Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2338
Herr X!

Mára sokan elfeledték, hogy a vita viszi előbbre a dolgokat, és hogy a vita észérvek felsorakoztatása a véleményünk mellett, és célja a másik meggyőzése.
Nekem egyébként tetszett az eszmefuttatás, érdekes, mennyiféle módon lehet hozzáfogni a feladat megoldásának...

Előzmény: Herr X (2337)
Herr X Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2337
Tudnám miért gondolja mindenki, hogy egy rigolyás, sértődős öregúr vagyok.

Egyszerűen csak élvezem azt, amit az ókori görögök is szerettek: problémákról vitatkozni. (Csak sajnos az mai korban a vitának van negatív felhangja is.)

A reakcióm pusztán azt fejezte ki, hogy tetszik az elgondolás, de "csak" labor körülmények közt igaz.

Előzmény: gépdoki (2334)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2336
Szöges hengerrel bármikor lehet szellőztetni, csak jót tesz a fűnek. A nitrogén műtrágyákkal csínján kell bánni, mert a zöldet megugrasztja, viszont a gyökérzet nem erősödik. De hetente semmiképpen nem érdemes használni, inkább havonta.
Előzmény: Cocto (2333)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.26 0 0 2335
Ne a vakonra haragudj,mert csak követi a kajáját,a lótetűt ,pajort,stb,amik nagyobb bajt fognak okozni.
Előzmény: Cocto (2333)
gépdoki Creative Commons License 2004.05.26 0 0 2334
Kedves Herr X!

Valóban, a "dolgozatom" feltételezi a sík, lapos, egybefüggő terület meglétét, és megkövetlek még a szél irányával, és sebességével sem számoltam. Na BUMM! Ha bokraid is is vannak, és kisebb a fűgyűjtőd, - és még ezer tényező lehet - egy kicsivel tovább fog tartani a fűnyírás.

Remélem, nem bántottalak meg!

Szia

Előzmény: Herr X (2332)
Cocto Creative Commons License 2004.05.26 0 0 2333
Hi!
Mielőtt komolyan előhozadnék a fűnyírókés átmérője és a teljesítménye közötti egyenes arányosság bizonyításával, egy szintén nem ideillő témával fárasztanám a kedves nagyérdeműt:
Múlt héten vakond túrt a 2,5 hete kikelt fűben! Kis riadalmat keltett, mert nem magas túrást csinált, hanem hosszabb szántást, de vissza lett taposva. Viszont kisvártatva a teraszon találta meg húgom a tettest; biztosan a macskák valamelyike vitte oda, de ki nyírta ki? És miért nem volt rajta sérülés? Csak nem a játékos, ifjú herélt kandúrunk pofozta jobblétre? Remélem így volt és ezentúl is kifogja az összes áskálódót.

Még valami: haverom 450 négyzetméter füvére egy hete 5 kiló pétisót és 6 kiló Ferticare (Kemikál) műtrágyát szórt, mire a pangó gyep egy hét alatt látványosan megugrott. Meg lehet ismételni ezt a kezelést most, újból, egy hét elteltével?
Valamint: csinált "szöges hengert" és azzal szellőzteti/lazítja a gyökereket. Ezt ugye csak tavasszal lehet? Egy éves a füve és nem az igazi. Ugye nem követ el ostobaságot:)?

Ami pedig a fűnyíró késátmérőjét és a teljesítményét illeti:
1.) mozdíts el a síkban egy kört egy egyenes mentén úgy, hogy az eredeti kör helye is megmaradjon (pl.: AutoCad másolás parancs, vagy rajzold le papírra, körző, vonalzó segítségével)
2.) így kapsz egy olyan területet, amit a kör mozgatása okozott, ez egy súrolt terület.
3.) mit gondolsz mekkora ez a súrolt terület?

Mert te ugye azt szeretnéd hinni, hogy ez a kör sugarával valahogyan négyzetes összefüggésben van. Akármilyen kicsi is az elmozdulás, a félkör által súrolt terület (merthogy ugye az súrolja) egyenlő a kör átmérőjének és az elmozdulás mértékének szorzatával. Ezt akkor lehet nagyon könnyen belátni, ha az elmozdulás nagyságrendekkel nagyobb, mint a kör átmérője, mert akkor szemre látszik ez az összefüggés, egyszerűen érezhető. Azonban már az ókorban is felfedezték (sajnos nem tudom már, hogy ki volt) ezt az összefüggést. Szóval nem kell itt nulla vastagságú körcikk szelettel meg hasonlókkal bajlódni. Azoktól, akit zavar ez a téma, bocsánatot kérek. Remélem sikerült meggyőznöm a kételkedőt!

