Szerintem se kell túlbonyolítani ! Nézegetem a rajzokat ,tudom az elméletét, de meg csak készülök csinálni! Elmondom én ,hogy csinálom! 10 liter előszeszem van egy főzésből! 5literes üvegbe mielőtt indul belerakok fél liter jeges vizet! Amikor teli van szépen leszedegetem egy kis fémszűrővel! A szűrőt a forró hűtővízben leöblítem ,csak úgy szalad szét az olaj a víz tetején! A fém szitára gyönyörűen rátapad az olaj ! Odaütögetem a fazék szélihez ,picit lehűl , lehet a következőt meríteni!Ugyanezt megcsinálom a másik üveggel is csak már nincs jég!
Finomításkor még ,amikor beöntöm, lehalászom ,ha van rajta ! Tescoba vettem !
Levágtam még a két fület róla és még jobban odafér a kerek üvegbe!
Minimális kozmaolajam van, legtöbbször nem is kellene szűrni. Csak egyszer volt "nagyobb" mennyiség, cserszegi szőlő pálinkánál. Meleg volt az erjesztő helyiségben és a spontán erjedés is beindult mire beoltottam fajélesztővel.
hááááááááát... most már teljesen elbizonytalanodtam...... vagy mégse ?
valaki a szűrő hosszára, valaki a széltére, valaki a magasságára esküszik....
( még jó hogy csak 3 dimenziós...) Addig is míg eldől én az alszeszt beleöntöm az üstbe,
zúdítok rá olyan 2-2,5 kg jeget!!! (a benzinkútról ) , ami egyben higítja is, aztán amikor mind elolvadt a tetejét nehány szilviával lekapom... ,és már fűtök is....
(Bocs hogy Neked válaszolok, de úgy kézre jöttél...... :-)))
A hígításról ! Mifelénk elég kemény a csapvíz ,de használtam már! Nagyon pici fehér lepedékesség leülepedett az üveg aljára ,akkora mennyiség,hogy szűrni se kellet ! Utoljára ártézi kútvízzel csináltam! Az viszont egy picit sárgás tónusú ,de persze ezt is csak én látom ! Az idén még gondolkozom! Műanyag flakonos desztvíz se igazán jó! Nehéz magamnak megfelelni! Most talán, csapvizet fogok szénszűrőn átengedni és pár napig levegőztetem ,ezt érzem egy ilyen nemes italhoz illőnek!
A pihentetésről ,lehet bátran, én egy hónapig szoktam ,gézzel takarom csak! A körtére viszont vigyázni kell azt teli öntöm és max. 1 hónap,de inkább kevesebb! Inkább az aroma illan el mint az alkohol! Van egy jó ismerős a szilváját kifőzi ősszel azt mondja csak tavasszal dugózza a ballonokat ! Eleinte én se mertem sokáig levegőztetni! Próbálják siettetni ,hallom hogy levegőt fújnak csővel bele,öntögetik ide-oda! Biztos érzed ,hogy mennyire be van zárkózva a friss pálinka !Napok telnek el mire szépen erősödik az illata!
Mivel ezidáig a régi öregek nem válaszoltak neked, be kell érned az én kevésbé tapasztalt válaszommal:
Kozmaolaj: Én azt gondolom, a kozmaolaj a cefre sajátja. Nem(nagyon) függ a cefre minőségétől, hogy van-e, vagy nincs. És hogy elegendő-e a kávéfilteres szűrés, nos, izlés kérdése. Bizonyára nem a tökéletes megoldás, de több, mint a semmi. Az én nagyapám azt sem tudta, mi az a kozmaolaj. Persze lehet, hogy nem is ivott életében jó pálinkát, de az biztos, hogy sokat igen. Én nem tudok erről semmit mondani, mert nagypapám hét éves koromban meghalt, én pedig csak a 10 éves korom utáni pálinkaivásaimra emlékszem. :-))) Amúgy a kozmaolaj inkább esztétikai probléma, mint minőségi. (megintcsak szerintem).
A pihentetés: Na ez az, amire még én sem kaptam egyértelmű választ. De nem is nagyon hőbörgök, hiszen még alig egy éve vagyok csak fórumtag. :-) Az alkohol biztosan fog belőle valamennyi párologni. Ezt tudom.
Ágyas pálinka: Én az ágyban csak nőkkel foglalkozom, pálinkával nem. Azt mindig a nők után. :-) Viccet félretéve, a többiek nevében nem nagyon akarok beszélni, de a fórumozók többsége úgy tudom nem nagyon kultiválja az ágyas pálinkákat. Én magam meg nem tudom, mi módja van, mert én sem szeretem.
