Keresés

Részletes keresés

Gergo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 54
hali
szerintem a töltőtoll és a zselés toll a legjobb!!
kheiron Creative Commons License 1999.03.02 0 0 53
Nos. Parkerbe Parker királykék tinta, Watermanba Pelikan királykék tinta, Rotringba dettó.

Az a spanyol toll nem Inoxchrom véletlenül?

Üdv
Kheirón

nemisbéka Creative Commons License 1999.03.02 0 0 52
Egy eve apukam -- szokasatol elteroen, mert nem igazan intuitiv egy pasi -- gondoltatot olvasott es vett nekem egy toltotollat. Made in Spain, a markat nem tudom, de nem fontos. Ezust szinu, aranyos kis joszag. Azert jo, mert a jogi karon rengeteget kell jegyzetelni, gyorsirono tempoban. Nekem meg anyai oroksegkent van egy kis csontkinoves a jobb kezfejemben, es ezert hamar elfarad. Toltotollal sokkal konnyebb es gyorsabb irni, a kek tintat szeretem. Szivemhez es kezemhez nott.
fargo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 51
Ti milyen tintát használtok? (Tudom, páran említették már, de mégis?)

Ír valaki szépiával? Lehet kapni néhány grafikai boltban folyékony akril festékeket, amelyek airbrush-ba (retuspisztoly, ceruzányi szórópisztoly) valók. Ezt kis retarderrel dúsítva lehet hesználni töltôtollakban is, a kikeverhetô színek száma szinte végtelen.

fargo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 50
milyen irón a kheiron?

A Rotring ArtPen EF vékonyan fog és csak 2-3 ezer forint (volt amikor utoljára vettem)

Előzmény: kheiron (49)
kheiron Creative Commons License 1999.03.01 0 0 49
Na, egy jó topcigazda nem hagyja csak úgy elsüllyedni az első topicját...

Utoljára ott tartottunk, hogy a drága tollak nem jobbak. Igaz, igaz, de hát az érzés, az mégis csak más. Jómagam a kifejezetten vékonyan író tollakat szeretem, és a legtöbb olcsó toll túl vastag.

Üdv
Kheirón

fargo Creative Commons License 1999.02.27 0 0 48
A mezei kézírásom nekem is nagyon ronda, annak ellenére, hogy 7 évig tanultam intenzíven (autodidakta módon) kalligráfiát. Ha kell, akkor nagyon szépen tudok írni, de ha csak firkantásról van szó, akkor a kézírásom olvashatatlan. Érdekes, hogy most, hogy 2-3 éve nem gyakorlok, nagyon sokat romlott a 'tudományom', egy csomó nehezen megtanult nüansz elveszett.

A méregdrága tollakról annyit, hogy valóban nem tudnak sokkal többet egy jó minôségű tömeggyártmánynál, csak az exkluzivitás élményét adják. Én speciel nagyon nehezen használhatónak tartom a bumsztli MontBlanc-okat...

Egyszer feliratkoztam egy angol kalligráfus klub levlistájára, hát az a társaság! Valami 12 rendes tagja volt a klubnak összesen, nem is nagyon lehetett bekerülni, csodálók és műkedvelôk akadtak szép számmal. Hát ott az igazi, egyetlen és ultimate íróeszköz a hasított lúdtoll volt, és olyan betűtípusokat írtak szabadkézzel, hogy égnek állt a hajam. Annyira lelombozódtam a kezdeti önelégültségemhez képest, hogy hónapokig elô sem vettem a tollaimat. Nekem kellene még vagy 20 év, hogy egyeltalán oda merjek dugni valamit az orruk alá...
Előzmény: Árpi (43)
Olle Creative Commons License 1999.02.26 0 0 47
Jegyzeteléshez golyósrost. Faxhoz csak ezt lehet használni.
Elegánsabb helyen Montblanc golyós rost.
Lora Creative Commons License 1999.02.26 0 0 46
Szinte kizárólag töltőtoll, lilás-kékes tintával. Golyóstoll csak ha muszály, pl. aláírás 2 példányos papírnál.
SZOLI Creative Commons License 1999.02.26 0 0 45
Én általában golyós tollal írok. Jegyzetelni is tollal szoktam. Nem szeretem a drága tollakat, mert ugy is csak elhagyom valahol. Ezért inkább veszek 10-20 db bóvli golyóstollat, aztán egyenletesen beterítem vele a környezetemet. Igy mindig találok a közelben egy tollat ami fog is.
Egyébként mit tud az a 20k 100k 1000k -s toll amit a 20Ft os nem. (Volt már olyan 20Ft os reklám tollam ami két évig tökéletesen működött, és még szépen is irt.) És ne jöjjön nekem senk a trabant, merci hasonlattal.

