Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Szendi Gábor ma leállította a hozzászólási lehetőséget a blogján, megszüntetve ezzel azt a közel hat év működő fórumot, ahol sokan kérdezhettek, segíthették egymást, értékes ismereteket oszthattak meg a paleóval, ill. az egészséges étkezéssel és minden hasonló témával kapcsolatban.
Némileg a mai történéstől függetlenül is már, 1 hete alakult a FB-on egy új paleós csoport, szándéka szerint (majdnem) mindenre nyitott fórumaként az 5-6 évvel ezelőtt itt, az akkori szellemben és színvonalon folytatott beszélgetéseknek, természetesen paleóról és kapcsolódó témákról, kiemelt tekintettel a clean étrendre-életmódra. Szeretettel várunk mindenkit, aki szükségét érzi egy ilyen közösségnek továbbra is.
Az egyszerűség kedvéért idemásolom a csoportleírást: "Várunk mindenkit, aki a paleó alapelvek szerint étkezik - legyen az bármelyik irányzat, sima paleó, ketó, sok hús, kevés hús, növények dominanciája, nyersevés, biztonságos keményítők -, és nemcsak étkezésében, hanem életmódjában is a természeti népeket igyekszik követni, azaz törekszik a tiszta, feldolgozatlan, organikus alapanyagok, élelmiszerek fogyasztására, esetleg maga is megtermeli azokat. Természetesen jöhet az is, aki egyelőre csak érdeklődik. Hozhattok recepteket is. Maglisztes sütiket és kenyereket nem annyira, mert azokat már unjuk, és nem tartjuk feltétlenül jó választásnak, ahogy a kész paleó kajákat, nasikat sem, ezek reklámjával is kíméljetek! Ezek megtalálhatók más csoportokban úgyis. De ezeken kívül jöhet bármi, ami hasznos és érdekes lehet, mindenmentes alapanyagok lelőhelyeitől a fenntartható gazdálkodást bemutató videókon és kertészkedési tippeken át a (megbízható, korrekt forrásból származó!) cikkekig egészség, táplálkozás, fenntartható életmód, környezetvédelem, újrahasznosítás és hasonló témákban."
Nagyon durva és szánalmas. Így járatják le az egészséges termékeket. Na ezért vásároljatok magyar bio kisgazdáktól, akik saját maguk termesztik az alapanyagaikat és saját, rendszeresen ellenőrzött kisüzemeikben dolgoznak. ott ilyen nem fordul elő.
"... Sajnos a SOLIO Kft. által bérgyártásba adott Paleolit maglisztek - amin az szerepel, hogy SOLIO KFT. forgalmazza, azokat a Dejó Kft. gyártotta, ilyenek a Paleolit- fém csomagolású magőrlemények, szőlőmag és társai, ezeknek egészségkárosító hatása lehet, visszahívásra kerülnek!
SOLIO Kft-nél 2 héttel korábban ellenőrzött a NÉBIH, és mindent rendben találtak. A náluk készült olajok - úgymint a PALEOLAJ, OLAJESSIMO ÉS MÁS MAGOLAJAK BIZTONSÁGOSAK és tiszták! - ezt az információt kaptuk, a SOLIO Kft. nem szerepel a NÉBIH jogszabálysértők listáján."
Dejó, akkor én nem vagyok paleo-őrült. :-) És nagyon sok olyat ismerek, aki szintén soha, vagy csak nagyon ritkán (v)eszi ezeket.
Ja, de juteszembe, néha eszek kókuszlisztet, gesztenyelisztet és máklisztet is. Szóval akkor mégis? Na és? Nyilván nem érdekel senkinek a minősítése, még tőled függetlenül is azt eszek, amit akarok. :-)
De attól, hogy Dejó a nevük, a dejón kívül még gyárthatnak paleósok által fogyasztható cuccokat is. :-)
Mármint az összetétel alapján fogyasztható, nem a minősége és a higiéniai feltételek be nem tartása miatt belekerült ezmegaz miatt...
Egyébként kiderült, hogy a Solio Kft. elvileg kifogástalan, csúcsminőségű növényi olajait (nem napraforgó) is ők gyártották bérgyártásban. És a felháborodás attól függetlenül jogos, hogy paleósok vagy bárki fogyasztja-e vagy sem. AKI fogyasztja, azt átverte mindkét cég, a gyártató is, azzal, hogy ilyen cégnek adta ki a neve alatt futó termékek gyártását... :-P
Nébih képviselőjével hallottam ma riportot rádióban, ő azt mondta, januártól működik ez az üzem, bérgyártást végez. tulaj szt. nem sok került ki azóta a kereskedelembe. persze ez lehet duma is, de még csak most kezdődnek igazán a vizsgálatok.
remélem is, hogy most majd rászáll a hatóság az ilyen cuccok gyártóira.
... hanem mondjuk úgy kéne kinéznie, hogy hús, zsír (kókuszsír is!!), TOJÁS (ami nem is szerepel egyáltalán??!!), zöldségek, kevés, nem édes gyümölcs, kevés olajos mag.
Mondjuk érdekes lenne nézni egy növények ásványianyag és vitamintartalmát, amit mondjuk magyar zöldségeken mértek (házi termesztésű vs bolti, különböző időszakokban)...