Savazás: "Navigare necesse est"- azaz hajózni márpedig kell, mintájára- savazni márpedig kell.
Én is riadtan hallottam itt, hogy akkusavval kezelgetik egyesek a cefrét, mikor a sorozatgyilkosok azzal szokták letüntetni az áldozataikat. De tényleg az az egyetlen célravezető. Csinálhatod citromsavval, borkősavval is, de aki ezt ajánlotta neked, az biztosan nem a barátod. Ugyanis, hogy célt érjél el vele, venned kell egy talicskára valót. Tehát bátran savazz!
A desztvíz kérdése. Hát erről is megoszlanak a vélemények. Van aki azt állítja, hogy a desztvíz, ioncserét víz halálos méreg. Igen. Ha megiszol egyszerre mondjuk két litert. Ugyebár a sejtozmózis miatt. De ha te meg tudsz inni pálinkában hígítottan egyszerre két liter desztvizet, akkor kérnék tőled egy autogrammot. :-) Tehát nyugodtan hígíts desztvízzel, teszkós ioncserélttel, mert a gyógyszertárit csak a kulákok és a kormánytagok tudják kifizetni.
Azt hiszem mindenre válaszoltam.
Ja, még az impresszum: Az ezen hozzászólásban leírtak nem(biztos), hogy tükrözik a fórum teljes társaságának véleményét. Az is meglehet, hogy egyedül csak az enyémet. :-))
Mindenképpen jól jársz, ha Sogi regge-linkjét lapozgatod.
Új vagyok a fórumon, eddig olvasgattam, de sokezer hozzászólást átnyálazni esélytelen, elnézés ha lerágott csontos kérdezek. A pálinkafőzés témában minden neten föllelhető anyagot átolvastam meg két, témáról szóló szakkönyvet is. Pár dologra nem sikerült egyértelmű választ találnom.
1. az itt is részletezett kozmaolaj szűrés. Eddig csak az alszesz tetején sikerült minimális, hártyaszerű uszadékot találnom, azt lefölözni képtelenség, hűtés után is. Nagyon tiszta cefrém van mindig, magtalan, hálón átszűrt, abszolút pépes, válogatott gyümölcsből. Annyit szoktam csinálni, hogy a kifolyó alszeszt egy kávéfilteren átengedem. Összegyűlik benne egy kevés valami rezegő, csillogó izé és egyre lassabban folyik át, 2-3 literenként kell cserélni. Mit gondoltok erről? Elég ez? vagy esetleg túl sok, azt is kiszűri amit nem kéne?
2. érlelés: a szakirodalom 1-3 hónap pihentetést ír a 2. főzés és visszahígítás után. Edényt 2/3-ig és "levegőzzön", sötétben, szobahőmérsékleten. Ez a gyakorlatban mit jelent? Parafadugó és az eleget szelel? Esetleg hagyjam nyitva az üvegballont és gézzel fedem csak le? Ekkor nem párolog el az alkohol?
3. ágyas pálinka: irodalom szerint 1-3 hó pihentetés, min. 3 hónap gyümölcsön érlelés. Kérdés: ez ugye szigorúan egymás után értendő? vagyis 3 hónapot pihen, aztán újabb 3 hónap a gyümölcsön?
4. savazás: szerencsére eddig nem kellett, de ha kell majd, akkusavat nem akarok használni. Helyette borkősavat ajánlottak, de az adagolást nem találom sehol. van erről tapasztalat? 1 l cefre 0,1 pH csökketéshez hány gramm borkősav kell?
5. víz kérdése: a patikai deszt.víz aranyárú, 1500Ft körül volt 2 liter, megfizethetetlen nagyobb menyiségben. A vasalóba való ioncserét víz nekem kicsit riasztó. Mi a jó megoldás? Desztilláljak vizet a főzőben? Egyszer kísérletképp elkezdtem, de iszonyú lassú és energiaigényes, a víz forráshője 3x nagyobb az alkoholénál, de fogalmam sincs mennyire lenne jó minőségű az így előállt víz.
Van egy tejszerű előszesz és víztisztára lehet szűrni különböző módon! Erre gondoltam ! Az oldatot nem tudom szűrni ,szétválasztani ,de az elegyet igen ! Kozmaolaj-előszesz elegy szétválasztható szűréssel! Kozmaolaj-előszesz oldat csak kémiai úton!
...még csak annyit ehhez az "öregséghez", hogy szerencsémre több olyan munkát is csinálok, amiben sok örömöm van, de azért olyan még nem volt, aminél egy jó 3.14-át ne soroltam volna előbbre:):):)...a gőzgépmodellezés is ilyen...egy barátom mondta, hogy amikor az első gőzgéped elindul és működik, hát az majdnem olyan, mint az első Nő...