Keresés

Részletes keresés

nITA Creative Commons License 2001.07.09 0 0 124
"ja meg egyet estorilban fogsz lakni "

Ezt most kérdezed, vagy mondod? (4 napja ezen filózok...)
Egyébként te vagy az egyetlen eddig, aki lefikázta Estorilt. Elbizonytalanítasz!

Előzmény: dismay (120)
dismay Creative Commons License 2001.07.09 0 0 123
hali

peniche-ben voltatok?
halaszfalunak van feltuntetve a konyvekben, illetve egy amerikai baratnom szerint az:)
igy higgyen az ember az amerikaiaknak...
amugy nagyon gazosak ezek a konyvek:))

ha megerkezel kb. olyan mint valami lakotelep nagy bazi beton haluzem stb.

aztan egy vararkon atkelve (benne eppen apalykor, szetrohadt lada, egyeb maradvanyok, es buz)
eleri az ember a kisvarost, kb. 1 utca vegig kifozdekkel, es mintha itt nagyobbra nonenek a szardiniak a liszaboniakhoz kepest:)
viszont olcso es nagyon jo borok is voltak, a helyi erok pedig eppen a noi foci kupat nezik bazi nagy teveken...

van egy jo kis homokos ocean partja is, ahol a helyi fiatalok homokdeszkaznak (baromi nagy hullamok vannak uszni elegge lehetetlen)

byte

dismay

jedilovag Creative Commons License 2001.07.06 0 0 122
Megjegyzem, hogy Albufeira-ba az mennyen, aki szereti a betonnal beépített Óceán partot, mivel ott 10+ emeletes szállodák sora található, pecsenyebőrű English turistákkal...akinek ez bejön az vegye arra az irányt. Sagrestől északra indulva vannak szinte teljesen kihalt partszakaszok (kevés arra az édesvíz) & tombol az Óceán, na az nem semmi látvány & érzés!
Mi egyébként Sagresben szálltunk meg ez egy nyugis kis halászfalu & béretlünk 1 hétre verdát azzal csavarogtunk. Tavira még nagyon szép & megérdemel egy 1/2 napos kirándulást (Algarve keleti szakaszán).

tschok!

Előzmény: ökörnyál (121)
ökörnyál Creative Commons License 2001.07.06 0 0 121
Nos, én is jártam már Portugáliában, ha jól számolom, épp e hónapban lesz három éve, és mondhatom, igencsak megtetszett. A legtöbb, amiről írni tudnék, már részben elhangzott itt, azért csak megemlítek néhány dolgot. Először is, megdöbbentő, hogy mennyire hasonlít az ország Magyarországra. Ott is megvannak a regionális különbségek, talán még nagyobbak is, mint nálunk. Lisszabon, illetve a Lisszabon-Portó közötti rész, valamint a déli tartomány, Algarve egyes részei egészen fejlettek, látszik az utakon, autókon, ruházaton, hogy viszonylagos jólétben élnek, de vannak olyan részek is, mint például az Algarve és a főváros között elterülő, ha jól emlékszem Alentejo nevű tartomány, amely egészen elmaradott. Falusias vidék, és mintha a hatvanas években megállt volna az idő arrafelé.

A portugálok imádják a hidakat. Eleve nagy szükségük van rájuk, mert, amint azt már Pirítós is említette, csupa olyan helyen építkeztek, ahol alig van lapos terület, de ők aztán még rátettek egy lapáttal. Lisszabon mellett nemrég épült egy híd, amelyik szerintem megvan vagy 10 kilométer hosszú, emellett ott van nekik az április 25. híd, amelyiket már egészen távolról is észre lehet venni, s olyan magas, hogy szinte már lift kell ahhoz, hogy az ember felhajthasson rá. Persze nagyon hosszú is, és, ha történetesen nem talpraesett magyar turisták lennénk, és nem hajtanánk át a bérleteseknek fenntartott nyitott sávon, akkor még hídpénzt is kellene fizetnünk. És ha már hidak, akkor szólni kell még a portói Lajos hídról is. Ez messze nem olyan nagy, mint az előzők viszont, a Pirítós által említett sajátosságai mellett még megvan az az érdekessége is, hogy a felső átjáró teljesen átível egy lakónegyedet, ahol apró házakban éldegél rengeteg portugál, jó néhányan csupán 1-2 méterre a néha erősen kilengő tartóelemektől. Ha jól emlékszem, volt olyan is, hogy egy ház teljesen körbenőtte az egyik tartópillért, szóval ez mindenképpen érdekes látvány.

