Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
"Kevés szomszédunkkal ápolunk jó kapcsolatokat, a Szerbek az egyik ilyen."
vs.
"Vagy lehet arról beszélni hogy egyáltalán mitől is kéne megvédeni megvédeni a hazánkat, és akkor a fenti kérdések is kontextusba kerülnek. Na itt jön bizony keményen képbe Ukrajna és Szerbia például. "
Amúgy nem vagyok a missziók ellen, noha szerintem túl sok ez nekünk, viszont vannak kevésbé vitatott egyértelműen pozitív NATO/ENSZ missziók is amiből lehet válogatni.
vagy 4) pontként, azt áhítva, hogy itthon költsék el a MH-re a pénzt, de realistán lehet azt gondolni, hogy a semminél még mindig jobb, hogy misszióznak.
ugyanis arra semmi biztosíték, hogy a missziókra költött pénzt és energiát a misszió elmaradása esetén itthon elkölthetné a MH saját céljaira....
Van róla korábbi felvétel, még kora tavaszról, hogy az Ukrán hadsereg korábban is szállított BUK-ot ilyen tréleren rendőri felvezetéssel. Úgyhogy nem kell túl komplikálni, úgy látszik az Ukránok így szokták.
Kering egy videofelvétel a maláj gép kapcsán, hogy egy Volvo egy Buk egységet szállít.
Nekem valószínűbb, hogy egy szakadár csapat rekvirált egy civil kamiont és arra pakolták fel.
Nem kizárható persze, hogy kijevi ukránok szálították, itt kérdezném ezért, hogy elképzelhető, hogy a hadsereg így szállítson egy harcjárművet?
A Magyar Honvédségben/Néphadseregben hogyan történt ez, amikor még voltak hasonló egységeink? Elég erre a kérdésnek valakinek válaszolnia, így még ON marad a téma :)
(Természetesen az SEM zárható ki, hogy kijevi ukránok a hadsereg kijátszásával/együttműködésével szándékosan szereztek egy Volvot, hogy szakadároknak látszódjanak, de ez nekem már túl complicated.)
Láttak már a Balkánon látványos fordulatokat az elmult pár évtizedben, van egy különleges műfaj amelyet úgy hívnak balkáni pofátlanság és nagyotmondás kombinálva szelektív memóriával:)
Az egyik, hogy létezik egyfajta gyarmati státuszunkat kihasználó zsarolás.
Szerintem is létezik.
A másik, hogy kell-e ehhez vigyorogva nyalnunk, vagy sem és menekülnünk kell-e amint lehet ezekből a csapdákból avagy önként és lelkesen kell felsorakozni vazelinnel pucsítva a nagy testvér elé lépten nyomon..
Szerintem nem kell sem vigyorognunk, sem pucsítanunk, hanem menekülnünk kell ezekből a csapdákból.
Nehéz, de hosszabb távon a csicskák sorsa a szívás.
Van egy örök tanulság: mindíg amikor külföldön lett eltékozolva emberi élet és anyagiak, megvolt a bőjtje.
Meg egy kis kiegészítés, igaz nem ehhez kötődik, de lusta vagyok visszakeresni.:)
Van nyomásgyakorlási eszköz, ha nem is NATO-nak, de a legfőbb alkotójának. Anno 2006 kis hír volt hogy Mo. elengedte az irakiak államadósságának 80%-át ( volt is magyar misszió ahajt:).
Még kevesebb nyílvánosságot kapott hogy egy másik résztvevő, a románok elengedtek cirka 2 mld. USD -t, részt is vettek, OK, ez a kelet-európai országok sorsa. De amiről eléggé hallgattak anno az ithoni sajtóban, épp az hogy a legkeményebb, legmakacsabb beavatkozás ellenzőt is sikerült sarokba szorítani:)
Ugyanis 3 nap "puhítás" után Chirac elengedte az iraki adósságot, kb. 5,5 mld. USD-t , a francia polgárok nagy örömére:).
Megvan a lehetőség a nyomásgyakorlásra, élnek is vele. Ez már nem a VSZ hogy ideológiai okból rohannak le egy országot, ez a brigád másképp dolgozik.
Nincs ebben semmi felfoghatatlan, csak némi jól felfogott érdek. Amikor "Belgrád gesztusokat tesz" akkor éppen fél szemmel a többi szomszédon van, ott egy igen kemény ( Horvátország), egy másikkalépp összevesztek a kisebbségek miatt és "ősi román-szerb barátság" ide vagy oda, de képes kellemetlen meglepetésekre, meg ott egy kellemetlen tényező, az albánok és Koszovó. Szóval elég kellemetlen amikor az összes szomszéd feni a bicskát...:)
Civilként persze, hogy nincs fogalmam arról, mit, milyen lejárt szavatosságú vagy rendszerből kivont hadianyagot tárolnak. Engem az lepett meg, hogy dokumentumok nincsenek meg. Műbizonylat nélküli "áru" létezhet az MH-nál. Most pedig mint írod, doksi hegyek lettek az enyészeté. Na azért egy komoly ipari telephelyen ilyen elő sem fordulhat. Legalábbis néhány doksi elveszhet, de azokról a '80-as években készült mikrofilmes másolat. Ma, nem szándékozom elárulni hol, de a föld szintje alatt klimatizált körülmények között tárolnak olyan iratokat, amelyek a '60-as években keltek. Ill. azoktól kezdve. Mindezt olyan körülmények között, hogy közben a cég már külföldi tulajdonba került. Érdekes, nekik fontos!
Haveroknak vittem az utasz dandarhoz . Beraktam a borondbe atlosan mert ugy fert be , volt meg melette egy GYATA 64 is aztan melleje ruhak.
Feladtam Ferihegyen es Frankfurt Szoul Sydney utvonalon sehol senki meg csak meg sem kerdezte hogy mi a turot az a raketa a csomagjaban kedves tenorista ur. Pedig ez mar joval 9-11 utan volt 2009 ben.
Kedves Péter mivel nálam egyes emberek hsz-ei helyén csak a "Letiltott nick" szerepel feltételezem, szólj ha tévedek, hogy kb. ilyesmiket mantráztak szüntelen:
A drog szó helyére kéretik berakni a NATO mozaikszót.
Vagy kételkedsz benne, hogy Bálintunk szerint az Afgán kaland nyerhető volt?
A forrás a saját emlékeim, de bizonyára maradt írott nyoma is, majd keresek neked.
Bálintunk amúgy nagy háborús uszító, Irak ügyében is véres szájjal vonította körbe az egész magyar médiát, és még a botrány kirobbanása után is váltig állította, hogy léteznek azok a fegyverek, biztosan csak jól eldugták őket.
Ebből pedig az következik, hogy egy fillérrel sem lesz több pénz, és a feladat az hogy parádékon jól mutató, hipermodernnek ható nyugati eszközökkel felszerelt de valójában olcsó felszereléssel ellátott haderőre van politikai igény.
A NATO missziók - az USA kiszolgálásán túl - azért kellenek mert bekerül a hírekbe a pár száz minta katona, és lehet mutogatni őket hogy lám van hadseregünk és milyen jól teljesít Afganisztánban. Köszönjük Szlankó Bálint.
Azaz ha honvédelemre ténylegesen alkalmas haderőt akarsz építeni, akkor jelen körülmények között ezt csak úgy tudod megoldani hogy az közben ezeknek a feltételeknek is meg kell, hogy feleljen.
Lehetetlen? Talán nem. De rendkívül nehéz feladat. Viszont ha nem értjük a mechanizmust akkor csak kapkodjuk a fejünket hogy minek kellett pl. gripeneket venni a Mig flotta modernizálása helyett pl.
1, Van egy konszenzus itt, hogy jelenlegi állapotában és finanszírozottsági állapotában a magyar honvédség feladatának ellátására alkalmatlan.
Ezzel vége is a konszenzusnak.
2, Van egy álláspont hogy a jelen helyzetben a fő feladat NATO missziókba kell járni, függetlenül attól hogy milyen vitatott célt támogatunk vele, mert így majd a NATO eltekint a szerződéses kötelezettségektől és hálából majd megvéd minket, ráadásul az ott szerzett gyakorlat jól jöhet később.
3, Van egy másik, ami szerint bűn ezekre a missziókra költeni az amúgy is szűkös keretből, azt inkább a honvédelmi képességek erősítésére kéne felhasználni.
Lehetne pl. arról beszélni hogy mivel 1. pontból következően a hadsereg az országot megvédeni képtelen, akkor minek tartjuk?
Vagy lehetne arról is hogy vajon ha nem tudjuk megvédeni az országot, akkor miért halálos bűn arról beszélgetni hogy akkor a megszállásra és a gerilla harcra kéne felkészülni. Mert ugye mást nem tehetünk. Esetleg siránkozhatunk.
Vagy lehetne arról is beszélgetni hogy vajon a NATO mekkora áldozatokra hajlandó hazánkért, és hogy vajon az elegendő e az ország szuverenitásának megvédésére.
Vagy lehet arról beszélni hogy egyáltalán mitől is kéne megvédeni megvédeni a hazánkat, és akkor a fenti kérdések is kontextusba kerülnek. Na itt jön bizony keményen képbe Ukrajna és Szerbia például.
Ha meg már Borsod, ne használj nekem aranyszavakat :P
Egyébbként meg, meg kell kérni a modikat, nevezzék át a topikot mondjuk Magyar hovédelemre, abba meg belefér a sok egyébb téma is, nem lesz vita rajta.
Asszem egyébiránt, a topik címe ma már rég nem más, mint egy hagyományőrző klub neve.
Amúgy meg asszem továbbá - semmiféle konkrét ismeretem nincs, nem is lesz -, hogy a Kék osztriga bárban (Rendőrakadémia 1.) sem csak a kulináris élvezetekről dumálhattak.
Ha a magyar minisztereink eggyel többször jelennének meg Trizs községben mint Tusványosfürdőn, országunk és a Magyar Honvédség helyzete sokkal, de sokkal jobb lenne.
Trizs mindenki számára behelyettesíthető, Vízvárral, Bőnnyel, Pitvarossal, Gombával vagy kinek mi a szíve csücske.
Igen ez valóban probléma. A jogi keretek elvileg nagyon jók, Belgrádot egy szó sem érheti, a törvények európai szinten is példamutatóak, azonban a helyi bíróságok gyakorlata hagy maga mögött kívánni valókat ebbe azonban a kormánynak nincs beleszólása.
Amúgy Belgrád valami felfoghatatlan okból stratégiai partnernek tekint minket, és sorban hozza a gesztus értékű törvényeket. Ma már magyar vádlott felett elvileg magyar bíró ítélkezik. Az más kérdés hogy nincs belőle elég, mert a magyar állam a határon túli ösztöndíj program keretében a maga nagy bölcsességében nem támogatja a jogászok képzését. Minden mást igen, jogászt nem. Minek is magyarnak magyar bíró?
A szerzőnek az volt a szerencséje, hogy az előkészítés Szekeresék idejében történt, a korrektúra és a megjelenés meg már Hendéék idejére esett.Hendéék átengedték, mondván, a leírtak Szekeresék sarát képezik.
A kérdés az, vice versa mit kaptak a rác verekedők, rongálók, firkálók.
Kaptak-e valamit.
Meglettek-e fogva.
Ha ebben az összefüggésben vizsgálod, akkor még gyászosabb a kép.
De a topik szempontjából ez kétségtelenül off, még akkor is ha világosan bemutatja az a "hálát" amit az egyoldaló gesztusokért cserébe a magyarság kaphat, amire számíthat.
Ez viszont nem off, mert a magyarságot évszázadok óta nem irakiak, afgánok fenyegetik, hanem leginkább a rácok, az oláhok és a tótok.
Akkor fogalmad nincs arról, mi nem lapul, ketyeg a megsemmisített MH raktáraiban.
Az évtizedek alatt nem csak a mezei nyuszik anyagainak dokumentációját ették meg az egerek, áztak el, penészedtek péppé, zúzták be egy költözködés során, hanem a "légierő" saját anyagairól sem tud többet - és ez akkor derült ki, amikor jött a vásárló és kérte (volna).
Így lett szemétként eladva az, amit csillivilli pénzeken megvettek anno.
Nem tudom megítélni, mert sem résztvevője nem voltan az afganisztáni agressziónak, sem tudósítója, sem nem olvastam a cenzúrázás előtti verziót (véglegeset sem).
Ezért az író értékítéletére lennék bízva, ami - valljuk be a fentiek fényében - meglehetősen kérdéses objektivitásra enged következtetni.
Tehát nem hiszem el, hogy egy ekkora és ilyen drága fiaskó kapcsán megismerhetnénk a valóságot.
Jó esetben pár évtized múlva, amikor a jelentések titkosságát feloldják és a résztvevőket sem köti más, mint az omerta.
Erről ezt mertem írni (99595), kár, hogy a figyelmedet elkerülte:
"...szintén nyilvánvaló, hogy a cenzoron és a szerzőn kívül senki nem tudja mi maradt benne az eredeti (eleve öncenzúrával és a résztvevő/bennfentes elfogultságával, szubjektivitásával megírt anyagból) és mi nem, mit kellett átírnia és mit nem.
Talán ez szintén nem lehet vita tárgya értelmes emberek között."
A dicső qrmányok kiküldtek nem egy (amint a dicső külügyér meséli), hanem százszám katonákat, elköltöttek százmilliárdokat és nyalták a nagy testvér seggét ahol lehetett, parancs szerint.
Ennek ellenére ez a fél mondat amit sikerült összeszedni 2 hét alatt és nem értem mit írsz:
"...dícső kormányaink tettek eleget azért hogy sz@rjanak a fejünkre..."
Mit mertek tenni?
Azt sem értem és ezért kértem forrásokat, adatokat róla, mert nem tudom és sehol nem látom leírva, hogy:
"...tenni kell ahhoz hogy kérhessünk.Még ha olyan honvédelmünk lenne amit óhajtunk ,akkor sem biztos hogy kikerülhetnénk az ilyen balhékat."
Már megbocsáss: a GDP arányos honvédelmi büdzsé le vagyon írva, fehéren feketén.
A STNAG-ek, AOP-ok le vannak írva fehéren feketén.
Azokat le szabad sz&rni a csatlakozás óta.
Az általad itt is homályos kritériumrendszerrel és redményességgel megemlített "balhék"ban viszont bármi áron részt kell vennünk.
Mitől lesz az egyik publikus és vállalt(szabványban, törvényben előírt) követelmény leszarható és mitől lesz a sehol soha le nem írt másik bármi felett álló?
Hogyan teljesíted az utóbbit, ha az elsőre képtelen vagy, mert a rendszereid, anyagaid kompatibilitása, interoperabilitiása, szállíthatósága, felhasználhatósága NULLA, vagy aközeli.
Erre próbálok az elmúlt pár hétben választ kapni azon túl, milyen elvárásokkal kell a magyaroknak a le nem írt, sehol nem publikált elvárásoknak" megfelelniük és miért, milyen "haszonnal".
Azért egy stratégiai, taktikai észjárással megáldott topikban mint ez is, nem árt a politikai összefüggésekkel is számolni. Mert ma sokan emlegetik azt a szállóigét, hogy a háború a politika folytatása. Vagy lehet, hogy csak felemlegetik és semmi tovább agyilag?
Magyarország 1999 óta a NATO tagja. A Magyar Honvédség 2006 évben csatlakozott a szabványosítás robbanóanyagokra, rakéta hajtóanyagokra, lőporokra vonatkozó rendszeréhez és kötelező alkalmazásra bevezette releváns AOP-okat és a hozzájuk tartozó szabványsorozatot.
Az AOP betűjelzésesek olyan alapdokumentumok, melyek meghatározzák hatályuk alá tartozó eszközök, anyagok vizsgálatának, értékelésének rendjét.
A tárolhatósági idő, szállíthatóság tanúsítására, meghatározására jogosult nemzeti hatóság létrehozása/kijelölése nem történt meg a mai napig.
A szabványok alkalmazására és a raktárak felmérésére, a készletek elemzésére, vizagálatára tett kezdeményezések nem arattak sikert, a harcanyagok vizsgálataira olyan TU-k szolgálnak, melyek vizsgálati eljárásai, értékelési módszerei köszönő viszonyban nincsenek a NATO előírásokkal.
A harcanyagok még azonos import tétel esetén is jellemzően különböző gyártási sorozatokból, különböző gyártóktól kerülnek az MH raktáraiba. A beszerzett harcanyagokhoz ritkán vagy nem áll rendelkezésre gyártói műbizonylat, gyártási dokumentáció melyekből a tárolhatóságra, a gyártási sorozatra, gyártási helyre, időre lehetne következtetéseket levonni és ezek alapján tervezni bevizsgálásukat, felhasználásukat.
Sok esetben csak a megbontást követően az egyes alkatrészek feliratozásából, kódolásából állapíthatók meg ezek az alapinformációk. Sajnos vannak olyan gyártmányok, melyeknél még ezek sem állnak rendelkezésre.
Első feladat tehát a raktári tételek gyártási sorozat és gyártóhely, gyártási idő szerinti azonosítása (lenne).
A következő feladat a harcanyag szerkezetének elemzése (ha van gyártási dokumentáció), vagy ennek hiányában ezek feltárása.
Az összetettebb harcanyagok robbanó részei jellemzően 2-5 lépcsős detonációs láncot tartalmaznak. A lánc egyes elemei más és más robbanóanyagból kerülnek kialakításra ezért egy (harc)eszköz vizsgálata esetén 2-5 robbanóanyag teljes tesztsorozatát jelenti.
A harcanyagok hajtómű töltetei jellemzően 2-3 lépcsőből állnak. A lánc egyes elemei más és más – NC nitroészter (lőpor jellegű) - anyagból kerülnek kialakításra ezért egy eszköz vizsgálata esetén 2-3 töltet teljes tesztsorozatát jelenti.
A különböző funkciójú (harc)anyagtípus STANAG szerinti vizsgálatainak összköltsége tételenként több tízmillió forintot jelent.
A vizsgálatok összetételtől függően tételenként 30-120 napot vesznek igénybe.
A stabilitási vizsgálatok egyes típusai tételenként 8 hónapos 1 éves lefutásúak.
A végrehajtó személyzet és annak "laboratórium" nem rendelkezik ipari/laboratóriumi/vizsgálati gyakorlattal, akkreditációval, eszközei nem kalibráltak és nem felelnek meg a NATO szabványelőírásoknak.
Nem állnak nemzeti mérésügyi és szakmai kontroll alatt.
Az évek során előfordult, hogy robbanóanyag kezelésére nem jogosult irodagép forgalmazó alvállalkozó végezte gebinben a régi TU-k szerinti vizsgálatokat, az Isten se tudja mivel és hol.
A TNT préstestek tárolhatósági ideje(is) lejárt.
Az utászgyutacsoké nem különben.
Hosszasan sorolhatnám mi tölti meg a raktárakat úgy, hogy semmiféle szakmai íratlan és írott szabály szerint nem lenne mozdítható, de még vizsgálatra mintázható sem.
Érdekes kérdések ezek, sokkal inkább, mint hogy hány tízmilliárdért nyaljuk a nagy testvér seggét az afgán porban, lejárt tárolhatóságú harcanyaggal a zsákban, háton, tárban, platón, konténerben.
"A könyv megírásához elengedhetetlen volt a Honvédelmi Minisztérium együttműködése, hiszen az ő hozzájárulásuk nélkül nem tölthettem volna huzamosabb időt a katonákkal Afganisztánban, és itthon sem csinálhattam volna interjút velük. Egy dolgot ez elkerülhetetlenül magával vont: ennek a könyvnek a szövegét megjelenés előtt be kellett mutatnom a Honvéd Vezérkarnak és a minisztériumnak. Ők ragaszkodtak hozzá, hogy a katonák és a misszió biztonsága érdekében elolvashassák, és javasolhassanak bizo-nyos módosításokat. Ezt el kellett fogadnom, még ha a szokásos újságírói gyakorlattal homlokegyenest ellenkezik is, különösen ilyen – potenciálisan érzékeny – történetek esetében. De a végeredmény kedvező: gyakorlatilag minden kérésük technikai pontosításra, egyes nyilatkozatok stilisztikai kifésülésére vagy tényszerű helyesbítésre vonatkozott. A könyvben meg-fogalmazott kritikákat sem kifogásolták vagy vitatták különösebben (ez a szövegből is kiderül). Kéréseik döntő többségét – noha nem mindet – ezért elfogadtam. Meggyőződésem, hogy a könyv tartalmi szempontból a legkisebb csorbát sem szenvedte: ez valóban az afganisztáni misszió igaz története"
Ha a könyv most előtted van akkor folytasd az olvasást mert ez csak egy kiragadott rész
"
Szlankó pedig maga is leírja:
"....A könyv megírásához elengedhetetlen volt a Honvédelmi Minisztérium együttműködése, hiszen az ő hozzájárulásuk nélkül nem tölthettem volna huzamosabb időt a katonákkal Afganisztánban, és itthon sem csinálhattam volna interjút velük. Egy dolgot ez elkerülhetetlenül magával vont: ennek a könyvnek a szövegét megjelenés előtt be kellett mutatnom a Honvéd Vezérkarnak és a minisztériumnak. Ők ragaszkodtak hozzá, hogy a katonák és a misszió biztonsága érdekében elolvashassák, és javasolhassanak bizonyos módosításokat. Ezt el kellett fogadnom, még ha a szokásos újságírói gyakorlattal homlokegyenest ellenkezik is, különösen ilyen – potenciálisan érzékeny – történetek esetében...."