Előzmény: Herr X (2332)
Herr X Creative Commons License 2004.05.26 0 0 2332
Nem akarom előről kezdeni, de itt pont a 10cm/1LE-t boncolgattuk, hogy ez mennyire lineáris vagy sem, illetve mennyi füvet vág "egyszerre" a més.

1LE ~ 0.75kW

Ha 10cm/1LE-vel számolunk, akkor egy 32cm-es elektromos fűnyírónak már 3 fázisúnak illene lenni.

A többi tényleg egyszerű. :-)

(Még sosem láttam így levezetve. Ráadásul a legszebb, hogy ez az elmélet csak focipályára igaz. Házi gyepre nem, mert ott kerülgetni kell különböző ojjektumokat, úgyhogy soha, sehol nem sikerült 1 órán belül végezni...)

Előzmény: gépdoki (2330)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2331
Ezt kertészetekben biztos megkaphatod,mint évelőnövényt.Ajuga,indás ínfű,ha erre gondolsz.
Előzmény: eR-dei (2329)
gépdoki Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2330
Sziasztok!

Hát nem semmi, ez a tudományos értekezés a fűnyírók teljesítmény-számításainak elméletéről. Pedig a megoldás szvsz ennél sokkal egyszerűbb:
Bizonyos korlátokon belül teljesen mindegy, hogy mekkora a motor fordulatszáma, egy a lényeg, a fűnyíró kés átmérője, ami megadja a vágásszélességet. Ha ugyanakkora sebességgel tolsz két fűnyírót, de az egyik 2x szélesebbet vég, annak a vágásteljesítménye éppen a duplája, mint a másiké, tehát fele annyi idő alatt végzel a fűnyírással. Persze ehhez valószínűleg 2x nagyobb teljesítményű motorra lesz szükséged.

A PISZOK-nak igaza van, a gyakorlatban az alakult ki, hogy 10 cm vágásszélességenként 1 LE motorteljesítmény indokolt. Ugyanis ilyen viszonyszámmal lehet elérni átlagos fűmagasság esetén egy elfogadható nyírási sebességet, ami elegendően nagy teljesítményű motor esetén 1 m/s, kb. 3,5 km/h.

Most már könnyen kiszámítható, hogy egy adott területre mekkora fűnyírót kell vásárolni:
1. A fűnyírást "illik" 1 óra alatt elvégezni, utána ugyanis már kezd nagyon nyűgös lenni a "kuncsaft". A fűgyűjtő ürítgetésével kb. a teljes idő 1/3-át töltjük el, tehát a nyírásra marad 40 perc, azaz 2400 s.
2. A terület nagysága példánkban legyen 1000 m2.
3. Így a szükséges vágásszélesség: 1000/2400=0,42 m, azaz 42 cm + 5cm az átfedésre, összesen 47 cm.
3. A szükséges motorteljesítmány: 4,5-5 LE

Ha a fűnyíró önjáró, akkor +1 LE indokolt.

Ugye milyen egyszerű!?

Üdv. gépdoki

Előzmény: Herr X (2328)
eR-dei Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2329
Tozatu írta: "Az ínfű gyorsan takar, "

No én kerestem itt az indexen további hozzászólásokat, de vmiért nem hajlandó betölteni olyan oldalt.
A kérdésem, hogy ki tudja hol kapható vetőmag (vagy micsoda?) ?

Előzmény: Tozatu (2308)
Herr X Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2328
OK, ezért írtam, hogy érdekes feladat egy egyszerű fűnyírásnak a matematikai modellezése.

Amit te írsz, azzal tovább árnyaljuk a modellt.

UI: Ilyenkor derül ki, hogy egy látszólag egyszerű dolog mögött is milyen tudomány lehet.