Lisszabonban van az ún. Belém torony, egy tengerben álló nagy bástya. Tulajdonképpen sok különleges nincs benne, de nagyon sok képeslapon, meg útikönyvben szerepel, úgyhogy aki szereti az ilyen csúcslátványosságokat, az felkeresheti. Ja, és a már említett négyzetes Baixa negyed végén, a folyó partján lévő nagy téren, szinte minden második portugál hasist árul, meg egyéb drogokat, alig lehet őket lerázni.

Szintén nem volt szó még Sinesről sem, ha jól tévedek. Ez a városka arról híres, hogy ott született Vasco da Gama, de még inkább a kikötőjéről, legalábbis nekem az jobban tetszett. Még életemben nem láttam akkora hajókat ugyanis, mint Sinesben.

A déli üdülővidéken mi Portimaoban szálltunk meg, és onnan járkáltunk el mindenfelé. Portimaoban egyébként túl sok érdekes dolog nincs, viszont nagyon szép a tengerpartja. Sagresbe, itt van ugyebár a kontinens legdélnyugatibb pontja, szerintem mindenképpen megéri elmenni, hiszen a déli tengerparton nem nagyok a távolságok, és utána az ember mondogathatja, hogy ott is járt. Azon a bizonyos fokon egyébként van egy világítótorony, a tövéből pedig lehet bámulni az óceánt. Ha nem túl nagy a szél. Ez talán az egész vidék legnagyobb hátránya. Nem tudom, mindig így van-e, de amíg mi ott voltunk, szinte folyamatosan nagyon erős szél fújt, Sagresben például alig tudtam megállni a lábamon, olyan erős volt. A tengerparton pedig rendesen leégtem, mert hiába sütött hétágra a nap, a szél miatt szinte fáztam, és csak később, túl későn, vettem észre, hogy teljesen vörös mindenem.

Faroban is van egy ún. Csontok kápolnája, mint Évorában, Nagy csontgyűjtemény, jót röhögtünk rajta, egyébként nem nagy szám.

Lagos. Ez egy elég szép kis városka. A főterén, illetve egy nagyobb téren, amely egészen a parton van, működik néhány kisebb kocsma. Nagyon finom kardhalat ettem az egyikben, miközben a tulajjal, illetve a családjával végignéztünk egy jó kis brazil meccset (akkor volt a focivébé, mi voltunk az egyetlen vendégek). Aki bulizni szeretne, Abufeirát javasolnám. Nagy banzáj van az egész városban, nyüzsögnek az emberek, kocsma kocsma hátán, olyasmi, mint Cannes. És igen, bár van néhány német turista is, ez a vidék elsősorban az angoloké, mindenki beszél angolul, meg egyáltalán, nagyon kellemes hely.

No, jól megszaladt a szöveg. Talán még Évoráról szólnék néhány szót. Nagyon kellemes kis középkori város, és úgy vettem észre, az emberek még nincsenek annyira hozzászokva a külföldi turistákhoz. Fent, a római korból maradt Diána templom nyugati oldalán, van egy nagyon jó étterem. Talán kicsit drága, legalábbis elég elit helynek tűnt, de kitűnően főznek. Én valami hallevest kértem első fogásnak, savanyított, szinte zöldségleves szerű, de nagyon finom volt, a pacák meg kihozott egy teljes kondérral (csak én ettem levest), majd kimerte majdnem a felét a tányéromba. Mikor sikerül kivégeznem az adagot, jött - gondoltam, most szépen elviszi a megmaradt levest - és újra megtöltötte a tányérom, miközben vigyorgott, hogy én vadul tiltakozom.

Szép volt, na, igazán megszerettem azt a vidéket. Idénre Spanyolország déli része van betervezve, de még biztos, hogy visszamegyünk egyszer.

dismay Creative Commons License 2001.07.05 0 0 120
ja meg egyet estorilban fogsz lakni
(horty is odamenekult annak idejen)

van egy egeszen kis strandja, meg olyan kisse lepukkant kis kozpontja.

caiscais mar jobb,kisvarosias jellegu
a kisebb strandnal van egy michael hasselhofra teljesen hasonlito uszomester:)

ate a logo

dismay

dismay Creative Commons License 2001.07.05 0 0 119
hali

lisszabonbol a cais do sodrerol megy a hevhez hasonlito vonat kb. 20 percenkent kb. 200 escudo a jegy oda.
a repuloterrol a bus aeroporto megy a cais do sodrehez 500 escudo/fo, a vegallomas a cais do sodre.