Azt ne felejtsük,hogy ez egy 10 éves történet ,azóta dícső kormányaink tettek eleget azért hogy sz@rjanak a fejünkre.
Nem arról az egy mondatról van szó hanem arról hogy tenni kell ahhoz hogy kérhessünk.Még ha olyan honvédelmünk lenne amit óhajtunk ,akkor sem biztos hogyy kikerülhetnénk az ilyen balhékat.
Az sem veri ki a biztosítékot, hogy az "ukrán menekültek" szervezett és fedett betelepítése folyik Kárpátaljára.
A "magyar" külügy ingerküszöbét ez pontosan úgy nem éri el, mint a rácok húzása, amikor magyart ölettek magyarral Vukovárnál, Eszéknél, Kórógynál és a horvátok elől menekülő martalócaikat telepítették be Délvidékre...
Nos az itt beszélgető értelmes emberek számára is világos, hogy a külügyérek a hazugság és a semmitmondás mesterei, mindazon túl, hogy köti őket az állam és szolgálati titkok védelme.
Ezért az általuk leírtakat, elmondottakat érdemes a valósággal és más forrásokkal, tényekkel, történésekkel (akár utólag is) ütköztetni és az alapján dönteni a szavaik igazságtartalmáról, a munkájuk eredményeiről.
Szlankó pedig maga is leírja:
"....A könyv megírásához elengedhetetlen volt a Honvédelmi Minisztérium együttműködése, hiszen az ő hozzájárulásuk nélkül nem tölthettem volna huzamosabb időt a katonákkal Afganisztánban, és itthon sem csinálhattam volna interjút velük. Egy dolgot ez elkerülhetetlenül magával vont: ennek a könyvnek a szövegét megjelenés előtt be kellett mutatnom a Honvéd Vezérkarnak és a minisztériumnak. Ők ragaszkodtak hozzá, hogy a katonák és a misszió biztonsága érdekében elolvashassák, és javasolhassanak bizonyos módosításokat. Ezt el kellett fogadnom, még ha a szokásos újságírói gyakorlattal homlokegyenest ellenkezik is, különösen ilyen – potenciálisan érzékeny – történetek esetében...."
Ezt követően szintén nyilvánvaló, hogy a cenzoron és a szerzőn kívül senki nem tudja mi maradt benne az eredeti (eleve öncenzúrával és a résztvevő/bennfentes elfogultságával, szubjektivitásával megírt anyagból) és mi nem, mit kellett átírnia és mit nem.
Talán ez szintén nem lehet vita tárgya értelmes emberek között.
Szerintem félreérted a dolgot. Nem a szomszédos magyarságról van szó, hanem a magyar biztonságpolitikáról.
Ha a biztonságpolitikai megfontolások nem relevánsak akkor mi az?
Amúgy szerintem a szerb vonal ki lett vesézve a lényeg nem Szerbia, hanem az hogy ezek a NATO akciók nem hogy nem hasznosak hazánknak hanem egy konkrét esetben még komoly károkat is okoztak nekünk.
Arról, hogy ki mit nem ért meg hosszasan értekeztünk és vfolytathatnánk a végtelenségig.
Azt minden esetre köszönöm, hogy valaki vette a fáradtságot és legalább megpróbált válaszolni a feltett kérdésekre, miszerint miféle publikus "haszna" volt a hősi halottainknak és a tönkrement családoknak, embereknek és az erre elköltött százmilliárdoknak.
Nos ha ennyi ami ebből felidézhető, bármiféle forrással alátámasztható, akkor inkább ne tegyünk ilyesmit.
Sajnálom, hogy a könyv címét és szerzőjét nem ismerhettük meg.
Az idézett pár mondat - mint cseppben a tenger - jól mutatja, jellemzi a "magyar" külügy "csúcsteljesítményeit".
A magyarverések, emlékmű és sírrombolások (a magyarellenes rác terror) nem szűnt meg azóta (2005-2007) sem, pedig azóta már a magyar külügy kijelentette tucatszor, hogy a rácokat az euba be kell cipelni a hátunkon is ha kell (a rác eu tagságot én is támogatom, de nem feltétel nélkül és nem némán, kollaborálva tűrve, támogatva a magyarok elleni terrort).
Gondolom ez valami sajátos stockholm szindróma, ahol a "magyar" külügy néma beleegyezésével és a rácok támogatásával így vezekelteti a délvidékieket a bűneikért.
Ha pedig ilyen - szemmel láthatóan - semmitérő mondatokért kell magyar "honvédeket" küldeni tízezer kilométerekre a hazájuktól idegen érdekekért vívott vesztes háborúkba, százmilliárdokért, akkor köszi, nem.
Inkább a hon védelmére költeném, mint egy semmire nem alkalmas, bukott céljait el nem érő agressziókba dobott magyarosch idegenlégióra...
Szerbia ellenben egy szomszédos állam 3-400.000 fős magyar kisebbséggel, amiből mostanra pár tízezer már magyar állampolgár is. Bizony nagyon is releváns a magyar külpolitika szemszögéből, ami pedig releváns a magyar külpolitikának az releváns a magyar honvédségnek is. Legalábbis Carl von Clausewitz szerint, és én hajlamos vagyok elfogadni az álláspontját.
Én meg úgy gondolom (másik blődség?), hogy nem is a nosztalgiázás ennek a topiknak a fő témája.
------------------------
Amennyiben a topik gazda vagy a moderator úgy dönt, akkor a Magyar Honvédség topikba csak a Magyar Honvédség 1867-1948 és 1991-2014 közötti dolgait írjuk.
A Magyar Néphadsereg 1949-1991 közötti dolgait meg egy másik topikba írjuk.
Persze akkor illik hivatalosan deklarálni, hogy a mostani Magyar Honvédség NEM jogutódja a Magyar Néphadseregnek.
Trizsként sem kell ekkora blődségeket mondani! :) Én meg úgy gondolom (másik blődség?), hogy nem is a nosztalgiázás ennek a topiknak a fő témája. De ez is és az is elmegy benne, mert bizony vannak az összefüggések az említett témák között, még ha rohadt nehezedre is esik ezt belátni. Főleg egy szomszédos ország esetében állok értetlenül, ahol ráadásul még magyar kisebbség is él. Majd a modi eldönti, hogy mi a "testidegen".
Úgy gondolom, hogy Bolívia belső harcainak, vagy Szerbia nemzetiségi konfliktusainak megoldása, sem most, sem a jövőben NEM a Magyar Honvédség feladata lesz.
Viszont az Aktuálpolitika című fórum összeállításban számtalan ilyen témájú topik van.
A magyar honvédség jelenleg legfőbb feladatának a különböző NATO missziókban való részvételt tekinti, amikből is általában a különböző agressziók támogatásában jeleskedünk.
És bizony az jól látszik hogy a koszovói NATO kalandnak, ami '97 ben kezdődött a drenicai klán kiképzésével és felfegyverzésével, bizony mi vagyunk az egyik nagy vesztesei. A Koszovói NATO felügyelet alatt végrehajtott nagyszabású etnikai tisztogatás menekültjei bizony a délvidéken kötöttek ki felborítva az etnikai arányokat és tovább csökkentve a magyarság részarányát a területen, valamint etnikum közi konfliktusokat generálva egy olyan területen ahol korábban a békés együttélés volt a jellemző.
Nagyon is fontos példa arra hogy miért kell betartanunk a nemzetközi jogot, és a NATO szerződést.
Semmilyen szerződéses kötelezettségünk nincsen agresszív háborúk támogatására, sőt, szerződéses kötelezettségünk - ENSZ alapokmány ugye - hogy ne tegyünk ilyet.
Jelenleg a Magyar Honvédség akkora szereptévesztésben van mint a Gellért hegy.
A Magyar Honvédség feladata, szerepe az ország szuverenitásának védelme, nem szívességek tevése nagyhatalmi agresszoroknak hátha majd hálából megvédnek minket.
Van egy rossz hírem, Nagyhatalom hálából utoljára kb. soha nem mozdított meg egy fűszálat sem. A hála ismeretlen fogalom a nagypolitikában. Érdek van.
Érdeket pedig nem tudunk generálni elnyomó, megszálló alegységek kiállításával. Nem oszt nem szoroz.
Bizonyára nagyon hasznosak a fiuk ügyvédje által készített védőbeszédek kivonatai, csak hát fél tucat tanú, valamint egy orvosi látlelet szól ellenük, no meg a res iudicata. De ha megboldogult Rózsa Flores mondja akkor biztosan úgy is volt ;)
November 29-re tűzték ki annak a pernek a tárgyalását, amelyben az újvidéki Zoran Petrović elleni gyilkossági kísérlettel terhelnek öt temerini fiatalembert, erősítette meg tegnap Nebojąa Pantelić, az újvidéki Kerületi Bíróság szóvivője. Emlékeztetett arra, hogy a vádirat Máriás Istvánt, Horvát Árpádot, Szakál Zoltánt, Uracs Józsefet és Illés Zsoltot azzal terheli, hogy június 26-án Temerinben Petrovićot egy vasrúddal összeverték, súlyos fejsérülést okozva neki, aminek következtében eszméletét vesztette. Ezt követően zacskót húztak a fejére, levizelték, majd végbélnyílásába baseballütőt nyomtak. Petrović és a támadók, akik azóta vizsgálati fogságban vannak, korábbról ismertek a rendőrség előtt és az incidens után a támadók és áldozatuk egyaránt hangsúlyozta, hogy nem nacionalista színezetű incidensről van szó. (Beta)
Asszem a HVG irt arrol, hogy a fenmaradt T 72 keszlet jelentos resze ( ha nem az egesz ) eladasarol targyalnak, vagy mar megallapodtak a cseh Excalibur Armz ltd. -vel.
Arról a bizonyos szerbről mit tudsz? A végbeles dolog nekem új ,neked honnan az info? Ezzel a dologgal csak a qrucon találkoztam a magyar "média" erről mélyen hallgatott. A wiki csak ennyit ír http://hu.wikipedia.org/wiki/A_temerini_fi%C3%BAk
Khm. Bizonyára csak annyit tudsz róla hogy megvertek öten! egy szerbet és ezért sok év börtönt kaptak. A vasrudakról és az áldozat végbelébe feldugott tárgyról valahogy elfelejtenek beszámolni nálunk valahogy.
Olyan ez, mint amikor a szomszédod áthányja hozzád a trágyát, majd nagy kegyesen megajándékoz egy légfrissítővel hálából mert segítettél a maradék trágyáját átdobálni az ellenkező oldali szomszédjához.
Bár nem közismert, de a környező exkisantant országok közül a szerbekkel a legjobb a kapcsolatunk, és bár a hírekbe nem kerül be, de a térség de talán egész europa legjobb kisebbségvédelmi törvényét hozták meg a szerbiai magyarok védelmében.
Szóval igen.
Kevés szomszédunkkal ápolunk jó kapcsolatokat, a Szerbek az egyik ilyen.
És akkor még a Makedónia - ők is szövetségesünk igaz? - elleni albán támadást nem is említettem.
Vagy az agresszió kifejezés nem tetszik? Az ENSZ Kgy. 3314. számú határozata alapján így hívják az összes olyan fegyveres támadást amire nincs ENSZ BT felhatalmazás.
A tények makacs dolgok, nem változnak azért mert neked nem tetszenek.
A NATO sorozatos agresszióinak bizony következményei vannak. És ezek nem csak amolyan elvont távoli dolgok, hanem minket is közvetlenül érintő történetek.
Persze egyszerűbb a szőnyeg alá söpörni, és büszkén veregetni a vállunkat hogy az agressziókban való közreműködésink "jutalmaként" egy félmondatban elítélték a vajdasági magyar veréseket, amik talán meg sem történtek volna ha nincs a NATO.
Az akkori vajdasági magyar veréseket éppen hogy a Koszovóból a NATO albán szövetségeseinek nagyszabású etnikai tisztogatása során elűzött koszovói szerbek hajtották végre, azaz a helyi magyarság is a NATO agresszió következményeit nyögte. Na pont ezért nem szabad ezekben részt vennünk.
Azért azt tegyük már hozzá, hogy ezeket a 72-esek sem ingyen vitték el. Legalábbis a felújitásért elég komoly pénzeket kapott a "kivitelező" a közvetítőtől. Hasonló módon nem ingyen ment ki ca. 40 000 db AMD-se Afganisztánba. A felajánlás a sajátos vételre vonatkozott mindkét esetben. (Egyébként több olyan visszaemlékezést is hallottam, amikor magyar katonákra AMD-vel lőttek.)
Nem lesz jó! Nem ő találta és ilyen UL-nak úgy se fog hinni! :) (Erre mondtam az, hogy ilyen és ennél "komolyabb" információkat nem mindig lehet megtalálni nyílt forrásokban!)
Fehér 1200-es Lada. Legalább 15 éves, többszázezer kilométerrel. Levelek évek óta, cserélni kéne. Nem cserélik. A gépjármű szolgálatnál valami tévedés folytán akad némi pénz. GÉKÖB határozat, mese nincs, fel kell újítani a parancsnok kocsiját. Hátsó híd csere, motor generál, új gumik, kárpit csere, hatalmas karosszéria javítás, stb, több mint fél millió 99-ben. Az autó jobb mint újkorában. Egy hét múlva intézkedés, jön a Skoda, a Zsigát adjátok le. Egy kis kurvaanyázás, de leadjuk. Egy hónap múlva jön valaki Fehérvárról a mi leadott autónkkal. Nem ismerünk rá: eltérő színű ajtók, tükörszoft gumik, szakadozott ülések, hörög a motorja. Nem tettünk feljelentést, mert minek.
Ma sem nagyon pofázhatunk. Bár, irodából jó sok van, valószínűleg korszerű irodatechnikával és gépjárművel - értem ez alatt a szolgálati személygépkocsikat -. :-)) Ja, meg biztos jár a szolgálati okosteló, notbuk, tablet mag hasonló fontos harcászati eszköz. Nem tudom, de úgy tudom elképzelni mint ahogy más minisztériumokban van. Ja, meg egy halom fontos államtitkár azzal a fontos harctechnikával, ami nekik jár.
Én csak arról beszéltem semmi másról. Csak azokról amiket leírtam. Elixírt eszembe sem volt feltalálni, az amúgy sem a végrehajtó állomány dolga, bár lehet, hogy jobban menne nekik... :P :)
Egyébként meg ez a topic összedugná a fejét és egy bográcsozással egybekötött boros-sörös-pálinkás nap után meglenne az elixír ami megmentené a honvédséget és át lehetne keresztelni a topicot a "A Magyar Honvédség Megmenekült" -re. ;) :))
Egy. Vajon ezekből a felajánlott tankokból mennyi lehet most az újonnan alakult Iszlám Állam kezében? Elképzelem a jelenetet:
Állnak a frissen zsákmányolt tankok, az elejére kiterítve az álom térkép melyen Budapest az Iszlám Kalifátus része.
-Te Juszuf merre menjünk?
-Hát Hasszán ha már van tankunk menjünk egészen a budai várig!
-Mennyit is zsákmányoltunk?
-Vagy 10-et.
-Remek akkor több működőnk van mint a Magyar Honvédségnék. Simán bevesszük Budát Allah nevében!
Érdekes fintorai vannak a sorsnak...:)))
A másik meg.
"A Magyar Honvédség összesen 148 hadrendből kivont T-72-es harckocsit tárol kalocsai raktárában, 90-et pedig jelenleg is használ a tatai harckocsizó zászlóalj."
Ez ugye 2005-ben volt. Papíron persze. Mennyi is van most ami működik? Nincs több kérdésem. Ülj le fiam, honvédelemből egyes!"
Egyébként nem tartom durvább fordulatnak mint azt, hogy az amcsi (ó bocs iraki hadsereg) cuccokat megszerezték. Durva fordulat akkor lenne, ha esetleg az MH oda keveredne és a saját volt tankjainkkal kennének meg minket. Na az durva lenne. Ja meg az ha valóban elindulnának Buda felé...:)))
Minden esetre ez a társaság fog még fejvájást okozni a nyugati világnak. Nem is kicsit.
Egy ilyen belorussziai gyakorlatra kivitték a magyar eszközöket is, vasúton, mindent ahogy kell?
-----------------------
Az 1980-as években Magyarországon a magyar KSzFI = Katonai Szállítási Főigazgatóság 6+2 Igazgatósága egy átlagos hétköznapon 16-18 katona vonatot kezelt.
Ezek csak a magyar katona vonatok voltak.
ezen felül még munkanaponként 2-8 szovjet katona vonat is mozgott.
A záhonyi átrakó körzetnek volt egy saját katonai parancsnoksága is.
Azok a magyar katonai alakulatok melyek a Szovjetunióba mentek gyakorlatra (ez egyébként elég ritka volt)***, általában vasúton vitték a saját technikájukat, melyet a záhonyi körzetben (Csapon) raktak át széles vagonokba.
Visszafelé meg idehaza rakták át normál vagonokba.
-----------------
*** = a magyar rakéta csapatok - éleslövészetre - szükségszerűen a Szovjetunióba jártak, lévén idehaza sehol sincs egy kb. 50-60 km sugarú (nem átmérőjű) lakatlan terület, ahol balesetveszély nélkül lőni lehetne.
Eleinte (1964-1980) mindenki vitte a technikáját ami nagyon megnehezítette, lelassította, és rendkívül drágává tette a kiutazás megszervezését.
198x-tól (ezt majd hozzáértő megírja mikortól) a szovjetek felajánlották, hogy kint a lőtereken, fixen telepített - ugyanolyan típusú - rakéta komplexumokkal is lehet lőni, amit az érintett országok nagy örömmel fogadtak.
Ilyenkor az eredeti idő töredékére esett a kiszállítás idő és költség szükséglete, még akkor is ha a kinti technyika használatáért valami jelképes, használati díjat kellett fizetni.
--------------------------------------------
A nem rakéta (légvédelmi és harcászati/hadműveleti) rakéta csapatok, mindíg vitték a saját eszközeiket.
Bevallom hiperaktív vagyok, nem tudom megállni, hogy ahol vagyok, föl ne forgassam a világot. Volt egy olyan nyugdíjas klubunk, hogy a titkár a zakója jobb zsebében tartotta a tagdíjakat, bal zsebében a hetes kirándulásra beszedett pénzeket, farzsebében pedig a havi klubdélutánra beszedett pénzeket. Megválasztottak alelnöknek. Azonnal alapító okirat módosítás, SZMSZ, bankszámla, pályázatok, civil szervezetek bíróságán elfogadható közgyűlési jegyzőkönyvek, közhasznú mérleg, stb. Beköltöztem egy társasházba. Udvara nevadai atomkísérleti telep. Közös képviselő azonnali leváltása, SZMSZ, kinlévőségek felszámolása, közös tároló rendbehozása, az udvar ma csodálatos park, a ház előtt 30 diófa elvetve, az elsők jövőre fordulnak temőre, ősszel a kutyafuttatót vetem be diófákkal, egy egész lakótelepet tanítok köszönni, stb. Nem látom ezt a törekvést a rendszerváltás óta regnáló minisztereknél.
Ne haragudj Gyula, de a közszerepléseid elég egyértelművé teszik egy külső szemlélő számára, hogy nem a csupán a visszaemlékezéseidet akarod megírni sem itt, sem máshol. Ahhoz túl gyakran és túl hangosan hallatod a szavadat! (Szerencsére!) ;)
Egyszer voltam egy kerekasztal beszélgetésen egy konferencián, és volt ott egy másik amcsi előadó - aki amúgy persze ott valami magáncéget képviselt - de amikor beszélgettünk a vacsinál, gyakorlatilag nem tagadta le hogy nem csak a saját kis cégében aktív(szóval...na) és azon dolgozik, hogy a civil cégeket rávegye hogy ha már meghekkelik őket a kínaiak, legalább jelentsék be, mert már a fél világot szétkekkelték, és mindent amit találnak, küldik haza.
Miközben a figyelem a lelőtt maláj gépre és a gázai háborúra irányult, a kalifátust is kikiáltó iszlamisták Irakban zsákmányolt amerikai fegyverekkel új frontot nyitottak Szíriában is, és a megszerzett olajat is árulják. Tovább »
És ide adtunk ajándékba 77 db T-72-est.... és 4 millió AK lőszert...:
"Az iraki hadsereg csődöt mondott, a katonák fegyvereiket hátrahagyva menekültek el az iszlamista milicisták elől, akik június legvégén kikiáltották az Irak és Szíria határain átnyúló kalifátusukat is."