SZOLI
Apóca Creative Commons License 1999.02.26 0 0 44
Én gondnok vagyok. A golyostoll legyen egyszerű, mert lopják az asztalodról. Ha tárgyalni mész, csak drága parker, tokkban.
Divat lett a bélyegzős toll. Praktikus, a neved alá a bélyegző jól mutat.
Ceruza nálunk nem megy, ritkán. Filcekből a szuperebb 0,5 ös.
Újdonság a zselés toll, nem tinta, zselé van benne. Sajnos nagyon csicsázzák, pedig jó lenne szolidban is. Nem folyik ki a zsebbe.
Ennyi.
Árpi Creative Commons License 1999.02.26 0 0 43
Az én fő bajom az, hogy nagyon szeretek szép írást olvasni, de előállítani... Na, az nem megy. :o(( Gyerekkorom óta mindig az volt a fő bajom a tollakkal, hogy az én kezemben mindig ott fognak vastagon, ahol vékonyan kéne és viszont. A leggyakrabban golyóst használok, úgy hetedikes koromban azt javasolta a magyartanárom, hogy Parkerrel írjak, az nem fog folyatni. Viszonylag jól bejött, de valószínűleg rosszul tartom a tollat (túl ferdén), mert az is hamar olyan állapotba került, mint az olcsóbbak. Minden esetre nekem az írószerek közül mostanában a kedvencem egy 5 éves 102 gombos magyar BTC. :o)) Soha nem hibázott még, pedig Tetris-ben a legmagasabb fokozatban is bírok menni fél órát (hogy a számláló átfordul :o) ). Az az érdekes, hogy sokkal hamarabb vált ismétlésre, mint bármelyik másik.
Viszont ha tényleg kézzel kell írni, mostanában és is a Zebrát szerettem meg, mint Lakki. Egy bajom van vele (J-ROLLER FINE 0.5), hogy viszonylag hamar fogy. De addig tényleg szépen ír, már ami rajta múlik. Mert az én írásom olyan ronda, hogy még öröklődött is. És ez nem vicc! :o(( (Szegény kislányom szenved is tőle.)
Fidusz Creative Commons License 1999.02.25 0 0 42
Sehonnai:

Kösz! Azt hiszem, már késő...

Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (30)
robicsek Creative Commons License 1999.02.25 0 0 41
wow!
eme szakértő hozzászólás után (nincs smiley, komolan gondolom) lehet, hogy kéne vennem egy ilyen csodaszerkentyűt?
persze úgyis elhagyom, de hátha nem. Ha nem akarok vele foglalkozni reszelésileg, szétszedésileg, stb mer lusta disznó vagyok, akkor ha mégis veszek ilyesmit, akkor milyet?
(ha az a válasz, hogy lusta disznóknak nem való, az is OK) és akkor maradok a keyboardnál...bár már vannak egészjó speach recognition sw-ek is, sajna nem magyarul.
Előzmény: fargo (40)
fargo Creative Commons License 1999.02.24 0 0 40
A töltôtollak megfelelô karbantartása mellett még az egészen gagyi egyedek is megbízhatóan működnek.

Sok panasznak ez van a hátterében. Pl. nem szabad a töltôtollat kölcsönadni, mert az eltérô kéztartásból adódóan a hegye, különösen ha az aranyból vagy hasomló lágy fémbôl készült, másképpen kophat, és az eredeti gazdájához visszakerülve karcosan, folyatva írhat. Egy erôsebb tollvonás más kézben már tönkretehet egy tollat.

Nem szabad a toll hegyét kézzel megfogni, mert a rárakódó zsír akadályozza a tinta pontos áramlását.

Ez még különösen igaz a szétszedett tollak belsô sűrűn bordázott szárára.

A vágott hegyű tollakat (ezt kevesen tudják) az elsô használat elôtt meg kell 'élezni', mert azok hegye nyers, még beavatatlan. A fenéshez külön erre a célra (elvétve) kapható fenôkövet kell használni, néha lehet kapni Rotring Arkansas Wetstone-t, az jó. A smirglit, kaszakövet, reszelôt el lehet felejteni, ha más nincs, akkor a nagyon finom szemcsés csiszolt mészkô / márvány nedvesen megteszi. A fenést nem szabad túlzásba vinni, mert akkor a toll hegye oldalirányú mozgásnál tépheti a papírt. (Van aki ez ellen nagyon kicsit lekerekíti a hegy élét -- ízlések és pofonok...)