adeus

dismay

nITA Creative Commons License 2001.07.04 0 0 118
Jedilovag: köszi a tippet, közben találtam néhány honlapon egész pontos adatokat.
Előzmény: jedilovag (114)
tifussssz Creative Commons License 2001.07.04 0 0 117
Számomra abszolút kiderült, köszi. Nekünk 64 ért sikerült alitáliás jegyet foglalnunk, kiváncsi vagok meglesz e még amikor meg akarjuk venni. :))

Jedilovag
Köszi a kaja beszámolót, abban reménykedtem amit írtál, már alíg várom a jó kajákat, borokat tengeriherkenytűket. Én úgy vagyok, hogy inkább a szálláson spóroljunk mint a kaján :))))

Előzmény: nITA (116)
nITA Creative Commons License 2001.07.03 0 0 116
Bocs, az előző hozzászólásom tífusssssz-nak szólt, ez nem derült ki.
nITA Creative Commons License 2001.07.03 0 0 115
Szerintem a VISTA a legjobb, bár mostanában elég sokat bénáznak. A körmükre kell nézni. Azért jók, mert sokféle légitársaság jegyeit árulják. A legolcsóbb (Alitaliás) 56e HUF lett volna, de már májusban nem lehetett jegyet kapni. nekem 72e-ért sikerült. Ha mázlid van, egy-két megürült várólistás helyet megcsíphetsz. Remélem sikerrel jársz, résen kell lenni. Ki tudja, miért, nagyon tele vannak a járatok!
Szállásról a www.hostelbooking.com oldalon lehet olcsó és remek címeket találni. Remélem aktuális még, sok sikert!
Előzmény: tifussssz (107)
jedilovag Creative Commons License 2001.07.03 0 0 114
Van valami HÉV szerűség, ami Lisszabonból indul. Min. macera, szerintem olcsó is, up to date ár nincs, mert 5 éve voltunk...Estorilban motort béreltünk & végig az Óceán parton a nyugati fokig, Cascaisba & vissza. Na'on klassz volt.

tifusssz: nagyon jókat lehet kajálni kis kricsnikben, ált. csak d.u. nyitnak, az óvárosban rengeteg van a kis sikátorokban & szerintem megfizethető. Tonhal salátájuk, halaik, boraik isteniek - bocs a POrtugál konyha tokkal-vonóval jó! Tengeri kütyüket délen ettünk rengeteget, a hazai árakhoz képest bagó, de azért így sem olcsó, attól függ mi fér a büdzsébe...

Előzmény: nITA (113)
nITA Creative Commons License 2001.07.03 0 0 113
Hogyan lehet eljutni a lisszaboni reptérről a leggyorsabban/legolcsóbban/ legkevesebb macerával Estorilba? Ha van valakinek update infoja esetleg árakról is, ne tartsa magában! Minden infot várok.
tifussssz Creative Commons License 2001.07.01 0 0 112
Nehogymá senki nem akar semmitse mondani a szép Portugáliáról... ...nehogymá...
tifussssz Creative Commons License 2001.06.26 0 0 111
Kösz Szala, hasznos az oldal:)))
Előzmény: SzaLa (109)
tifussssz Creative Commons License 2001.06.26 0 0 110
Köszi, ezek szerint azért nem olyan baromi olcsó.
A kaja mennyire drága?
Lehet olcsón jókat enni? én imádom a kifőzdéket meg az egyszerű helyi kajákat, és tengeri herkentyűket mindenképpen ennék. Hogy adják?

Repjegyet már foglaltunk (a barátnőm futkározott), a legolcsóbb (KLM) már tényleg elfogyott.

Előzmény: aagica (108)
SzaLa Creative Commons License 2001.06.26 0 0 109
Előzmény: tifussssz (107)
aagica Creative Commons License 2001.06.26 0 0 108
Ha még nem foglaltál, hát, nem akarlak elkeseríteni, ... de a legolcsóbb jegek fogynak el először...
Szállás: kétágyas szoba reggelivel 7500 esc. volt, a belváros közepén, egy kis panzióban. Olcsóbb biztos nem lett.
Előzmény: tifussssz (107)
tifussssz Creative Commons License 2001.06.24 0 0 107
Sziasztok!
Öröm volt olvasgatni a régebbi és a friss hozászólásokat egyaránt. Mi júliusban megyünk, ha minden összejön, sajna csak egy hetet töltenénk Lisszabonban, repcsivel megyünk, de kevés a pénzünk.
Tudna valaki tanácsot adni:
1. Mennyi most az olcsó szállás Lisszabonban, hol érdemes megszállni, kell e előre foglalni?