"tankokat, harckocsikat és 1500 Humvee-t zsákmányoltak, amik mellé szereztek 52 Howitzer tüzérségi löveget is, amikkel akár 30 km-re is el lehet lőni."
stb, stb...
Nem azért mondom, de elég durva fordulat lesz ha a magyar T72-eseket is megszerzik...
Most néztem azt a videót amit Irakban vettek fel, és 1500 iraki katonát lőttek le gödrökbe, meg a folyóba. Nem láttátok? Nagyon durva. Mindenféle teherkocsikon szállították őket egy helyre.
Mindenki civilben volt, nyilván valami lista alapján összeszedték őket otthonról. Ezért fontos a megfelelő titoktartás hogy ki hol van, meg nem ártott volna ha van valami riadólánc ilyen esetre, illetve legalább ha egy AK van náluk szolgálat után is... Elképeszető a videó....
Addig nyalogatjátok a régi sebeiteket, amíg észrevétlenül elsuhan mellettetek a jelenkor szépsége, a katonaság legszebb pillanatait tárcaközi magasságokba emelő új erőfeszítés, a parádé:
Félreérted a szerepemet. Aktívként, ahol szolgáltam, drasztikusan javítottam a dolgokat, sajnos rendre elöljáróim aktív vagy passzív ellenállása mellett. Nyugállományúként nem több a szerepem, mint a CIB reklámban az Irigy Hónaljmirigyes pofáé: Én szóltam!
"Azért mert valaki aktiv, vagy "inaktiv"-ként még viszonylag jó hozzáférése van infókhoz, még nem jelenti azt, hogy minden háttérinfóhoz hozzá jut és amit mond, az úgy is van. Szerintem itt senki sincs, aki belelátna a politikusok minden kártyájába..." ról beszélsz.
Én pedig a személyes tapasztalatról. Arról amit megélt az ember és lát maga körül. Nem kell ahhoz háttér infó sem politikusi kártyába látás. Aktívként egyszerű mert tátja, tapasztalja az ember a szakmai fejlődést, inaktívként pedig ha van egy számára megbízható közvetlen forrás az is közelebb hozza.
Számomra tény, hogy a misszióknak pozitív hatása volt szakmailag az egyénre és így honvédségre is. Az már egy külön vita tárgya, hogy milyen negatív hatások is lettek ezzel együtt. Mert lettek az is tény.
No, ezzel nem fogsz semmire sem menni, hacsak nem csinálsz puccsot! Őket meg rohadtul nem érdekli a véleményed. Eddig még egyetlen aktuális vezetés sem igazán érdeklődött igazán az egyébként szakmailag alapvetően jó felvetéseidre. (Vagy tévedek?) Ha valóban változtatni akarsz, akkor értened kell, hogy mi miért is történik és részenként kell megszüntetni a rossz folyamatokat. Sziszifuszi munka!
Engem általában a végeredmény érdekel. Ha azt látom, hogy egy 234 Md-os költségvetésből 4.8 Md megy fejlesztésre, akkor az a költségvetés úgy szar ahogy van, nem érdekelnek a motívációk.
Lehet itt (is) hitvitakat folytatni, forrasok, adatok, hivatkozasok nelkul, csak nem erdemes.
A kerdesekre nincsenek valaszok honapok ota.
Az allitasaitokra nincsenek adatok, forrasok honapok ota.
Ellaposodott es szemelyeskedesbe, az erveket, forrasokat mellozo megbelyegzesekbe fulladt ez a forum (is).
Lehetett volna egy 29 Sniper vagy SMT, vagy egy 21 bis Lancer, megfejelve egy 22-es századdal.
Egyes forrás: a 29-es upgrade nem került volna sokkal többe mint a 21-es izraeli modernizációja, megérte volna. A22-esek kivonása nehezen felfogható ügy, amolyan Bermuda háromszög.
A dokumentumokból csak ritkán derül ki, hogy mi miért is történik és hogy mi is van a döntések mögött valójában (gondolkodásmód). Sajnos az erre vonatkozó információk informálisak! ;)
Nekünk kivülállóknak két előnyünk van az aktívakhoz képest. Az első a függetlenségünk. Ez döntő, mert megvéd különféle tudatmódosítóktól. A második sem fontatlan: ráérünk. Nekem aktív koromban eszembe szem jutott volna átbogarászni mondjuk a HRB ülések jegyzőkönyveit. Nem érzek információ hiányt. Minden megtalálható a parlamenti irományokban, a Honvédelmi Közlönyökben, a honvedelem.hu-n. Kell persze némi jártasság a gondolkodásban. Na, ez a képesség fogy rohamosan.
Éhesló! Annak ellenére hogy ignoráltalak még megnéztem mit válaszolsz.Forrásokat nem fogok neked ide másolni mert nem tudok. Amit írtam azt meggyőződésből írom és erre jön még a könyv is, amit te élből elutasítasz . Nem vagyunk azonos világnézetűek ami nem is baj,csak tudni kéne hol a helyünk a világban . Nem az a kérdés ki a nyúl ,hanem hogy kinél van az ásó:
"A nyúlnak ásóra lenne szüksége. Gondolkodik...elmegyek a vakondhoz és kérek tőle... Megy a nyúl a vakondhoz, de közben morfondiroz... ...ajj ez a vakond, nem is biztos hogy szivesen adja oda az ásóját... ...jajj ez a vakond olyan irigy tud lenni... ...biztos nem adja oda...biztos nem adja oda... ...háát amilyen irigy,biztos nem adja oda az ásóját! A nyuszika addig-addig herheli magát,míg amikor odaért a vakondhoz,csak bekiabált neki - Tudod mit Vakond?!... B@szd meg az ásódat!!!"
Egy nagy blődség a vezetés ezen elképzelése. A lényeg, hogy a felelősség már ne őt érintse a számonkérésnél. 2016-ig ilyen költséghatékonyság mellett a MH teljesen le fog rongyolódni, nem hogy még 2018-ig! A foltozgatás már régen nem képes valós képességeket teremteni. Az események pedig itt vannak a nyakunkon, csak mindenki a homokba dugja a fejét!
Az első pontot én sem akceptálom. Nézz körül ne is túl messze a határainktól! A továbbiakkal nem is lenne gond, ha egy kicsit toleránsabb jelzőket használnál. Szerintem Neked se esett volna jól, ha egy régi kollégád "bohócgárdá"-nak, meg "cserkészcsapatnak" titulálta volna a csapatodat, csak azért, mert sok tekintetben más volt, mint amihez ő szokott. Mi se tehetjük ezt a fiatalokkal!!! Nagyon rossz beidegződés ez az idősebb generációtól, mint ahogy az is, hogy a fiatalok, meg nem akarják figyelembe venni az ő tapasztalataikat. (Hol is van már a régi jó "dialektikus materializmus"! :) (Megőrizve fejleszteni)
Rögtön gondoltam! :) De ez ellenkezőjét álltani eléggé a túlzott önbizalomra hajaz! :) "Szerénység elvtársak, szerénység! Ha van valami amit szeretek magamban, az a szerénység!" Bástya et.
Azért mert valaki aktiv, vagy "inaktiv"-ként még viszonylag jó hozzáférése van infókhoz, még nem jelenti azt, hogy minden háttérinfóhoz hozzá jut és amit mond, az úgy is van. Szerintem itt senki sincs, aki belelátna a politikusok minden kártyájába. De még ha igy is lenne, akkor se biztos, hogy helyes következtetéseket von le. Mint ahogy le lehet vonni helyes következtetések kevesebb infó birtokában is, csak ennek kisebb az esélye, mint több infó és tapasztalattal a zsebünkben. Ez legyen egy józan önkritika! Még itt sincs mindig annak igaza, aki arról szentül meg van győződve! :) Lehet, hogy az igazság "odaát" van, vagy valahol két ellentétes vélemény között!?
Hendeék azt vízionálják, hogy a 2016 utáni GDP 0.1%-os költségvetés emelés eredményez 500-800 Md plusz pénzt 2022-ig és ezt mind fejlesztésekre fogjuk fordítani. Ez már így vágyálom, mert azt feltételezi, hogy 2022-ig sem az illetmények, sem a dologi kiadások nem növekednek. Ráadásul volt egy 6táp konferencia, ahol a 2022-ig szóló tervezés egyik résztvevője elmondta, hogy az 500 uszque 800 Md 80%-ának az elköltését a hosszútávú fejlesztési ciklus utolsó három évében (2019-2022) tervezik elkölteni.
Ha belegondolok pl. a tűzszerészeknél is volt egy csomó hajó még a 90-es években is, most meg van egy pár. Arra, hogy most kiárusítják a meglévő 100 db elfekvő T-72-est, már igazándiból nem is tud az ember mit mondani. Mondjuk az már ezekhez képest is erős volt, amikor egyszer az összes felesleges AK-t el akarták adni, aztán szerintem valaki rájött hogy azt lehet hogy nem kellene, mert mozgósításkor akkor mit kapnak az emberek.
Van egy - nem reális - álom kategória, pl. az itteni ex alezredesek, akik láttak még kicsike hadsereget, és felkészültségüktől vagy felkészületlenségüktől függően vagy azt írják (feleslegesen) vissza, vagy ahhoz mérik a mai bohóc gárdát.
3./
Vannak akik már ebbe a cserkészcsapatba nőttek bele, ők már nem láttak élő ezredet se, talán élő zászlóaljat se.
Nekik az a természetes ha jön kettő darab új szalvéta az étkezdébe mert az már fejlesztés, és megünneplik.
4./
Vannak a minden hadseregben meglévő, szájukban pillangó késsel ébredők, akik nedves hegyoldalban alszanak és 218 méterről ellővik a légy fütyijét.
Nekik a cukor is keserű.
5./
Az egész bagázs (talán 15-25 fő) elbeszélget itt évekig.
Jó hogy minden, mindennel összefügg. Nyilván, mindenkinek mások a prioritásai. Bár olyat is mondtak, hogy összegyűjtik a fejlesztési pénzeket, és egyben akarják elkölteni a MH-re 2020-ban. Ebből gondolom az is következik, hogy addig ott akarnak maradni.
Két dolog ehhez a témához. Nem szabad túl értékelni sem ezt a tapasztalatot és túl magabiztosnak lenni. Gondolok egy későbbi esetleges komolyabb afrikai misszióra. Nem szabad a srácokat úgy oda küldeni és nekik oda menni sem azzal a szemlélettel, hogy "na aztán kemények vagyunk mert voltunk afgánban mit nekünk Afrika" mert igen csúnya pofon lesz belőle. Az a térség ami most forrong szarosabb bili mint afgánia.
A másik, hogy vajon 3-5 év múlva mi lesz ezzel a megszerzett tudással és tapasztalattal? A végrehajtó állományból mennyien lesznek még rendszerben akkor?? Hm? Nem sokan attól félek. Ha ők mennek megy velük a személyes tudás is.
Ezt Gyula bácsi nagyon telibe találta. Én most már azt mondom, hogy egyértelműen Oroszországra kell felkészülni, és a jelenlegi, és jövőbeli gazdasági, és különböző baráti összeborulásaik miatt egy idő után Kínára. Ami nem olyan jó hír, sőt, kimondottan rossz. Nyilván abban a 'lokális világszemléletben' ahol még mindig a közvetlen, környező országokra tervezgetnek az országok védelmi terveket, ez meglepő lehet, de attól még reális. Sőt egyre inkább reálisabb mint bármi.
"Minden tiszteletem alezredes úr, de nem lehet, hogy azért van ez, mert a hadviselés a világban errefelé megy? Ezt laikus civilként kérdezem, de az elmúlt évek-évtizedek háborús..." stb.
Amiket leírtál igazak, de azért ne legyünk naivak, hogy ez a honvédségben egy tudatos koncepció volt mert haladunk a korral. ;) :))
"Nem fogják beismerni, mert azt sem ismerik be, hogy ilyen-olyan oknál fogva nincsenek birtokában minden információnak, ami a megalapozott véleménynyilvánításhoz szükséges lenne. Ez persze nem jelenti azt, hogy mi viszont igen!"
Ezzel nem értek egyet.
Én úgy gondolom, hogy egy civil vagy egy sok éve nyugállományú katona (semmiképpen nem leszólva ezeket az embereket!) jóval kevesebb infóval rendelkezik a témában és kevésbe tudja megítélni azt, hogy mennyit profitáltunk mind egyéni mind össz. honvédségi szinten szakmailag a missziókból, mint az aki kint szolgált és ma is aktív. Vagy mint egy olyan akinek közvetlen hiteles infói vannak első kézből.
A netről beszerzett ilyen-olyan források, csípőből való ítélkezés megspékelve egy jó kis politikai nézeten alapuló szemellenzős látásmóddal áll szemben személyes saját bőrön szerzett szakmai tapasztalattal. Most akkor kinek hisszük el, hogy az alma piros néha zöld és egészséges vagy nem az? Annak aki látott, evett almát vagy annak aki az alma gyűlölők klubjának írásait tekinti egyedüli hiteles forrásnak, vakbuzgó megingathatatlan hittel utálja a gyümölcsöt, és képről látott már ugyan almát de csak alulról fotózva a lemenő nap fényében?
Nem akarom polidili irányba vinni a témát, csak annyit, hogy lehet a szavak szintjén arcoskodni meg megszálló szemét usa bérencezni, meg lehet a 12 pontból a 10. re hivatkozva asztalt verni. Persze lehet. Csak értelmetlen.
Mert hazánk sajnos nem a világ olaj készletének birtokosa amihez csak azért nem férünk hozzá mert felette van az a picsa sok gyémánt meg arany és először azt kell kibányászni, meg hát tele vagyunk szilíciummal is. Ezek az emberek a nagy mélymagyar melldöngetés közben pedig úgy beszélnek mintha annyira gazdagok lennénk, hogy mi fingjuk a politika szelét a környéken. Tudomásul kell venni, hogy csórók vagyunk egy gyenge sereggel. Hogy miért van ez így, és mit lehetett volna elérni a "rendszerváltás" után a gazdaságban és ez által a honvédségben is az egy külön regény. Aki meg csóró és gyenge annak kell egy védőháló. Ez jelenleg az EU és a NATO, az étlapon megtalálható jelenlegiek közül a lehető legjobb. Hangsúlyozom az én értékrendem szerint. Mert van aki lehet vissza sírja a nagy orosz medve védő ölelését én nem, köszi elég volt belőlük.
Tudod, "Nincs sok választásunk, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon."
Jó, de itt viszont mégiscsak az összehasonlitás volt a lényeg, mert az eredeti téma az volt, miért Gripen miért nem 29- es. Akkor már lehetne kérdezni, miért nem 21- es ?
Légtérrendészetre az is jó lett volna, mind a zsidók, mind a ruszkik úgy tudom adtak kész terveket az upgrade-re.
Meg a Su- 22- es, az még jobb kis gép volt, lehet hogy ugyanugy fel lehetett volna újitani, mint a románok a 21- est, az kihúzta volna a váltásig, lett volna csapásmérő kapacitásunk is.
A 29 esek helyett meg a ruszkik adtak volna finom szovjet csokoládét :)
Ami mindíg is zavart az ilyen rendszeresítéseknél az a pénzügyi döntéshozók beleszólása és a rászervezők :) beleműködése:) tisztán üzemeltetési/kiképzési kérdésekbe. Kezdve a hangároktól a soha be nem üzemeltetett szimulátorig, egyszerűen az a tulajdonságuk:) hogy képtelenek voltak átlátni hogy egy rendszerről van szó, minden látszólagos takarékosság később visszaüt a rendszer elemeire. Amiket említettél pont jó példák,, azok az "apróságok " amelyek alaposan meg tudják nehezíteni az állomány életét...
Hogy aztán hogyan és milyen erőfeszítéssel sikerül megoldani a gondokat, kevesebb szó esik róla.
Én ugyan laikus civil vagyok, de józan ésszel azt mondanám, hogy ezeket talán olcsóbb ás egyszerűbb pótolni, mint a teljes rendszert eldobni, lecserélni...
"itthon a 29-es már adott volt. Sok olyan kellékkel együtt amelyek pld. eléggé hiányosak a Gripen-nél."
És fordítva még inkább igaz a dolog: Kapásból nem volt a 29-eshez normális logisztika, üzemelő rep. technikai szimulátor, harcászati szimulátor, szabályzatok, a típushoz igazodó kiképzési rendszer stb...
Itt nem egy 29-es kontra Gripen összehasonlításról volt szó, hanem egészen másról. Egy fenntartható géptipusról, amelynek az üzemeltetéséhez megvoltak a feltételek. Ilyen egyszerű. Több jó elképzelés/upgrade program/új típus vérzett el a költségvetési vitákon, itthon a 29-es már adott volt. Sok olyan kellékkel együtt amelyek pld. eléggé hiányosak a Gripen-nél. Érdemes végigolvasni a második írást is, van benne pár érdekes rész.
A németeken meg ne csodálkozz, az EFA-ban ott van pár német tartozék, a 29-ben nemigen van:).
Ja, az F-16-os. A cikk írása idején az első blokkos:) gépekről lehetett szó, kb. Block 15.
Még valami: légirendészetre jó lenne az upgradel-t 29-es is:)
"Ámde a dolognak lett szakmai következménye: a rambósodás. (Tisztelet és elnézést azoktól az ALEGYSÉGEKTŐL, akiknek ez a rendeltetése).
Megjelenési formája a toprongy - eladva csapatszellem fejlesztésnek -, valamint a kötelékharcászat, a fegyvernemi szaktudás lebecsülése és kiszorítása."
Minden tiszteletem alezredes úr, de nem lehet, hogy azért van ez, mert a hadviselés a világban errefelé megy? Ezt laikus civilként kérdezem, de az elmúlt évek-évtizedek háborús konfliktusaira visszagondolva, ilyesmi benyomásom támad.
Tehát, hogy már nem arról van szó, hogy reguláris hadseregek felsorakoznak egymással szemben, különböző fegyvernemekkel, beássák magukat és onnan próbálnak offenzívát indítani, hanem sokkal inkább egyfajta partizánháború, gerilla hadviselés zajlik. Mintha a nagy szervezetek esetlenül, kevésbé hatékonyan mozognának ezeken a mai harctereken, ahol "rambók" nagy tűzerejű, hatékonyságú eszközökkel villámgyorsan feltűnve-eltűnve, sokszor civilnek álcázva magukat küzdenek-elég hatékonyan.
Vittore-t egy dolog erdekelte es erdekli hogy finanszirozast talaljon a rendszerenek uralkodasanak fentartasahoz.
Ha kell az ordoggel is.
A jelenlegi vezetes melett csak attol tartok jobban ha hirtelen felfejlesztenek a honvedseget izmosra. Attol felnek hogy mire mernek hasznalni a honvedelen kivul.
Azt a tételt, hogy nincs elleségképünk, Oroszország jelentős erővel megtörni igyekszik. Vittore ezt nem látta az atomszerződés megkötésekor? Ha látásának bármi kevés híja, miért nem konzultál?
Nem fogják beismerni, mert azt sem ismerik be, hogy ilyen-olyan oknál fogva nincsenek birtokában minden információnak, ami a megalapozott véleménynyilvánításhoz szükséges lenne. Ez persze nem jelenti azt, hogy mi viszont igen!
Tök mindegy, hogy honnan jönnek ezek a vélemények. Ezek is vélemények, még ha nem is értek mindegyikkel egyet és még ha olyanok is vannak közöttük, amelyek kimondottan nem tetszenek. Jól mutatják, hogy mennyire nem vagyunk egyformák és hogy milyen indulatosan viszonyulunk a másként gondolkozókhoz. Vica-versa! :( Sajnos nálunk ezt természetesnek vesszük. Ez is közre játszhat abban, hogy ott tartunk, ahol.
Öreg bácsi mesélte egyszer, hogy a fronton (II.VH) egy másik társával együtt előre küldték (kúszatták) megfigyelőnek vagy 200 métert.
Megmondta őszintén, hogy Ő bizony nem figyelt meg semmit, be volt szarva (szó szerint így mondta) meggyőződése volt, hogy most meg fog halni és végig imádkozott.
Közben egy tévedés miatt, a saját zászlóalja, orosz sorozatvető tüzet kapott.
Éjjel visszakúszott és kevesebb mint egy szakaszra valót tudott összeszedni belőlük az őrnagy.
A többiek odavesztek.
Egy lövész zászlóaljból maradt huszonvalahány katona..................:-(((
---------------------
Ez tegnapelőtt jutott eszembe amikor a Csákvári cikket olvastam.
Az öreg és zászlóalja szintén úgy járt.
A szovjet felderítők - tévesen - azt jelentették, hogy valamilyen kemény német alakulat van előttük.
Valójában '44 nyarán már egy igen vegyes összetételű, kiképzésű magyar zászlóalj volt.