Nekem az egyik kedvenc tollam a Rotring Artpen sorozatban valaha kapható SF jelzésű volt, ami olyan volt, mint egy 0.2-es csôtoll, csak rendesen lehetett vele írni, nagyon sokáig megbízhatóan működött, még akril festékkel is meg lehetett tölteni, soha nem dugult el.

A Rotring nem krül ugyan sok tízezerbe, de nagyon megbízható, precíziós eszközöket gyárt. Az ArtPen sorozat megfelelô gondozás mellett nagyon jó, de rendszeresen szét kell szedni, pucolni és nem eltörni. Nagy hátránya, hogy gyorsan elveszti a rugalmasságát a hegye.

A Pelikán is jó, csak nagyon gyorsan kopik. A Parker fapados megfenve tuti, nagyon jó anyagból van a hegye, ezt nem is sejtené az ember az olcsó kinézete alapján. Használtam még egy fajta Parkert, az nem vágott hegyű volt, hanem egy apró, nagyon elegáns matt fekete darab. A harmadiknál jöttem rá, hogy konstrukciós hibás, ha kicsit erôsebben rányomod vagy odakoccantod, elreped az alsó szára és ereszti a festéket.

Az Astoriánál az Ódor Józsefnek volt a tollas boltja, sokak szerint a fegyverkereskedését álcázta vele, amit ma már legálisan csinál. Ez csak pletyka.
Morticia Creative Commons License 1999.02.24 0 0 39
Első osztályban töltőtollal kellett írni. Utána egész általánosban a ceruzát szerettem. Gimiben át kellett térni a tollra , én a golyóstollat választottam. Most az egyetemen töltőtollal írok. Azt szeretem, amikor még új a toll, és vékonyan ír. Rajzolni természetesen ceruzával kell, erre a HB-s jó, azt nem maszatolom el.
A golyósat mostmár azért nem szeretem, mert jobban rá kell nyomni a papírra, mint a töltőtollat.
Nos Creative Commons License 1999.02.23 0 0 38
Ha elragadott a hév, az nem baj, feltéve, hogy nem a békásmegyeri ;-)

Egyetértek: töltőtollal írni élvezet, golyóstollal, miegyébbel pedig száraz és rabszolgaszerű szövegrögzítés.

Kérdés, hogy ki mivel szerzi meg napi élvezeteit. Van aki ezzel, van aki azzal. Én próbáltam ezzel is (mármint töltőtollal való írással), tapasztalataim is vannak: alsó és középkategóriás tollakat próbáltam, ahol a közép kb 20k HUF. Először arra jöttem rá, hogy a 20k-s tud szarabbul írni, mint a kínai - persze ebből a ritka tapasztalatból nem érdemes szabályt alkotni, de azért mégis érdekes volt megfigyelni. Másrészt 5-6 olyan töltőtollat hagyogattam el a mai napig is kiderítetlen módon, másik 3-4-et meg tönkreraktam, amelyek árából már kijönne mondjuk egy ázsiai nyaralás. A bosszantó az, amikor ráadásul ajándékról van szó.

Na egy idő után az ember belátja, hogy ő meg a töltőtoll nem tudnak hosszasan együttműködni, és marad a bármilyen kezébe akadó adatrögzítőszernél. Az élvezetet meg máshol keresi.

Azt akartam kihozni ebből, hogy az tiszta, hogy a töltőtoll a király, tapasztalat mondatja ezt, csak hát én meg nem vagyok királynő hogy együtt éljünk, csak le akarom írni valamivel, amit éppen muszáj. A töltőtollasokat pedig továbbra is becsülöm mert szenvedélyük igényességre utal.
Előzmény: kheiron (24)
kheiron Creative Commons License 1999.02.23 0 0 37
Kedves realdoko!

Ha jók az emlékeim, az Astoriánál a Kiskörúton az Astoria oldalán volt egy icipici üzlet, ahol egy bácsika maga fabrikálta tollakat árusította. Olyan vastagon fogtak, hogy csak na! Kevésbé költség- és időhatékony dolog venni egy Parker tollat, és kicseréltetni a hegyét. (mert azt lehet)

És a többiek!

Úgy látom, hogy a topic indításakor kihagytam valamit a számításból: a filctollakat, meg a rollereket.
Lényeg, hogy ír, és kézzel ír...

