Keresés

Részletes keresés

shiraz2 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 85003

üdvözlünk egy BT-s kollégát a fórumon!

Előzmény: Winesoul (85001)
shiraz2 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 85002

köszönöm a válaszod!

nekem a Losonci Pinot pont jó volt egyéves korában.

Előzmény: joskabacsi (84998)
Winesoul Creative Commons License 2021.02.22 0 0 85001

A Bencze-ék nem tudom mit tolnak, de 20 ropiért inkább veszek akkor a saját választékunkból egy jobb burgundit és nem pocsékolom el a szerény jövedelmemet egy hibás borra. Például Thibault Liger- Belair-t vagy Domaine Des Croix-t esetleg Montille-t mert ezek fixen borélményt adó megbízható termelők .  A Pacalet csak azért nem mert alacsony kénes és bár a fehérei bitang jók a vörösöknél óvatosabb vagyok. Szóval jócskán el vannak szállva árazás ügyileg, bár ahogy néztem pár naturboros hazai borbárok/webshopok termékpalettáját és a borok extrém megjelenését mostanság ez a divat. Szóval megérett a világ a pusztulásra...

Előzmény: Hepci (84944)
Koldustelkek Creative Commons License 2021.02.22 0 0 85000

Az nem kérdés, hogy nem egy csapásra terjedt el a filoxéravész után. A 30-as években azonban Csopakon és Badacsonyban is a legfontosabb fajták közé tartozott már. A Georgikonon van egy régi adatgyűjtemény, amely 1930-ból vagy 1932-ből tartalmaz település szerinti bontásban információt arról, mely egyes fontosabb fajtákból melyik településen mennyi hektár van. A furmint és az olaszrizling is e fontos fajták között szerepel. Fejből csak arra emlékszem, hogy Badacsonyban nagyon kevés furmint volt, de azért több hektár. Ha majd feloldják a korlátozásokat, lehet, benézek, érdekes lenne ez az információ.

 

Egyébként ugyanaz a gyűjtemény a filoxéra előttről (1870 vagy 1872) tartalmaz településenkénti bontásban egy olyan adatsort, hogy mennyi fehérbort, illetve mennyi siller+vörösbort termeltek. Szoktam nagyokat mosolyogni, amikor ezt nézegettem, és eszembe jutottak mindenféle dumák arról, hogy badacsonyi meg Káli-medencei vörösbor így meg úgy a filoxéra előtt... Az nem kifejezés, hogy elenyésző.

Előzmény: BZoltan (84995)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84999

Én szerintem is cseszett jól állna a sárfehérnek a juhfark és fordítva is igaz. De ez most nagyon aromás, zamatos, a tavalyi mást mutatott, érdekes.

Fincsi.

Előzmény: BZoltan (84997)
joskabacsi Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84998

Ugyan nem tőlem kérdezted, de szivesen válaszolok, vagy megkérdezheted a közös ismerősünket is:

- a nem macerált, nem derített, szűrt, nem koinokulált pinónk (öreg hordóban - a legfiatalabb 11-12 éves volt) valahogy 3-4 évnél korábban nem akart összeállni. Valahol az almasavbontásnál lehet a kulcs, bár nem laboroztattuk, nem volt jelentős co2 termelődés, egyszerűen nagyjából ennyi idő kellett neki, hogy megszelidüljön. 

 

Az elsődleges fermentációval egyedejüleg almasavbontott pinók valamiért a tapasztalataim szerint kevesebb ideig állnak.

Ne kérdezd, hogy miért, nem tudom!

Előzmény: shiraz2 (84990)
BZoltan Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84997

Nagyon nagy kérdés ez nálunk. Minden megérzésem és minden idegszálam azt súgja, hogy a mi feladatunk egy tökéletes somlói házasítást elkészíteni ami furmint, juhfark és sárfehér fajtákból áll. De egyelőre türelmesnek kell lennünk és mindhárom fajtából le kell tudnunk a kötelező 10-15 évjáratot, hogy mindegyiket kitanuljuk. Én egyébként már az arányokat is sejtem... 60% sárfehér 30% juhfark és 10% furmint. Ez lényegében az egykori Hilla cuvée receptje, csak a hárslevelű helyett sárfehér lenne. Viszont így nem lenne félédes mint a Hilla volt.

Előzmény: naivkezdo (84994)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84996

Egyszer tudtam ilyen olasz alapanyagot szerezni, azóta sem.