Erre a szovjet parancsnok nem kockáztatott, hanem a jól felderített peremvonalra sorozatvető tüzet irányíttatott.
BM=bojevaja masina, ezért általában harci gépnek, vagy sorozatvetőnek neveztük. A Vértes 73 gyakorlaton a Sas-völgyben láttam szovjet elvtársak által elengedni 18x40=720 darabot. Másnap az ösküi figyelőből láttam 720-nak a becsapódását, azt meg Bistyák Dezsőék engedték el. A tüzérdandár egyszer ennek felét, gépenkét 20 darabot engedhetett el egy gyakorlaton szépen leégett a Sas-völgy, meg a Nyugati Nagymező.
Magyarországon milyen sűrűn lőhettek gyakorlaton ilyen BM-21-el?
-------------------
Évente egyszer-kétszer biztosan + kiképzéseken.
Ezek sajnos általában 2-6 autós tüzek voltak.
Azért írtam "autós" jelzőt, mert a gyakorlat tervezők nagyon kerülték a löveg, üteg kifejezéseket a BM-21-el kapcsolatban.
Leginkább az "eszköz" szót használták.
Igazi kötelék tüzet - tudtommal - Magyarországon nem lőttek.
A jászberényiek egyszer részt vettek egy (ma belarusziai) gyakorlaton, ahol egy kb. kettő ezredes, BM-21 csoportosítás részeként lőttek egy terület tüzet** és a gyakorlat végén a sajtónak egy kb. 80-90 eszközös bemutató tűzet.
** = a terület tűzről majd tűzér olvtárs elmondja civilül is, hogy mit jelent.
Gyönyörű volt a 80-90 eszköz tüze, különösen, hogy a magyarországi BM-21-es gyakorlatoktól ELLENtétben, eszközönként nem 6-8 cső lőtt, hanem eszközönként 30-32 (??) cső.
Még olvasgatom az elsőt, ha jól látom 99 es, ez is ír ilyeneket.
" A német DASA 1998. október 29-én a HM Beszerzési Hivatalában “korszerűsítve” megismételte az 1997. évi C+D-n ismertetett ajánlatát, amelyeknek lényege, hogy a korábbi átalakítási javaslatukból a 3. számú változat végrehajtását támogatják.
Ez az ajánlat tartalmazza az első két javaslati pont végrehajtását és a repülőgép ellátását egy új komputerrendszerrel, ezzel magában foglalja a repülőgép teljes kommunikációs és avionikai rendszerének átalakítását, egy sor új, nyugati berendezés beépítését. A költségek tényszámairól itt sem volt szó, de összehasonlításként azt állították, hogy ennek költsége kisebb, mint ha ingyen kapnánk egy F-16A típusú repülőgépet, melyet szintén korszerűsíteni kellene. "
Csuda az utolsó mondat, az érdekelt fél azt mondja, az ő ajánlata jobb mint egy harmadiké :P
Javits ki, de mi az hogy F 16 A ? Azon belül x tipvált. volt a Block 15 -ig.
De ez is bla bla, nekem irják le ha hasonlitgatnak fehéren-feketén: - Mibe kerülnek ezek a gépek (mert elsiklunk felette, mintha a ruszkiktól ingyen kaptuk volna, nem, az sok pénzünkbe került, csak a tetvek nem akarták máshogy kifizetni), mibe kerül a várható fenntartás, a személyzet-f. szem.átképzése, a fegyverzet, az üzembentartás, a Mig eknél a NATO komp. upgrade, etc.
Mikor ez megvan, vizsgáljuk meg mekkora a harcértéke mint honi légvédelmi gépnek (mondjuk csapásmérőként felejtsük el a 29 est, nem arra tervezték) és a NATO-n belül mekkora ugyanez, mert az kevés , mondom mégegyszer, hogy mondjuk a brit gépek nem lövik le, mert felismerik...de csak repked ott, mint bolond darázs a pipacsföldön.
Na, ha ez megvan, akkor mondjunk ukázt ezek összehasonlitása alapján, mert az a kutyát nem érdekli, hogy a szerelő szereti e, vagy a pilóta örömrepked. Unom a nyigást is már, ha valaki katonának megy, az első számú feladata hogy hatékony legyen az ország érdekében, ha jól akarja érezni magát menjen cirkuszba.
A Gripen egy 21 sz. többfeladatú, moduláris tervezésű fasza kis gép, a MIG 29 ről meg annyit, amit a magyar pilóták is nyilatkoztak róla, nem hivatalosan. A " fényes" légi győzelmeit is meg lehet nézni, mik ellen aratta azt a párat. Tudom hogy én jenkimán vagyok , elismerem. De van a neten egy ilyen szopjuk fel az ruszkikat klub, akik minden jenki grouppie-nál elfogultabbak.
Ja, nem kellene elhallgatni olyanokat se, hogy itt az irásban is a hajtóműveket hozták ki a legdrágább cuccnak, Mig 29 F 16 összevetésben , hajtómű élettartamban van kb 10-20-30 x os eltérés. Nem a 29 es javára.
Ja, végére értem az első irásnak, gyakorlatilag azt mondja amit én.
Én azt nem tudom hogy lőttek-e velük, ha azt mondják akkor azt mondják.
Magyarországon milyen sűrűn lőhettek gyakorlaton ilyen BM-21-el? Félelmetes lehet élőben, én csak videón láttam. Ezek itthon meglehetnek még vmi raktárban? a wikipédia szerint 62 db van raktáron.
A kiégett folt a rakétavetőhőz tartozna, feltéve ha lőttek már velük, gondolom én, mivel a kombájnokhoz többet értek mint mondtam:)
A Bm-21 van Ural alvázon, a ruszkiknál legalábbis. Amúgy a fotót ti hogy nézitek? szerintem balra áll a teherautók eleje. Ha még nem lőttek velük akkor azért nincs kiégett folt. Nem is biztos hogy búzatarlón állnak, lehet sima füves mező, műveletlen terület, vagy esetleg learatott és letárcsázott föld. Szerintem ha sima learatott búzatarlón eleresztenek egy sorozatot akkor meggyullad az egész tarló és ég mint a zsír, még ha a szalma már nincs rajta akkor is. (feltéve ha szárazság van és elég friss az egész)
Ezek nem kombájnok! Nem valami jó felbontású a kép, de akárhogyan nézem egyáltalán nem hasonlítanak kombájnra, pedig láttam már egyet-kettőt és mentem is vele. Se vágóasztaluk nincs, se rend nincs utánuk, és egy aratás alatt lévő búzamező se így néz ki, ha nem aratnának csak ott állnának akkor meg közelebb lennének egymáshoz.
Nem egy fotót tettek közzé az amerikaiak, azonkivül van olyan érzésem, hogy folyamatában követték az eseményeket- ugyhogy valószinűtlen a kombájnos dolog.
EZ meg epic volt Éhespacitól, hogy " Ezt kifejthetnéd bővebben, mert sikerült ismét források, adatok és hivatkozások nélküli kinyilatkoztatással reagálni számos itt idézett és hivatkozással ellátott elemzésre és tényre. "
Nem tudom mikre gondol, az ilyenekre, mint: " Ilyesmit a fotóbolttal a kisebbik fiam nagyjából egy óra alatt összerak. Nálatok mennyi időbe telik Délen? "
Soha jobb tényekkel, elemzéssel alátámasztott cáfolatot.:)
De amúgy odabaszott ez a MIG 29 es irás is :P
" Azért a legjobb gép, mert ezzel szerettem legjobban repülni " meg " Ezt szerettem legjobban szerelni, mert nagyon szerettem ezt szerelni "
Igen, addig b+21 eseket,, 23 ast meg 22 est szereltél, meg repültél. Amiket még Lenin telepitett át ide.
Azokhoz képest tényleg a csoda lehetett.
De legjobban azok az üzemeltetési statisztikák, meg a tervezett költségkimutatások tetszettek az irásban, amik pontról pontra bebizonyitották, miért érte volna meg azt a fostalicskát rendszerben tartani, upgradelni (mert ugye az kevés még a hülye NATO ban is, hogy itthon meg légibemutatókon elrepked) szemben a Gripennel.
Éhesló! Írtam neked egy egész értelmes eszmefuttatást ,de ez a zindex benyelte én meg nem fogom még egyszer leírni.
a jövőben bármit írok tekintsd nyugodtan hitbéli meggyőződésnek ami elsősorban saját kútfőből és ebből a könyvből ered http://maximumnullaaldozattal.hu/ Ajánlom neked Banai Károly rövid történetét a 184-185. oldalon.
Kár, hogy gyakran összeakadtok itt a fórumon, pedig IRL mindkettőtöket rendes, értékes embernek képzellek (illetve Kuruccal már találkoztam is IRL).
Szerintem azt a fotót meg lehetne szakmai oldalról is vizsgálni, bár nem tudom akad-e megfelelő felbontású felvétel.
Egyébként ha jól látom a belinkelt fotón, DigitalGlobe gyártmány. Az elvileg egy magáncég, megrendelésre is készít műholdas fotókat.
A rendelkezésre álló felbontás alapján a kinagyított eszköz tényleg akármi lehet (kombájn is), hacsak egy itt lévő szakértő esetleg meg nem lát valamilyen jellegzetes részt...
Ezt kifejthetnéd bővebben, mert sikerült ismét források, adatok és hivatkozások nélküli kinyilatkoztatással reagálni számos itt idézett és hivatkozással ellátott elemzésre és tényre.
Bár ha deklarált hittétel, akkor nem igényel ennél több érvelést.
De ami a legjobban érdekelne, az az, hogy a "szagértők" szerint milyen nem a NATO alapokmányának 5. cikkelye szerinti, hamis vádak alapján kirobbantandó ejrópán kívüli agressziónk támogatására számítunk cserébe az iraki és afgán buliért, mert ilyen bullshit itt még nem lett leírva, miszerint:
"...hathatósabb külpolitikát és érdekképviseletet akarnak Magyarország részére azok valahogy nem akarnak beletenni a közösbe ..."
Mitől lenne több a "közösben" a megszállásban való szánalmas és bármiféle eredmény nélküli részvétel és mitől nem "közösbetevés" ha betartjuk a GDP arányos honvédelmi költségvetésre vonatkozó vállalásunkat és tisztességes haderőt fejlesztünk a mostani megsemmisített és magyaroschan idegenlégiósított helyett?
Miért és hogyan hanyagolható a "szagértők" szerint több mint másfél évtizede az egyik "szövetségi kötelezettség" és miért nem hanyagolható egy sehol soha le nem írt másik?
Mihez integrálódik a "szagemberek" szerint a megsemmisített MH a maga helikoptertelenségével, légtérvédelemnélküliségével, repültórátlanságával, piltanélküliségével, harckocsitlanságával, tüzérségtelenségével, bakancstalanságával, esővédőtlenségével?
Ez utóbbi különösen izgalmas kérdés az afgán bulitok bukásakor, az iraki és szír területeken usa-izraeli támogatással kikiáltott kalifátus kikiáltása után, az ukrán polgárháborúban legyilkoltatandó párezer kárpátaljai magyar és a helyükre telepítendő néhány tízezer keletukrán mellett.
Ki, mikor és mit rótt fel itt a nagy testvér "szövetségesünknek" az értelmetlen és káros agresszióin, abugraibon, guantanamon és az eu-orosz iszony elmérgesítésével a seggünk alá gyújtásukon túl?
Nem kéne leállniuk és nekünk csahos ölebeiknek nem különben?
Én nem szeretnék nagyapáimhoz hasonlóan túrázni Keleten, sem "önként" sem orosz muszka parancsára.
Az általad a fórumon közzétett fotódokumentációval kapcsolatban mertem egy állítást megfogalmazni és egy kérdést feltenni.
Sajnálom, ha kellemetlenül érintett mindez, mert a hitedben nem kívánlak megingatni, szimplán csak szánalmasnak tartom egy "szakmai" fórumon ezt az egyoldalú, olcsó és primitív propagandát.
Válasz helyett kioktatást kaptam ismét, amire köszi, de nem tartok igényt, röhgve veszem tudomásul, hogy szerinted ilyen vicces fotókat csak a nagy testvér ellenségei képesek hamisítani és dezinformációs, propaganda célokból közzé tenni, az usa erre képtelen és sosem tett, vagy tenne ilyet. :)
Érdekes hogy azok akik hathatósabb külpolitikát és érdekképviseletet akarnak Magyarország részére azok valahogy nem akarnak beletenni a közösbe vagy igen csak VONAkodva és feltételek mellett. Vajon az ilyenek hogy vélekednek az integrációról ? Ami másoknak felróható az számunkra nem kötelező?
Ha megkérdezel olyan embereket akik jártak ott, nem a kispadról bekiabálókat, hanem olyanokat akik a saját szakterületükön és bőrükön tapasztalták az egész pozitív szakmai sikerét meglepődsz. Ja és azon még jobban, hogy ezek az emberek amúgy meg vastagon kritizálják a honvédséget, sőt közülük sokan már civilek.
Mert nehéz lenne elismerni, hogy a "gaz mocsok szemét megszálló usa bérenc hazaáruló zsoldos" olyat tett ami hasznára válik az országnak. Azért. Ha megfigyeled ezek a "nem volt ez nekünk jó semmire" hangok általában egy bizonyos politikai csoport vagy értékrendű emberek irányából jön.
Látod erre írtam még a beszélgetés elején, hogy a megközelítésben a fő gond, hogy értékrendbeli különbség van. Más-más értékrendű emberek más szemüvegen keresztül látják. Te is én is. Én a határainkon is túlra látok. Úgy gondolom ami Európának rossz az nekünk is az.
"A talib rezsim az amerikaiak kreatúrája. amíg a CIA nem uszította őket Afganisztánra, ők elvoltak a kis törzsi kereteik között."
Ez nem egészen így van, de megint ott tartunk, hogy ki milyen forrást tekint hitelesnek, ki mit hisz el készséggel.
Nem mondom, hogy az amcsik kiscserkészek, igen mocsok undorító módon képesek keverni a szart máshol ahol az érdekük kívánja, (mint amúgy a nagyhatalmak amióta világ a világ) de én vigyázok az összeesküvés elméletekkel és a tényszerű kijelentésekkel.
Tudtommal ezt az USA kulugyiniszterium tette kozze. Tisztaban vagyok vele hogy nem lenne nagy kunszt ilyet osszedobni de nem tartom valoszinunek hogy ilyen konyen ellenorizheto hamisitast eszkozolnenek. Az oroszok nem is tiltakoztak a foto miatt az volt a valaszuk hogy " nem mi lottuk le a malaj gepet " Amit eppen ezzel a fotoval kapcsolatban senki nem kerdezett.
Sot meg en sem a konfliktus resztvevoire vonatkozolag tettem be hanem engem meglepett hogy sorozatvetok mennyire dominalnak illetve az adott foton mennyire pontosak voltak.
Erre josz egy olyan felvetessel amit senki nem kerdezett.
Nem ertelek ! Te most ha senki nem kerdojelez meg teged vagy mondanivalod akkor provokalsz ?
De gondolom ha mar arra celzol hogy a foto hamisitott akkor van ra valami elfogadhato forrasod.
De inkabb hagyd a fenebe mert engem nem a politikai hablaty hanem a tuzer vonzata erdekelt erdekel.
"Az itt szerzett tapasztalat inkább lehet hasznos egy rendőrségi SWAT-osnak vagy egy csendőrség szerű alakulatnak, mint egy hagyományos értelemben vett katonának."
Felületesen nézve elsőre még igazad is lenne. De ezt a témát sajnos sokan túl csőlátásosan közelítik meg. Sokkal több szakmai pozitívum van ebben a kérdésben.
A hadsereg nem profittermelő állami szervezet, hanem az államhatalom védelmének egyik (pénzbe is kerülő) eszköze, de nem mindegy, hogy a belepumpált közösségi erőforrások miként hasznosulnak, vagy hasznosulnak-é egyáltalán.
Alapkérdés az, hogy kinek és mennyit, mikor fizet a nemzet.
Fizethet a saját nemzeti hadseregének, zsoldosknak vagy a megszállóknak.
Ha a nemzeti hadseregnek, vagy zsoldosknak fizet, akkor annyit kell fizessen, ami a céljainak eléréséhez szükséges, de ehhez célok kellenének, amik leginkább nincsenek.
Az ellenség minden visz, mint azt volt alkaslmunk megtapasztalni és ez a leggazdaságtalanabb megoldás.
A mikor kérdésével játszanak (pedig inkább a sajátjukkal kellene) a politikusok és az őket mindenben korlát nélkül kiszolgáló "katona"politikusok, mert a saját tisztikarukat, beosztottaikat eláruló, legyalázó tébolynokokat és egyéb döntéshozói pozicióba kontraszelektálódott szemetet nem tartom katonának a megtévesztő besoztásaik és ruházatuk ellenére sem.
Én inkább most fizetném ki azt, amit a NATO megkövetel a tagoktól. Az nem sok egyáltalán, legfeljebb a haveroknak menne kevesebb a zsebébe, vagy más úton-közön menne oda, mint az USA esetében is.
Miért?
Mert a hosszútávú, tervszerű és folyamatos hadseregfejlesztés lehet állami konjuktúra fokozó eszköz (is).
A primer munkahelyteremtésen túl (csapatok, háttérintézmények feltöltése) másodlagos hatásként a saját (hadi)ipar, élelmiszergazdaság ellátása folyamatos megrendelésekkel szintén munkahelyeket teremt, innovációt téve lehetővé. Mindez együttesen tercier módon további származékos munkahelyeket finanszíroz a kifizetett jövedelmeken, beszállítói láncokon át az alakulatok bázisain, ipari körzetekben is (fodrász, óvoda, sulik, kisboltok, szervizek stb.).
A hazai gépjármű program indításakor tervezett visszatérülés a költségvetés számára 74-78% körül volt, de a mostani magas importhányaddal is még 60% körüli lehet.
Képzeld ezt el konzervnél, ruházatnál, lőszernél egyéb nagyobb hazai beszállítói hányadú hadfelszerelésnél, hadianyagnál.
Az USA hasonló adatai 96-98%-osak.
Nekem a tartós és 5 évre előre tervezhető beruházási-fejlesztési hányad 75%-a is jó lenne. :)
A harmincas évek elején a lakosság átlagos jövedelem szintjét felülmúlta a tiszthelyettesek által kapott illetmény nagysága.
Ezt egészítették ki az egyéb járandóságok, lakbér hozzájárulás, költözködési támogatás, de ingyenes volt az orvosi, fogorvosi és kórházi ellátás és jó lehetőségeik voltak az üdülésre többek között Balatonaligán és Balatonfüreden. A havi illetmények és pótlékok folyamatosan követték a pengő vásárlóértékét. Az akkori idők elképzelései szerint az „egykeresős családmodellt” a katonák megtudták valósítani.
Ezért szerencsétlen magyar bakák nyakába zúdítottak 3900 tűzérségi löveggel (nem elírás) egy 20-30 perces áldást.
Persze, hogy nem elírás. Nettó hülyeség. Na lássuk csak:
a., tegyük fel, hogy a lövegek 3 sorban állnak egymás mögött, azaz egy sorban 3900/3=1300 löveg,
b., tegyük fel, hogy a lövegek között 50 térköz volt (ami nem igaz, mert az ütegek között 100 méterek, az osztályok között kilométerek vannak)
c., tehát 1299*50=64950 méter arcvonalszélesség, durván 70 km, azaz (feltételezve minden lövegnél a 15 km lőtávolságot, 20-20km-nyi löveg el sem éri a célt.
Valamint:
a. legyen a lövegek tűzgyorsasága 2/perc, (jóval több) tehát:
3900löveg*2gránát/perc*20perc=156000 gránát
b., legyen egy gráná ládázva átlag 50kiló (több)
156000*50=7800000 kiló,
c., egy teherauto szállítson 5 tonnát (Akkor még nem tudott)
7800000/5000=1560 teherautónyi gránát, nem semmi egy jelentéktelen célért
Valamint:
a., nyílt élőerő MEGSEMMISÍTÉSÉHEZ (50% veszteségokozás) durván 30gránát/hektár a norma. Ezek szerint
156000/30=5200 hektár =5,2 km2 -en helyezkedett el 3600 magyar katona, közvetlen a fronvonal mögött. Mekkora egy zászlóalj védőkörlet, 1000-1500 embernek?
Tegnap olvastam, hogy Csákvár + Csákberény polgármestere + pár amatőr hadtörténész szeretne egy emlékművet, mert a közelben meghalt 1800 magyar katona úgy 20-30 perc alatt.
Történt, hogy valamilyen rohamutász (akkori kommandós) + ilyen-olyan páncélosnak nevezett tank nélküli magyar egység, valahogy ott maradt azon a területen.
Ivánék meg azt hitték, hogy vmilyen SS páncélos csapat van ott, de SS-k már visszavonultak Sőrédre.
Ezért szerencsétlen magyar bakák nyakába zúdítottak 3900 tűzérségi löveggel (nem elírás) egy 20-30 perces áldást.