Üdv
Kheirón
META TOM Creative Commons License 1999.02.23 0 0 36
0,5-ös Steadler a kedvencem meg a Mitsubishi zselés 0,38-as. (Ez utóbbi nem hajfixálós lőfegyver :-))
Lakki Creative Commons License 1999.02.23 0 0 35
Ceruzával tudok a legszebben írni, de az nem maradandó, töltőtollal a leggyorsabban (mert olyan jól csúúúúsz :)) ), a golyóstoll meg nem folyik ki a táskámba bele, ezért inkább az van nálam, meg újabban rostiron uniball meg pentel ultrafine.
Golyóstollban is van jó, pl. a Zebra F 301.
Egyszer kölcsönkaptam írni a főnököm repi golyóstollát, hát majdnem elloptam...
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.02.23 0 0 34
realdoko,

a vágotthegyűeknél különböző vastagságúakat lehet kapni !
Előzmény: realdoko (33)
realdoko Creative Commons License 1999.02.23 0 0 33
Töltőtollal szeretek írni, de nem akármilyennel, hanem csakis az enyémmel. Azzal az a baj, hogy összemaszatlolja a kezemet, mert teljesen tropa, s más megőrül tőle. De azt is szeretem benne, hogy vastagon ír. Én szeretem, ha vastagon ír egy toll. És mindig fekete tintával, ezt nem tudom megmagyarázni. Szeretnék egy új, rendes tollat, csak azzal is egy évig kell írnom, hogy ilyen vastagon fogjon, hehe. ;)
Azért írok golyóstollal is, de abban nem sok a művészet. Ceruzát írásra nem használok, csak rajzolásra. Rajzolásra is a már említett töltőtollat használom még szívesen, viszont agolyóstollal nem szeretek rajzolni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.02.23 0 0 32
Utoljára általánosban volt töltőtollam; egyáltalán nem folyatott. Egy időben ceruzával kezdtem jegyzetelni, de fél év után alig lehetett látni, maszatolódott, lekopott. Ma csakis tollat használok, a ceruzák csak gyűlnek a fiókomban - használatlanul. Aztán tussal (csőtollal) írtam, és az volt a legjobb (nem is kellett függőlegesen tartani a tollat!). Nagyon szépen fogott, csak idővel aztán az én írásom lett olvashatatlan.
CaMeL Creative Commons License 1999.02.23 0 0 31
Úúúgy szeretnék töltőtollal írni... komolyan. Én is többre tartom mint egy golyóstollat... de balkezes vagyok !! Nem sajnálom, meg nincs vele bajom... csak nem tudok írni töltőtollal (kényelmesen). Ugye nem kell részleteznem miért....?! :)
Előzmény: kheiron (24)
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.02.23 0 0 30
Fidusz,

ha jól emlékszem én vettem fel a táncparkettről és a székre tettem a bálteremben ...
Előzmény: Fidusz (22)
Antikrisztus Creative Commons License 1999.02.23 0 0 29
Balkezes vagyok, ugyhogy a toltotoll kilove... pedig mennyire szerettem vele irni regebben... de mindig nagyon elmaszatoltam :(
Ugyhogy marad a golyos, de ha hetente egyszer irok kezzel, akkor mar jo...

Antikrisz
bcsi Creative Commons License 1999.02.23 0 0 28
TÖLTŐTOLL?TÖLTŐTOLL?TÖLTŐTOLL !!!!!!!!!
Előzmény: pancho (25)
tuddki Creative Commons License 1999.02.23 0 0 27
Íráshoz golyóstoll, rajzhoz ceruza.
Noci3 Creative Commons License 1999.02.23 0 0 26
Tavaly kaptam egy Mont Blanc tollat. Azóta mindig, mindenhol, mindent azzal írok. Sosem volt még ilyen jó tollam...
pancho Creative Commons License 1999.02.23 0 0 25
Két kapcsolódó vicc (szakállas mindkettő,de hátha vannak újszülöttek is itt).
Hogy hívják a részeges indiánt?
Töltő toll.
És a bolond indiánt?
Golyós toll.
Amúgy golyóstollal. Én ilyen igénytelen állat vagyok, elég, ha fog, meg nem folyik összevissza mindent, mint töltős társai (ált. isk. első o.-ban - '70-es évek eleje - nekünk kötelező volt töltőtollal írni). Általában Pax vagy Parker, Hungaropen vagy Parker (vékony vonalat húzó, ún. fine line betéttel).
Ja, legtöbbet persze ámítógép. Javaslom, hogy időnként mindenki írjon kicsit kézzel, mert nagyon el lehet tőle szokni, egy idő után nem áll rá a kezetek. Saját tapasztalat (első kézből, he-he... :-( )

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!