6825)
CBNora Creative Commons License 2008.11.14 0 0 6825
Tavaly dugdostam összel (na nem is annyira ősszel, decemberben) a fóliába újhagymának lila és Stuttgarti dughagymát, egyszerre. A lila mind felmagzott, amit nem sikerült időben megenni, a Stuttgarti nem. Persze lehet, hogy véletlenül sikerült így, de idén próbálok Stuttgartit szerezni, hátha máskor is kevésbé magzik fel.
Előzmény: il1321 (6824)
il1321 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 6824
Lila dughagymát inkább majd rendes lilahagymának érdemes tavasszal. De, ha neked korai zöldhagymának kell, ebben a jó időben még lehet dugdosni, de azt majd zölden kell felszedni, mert a hideghatás miatt majd felmagzana.
Előzmény: Lora1213 (6823)
Lora1213 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 6823
Szia! Ma vettem a piacon nagyon szép, apró lila dughagymát. Mit gondolsz el lehet még ültetni, vagy maradjon tavaszra a dolog?
Előzmény: il1321 (6822)
il1321 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 6822
Fogyaszásra fel kell szedni. A gyökgumósok fagy hatására elvesztik az ízüket. Magnak takarással áttelelhet.
Előzmény: peter513 (6821)
peter513 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 6821
A cékla mennyire fagyérzékeny?
il1321 Creative Commons License 2008.11.05 0 0 6820

Mai képek a növényházból, egy másik topicra tettem először őket:

ITT vannak

és

Néhány kertrészlet
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.11.04 0 0 6819

Nagyon szépen köszönöm! Pont erre vágytam:)

Előzmény: il1321 (6818)
il1321 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6818
Előzmény: Zsuzsuci (6816)
Aminah Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6817
Köszönöm!!!!

Büdöskét nem nagyon merek ültetni, mert rengeteg csigánk van. Amik különben - valami rejtélyes okból eddig nem mentek be a veteményesbe, csak a füvön legelésztek...nem is értem...na nem mintha hiányoznának onnan! Csak olvastam, hogy a büdöskére nagyon buknak, félek becsalogatom őket oda is.
Lehet különben, hogy a békák segítenek be, mióta olvastam, hogy csigákat és azok tojásait is eszik, a személyes védelmem alatt áll az összes béka. Nem is beszélve róla, hogy az egyetlen állat, amitől UNDORODOM...brrrr... az a csiga...ÁÁÁÁÁ....(na mi a fiam jele az oviban? Csigabiga! :-)))

Előzmény: il1321 (6814)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6816

Sziasztok!

Olvasgatni szoktalak benneteket, mert nagyon szeretek kertészkedni.

Kérdésem lenne:Van valakinek tapasztalata, mi a titka annak, hogy a kelbimbó jó sikerüljön?Megnőjön,kemény maradjon, ne lazuljon fel? Valahol olvastam róla, de nem tudom felidézni.

Évek óta most vetettem újra, de nem tűnik elég bíztatónak.

Köszi a segítséget!

Látom, titeket se nagyon zavar, hogy ősz van. Egy kertkedvelőnek mindig van mire készülődnie.:)

il1321 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6815
Talajtakarással nem próbálkoztál? Elsősorban növénnyel, szalmával, szénával. Mert a homok nem tartja a vizet.
Előzmény: Hesperos (6810)
il1321 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6814

Folytatom másik részben, mert kicsit hosszú lett:)

A társíthatóságből lehet következtetni arra is, milyen növény előtt mit érdemes vetni elő, illetve utó növénynek.

A kert betetlepítésénél lehetőség szerint alkalmazni kell a vetésforgó szabályait.

Négy részre osztva a kertet. A negyedikkel nem foglalkozunk most külön, mert ide mennek az évelők, és több évig egy helyen maradó növények.

A kert első részébe, az ágyásban keresztbe, 20 cm sortávra vetheted a sárgarépát, petrezselymet, fokhagymát,vöröshagymát, retket, korai céklát, amikor már rá lehet menni a talajra, márciustól. A juliusban felszabaduló hagymafélék helyére kései karfiot, kései kelkáposztát lehet ültetni. Másik két ágyás fenntartható a paprika és paradicsom részére. Ez is attól függ, hogy mennyire van szükséged belőle. Ide kiültertésig fejes salátát, jégsalátát, korai karalábét, korai zöldborsót lehet vetni.  Elveted a borsót, és ha majd felszedted, a helyére lehet uborkát, meg olyan paprikát ültetni, amelyiket később használsz föl. A harmadik harmad a káposztafélék, uborka, krumpli, kukorica részére. A kelkáposzta, vöröskáposzta az egyik ágyásba, hosszába 40 cm sortávra, így az 1,20 m széles ágyásba 3 sor fér el hosszában. Egy sor vörös káposzta, egy sor kekáposzta, korai karfiol. A középső sorba védőnövénynek zeller. A sorok szélére szintén védőnövénynek bazsalikom.  Az ágyás szélére, északi oldalra egy sor csemegekukorica, ami védi az uborkát, és néhány tő krumpli meg zöldbab,ami termelhető a kukoricával. Az uborka másik oldalára védőnövénynek néhány tő bazsalikom, és sorba kapor. Ezt a beosztást lehet eggyel mindig eltolni évente, trágyázni a második és harmadik táblát kell. A korábban lekerülő növények helyére vethető juliusban kései cékla, őszi és téli fekte retek, kerekrépa.

Koraiak: répa, petrezselyem, retek, saláta, zöldhagyma, vöröshagyma magról, karalábé, tavaszi fokhagyma. korai zöldborsó. Még korán vetem a büdöskét, körömvirágot. Ez általában március. Később ahogy a hőmérséklet engedi, még zöldborsó, újabb csapat karalábé, cékla, palántázva korai kelkáposzta, vörös és korai fejes káposzta, brokkoli, póréhagyma, zeller, fűszernövények. Csak palántról nevelem a paprikát, paradicsomot, padlizsánt, uborkát, cukkínit, kései káposztát, brokkolit, karfiolt. Késeinek, juliusban vetek még céklát, őszi és fekete retket, kései karalábét, duggatok zöldhagymának valót. De biztos van amit kihagytam.

A később bevetésre kerülő kinti ágyások szélébe tavasszal mindíg szoktam vetni egy magkeveréket évek óta, amit később ha útban van ki lehet vágni. A termések felhasználhatók. A következőkből áll: körömvirág, büdöske, kapor, fehér jégcsapretek, karalábé. Ez addig a talajt takarja és haszna is van. A retekből mindíg hagyok felmagzani, így évek óta nem kell magot venni.

Végül a padlizsánról. A társíthatóságáról nem tudok írni, mert én üvegházban nevelem, mert nagyon melegigényes. Eddig bazsalikom volt mellé ültetve, és szép volt mindkettő. A bazsalikom még most is virágzik, a padlizsán pedig újra virágzik:))) (ebből persze már semmi sem lesz)A paradicsom rokona, társításnál annak szabályait lehet alkalmazni.

Előzmény: il1321 (6813)
il1321 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6813

Szia!

A növények társításáról:

Egyes növényeknek egymásra gyakorolt hatása eltérő. Vannak, amelyek egymásra pozitív, mások semleges hatással vannak, míg más növények nem viselik el egy egymás társaságát. (Akár az emberek)
A középkori kolostorkertekben a veteményeskertet erősen aromás növények szegélyezték, hogy a kártevőket távoltartsák. Ezt a módszert követik a biokertészek is. A növények társítása időben a vetésforgó alkalmazását jelenti, térben pedig a jó és rossz szomszédság figyelembevételével vegyeskultúrák kialakítását.
A büdöske (Tagetes), vagy a körömvirág (Calendula) a rózsa, paprika vagy a paradicsom közé ültetve magához vonzza a lebegőlegyeket, amelyek a peterakás előtti fehérjeszükségletüket az előbb említett két növény pollenjéből nyerik. Azonkívül , főleg a büdöskének a gyökével fonálféreg riasztó hatása van, ezért szoktam a répa és petrezselyem ágyásba ültetni, sőt a burgonyához ültetve is hasznos. A körömvirágot, mivel rendkívül sok magot hoz, zöldtrágyaként alkalmazom, amint már lejjebvalamelyik Hsz-ben írtam róla.
A bazsalikom erős aromájánál fogva elrisztja káros rovarokat, kevésbé alakul ki lisztharnat fertőzés, aromájának hatására jobb ízű lesz tőle a paradicsom, amivel fogyasztáskor is remekül összefér. A lisztharmat fertőzés csökkentésére uborkához is ültettem. Azonban későn, májusban lehet szabadföldbe kiülteteni, mert nagyon melegigényes. Magról szaporítjuk, palántának előnevelve. Lehet szakaszosan is. Én januártól havonta vetem. Így már van már néhány tő korai felhasználásra, és növényházi kiültetésre.
A vöröshagymát és a sárgarépát vegyesen ültethetjük , mert védik egymást a hagyma-és a répalégy támadása ellen, valamint a mélyen gyökerező répa kiválóan fejlődik a sekélyen gyökeresedő hagyma társaságában. Mivel a két növény gyökerei a talaj más-más rétegeit hálózza be, így nem versengenek egymással a tápanyagfelvételben. A lombozatuk is kiválóan összeillik, a hagyma karcsú magasra törő szárai alatt remekül elfér a sárgarépa levélzete.
A saláta megvédi a földibolhától az alá ültetett retket, karalábét. Szoktam néhány tő jégsalátát a káposzták közé is ültetni. A káposzta közelébe ültessünk büdöskét , mert átható "szagával" elriasztja a káposztalepkét. A zeller is hasonló hatású, azonkívül a lisztharmat fertőzés veszélyét is csökkenti. A büdöske gyomfojtó hatása miatt alkalmas még a gyomok visszaszorítára is.
A borsikafű, ami a babot megvédi a fekete levéltetűtől, a levesben fűszerként pedig emésztésjavító, a bab puffasztó hatását ellensúlyozza.
A Kukorica, főleg az északi és a szélirányba eső oldalon védi az uborkát és tökféléket, mert a magasabbra nővő kukorica megfelelő mikroklímát teremtve védi az alacsony, szélérzékeny növényeket. Az uborkánál ezt kaporszegéllyel is elérhetjük.
A kapor ritkásan keverve segíti a petrezselyem és a répa kelését, utánna pedig riasztó hatású.
Hasznos növénytársítás lehet, amikor a következő évre gondolva egy adott földterületre nitrogén szolgáltató pillangósokat ültetünk. (Pl borsó, bab)

Előzmény: Aminah (6812)
Aminah Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6812

Sziasztok!

Március óta nekünk is van kertünk, jó nagy, nagyon élvezem!:-)

A bioket topikban ajánlottak titeket, így kerültem ide:-) Teljesen kezdő vagyok, kapát idén tavassszal fogtam először a kezemben, mint minden kisgyerekes anyát, engem is elkapott a vegyszermentes őrület, szóval erjesztem a csalánlevet, kapálok, gyomlálok és küzdök a mezőgazdász családból származó férjemmel, aki mindent le akar permetezni, ő meg röhög rajtam, amikor visítozva ugrálok a kertben a csigák között :-)

Szóval az első tanulóéven már túlvagyok, nagyon élveztem, alig várom a tavaszt! Már tervezgetem a jövő évi veteményest.

Ajánljatok kérlek valamilyen előveteményt paradicsom, paprika, uborka, cékla és kelbimbó elé! Nem tudjátok véletlenül, hogy a padlizsán milyen szomszédokat szeret/utál?

kiseg Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6811

Szia Zsebi!