A tojás pl. elég jól áll vitaminok terén, csak C-vitamin nincs benne, de azt a legtöbben eleve szednek (sokan egy csomó más kiegészítőt is, de ez a paleósokra és az elvileg minden táplálékcsoportot evőkre is igaz). A legtöbb ketogénező zöldségeket is eszik (valami köret azért jól jön és szénhidrát/tápanyag tekintetében is remekül áll sok zöldségféle), én ma speciel csipkebogyót is, bár nem sokat :D. A zerocarb-os elvetemültek növényt se nagyon esznek és saját bevallásuk szerint megvannak, akárcsak a régi eszkimók, de ez már nekem vad és ismeretlen terep, sose mennék a közelébe, főleg, hogy húst nem célom minden héten se enni, nemhogy folyton, a zöldségeket ezzel szemben igencsak kedvelem.
Egyébként nem a százalékok számítanak, hanem a grammok. A százalékokat nagyon erősen meghatározza a kalóriabevitel, hiszen a fehérje és a szénhidrát elég szűk keretek közé van szorítva, majdnem fix egy adott ember adott aktivitási szintjénél, hacsak nem csinál rosszul valamit. Muszáj a zsíron változtatni, ha jelentősen megváltozik a kalóriaigény.
Nekem tetszik a ketogén diéta, egész kompatibilis vagyok vele, feltéve, hogy elég laza stílusban csinálom (eszembe sincs 20g alá menni, megoldható, de az nekem túl kevés magasabb szénhidráttartalmú zöldséget és gyümölcsöt jelent).
A ketogén, ahogy a paleo is, egy csomó ételt (kvázi) kizár, ami tápanyag és egészség szempontjából nem nyerő. Annyi zöldség belefér, amennyit egy normál táplálkozású embernek eszébe sincs megenni... Nyilván nem árt ésszel csinálni, de nem hiszem, hogy pont a ketogénezők miatt kellene aggódni. Nekem úgy tűnik, jobban esznek, mint az átlagember. Persze nyilván elképesztően egészségtelenül is lehet csinálni, ahogy a paleót, a vegetariánizmust és minden mást is. Észt nem adnak semmilyen étrendhez/életmódhoz, de érdemes használni hozzájuk azt is.
Nekem még bőven a neolit étrenden múlt el, amikor elhagytam a kólát és szénsavas ásványvizet. További fontos étrendi módosítások -- egy gasztroenterológus mondta: paradicsomot mellőzni, a bornál töményebb alkoholt is, fekete borsot szintén (a fehér mehet) és este lefekvés előtt kötelező inni egy kamillateát.
Van köztetek olyan, akinek elmúlt a refluxa a paleótól? Én másfél hónapig csináltam és 100%-ig betartottam a Szendi Gábor féle paleót, majd miután nem hozott eredményt (kifejezetten a reflux miatt kezdtem el) áttértem a tökéletes egészség diétára, ami kb. ugyanaz, mint a paleó, csal enged korlátozott mértékű rizst meg krumplit. Ettől kicsit jobban vagyok, de még mindig nem szabadultam meg a nyüves refluxtól!
Tudtok valami tuti tippet adni? Mit tapasztaltatok?
Az érdekes az, hogy az egyik munkatársamnak elmúlt a refluxa, miután áttért a paleóra (megjegyzem, korlátozott mértékben még mindig fogyaszt glutént, krumplit, stb), és évek óta egészséges, szóval a dolog működik. Nálam vajon miért nem?
A sima zabnál ez szerintem kevésbé gond, de mondjuk a zabliszt esetén? Ahol nem lehet tudni, hogy esetleg keveredett-e búzával, esetleg a kedves élelmes gyártó nem fele arányban kever búzát zabbal?
Ez csak az igazán, klinikailag gluténérzékenyeknek fontos, másnak nem lesz baja ilyen nyomelemnyi mennyiségtől. A szubklinikai glutén-intolerancia, ami a paleós források szerint nagyon sok embert érint, ehhez biztosan nem elég. Pláne ha vízbe is áztatod/lemosod a zabot, mennyi maradhat rajta?
És pl. a zabbal szemben az szól a köles mellett, hogy biztosan gluténmentes (cöliákiás diétában is benne van), míg a zab - állítólag - szennyezett, rajta is van sokszor a zabpelyhes zacskókon, és nemcsak az, hogy nyomokban... de a nemrég életbe lépett címke-szigorítás miatt nyilván mindegyikre rákerül.
Na, ezt nem tudom. A lektinek és fitinsav elvileg az összes gabonában jelen vannak, de sosem láttam részletezve, hogy milyen arányokban. A köles nagyon magas GI-je szerintem önmagában is jó ok arra, hogy kerülje az ember, én sem eszem.
Ami a közösséget-fórumokat illeti, ott sem láttam soha, hogy valaki ezt próbálná hozzáadni a paleó iheltésű étrendjéhez. A fehér rizs vált nagyjából elfogadottá (a Jaminet házaspár meggyőző propagandájának köszönhetően) és azonkívül a zabbal és hajdinával szokás próbálkozni. Mindenesetre a többség elutasítja ezt a kettőt. (Én magam használom néha a hajdinát, főleg a lisztjét.) Akik fogyasztják, azok pedig többnyire végrehajtják rajta a westonaprice.org javasolta "veszélytelenítést", egy éjszakára citromleves langyos vízben áztatják elkészítés előtt. Amivel viszont elvész a gabonák előnyei közül a rugalmasság-egyszerűség...
Bár nem engem kérdeztél, de annyit tudok mondani, hogy egyrészt szorulást okozhat arra érzékeny egyéneknél, tehát akinek ez esetleg probléma, inkább kerülje. A másik nagyon fontos, hogy goitrogén (golyvaképző hatású), gátolja a pajzsmirigy hormonok működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Akinek pm gondja van, az is kerülje, pláne alulműködésnél.