Mivel ez egy köves terület a Magyar Honvédség katonái nem tudták magukat beásni.
Eredmény ?
- Fél óra múlva lett 1800 fő magyar halott katona....................:-(((
Ma ebből világszenzáció lenne, akkor betudták a II. Világháború, aznapi egyik kis csetepatéjának.
Még a háborús leírások se nagyon emlékeztek meg róla.
Ma talán 1800 fő, valódi harcoló katonája van a teljes Magyar Honvédségnek.
Sajnos, igazad van. Mongyuk az egész dolog gazdasági eredménye kettő dolog miatt nálam nem játszik:
1., Kell haccsereg vagy nem: ezt a kérdést nem befolyásolja nullát sem, hogy a hűtőszekrénygyár nyereséges vagy nem
2., A hadsereg által szerzett gazdasági előny igencsak a gyarmatosításra hajaz.
Ámde a dolognak lett szakmai következménye: a rambósodás. (Tisztelet és elnézést azoktól az ALEGYSÉGEKTŐL, akiknek ez a rendeltetése).
Megjelenési formája a toprongy - eladva csapatszellem fejlesztésnek -, valamint a kötelékharcászat, a fegyvernemi szaktudás lebecsülése és kiszorítása.
Ez régen is így ment, mindig is a régi technikát tanították. Ez a sárkány-hajtóműves hallgatóknál még úgy-ahogy elment, a szakágas (EMO, fegyver, rádió) hallgatóknál már nem igazán...
"1996-ban (??) a szovjet államadósság lebontásaként érkezett 28 db MIG-29 repülőgép, több mint 100 db BTR 80A PSZH,+ 40 db Usgyi dízel motorvonat és közel 100 (??) használt T-72-es Magyarországra."
Az orosz államadósság fejében 1993 őszén 800 millió USD értékben érkezett 28 darab Mig-29-es. A csomag tartalmazta többek között az állomány egy részének a kinti átképzést, ezen kívül egy szimulátort is - ez utóbbi ha jól tudom sohasem állt rendszerbe.
A BTR-eken (köztük a gépágyús BTR-80/A-n ) és a motorvonatokon kívül ha jól emlékszem LADA Nivákat is vettünk, pl. a határőrségnek...
Hol vannak már ezek? Jó részük sehol...
A maradék államadósságból - amit később töredék áron eladtunk - még sok mindent vehettünk volna, pl. helikoptereket, alkatrészeket (pl. helikhez, MiG-29-hez)...
A T-72-eseket kedvező áron vettük, talán Belorussziából, talán 96-ban...
Bármiféle "emberi tényező" ilyen fajta "harcértéknövelésé"-nek hasznosságát akkor lehetne értékelni, ha erről lenne bármilyen forrás és nem azt olvasnám (itt is), hogy még a szerződésesek is lelépnek, nem is szólva a hivatásosokról a megsemmisített MH életpályamodell és szolgálatinyögdíj nélküli nyomorából a reálbércsökkenés és a szakmai szellemi nihil, kontraszelekció és végetérni nem akaró lepusztulása elől.
Én nem láttam (itt sem) bármiféle "harcértéknövelésről" adatokat, forrásokat, sokkal inkább az ellenkezőjéről.
Arról olvashattunk itt (is) első kézből, hogy miként nullázódott le a honi légvédelem, majd sorban a légierő helikopterestől, a harckocsi fegyvernem, a tüzérség, a műszaki csapatok és miként menekültek el a párkapcsolataikat sokadik kiküldetésük során menthetetlenül elbukó - magukat a hazai pénzeikhez képest már akár ukrán szinten így felpénzelő - külszolgálatokat teljesítő PTSD-be zuhanó és más ismeretlen betegségekkel tizedelt katonáink.
Ezért felettébb érdekelne hol, mikor és mit írtak erről az "igazi szakemberek", ami bármiféle a mostaninál értelmesebb és adatoltabb kár-haszon vita alapját képezhetné?
A "kétkedők" egyik legfőbb érve általában a "tapasztalatszerzésre" költött pénz értelmetlen elköltése, amely nem hogy nem magyar (nemzeti és stratégiai) érdekeket szolgál és nincs semmiféle kimutatható haszna a nagy testvér sejhajának kényeztetésén túl, hanem komplett térségeket és kultúrákat pusztít le évtizedekre.
A "kétkedők" szerint az agresszió, a megszállás politika által kommunikált "eredményei", "hasznai", "nyeresége" nem léteznek:
"Összességében elmondható tehát, hogy az iraki háború nem érte meg a ráfordított erőt és energiát, hiszen a politikai, gazdasági és stratégiai nyereség egy évtized múltán sem határozható meg egyértelműen. Sőt, sok tekintetben éppen a kitűzött célok ellenkezőjét eredményezte az intervenció: destabilizálódott az ország és annak közvetlen környezete, kiéleződött a társadalom felekezeti szembenállása, megmaradt a politikai rendszer diktatórikus jellege, megerősödött a szomszédos Irán befolyása, valamint megjelent és pozíciót szerzett az al-Kaida, miközben az USA befolyása korlátozódott. Ráadásul a konfliktus olyan mély sebeket okozott, amelyek még egy évtized múltán sem forrtak be, s amelyek még hosszú ideig sajogni fognak."
A "kétkedők" nem csak a közvetlen "pozitív" hatásokat nem észlelik (sőt csak negatív hatásokat tudnak számba venni), hanem az itteni fórumon is vallásos, misztikus ködbe borított "közvetett összefüggések" kapcsán sem előnyöket, hanem (a fenti cikkben is elemzett) hátrányokat találnak.
Nem a "kétkedők" harsogták tele a hazug médiát "közvetlen hatásként megköttetett üzletek"-kel, hanem a katonáikat távoli országokba, hamis ürügyekkel agressziókra útba indító hazug politikusok. A "kétkedők" már az agressziók tervezési fázisában leírták, hogy semmiféle "haszonra", "üzletre" nem számíthat Magyarország, hanem károk érik, emberéletben, emberi sorsokban, anyagiakban.
Immár elmondható, hogy Irak esetében a "kétkedőknek" lett igazuk, nem a mára nyilvánvalóan hazugnak bizonyult politikusoknak és Afganisztán sem győzelmi történetnek néz ki, bárki bármit is hazudna erről.
Semmiféle itt sejtetett "szövetségesi kötelezettség" nincs ilyen kalandor agressziókban való részvételre, mert az ilyen akciókra semmiféle előírás nincs a NATO alapszerződésében.
Sokkal inkább van "NATO szövetségi" kötelezettség vállalás GDP arányos honvédelmi büdzsé növelésre, képességfenntartásra, fejlesztésre. Ezek rendre nem teljesültek és ma sem teljesülnek, sőt, a vállalásokkal ellentétes tendenciák figyerlhetők meg évtizedes időtávokon is.
Ezek valami sajátos oknál fogva sosem szerepelnek a "szakemberek" érvelésében.
Csak holmi "kétkedők" merik megkérdezni, miféle szelektív értelmezés teszi lehetővé egy nemzeti haderő, a legalább korlátozott önvédelmünk lenullázását, holmi magyarosch idegenlégióvá züllesztését messzi államok ellen elkövetett agressziók során?
Végül de nem utolsó sorban: soha senki nem sorolt itt (sem) fel sem közvetett gazdasági előnyöket, sem olyan fenyegetést, amely a gazdasági befektetések elmaradásával zsarolta volna meg a "magyar" kormányt, így kikényszerítve tíz- és százmilliárdok elvonását a honvédelemtől.
Ezek olyan lózungok, melyek a vallásos hit kategóriáját képezik és soha senki sehol el nem számolt semmivel sem ezek kapcsán.
A szégyen nem az itt fórumozóké, a politikai "elit" és a "szagemberek" sem merték soha nyilvánosan bevallani ezeket, ezért a forrástalanság és a kilátástalanság 10-20 év elteltével is.
Ennyi erővel akár ők, akár az itt mellettük érvelők a hatalmas spagettiszörny fenyegetésére is foghatták volna a morális, gazdasági, katonai és politikai bukáshoz vezető agresszió melletti kiállásukat.
Tegyék inkább ezt, mert ezzel legalább nem hazudnak és nem buknak meg pár éven belül, amikor a hazug ígéreteikkel szembesülve morálisan és szakmailag is.
No, vissza a földre. A lelkes made in USA segítség azt fogja jelenteni hogy az a k-ukrán légtér meglehetősen zsúfolt lesz, ugyanis azokat az adatokat valaki meg is kell szerezze. A legbiztosabb módszere a szomszéd kertjébe benézésnek a kerítéshez közel menni, igaz kissé rizikós:), de azért vannak a drónok:)
Minden kárban van haszon, ugyanis így nem kell aggódni hogy a légifolyosóban a Malév gép E-8C-k, RC -135 meg E-3as társaságban szárnyal:)
"hogy mekkora szerepet kell játszania a kelet-ukrajnai szeparatisták Moszkvai általi, nagy tűzerejű fegyverekkel való felszerelésének megakadályozásában -"
Az "emberi tényező" ilyen fajta "harcértéknövelésé"-nek hasznosságát sokan tagadják. Az igazi szakemberek annál kevésbé. A kétkedők egyik legfőbb érve általában a "tapasztalatszerzésre" költött pénz. A kétkedők képtelenek felfogni közvetett összefüggéseket. Mindenáron közvetlen hatásként megköttetett üzleteket szeretnének látni haszonként. Nem vesznek figyelembe sem szövetségesi kötelezettséget, sem közvetett gazdasági előnyöket, illetve gazdasági befektetések elmaradásának hiányát (Ezt hogy voltak képesek megérteni általánosban? : "-" x "-" = "+", azaz a negatívum elmaradása az pozitívum!
Múltkor páran "beszóltak", hogy a valóságtól elrugaszkodott ötlet tőlem, hogy egy, akár a magyar határig is terjedő konfliktussá fajulhat a jelenlegi K-Ukrajna-i csete-paté. Még ha nem is kell készpénznek venni, amit a média ír, de a jelek szerint másoknak is megfordult már hasonló gondolat a fejében! Lásd például az utolsó mondatot! Mindez persze fikció, mint ahogy sok bekövetkezett konfliktus is az volt a kitörése előtt még pár hónappal is!
Alapvetően igazad van de ha megnézed hogy mennyibe került, hogy egy ilyen mutogatva megtanulta megértetni magát, akkor már nem biztos hogy olyan pozitív a kép. És akkor még csak a pragmatikus oldalát néztük nem az etikait.
Ti most úgy beszéltek, mintha minden missziós katona gerillaellenes hadműveleti parancsnok lett volna,
vagy CIA terepügynök.
Szedjük már össze, milyen feladatok, konkrét feladatok voltak, mert állitom azok 90% a, illetve a maradék 10% nak a 90% bármikor, bárhol hasznositható, mint tapasztalat.
Itthon is, külföldön is.
A logika kb az,Trizsé, hogy minek erősödik meg a katona az afgán hegymászásban, mikor itthon nincsennek is hegyek ? Minek tanulja meg a logisztika 1200 km re elszállitani a fogkefét, mikor itthon 300 km a legnagyobb távolság ? MIt ér az a katona, aki ott 400 méterről eltalálja a célt, mikor itthon 100 méter a lőtáv ?
Na ne már...
Tavalyelőtt találkoztam egy szerződéses katonával, aki állitása szerint x szer volt kint, de egy kib.tt angol szót nem tudott. Ha egy ilyen csak mutogatva megtanulta megértetni magát, már emeli a szinvonalat.
Idehaza akkor lehet 1:1-ben alkalmazni, ha ők idehaza is megszállók lesznek és a 9,5 millió lakosból 8,5 millió vagy több, majd gyűlöli őket és ellenségesek lesznek hozzájuk.
1. Idehaza akkor lehet 1:1-ben alkalmazni, ha idegen megszallok elleni harcot kell vegrehajtani, szervezni, vezetni.
2. A lenyeg nem az 1:1-ben alkalmazas, hanem hogy egy modon lehet megtudni, hogy eletveszelyben kepes-e hasznos munkat vegezni valaki: ha eletveszelyben kepes volt hasznos munkat vegezni. Marpedig ez a legalapvetobb elvaras egy katonaval szemben.
Akkor most háború van Kelet-Ukrajnában? Esetleg polgárháború? Akárhonnan nézzük, az Oroszország által kívülről támogatott konfliktus új címkéért kiált: megszületett a hibrid háború! Tovább »
Mint az olvtársak már írták Neked a T-72-ről van magyar nyelvű könyv is.
Civilül írva :
A Magyar Néphadsereg az 1970-es évek közepén és végén rendszeresítette.
Az akkor meglévő 8 harckocsi ezredünk (8x93 hk.) mindegyike T-54 illetve T-55 tipusú harckocsikkal volt felfegyverezve.
Ezen felül Pingyomtetőn és Gánton, letétben volt még pár száz db T-34 is.
Ekkor jött az egyetlen harckocsi hadosztályunk, 11.hk.ho. tatai 25. hk.ezredéhez egy zászlóaljnyi (31 db) T-72-es tank.
Plusz jött 3-4 db tanuló példány is, melyből 2 db metszet volt.
A '70-es évek végén befejeződött a 25.hk.ezred átfegyverzése úgy, hogy a 2.zászlóaljuk kapott 32 db csehszlovák (szlovák) gyártású T-72-t, a 3. zászlóalj pedig kapott szintén 32 db lengyel gyártású T-72-t.
A Szovjetunióban gyártott T-72-k sem voltak teljesen egyformák, de a Csehszlovákiában és Lengyelországban licenszben gyártottak, kisebb mértékben eltérőek voltak.
Az üzemeltetési gondokat úgy csökkentették, hogy a tatai laktanyában a 25. hk.ezred irodaépületében (a csarnokosban) a II.emeleten biztosítottak 1-1 irodát, 1-1 csehszlovák és lengyel összekötő tisztnek, akik évekig itt szolgáltak.
Ők harckocsi mérnök tisztek voltak.
Ezzel véget is ért az új T-72-esek beszerzése Magyarország számára.
-----------------------
Magyarország kb. 1981-től már nem vett új T-72-t, inkább a T-55 hk-k iciri mértékű korszerűsítésébe kezdett aminek eredménye lett a T-55AM.
A meglévő régi T-55 harckocsijaink kb. 20-25%-át sikerült korszerűsíteni pénzügyi okokból.
-------------------------------
Közben (1987-től) megkezdődtek a sok oldalú fegyverzetcsökkentési tárgyalások az Európában állomásozó fegyveres erők között Bécsben.
Kiderült, hogy a Magyarországon meglévő kb. 1030-1070 db üzemképes (de mind harcképes) harckocsira nincs szükség, és jó 300 db-t le kell selejtezni.
Ez többségében a még meglévő de már évek óta nem használt T-34 ill. T-54 tipusokat érintette.
---------------------------------
1996-ban (??) a szovjet államadósság lebontásaként érkezett 28 db MIG-29 repülőgép, több mint 100 db BTR 80A PSZH,+ 40 db Usgyi dízel motorvonat és közel 100 (??) használt T-72-es Magyarországra.
Ez utóbbi ügylet több mint kétséges értelmű volt.
Addigra a Magyar Honvédség futószalagon számolta fel alakulatait.
Hatalmas felesleges fegyver készlete volt, amihez nem volt ember aki üzemeltesse.
Nem lehetett látni az értelmét minek kell nekünk 100 db (kb.15-20 éves) tank amikor a sajátjainkhoz sincs se ember, se üzemanyag, se alkatrész.
--------------------------
Egy más szerzőtől való leírás.
Itt az évszámok kicsit zűrösek:
Az első T-72-esek 1978-ban érkeztek az országba, összesen 30-31 db. Ezeket a harckocsikat az egykori Szovjetunióban gyártották. Ezeket a harckocsikat akkoriban Tatán állították hadrendbe, de oktatási céllal Szentendrén, Budapesten és Szabadszálláson is megtalálhatóak voltak. A 80-as évek első felében megjelentek a csehszlovák és lengyel gyártású T-72-esek. Ezek a típusok már lézertávmérővel lettek ellátva. A 80-as évek első felében újabb T-72-eseket vásároltunk (lengyel és csehszlovák gyártmányokat). Ezeket Magyarországon T-72M-nek jelölték. A 80-as évek végén még érkezett még pár darab T-72-es, ezek már az M1-es típusúak. Ezekkel a harckocsikkal együtt hivatalosan 138 db T-72-es állt nálunk hadrendbe.
1996-ban újabb T-72-eseket szerzett be a Honvédség, összesen 100 db-ot, Belorussziából. Legfontosabb jellemzőjük az eltérő világos színük és reaktív páncélzat felszerelésére alkalmas, megerősített kötényezés. Így összesen 238 db T-72-es volt rendszerben, 2004-ig. 2004-ben a kivonásra került harckocsikból 77 db Iraknak lett ajándékozva, így maradt 161 db. Ezek a harckocsik csehszlovák és lengyel gyártmányok.
--------------------
Ma, 2014-ben (elméletileg) 15 db T-72-es szolgál Tatán, melyből 4-8 db üzemképes.
További 30-40 db van tartós tárolásba helyezve valahol az országban.
Egyet átadtak a kivonáskor a technikai kiszolgálókat képző iskolának, mert ott a MiG 21-et tanították a teljes 29-es ciklus alatt. Hungarikum. Most a Gripen ciklust kibekkeljük a 29-es oktatásával. Ne mondd, hogy nincs követés!
Leírná valaki röviden a magyarországi T-72-ők történetét? Csak felsorolásszerűen, mikor lettek rendszeresítve, mennyi, mikor vettek hozzájuk a Fehéroroszoktól, stb.
Ezek az eladásra szánt T-72-esek akkor nincsenek hatástalanítva? Ezek azok amikről lehet a neten képeket találni, hogy állnak valami telepen/udvaron egymás mellett?
Vajon T-54 vagy T-55 lehet még az országban valahol raktáron, vagy a kiállított darabokon kívül már be vannak olvasztva?
A MiG-29 ből felteszem azért 24 darabot szeretnének eladni, mert egyet meghagynának kiállítási célra.
A virágkötészet és a műveleti területen, nemzetközi környezetben szerzett (nem egyszer éles harchelyzetben) tapasztalat ilyetén történő összevetése elég "érdekes"! :)
Emlegettem előző hsz-ben egy harmadik ország lehetőségét, egyre jobban közelít afelé. Amekkora kakiban vannak az irakiak, egy esetleges gép nagyjavítás, rendszeresítés, személyzet kiképzése , nem biztos hogy befejezhető lenne mire az ellenség a kapuknál:). Elég visszagondolni az ithoni rendszeresítéshez szükséges időre. De egy másik arab vagy nem arab ország közreműködésével bárhol kiköthetnek azok a 29-sek, fognak még látni azok légiharcot:)
"A HMEI-honlap tanúsága szerint a kiárusítás folyik. A honvédségi cég a napokban például – két tenderen – összesen száz T–72-es harckocsit hirdetett meg. A korábban felkínált 58 belorusz és lengyel gyártmányú hasonló tankra pedig már van is vevő"
Valamit nem értek: ha az Afganisztánt megjárt aktív katonák azt mondják, hogy mind egyénileg, mind szervezetileg profitált belőle a MH (szakmailag!), akkor a kívülállók miért kérdőjelezik meg a kijelentésüket?
----------------
Felesleges tudás, nincs.
Ha 29 katonánkat kiképezzük a virágkötészetre, akkor ők, abból, profitálnak.
Többek lesznek.
Valamivel többet tudnak, mint a kiképzésük előtt.
--------------------
Azért nem érted, mert más, nagyon más az ÁTLAG magyar és a Magyar Honvédség missziót is megjárt tagjainak értékítélet sorrendje.
Az átlag magyart az érdekli, megvédi e ha kell a MH az országot?
Ne tessenek elfelejteni, hogy az átlag civil 60-80%-a (vagy több ??) még mindíg azt hiszi, hogy az ország védelme a MH feladata.
A keményebb missziókat megjárt katonáink pedig valóban tanultak, mert más dolog Táborfalván reggel 8-tól délután 4-ig rohangálni, majd buszba ülve hazamenni és más dolog az iraki, vagy afgán terepen azt figyelni ki lő rád?
Ők mindkét helyen megszállók voltak.
Aki kiment ezt pontosan tudta.
Akármit mondott itthon a politika, vagy a felkészítő tiszt, ők pontosan tudták:
ők, ott, gyűlölt megszállók.
A zabszemet a seggükben nem lehet politikai dumával becsapni.
Amit tanultak, tapasztaltak a hadtudomány harcászati szeletecskéjének határterülete, a rendvédelmi vagy csendőrségi feladatokkal közös mezsgyéből.
Idehaza akkor lehet 1:1-ben alkalmazni, ha ők idehaza is megszállók lesznek és a 9,5 millió lakosból 8,5 millió vagy több, majd gyűlöli őket és ellenségesek lesznek hozzájuk.