Ha van forrásod, szólj kérlek, köszi.

Előzmény: Daeril (84983)
BZoltan Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84995

Az olaszrizlinget már az 1870-es években is jegyezték a balatoni borvidékeken. Jegyezték, de nem mint jelentős és nem is mint ajánlott fajtát. Egy volt a húsz-harminc fajta közül amiket ismertek. A Zalában (és Cserszeg az az) már biztosan ismerték korában mert Stájerország felől érkezett az olasz Magyarországra.

 

Hogy milyen fajtát írtak le a 19. században értékesnek és miket hitványnak szerintem pont annyira tekintendő hiteles véleménynek mintha ma egy blogger írná le, hogy ez vagy az a fajta értékes. A  filoxéra előtti időkből egyetlen mércét tartok hitelesnek fajta szempontból... mi terjedt el és mi nem. Az olaszrizling pedig nem igazán terjedt el. Volt, ismerték, megbecsülték, de nem lehet azt mondani, hogy meghódította volna a szőlőshegyeinket.

 

 

Érdekes említés a Borászati Lapok 1903 Május hó 24. 21. szám. 35-ik évfolyam ->

 

"Feleletek.

73. felelet. Mely szőlőfajok teremnek zamatos zöld bort? Francziaországi tapasztalatok szerint Rupestris alanyon még a jól virágzó, bőtermő fajták is 6—7 éves koron tul rúgásra hajlandók.

Ennélfogva a rendes körülmények között is rugós Bálint, Sárfehér és Piros bakar telepítése semmi szín alatt sem ajánlható. A juhfark és ezerjó egyformán tul rothadós és eléggé bőtermő fajta. Az ezerjó ezen felül nem mindenütt díszlik és terem olyan jól, mint pl. a fejérmegyei Moór vidékén.

A juhfark-bor zamatos, kedves jó ize, minden létező fajborét felülmúlja. A világhírű régi fajta somlói borok rendkívül kellemes zamata és jó ize is első sorban a juhfarktól eredt.

Ha azonban a jövedelem a főczél, telepítsen olasz rizlinget, Erdeivel, esetleg Kövidinkával, Szerémi zölddel és kisebb arányban Muscadelle de Bordelaise-val együttesen. Ezek mindegyike bőtermő, továbbá a peronospora iránt érzékeny Szerémi zöld és a kissé rothadós gyümölcsű Muscadelle de Bordelaise ezenfelül illatossá is tennék a bort.

Általában minél többféle jó fajtából lett a bor összeszűrve, annál tökéletesebb izzel bir, mert az egyik fajta tüzet, a másik illatot, a harmadik zamatot, a negyedik testességet stb. ad neki.

Végül a szép zöld szint nem annyira a fajta, mint a szakszerű szüretelés, kivált a gyors préselés, sőt sokszor a mübortörvény (1893. évi XXIII. t.-cz.) által megengedett safflór (vadsáfrány) festőanyag használata okozza."

 

 

A Somlón először 1877-ben említik az olaszrizlinget:

1877. november 25.
"(Somlyóvidék). A somlyói szüret mindenüttt igen középszerű eredménynyel esett ki. Nálam a 4 éves olaszriessling 880 négyszögölön 9 akót adott;"

Ami mivel új telepítésnek vehető úgy 0.3 hektárt, 3000 tőkét és 500 litert jelent. Ami ugyebár cirka 0.4kg/tőke hozamot jelent. Namost ilyen terheléssel, október végi szürettel az olasz bizony erősen frankó bort ad :)


Amúgy a rajnairól a nagy igazságot már bőven a klímaváltozás előtt is megmondták :)

Borászati Füzetek - 1. füzet. V. évfolyam. Január. 1873.


"...A szőlőmiveléssel foglalkozó gazdáinknak nem csak jobbjai, hanem általános többsége is elismeri mindenütt a külföldi zamatos fajok tagadhatlan előnyeit, s veszi azok hasznát uj és terjedelmes ültetéseiben, s ha Magyarország hevesebb éghajlata alatt a rajnai rislingnek mindenütt jó hasznát venni nem lehet, történnek terjedelmes fajültetések, melyek közt ezúttal csak az olasz riezlinget, tramini emlitjük fel".

