Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2023.08.19 0 0 788

Szia 

Várom a leírásokat :)

 

Előzmény: Völgyvidéki (783)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 787

Lesz majd a későbbiekben (valamikor) Szigliget és Sümeg is, mindkettő egy-egy fontos végvár volt a török időkben.

Ma már mindkettő Veszprém vármegyében található az 1950-es komcsi megyrendezés következtében, de mivel történelmileg mindkettő Zala vármegyéhez tartozott, ezért nem OFF itt a topikban.

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 786

Hertelendy Gáborra és a Hertelendy-családra Kehidán ma a Termálfalu részen található Hertelendy-ház emlékeztet, amely tkp. a Kehida Termál szálloda része, kiadó apartmanok vannak benne.

Előzmény: Völgyvidéki (785)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 785

Kehida és Kustány a török kor végére gyakorlatilag szinte teljesen elnéptelenedtek.

A túlélők rendkívül szegényes körülmények között tengették életüket a Zala folyó mocsaras alsó folyásánál.

Kehida faluba a falu akkori birtokosa, hertelendi és vindornyalaki Hertelendy Gábor, Zala vármegyei alispán lehelt új életet az 1740-es években, amikor felépítette a faluban a Hertelendy-kúriát (a későbbi Deák-kúriát).

A Tolna vármegyéből származó köznemesi Hertelendy-család egyébként is nagyon fontos szerepet játszott Zala és Vas vármegyék újkori történelmében, a török időktől kezdve egészen a kommunista hatalomátvételig. Többen közülük főispánként, alispánként, tábornokként, huszártisztként szolgálták a hazát.

 

A Deák-család a későbbiekben házasság révén örökölte meg a kehidai Hertelendy-kúriát.

 

Elég jó alapos cikk van a magyar Wikin a Hertelendy-családról, egész pontosan a hertelendi és vindornyalaki Hertelendy-családról:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hertelendy_csal%C3%A1d

 

 

Előzmény: Völgyvidéki (784)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 784

Kehidakustány (eredetileg Kehida, Barátsziget és Kustány) rövid története a község honlapjáról:

 

"Kehidakustány a Zala-völgyében 

Az Alsó-Zala-völgyben fekvő Kehidakustány határa kedvező adottságaival már az írott történelmet megelőző korszakokban is vonzotta a megtelepedni vágyókat. Az ezt bizonyító legjelentősebb régészeti emlékek a népvándorlás korából származnak: a magyar honfoglalást megelőző két évszázadban a Kárpát-medencét uraló avarok két temetőjét is feltárták a falu területén. lehet része, mely a zalai táj szépségein túllépve ötven-száz kilométeres körben láttatja a Dunántúlt. A községet határoló kellemesen lankás dombvidék kétszáz-háromszáz méteres tengerszint feletti magasságokba emelkedik csupán, ám a helybeliek szemében a magaslatok már szinte hegyek. Ezeknek – és a köztük fekvő völgyeknek – a különlegesen szabályos, észak-déli futása talán a terepen is érzékelhető, a térkép fölé hajolva pedig egyértelműen bizonyítható.  

Kehidakustányt nyugatról Kehida, keletről Kustány falurész határolja. 1971-ben egyesítették a két települést; mai neve is ebből ered. Deák Ferenc hosszabb ideig élt itt. A település valamikor 3 önálló részből állt: Kehida, Kustány és Barátsziget. A legkorábbi nyomok a bronzkorból származnak, Barátsziget területéről, kr.e. XIV-XVIII. századból. Régészeti leletek alapján bizonyítható, hogy Krisztus előtt, a IV-III. században pedig kelták lakták a területet. Ezen leleteket első sorban a termálfürdő területén lelték. A rómaiak időszámításunk elején érkeztek a településre, a hunok a népvándorlások első hullámaival kerültek a környékre, a VII. században pedig az avarok érkeztek a vidékre. Az avarok két temetkezési helyet is létrehoztak, ezeket pedig az ásatások során feltárták. 

Kehida nevét először 1232-ben említik, ekkor ülésezett itt az első nemesi bíróság. Tekintetbe véve, hogy a környéken nem volt olyan központi hely, amely alkalmas lenne arra, hogy a megye központi helyének nevezzék ki, ezért Kehidát, mint a megye legideálisabban fekvő települését elkezdték központi nemesi gyűlésekre használni.  Kehida az 1200-as évek végéig a Koppányi család birtoka volt, majd később Kőszegi Miklós nádor foglalta el. Kőszegi Miklóstól 1319-ben kobozta el Károly Róbert, és a Kanizsai családnak adományozta. A Kanizsai család volt a település birtokosa egészen 1523-ig, amikor Kanizsai László Háshágyi Dénesnek adományozza Kehidát. A török megszállások idejét ez a település sem élte túl, 1588-ban lerombolták a várat, amely addig védte. Ennek köszönhetően Kehida majdnem teljesen elnéptelenedett. A Deák család házasság révén került Kehidára, 1757-ben Deák Gábor feleségül vette Hertelendy Annát. Ezt követően a falu neve összefonódik a Deák családdal, különösképpen Deák Ferencet emlegetik, aki Kehidán élt 1808-1854 között. 