Nagy Richárd halálát nem az IED okozta, hanem az a barom, aki elrendelte, hogy páncélon kívül legyen. Akkortájt állítólag a Műveleti Központ volt kompetens ilyen ügyekben. Azóta a kompetencia alászállt, ma már Fehérvár felelős a missziókért. A HM, vagy a vezérkar nem alacsonyodik le ilyen piszlicsáré ügyek menedzseléséhez.
Ennek ellentmond az az általános gyakorlat, hogy "komolyabb" és "komoly" haderők is arra törekednek, hogy minél több katonájuk forduljon meg "műveleti területen", ami nem feltétlenül jelent iraki, vagy afganisztáni típusú konfliktusokat!
Az lehet az oka az eltérő látásmódnak, hogy "kívülállók", akik zömében nyugállományú katonák, még hadsereget értenek az MH alatt, nem pedig a jelenleg létező szervezetet, amelynek minősítésére most nem keresnék jelzőket.
Talán azért mert nekik komoly anyagi érdekük fűződik hozzá hogy ezt mondják?
Bizonyára nagyon hasznos kitanulni a harmadik világbeli országok megszállásának, a lakosság elnyomásának minden fortélyát, de éppen a magyar államnak erre nincs szüksége.
Valamit nem értek: ha az Afganisztánt megjárt aktív katonák azt mondják, hogy mind egyénileg, mind szervezetileg profitált belőle a MH (szakmailag!), akkor a kívülállók miért kérdőjelezik meg a kijelentésüket?
" Utalt arra, hogy a következő évtizedekben új fegyverrendszereket fog az ország használatba állítani, amelyek használata és működtetése is az altisztek fontos feladata közé tartozik majd."
A talib rezsim az amerikaiak kreatúrája. amíg a CIA nem uszította őket Afganisztánra, ők elvoltak a kis törzsi kereteik között.
Az ISIS-t megint csak az amcsi szövetségesek fegyverezték fel, hogy destabilizálják az amerikának nem lefekvő Szíriát (+ esetleg problémát okozzanak Iránnak).
Boko Haram-ot annyira nem ismerem, de pl. Ruandában is jelentős szerepet játszott az USA a népirtás előkészítésében.
Az itt szerzett tapasztalat inkább lehet hasznos egy rendőrségi SWAT-osnak vagy egy csendőrség szerű alakulatnak, mint egy hagyományos értelemben vett katonának.
Neked gondolom nem kell mondani hisz voltál sorkatona,hogy annak idején az járt jól aki betört bakancsot hordhat a lábán.Te felvennél egy olyan bakancsot (bárhogy is fertőtlenítik) amit egy tizenéves hordott ?
Nem mindennapi tapasztalatokkal gazdagodott a héten Graham Rahal és Dale Earnhardt Jr. közös szponzoruk, a National Guard jóvoltából.
[...] Bővebben!Tovább »
"Emlékeztek az első (délvidéki) hősi halott családjának mit üzent a miniszter? Nem szó szerint: Gondoskodunk a családról. Akár még 6 hónapig is maradhatnak a szolgálati lakásban!"
Majd egyszer talán megírja valaki hogyan járt az egyik hősi halottunk hozzátartozója...felháborító.
"Szerintem szakmailag sem jelent sokat ez a küldetés, mert az ott elsajátított harcmodor egy hagyományos háborúban, vagy egy defenzív/asszimetrikus honvédő háborúban nem sokat jelentene."
Nagyon is sokat jelent. De ezt a vitát is lefolytattuk már itt többször is. Vannak akiket nem lehet tényekkel, szakmai érvekkel sem meggyőzni.
"Viszont azt már nem írom alá, hogy a haza (Magyarország) védelmében estek el, mert az nem igaz."
Ez azért meddő vita mert az adott ember értékrendje határozza meg a választ. Ahogy én látom: valóban nem a haza szó szerinti védelmében. De mindenképpen az ország érdekében, a hazát szolgálva. És itt jön be ki az aki tovább lát az orránál és tud kicsit nagyobban gondolkodni és elfogadni azt a tényt, hogy a XXI. században minden összefügg mindennel. A nyugati világ amihez mi is tartozunk biztonságosabb hely lett a tálib rezsim nélkül. Sőt ha nagy szavakat akarok használni az egész bolygónak jobb. Az már egy másik kérdés és másik topic témája, hogy mi lett lesz a tálib rezsim helyett és mekkora pofont adtunk a szarnak. Az is érdekes, hogy mi lesz Boko Haram, ISIS Iszlám Állam ügyben, hogy ettől mennyire lett rosszabb, hogy az egész régió egy nagy szaros bili aminek a leve Európa felé kezd fröccsenni amihez pedig van némi közünk.
"Irak nem ENSZ akció volt."
A magam részéről, annak ellenére, hogy az ENSZ létét fontosnak és szükségesnek tartom, néha felháborodom mennyire nincs tekintélye. Vannak ENSZ határozatok amit nagy ívben leszarnak. Néha gittegylet sajnos.
- Lőgyakorlatvezető lőirányban állva,szemben a kezükben fegyvert tartó lövők vonalával eligazítást tart.
-sem a lőgyakorlatvezető,sem a lövészetvezetők nem viselnek semmilyen védőfelszerelést.
-A fegyverek kiosztása kicsit az Ellenség a kapuknél c. film egyik jelenete emlékeztet....:)
De tükrözi a Honvédség állapotát,hogy egy olyan táborban,ahol a kölyköket be kellene oltani a hadseregben történő szolgálat iránti rajongással,még bakancs sem jutott mindenkinek.....
Nallunk a gepeszeknel mutatkozik nemi hiany es hogy visszatartsak oket a leszerelestol es foleg a banyaioarba valo tavozastol szerzodes megujitasakor netto 40 000 AUD ot kapnak.
Milliárdos bevétele volt a Honvédelmi Minisztériumnak a feleslegessé vált eszközök eladásából
2014. 7. 24. 16:52|
Az elmúlt másfél évben több mint 1,4 milliárd forint bevétele származott a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) a honvédségi alkalmazásra már használhatatlan, vagyis inkurrens eszközök értékesítéséből.
A használaton kívüli ingatlanok eladásából is több tízmilliós bevétele volt a tárcának az elmúlt években, s több jövőbeni ingatlanértékesítését is jóváhagyta már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter írásos válaszaiból, amelyeket csütörtökön a parlament honlapján tettek közzé.
A tárcavezetőnek Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő tett fel írásbeli kérdést az inkurrens honvédségi készletek értékesítéséről.
Válaszában Hende Csaba kifejtette: értékesítettek minden olyan inkurrens, illetve selejt vagyonelemet, hulladékot, amely a honvédelmi szervezetek működéséhez "az állománytáblákban, hadinormákban, központi készletezési elvekben meghatározott, valamint a minősített időszaki alkalmazáshoz szükséges tartalékok feletti, illetve a műszaki teljesítőképességét tekintve" eredeti rendeltetésének nem felelt meg, hadihasználatra alkalmatlanná vagy szükségtelenné vált.
Mindezekből 2013-ban nettó 648 millió, 2014 első felében (július 10-ig) nettó 775 millió forint bevétele származott a HM-nek a honvédelmi célra feleslegessé minősített különféle ingó vagyonelemek értékesítéséből.
Hende Csaba kitért arra is, hogy az idén a tervek szerint értékesítik az üzemképtelen MiG-29 típusú vadászrepülőgépeket, azok tartalékhajtóműveit, földi kiszolgáló berendezéseit. Demeter Márta, aki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának is tagja, arra is rákérdezett, hogy a honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított ingatlanok értékesítéséből mekkora bevétele volt a tárcának.
A miniszter válasza szerint az elmúlt két évben 63 millió forint folyt be ilyen módon a tárcához. 2012-ben 13 millió forint értékben értékesítettek egy veszprémi, egy dabasi, valamint egy pápai ingatlant, 2013-ban pedig egy váci ingatlan tulajdoni hányadát adták el 50 millió forintért.
Hozzátette továbbá, hogy további hatvan ingatlan jövőbeni (2014-ben, illetve 2015-ben történő) eladásáról született döntés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által jóváhagyott eljárási rend szerint. Ezek között van tizenkét fővárosi, szintén tizenkét nagykanizsai, valamint négy kaposvári, három egri, két pécsi, két veszprémi, két bánki, két aszódi, valamint további vidéki ingatlanok.
Demeter Mártának a honvédség bezárt raktárbázisaival kapcsolatos kérdésére Hende Csaba azt írta: a káli és a kalocsai ingatlanokról még nem született döntés, így az ingatlanok térítésmentes átadásáról sem, nem folynak egyeztetések, és konkrét megállapodások nem születtek.
Kevesen látják, hogy sok minden éppen a missziók maradt meg. És vannak dolgok, amelyek szintén a missziók miatt még fejlődtek is, ami persze még mindig édeskevés. :(
A cikkben felsorolt repjavító üzemek között ott van: Lugansk:)
Ha meg nem lehet helyben, nem kell más mint egy szerelőcsapat, 2 tréler és le a Krímbe nyaralni:), visszafelé meg saját lábán jön majd vissza. Pár jóindulatú szaki és pilóta meg csak akad a rogyinában:)
Giving your timeHow much time you give depends on you. Units have a minimum training commitment of 19 or 27 days, depending on their role. You need to do this in order to get the annual tax-free lump sum known as a bounty. Training takes place in the evenings and at weekends. There's also a two week annual camp. Apart from the camp, you decide how much training you do.
Serving on operationsWhen the Army needs Reservists, it goes through a process called mobilisation. You will only be mobilised if the Army really needs you, but you or your employer can object if it would seriously affect your life or your work. For many people in the Army Reserve, serving on operations is a high point of their military careers. It's an opportunity to use all the skills and expertise that they developed in their training.
Employment protectionJoining the Army as a Reservist won’t put your job at risk. There is a legal requirement to tell your employer, so make sure that you do. It’s also a good idea to do it in plenty of time. That way, if you need to take time off, you can give them plenty of warning and they can arrange to cover your absence.
az angol megoldás (és még így is aggódnak, hogy kevesen vannak, valószínűleg lesz még ott több pénz is):
kb 400ft egy font most, és az átlag fizu az olyan 2000 font bruttó körül havonta
Incentive payments for ex-Regulars As an ex-Regular you can get up to £10,000 on top of the tax-free bounty (paid on meeting your minimum annual commitment) and your Army Reserve salary.
You could get:
£2,000 on approval by the CO of your Army Reserve unit
£3,000 after completing your first year full training commitment
£3,000 after completing your second year full training commitment
£2,000 after completing your third year full training commitment
To be eligible you must meet these conditions:
You must have completed at least four years Regular service with the rank of Captain or below
You must join the Army Reserve after 1st January 2014
You must have left the Regular Army no more than six years before enlisting in the Army Reserve
You must have applied for and be capable of employment in a post approved by an Army Reserve unit CO
You must be Medically Fully Deployable (MFD) or Medically Limited Deployable (MLD)
Incentive payments for new entrants You will get these extra payments on top of your tax-free bounty (paid on meeting your annual minimum commitment) and your Army Reserve salary:
A folyamatos missziós feladatok mellett sikerült így lerohasztani a haderőt. Képzeld mennyivel mélyebbre jutottunk volna, ha nincs még a missziós feladatokból adódó kevés inspiráció sem.
OFF - Pár hete még ZI is büszkén újságolta, hogy zsákmányoltak BUK-ot és használni is fogják! :) Aztán arról is írt, hogy a kényszerleszállt SZU-25-öst már be is vetették. (Mert azt bárki bármikor repképessé teszi és bevetésre is vezeti! ;)- ON
Az én kérdésem arra irányult volna, hogy akkor továbbra se kell tennünk semmit annak érdekében, hogy növeljük a védelmi képességünket, mert nem valószínű ez az opció? (Vagy a történelemben az oroszok kapcsán mindig minden kiszámítható volt?)
Nem igaz, hogy a kint tanult eljárásokat, módszereket, stb. ne lehetne más, nem feltétlenül azonos, helyzetben is használni.
Azt is mondtuk már páran, hogy nem biztos, hogy az a jó felfogás, hogy ezeknek a katonai részvételeknek közvetlen gazdasági hozama kell, hogy legyen, mint inkább az, hogy nincs közvetett negatív következménye! Nem mindegy, hogy a pohár félig teli, vagy csak (!!) félig üres! :)
Manapság ezért van egy bizottság az ilyen esetekre, akik "jól kivizsgálják" az esetet és utána mindenféle érdeket figyelembe véve (!!) "minősítik" a halálesetet. Több fokozat létezik. Volt olyan eset, hogy a katona műveleti területen halt meg és semmilyen "extra" minősítést nem kapott.
"A levél címzettje a lap szerint a miskolci Borsodi Általános Gépgyár Kft. (Bsgép) volt, amely lengyel partnerével, a Metalexport-S nevű varsói céggel, Irak kormánya megbízásából 33 millió dollárt kínált a 24 MiG-ért"
Ebből a 33M USD-ból juthat végre pár fontos dologra.
Pl? új Audi A8-ra Hendének,úgyis összetörte az előzőt tavaly.
Vagy egy díszelgő huszárosztályra,lovastüzér üteggel.Az még úgy sincs.
Esetleg a Szent István csatahajó replikájának elkészítésére,hiszen milyen jól mutatnának a Lajta monitorral kötelékben...
Vagy megszervezni a Duna fenekén történő átsétálást.Hosszában,folyásiránnyal lefelé.
Erről a megelőzés kérdésről egy régi CCCP vicc jutott eszembe...:)
Nov.7-re beosztják Ivánt ügyeletbe valamelyk rakétabázison, hát hogy jobban múljon az idő, bevisz magával egy kis vodkát. Másnap reggel arra ébred hogy üveg üres, nem emlékszik mi történt az éjjel, elkapja a lelkiismeret furdalás, elmegy a poltiszthez.
Nyítná a száját hogy jelentsen, amaz meg letorkolja:
:Iván Ivanovics, már többször mondtam maguknak hogy a Párt és a Szervek mindenről tudnak. Most is így van. De maga, maga igazi párttag, felismeri az elkövetett hibákat, kész szembenézni velük, nem titkolja el a gondokat a Párt elől. Nekünk ilyen szovjet polgárok kellenek, tehát ne aggódjon.
Ausztrália eltünése miatt se aggódjon, Moszkva majd megmagyarázza.
De ahogyan az ukrán hadsereg nem bír a szakadárjaival és egymás után veszi el a technikáját, az elég érdekes. Tehát nem csak az MH honvédség van megsemmisülve, hanem a számokból korábban rémisztőnek tűnt ukrán hadsereg is.
Ettől függetlenül szerintem nagyobb ellenállást fejtenének ki egy külső ellenséggel szemben, mint egy értelmetlen háborúskodásban saját korábbi polgáraik ellen.
Tökmindegy minek nevezik miután túl van az életveszélyen és a boncolás is kimutatta hogy állapota stabil , ergo halott ,onnan nem kell tovább boncolni .
Volt már precedens ilyesmire, a dél-oszét eset 2008-ban mi lenne abból a krími támadásból. Szerény magánvéleményként nem tartom valószínűnek hogy egy nyílt orosz hadművelet lenne belőle a Donecnél, egyszerűen nagyon hírtelen 10x annyian lennének a szepák, megfelelő haditechnikával:) és logisztikával.:), természetesen mindegyik helyi lakos és lelkes amatőr aki a Borogyínói ütközet felidézésére ment oda:)
Aztán törhetné a fejét a kormányunk hogy melyk oldalára álljunk az EU-nak, akik támogatják az ukrán akciót vagy akik elítélik...
Hősi halott az, akit az adott fegyveres szervet irányító miniszter azzá nyilvánít. Az itthon, békeidőben kapuügyeletesi szolgálatot ellátó, nem intézkedés közben elhalálozó, jó eséllyel a HM, BM, NGM saját halottja címre pályázhat.
A NATO valszeg összevonná a szemöldökét, és morogna. Nem valószínű, hogy szeretne egy világháborút összehozni egy szövetségi rendszerébe nem tartozó ország miatt. Az oroszok meg valszeg megállnának, mert nem biztos, hogy újabb közös határokat szeretnének a NATO-val.
Hogy mit csinálna a NATO? Belátná hogy az Ukrajna és Oroszország ellen indított támadása kudarcot vallott és leírná a veszteségeit. Aztán látszat szankciókat vezetne be melyeket még a tél beállta előtt feloldana.
Belegondolt már valaki komolyan abba , hogy mi történne, ha a pletykák szerint Krím ellen előkészített ukrán támadásra válaszul az oroszok betörnek Ukrajnába és nem állnak meg a szakadár tartományok nyugati határán, csak Ukrajna nyugati szélén? Már ha megállnának! Mit lépne a NATO? És mit lépnénk mi? Én ezt nem is tekinteném annyira scifinek. (Ennyit arról, hogy az ukrajnai eseményeknek mennyire nincs kihatása ránk!)
Azt olvastam a neten hogy valamikor nagyon régen egy másik galaxisban az urban legend teljesen allegedly és supposedly állítása szerint bizonyos események idején egy bepiált és jókedvében lövöldöző altisztet saját kollegái lőttek le, miután megsebesített 2 civílt. Hősi halott lett:)
Hasonló legenda szerint egy vegyes katonai/civíl őrjárat in flagranti kapott el egy autótolvajt, aki sajnos a rossz hangnemben kezdett tárgyalni ( kínyírom ezt meg azt:)). Az eredmény :egy olyan puskatusos-bakancsos testápolás következett hogy egyenest korházba került, láss csodát eseményekben sebesült lett:)
Természetesen ezek teljesen elméleti, kitalált esetek.
Valamikor régebben érteketünk itt tüzér fórumtárssal mi történik amikor egy beásott gyepesített:) gyalogsági szakaszt kell kifüstölni, 152-esek és nem irányított repbombákkal. Volt példa arra is mi történik amikor egy harciheli ezred belefut egy még ép iraki dandár csapatlégvédelmébe.
Tehát igen hasonló elondolások.
Még valami: hazai terepen zajlana a buli:(, messze nem mindegy hogy milyen precíziós csapásmérési képesség van meg. Harcok lakott területeken, hazai civilek...
Van még valami, ami az utóbbi időben újra feltámadt: különféle paramilitárisok, milíciák, nevezze ki minek akarja őket, amelyeket bele kell venni a képbe mert megjelennének. A cikk szerzője a szerbekkel példálózott ( jó, polkorrekt módon ugye nem szabad megnevezni őket:)), hadd ne mutassam be a csetnikeket.:).Sárkány ellen sárkányfű...
"Szerintem szakmailag sem jelent sokat ez a küldetés, mert az ott elsajátított harcmodor egy hagyományos háborúban, vagy egy defenzív/asszimetrikus honvédő háborúban nem sokat jelentene."
A Délszláv háború mennyivel volt másabb harcmodorban mint ami odakint folyik vagy mint az Ukrán balhé? Nekem mint hülye civilnek magyarázd már el .Arra a bizonyos honvédő háborúra szerinted ki ellen kéne készülni és mennyivel lenne másabb?
Ez a téma mindig felbukkan, mint a muksó az Unicum reklámban a tengerből.
Belátva, hogy valóban van a hősi halálnak csomó heroikus értelmezése, és ebbe nehezen fér bele egy csomó pl. szeszes baleset, azért engedtessék meg, hogy a szeszesbalesetesek is PARANCSRA kerültek arra a területre, ahol elpatkoltak.
Nesztek a kő a pocsolyába:
SZVSZ azok az önjelölt Grál-lovagok szoktak értelmezési felháborodásba kerülni, akik otthon, két sör mellett irigykednek az amúgy etikai alapon elítélt zsoldos fizetéséért, és még a temetési költséget is sajnálják tőle.
Csesszétek meg, ez az esetek zömében jogi trükk, másképp annyi pénzt se adnának a temetésre, hogy magnóról a szózatot le lehessen nyomni.
Emlékeztek az első (délvidéki) hősi halott családjának mit üzent a miniszter? Nem szó szerint: Gondoskodunk a családról. Akár még 6 hónapig is maradhatnak a szolgálati lakásban!
Én a magyar misszió kapcsán hoztam szóba az irakit.
Sajnos Magyarországnak nem lett semmivel sem jobb, hogy a "fiaink" odamentek katonáskodni, és ugyanez igaz az afgán misszióra.
Nem lettünk tőle biztonságosabb hely, és az akkori szövegek, miszerint micsoda gazdasági előnyöket hoz majd az újjáépítés - sem jöttek be (mondjuk én úgy vagyok vele, hogy gazdasági előnyökért egyetlen magyar katonát se küldjenek sehova).
Szerintem szakmailag sem jelent sokat ez a küldetés, mert az ott elsajátított harcmodor egy hagyományos háborúban, vagy egy defenzív/asszimetrikus honvédő háborúban nem sokat jelentene.
Legalább a kábszerültetvényeket felszámolhatták volna, de ugye azt sem teszik, mer hogy azt nem szeretné a lakosság...