 

Azóta pedig a klíma nem lett kevésbé heves :)


Aztán 1911-ben Márton Dénes részletesen leírja az akkoriban használt fajtákat.  Abban az évben a miniszteri rendelet még nem is engedélyezi a Somlón például az olaszrizlinget. Bár Márton már írja, hogy jelen van a Somlón és ő mint hetedik fajtát említi meg a "furmint (szigeti), juhfark (sárfehér), sárfehér (szagos sárfehér), budai zöld, rajnai rizling, ruhlandi (clevner auvergnas gris) esetleg és kivételesen olasz rizling"

 

Hogy aztán ugyanez a Márton Dénes 1927-ben  úgy méltatlankodik, hogy "Miért ültetik egyesek az egyébként nem rossz, de nem Somlyóra való olaszrizling, ezerjó, mézesfehér fajtákat?"


Szóval egy veretes nagy kamu, hogy az olaszrizling a filoxéra után terjedt volna el. Nem terjedt el... jelen volt, ismerték, megbecsülték, de erősen a futottak még fajták között tartották nyilván. Majd a gazdasági válságok, háborúk után a tervgazdasággal együtt cserélődik le a Somló fele olaszrizlingre.

Előzmény: Koldustelkek (84985)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84994

Bezony. És most, hogy a maradékcukros SAP Sárfehéret nyalogatom, amit jobbnak tartok mint az előző évjárat száraz változatát, azon gondolkodom, hogy ez is jobb lenne házasítva.

Mármint nagyon finom, érdekes, hogy aromásabbnak érzem ezt, mint a tavalyit, ha jók az emlékeim, de nekem ez egy könnyed bor.

Kíváncsi lennék juhfarkkal vagy bálinttal házasítva.

Előzmény: Hepci (84984)
shiraz2 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84993

ahogy látod, sorban is állnak értük a rajongók.

persze itt sem a gondolatisággal van a baj (natúrbor) hanem a kivitelezéssel.

Előzmény: Hepci (84988)
shiraz2 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84992

már bocs, de rengeteg mesenknek van lány főszereplője, szívesen ajánlok ha érdekel. bár én a fiamnak olvasok meséket jelenleg.

Előzmény: BZoltan (84970)
shiraz2 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84991

reméltem hogy tetszeni fog :) még több vidámság a magyarborod-hu-n és a social media oldalaikon! van aszú király is!

Előzmény: BZoltan (84970)
shiraz2 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84990

miért jó szerinted hosszabban érlelni a megfizethető pinot-okat?

Előzmény: Hepci (84962)
joskabacsi Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84989

Nemcsak klónokkal, alanyokkal is.

A Pécsi Kutatónak volt pár éve egy affinitás-vizsgálata:

- azt hiszem chardonnay-t választottak, különböző klónokat különböző alanyokra oltva, majd ugyanazzal a technikával kis, üvegballonokban kierjesztve. Döbbenetes különbségeket mutattak, mintha nemcsak a klón - de a fajta is más lett volna ...

mennyi mindent nem tudunk még ...

 

Előzmény: bigup (84987)
Hepci Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84988

Ha jól látom, ez az általad mutatott, 11,5% szeszű savanyúság a belépő kategória, 5900 pénzért.

Több kérdés nem is merül fel bennem - mindenkinek jó egészséget, bőséges anyagiakat és szerencsés csillagállást kívánok a Bencze-pinók fogyasztásához. :D

Előzmény: shiraz2 (84967)
bigup Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84987

Na igen, akartam is kérdezni, hogy a klónokkal nem lehet átlépni az akadályokat? Olaszrizlingben, furmintban, hársban stb. Van nekem olaszban B20 - hatalmas fürt - meg talán P2, P10. Valaki emlegette, hogy a B20 az az igazi nagyüzemi fajta, hatalmas termésátlaggal, jellegtelen ízzel. Ezt annyira nem tudom megcáfolni sajnos. :)

Egyébként köszönöm a rajnais választ, na ezeket jó olvasni. 

Előzmény: Koldustelkek (84985)
Daeril Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84986

Igen 23 fok környékén frankó bort ad az olasz. És sokkal kevésbé rohad mint a Furmint. 