Kustánytán nevének első okleveles, írásos említése 1181-ből való. Ekkor találkozhatunk először Kustány (Custan) elnevezéssel. A falu akkoriban királyi és nemesi birtok volt. 

A település az 1400-as években több falura oszlott: Egyházaskustány, Felsőkustány, Alsókustány. A két utóbbi névalak a mai napig él a közbeszédben. Később Boldogasszony Kustánynak is nevezték. A faluban nemesi kúriák is álltak. A török hódoltság és mészárlások alatt a települést elpusztították. A XVII. századra kezdett el újra benépesedni és fejlődésnek indulni. 

Kustányt 1977-ben egyesítették Kehidával, azóta Kehidakustány a település hivtalos neve. Kehidakustány ma már Magyarország egyik legkedveltebb üdülőhelyén, amely 2016-tól minősített gyógyhelyi települési rangot visel. 

 

Kehidakustány településhárom, valamikor önálló falucskából Kehida, Kustány és Barátsziget községekből  alakult.

 A falu körül meglévőforrások,  friss patakok a Zala folyó, az erdők és a rétek, mindezen kiváló természeti adottságok már évezredek óta vonzotta az embereket. A legkorábbi településnyomok a Bronzkor végéről, Krisztus előtt XIV-VIII. századból származnak, Barátsziget területéről.

A Krisztus  előtt IV.-III. században pedig a kelták birtokolták e területet. Régészeti leleteket a korból a mai termálfürdő területén találtak.

A rómaiak időszámításunk kezdetén érkeztek. Gazdasági központjuk, villájuk a mai Barátsziget mellet állt, a Zala parton.

A hunok a népvándorlás első hullámával kerültek a vidékre, de állandó települést nem hoztak létre. A kihalt területre a VII. században érkezik egy lovas, nomád nép, az avarok.

Az avarok a falu határában kettő temetkezési helyet is létrehoztak, mindkettőt feltárták.

 Honfoglaló őseink900-ban terjesztették ki fennhatóságukat a Dunántúlra. Emlékeiket Kehidakustányhoz legközelebb, Zalaszentgróton feltárt sírokban találtak meg.

Zala megye már a Szent Istváni államalapítás kezdetén kialakult. Írott forrásban először  1009-ben említett Kolon megye területe magába foglalta a későbbi Zala és Somogy megyét, valamint a Drávától délre fekvő Szlavónia egy részét is.

Zala az Árpádok családjához tartozó Koppányé, majd a trónutódlás miatt fellázadt vezér leverése 997. után a királyi hatalomé lett. Felosztásáig  központja Balatonmagyaród közelében volt, majd ezt követően a XI- XII. század fordulóján a megyeközpont áttelepült Zalavárra. "

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 783

Szia!

Én főleg azokról a településekről fogok írni, amelyekről van személyes élményem, benyomásom.

Nem vagyok sem zalai sem somogyi, de korábbi nyaralások, kirándulások, kerékpártúrák révén van némi benyomásom ezeknek a vármegyéknek egyes települéeiről, no meg persze a neten utána is olvastam sok dolognak.

 

Előzmény: vörösvári (781)
séró Creative Commons License 2023.08.19 0 1 782

Itt van a videó Pap Jánosról és a balatoni telkeről: https://www.youtube.com/watch?v=kYm0hUX0fDk&t=1993s

De be is fejezem mert ez itt off.

Előzmény: Völgyvidéki (774)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.18 0 1 781

A Kis-Balaton egy érdekes hely, a Zala folyó torkolatánál kialakult egy mocsárvidék ami az ember áldozata lett. Először a vasútépítés miatt vettek el belőle, azután a mezőgazdasági termelés miatt, utána teljesen elszennyezték a mezőgazdaságban használt műtrágyák és a települések tisztítatlan szennyvizei. Végül az mentette meg hogy rohamosan romlott a Balaton vizmínősége az emberi szennyezés miatt és hogy csökkenjen a tóba jutó szennyezés részlegesen helyreállították a Kis-Balatont a 1980-as években.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kis-Balaton

Előzmény: Völgyvidéki (777)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 780

Továbbá van Zalaszántón Szent Donát kápolna és egy vízimalom is.