Olvastam, hogy Te ősszel már elveted a korai borsót. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen fajta alkalmas erre a célra?

Köszi kiseg

Előzmény: zsebi41 (5031)
Hesperos Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6810
Jó neked. Nálam az üres területeket locsolás nélkül elfújja a szél... Nagyon homokos a talaj nálunk.
Előzmény: kétbalkéz (6809)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6809
Nekünk nem agyagos a talaj, hanem nagyon sötét, laza szerkezetű humuszos, viszont egy kis völgynek gyakorlatilag a legalján fekszik, az erdő közepén, így jó a vízellátottsága, a fű is olyan kövérre nő a veteményes mellett, hogy sokszor a fűkasza damilja alig bír el vele:-) Idén nyáron gyakorlatilag nem is kellett locsolnom semmit:-)
Előzmény: Flanell (6808)
Flanell Creative Commons License 2008.10.24 0 0 6808
Vagy 20 éve agyagos domboldalon nekünk is volt hasonló. Az jobban tartja a nedvességet, mint a jelenlegi humuszos.
Előzmény: kétbalkéz (6807)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.10.24 0 0 6807
:-)) Nem öntöztem, idén nyáron felénk elég sok eső esett. Nantit és Danwerset vetettem, az utóbbiból kerültek ki ezek a nagy példányok, bár lehet, hogy a Nanti is megnőtt volna, de azt nyári fogyasztásra szántam, így abból őszre nem nagyon maradt. Ráadásul nem is ritkítottam őket, egymás hegyén-hátán nőttek meg ekkorára. Az előző tulaj is azt mondta, hogy a répák még akkor is gyönyörűre nőttek, ha csak a háta mögé hajigálta el a magokat:-))
És ami a lényeg, sem vegyszert, sem műtrágyát nem látott:-)
Előzmény: Flanell (6804)
fügés Creative Commons License 2008.10.24 0 0 6806
Feltétlenül szedd ki ugyanis, ha megfagy a sárgarépa akkor tönkre megy.
Előzmény: Mezőgazda (6805)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.10.24 0 0 6805
sziasztok

Azt szeretném kérdezni,hogy a konyhakertben a sárgarépát fel kell most szedni vagy maradhat tavaszig a földben?
Flanell Creative Commons License 2008.10.23 0 0 6804
Mit műveltél ezekkel, hogy így megnőttek? :)
Öntözted?
Milyen fajta?
Előzmény: kétbalkéz (6756)
Flanell Creative Commons License 2008.10.23 0 0 6803
Bocsi, nem nagyon neteztem mostanában. :)
A hónapos retket szeptember elején-közepén vetem, ahogy eszembe jut.
Ilyen jól még soha nem jött be, mint idén. Már vagy 3 hete szedem, még eladásra is jut pár csomó. Még most is vajpuha, csak nő, csak nő...
Tavasszal mindig csak az eleje lesz jó, a vége apró marad, felmagzik, bezzeg most egymás után megnő mind, egy apró sem marad.
Előzmény: eper96 (6771)
Flanell Creative Commons License 2008.10.23 0 0 6802
Nálunk is volt már fagy, nem tudom, mennyi, de semmi nem fagyott el, még a paprika sem.
Előzmény: CBNora (6789)
Flanell Creative Commons License 2008.10.23 0 0 6801
A gyökérzöldségek kiszedését nem szabad elkapkodni, nem melegigényesek, és ebben az őszi párás időben nagyon nőnek. Kiszedve meg egyből elkezdenek fonnyadni, jobb, ha rövidebb ideig telelnek.
A répa bírja legkevésbé a fagyot, bár már azt is bányásztam novemberben fagyos földből, és nem lett baja.
Zöldséget szoktam is benne hagyni, garantáltan áttelel, tavasszal korán van petrezselyemzöld, és a gyökere is jó ízt ad a levesnek, csak fás lesz egy idő után, megenni nem jó, csak ameddig még nem megy maxárba.
A zeller nagyobb teleken elfagyhat.
Még semelyik nincs mind kiszedve.
Előzmény: peter513 (6794)
Flanell Creative Commons License 2008.10.23 0 0 6800
Ahogy CBNora írja, az egyszertermőt egyből letermés után ki kell vágni. Jobban fog fejlődni az új hajtás, könnyebb tisztán tartani, meg a betegségek sem tudnak annyira átmenni a régiről.
Előzmény: peter513 (6792)
Flanell Creative Commons License 2008.10.23 0 0 6799
Az Autumn Bliss-nek NAGYON intenzív a málnaíze. :) Szinte már vadmálnaszerűen. Amikor az első termés van, az egyszertermővel együtt, akkor az összes poloska erre megy rá, az egyszertermőn alig akad. Ezért is hagyom meg tavasszal pár szemre ezt a fajtát. Mert nekem a hagyományos egyszertermő sokkal jobban ízlik, sokkal édesebb. Ilyenkor viszont ez is jó, mikor már nem sok fajta gyümölcs van.
Előzmény: kisszszoros (6796)
Hesperos Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6798
A répát még én sem szedtem fel, és még a zeller is kinn van, csak a levelét vágtam vissza. Tulajdon képpen csak azért van még benn mert nem volt időm megcsinálni. Majd hétvégén szedem fel ha minden jól megy.
Előzmény: CBNora (6795)
CBNora Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6797
Nem nagyon tudom mással összehasonlítani, mert nekünk csak ez van, és máshonnan valót nem nagyon eszünk. Mi szeretjük, és jó szívós növény.
Talán majd Flanell beszámol, neki van többféle málnája.
Előzmény: kisszszoros (6796)
kisszszoros Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6796
milyen intenzív a málnaíze az autumn bliss-nek? Tegnap ültettem 5 tövet, és a gyerek már azzal nyúz, hogy csináljunk málnalekvárt.... :-)
Előzmény: CBNora (6793)
CBNora Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6795
Még nem szedtem fel, de szerintem legtöbben már felszedték. Én mindent elég későn szoktam, de tapasztalatom csak srépával és pasztinákkal van, a zellert nem szeretem, petrezselyem gyökeret se nagyon használok. A sárgarépának az első éjszakai fagyok nem ártanak, a pasztinák még kint is áttelel, csak nem érdemes bent hagyni, mert tavasszal korán magszárba megy és kemény lesz. A fagyott talajból meg úgyse lehet kiszedni.
Előzmény: peter513 (6794)
peter513 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6794

Tavalyelőtt vettem vagy 15 vesszőt, modták többen hogy vágjam vissza, de nem tettem, de bőségesen locsoltam. Tavaly termett bőven, és rengeteg hajtást hozott. Idén alig termett, pedig vessző volt.

Más kérdés: A répát zöldséget, zellert mikor érdemes felszedni? Nálunk még nem volt fagy, és még ebben az időben is fejlődnek a növények.

Előzmény: CBNora (6793)
CBNora Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6793
Én is tavasszal szoktam, de szerintem is ki lehet metszeni, ha letermett. Csak olyankor csomó minden mással kell foglalkozni, a málna meg ráér.
Nekünk Autumn Bliss van, annál kétszer is terem egy vessző, így csak azt metszem ki, amelyik már másodszor terem. Ezek őszre sokszor maguktól is elszáradnak. Sok helyen azt írják, hogy összel teljesen vágjuk vissza, de mi inkább hagyjuk kétszer teremni, és teljesen jónak tűnik így.
Előzmény: peter513 (6792)
peter513 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6792

A málna letermett hajtásait mikor lehet kivágni?

Eddig tavasszal foglalkoztam vele, de nemrég hallottam, hogy amint letermett, egyből ki lehet metszeni.

CBNora Creative Commons License 2008.10.19 0 0 6791
Nekünk is van Müncheni sör, szép nagyok, lehetne azt is enni, csak ott a jégcsap, amit meg KELL enni, mert nem áll el.
A téli retkeket a fagyokig nem takarom fátyolfóliával, nyáron túl meleg is lenne. Így mindig kukacos lesz valamennyire. Általában november végén szedem fel, addig fátyolfólia alatt nem fagy meg, ha csak éjszakai fagyok vannak, és mínusz 6-8 fok alá nem megy a hőmérséklet. Ha hidegebb várható, fölszedem. Felszedéskor már kukac nem szokott lenni bennük, de a járatokat lehet látni, a falát már héj borítja. Gondolom, ilyenkorra már bebábozódnak a kukacok, és valószínűleg a talajba költöznek, mert bábot még sose találtunk a retkekben. Következő évben mindig máshol van a retek, így a talajban áttelelő bábok nem jelentenek problémát. A tavaszi retek mindig fátyolfólia alatt van valahol máshol, így nem férnek hozzá a kikelő legyek.
A pincében tényleg eláll tavaszig.
Előzmény: jacsoj (6790)
jacsoj Creative Commons License 2008.10.19 0 0 6790
Igazán sajnállak benneteket, ha már ilyenkor fagy van, remélem nálunk a következő holdtöltéig (nov.15) nem lesz.
Van téli retkem, müncheni sör, már lehet fogyasztani. Mit jelent az, hogy kiköltöznek a kukacok? Talán a hideg időt nem bírják? Gondolom a fagyok előtt fel kell szedni, és akkor a pincébe kibírja tavaszig?
Előzmény: CBNora (6789)
CBNora Creative Commons License 2008.10.18 0 0 6789
Nálunk -2,9 °C volt. A veteményesben semmi nem fagyott meg. Nekünk még van jégcsap retek, nemrég kezdtük enni, némi felmagzóban lévő, de még ehető saláta, a fóliában sok paprika. A gyökérzöldségeket meg a téli retket és a céklát sem szedtem még fel. Ki kell előbb takarítani a pincét, de mindig van kint valami sürgősebb tennivaló. A téli retkekből meg jobb, ha előbb kiköltöznek a kukacok, és utána szedem föl. Úgy már elállnak tavaszig. A káposztarépát meg megpróbálom idén is kint áttelelteni, akkor mindig lehet róluk friss levelet is szedni.
Sok levélpetrezselyem kikelt magától, szerencsére éppen jó helyen. Remélem áttelelnek, akkor a petrezselyemmel már nem kell foglalkozni tavasszal.
Délután betakartam a retkeket és a céklát fátyolfóliával, csak jobb, ha nem fagy meg annyira a levelük. Holnapra még hidegebb várható.
Ma vettünk két piros és egy feketeribizli bokrot, hétfőn elültetem. A régebbiek nagyon sínylődnek a homokon, ezeket most a nedvesebb, kötöttebb talajú részre szánom.
Előzmény: Hesperos (6788)
Hesperos Creative Commons License 2008.10.18 0 0 6788
Sziasztok!

Régen jártam már erre, de mióta elkezdődött az iskola megszaporodtak a teendőim. A kertben már csak céklám van, nemsokára azt is felszedem és felrotálom az egészet. Vettem 5 tyúkot télre, mielőtt rotálnék még őket is kieresztem had szedegessék össze a maradék zöldet. A meggyfáim szépek, amelyiknek nagyon rossz helyen volt ága azt lemetszettem róla. Az összes ültetett málnám és szedrem megmarad úgy néz ki, és a ribizlibokrok is életben maradtak. Most hogy már "fagyok" vannak (ma reggel -0,6 fok volt), leeresztem a vizet a csepegtető rendszerből és a hordókat elteszem télire fedett helyre. A csöveket úgy gondolom üresen kinn hagyom, nem hinném hogy bármi bajuk lenne.

