irsai: olyan, mintha szőlőt szemezgetnél(kis túlzással)
a két kopár együttkóstolása valóban nem mindennapi dolog(legalábbis számomra), a 99s messze jobb(szerintem)
elixír-t nem'tom honnét, ezt Há aranybányájából hoztuk fel :)
kereklevelű(chardonnay), megpróbáljuk hirdetni az igét, mert ez valóban egy szép magyar név a fajtára, szal kerüljük ezentúl a sárdoné megnevezést bortársak!!!
ízek, zamatok: huhh, hatalmas kavalkád volt, így kiemelni egyet sem tudok, de mind pompás volt
Bzoltán: üdvözlet a rég nem hallott ékesszólónak. (épp mostanában gondoltam rá hogy mi lehet Veled, eltűntél.)
Irígykedve olvastam Há-nál lezajlott kóstolótok; igen tissztességes sor, sok vagyont érő borral. Kérdeznék: Shiraznak már privátban panaszoltam az én baglas irsaimban fekete koromszerű üledék uszik, -nem is bontottam fel- de rögtön igéretet kaptam a cserére. Milyen volt egyébként? ('tom jobb, mint múltkor) Fantasztikus lehetett a 2 kopárt eggyütt kóstolni. Nekem eltelt közte jópár hónap, de a 9-es szerintem is ütősebb.
a polgár elixírt honnan, mikor, mennyiért???? ez egy elég ritka darab lehetett, és télleg, miből áll az, a 2 kabernéből?? Szóval bánom hogy ebből én kimaradtam;
mi szűk baráti körben ittunk Nyakas Cuvée 00-t, megszokott minőség; Chat. Teleki CF 97-t; nagyon jó még mindíg; Veszergombi Kékfr 99-t először kóstoltam, meglepett az illat, íz-ár; Bajor P. 95-s Siklósi CF barrik: ez remek volt, nagyon tud vörösben is, de az egy kivételes év volt.
Schelleréknél: ez sem lehetett piskóta a beszámolók szerint; segítsetek a Kereklevelű mi, egy szőlőfajta, vagy egy változata vmelyiknek? A borokról a kémiai paramétereken kívül másra is emlékeztek? Pl. izek, zamatok milyen voltak? Azt látom hogy nem alk. és savhiányos italok készülnek arra.
Újdonsült présháztulajdonos vagyok és keresek olyan egyéneket, akik már felújítottak présházat, esetleg benne is laknak. Szívesen elcseverésznék a tapasztalatokról, akár egy topic keretén belül is!
Köszi!
az árak: a helyszínen nincsen jelentős készlet, bp-n a nagykernél fogunk próbálkozni, amire visszajöttök eldönthetjük ki mit kérne, és akkor közös igénnyel megkeresnénk a nagykert, s vennénk tőle(ja és szerintem 1000HUF alatt, na jó bizt. 1-2 afölött van, ha kiderítettem pontosítok)
Scheller árak érdekelnének [ha gáz, akkor mailban], arra gondoltam, ha lalához befér, vennék pár palackal s hazafelé bedobnám a pincébe [és akkor nem kell le fől hurcibálni]
Látom elégedett kollégák tértek vissza a Scheller-birtokról. Örömmel látom, hog az általában szűkszavú zuzmo milyen lelkes! :o)
Borpillanatok. A vasárnapi mutatvány megint érdekes volt, vagy elaludtam közben és azért nem emlékszem bizonyos dolgokra? :o)
Anti bátyánk a káposztás ételhez ajánlott bort (erősen törtem a fejem, hogy én mit adnék a vendégnek, mert tényleg nem eccerű...), ha jól emléxem egy Vylyan-t. Azt még láttam, hogy vörös és hallottam, hogy reduktív(?), de azt elfelejtette megmondani, hogy milyen fajta, milyen évjárat, egyáltalán mi a túrót is töltött ki a pohárba... Látta még valaki ezt a felemelő 1percet? Erősítsetek meg, hogy így volt, bár annak jobban örülnék, ha azt mondanátok, hogy átaludtam ezt a (bor)pillanatot... És ne azzal gyertek, hogy tudnom kellett volna, hogy ez milyen bor...mert az egyszerű néző sem tudja és ilyen információszegény tálalástól nem fog elrohanni minőségi bort vásárolni. Azért Zalatnay Cininek ízlett, főleg a jó édes aszú, amit a desszerthez szolgáltak fel. Úgy hörpölte, hogy közben még az ajándék receptkönyvet is alig tudta átvenni:o)
Mi ma este „edzettünk” egy kicsit a régebben említett „nem klasszikus” Áldozó zöld veltelinivel. Ez is kellemes. Milyen lesz akkor az igazi? :-) Reményekkel eltelve várjuk a szombatot... :-)
Vacsora után kóstolt borok:
1; 98as olaszrizling
2; 97es zöldveltelini
3; 98as kereklevelû
4; 2000es zöldveltelini
és ez soxor :)
Ami még eszembe maradt , szóval:
Nincs zúzás, csak bogyózás
Fém hordókban érlelés, szabályozott levegő mennyiséggel, s majdnem félévig a seprőn. Utána hordós érlelés 1-2 évig, majd vissza a fémtartályba, s innen palackoznak.