Előzmény: mutual (2325)
Herr X Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2327
Ok, lehet, hogy kevesebb, de a lényeg, hogy a haladási sebesség összemérhető a vágási sebességgel.
Előzmény: rferi (2326)
rferi Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2326
Arról nem is beszélve hogy 1.5 méter per sec haladás olyan gyors mint állat.... (5,4 km/h)
Előzmény: mutual (2325)
mutual Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2325
Igen ám, de ha 4cm-t tolod előre a fűnyrót két fordulat között akkor a penge csak legelől vág 4cm füvet. ahogy fordul oldalirányba úgy egyre kevesebb a vágott vastagság. 90 fokkal elforsulva a haladási iránytól ez már nagyon kicsi és 4cm re a forgástengely mögött medig 0. ezért koránt sem szabad a teljes 1/2-ed körcikkel számolni mint terület...
Előzmény: Herr X (2324)
Herr X Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2324
Akkor bonyolítsuk tovább a modellt:

tegyük fel, hogy 1.5 m/s sebességgel tolod a fűnyírót és mondjuk 4cm széles a penge. (ekkora az élezett rész, amivel ténylegesen vág a kés; minél nagyobb a vágási szélesség a penge annál nagyobb, tehát arányos a kés sugarával)

Egy elektromos fűnyíró 2800 1/min névleges tengelyfordulattal működik. (Forrás Alko fűnyírók). Tehát 1 másodperc alatt ~47 fordulatot tesz meg.

1.5m-en a 4cm-s pengének ~38x kell vágnia egymás után, hogy minden fűszálat lenyírjon.

Ez a szám elég közel van a 47 fordulathoz. (Mindkét végén van penge a késnek, de az szerintem csak azért van, hogy egyenletesebb legyen a vágás, amit az első penge meghagy, a másik levágja)

Tehát a fentiekből látszik, hogy a vágott terület arányos a penge méretével, ami viszont arányos a kés sugarával. A körív hossza is arányos a kés sugarával, ezért tartom fenn továbbra is a négyzetes arányosságot.

Előzmény: Cocto (2321)
TamiBT Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2323
- no, locsolorendszer telepitve... :-D
- mult heten szerda-tol szombatig tartott a muvelet, 125m KPE cso kerult lefektetesre, 12db. rotoros szorofej, es 12db. spray szorofej, 2 koros rendszerben, ossz terulet 340nm, + egy kissebb 5nm sziklakert-es resz - mikroszoroval, tovabba meg lett egy 15m-es 1m szeles hosszu sav csepegtetocso rendszeru, ide 32m hosszu cso kerul.
- uhh megkinlodtun rendesen, de most szepen varjuk a magok keleset :)
- hogy en sem maradjak ki, mar egy vakond megjelent :(, egyelore nem kupacot turt, hanem egy kb. 5m-es savot huzott (tolt)a fold felszine alatt kicsivel.
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2322
Ültess valakit az elejére! :-)
Előzmény: Cocto (2321)
Cocto Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2321
Hi!
Feltételezésem szerint a fűnyíró haladási sebessége állandó, azaz a nagyobb fűnyírót sem tolod gyorsabban. Ez az alapfeltételezés.
A következőt nézzük: egy perc alatt mindkét fűnyírőt ugyanolyan távolságra tolod, így a levágott területek hossza azonos. A szélessége azonban nem! A kétszer olyan széles késsel bíró fűnyíró tehát kétszer olyan széles területet vág le ugyanannyi idő alatt, ebből következik, hogy kétszer akkora a teljesítménye.

Ha viszont bonyolítani akarod: a második sortól kezdve van már átfedés. Ha az átfedés állandó érték (pl. 4 cm), akkor eleve nem is egyenesen arányos a fűnyírók fajlagos teljesítménye, annál jobb, minél szélesebb a kés. (Pl.: 33 cm-es fűnyíró: a második sortól kezdve az átfedés miatt csak 29 cm a hatékony vágószélesség, míg a 46 cm-esnél 42 cm, azaz a 29 viszonyul a 42-hez, ami a 46cm-es javára szól: 33/46 > 29/42)

Ami a lényeg: a gép már üres fűgyűjtővel is inkább a hátsó kerekeken terhelt, de teli fűgyűjtővel még nem próbáltam. Orrnehezékről nekem kell majd gondoskodni, ha mégis borulni akar:)... hogy én erre nem gondoltam!

Előzmény: Herr X (2320)
Herr X Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2320
A vágási terület lineárisan nő a kés átmérőjével...:) Kicsit gondold át jobban.