Ennyit most tömören, további szép hétvégét, már ami még megmaradt belőle.
lush green foliage Creative Commons License 2008.10.15 0 0 6787

ha a kertedben megnőnek ekkorára (ld. kép) a zöldségek, ideje elgondolkoznod új szerszámok beszerzésén a betakarítás előtt. :)

peter513 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6786
A trágyázást skót mintára oldottam meg, de száraz időben hetente legalább fél vödör vizet kapott. Tudom, hogy nem volt sok, de nem száradt ki, és féltem, hogy a túlöntözéstől kipusztul.
Előzmény: jacsoj (6785)
jacsoj Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6785
Az oltott diófa a 3.-4. évben már megmutatja a termését. Természetesen, ha megfelelő erőben van. Nálad sínylődik a facsemete, ezért nem tudod, mi legyen vele, mert nem nő a hajtása.
Megoldás: egy furik istállótrágyát a gyökere környezetébe be kell ásni most ősszel.
A hajtásokat ráérsz válogatni akkor, ha lesz miből. A sérülést a fa benövi.
Jövőre májusban nem árt hetente egy vödör vízzel meglocsolni.
Előzmény: peter513 (6783)
CBNora Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6784

Az egész attól is függ, hogy a nemes rész hajtott ki, vagy az alany.

De amiket leírsz, annak alapján lehet, hogy az új fa lenne a legjobb.

Az almafáinknak egész alacsonyan kezdődik a lomkoronája, kehely alakúra alakították annak idején, ahogy az őszibarackot szokás. Valószínűleg sűrűn csuklik az előző gazdájuk, mikor valamit a fák alatt próbálok csinálni. Még a hullott almát sem tudom úgy összeszedni, hogy le ne szednék a kontyomat, a fűnyírásról meg még nem beszéltem...

Előzmény: peter513 (6783)
peter513 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6783

Diófa metszéssel kapcsolatos kérdésem van:

1. Vettem egy dió oltványt valamelyik tavaszon, elültettem.

2. Következő tavaszra a méteres fácskának a felső 40 centis része elszáradt, nem is hajtott ki. Hozott egy oldalhajtást. (Mikor látttam, hogy itt nem lesz semmi, levágtam, ekkor már a friss hajtás legalább 15 centis volt.)

3. Rákövetkező évben a hajtás oldalából megjelent egy másik hajtás, ami egy év alatt majdnem akkora, mint az első két év alatt.

Melyiket vágjam le? Amelyik 2 év alatt kb 50 centisre nőtt, vagy azt amelyik 1 év alatt 45 centis.

Szerintem nem 50-60 centis magasságban kellene kialakítani a lombkoronát.

Csak most láttam meg a fa törzsén, hogy egy lukszerű bemélyedés van 30 centis magasságban. A faiskolában vagy a termesztőnél levághattak egy ágat, ami maradványa mostanra elporlott, és a hüvelykujjnyi fa közepéig belátni rajta.

1. Ahogy fejlődik a fa benövi, nem lesz semmi gond.

2. Kenjem le fabalzsammal és várjukmeg mi lesz.

3. Ha megjelenik egy alvórügy ez alatt hagyjam meg, és következő ősszel e fölött vágjam vissza a fát. (Ebben az évben jónéhány alvórügy kihajtott, nem gondoltam, hogy ennek oka van és leszedtem őket.)

4. Vegyek egy másik csemetét?

(Készítettem képeket is, de sajna nincsenek nálam.)

katbo Creative Commons License 2008.10.10 0 0 6782
Köszönöm, köszönöm
Előzmény: il1321 (6781)
il1321 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 6781

Szia! Még, mivel jó az idő, lehet áttelelő salátát vetni. El lehet dugdosni korai zöldhagymának valót, de arra jobb a nagyfej hagymák ültetése, ugyanis ebből lesz a legkorábbi zöldhagyma és egy fejből több szál. Esetleg lehet áttelelő, korainak való sárgarépát vetni.

Előzmény: katbo (6780)
katbo Creative Commons License 2008.10.10 0 0 6780

Sziasztok!

Nagyon a szőnyeg alatt kúszva, szégyelve magamat, hogy egy ideje csak akkor jelentkezem, ha kérdésem van, de megint kérdeznék valamit. Kiürült üvegházba mit vessek télire, ill. kora tavaszra? (vagy volt már erről szó mostanában?)

Előre is köszönöm

il1321 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 6779

Gondolom a káposztásat kérdezed:))

25 liter, és egy nagyobbacska andezit kővel. (mészkő, dolomit nem jó, mert oldódik)

Előzmény: eper96 (6778)
eper96 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 6778
Hány literes a hórdód, és mivel súlyozod?
il1321 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6777
Én is tervezgetem, hogy mi legyen a három darabból:))))
Előzmény: CBNora (6773)
il1321 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6776

Sziasztok!

Ide linkelem a másik topicba tett képeket a

káposzta savanyításról.
CBNora Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6775
Polcra pakolom a melléképületben, és a télen apránként megesszük. Sütőtök mind, elég jól elállnak, minél érettebbek, annál jobban.
Előzmény: Hesperos (6774)
Hesperos Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6774
Szépek, de mit tudsz ezekkel csinálni így hogy nagyjából teljesen megértek?
Előzmény: CBNora (6773)
CBNora Creative Commons License 2008.10.04 0 0 6773
Elkezdtem leszüretelni a tököket. Aminek még élt a lombja, azt fönt hagytam, de az már csak pár darab.

Hesperos Creative Commons License 2008.10.04 0 0 6772
Megvettem ma a meggyfát. Nem volt nagy választék, de amiért mentem az pont volt. Debreceni bőtermőt vettem. Azt mondták 20-a után lesz szabadgyökerűből több fajta is, majd akkor megyek megint és veszek mellé valamilyen korait is, lehet hogy meteort.
A kertben már nem sok minden van, leginkább cékla és metélő petrezselyem és néhol még van sárgarépa amit még nem ettünk meg.
eper96 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 6771

Mikor szoktad vetni  az ősszel termő hónapos retket?

Előzmény: Flanell (6749)
dihacs Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6770

Köldök egy fini sárgarépa  ivólé receptet.

3-4 narancs héját, apró kockára vágni. /  A fehér részét le kell fejteni, mert keserű lessz .Kevés vízben puhára főzzük. 

40 dkg karikára vágott sárgarépát puhára főzni 2 liter vízben.

60 dkg cukor, és 60 db citrompótlót szintén 2 liter vízben felfőzni.

Ha kissé kihűlt, ősszeturmixoljuk a puhára főtt sárgarépát, és a narancshéjat.

5 literig higithatjuk. 

Egyszerű és finom.

dihacs Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6769

Sziasztok.

Van valakinek karfioltermesztési tapasztalata? Segítségét kérném.  A karfioljaimon

nincs még termés, a levelek összeborultak, de kezdemény még nincs. Remélhetem,

hogy lesz még?  Lassan a kertet ki kell takarítani. Meddig hagyhatom még kinn?

Csillu77 Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6768
Répás recept még a vadas. Legalábbis én tetemes mennyiségű sárgarépából készítem, annyira szeretjük a szószt is.

Én még egy kicsit el vagyok maradva, mivel nagyon későn veteményeztünk, ameddig csak lehet, bent hagyok mindent, hátha nő még egy kicsit. Sárgarépából az ehető méretűeket már elpusztítottuk, sajna nem sikerült rendesen kiegyelni. Nem tudom, érdemes-e még várni a többire.

A hétvégén végre sikerült eperpalántákat vennem és el is ültettem mindet. Mire hoztak a kertészetbe, ahol kerestem, kiderült, hogy kaphatok a nagymamámtól és az anyósomtól is, így összesen 5féle van. Meglátjuk, melyik lesz a legfinomabb.
Hesperos Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6767
Azért az már közel van ...
Előzmény: CBNora (6755)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6766
Én is muszájból szedtem fel, mert a héten utazunk nyaralni két hétre, és hát ugye ki tudja, mi fog várni itthon, mikor hazajövünk? Remélem, nem hó:-)
Előzmény: CBNora (6765)
CBNora Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6765
Ma fejeztem be a krumpliszedést. A tavalyi termés szebb volt, de azért elég lesz.
A sárgarépát, pasztinákot, céklát, retkeket még nem szedem fel, az első éjszakai fagyok még nem szoktak ártani. Előbb inkább a tököket szedem le, már elszáradt a száruk.
CBNora Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6764
Ennyit számít, hogy Te fönt vagy a hegyen, én meg lent a patakvölgyben.
Előzmény: Thor (6758)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6763
Köszi!:-)) Jól hangzik, a rozmaringot is nagyon szeretem, úgyhogy csak jó lehet!
Előzmény: Thor (6762)
Thor Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6762

Akkor meg plánehogyde kell neked a recept :) édes répából a legjobb.

Eredetileg Stahljucis, de ő vastag karikákra vágja és félórát elszöszöl azzal, hogy mindkét felüket megpirítsa.

Az én változtatásom ehhez képest az, hogy nagyon vékony karikákra vágom robotgéppel - szorgalmas hagyományőrzők uborkagyalun is legyalulhatják, de én kényelmes vagyok :)

Szóval a gyalult répát nagyon kevés vajon megforgatom, le is lehet kicsit pirítani, de főleg párolni kell (vagy 10 percig), újrépát elég megsózni és a saját levében párolni, szárazabbhoz kell egy kis víz.

A legfontosabb trükkje egy jó marék apróra vágott rozmaring, amivel együtt párolom.

Ha kész (de még nem szétfőtt - olyan, mint egy fazéknyi narancssárga rózsaszirom:) nyakon öntöm tejszínben elkevert keményítővel és még 2 percig, ameddig besűrűsödik, kevergetem. Nagyon mutatós és finom. Húsevők köretnek használhatják.

A mennyiségek: kb 60 deka répához 2 evőkanálnyi friss, aprított rozmaring, 2 dl tejszín, 2 lapos evőkanál keményítő.

Előzmény: kétbalkéz (6761)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6761
Tudom, hogy értetted:-) Csak gondoltam, a másik értelmére válaszolok, hátha akad valakinek egy jó receptje:-) És lám, horogra is akadtál! Mondjad csak gyorsan azt a receptet!!:-))) Bár a férjem nem eszi a répát sehogy, max. nyersen. Állítólag van egy répatorta recept is, amiről senki meg nem mondaná, hogy répa kell hozzá, nem is kevés. Egyébként a répáim nagyon finom édesek magában, nyersen is.
Előzmény: Thor (6760)
Thor Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6760

Én úgy értettem, rávisz-e a lélek :)

Van egy répafőzelék-receptem, amivel nagyonsokszor csináltam végig a fújrépafőzelék - lécci főzz olyan répafőzeléket, mint a múltkor - beteg a lányom és te-féle répafőzeléket szeretne skálát :) Érdekel?

Előzmény: kétbalkéz (6759)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6759
Köszönöm:-) Azt nem tudom, hogy képesek leszünk-e, valami jó répás receptet kell keresnem, amihez ennyi répa kell:-))
Előzmény: Thor (6757)
Thor Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6758
Hú de durva! Ennyivel hidegebb van fél kilométernyire tőlem? Nálam még nem ment 7 fok alá.
Előzmény: CBNora (6755)
Thor Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6757
Ódeszépek! :) Képesek lesztek megenni? :)
Előzmény: kétbalkéz (6756)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6756
Sziasztok!