HTKA-n flip7 és joker az ukrán helyzetet elemezve kb. erre a véleményre jutottak:
1. Még mindig a gyalogság nyeri meg a háborút. Szóval nem mindegy, hogy milyen a felszerelés és az emberanyag. 2. A rakéta sorozatvető még mindig a tüzérségi eszközök "királya". 3. A közvetlen tűztámogatás/csapásmérés versenyszámban egy csatarepülőgép még mindig fényévekkel jobb túlélési aránnyal rendelkezik, mint bármely helikopter. 4. a MANPADS-képesség valódi hasznos képességnek számít
5. Ehhez tenném még hozzá, hogy precíziós földi célok elleni fegyverzet nélkül a repülőgépes szárazföldi csapattámogatás minimum nehézkes
6. alacsonyan repülni korszerű védelmi/zavaró rendszerek nélkül elég kalandor vállalkozás.
Ezeket is figyelembe véve szvsz:
1. jól képzett gyalogság csúcskategóriás MANPADS fegyverekkel (RBS70, Verba + MBTLAW, Kornet, Bill2). Ehhez persze fel kéne mondani az amerikaiaknak önként vállalást (ami egy agyrém)
2. Komoly, automatizált önjáró 155mm-es tüzérség (pl. Archer vagy Donar) + valamilyen rakéta sorozatvető
3. Legalább 2 reptéren legalább két Gripen vagy Gripen NG teljes ezred rendes fegyverzettel.
4: Valamilyen helikopteres kapacitás legalább két szállító ezreddel.
A hősi halott akkor is az, ha itthon agyvérzést kap kapu ügyelet közben.
-----------------
sajnos akkor is az volt, amikor tizen évesen (19 ??) kicsit ittasan FORMA-1-t játszott Egyiptomban a Toyota terepjáróval, egy murvás de inkább köves hegyi szerpentinen.
Két halott.
S úgy temették el, mintha megmentette volna Magyarországot.
Vissza a cikkhez: az a benyomásom hogy ez is egyike a "egy hibát másik hiba elkövetésével hozunk rendbe" irányzatok közül. Bármennyire is kimutatják a fegyvernemi sovinizmust itt a fórumon egyszer-egyszer ( igaz, nagyon ritkán) az itt domináns:) szárazföldiek, ennyire azért nem haragudhat rájuk valaki:).
Szóval: egy ilyen 4 plusz 3 progi bevállalása ( a vadászbombázó és harci heli progi mellett ott a szinte párhuzamosan futó légrak progi) egyszerűen évtizedekre kiütne minden fejlesztési lehetőséget ( anyagi forrást) a tüzérség és hk csapatoktól. Egy kérdés a légifölény és más a terület visszafoglalása.
Egy ilyen koncepciót még a jól eleresztett arab államok sem igen mernek bevállalni ( légierő plusz légvédelem). Összfegyvernemi harcra épp vannak példák afgániából, mondjuk 2006-2007-2008.
Ki van hagyva egy rém fontos kérdés: a légi mozgékonyság .
A Bp határában elvérző tartalékosok meg el van veszve a haza ha 6-7 gépesített dandár áll Bp. határában, arról inkább no komment. Ugyanis épp akkor kezdődne a buli...
A vita, az eszmecsere soha nem értelmetlen, legfeljebb a résztvevői azok.
Az ellenben sem nem beszélgetés, sem nem vita és nem is vitakultúra, amikor a velünk vitázó személyével foglalkozunk, sértgetjük, elbeszélünk mellette, róla írunk, nem neki címezve, miközben egy kérdésre sem válaszolunk.
Elég nagy szégyen ez, tekintettel a résztvevőkre.
De nem engem minősít semmi esetre sem.
Én inkább hálás vagyok ha valaki megosztja velem a gondoltait, érveit.
Ezért olvasgatok itt (is), mert számos olyan tényt, információt, megközelítést, véleményt, érvelést is megismerhetek, ami az enyémtől (soxor nagyon nagyon) különbözik.
Bólogatáshoz használjatok játékkutyust, mindennel egyetért és nem is szól, kérdez vissza:
Az a baj a jidózó zsoldosozó mélymagyarokkal,hogy elfelejtik hogy ők magukra vettek egyfajta nemzeti keresztény gúnyát és amikor ilyen módon nyilvánulnak meg akkor csak azt a tábort jellemzik.Ezt a társadalmat nem kívülről rohasztják hanem belülről rohad magát falja föl.
" Nincs problémám azzal hogy kimennek,azzal sem hogy többet akarnak keresni,de akkor nem hősi halottként kell kezelni őket,hanem egyszerűen munkahelyi balesetesként.mikor hallottál te már olyat hogy egy kamion sofőrt aki külföldön halt meg,hősi halottként kezeltek?! "
Az idézet egy facebookos eszmecsere része egy mélymagyartól :-(
Én meg nagyon sajnálom, hogy ismét bele mentem vele egy értelmetlen vitába. A mélymagyart még elviselném, a burkolt zsidózással és egyebekkel már több bajom van. Mostantól én is használom azt a bizonyos gombot. Már régen meg kellett volna tennem, kb. akkor amikor a missziókban szolgáló katonákat le zsoldosozta, persze az MH mint Idegenlégió oda szúrás megint előjött... Hasznos az a gomb.
Ausztraliaban veget ert a 23 evig tarto nagy gazdsagi felllendules. Meg most is novekszunk 1,5-2,5 % al allitolag de a nagy novekedesnek vege. Raadasul az elozo kormany igen sokat igert meg kolcsont vett fel meg a tobbi kormannyal egyutt iszonyat szocialis koltsegekbe vertek magukat.
Pl mi mint frissen erkezettek az elso evben kaptunk amolyan csaladi tamogataskent ( nem segely ) 30 000 dollart !!!
Tiszta adomenteset.
Miert mondom ezt ?
Mrt ennek most elerkezett a bjtje. A megvalasztott jobboldali kormany probalja visszavagni a koltsgeket es leepiteni a szoc kiadasokat visszafizetni az adossagot.
Fajdalmas az egesz orszagnak minden retegnek szakmanak .
A seregnel is bejelentettek a civil letszamstoppot. Nincs tobb civil alkalmazott es cca 10 000 elbocsajtasat kezdtek el. (( kfuto szerzodesek nyugdijasok stb ) A miniszterelnok viszont bejelentette hogy az igy felszabadulo 2 milliard dollart a seregnel hagyja es az indoklasa az volt hogy olyan vilagban elunk ami megvaltozott es fel kell keszulnunk hogy ez tovabb fog valtozni amire keszen kell lennunk.
Madar nyelven kozolte hogy nagy szart lat kozeledni a horizonton.
Én meg aszondom, hogy egy országnak annyi mozgástere - függetlensége - van, amennyit teremt magának. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy vegyük meg az Iowát a Balatonra. Nem a gyepürendszer újbóli bevezetését.
Azonban az ország pillanatnyi mozgásterét a jelenlegi MH szervezet és fegyverzet a lehetségeshez képest is nullázza.
Egy ember, de egy ország se, soha ne zárjon le maga előtt lehetőségeket és ne égesse fel maga mögött a hidakat.
A Gyula féle megközelítéssel egy10-12 ezres hadosztállyal azért lenne lehetőség bármilyen mozgástér tágítására.
Most pont olyanok vagyunk, mint azok, akik ismerik a szabályokat, de ártérre építkeznek és még biztosítást se kötnek. mostanában úgyse volt árvíz. Szakértők mondák, 15 évig nem is lesz.
Csakhogy ha mégis jött, meg lehetett zsarolni a biztosítókat.
A NATO pedig majd megkérdezi, akarunk-e segítséget a probléma békés rendezéséhez.
Ha mi nem teszünk a szövetségesek "kedvére" jogos, vagy jogtalan érdekeik érvényre juttatásának támogatásában, akkor annál vonakodottabbak lesznek ők is. Esetleg ők is letudják a kötelező segítségnyújtást "alibi" lépésekkel. Ez a rideg valóság.
Sokan, akik nem akarják elfogadni/felfogni a politika farkastörvényeit, arról beszélnek, hogy semmilyen előnyünk nem származik a szövetségi tagságból, csak erkölcsi és anyagi hátrányunk. Ezek a személyek bele szoktak gondolni abba, hogy milyen hátrányunk származna abból, ha a meglévő "képességeikkel" nem lennénk tagok? Ugyan nem nyílt információ, de van valami halvány sejtésük arról, hogy milyen gazdasági hátrányokkal járhat egy-egy vonakodó lépés? Amit nem is szoktak nyíltan kilátásba helyezni, csak a "klubbok" megszokott udvarias formájában éreztetni engednek? Ezekről ritkán lehet hallani, mert senki sem szereti világgá kürtölni, hogy a töketlensége miatt megfenyegették pont azok, akiktől segítséget remél, ha bajban van!
A NATO - csatlakozás előtt egy külhoni oskolában olyat mertek nekem (is) okítani, hogy mindenfaja szövetséghez való csatlakozás tulajdonképpen az adott szövetség jellegét meghatározó területen az önállóságról való bizonyos fokú lemondást jelenti. Ennek mértéke pedig nagyban függ attól, hogy mennyire tudjuk meggyőzni a szövetségeseinket arról, hogy azon a területen erősek vagyunk. Ha valós hozzájárulás nélkül akarjuk érvényesíteni akaratunkat, akkor pedig előbb, vagy utóbb ki fognak nézni minket a "klubból", de legaábbis "meg fognak leckéztetni" minket! Ha nem akarunk tagja lenni a klubnak, mert előnytelennek és megalázónak érezzük az önállóságuk és valós érdekeink megnyirbálását, akkor ki kell lépni, ami persze ritkán szokott következmények nélküli cselekedet lenni! Lehet mérlegelni! :)
Szerintem is téves elképzelés az ilyen jellegű számvetés. Mindig az adott konfliktus és az adott helyzet fogja eldönteni, hogy ki, mikor és mivel hajlandó ide jönni segíteni. Ha mi nem teszünk a szövetségesek "kedvére" jogos, vagy jogtalan érdekeik érvényre juttatásának támogatásában, akkor annál vonakodottabbak lesznek ők is. Esetleg ők is letudják a kötelező segítségnyújtást "alibi" lépésekkel. Ez a rideg valóság. :( Nevezhetjük magunkat prostinak, csatlósnak, stb. de a dolgok lényegén sajnos ez nem változtat! Kicsik és erőtlenek vagyunk ahhoz, hogy mi határozzuk meg a történéseket.
A katonai (de a politikai és a gazdasági) függetlenségünk valóban egy nagyon szép "illúzió"! Mikor is tudtunk utoljára függetlenek lenni? Természetesen vívhatunk heroikus szabadságharcot minden területen. Volt már olyan szabadságharcunk, amely optimális eredményeket hozott? Egyáltalán a mi helyzetünken lehetséges ez?
OK, álmodozni én is tudok, hogy kellene alapban egy igen erős, vídiaszerű MH, és még e mellett lehetne plusz optimalizálni a NATO mellé. Én a realitásokról beszélek.
A „függetlenség” szót rendszerint a „hódoltság” ellentéteként használják, amely arra vonatkozik, hogy egy régiót külső hatalom tart politikai és katonai ellenőrzés alatt.
A függetlenség lehet egy kialakuló nemzet kezdeti állapota, de gyakran a valamilyen elnyomás alóli szabadulást jelöli. Szoktak azzal érvelni, hogy a függetlenség negatív definíció: a külső hatalom általi nem-ellenőrzést jeleni, a gyarmatosítás hiányát.
Ilyen értelemben a térségben elérhető elméleti maximum Svájc és kissé kevésbé Ausztria. Az általam jónak tartott irány is ez lenne, de ha már sikerált NATO taggá lennünk, akkor az agresszióktól való távolságtartás és a saját képességek fejlesztése lenne prioritás - szövetségi elvárások szerint, vagy azokon túlmutató módon.
A ki mit rontott el kérdésére ebben a topikban nehéz nem azt válaszolni, ami neked is eszedbe jutott. Valóban el lett qrva alaposan.
Fel kellene mérni hogy a NATO gebasz esetén valószínűleg mit, hogyan, és kiket küldene ide, és ennek a kiegészítésére kellene kialakítani egy optimális MH struktúrát.
Minősíthetetlenül téves premissza, amely csak téves konklúzióhoz vezethet. Ugyanis erre adott a történelem példát. ugyan azok és annyian jönnének, mint anno a görög - török konfliktus idején bármelyik félhez.
Sajnos a lónak igaza van: nem ártana némi katonai függetlenség, alapnak és elsősorban. Miért küldené ide bármelyik mutter vagy mother meghalni a kölykét, ha mi magunk sem vagyunk rá hajlandók?
Szerintem meg a legjobb megoldás az lenne, ha még a látszatát is el kellene kerülni a tervezésnél annak,hogy az MH bármilyen összefüggő őszhaderőnemi harcra van berendezkedve.
Fel kellene mérni hogy a NATO gebasz esetén valószínűleg mit, hogyan, és kiket küldene ide, és ennek a kiegészítésére kellene kialakítani egy optimális MH struktúrát. Gondolom akkor kell logisztika ami a nemzeti befogadó képességet egy részről adja, és akkor szépen fel kellene sorolni, tételesen, mihez milyen emberek, technika, képességek kellenek.
Amiből relatíve sok kell, és amiből ma nincs semmi, vagy csak minimális, abból létre kell hozni, amiből meg relatíve sok van, és teljesen felesleges lesz ilyen esetekben, arra meg nincs szükség, stb.
A 4 vadászezred és 3 harciheli ezred szépen hangzik, csa érdekes lenne tudni mit ért ezalatt a szerző. Pld. ha egy klasszikus VSZ vadászezred, az 3 század, ha egy wing, akár több is...
Plusz az említett 4+3 konfigurációhoz szükséges logisztika és földi kiszolgáló rendszer sem épp 2 Ft tétel.
Volna még mit kifogásolni és méltányolni is, hogy fair legyek.
Függetlenségpárti vagyok, talán ennyi kiderülhetett az évek során.
A kényszereknek engedni kell/lehet, de nem kell túllihegni és amennyire lehet különutasként, vonakodóként a magyar nemzeti érdekek primátusát fenn kell tartani.
Mi ez az érdek hosszú távon?
A magyar nemzeti, földrajzi, etnikai-demográfiai, gazdasági erőforrások megőrzése. fejlesztése.
Nincs és a jelen felállásban messze nem is lehet ideális helyzet, szar, szarabb és mégszarabb az, amiből választani lehet. Nem kötelező a legszarabbat választani és lelkendezni sem kell mellé.
Nem vagyok diplomata, külügyi, katonai stratéga sem, sosem is akartam az lenni.
Mi lenne az a határ, ahol a vonakodás, vagy annak feladása eredményt hozott és hozhat? Ezért kérdeztem történelmi analógiákat egészen a közelmúltig.
A "magyar" "elit", ezen belül külügy és biztonságpolitika az általam fontosnak tartott területeken (lásd fent) kirívóan sikertelen évtizedek (évszázadok?) óta. Ennek nyilván vannak rajtuk kívül álló okai is, de morális és világnézeti/ideológiai okai is vannak, melyek megvitatása a topikon kívül esnek.
A konkrét tárgyról:
1. A "missziók" kapcsán támogatott agressziók károsak, szükségtelenek, amorális pótcselekvések mind a magyarok mind az agressziók áldozatai számára.
2. A "missziók" poltikai és katonai indoklása hamis és a velük kapcsolatban hazudott/vélt biztonsági/szakmai/pénzügyi hasznuk nulla, vagy inkább negatív.
3. Az erre pazarolt erőforrásokat értelmesebben fel lehetett volna használni bárhol máshol.
Ezt a három pontot ki lehet bontani sok sok oldalon át,részben meg is tettem már korábban itt (is). Röviden összefoglalnám.
A NATO és EU tagság kötelezettségekkel és jogokkal is jár.
Szeretik (itt is) a kötelezettségeket (túl)hangsúlyozni, holott vannak jogai is a tagoknak. Utóbbiakról ritkán olvasni itt is.
NATO mint ontopic téma:
Joga van az országnak távol maradni, vagy minimalizálni a részvételét olyan szövetségi szervezetekben, akciókban, amikkel nem ért egyet és/vagy amelyek nem tartoznak az 5. cikkely alá, vagy amire nincsenek erőforrásai, képességei.
A kötelezettségeken belül is szelektív a közgondolkodás, mert a GDP arányos részesedés, alapképességek, (katonai és kritikus gazdasági) infrastruktúra építés és védelem, hadrafoghatóság, kiképzettség, szabványosítási, szabályzatalkotási és tudományos-ipari együttműködés negligálható.
A "missziók" megkerülhetetlenek, holott a sorrend fordított kellene legyen.
A választás szabadsága adott (volt).
Utólag elmondható, hogy rossz döntéseket hozott a politika, de - és ez aggaszt igazán - NULLA tanulsággal szolgált a politika számára a rossz döntéseik sora.
A tanulásra, korrekcióra képtelenség, alkalmatlanság az ami igazán rémisztő az eltelt évtizedekben.
Az MH esetében - szintén soxor leírtam - az alulról építkezés híve vagyok, a képességfenntartás mellett.
Bármiféle fejlesztés az egyes harcos harckészségének, túlélőképességének kor szintjére emelésével/megteremtésével kezdődik, és innen indulva, raj,szakasz, század, z. szintig lépeget fel olyan lépésekben, amilyen lépéseket a gazdasági helyzet lehetővé tesz.
Bár tudom a pénz mindig jól jön, de megalázó idegen agresszorok lakájaként elnyomónak menni külföldre.
a., hát ne alázd meg magad, és ne menj.
b., az "idegen", az "agresszor" kifejezés tartalmát MO esetében a parlament jogosult meghatározni, nem az MH. Ha nem így lenne, akkor a VKF egyben miniszterelnök lenne.
c., az "elnyomó" szó tartalma az adott országban legalább többesélyes.
Konklúzió:
ne a katonákat ócsárold, menj az országgyűlési képviselőd fogadóórájára, szerintem szeretettel fogad és óhajodra azonnal önálló törvényjavaslatot nyújt be igényeidnek megfelelően.
e., egy szerződéses kevesebb nettót kap, mint egy utcaseprő vagy egy nyári diákmunkás. Még hogy jól jön neki a pénz!!!
Nem kedvelem az USA vezetését és jelen politikáját de ha tényleg megtámadnák és barbár iszlám fanatikus hordák ostromolnák a fehér házat teszem azt én is teljes mellszélességgel támogatnám hogy minden erőnkkel segítsük szövetségesünket a harcban.
Na de ha éppen az USA a barbár horda, aki éppen lerombolja mások otthonát, akkor kissé más a leányzó fekvése.
Szabad megkérdezni ki követte el ezt a cikket? Valami magamfajta műkedvelő kövér -kopasz-rövidlátó kivénhedt Kávéházi Konrád vagy talán valamelyk aktuális autópályás?:)
Az ott harcolók meghatározó többsége a király hűbérese volt és a királynak tett esküjét teljesítette, akár rác, akár horvát, akár cseh, akár székely, vagy magyar volt.
Voltak zsoldosok is - messze nem a sereg fele - ahogy most is vannak. Őket a pápa és európai uralkodók pénzén bérelték fel (még angliából is kapott Lajos pénzügyi segítséget, bár ez elakadt félúton) és küzdöttek is vitézül, míg bírtak.
Zsoldosként oda mennek, mentek, ahol fizetnek értük.
Hűbéresként pedig a nemesek oda, ahová az esküjük szólítja őket (már ha betartják az esküjüket, mert nem kevés horvát, osztrák, cseh és magyar nemes nem tartotta be sem esküjét, sem törvényi kötelezettségét).
A király pedig nem a bunkerból zavarta pusztulni az embereit, zsoldosait, hanem maga állt az élükre a kor főurai, köztük egyházi méltóságok között.
Lenne mit tanulni tőlük a bukásuk ellenére is.
Külön történet a fuggerek szerepe Lajos és a Magyar királyság bukásában, ha érdekel találsz rá forrást.
"Szerintem senki nem tart vissza sem téged, sem másokat, hogy az usa érdekeiért a hazádtól tízezernyi kilométerekre szétlövesd a segged - önként.
A többieket hagyd ki a bulidból."
Nem vagyok benne biztos de azt hiszem te emlitetted hogy mig Magyarorszag mint a nyugat bastyaja harcolt es feltartotta a Torokot a nyugat meg nem jott segiteni. ( ami nem igaz mert Mohacsnal is cca a fele sereg kulfoldi volt ) no most ha kovetem a fenti filozofiadat akkor minek kelett volna jonniuk ide egy idegen orszagba a janicsarok altal szetlovetni a segguket.
Számokat nem tudsz mondani mennyivel? Akkor ezek szerint nagy szükség lenne rá most is. Nem tudnánk valahogy visszacsábítani?