Előzmény: Koldustelkek (84985)
Koldustelkek Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84985

Természetesen nem arra kell gondolni, hogy fő fajta lett volna. Viszont az akkor terjedő tiszta telepítések között volt már, és rögtön becsülték a borát is. Amennyire én tapasztaltam, aromában nem szokott elmaradni a furminttól, kéknyelűtől, csak savban. Ellenben sokkal könnyebb vele dolgozni. Teljesen hétköznapi dolog volt, hogy 23 mustfok fölött szedték, és akkoriban, ha nem is volt hozzá sok sav, de nem is volt olyan kevés, mintha napjainkban várjuk meg ezt a mustfokot.

 

Egyébként Cserszegen, a grófi birtokon (ami a mai napig az általuk alapított Georgikonhoz tartozik), már 1820 körül volt olaszrizling, és értékes fajtaként írták le.

 

Nagyon jó klónja a P.10.  - a cifra rizling klónja, kisfürtű; testes bort ad. Én még nem dolgoztam vele. Az adatok alapján a B. 5/8. is jónak tűnik.

Előzmény: Daeril (84983)
Hepci Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84984

Igen, az. Naivkezdő hozott nekem is 1 palackot, tetszett mindkettőnknek.

A bálintnak van valami különleges karaktere, amit éreztünk benne, és nem sajátja a juhfarknak és a sárfehérnek sem.

Előzmény: Koldustelkek (84982)
Daeril Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84983

Csopakon már filoxéravész előtt bele voltak állva az Olaszba? Ez nekem új, mindig tanul valamit az ember. Szerintem mondjuk a régi Olasz klónok, kisfürtüek, nagyon szép bort adnak egy késői szüretben. Felénk, amíg voltak még ilyen tőkék, próbáltak mindent kihozni (mennyiségben) belőlük, de a fürtméret miatt nem szaladt el soha sem a terhelés. Október végén enyhén töppedve szedve nagyon szép combos borokat adott.

 

Szerintem Tokajban, amikor kanonizálódott az aszú technológia, akkor minden fajtából szedtek aszút. Nagyon sok fajta képes aszúsodni, csak szép lassan átálltak azokra amelyek legjobban beválltak. Furmint-Hárs-Kövérszőlő stb... A "tisztulásnak" ott is a filoxéra adott lendületet. Ja és a Lisztes képességei a mostani kontextusban teljesen újraértelmezendők.

 

Budai Zöld szerintem egy nagyon király fajta. Szeretem a Follyt, az Andrási Lászlóét, talán a tied is volt a poharamban. Sok olasznak nem ártana ha Budai Zöld íze lenne egy kicsit élénekbb savval :D

Előzmény: Koldustelkek (84975)
Koldustelkek Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84982

Lélekvándor. Sárfehér a harmadik. Még nem kóstoltam. Vajon külön készített bálintot valaha (még ha csak saját célra is)?

Előzmény: Hepci (84979)
Hepci Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84981

Találj ki pl. te 1 modern mesét, aminek a főszereplője Szopós Gizike! :D

Előzmény: BZoltan (84970)
Koldustelkek Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84980

Erről beszéltünk már korábban is. Nálad ez (még) működik, nálunk már nem. Szeptember 5-10 körül el kell kezdjük a szüretet (szürkebarát és tramini nélkül is), és jellemzően október közepére fejezzük be, a legmagasabban fekvő kéknyelűvel (ez utóbbi, a vastag héja miatt sehol nincs a túléréstől). Ha a fejem tejére állok, akkor sem tudom elérni (sem lombkezeléssel, sem talajtakarással, sem metszéssel, sem sehogy), hogy a rajnai szept. 20-ig ne érje el a 14% potenciális alkoholt (az elmúlt 10 évben 2013, 2014 és 2016 volt kivétel e szabály alól). Megfelelő technológiával ilyenkor még össze lehet hozni a kész borban olyan 6-6,5 körüli savat, amivel még élvezetes is tud lenni. Ahogy korábban írtam, a kevés eddigi tapasztalat alapján, ettől a furmint sem tér el jelentősen. A rózsakő valóban később érik, és sokkal több a sava, és eléggé rothadékony, szóval mire átlépi a 20 mustfokot, addigra töppedés és botrytis is van, általában. Ez a vonal egyelőre elég ígéretes. A kéknyelű jellemzően szeptember 22-október 15 között jön be a meleg években is. Viszont atom ellenálló a héja, szóval csak olyan években érik túl, mint 2004, 2005, 2010, 2013 (egyik ültetvény), 2014. 13-13,5 fölötti alkoholt viszont kizárólag túléréssel tud összehozni - szóval a hidegebb, és főként csapadékosabb években van  töményebb bora (l. az előbb sorolt évjáratokat). Ebből a szempontból majdnem fordítva működik, mint a többi fajta.