Felénk is nagyon hideg volt, ezért felszedtem a répát és a gyökeret. A gyökér jó része sajnos az esős nyár miatt kirothadt:-(( A répa viszont nagyon szép lett! Íme a három rekorder, teljesen bio körülmények között:
CBNora Creative Commons License 2008.09.29 0 0 6755
Plusz 0,5 fokkal megúsztuk.
Előzmény: Hesperos (6752)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.29 0 0 6754
Nekem paradicsom és sárgarépa illetve káposzták közt volt. Mindkettő szépen termett, permetezés nélkül is.
Előzmény: kiwancsi (6753)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.29 0 0 6753

4,5 kg karalábém termett, egész télre elég lesz.

Jut eszembe!

Mit szóltok a karalábé-paprika vegyeskultúrához.

Tényleg jó, vagy csak véletlenül jött be nekem?????

Hesperos Creative Commons License 2008.09.28 0 0 6752
Azért csak nem fog még fagyni...
Előzmény: CBNora (6751)
CBNora Creative Commons License 2008.09.27 0 0 6751
Nálunk is híznak a téli retkek, káposztarépák és a céklák. Az üvegházban már csak bazsalikom van, a fóliában még sok a paprika, és lesz még pár szem uborka. A sárgarépa, pasztinák, a krumpli harmada is bent van még, úgyhogy van még tennivaló. Talán egyszer még zöldbabot is lehet szedni, ha jövő hét elején nem fagy le.
Mai képek:

Előzmény: Hesperos (6750)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.27 0 0 6750
Nálam is szépen fejlődik a retek meg a cékla, tetszik nekik ez az idő. 
Kaptam ma 6 tő nagyszemű ribizlit, majd elültetem őket holnap otthon, meg kaptam nem szúros szedret is. Jövő héten, vagy az az utáni héten megyek faiskolába, veszek 2 meggyfát meg valamilyen jófajta sárgabarackot és még azokat elültetem, és ezzel mondhatni idénre lassacskán lezárul a kerti tevékenység. A fóliasátrat kitakarítottam, a kertben már csak egy két növény van a céklán kívül, még a komposztosgödrömet is kialakítom aztán tényleg annyi. Ha minden összejön lesz pár tyúkom, azokkal kitakaríttatom majd télen meg koratavasszal a kertet, így talán kicsit kevesebb gaz lesz.
Előzmény: Flanell (6749)
Flanell Creative Commons License 2008.09.27 0 0 6749

Nekem meg ilyen fekete téliretkem van. (A valóságban azért kisebb volt, mint a képen. :)
Néhol sűrűre hagytam, de azért így is tűrhető. Imádja ezt az esős, hűvös időt, ma már valószínűleg tényleg akkorát hozok haza, mint a kép. Nagyon finom, gyenge, nem rágós, és mivel pár hete lepermeteztem, egy darab kukac sincs benne.

Valamint, ma már piros hónapos retket is szedek, hét elején 2,5 centi körüliek voltak, azóta néhánynak meg kellett nőni.
jacsoj Creative Commons License 2008.09.26 0 0 6748
Szépen nő ebben az időben a sör retkem (legalábbis a levele).
CBNora Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6747
Mi egy szőlőfajtákról szóló könyvet böngésztünk végig, annak alpján válogattuk a fajtákat a helyi áruda meglehetősen bőséges választékából. A fő szempont az ellenállóképesség és a fagyállóság volt.
Az Othelló kicsit kilóg a sorból, de azt meg nagyon szeretem.
Előzmény: il1321 (6745)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6746
Nagyon jó ötlet , köszönöm. :-)
Előzmény: il1321 (6745)
il1321 Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6745

Mielőtt az lenne, hogy csak az észt osztom:))), javaslom, ezt a kérdést a szőlőstopicba tegyétek fel, mert ott vannak, akik tényleg értenek a szőlőhöz.

Vagy a neten percek alatt lehet komplett fajtaismertetőket találni, ami alapján mindenki összeállíthatja a nek itetszőket. Mert lehet, hogy, amit én javaslok, azt más nem szereti.

Szőlőből is kinek- kinek ízlés szerint, fehér, színes, zamatos, muskotályos, fűszeres? Döntse el mindenki maga.

Pl egy hely, ahol 35 fajtából biztosan lehet választani, íz, szín, termelési feltételek stb szerint. A névre kattintva nagyon részletes fajtaleírás van.

http://www.vitis.floranet.hu/

Előzmény: Vezso (6744)
Vezso Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6744
Kíváncsian várom azt a termősort, lehetőleg igénytelent. :) Én is szeretnék szőlőt telepíteni, bár csak jövőre.
Előzmény: il1321 (6743)
il1321 Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6743

Elhiszem, én is tudok olyat, ahol épület, vagy teljes bejáró fölötti lugas be van futtatva. Nem permeteznek, de ot is fellép betegség, ha más nem bogyórothadás. De nem foglalkoznak vele. vagy esetleg még mondják is, hogy tele van fürttel, pedig nem csinálok vele semmit.

De szerintem jobb lenne egy jó termősort összeállítani csemegeszőlőkből. (persze ebbe beleférhet 1-2 tő Othelló is)

Előzmény: kiwancsi (6742)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6742
Azért azt elmesélem Nektek hogy a szomszédom egy üdülőövezetben a Balatonnál Novával befuttatta az egész garázsát, és soha nem permetez.
Előzmény: il1321 (6727)
CBNora Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6741
Mi ültettünk Nérót, Palatinát, Biancát, Terézt és Otellót. Csak 1-1 tőkét, csemegének. Szeretem az Otellót. A Néró még nem terem, kíváncsian várjuk, milyen lesz.
Előzmény: jacsoj (6738)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6740

Bocsánat! Biztosan pontatlanul fogalmaztam!

A felszívódó gombagyilkosra gondoltam, valóban.

Előzmény: il1321 (6733)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6739

Ez az érési sorrend érdekes dolog, már én is gondolkoztam rajta.

A Pilisben lakom, és agyagos a föld. A Pannónia kincse szeret itt teremni, nem Ő tehet a peronoszpóráról.

Ami a termőrefordulást illeti, én konténeres szőlőket ültetek, hiszen mondom csak pár tőke. Az már következő évben teremhet.

Kozma Pálné megtette.

Van viszont valami ismeretlen(pirosnak vettem de fehér), aki 6 éve nem terem csak évi 1-et. Gyanítom hogy Őt le kéne cserélni.

Tudtok olyat aki bírja a kutyapisit? :-)  (nem mind van kitéve ennek:-)  )

Nem tudom mit tett volna a néró a peronoszpórával, mivel egy szem sem nőtt rajta.

Köszönöm hogy beszélgettek velem, sokat tanulok belőle.

Előzmény: jacsoj (6738)
jacsoj Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6738
Nem tudom, milyen szőlő terem a 2. évben, én többszáz tőkét ültettem különböző fajtákból, de a 2. évben, ha lett volna is rajta fürt, leszedtem volna. Én a 3.évben óvatosan az erős tőkéken mutatóban hagytam fürtöt.
Nem tudom merre laksz, de felénk egy-két esős periódust kivéve, száraz nyár volt.
Tudom, hogy a Dunántúlon, és a déli részeken rekord mennyiségű csapadék esett. Tehát egy év csapadékosabb időjárását nem lehet általánosítani.
A szőlő virágzásakor éppen esős, ködös idő volt, nekem se volt időm pont akkor permetezni. A peronoszpóra ugy tett kárt a Néróban, hogy 2-3 egymás mellet lévő tőkén hiányosak voltak a szemek a fürtön. A többi teljesen egészséges. Háromszor permeteztem az idén, tavaly kétszer. A környékünkön nincs olyan őrült, aki ebbe a völgybe szőlőt ültetne, mert különösen fagy, és peronoszpóra veszélyes hely. A Néró mellet Palatina van, ez érzékenyebb, mellette Bianca. A Biancanak semmi baja.

Tehát gondolkozz el az új fajták szaporításán, mert ezek a direkttermők, és a nemes szőlők előnyös tulajdonságait hordozzák, és különösen házikertben előnyösek, ahol júl. elejétől okt. végéig be lehet állítani érési sorrendet.
Előzmény: kiwancsi (6725)
jacsoj Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6737
Pontosítok

Igen felénk régen nem volt divat a vörösbor, de már felénk is az. Nyilván, ahol régi hagyományai voltak, ott más a helyzet.
Azért írtam a nem bolti nemes bor kóstolást, mert bolti direkttermő bor szerintem nem kapható, így nem hasonlítható össze.
A Néró a fajtaleírás szerint fűszeresebb, édesebb. De ez is ízlés kérdése.
Nem tudom milyen régi az a Prohászka könyv, nekem van 1968-as kiadású is, de a Néró szőlő 1994-ben kapta a minősítését, és utána kezdett elterjedni. Vagy csak most kezd elterjedni? Az árusító helyek csak pár éve árulják az oltványait. Én 5 éve telepítettem, akkor ez még elég újdonság volt (felénk). Nevezik bioszőlőnek, gyógyszőlőnek, stb. Most volt az első nagyobb termésem elégedett vagyok vele.
Előzmény: il1321 (6720)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6736
Sziasztok!

Nem a szőlőhöz illő dologról írok most, de hátha valakit érdekel. 2008. szeptember 26-án, pénteken kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája, melyen a résztvevő egyetemek programokat szerveznek az érdeklődőd közönségnek. Én a Corvinus Egyetemre hívnám fel a figyelmet, ahol a növényekhez kapcsolódóan illetve a növényekről lesz jópár előadás. Bővebben itt: Kutatók Éjszakája - Corvinus Egyetem. Érdemes már most jelentkezni, mert hamar betelnek az üres helyek. Akit esetleg az egyéb egyetemek előadásai is érdekelnek, az látogasson el a http://www.kutatokejszakaja.hu/ oldalra.
il1321 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6735

Viszont olyanról én nem írtam.))

(Másik hsz.-ban sem hangzott el név)

Előzmény: Vezso (6734)
Vezso Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6734
Szerintem a felszívódó gombagyilkosra gondolt. :)
Előzmény: il1321 (6733)
il1321 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6733
A Bordóilé  és a Tiosol mészkénlé??? Ezt még a biotermesztésben is engedélyezett szer. Gyakorlatilag nincs mérgező hatása.
Előzmény: kiwancsi (6732)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6732

E a szer áll. könyves. Na de minek van az én kertészmérnököm...

Mondtuk is neki váltsa ki mert kell nekünk a permetezőszer.

Ha megvan mi az, megírom.

Előzmény: il1321 (6729)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6731

Ez alapvetően jól hangzik, és tetszik is. Meg nincs is mindíg ilyen "paprikaérlelő" nyár.

Azért csak egyszer kell hogy rosszul jöjjön ki a lépés... nálunk is ott van a szomszéd ruhaszárítója a kerítéstő 1m-re. :-)

Meg a mai világ munkahelyei....ugye. Hazamehetsz mert vége a munkaidőnek de holnap már ne is gyere..:-(

Előzmény: il1321 (6729)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6730
Én hasonlóan jártam a Pannonia kincsével. Megláttam, hogy permetezni kéne, szóltam gyorsan a szomszédoknak, mert nem akartam, hogy a kerítés mellett levő veteményesükre permet hulljon. Persze nem voltak otthon, nem tudták letakarni, két nappal később tették meg, aztán napokig szél volt, és/vagy szemerkélő eső. Mire végre sikerült permeteznem, a kert fele beteg lett, a szőlő pedig teljesen lepusztult...
il1321 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6729
Nem nagyon ismerem a szereket, én csak a Bordói levet használom (meg a mészkénlét). Van mindíg elkészítve egy kis 1 literes fújóban, és csak séta közben is, vagy estefelé is le lehet fújni azt a néhány szőlőt. De ezt használom  a paradicsomra is.
Előzmény: kiwancsi (6728)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6728

Szoktam permetezni. :)

Zsúfolt háziketben...mindent elvitt volna a monilia...:-)

Csak nem tudok abban a pillanatban amikor a szőlőnek szüksége van rá. Lemondhatnék róla, de nem akarok.