2. Repcsijegy hol kerülhet a legkevesebbe? (tudom, hogy mindenütt más, de ha valaki mostanában talált valami nagyon olcsót azt jó lenne tudni)

Előre is köszi.
Éljen Portugália!!!

Tif.

vba Creative Commons License 2001.06.20 0 0 106
Az eurot készpénzként csak 2002. jan. 01-től vezetik be, úgyhogy ez csak jövő nyáron lehet aktuális. Mi csak minimális escudot vittünk magunkkal, a többit kártyán. Jó ha van legalább kétféle dombornyomott kártyád (pl Visa vagy Cirrus), ezekkel mindenütt lehet fizetni. Az előfordult, hogy pl. a Visát nem fogadták el, de a másikat igen. Spanyolországban megbüntetett a rendőr és azt is kártyával fizettem ki.
Előzmény: SzaLa (105)
SzaLa Creative Commons License 2001.06.20 0 0 105
Ez már nem Portugália: nem lenne érdemes Eurót kivinni? Az, ha megmarad, akkor más külföldi utazáshoz is fel lehet használni, és ha kocsival megy a user, akkor elég csak egyféle pénct kell kivinni. Lehet egyáltalán Mo-on Eurót váltani (kest)?
Előzmény: Pondró (104)
Pondró Creative Commons License 2001.06.19 0 0 104
Mi kétszer voltunk és nem kérék, hogy mutassuk meg a lóvét. Az ICEP szerint is elég a bankkártya. Azért érdemes jó előre keresni Escudót, mert nagyon nehezen lehet venni ill. megrendelésre hoztak nekünk is pl. a Budapest Bank-ék.
Előzmény: dzsokolino (102)
SzaLa Creative Commons License 2001.06.18 0 0 103
'99-ben még nem kértek semmilyen pénzt, magyar rendszámú autóval mentünk be.
Előzmény: dzsokolino (102)
dzsokolino Creative Commons License 2001.06.16 0 0 102
Sziasztok!

Az idén megyünk (repülővel) Portugáliába a barátnőmmel, és az utazással kapcsolatban számos kérdésre nincs még biztos válaszunk. A legfontosabb, hogy mennyire igaz az, hogy belépéskor 40.000 escudo + 10.000 escudonak megfelelő készpénzt kell bemutatni!? Nem elég a hitelkártya ezek helyett? Ennyi pénzt fejenként, tuti, hogy nem fogunk tudni kivinni. Aki tudja ezekre a hiteles választ kérem segítsen!
Előre is köszi...

Csak Júliusban, megyünk, de, ha megjöttünk remélem én is tudok némi hasznos infóval előállni.

Aksi Creative Commons License 2001.05.21 0 0 101
Hat vonat ugyben sajna nem tudok segiteni..

Azonban en mindenkinek azt ajanlom, hogy jojjon inkabb repulovel, mint kocsival. 2 szemely szamara a repulo + 2 heti kocsiberles alig valamivel dragabb (ha dragabb), es megusszatok a stresszet a lerobbanast stb. illetoen.
Ami meg meggondolando lehet; ha joval olcsobb Madridba a repcsi v. vonat akkor odaig elzuzni es ott berelni autot.
Autoval menni szerintem akkor erdemes, ha kenyelmesen egy het alatt jon le valaki nezelodve az olasz, francia rivieran, spanyolo-ban (persze akkor extra ktg. a szallasok, dehat ilyenkor mar inkabb korutazasrol beszelunk, nem csak utazasrol szoval belefer)

Előzmény: tinimtzsal (95)
lukréczia Creative Commons License 2001.05.20 0 0 100
Portot nem szabad kihagyni.Nekünk talán ez tetszett legjobban. Repcsivel mentünk Lisszabonig és ott béreltünk autót. Nem volt lényegesen drágább mintha végig saját kocsival megyünk és időben, nomeg fáradtságban sokkal kedvezőbb volt így. Igazán pozítív benyomást nem tett rám Portugália, bár nagyon sok szépet láttunk, az emberek mások voltak mint amit vártam. Nyilván a Salazar diktatúra hatása még ma is érződik. Algarve-tól Portóig bejártuk az egész országot, idő jó volt végig, tengerpart csodálatos, de ha választanom kell százszor inkább Spanyolország.
vba Creative Commons License 2001.05.16 0 0 99
Mi összesen 4 hetet voltunk ebből 2 hét volt Portugália, a másik kettő Spanyolország és az utazás. A 2 hét tényleg szűknek tűnik autóval, akkor csak a repülő marad.