Továbbra is tartom magam a négyzeteshez, ugyanis tapasztalat, hogy gyorsabban tolom a fűnyírót annál, mintsem egy 0 vastagságú körívvel modellezhetnénk. Különben a nagy füvet nem csak szép lassan tolva lehetne lenyírni (különben megfogja a motort a fű).

Ez viszont már nem a topic témája és érdekes matematikai modelleket lehetne felállítani a fűnyírás sebessége vs. kés hossza.

:-)

UI: A 80 literes fűgyűjtő nem fogja hanyattrántani a gépet? Vagy tettek orrnehezéket is a gépre? :-)

Előzmény: Cocto (2319)
Cocto Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2319
Hi!
A vágási terület lineárisan nő a kés átmérőjével...:) Kicsit gondold át jobban.

Én hétvégén a Metro-ban vettem az egyik akciós fűnyírójukat: Budget BEM 1500-1 -et.
Néhány mondatban beszámolnék a kezdeti tapasztalatokról:
Ennyi pénzért nem számítottam csodára, néhány részlet aggasztóan gagyi a gépen. Sajnos ezek között van a fűgyűjtő is, pedig pontosan ezért vettem meg: 80 literes (ha minden igaz, de még egyszer lemérem!). A fűgyűjtő ugyanis úgy néz ki, mint ami nem fogja bírni a majdani igénybevételeket, mert vékony a fala, lágy az anyaga. Az egész gépet kissé áthatja az igénytelenség, aminek pár példája: mozog a bekapcsolókar, nem kimondottan merev a tolókerete, kerekei természetesen ennek sem csapágyazottak, stb. A leginkább zavaró benne azonban a hangja: 92 dB van feltüntetve a gépen és ennek megfelelően nagyon meglepően hangos. Ja és csak 1500 Wattos.
Viszont vannak előnyei is: 30-85 mm a vágásmagassága, ami igen kedvező. Lehet, hogy jobban jártam volna az Alko Classik 46-E-vel? Ezzel már nem idegesítem magam, majd idővel megtudjuk, hogy beválik-e, vagy sem.
Nem árt figyelembe venni, hogy 200 négyzetméter területen használom, és ezért gondoltam, hogy 1500 Watt elég lesz, mivel nem engedem majd nagyra nőni a füvet.
Ennyi. Csao

Előzmény: Herr X (2318)
Herr X Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2318
Mondjuk ez a szabály biztos nem lináris, mert a vágási átmérővel négyzetesen nő a vágott terület aránya.
Előzmény: A PISZOK (2311)
vikiviki Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2317
addig jo penzert lenyirom neked en:) ugyis munka(hely) nélküli vagyok:)
Előzmény: sujgojo (2294)
vikiviki Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2316
köszönöm szépen. ha nagy leszek, meghalalom:)
Előzmény: variaga (2281)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2315
Ezt egyedül Ozzie ismeri, szerinte valamiféle folyófű. Lehet, hogy Ő a fajtanemesítő? :-)
Előzmény: Tozatu (2314)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.23 0 0 2314
Sto eto gyövőtin?
Előzmény: Törölt nick (2313)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2313
Parlagfű, disznóparély, gyövőtin, folyófű, pongyolapittypang. Ezek mindenféle szelsőséges időjárást kibirnak ... ;-))
Előzmény: taramiram (2301)
A PISZOK Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2312
Bocsi, hogy ennyire visszamegyek, egyet is értek, csak annyi hozzáfűznivaló, és figyelmeztetés mindenkinek, hogy a traktoroknál is érvényes az, hogy a legolcsóbb kategória ugyanazokat a hibákat vonultatja fel nagyban a többihez képest, mint az akciós "kávédarálók" kicsiben...
Előzmény: gépdoki (2241)
A PISZOK Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2311
Erőben is az szabály, hogy minimum 1 LE jusson minden 10 cm vágószélességre. Ergo a vicc ott kezdődik, amikor 3,5 lóerős motort pakolnak a 40-46 cm vágószélességű "akciós" fűnyíróra...

Előzmény: Herr X (2295)
A PISZOK Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2310
Üdv mindenkinek....

Tozatu Creative Commons License 2004.05.21 0 0 2309
Sajnos én nem tudnék enni utána,mert az ember nem eszi meg a barátját.:)Egyszer volt egy kecskénk...
Előzmény: rferi (2304)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!