Előzmény: BZoltan (84973)
Hepci Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84979

Bálintból (+ juhfark és még valami) fasza küvét csinál a Currus valahol Neszmély környékén (a küvé neve nem ugrik be).

Előzmény: Koldustelkek (84969)
Hepci Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84978

Nem várok Etyekről semmit, csak időnként - pár ezer pezeta erejéig - kíváncsi vagyok. :D

Előzmény: Koldustelkek (84972)
Koldustelkek Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84977

Igen, de azt a 13-13,5-öt túlérés nélkül, szeptemberi szürettel hozzák, gyakran acélos savval. És aromában sehol nincsenek egy igazán kiemelkedő rajnai rizlinghez, mégis baromi jók.

Előzmény: BZoltan (84974)
Koldustelkek Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84976

Nekem is volt olyan érzésem az információkat olvasva, hogy ezek is inkább októberi szüretelésű, túlérésre építkező borvidékek lehettek. De ez nem változtat azon a tényen, hogy kóstoltam ezekről a vidékekről nagyon-nagyon szép (könnyed furmintnál sokkal komplexebb és érdekesebb) olyan  bort, amiben nem volt túlérett szőlő (legalábbis nem éreztem). Persze ízlés kérdése is, nem biztos, hogy mindenkinek tetszett volna...

Előzmény: shiraz2 (84955)
Koldustelkek Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84975

Ott a pont: "nemes autochton fajtáink cukorgyűjtésre lettek szelektálva, mindig is maradékcukros borokat igyekeztek szűrni belőlük"

 

Ezt nagyon régóta magyarázom, ahol tudom, de nem úgy tűnik, hogy sokan felfogják.

 

Az is igaz, hogy a filoxéra előtt nem igazán volt jellemző a fajtaborok készítése Magyarországon (Tokaj, Somló, Sopron-Szentgyörgy, Buda-Sashegy, Eger). Érdekes viszont, hogy amikor a Badacsonyi és Csopaki először igazán híres lett (1850-1860), akkor ez már fajtaborokkal történt (Badacsonyban kéknyelű, furmint, rajnai rizling; Csopakon olaszrizling).

 

A régi források szerint a lisztes parasztszőlő. Németh Márton ampelográfiája szerint is rossz cukortermelő (vagy október végére egyszerűen nem érett be rendesen?).

 

Viszont a filoxéra előtti a Somlóinak és a Tokajinak (az aszúnak is) fontos komponense volt. Ezek alapján azt gondolom, nem lehet, hogy csak tömegborra képes!

 

A Pécsi Kutató 1998-2009 között végzett összehasonlító vizsgálatot, aszerint viszont nagyon jó cukortermelő és a sava is sok (és későn is érik). Németh Márton szerint a furmintnál, juhfarknál, kéknyelűnél aromásabb is.

 

Zoli, Neked mi a tapasztalatod?

 

Egyébként nekünk itt van a budai zöld. Szinte soha nem megy 18,5 MM fölé (inkább lefolyik a tőkékről), de a 14-16,5 MM a jellemző. És 14 mustfokkal is állatira finom tud lenni, ha egy pillanatra eltekintünk attól, hogy savanyú. Nyakon kell önteni némi alkoholos, savszegény olasszal, simán el tudom képzelni, hogy szuper lesz könnyed bornak/ivóbornak. Én még csak fordítva próbáltam, hogy olaszt felsavazni vele, de amikor 10%-nál többet tettem bele, már olyan aromája volt a bornak, mintha csak budai lenne olasz nélkül. 10% viszont nem hozta meg az egyensúlyt.

Előzmény: Daeril (84948)
BZoltan Creative Commons License 2021.02.22 0 0 84974

Én régen nagy Chablis rajongó voltam. De már évek óta nem ittam semmilyen Chablis bort. De emlékeim és olvasmányaim szerint az igazán menő (40+ eurós) Chablis nagy borok szesze jellemzően  13-13.5 körül vannak.
Sokáig amúgy hordtam haza külföldről a Chablis-kat, mert valamiért referenciának éreztem őket. Mondjuk a fás verziókat én sem szerettem, de a felső házban az érettebb Chablis borok azért ritkán fásak.

Előzmény: Koldustelkek (84971)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!