Különben most azt hallottam van a piacon egy felszívódó gombaölő, amivel nem vagy kitéve az napi konstellációváltozásoknak. ??? tudtok róla? Sajnos nem tudom a nevét.

Azt remélem az hosszabb védelmet nyújt...tudok tervezni.

Előzmény: il1321 (6727)
il1321 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6727
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy permetezés nélkül ezeket is eviszi a betegség.
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6726

Jó hogy megerősítetted a gyanúmat, mert az én nagyapám a múlt század elején tanult borászként Siklós környéki nagybirtokon volt alkalmazásban, s az ottani vörösborokról mesélt nekünk.

Előzmény: il1321 (6720)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6725

Ültettem Nérót sem tavaly, sem idén nem termett még. Mások szoktak a 2. évben.

Kozma Pálné (nagyon finom)

Pannónia kincse

Néró? van pár tőke, csak nekünk megenni.

Néhány évesek, több kevesebb szőlő termett rajtuk.

Tavaly semmi..egy szem sem.

Idén gyönyörűen meg volt rakva, hagytam rajtuk vesszőnként 2 fürtöt(ahogy a sógor mondta)

Mint egy  ókori falfestmény! Pompásnak igékezett. Készültem hogy csodás képeket csinálok róluk mielőtt leszedjük. :-)

Mind elvitte a peronoszpóra.

Esett a nyáron rengeteget, én sokszor sötétban érek haza, mire megláttam hiába permeteztem. Először úgy tűnt megmarad egy része, de később az is elment.

Ezért kell nekem a direkttermő a maga őserejével! :-)

A szőlőbort különben szeretem, tudom milyen szerencsémre.

Előzmény: jacsoj (6716)
il1321 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6724

Az a taposás is csak a hatvanas években volt. Utána már zúzó volt. Bár hajtani azt is szerettem.

Azért az a jó házi kékoportó bor sem kutya:))

Előzmény: Morcsi (6723)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6723

A nagy része olaszrizling (kb. 2500 tőke), ezt külön szedjük. A többi kb. 1500 tőke elég vegyes, régi ültetésű. Abban aztán van minden: tramini, szürkebarát, zalagyöngye, saszla, juhfark, chardonnay. Meg csak úgy kóstolgatni van egy kevés kékszőlőnk oportó (portugieser), de az tényleg kevés, 50-100 liter bor készül csak belőle.

Mi már nem tapostuk, a kezdet kezdetén viszonylag kialakult a módszer, ami nem sokat változott azóta sem: a szőlő puttonyban kerül fel a présházba, darálón megy át egy nagy kádba, onnan át a présbe. A kádból és a présből kicsorgó must a préselő helyiség alatti pincébe csövön csordogál le. Gyerekként az volt jó móka, mikor felraktuk a prést és a muszkolófával igazgattuk a szőlőmasszát.

Előzmény: il1321 (6721)
il1321 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6722

tapostás=tapostál.

:) még korán van:))

(vagy inni kellene egy kis bort:))

Előzmény: il1321 (6721)
il1321 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6721

Most milyen fajtáitok vannak?

( Te még tapostás kádban szőlőt szüret után? Az is jó móka volt gyerekként:))

Előzmény: Morcsi (6717)
il1321 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 6720

Abban a korban nem volt divat a vörös bor

Ez valószínű tájanként, és adottságoktól függően változhatott. Felénk a fehér nem volt elterjedt.

igyatok a borából, és igyatok a nemes szőlők nem bolti borából is

Ez is attól függött, ki, hogyan kezelte a bort. Biztos van olyan, aki "nemes" szőlőből is rossz bort készít.

nagy kedvence a Néró lesz.

Ez is ízlés kérdése.:)) Nálunk a gyerekek csak egyszer kóstolták meg a nérót, (ami eléggé régi fajta, a régi Prohászka könyvben már ismertették) többet nem kértek belőle. Annál inkább az othellót.

Előzmény: jacsoj (6716)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6719
Köszönöm a tanácsot, majd figyelek rá.
Előzmény: kisszszoros (6715)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6718
Sok helyen, akár piacon is lehet olványt szerezni, ahol nem ilyen drága. Persze csak akkor, ha nem létfontosságú a fajtaazonosság. Volt olyan, hogy nagyapám vett 20 olaszrizling oltványt, aztán kinőtt belőle 20 féle szőlő :) Most már saját oltványaink vannak, az legalább biztosan az, ami...
Előzmény: kisszszoros (6713)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6717
Én mindenfélén nőttem fel. Most a pektines magyarázat kapcsán ötlött eszembe, hogy kiskorom egyik kedvenc játéka volt az érett Izabella szemek szétnyomkodása, mert olyan érdekesen zselés állagú volt. Akkor ezek szerint nem véletlen :)
Előzmény: il1321 (6703)
jacsoj Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6716
A szőlő fórumban nagyon sok jó ötlet, és tanács van...

Az Othelló iránt azért nagy a nosztalgia, mert, apáink, nagyapáink idejében ezt a vörös szőlőt ismerték, és szájhagyomány után fennmaradt a híre. Abban a korban nem volt divat a vörös bor, és az én nagyapám is úgy csinált vörös bort, hogy a 4-5 tőke Othelló szőlő fürtjeit hozzádarálta a fehér szőlőhöz. Nagyon jól elszínezte.

A direkttermők már eléggé kivesztek, köszönhetően a 80-90-es évek nagyüzemi új telepítésű nemes szőlőknek, illetve a magánparcellákban már elöregedtek. De, ha valahol hozzájuttok, igyatok a borából, és igyatok a nemes szőlők nem bolti borából is. Szerintem utána nem kívántok többé direkttermő bort inni. A íze miatt se.

Az utóbbi évek szőlőnemesítésének eredményeként nagyon sok új szőlőfajta került kipróbálásra, ami már viszonylag kevés munka mellett jó termést ad mennyiségileg, és minőségileg is. Keressetek rá ezekre a fajtákra az ismertetőkben, már rengeteg létezik, és ki kell próbálni őket.

Az Othelló szőlő helyett a "ház urának" a nagy kedvence a Néró lesz.
Előzmény: kiwancsi (6711)
kisszszoros Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6715
Nagyon ügyelj arra, hogy ne szabadgyökerűt válasszál, mert azok kevésbé biztosan erednek meg!
Előzmény: Hesperos (6714)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6714
Kösz az ötletet, úgy is megyek faiskolába egy pár gyümölcsfáért, majd utánakérdezek a szőlőnek is.
Előzmény: kisszszoros (6713)
kisszszoros Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6713
Amennyiben direkttermő félét szaporítasz, akkor rendben van a dugványozás, vagy bujtás, de szerintem ha valakinek csak 1-2 tőke kell, és azok valamely "nemes" csemegeszőlők, akkor szerintem jobban megéri a konténeres oltvány egy-egy faiskolából 600-800 petákért, (nem a katalógusos, postás, hanem a személyes vásárlás) mert megbízhatóbban megmarad....

Ha valakinek viszont sok tőke kell, akkor az vagy drága lesz, vagypedig sokat fog velük küzdeni.
Előzmény: Hesperos (6712)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6712
Az én szőlővesszőim is ezt csinálták, ledugtam őket tavasszal, egész nyáron semmit nem csináltak, már ki akartam őket szedni, aztán egyszercsak lett rajtuk levél. A szőlőhöz én sem értek csak a gyümölcsöt szeretem mérhetetlenül, ezért próbálkozok pár tővel hogy legyen miről ennem.
Előzmény: kiwancsi (6711)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6711

Magam nem vagyok nagy szőlőszakértő, csak borász unokája és kertészmérnök anyja-innen a vonzódás és néha hallok ezt-azt.

Mindezt csak azért mondtam el nektek mert szeretném híresztelni, hogy manapság  kutatások és erőfeszítések folynak a direkttermők rehabilitációja érdekében. Remélhetjük hogy felszabadítják majd a tilalmat (valamilyen körülmények között). A természetes gyümölcslé iránti növekvő igény az egyik mozgatórugója(tudomásom szerint)

Magam tavasszal nagy sietve ledugtam pár Othello vesszőt mert a ház urának kedvence ez a szőlő -képes kilómétereket autózni ha megtudja h. valahol kapni-(Sokan rámondják másra is hogy az a piacon)

Nem nagyon törődtem velük, de úgy látom most hogy az egyiknek levele nőtt...! :-)))

kisszszoros Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6710
A filoxéra járvány pontosan az Újvilágból származó szőlőcsemetéknek volt köszönhető, mert azok a hosszú együttélés során rezisztensek a filoxéra kártételére, ezért akik az első csemetéket hozták, nem tudták, hogy hoztak magukkal valami nagyon rosszat, illetve rosszakat, mert a peronoszpóra és a lisztharmat is onnan és akkor jött import :-)

Amúgy a metilesedés nem feltétlen bizonyított, illetve a francia minőségi borok, amik nagyjából ugyanannyi színanyagot tudnak felmutatni, kb ugyanannyi metilalkoholt is tartalmaznak....

Ez az egész direkttermőzés gyakorlatilag arra szolgál, hogy a borpiacot megvédje az olcsón (kevés védekezés mellett) nagy hozamot adó szőlőfajtáktól, és ez leginkább a francia-spanyol-olasz borlobbi érdeke.

Vannak nagyon jó magyar kersztezéssel és szelektálással nemesített fajok, amik nem tiszta "vitis-vinifera" szülőktől származnak, hanem felmenőik közt megtalálható a "vitis amurensis" vagy a "vitis labrusca" (ez az amerikai), sok betegségre rezisztensek, jóízű bort adnak, de a borpiac el van előlük zárva...

Ettől még ezek a bizonyos szőlőfajok azok, amiket leginkább érdemes a ház körül telepíteni, mert nagy biztonsággal teremnek, és kevés törődést igényelnek, kevés vagy semmi permetezéssel is megállják a helyüket, kisgyerekeseknek erősen megszívlelendő...

Apropó, van nekem odahaza Budapest - délpest, egy kiváló, nem túl ízletes, de nagyon korai, bőtermő és erélyesen növekedő, könnyen szaporítható nem labrusca-ízű szőlőm, kiválóan lehet belőle lugast nevelni, ha valakit érdekel tavasszal, februárban adok dugványnak való vesszőt, eredés 5/3 as garantált aránnyal :-)
Előzmény: il1321 (6701)
il1321 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6709
Átszímítod a mennyiségeket, és bekeverheted pl gy ötliteres flakkonba. Nekem van egy kis kézi, 1 literes fújóm, és azzal szoktam az ilyen kényesebb helyen levőket lefujni, azt jobban lehet kezelni. Csak úgy fujd le, mintha permeteznél. Tocsogni felesleges, mert zöld levélen, száron át hat. Nagyobb területre rendes permetezővel, utánna alapos kimosás.
Előzmény: Vezso (6706)
il1321 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6708

Mind igaz ezekre a szőlőkre, és a borukra. A Delawar, Noah (nova:) Elwir szőlők bora szerintem rossz. Az Otheló viszont jó. Jellegzetes, de finom. Nem tudom milyen mennyiséget szándékozol bornak feldolgozni, és abból mennyit iszol, de a mérték és tartózkodás elve (no nem a mérték a vödör, és tartózkodás az asztal alatt szint:) ide is igaz. Volt akkoriban olyan idős falusi orvos, hogy egyenesen napi 1-2 dl fogysztását javasolta. De csak az Othelló borból. Szerintem nyugodtan fogysszátok egészséggel. A gyümölcsöt meg főleg. Zsíroskenyér mellé nincs jobb kísérő a szőlőjénél.