Különleges borokat kóstolhattunk, köszönet!
Hip-hip hurrá!
a borlistához kiegészítésül annyit, hogy volt még egy Bock Remete küvé is, mondjuk a gerék és szepsy mellett valóban nem túl emlékezetes, viszont szerintem abszolút korrekt hétköznapi bor
a 9-es kopár és a szepsy valami csoda volt, Há mester: KÖSZ
OFF
Valami Piano solo vagy ilyesmi volt a címe, thök jó, ilyen Michael Nyman szerű zene volt.
No megyek zuhizni aztán lassan elindulok a csülkömér:)
ON
Jó utat ezen a napfényes reggelen(?:)) ) az egyes turnusnak!:)
A tegnap este az valami csoda volt, köszönet érte a Házigazdának, a lányoknak a türelmükért és a fincsi kajákért a maradéknak pedig a jó társaságért. Az az elixir valami fenomenális volt, én már csite multkori 7 éves borán is meglepődtem, de az, hogy egy 11 éves bor ennyire friss és finom ízjegyekkel rendelkezzen nem semmi!
A másik csoda számomra - a Philip Glass CD-n kívül;) - a 2000-es Szepsy Cuvee volt, ezzel a borral szerintem még quasimudo is hóditana a lányoknál annyira finom volt, édessége szinte sokkol, mégsem bántó, mivel annyi minden kiérződik mögüle és annyire egyben van a bor.
Ja és ne feledkezzünk meg Friciről a társaság új tetováló szakemberéről sem!:))))
italsor:
-baglas 01 irsai(magnum): jobb, mint 1-2 hete
-légli 01 333s: nyárra jó lesz, most még nyers, széndioxidos
-ostoros kékmedoc: érdekesnek találtatott
-sárosdi 99 merlot: középszint alját hozó, nem igazán érlelt
-gere 97 kopár: pompás illat, lassan nyílik, kissé kilóg a cab.sav., összeségében télleg csúcsbor
-gere 99 kopár: uhhhh, na ez aztán jól sikerült, teljesen harmonikus küvé, illata is visszafogottabb, de sokrétűbb, azt hittük ennél jobbat az este folyamán nem ihatunk
-polgár 90! elixír: szinte friss bornak tűnt, meggy színnel, illattal, és ízzel megáldott csudás tétel, ami érésének kezdeti(?) szakaszában tart
-szepsy 00 küvé: jó-jó, ez édes, és izé, de szinte sokkolt illatával, játékosságával, ízvilágával, és számomra gyorsan feledtette az előző tételeket, ez maga a BOR(vagy már lehet, hogy annál is több NEKTÁR)
olyan sokaig kellet nelkuloznom szakerto es rajongo irasaitokat. Hanyagsagomert elnezest kerek, de hat igy van ez, ha az ember munkahelyet valt... no meg a bor tisztelete es mertekletes fogyasztasa oda vezetett, hogy a maganos eletemet is megbonyolitottam kisse :) de hat Bachus gyakran karoltve jar Aphroditeval.
De vissza a lenyegre...
Minekutanna kifogytam a jo magyar borokbol, igy kenytelen voltan rafanyalodni a kulhoni borokra, amik meg jo sokaig fognak gondot okozni nekem. Ha sokatok kezd elveszni a magyar borok nomenklaturajaban...hat az mit szol a franci borok nevdozsolesehez... Keves dolog segit... az apellacio kontrol rendszere, meg a szakember bolcs tanacsa.
ugyanaz a program havonta többször kerül megrendezésre tehát csak a nagyon lassúak maradnak le. egyszerre max 20 fő ültetve. a csókosság emlegetése irreleváns, bár magyar betegség minig ilyenre gondolni. egy kereskedelmi cég mindig az összes ügyfeléért egyformán kell hogy létezzen, nemcsak egyesekért. a világ más tájain a customer service nem ismeretlen fogalom csak Mo.-n.
üdv
shiraz
monarchia kóstolókkal 1 bajom van: jelentkezési sorrend van, namármost ha én nem vagyok csókos akkor ki dönti el, hogy mikor jelentkeztem, és mehetek el(egy kóstoló meg 100fősen nem kóstoló), mert előbb-utóbb ott is kialakul a kis "borbaráti kör", és inkább próbálnak összetartani(amit megértek), szal így a "későn jövők" kimaradnak. vagy több turnus is van? vagy csak oly kevés a jelentkező(amit nem hinnék, mert láttam szépszámú résztvevőt)?