Előzmény: Völgyvidéki (779)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 779

Ennél fontosabb, hogy Zalaszántó plébániatemploma Árpád-kori eredetű:

http://zalaszanto.hu/project/templom/

Előzmény: Völgyvidéki (778)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 778

A legeslegújabb kor terméke az 1992-ben épült zalaszántói Béke Sztupa, de ha arra járunk, feltétlenül érdemes megtekinteni:

 

https://www.bekestupa.hu/Beke_Sztupa.html

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 777

Vörs volt már?

Ez a kis falu Somogy és Zala határán, de már Somogy megyében található, több dologról is nevezetes.

Nem hivatalosan a Kis-Balaton "fővárosa".

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 776

Kehidakustány Kustány falurészén található a helyi tájház, amely falumúzeum is egyben.

A parasztház a 20. sz. elején épült, eredeti bútorokkal és eszközökkel van berendezve.

Jelenlegi formájában lényegében az Alsó-Zala-völgyi parasztság két világháború közötti életformáját tükrözi.

 

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/tajhazak/tajhaz-es-hagyomanyorzo-mariska-udvar-kehidakustanyban/

Előzmény: Völgyvidéki (775)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 775

Deák Ferenc közel 5 évtizeden át volt a kehidai Deák-kúria lakója.

A kúria ma Deák Ferenc Kúria és Múzeumként látogatható.

Rövid ismertető és képek a linkben:

https://kehidakustanytdm.hu/places/deak-ferenc-kuria-es-muzeum/

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.16 0 0 774

Igen ő volt az, a kommunista párt Veszprém megyei erős embere.

Hogy a Balaton lecsapolására tényleg készített-e terveket vagy ez csak urban legend, azt nem tudom.

Előzmény: séró (773)
séró Creative Commons License 2023.08.15 0 1 773

Pap Janos volt az a megyei titkar, de szerintem ez a tortenet nem igaz a lecsapolasrol.

A Legvidamabb barakk dokumentum sorozatban o is beszel arrol hogy hogyan lett balatoni nyaraloja. Majd lesz idom akkor elokeresem, a youtubon fent van.

Előzmény: Völgyvidéki (762)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.15 0 0 772

Göcsej látnivalói egy napban – ahol a múlt és a jelen találkozik

 

https://szeretunkzala.hu/gocsej-latnivaloi-ahol-a-mult-es-a-jelen-talalkozik/

 

Nova, a Göcsej "fővárosa"

 

https://szeretunkzala.hu/nova-avagy-gocsej-fovarosa/

vörösvári Creative Commons License 2023.08.13 0 1 771

Igen, manapság szokatlan, de nem úgy húzták meg a megyék határait Szent István korában mint most szokás, tehát nem a folyók határolták őket, hanem átfolytak rajtuk, a Dráva, a Duna, a Tisza mindkét partján volt területük és más folyóknál is ez volt a helyzet, a történelmi Magyarország esetében egyedül a Kárpátok jelentett természetes határt és a Duna déli szakasza Nándorfehérvárnál, plusz a Száva folyó. 

Előzmény: Völgyvidéki (770)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 1 770

A történelmi Zala vármegyének már az 1920-as trianoni békediktátummal is voltak területi veszteségei:

a perlaki és a csáktornyai járás teljes egészében, az alsólendvai járás pedig mintegy felerészben az újonnan megalakuló délszláv államhoz (Szerb - Horvát - Szlovén Királyság) került.

 

Trianon előtt Zala kifejeztetten nagy kiterjedésű vármegye volt.

Előzmény: Völgyvidéki (763)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 1 769

Igen, pl. Keszthely szerintem speciel jól járt azzal, hogy a belvárosát nem építették át a "szocialista városfejlesztés" jegyében, így nagyobbrészt fennmaradt a kellemes, történelmi hangulatot árasztó belvárosi része. (Plusz a Festetics-kastélynak is sikerült átvészelnie a kommunista időszakot.)

Előzmény: vörösvári (768)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.13 0 1 768

Ilyen hülye ötletek már a 18-19.században is voltak, szerencsére nem voltak döntései pozícióban az ötletelők. 

Nyilván azért nem voltak teljesen hülyék az akkori pártvezetők sem, a rendszerben fontos szerepe volt a kisemberek balatoni nyaralásának, mint vívmánynak, plusz sok pénzt hoztak a külföldi nyaralók is az országnak.