Előzmény: peter513 (6707)
peter513 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6707

Kösz a kimerítő magyarázatot. Azt tudtam, hogy alkohol csak erjedés során jön létre, de ezek szerint a szőlő fogyasztható, csak ne készítsünk belőle bort.

A vadszőlő bora az ember agyának megy. Mások azt mondják, hogy azért jó, mert nem leszel tőle részeg, csak hülye. Hogy ellenálló, az biztos, csak meg kell nézni, hogy néz ki a növény még a legnagyobb meleg végén is.

Az Otelló illatát és ízét én is szeretem, borát még nem ittam (bár nem is akarom).

Vezso Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6706

Kösz szépen. Az adagolással volt gondom, de amint látom, te 1,5 dl-t tettél 10l-hez.

A boltban a nő azt mondta, hogy tegyek minnél többet, hogy erősebb legyen. Na többet nem kérdeztem tőle.

Mennyire áztassam el a növényeket, elég csak kicsit rászórni, vagy tocsogjon?

A kapatoxal próbálkoztam, illetve főleg húzgáltam, de ezzel a módszerrel feladtam.

A kis hülye bokorcsemetéket szép lesz körbe pakolászni, de megoldom majd. Vicc, hogy jobban bírja a fűnyírást, mint a fű.

Előzmény: il1321 (6690)
Vezso Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6705

Értem.

Én nem értek a borokhoz, meg a szőlőkhöz sem, de felénk az otelló és a kadarka az elterjedt.

Előzmény: il1321 (6703)
zrajmund71 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6704
metil a rossz
Mivel az erjedés során jön létre (etil-alkohol is csak a borban van, mustban még csak a cukor, ill. a járulékos szénhidrátok), így a gyümölcs természetesen ehető. A pektines magyarázatot nem tudtam, de ezek szerint ezért. kösz.
Előzmény: peter513 (6699)
il1321 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6703

Nekem mondod? Azon "nőttem fel":)))

Komolyabban: nagyapám kertjeinek nagyrészében akkor ez a fajta volt megtalálható.

Előzmény: Morcsi (6702)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6702

Aki már ivott kékszőlő italt, nem biztos, hogy tudja mitől van olyan jellegzetes íze, de ezer közül is megismeri.

Na az a tipikus Othello íz :))

il1321 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6701

A filoxéra „járvány” idején, a betegségnek remekül ellenálló szőlők nagy számban kerültek Európába, s rövid távon megoldást jelentettek a szőlővész okozta sokkra. Ismertebbek a Noah, amit mifelénk csak egyszerűen Novának neveznek, az Izabella, Elvira, Othello, Delaware, Jacquez, Clinton, Herbemont, Lydia, New York, Concord, Niagara stb.

Ezeket összefoglalóan direkttermőknek nevezik, mivel szaporodásuk az eurázsiai Vitis viniferához képest egyszerűbb, oltás nélkül, közvetlenül szaporíthatóak. Az ilyen szőlőkből készült borok minősége nem a legjobb, bár sokan esküsznek a finom zamatú Othello vörösborra. Színük illatuk különleges, már kis mennyiségben is felismerhető, ha más borhoz keverik őket. A borászok a direkttermő ízt rókaíznek, poloskaíznek, esetleg llabruszkaíznek nevezik. Szőlőlének, gyümölcsként fogyasztva azonban egyik-másik direkttermő igazán finomnak mondható. A bortörvény szerint direkttermőből készült bort forgalomba helyezni nem is lehet, mint ahogyan ilyen szőlőt telepíteni sem.

Az amerikai szőlőfajták több pektint tartalmaznak, mint európai társaik, így a borukban a metilalkohol is nagyobb mennyiségben fordul elő. A pektin ugyanis nagy részben metil alkohollal van észterezve, s annak bomlásakor keletkező veszélyes alkohol a borba is belekerülhet.

http://www.bor-neked.hu/direkttermok-es-rezisztens-fajtak

Előzmény: Vezso (6700)
Vezso Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6700
Miért nem szabad?
Előzmény: peter513 (6699)
peter513 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6699
Van a kertemben néhány fajta szőlő, köztük Izabella vagy Otello és egy Nova Tudom, hogy a belőlük mkészült bort nem szabad meginni, de a gyümölcsben ugye nincs metilalkohol. (Mindig keverem a metil és etil szavakat, de tudom, hogy az egyik nagyon mérgező!)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.16 0 0 6698

Megnéztem, lehetséges.

Köszönöm szépen.

Előzmény: il1321 (6697)
il1321 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 6697

Szerintem Duna nevű. Ennek a magja kapható, F1 hibrid.

Nézz szét ezen az oldalon:

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/zoldseg/papr.htm

Előzmény: kiwancsi (6695)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.16 0 0 6696
Ezek gyönyörűek.
Előzmény: covycovy (6684)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.16 0 0 6695

Nézzétek csak!

Itt a paprikám akit teleltetni szeretnék. Most találtam hogy van róla kép. :-)

il1321 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 6694

Itt érdeklődött valaki, hogy mit lehet erkélyen termeszteni? Ezt ajánlom:

A könyv címe: Konyhakert az erkélyen  Dr. Nagy József (Szerző)
Kecskésné Szabó Ildikó (Grafikus)
Kiadó: Planétás Kiadó A kiadás helye: Budapest A kiadás éve: 1992 Sorozatcím: Kertészpraktikák ISBN-szám: 963-7931-05-8 Kötéstípus: Tűzött kötés Oldalszám: 54 Nyelv: Magyar Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tartalom: Olvasható

Fülszöveg:

A sorozat sikeres bemutatkozása után újabb füzetekkel gyarapodik. Továbbra is a kertbarátok nagy táborához szól egy-egy fontos témakör gyakorlati tennivalóinak leírásával. A magunk termelte paradicsom, paprika, saláta, gomba stb. a legszebb, a legjobb ízű. De mitévő legyen az, akinek nincs kertje? Ez a füzet megtanít arra, hogyan lehet a betonrengeteg talpalatnyi erkélyére, a teraszra veteményest varázsolni, milyen zöldségfélét, fűszernövényt hogyan lehet cserépben, virágládában, konténerben, akár mesterséges "talajban" sikerrel felnevelni. A szerző útmutatásait követők fáradozásának csodálatos a jutalma: a kezük nyomán, a szemük előtt felnövő tőről maguk szedhetnek a vajas kenyérre friss snidlinget, a borsólevesbe petrezselyemzöldet, vendégeiknek pirosan mosolygó szamócát.

Vezso Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6693
A nagylányom pont most tört össze az öt üveg bodzalekvárból kettőt. :((
Csillu77 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6692
Nekem azt mondták, hogy okt. 15-től lesz gyümölcsfájuk, a webáruházak is akkortól szállítanak, azt hiszem. Az eperrel eddig sajnos nem volt szerencsém, találtam egy helyet, ahol árulják azokat a fajtákat, amiket szeretnék, csak eddig még nem tudtak hozni. Remélem nem csúszom le róla, mert így csak 4-5 tövünk lenne jövőre. Vettünk viszont pár fűszernövényt, meg cserjét az előkertbe.

Nálunk is van folyondárszulák, fűben, veteményesben, a nagylányom imádja, mert szép a virága... Én kézzel összeszedem az indákat és ha megvan a töve, kibököm vagy kikapálom. Kicsit macerás, de célravezető.:-P A szomszédaink is nekimentek gyomirtóval, bár nem Glialkával, kíváncsi leszek, mi lesz az eredménye.
Előzmény: peter513 (6689)
il1321 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6691
Nem hiszem, hogy bármiről is lemaradnál. Függ attól, merre laksz. A környezetben keress rá a faiskolák címére, de soknak már van web lapja is. Ott tájékoztatnak. Lombhullás utántól november közepéig, végéig, időjárástól függően lehet fákat ültetni.
Előzmény: peter513 (6689)
il1321 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6690

Glialka.

Keress rá csak itt a topicban.

Másik jérdésre: Glialka, permetezéskor alul a tövénél a füvet fóliával körbe takarni.

A Glialka vegetációs időszakban használható. A zöld levélen keresztül hat. Ajánlatos a kezelést tavasszal, vetés előtt 3 héttel megismételni. Rossz tulajdonsága a szuláknak, hogy gyökérről újra kihajt.

Másik ellenszere a kapatox:) (De ez komoly harc)

Előzmény: Vezso (6688)
peter513 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6689

Lehet, hogy nem a legjobb helyen teszem fel a kérdést, de aki tud segítsen.

Mikor lehet kezdeni a gyümölcsfa keresést? Október 1-én kezdik az árudák nyitását? Esetleg már most is vannak? Néhány fát kellene pótolnom és nem akarok lemaradni.

Vezso Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6688

Aha. :) Próbáltam úgy bánni vele, mint a paradicsommal (kicsit gyakrabban locsoltam), úgy látszik több kell neki. Na majd jövőre. Ez a vicces a kertészkedésben, nem az van, hogy nemsikerült, na holnap megpróbalom emígy... :))

Másik kérdés. Mint írtam most tavasszal lett feltörve a kertem. A fű nagy részét sikerült kiszedegetnem, persze még van mit csinálni, de a folyókával nem bírok. (szulák, azt hiszem) Gyakorlatilag nem tudok érdemi munkát végezni, mert a kerti munka szinte egyet jelentett a folyóka kihúzgálásával és nem lehet kiirtani. Úgyhogy nehezen, de arra a döntésre jutottam, hogy gyomirtót kap az ősszel, miután minden lejött a földről, nem lesz semmi áttelelő. (a folyókát kivéve) Ennek megfelelően egy ideje nem is húzgálom. Tudnátok segíteni? Mármint nem a húzgálásban, hanem, hogy milyen szerrel, mikor irtsak. Apám a Glialkát ajánlotta. Nem szeretném nagyon megterhelni a vegyszerekkel a földet.

A kerítés előtt pedig van valami cserje, amit szintén képtelenség kinyírni a szomszédok csak tamariskának hívják. Apró level és kicsi rózsaszín virágai vannak, termése olyan mint a som, csak kisebb. Ezt ki lehet valahogy irtani, hogy az alatta lévő fűben a lehető legkevesebb kár essen?

Előre is kösz szépen.

Előzmény: il1321 (6682)
katbo Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6687

Ahogy leírtam a paradicsom problámát, lehet, hogy rá is jöttem, hogy mi a baj vele. Azt a parit, amiből a magot vettem, a férjem vette egy bio boltban a télen. Olasz pari volt. Ez valószínű a könnyebb szállítás miatt, így lett "kitalálva", hogy ne tudjon a tövön beérni és nagyon sokáig bírja így "féligkészen". Miután leszedték biztos valami gázzal, (mint a banánt) beérleltetik. Na mindíg tanul valamit az ember. Ilyen pari is kevés embernek nő a kertjében:-)))

Morcsi Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6686
A póréhagymát mikor érdemes felszedni? Most kezd vastagodni a száruk, de hiába kupacoltam fel, elég rövid a fehér részük. Kupacoljam még és várjak, vagy ez már ilyen marad?
katbo Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6685
Biztos, hogy nem sárga fajta, mert tudom, hogy milyen pariból tettem el magot. A nevét nem tudom, de nem sárga volt, az tuti. Én is elbizonytalanodtam, ezért a múltkor megkóstoltam egyet, hogy hátha valami mutáció vagy csoda folytán módosult, de olyan éretlen, hogy jujj! Kb. másfél hónapja.
Előzmény: CBNora (6680)
covycovy Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6684
jacsoj Creative Commons License 2008.09.14 0 0 6683
Köszönöm az Erős Pista tanácsokat mindenkinek.
Előzmény: F.Szilvi (6679)
il1321 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 6682

Tápanyag, vagy víz, vagy valami más?