Eredetileg 3 hetesre terveztük az utat úgy, hogy Lisszabonból felmegyünk Portó, Braga felé, Obidos volt a legészakibb pont ameddig eljutottunk (Fatima nem érdekelt bennünket), ehelyett lementünk Algarveba és 1 hétig döglöttünk a tengerparton.

Előzmény: tinimtzsal (98)
tinimtzsal Creative Commons License 2001.05.14 0 0 98
Szijasz vba!

Köszi az infót! Értem én az egészet, csak ugye átlagpolgár lévén a 2 hét nem nagyon feszíthető nálunk. Márpedig ha így van, akkor a kérdés az, hogy neketek ennyi idő jutott az egész útra, vagy netto Portugáliára? Mert ugye nem mindegy. Spanyolország egyetlen részén sem jártam még. Ez egyébként felveti a következő problémát, miszerint nem kódorog-e el az ember akaratlanul is útközben autóval? Arra gondolok, hogy persze spontaneitás nélkül sokat nem ér az élet, de mi van, ha autó lesz végülis a szállítóeszköz, és minden jószándékunk ellenére sem bírunk leérni Portugáliába "időben", azaz még úgy, hogy relatíve elég idő jussék a célországra? (Hú de nyakatekert lettem megint! De azért remélem érted mit szeretnék megtudni. ;-)

t

Előzmény: vba (96)
jokutya Creative Commons License 2001.05.14 0 0 97
Közben megtaláltam az ICEP-et, hát tényleg nem semmi anyag van ott. Mindenkinek ajánlom. A Márc. 15. térhez esik közelebb, de pontos címet nem tudok. Nagyon segítőkészek.

jokutya

Előzmény: jokutya (94)
vba Creative Commons License 2001.05.14 0 0 96
Hello tinimtzsal,
mi tavaly nyáron 2 hetet töltöttünk Portugáliában és autóval voltunk. Az tény, hogy két nap alatt lehet leérni, de szerintem nem olyan veszélyes. Én egy barátommal voltam aki nem túl gyakorlott sofőr, úgyhogy mind a 11000 km-t én vezettem le. Reggel 4-kor indultunk Pestről és du 6-ra érkeztünk meg egy provance-i kisvárosba (Tarascon). Másnap reggel innen indultunk tovább Madridba, ahova kb fél 2-re érkeztünk. Mi eltöltöttünk 3 napot itt és megaludtunk Toledóban illetve Evorában míg Lisszabonba értünk, de a Lisszabon-Madrid táv egyben sem olyan durva, egy jó autóval max 6 óra. Nem tudom jártál-e Dél-Spanyolországban, de szerintem érdemes kombinálni Portugáliával, mi így tettük. Gibraltárba is megéri ellátogatni.
Előzmény: tinimtzsal (95)
tinimtzsal Creative Commons License 2001.05.12 0 0 95
Szia Aksi, Szia Mindenki!

Aksi "felajánlata" apropóján írnék, de mindegyikőtök segítő szándékára számítok. A helyzet az, hogy régi terv látszik megvalósulni az idén, és ha minden igaz, nyáron tényleg meglessük Portugáliát. Rengeteg hasznos információra leltem már eddig is ebben a topicban, de most valami naprakész hasznos kellene.
Az eddigi tervek úgy szóltak, hogy autóval megyünk. De az az igazság, hogy lejjebb valaki két napos oda útról mesélt (váltott vezetéssel), ami persze könnyen kiszámítható lett volna, de így most egy kicsit mellbe vágott. A kérdésem az lenne, hogy tud-e valaki arról nekem valami infót, hogy:
ad.1. vonattal mennyi idő alatt lehet lejutni Lisboa-ig, vagy ha az - mint itt írtátok - Madridig érdemes, akkor odáig, és persze milyen árral számolhat az ember, per fő, teljes árat feltételezve?
ad.2. Amennyiben vonattal mennénk, és Portugáliában bérelnénk autót, úgy - tényleg csak - kábé mekkora összeggel hasznos kalkulálni, ha 2 hét alatt szeretnénk bejárni az országot, értelemszerűen a teljes É-D-i vonalon.

Előre is köszi,

t

Előzmény: Aksi (93)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!