Volt amikor az járt jól akit nem fejlesztettek, sok helyen simán elpusztították a belvárost és paneleket építettek a helyére.

Előzmény: Völgyvidéki (762)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.13 0 1 767

Most hogy mondod, Zalavár volt Zala megye történetének legjelentősebb települése. A Karoling korban ez volt a mai Magyarország területének legjelentősebb települése Mosaburg néven, itt volt Pannónia székhelye.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zalav%C3%A1r

Előzmény: Völgyvidéki (766)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 0 766

Zalának ez a keleti, Keszthely, Zalavár, Zalakaros és térsége régiói azok, amik a turisták előtt leginkább ismertek.

Aztán van a középső rész, Zalagerszeg és környéke és van a "Mély-Zala", a nagy turisztikai célpontoktól távol eső, a szlovén és horvát határszélhez közeli régiók, a Kerka-vidék (vagy Hetés) és a Göcsej.

Ez utóbbiakat is érdemes lenne felfedezni, jóllehet kevesebb az ismert turisztikai célpont, mint a Balatonhoz közeli részeken.

Előzmény: Völgyvidéki (765)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 0 765

Vagy szintén a keszthelyi járásban ott van pl. a kevésbé ismert Rezi vára (rom):

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rezi_v%C3%A1r

 

Vagy szintén Rezi községben a gyönygösi Betyárcsárda, ahol 1862-ben a pandúrok végeztek két hírhedt betyárral, Vak Illéssel és Kökes Pistával.

 

https://gyongyosicsarda.hu/

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6ngy%C3%B6si_cs%C3%A1rda

 

 

Előzmény: Völgyvidéki (764)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 0 764

Zala vármegye tele van rejtett kincsekkel, a legtöbb országos szinten nem vagy csak alig ismert.

 

Ott van pl. Kehidán a Deák Kúria és Múzeum, a "haza bölcse" évtizedeken át ebben a kúriában élt, mielőtt Pestre költözött.

 

Aztán a türjei templom a Szent László legenda egy részletével a falán.

 

Vagy a göcseji szabadtéri múzeumfalu, a skanzen Zalaegerszeg határában.

 

Végül is hosszasan lehetne még sorolni és akkor a zalai népi gasztronómia remekeiről még nem is beszéltünk. :-)

 

 

Előzmény: vörösvári (759)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 0 763

Az 1950-es kommunista megyerendezésnél nemcsak Keszthely környéke, hanem Tapolca, Balatonfüred és Sümeg térsége, valamint a komplett Balaton-felvidék átkerült Zala megyétől Veszprém megyéhez.

Sajnos 1979-ben csak Keszthely és térsége tért vissza, a többi "elcsatolt" terület maradt Veszprém megyénél.

Előzmény: Völgyvidéki (762)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 0 762

Kiemelésre méltó még, hogy lényegében a Festeticsek tették Keszthelyt újkori értelemben vett várossá.

 

Amúgy egy viszonylag sötét időszak volt a város és az egész keszthelyi járás életében, amikor 1950 és 1979 között Veszprém megyéhez tartoztak, mert a megye kommunista vezetése inkább Veszprémet és a "szocialista nagyipar" megyei központjait, Ajkát, Pétet stb. fejlesztette meg a Balatonnak a Veszprémhez közeli partvidékét.

 

A reakciósnak, klerikálisnak tartott Keszthely, Tapolca és Pápa jóval kevesebb fejlesztési forrást kapott.

 

Mellesleg, bár nem ide tartozik, de Veszprém megyének volt egy vadbarom, fanatikus kommunista pártfőtitkára, akinek az egyik "nagy ötlete" a Balaton feltöltése volt, a helyére hatalmas kiterjedésű kukoricatáblákat képzelt el.

 

Még szerencse, hogy felülről valakik észbe kaptak és időben leállították, nyilván a kommunista felsővezetők között is voltak néhányan, akik szerettek a Baltonnál nyaralni.

Előzmény: vörösvári (760)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 0 761

Igen, épp ma akartam egy rövidebb bejegyzést írni a római kori Valcum jelentőségéről, de megelőztél. :-)

Előzmény: vörösvári (760)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.12 0 0 760

A római korban is jelentős település volt Keszthely, utána meg itt született Nagy Theoderik keleti gót király, volt itt egy túlélő római közösség is, az avar kor elején még itt éltek. 

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fen%C3%A9kpuszta

Előzmény: Völgyvidéki (758)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.12 0 0 759

Szép ez a kis templom, nem sok 800 éves templom maradt meg, hála a tatároknak és törököknek.

Előzmény: Völgyvidéki (757)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!