Pontosan:))

A más a: hőmérséklet, talajszerkezet, fény, fajta, időjárás, gondozás, kártevők, de még biztos kimaradt lényeges szempont.

Javaslom ennek a könyvnek a tanulmányozását, itt sok kérdésre, köztük a paprikával kapcsolatosra is választ kapsz.

http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b57/

Előzmény: Vezso (6681)
Vezso Creative Commons License 2008.09.14 0 0 6681

Én is hanyagoltam a fórumot a nyáron. :( Viszont van egy csomó kérdésem.

Kezdeném a paprikával:

Olyan aprók lettek a paprikáim, mitől függ a mérete a fajtán kívül? Tápanyag, vagy víz, vagy valami más?

Előzmény: katbo (6678)
CBNora Creative Commons License 2008.09.14 0 0 6680
Nem lehet, hogy sárga fajta?
Előzmény: katbo (6678)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.14 0 0 6679
Előzmény: jacsoj (6673)
katbo Creative Commons License 2008.09.14 0 0 6678
Sziasztok, a  szánom, bánom bűnöm, bevallom a nyáron nagyon ritkán jártam felétek. Most lenne egy kérdésem. Az üvegházban van egyfajta paradicsom (4 tő), ami egyszerűen nem akar beérni. Már több, mint egy hónapja narancssárga, és se előre, se hátra. Egyszerűen vegetál.
Meggyike Creative Commons License 2008.09.14 0 0 6677

Sziasztok!

Látom a paprika a téma.

Engem az érdekelne, hogy az étkezési paprikát hogyan lehet átteleltetni, hogy télen is lehessen paprikát enni és ne fonyadjon meg??

Köszönöm.

il1321 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6676
Húsdarálóval:) (lehet kézi, gépi)
Előzmény: il1321 (6675)
il1321 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6675
Darálóval, vagy turmixgéppel, amennyire lehet pépesre.
Előzmény: il1321 (6674)
il1321 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6674

Két dolog van. Paprika krém, és paprika por. A por készül csörgősre szárított paprikából, abba nem kell só.

A másikat a mosás miatt, azután kell megszárítani, csak annyira, hogy vizes ne legyen.  A po miatt lehet mosni. (Én nem szoktam, csak tisztítom) Ha van érdemes piros pritamin, vagy kapia paprikával együtt darálni, mert sokkal ízletesebb, zamatosabb,  és krémesebb, mint a csak kevéshúsú erőspaprikából készült krém. Ha valaki nem szereti, lehet erős nélkül is készíteni.

Előzmény: jacsoj (6673)
jacsoj Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6673
Igen, ilyenre, de írod, hogy a megszárított paprikát kell ledarálni (mivel?), és akkor minek a sok só?
Előzmény: zrajmund71 (6669)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6672

Köszönöm szépen! Nagyon tanulságos értekezés.

Visszatérünk még, talán kép is lesz.

Mindenkinek köszönöm a részvételt ebben a disputában!

Előzmény: il1321 (6665)
il1321 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6671
Természetesen, csak nem szedtem szét az íráskor:)) De akit ez a téma érdekel, majd kihámozza a lényeget.
Előzmény: kétbalkéz (6670)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6670
Köszi Il a kimerítő választ! Bár gondolom, az utolsó része kiwancsinak szól, ő akar paprikát teleltetni, nem én:-))
Előzmény: il1321 (6665)
zrajmund71 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6669
A szüleim a megmosott, leszárított csípős paprikát sok sóval ledarálják (magostul). Ilyesmire gondoltál?
Előzmény: jacsoj (6662)
covycovy Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6668
Ok! visszaolvastam. Így már értem.
Előzmény: Morcsi (6667)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6667
Nem én akarom átteleltetni, én csak megosztottam egy tapasztalatomat. Amúgy én is tavasszal vetem az apró fűszerpaprika magokat, sajnos csak 3 fajtám van, azt sem tudom pontosan. (van ceruza, tulipán és az az apró, amit macskap* néven emlegetnek)
Előzmény: covycovy (6666)
covycovy Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6666
Ezt nem ismerem. Nekem márt volt olyan csilim amit ősszel felszedtem és áttelelt a lakásban. Nem hiszem, hogy különösebben érdemes ezzel kísérletezni. Magot lehet szerezni aztán tavasszal meg elvetni. Ez egyszerűbbnek tűnik.
Előzmény: Morcsi (6644)
il1321 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6665

Amikor paprikáról beszélünk, akkor tudni kell, hogy ez egy eléggé kiterjedt család. A Capsicum nemzetségbnek több alfaja van. Más az étkezési, a chili, a "díszpaprikának" emlegetett aprók. Ezért eltérőek a nevelési lehetőségei.

A paprika a Solanaceae család tagja. A Magyarországon termesztett valamennyi étkezési és fűszerpaprika-fajta a Capsicum annuum fajba tartozik. A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található, ezek többségükben vad típusok. Közép- és Dél-Amerikában a C. chinense, a C. frutescens, a C. pubescens és a C. baccatum var. pendulum fajok termesztett változatai, fajtái is ismertek és jelentősek. A fajtában egyéves, évelő növény, sőt félcserjék is.

Ezért fontos ismerni annak a növénynek a fajtáját, amit teleltetni akarunk. Magyarországon kizárólag hazai előállítású paprikafajtákat, kisebb mértékben tájszelekcióból származó, nem minősített típusokat termelnek. A három fő kategóriában, a fehér édes, a paradicsom alakú és a hegyes erős csoportban angy választék van. De mára már sok külföldi fajta is kapható, illetve rendelhető külföldről.

A termesztés a ideje kitolható. A különböző fényviszonyok között egyaránt termeszthető és egész évben azonos lehetőségekkel értékesíthető fajtákat nevezzük univerzális fajtáknak.

A remontálóképesség a hosszú tartamú termesztés előfeltétele, és azt jelenti, hogy a fajta időskorban is az elsőkkel azonos minőségű terméseket ad. De sehol nem termesztik ezeket a fajtákat évelőként.

Lényegében azt a néhány tövet ki lehet próbálni, még azt is elhiszem, hogy esetleg kihajt jövőre. Ha lenne kép róla, jobban be lehet azonosítani. Ha idős termelőtől való, akkor valószínűsíthető fajta a hatvani, magyarzöld. Ezek vékonyak, kúposak,de sötét zöldek. Világoszöld a duna, és a Rapid. Van még a Belecskai, de az hosszabb, tompavégű, és a csipke, de az nem erős.

Előzmény: kétbalkéz (6664)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6664
Nekünk is van egy szép nagy tő chilink, az gond nélkül áttelelt eddig, ez lesz a harmadik tele. És minden évben egyre több termést hoz, persze télen kicsit viseltes lesz, de tavasszal magához tér. De én is azt hiszem, hogy a rendes étkezési paprika, mégha ki is bírná a telet, jövő évben közel sem teremne úgy, ahogy kell. Bár nem tudom, hogy az őshazájában hogyan termesztik. Lehet, hogy ott évelőnek tartják??
Előzmény: il1321 (6661)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6663
Kösz, kipróbálom
Előzmény: il1321 (6660)
jacsoj Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6662
Erős Pista utánzatot próbált már valaki csinálni?
Előzmény: il1321 (6645)
il1321 Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6661
Ahogy Morcsi is utalt rá, ezek nagy része díszpaprika, azokat szokták teleltetni. De rendes, étkezési paprikával én nem is kínlódnék.  Ezek már kiteremték magukat, rendes termést nem hiszem, hogy hoznának, ahhoz teljesen új lombozatot kellene nevelnie. Addigra meg egy erős palánt lehagyja. De te tudod, kísérletezni lehet.
Előzmény: kiwancsi (6649)
il1321 Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6660

Sok szakkönyv palántanevelésre kertiföld, és tőzeg feles keverését javasolja. Ha a kertiföld túl kötött, homokkal lehet lazítani. Palántanevelésre nem a ültető közeg a tápforrás, csak nevelő célra van a tápanyagot oldatok formájában kapja a növény.

Szerintem fele-fele jó lesz. Nagyon sok jelentősége nincs.

Előzmény: Hesperos (6659)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6659
Sziasztok!

Elkezdtem ma az akác erdőből ilyen lombföldet hordani, mert úgy értesültem tavasszal remek lesz palántaföldnek. Találtam egy elhagyott régi paprikatermelő fóliatelepet is, ahol sok tőzeg van parlagon. Gondoltam hozok azt is és belekeverem ebbe a földbe. Szerintetek milyen arányban lenne jó? Mondjuk 3:1?

CBNora Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6658
Szerintem Te vagy a nagyobb szakács. Egyszerűen fölszeleteled, és fokhagymadarabkákkal egyött olajban kisütöd. Én nem raktam túl bő olajba, épp csak volt alatta. Sózni igazából nem tudom, mikor kell, talán az elején sóztam. És bövebb olajban is lehetne, csak utálom, ha fröcsköl.
A főzeléket nem próbáltam.
Más íze van, mint a főzőtöknek.
Előzmény: Thor (6657)
Thor Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6657

Óóó! Ez a fokhagymás-olajos cucc nagyon jól hangzik, hogy szól ez bővebben?

Sajna a rántott holmi nem gyerebe nálam.

De akkor úgy viselkedik, mint egy normál főzőtök? Akár főzelék is lehet belőle?

Előzmény: CBNora (6656)
CBNora Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6656
Rántva pl. nagyon finom. Csak figyelj oda, nem kezdenek-e keményedni a magok, akkor ki kell belőle szedni. Zsengén az egészet meg lehet enni, pl. rakva, fokhagymás olajban kisütve stb.
Előzmény: Thor (6655)
Thor Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6655

Nóra, mit is mondtál nekem a kolbásztökről? Ugyanúgy meg lehet főzni, mint a normál tököt?

Leszüretelném az elsőt, mert már vagy másfél méter és elkezdett megfonnyadni a vége.

Előzmény: CBNora (6654)
CBNora Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6654
Egyszer volt egy cserepes tulipánpaprikám, ami áttelelt. Valamennyire visszavágtam, hűvös szobába tettem. Megkopaszodott, de tavasszal kihajtott. Teremni nem termett, később kimúlt, de szerintem életben lehetett volna tartani. De legyengül, nem erős tövet ültetsz ki.
Próbálkoztam lila lombú díszpaprikával is, az ahogy behoztam, tönkrement.
Tényleg egyszerőbb újat vetni.
CBNora Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6653
Egyszer volt egy cserepes tulipánpaprikám, ami áttelelt. Valamennyire visszavágtam, hűvös szobába tettem. Megkopaszodott, de tavasszal kihajtott. Teremni nem termett, később kimúlt, de szerintem életben lehetett volna tartani.
Próbálkoztam lila lombú díszpaprikával is, az ahogy behoztam, tönkrement.
Tényleg egyszerőbb újat vetni.
CBNora Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6652
Nálunk nyárra az üvegházba a bazsalikom vált be. Helybe vetem, miután a palánták kikerültek. Az uborkáról fütökben lógtak az atkák, rég ki is múltak, a bazsalikomnak semmi baja, szépen megnőtt. Tavaly is. Azt nem szeretik az atkák, elég jól bírja a meleget is.
Előzmény: Flanell (6648)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6651

Macskap* paprika nálam áttelelt. Tavaly nyáron vettem, ősszel egy másik házba költöztettem, télen a konyhai ablakpárkányon lakott, még beérlelte a terméseit, virágzott is, de persze abból már nem lett semmi. Január-februárra leszáradtak a levelei, már halálra ítéltem, aztán elfelejtettem a komposztra vinni és egyszercsak újra elkezdett hajtani. Nyár elején kiültettem szabadföldbe és már szedtünk róla pár paprikát.

Persze ez az egyik legigénytelenebb fajta, hogy nálam áttelelt nem garancia arra, hogy egy kényesebb, nagyobb növésű fajta is megússza.

Előzmény: il1321 (6650)
il1321 Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6650
Én még nem láttam áttelelt paprikát. A télire bevittek is elszáradtak. Én azt javaslom, fogjál magját, és tavasszal palántának vesd el. Annyi biztosan lez, amennyire szükséged van. A paprika nálunk nem évelő.
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6649

Azt nem is gondoltam hogy teremni fog télen. Inkább csak hogy jövőre szép erős tövet ültetek ki.

Akinek az írását olvastam azt mondja teljesen lombját veszti nála, aztán januárban elkezd felébredni.

Előzmény: il1321 (6646)
Flanell Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6648
Szerintem az üvegházba ne ültess semmit, ami nem nagyon korai vagy nem nagyon késői. Mivel ha nyáron árnyékolod, akkor a fényhiány miatt nem kötődik rendesen, ha meg nem árnyékolod, akkor meg megég.
De leginkább az atka miatt nem termett semmi bent.

A hónapos retek még valószínűleg megnő, de siess vele. (Más retket már nem érdemes.)
Én a felmagzottakból szoktam szedni magot, így nem kerül sokba a kísérletezgetés.
Ha az üvegházból kihajigálsz mindent, akkor oda is lehet tenni retket.
Előzmény: taormina1 (6628)
il1321 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6647

Magról jut eszembe:

Vetni akartam kései paradicsomot magról, és csak 2 szál kelt ki. A befőzás, paszírozás, szűrés után a paradicsom magokat az üvegházba öntöttem ki. Most van egymillió 15 cm-es palántám:)) (főzött magból:)

il1321 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6646
Igazából nem foglalkoztam vele. Olyan volt már, hogy néhány erőspaprikát felvettem cserépbe, és bevittem. De ezzel csak az érés isdő tolódik ki. Ahoz, hogy rendesen teremjen megfelelő hőmérséklet, és fény is kell. Fontos a megvilágítás is. A rövidnappalok a paprika számára nem megfelelőek. Az áttelelésben én nem bízok. HA olyan helyed van, a bevitel mellett, fogjál a magjából, és vesd el most. (a többit tavasszal vesd el) A kis növény jobban alkalmazkodik a körülményekhez, és termőre is fordulhat.
Előzmény: kiwancsi (6637)
il1321 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6645

AZ olaj önmagában tartósít, legfeljebb kevés só. Tartósító nem kell bele.

Amikor a paprikát tesszük el, nem szoktuk lehúzni, csak a magházat, ereket kivágni.

Előzmény: Zitka (6643)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6644
Franchi Sementi márkájú, ha jól sejtem?
Előzmény: covycovy (6624)
Zitka Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6643

Félig OFF: kápia paprikát próbáltatok már eltenni olajban? Előtte grillezve v. sütve, lehéjazva...

Kell-e bele tartósítószer?

kiwancsi Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6642
Hát megpróbálom, az biztos.
Előzmény: Hesperos (6640)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6641

Sajna nem tudom a típusát. Majd lefényképezem.

Egyébként világoszöld, többnyire erős, nem keskenyfazonú de hegyesedő, vékony ropogós héjú.

A kedvencem.  Nem tudtam mit veszek, a fonyódi piacon azt mondta a bácsi hogy jó fajta.

Hát az. Meg a paradicsomja is az volt. Már sajnálom hogy nem vettem háromszor ennyit, meg ki tudja megismerem-e jövőre...:-(

Előzmény: covycovy (6638)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6640
Lemaradt a vége. Szval ha el tudnád találni a helyes vízellátást is, lehet hogy át tudnád teleltetni.
Előzmény: Hesperos (6639)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6639

Szia!

Én is láttam már ilyet, hogy teleltetik a paprikát, de elég speciális körülmények között. egy üvegházban ahol a páratartalmat és a hőmérsékletet valamint a vízellátást állandóan figyelik és a paprika számára optimálisra szabályozzák. Lehet hogy otthon is át tudnád teleltetni egy fényes és közepesen meleg helységben tudnád tartani és eltalálni
covycovy Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6638
Milyen paprikáról van szó?
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6637

Sziasztok!

Kerestem paprikás topikot de nem találtam.

Mit szóltok ahhoz hogy a paprika esetleg átteleltethető lenne?

9 éve próbálkozom paprikával, eddig nem termett. Idén rengeteg paprikánk van, és nagyon jó fajta. Sajnos csak 3 tő mert az eddigi kudarcok miatt nem mertem többet venni, csak nem tudtam ellenállni. Ezt a fajtát szeretném megóvni. Próbáltam már magról nevelni is, de az végképp nem sikerül.

Mostanában olvastam hogy valaki ki szokta venni télire, és áttelelteti.

Mit gondoltok erről?

covycovy Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6636
Igen olajban.
Előzmény: il1321 (6635)
il1321 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6635
Szép. Olajban?
Előzmény: covycovy (6634)
covycovy Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6634

San Marzano immár üvegben.

covycovy Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6633
Nem szálkásodik és nagyon finom!
Előzmény: CBNora (6626)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6632
Nekem is van most gigantom. Eddig egészen szépen növekedik, bár a haszna nem túl nagy nálunk. Csak én szeretem a karalábét és csak levesben.
Előzmény: CBNora (6631)
CBNora Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6631
Egyszer ültettem Gigantot. Tényleg nem volt fás, de bírtam igazán puhára főzni. Pedig sokáig főztem.
Előzmény: Csillu77 (6630)
Csillu77 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6630
Sajnos nem tudom, milyen fajta az én karalábém, az biztos, hogy fehér és nagyon nagyra nő (fehér gigant?). Anyukám vette a piacon május végén a palántákat, azt hittük, már semmi se lesz belőlük. A sok esőtől viszont fantasztikusan nagyra nőttek, még most is van pár kisebb példány, eddig egy se volt fás. Még nem szedem ki, mert úgy látom, a tetejük szép zöld és még nőnek. Épp a hétvégén szedtem le az aktuális legnagyobbat, zöldje és gyökere nélkül másfél kg körül volt. És csak kívül, a leszáradt levelek helye volt keményebb.
Egy szépséghibája van a dolognak, a férjem ki nem állhatja, a lányom csak nyersen, a fiam csak főve eszi meg...:-)
Előzmény: CBNora (6629)
CBNora Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6629
A retket hamarabb vetettem, nem tudom, még lehet-e. A salátát tavaszra szánjuk, áttelelő. Már ki is kelt. Kicsit féltem, hogy túl meleg lesz a fólia alatt, de úgy látszik, nem zavarta. Érdemes még galambbegy salátát is vetni.
Tényleg gond lehet nálad a vízellátás. A reteknél fontos, hogy állandóan nedves legyen, úgy lesz finom. A téli terket most minden másnap nagyon alaposan meglocsolom, ha nincs eső. Az uborka, paprika is szereti a vizet. Szerintem többet kéne locsolnod. Ha kevés a vized, inkább ültess mindenből kevesebbet, de azt lásd el rendesen.
Karalábém nincs, azt folyton figyelni kéne, meg ne fásodjon, nem nekem való.
Zöldbabot csak futót ültetek, annak jobb a helykihasználása, és inkább apránként terem. Nem egyszerre kell sok, hanem sokáig kevesebb. A mélyhűtőben úgyis bent felejtjük.
Előzmény: taormina1 (6628)
taormina1 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6628
Az idén termett nekem összesen 1 db cukkini (3 töröl, a többi már ki se kelt), 2 padlizsán (kb 8-10 növény), ez nagy szó, mert eddig még sose termett. 3 zöldpaprika, (kb 12 növény), 0 karfiol, 0 piroskáposzta, 0 hagyma (ezek nálam kb ugyanúgy és ugyanakkor húzódnak vissza, mint a tulipánok és a nárciszok, aztán majd tavasszal kikelnek, de ugyanakkorák maradnak, mint az eldugáskor. Az uborkák ígéretes kezdet után tönkrementek valami betegségben. Egy párat (2-3) azért szedtem
Az üvegházba tavaly összel elduggattam a nagyobb dughagymákat, hog ytavaszra legyen zöldhagyma. Kb nyár közepéig megvoltak, addig érdemleges növekedést nem mutattak,aztán visszahútódtak. Úgyhogy már nem is merem idedugni az orromat közétek.

A tavaszi retek óriási lett, de ehetetlenül fás, a János-napiból nem lett semmi, most vetettem télit, meg kínai kelt. Nekem a retek sose sikerül, meg semmi se, ami gyökérre gyúr. Karalábé rengeteg termett, de mind egyszerre föl kellett szedni, de a pincében is megfásodott. Ti hogyan tároljátok.
A paradicsomtermesztést mégegyszer át kell néznem, mielött újra próbálom, mert avval se boldogulok. Nagyon sok palántám lett az idén, de valahogy vagy kezelhetetlenül óriásira nöttek aztán alulról elszáradtak, vagy egészen csenevészek maradtak, és már az elsö pár termés után elszáradtak. Gyanítom, hogy a vízellátással is baj lehetett, bár az idén sokkal több esö volt, mint tavaly, de ez a probléma nálunk továbbra is megoldatlan.

alább már írtátok, de most nem találom; most lehet még vetni hónapos retket és salátát szabadföldbe? Mikorra lesz belöle valami?
taormina1 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6627
Én bokorbabnak vetettem lila hüvelyüt, valami német márkát; mindenben hozta is a formáját: megbízhatóan kelt, viszonylag böven termett, nem szálkás, tettem el belöle magot.
Csak egy baj van vele, hogy csak egy adagot terem, nem úgy szép folyamatosan, mint a mexokott sárga ill.. zöldhüvelyü társai
CBNora Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6626
Ez se szálkásodik? Nem biztos, hogy jövőre pont ezt a fajtát meg tudom venni, saját magot érlelni meg már elég késő van. A Juliska jellegű szálkásodókat viszont nagy ívben elkerülöm, nem akarok hetente kétszer zöldbabot szedni.
Előzmény: covycovy (6624)
CBNora Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6625
Nálunk még azt is letarolná a fagy, így mi egyáltalán nem ültetünk sárgabarackot. Pedig az a kedvencem.
Előzmény: Morcsi (6622)
covycovy Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6624
A miénk Francia kúszóbab
(Purple King)
Előzmény: CBNora (6621)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6623

Ezt így, ahogy van, meg tudnám enni :)

Előzmény: CBNora (6621)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6622
A nagyon korai fajtákkal érdemes vigyázni, ha esetleg hűvösebb, fagyzugos helyen van a kerted. Nálunk évek óta nem terem kajszi, mert a teljes virágban levő fát letarolja egy hirtelen fagy. Most direkt olyan csemetét vettünk, ami kifejezetten későn, április elején virágzik.
Előzmény: Csillu77 (6618)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!