Persze az is igaz, hogy akkor kevesebbet tudna ide írni, mert elfoglalnák (persze nem úgy mint Afganisztánt, nem akarok félreérthető lenni) De szerintem ezt a kompromisszumot még be lehetne vállalni.
Akár meglepetés is lehetne egy ilyen népszavazás során, bármilyen agymosást folytatnak is (mivel nemzetközi szerződést illet, ezért kizárt az ilyen savazás):
OFF - Gondolom, hogy kedves éhes olvtársunk megint mindenféle mélymagyar hevet-havat összehordott szokásos kulturált stílusában. Boldog vagyok, hogy hónapok óta ignorálom! :) - ON
Végigolvasgatva a hozzászólásokat az adott témában, egyértelműen vad-nak, és kószának adok igazat. És KGY-nek persze. ...Azzal a kiegészítéssel kósza felé, - amit már itt is írtak - hogy tényleg megszavazta a nép a nato tagságot. (Nyilván hogy ennek milyen tartalmi oldala lesz, ami ezt kitölti, az nem volt konkretizálva.)
Éhesnek a gondolatmenetével nem igazán tudok azonosulni, sőt, szinte egyáltalán nem. És nem tudom mit gondoltok, de szerintem igen komoly tévedésekkel is tele van az, amit a kedves hozzászóló írt. Csak egyet emelek ki ami teljesen távol áll a valóságtól, a "NATO sz*rik ránk" vélemény. Stb.
Amúgy nem vagyok annyira képben, ki honnan ír, de nekem az Éhes által megfogalmazott vélemények elég nagy kakuktojások a témával kapcsolatban.
Valaki tudja hogy Éhes vajon egy jó értelemben vett műkedvelőként szeret katonai topicokba írni, vagy esetleg avolt a Honvédségben?
Idefigyelj, vazze, szolgáltál a vsz alatt, szolgáltál a nato alatt, most úgy tetszik, mindkettőt utálod és az kéne, aki hitler alatt szolgált.
Azért ha mást nem is, azt azért összeszámolhatnád, melyik alatt hány embert vesztett az ország (beleértve az áldozatok közé a zsidókat is), hátha segít egy jobb szempont szerint nézni a dolgokat.
Persze, szinte biztos vagyok benne, hogy újfent rosszul értelmezem hozzászólásaidat. Ez esetben - a további félreértések elkerülése végett - röviden felskicceled nekünk az MH és MO általad ideálisnak vélt állapotát, rendben?
Nem tölteném az időmet a személyeddel való foglalkozással - eddig se tettem - mert inkább az érdekel amit ide írsz, amilyen forrást hozol.
Nem sok van ilyen ismét.
De, hogy világos legyen, pont leszarom mit gondolsz rólam, mert a személyem totálisan irreleváns az általam (válaszként) felidézettek, közreadottak, a forrásaik és annak okainak szempontjából.
Érted, igaz?
Lássunk neki:
A te érdeked lehet az usa, vagy bármely csicskája érdeke, az enyém és a hazámé egészen biztosan nem az. Nem is volt az csak kivételes esetekben tűnt úgy, amiket végül hatalmas kijózanodás követett a pofára esésünk után.
Ezt két hozzászólással ezelőtt adatoltam is, Irak kapcsán.
Az ellenpéldáidat és forrásaidat készséggel várom.
Az erősebb kutya nem csak b@szni szokott, hanem ráb@szni is.
Erre van pár példánk a történelmünkből, nem árt tanulni és emlékezni is rá amikor feltűnik egy erősnek látszó kutya.
Ugyan az ereje folytán egy ilyen falubikája ideig-óráig tehet amit akar, de mosolyognunk nem kell hozzá és lihegve pucsítani sem.
Érted, igaz?
A "szövetségről".
Szerintem egy szövetségben vagyunk.
Ráadásul egy olyan "szövetségben" ami szarik ránk és cserébe eltűri, hogy mi is szarjunk rá, némi dugásért és pár gesztusértékű seggnyalásért cserébe.
Szerintem ez utóbbi kettő nélkül is tűrné, csak épp haderőt kellene csinálnunk ITTHON, a vállalásaink szerint.
Ráadásul ez utóbbi (szerintem és sok ember szerint) fontosabb cél stratégiailag a magyaroknak, mint olyan moszlimok gyilkolászása a világ túlfelén, akik soha nem ártottak egy magyarnak sem.
Érted, igaz?
Az önkéntességről:
A szolgálati törvény szerint nem önkéntes a részvétel ezekben az agressziókban.
Ami önkéntes, az az, hogy leszel-é honvéd egy elpusztított MH-ban, avagy sem.
A jelen állomány jó része nem ehhez a hadsereghez csatlakozott és nem is idegenlégiósnak szerződött, hanem honvédnak.
Az pedig, hogy egzisztenciális szorításban, szolgálati nyögdíj és életpálya modell, megélhetésre és családfenntartásra elégséges javadalmazás nélkül mit vállal be és mit nem, messze nem "önkéntes" vállalás a többség esetében, hanem olyan kényszer, amiből képtelen kilépni.
De ez legyen az aktív és tartalékos állomány gondja, csak ne hazudjuk "önkéntességnek".
Tedd közzé a nagy tudásodat forrásokkal, miféle "közvetlen negatív következményei voltak a vonakodásunknak".
Ha ezt sikerült, akkor várnám, hogy miféle "közvetett negatív következményei voltak a vonakodásunknak".
Végül azt is közzé tehetnéd, mert igen izgalmas számomra, hogy milyen alternatív jövőképet eredményezett volna szerinted, ha 14-ben, 42-ben, 68-ban, 89-ben, 2002-ben és később szerinted nem "vonakodó" szövetségesek lettünk volna.
Mi lett volna a "nemvonakodás" és mi lett volna ennek a "haszna", "előnye".
Akár meglepetés is lehetne egy ilyen népszavazás során, bármilyen agymosást folytatnak is (mivel nemzetközi szerződést illet, ezért kizárt az ilyen savazás):
Nem emlékszem, hogy kikerülnénk, vagy kikerülési fenyegetésnek lennénk kitéve.
Ha tudsz ilyesmiről, kérlek ne kímélj minket és oszd meg a forrásodat velünk!
Nem vagyok jós és nem szokásom jósolgatni.
Az egészen biztos, hogy MOST:
- (határon túli) magyarokat ölnek az ukránok és az oroszok egy olyan konfliktusban, amit az usa és ajrópai csicskái robbantottak ki fegyveres puccsal;
- magyar területek etnikai viszonyait rendezik át, miközben az ott élők erőszakos asszimilációja a puccs előtti mérték soxorosára nött, jogaik jelentőps részétől megfosztották őket,
- a téli magyar gézellátás egy olyan országon múlik, amit puccsiták vezetnek, ami sokszoros csődben van, ami lopott földgázt a tranzitvezetékekből már nem egy alkalommal az évek során, akik a saját (oroszajkú)népüket irreguláris erőkkel (is) gyilkoltatják, saját ipari és közlekedési infranstruktúrájukat semmisítik meg,
- mindezt a "magyar" qrmány tűri, támogatja, akárcsak a délvidéken a rácok esetében 20 évvel ezelőtt.
Magyarországon eddig még csak a titkosszolgálatok és rendőrök által is ismert, védett maffiózók és pár keresztény vagy épp ateista elmebeteg robbantgatott.
Magyar repülőgépet is zsidók lőttek le, nem palesztínok:
Nem mellesleg a nagy testvéreteket is szudániak, szaudiak támadták meg, nem irakiak, afgánok, szírek, líbiaiak, egyiptomiak - ennek ellenére minegyik országot vérben úsztatja a "szövetségesetek".
Mindezt szintén a "magyar" qrmány szó nélküli tűrésével, támogatásával, fegyveres agressziójával, nem kevés pénz, emberi sors és emberi élet árán.
Arról, hogy a szolgálati nyögdíjától immár ejrópaji kaserolással megfosztott szerződéses és hivatásos állomány "önkéntessége" miként fest, nincsenek illúzióim, de abban egészen biztos vagyok, hogy számos magadfajta ölne arabot, moszlimot, amint azt a haverjaitok és szövetségeseitek teszik most Gázában is:
Nekem ezen az áron inkább megéri a csehek, tótok receptje: fehér zászló, feltétel nélküli kapituláció és pucsítás, majd tömmeggyilkosságok és kollektív büntetés 70 éven át.
Nekik évszázadok során és legutóbb is bejött, mi is kipróbálhatjuk végre.
Vagy lehetünk nagylegények a semmire a végén pofára ejtve, mint irakban, ahová mi is vittünk demokráciát, csak a végén a boltról lenmaradtunk, holott a magadfajták ezzel hülyítették a népet anno:
Nem gondolom, hogy ismételnem kéne önmagamat a témában. X tucatszor leírták mások is, hogy milyen közvetlen negatív következményei voltak a vonakodásunknak. A közvetetteket kissé talán nehezebb átlátni, de ha nagyon akarod, akkor képes vagy rá! :) Persze az igazi az lenne, ha össze tudnánk hasonlítani azzal az állapottal, amiben akkor lennénk, ha nem vonatkodtunk volna ennyit! :)
"A VSZ ben detto ugyanezt csináltuk, csak az oroszt kevésbé lehetett hülyére venni."
A SZU megszállta a vonakodó szövetségest. A NATO-nak ajánlásai vannak, olyanok amelyek megvalósítása a szövetséges és a szövetség számára egyaránt hasznosak. Ha a vonakodó szövetséges ezt nem látja be, elsősorban neki káros. Az, hogy a magyarok mit ökörködnek össze már 14 éve a NATO-ban, az a NATO hadi potenciálját jelentéktelen mértékben érinti. Hogy a magyar hadi potenciált hogy érinti, azt van szerencsénk tapasztalni. A topic címe is erről szól, a NATO által felajánlott lehetőségek ellenére a PfP és a NATO tagság majdnem 20 éve alatt a magyar haderő megöngyilkolásztatott.
Én is azon a véleményen vagyok, hogy jelen helyzetünkben nem sok értelme van bármiféle "szabadságharcot" vívnunk nagy mellénnyel. El kell döntenünk, hogy melyik táborhoz akarunk tartozni, még ha nem is tudjuk teljes egészében magunkénak tudni az értékrendjét. A roppant nagy taktikázásunk közepette viszont nem árt számba venni, hogy miként kezelik a vonakodó szövetségeseket mióta történelem a történelem. És erre pont mi vagyunk a legjobb példa: ott tartunk, ahol tartunk. Heroizmus és virtus ide, vagy oda, a vonakodásnak megvannak a negatív gazdasági, politikai és katonai következményei. Vannak, akik ezt a fajta vonakodást kimondottan erénynek próbálják beállítani. Lehetne akár az is, ha az eredmények ezt igazolnák. De nem ezt igazolják. Honvédelmünk és haderőnk a béka feneke alatt. A gazdaságról nem kívánok beszélni, az is beszél maga helyett!
Igen, ma is vannak katonai következményei a vonakodásnak. Pld: ki kap kedvezményesebb ajánlatot a hadiipari beszállításokra pro és kontra, vagy éppen amikor szorult harchelyzetben ki kapja meg a korlátozottan rendelkezésre álló kapacitásokat. Elég talán arra gondolni, hogy miként kezelték a németek a doni visszavonulásnál a magyar katonákat, vagy éppen a mo-i harcok idején. Lehet ezekre a véleményekre legyinteni, de sok bölcsességre nem utal ez a féle hozzáállás!
Lehet ezeket a felvetéseket érdektelenül félresöpörni, de az aktuális potenciálunk mellett ezek bizony fontos tényezők és eddig nem olvastam itt sem túl sok "elixirnek" számító gondolatot!
Nagyon is alkalmasak vagyunk a szövetségi létre, és nagyon is képesek vagyunk elsajátítani bármilyen értékrendet, szabályrendszert. Istenadta tehetséggel tanuljuk meg, és aztán játsszuk ki. Feszítjük a húrt, de éppen csak addig, hogy még pont ne szakadjon el.
Azaz maximalizáljuk a haszont, miközben minimalizáljuk a befektetést.
Megvan ennek a maga erkölcstelen logikája, amit kádárizmusban szocializálódott vezetőink tökélyre vittek.
A VSZ ben detto ugyanezt csináltuk, csak az oroszt kevésbé lehetett hülyére venni.
Igen, agyilag messze vagyunk Sájctól. Magyarország történelme során vagy cselekvőképességet kizáró, vagy korlátozó gondnokság alatt volt. Erre szocializálódtunk. Az utóbbi 24 év bizonyítja, hogy önálló állami létre alkalmatlanok vagyunk. Szövetségi partnerségre még alkalmatlanabbak, mert képtelenek vagyunk elsajátítani, magunkévá tenni bármiféle értékrendet, szabályrendszert. 93 ezer négyzetkilométeres tébolyda.
Látod? Pont erről a szűklátókörű, korlátolt gondolkodás módról beszéltem amit Te is képviselsz. Nehéz számodra felfogni, hogy ami az usa érdeke az a miénk is mivel egyazon szövetség tagja vagyunk. Itt az erősebb kutya elv érvényesül. Nem tudom feltűnt e azok nem mi vagyunk. Nem mellesleg 42212xre leírva az isten adta nem szavazta meg a NATO tagságot.
Elhiszem, hogy a szemedben az usa maga a sátán. Sokszor levezettem már itt neked és másnak is, olvasd vissza ha nem emlékszel, hogy hazánknak nincs túl sok lehetősége a politikai színpadon. Leírtam azt is, hogy nekem személy szerint sem a szívem csücskei és nem rajongok értük, de még mindig jobb velük egy szövetségben lenni jelenleg mint bárki mással az étlapról. Lehet nekem torz az értékrendem de jobban kedvelem a demokráciát európai módra mint bármi mást. Mit szeretnél? Hova tartozzunk? Nyissunk kelet felé? Legyünk muszlimok és vezessük be a sariát? Most komolyan mondj már egy politikai alternatívát a mocskos szemét eu meg usa meg nato helyett!! Legyünk közép-kelet Svájca? Hát az a vonat már elment...régen.Várom a megoldásod!
"A többieket hagyd ki a bulidból."
Megtisztelő, de kicsit sokat gondolsz a befolyásomról, hogy bármi az én bulim lenne vagy rajtam múlna, hogy ki van benne és ki nincs. Amúgy mindenki önként ment oda ahogy önként választotta a katonai hivatást is és tudta mivel jár.
Nem megyünk "szétlövetni a seggünket" szövetséges érdekek miatt.
Ok.
Cserébe a szövetséges ernyő alól is kikerülünk.
Ok.
Akkor szerinted mi lesz ?
A "bombát a s.be" brigád úgy fog gondolkodni, hogy: "ezek jóbarátaim, ide nem megyek robbantgatni
vagy "mekkora gyökerek, kirúgatták magukat a NATO- ból, meg az Unióból, se rendőrségük, se katonaságuk, se titkosszolgálatuk, se tervük arra mi legyen, menjünk ide, felrobbantunk mindent, a CNN-be ugyanúgy bekerül, ezek meg amilyen hülyék, majd egymást tartóztatják le, amég mi vörös szőnyegen kilovagolunk az országukból...hupsz, nyelvbotlás Ahmed testvér, az országunkból !"
Másik: mostanában hány nem "önkéntes" katona halt meg 10 ezer kilométernyire az országunktól ???
Úgy tudom önkéntes hadseregünk van és a külszolgálatot is önként vállalják.
Érdekes, ugyanis annak a régi vicsorgásnak :) afgánéknál lassan vége, ami aktuális vicsorgás az sem egyöntetű, ugyanis a vicsorgás tárgya jelenleg egy eléggé rosszkedvű medve:)
Nagyra értékelem a harci szellemet, kezdjük szervezni a téli segély gyűjtés?
"Az idei átúszás az első olyan volt, amikor egy csapat búvár az úszók útvonalán legyalogolta az 5200 méteres távot. Igen, a Balaton fenekén, az iszapban. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred egy-egy alakulata vállalta be a nem mindennapi hőstettet, és végig is csinálták."
Elsősorban gratulálok a teljesítményhez! DE ne csodálkozzunk ,ha magyarázni kell a hősi halott fogalmat ,ha ezt a tesljeítményt bármekkora is volt, hőstettként emlegetik. Tudni kéne fogalmazni.
E felvetésed csak félig valós. Egy szakmai alakulat nem csak a haditechnikájából áll, hanem a kiképzett szakemberekből is. Szélsőséges példa: Amennyiben egy darab helikoptere sincs, de van ahol a szakszemélyzet megkaphatja a szükséges tudást, attól az még valós dolog. Ugyanis szükség esetén az emberi erőforrás a szűk tényező és nem a technika.
Természetesen nem azt mondom, hogy a jelenlegi állapotok jók, hanem azt, hogy állásfoglalásodnál árnyaltabb az ügy.
Jelen esetben nem értek egyet a cinizmusoddal. Mint vad írja ez jelen esetben inkább a sport teljesítményről és a PR-ról szólt. Mert bizony kell a PR a cégnék. Amúgy meg számomra kicsit megnyugvás ha ezek a srácok tudnak ennyit ott sétálni a víz alatt akkor ennél kevesebb fog nekik menni mondjuk bombával a kézben...
Inkább gratulálni kellene a teljesítményhez és örülni, hogy képesek rá fizikailag és lelkileg, szakmailag. Megmutatták mit tudnak.
Benne van a pakliban, hogy egyszer még belefutunk egy fél szakasz vagy egy szakasz (30 fő) egyidejű elvesztésébe."
Igen benne. De ennek esélyét a megfelelő anyagi, kiképzési ráfordítással lehet csökkenteni. Nem az a megoldás, hogy oda sem megyünk nehogy bajunk legyen.
"A napi politika nyilván előre felkészítette kommunikációs stábját ennek polgári kezelésére."
A HM-ben most sokkal több hivatásos kommunikátor dolgozik mint tűzér és páncélos tiszt együttvéve.
A szakmai minimum az, hogy van a szekrényükben - előre elkészítve - kb. 7-12 politikai és katonai nyilatkozat, amit adott esetben csak elő kell húzni és beolvasni a rádióban.
Amikben a :
- köztársasági elnök mint főparancsnok,
- miniszterelnök mint fő felelős,
- honvédelmi miniszter mint köztes tisztviselő,
- vezérkari főnök mint végrehajtó
Sajnálkozását és mélységes együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak. Biztosítja őket, hogy a 43 magyar katona (csak példa) egyidejű halála nem volt hiábavaló, az a világbéke érdekében történt.
Megígéri, hogy a magyar állam mindent megtesz a hátramaradottak segítéséért.
Ez a minimum, aminek előkészítve ott kel lenni és csak aktualizálni kell az elveszett létszámmal, nevekkel, helyszínekkel.
Sőőőt.
Ha a katonai komunikátorok közepesnél jobban végzik a munkájukat akkor ezek mellett kell lenni egy kidolgozott kommunikációs stratégiának is :
- mit mondanak a harmadik napon?
- ki nyilatkozik, miről?
- ki utazik és hová?
- ki felelős azért, hogy sajtó 4. és 5. napon is kapjon újnak hitt anyagot,
- ki szervezi a temetéseket?
- stb.
Ha ez nincs meg, a miniszter és egy-két helyettese ma rosszul végzi a munkáját.
"Szégyen, hogy mennyire visszhang nélkül maradt az a könyv! :( "
Ez igaz sajnos. Kíváncsi lennék, hogy hány civil olvasta. Az, hogy az könyv nem verte ki biztosítékot a köznél jellemzi, hogy mennyire az átlag polgárt a honvédség.
Trizs: "Benne van a pakliban, hogy egyszer még belefutunk egy fél szakasz vagy egy szakasz (30 fő) egyidejű elvesztésébe."
Szerintem is benne van, csak hogy mindent meg kell annak érdekében tenni, hogy ha már elvárják (!) tőlünk, hogy ott legyünk, akkor ez ne következzen be. Nem lehet ezt egy ilyen kifejezéssel letudni!
Ez pedig valóban pénzbe kerül!!! Lehet, hogy Neked úgy tűnik, hogy milyen "ügyesen" manőverezünk, de beszéljél már néhány olyan katonával, akik végrehajtói szinten jártak Irakban, Afganisztánban, stb. Ahol egy kicsit "komolyabban" folyt a "békefenntartás", mint mondjuk Cipruson. Ott mit gondolnak rólunk az elvileg velünk egy oldalon harcoló amerikai, ausztrál, új-zélandi, német, stb. katonák?
Tudod, vészhelyzetben pont tőlük várnánk a segítséget "Benne van a pakliban, hogy egyszer még belefutunk egy fél szakasz vagy egy szakasz (30 fő) egyidejű elvesztésébe." odakint, meg esetleg némelyiktől idehaza is! Ezért nem mindegy, hogy milyen faladatra milyen kiképzéssel és milyen felszereléssel küldjük oda a katonáinkat. És manőverezni is sokkal könnyebb még a politikai szinten is, ha katonáink valódi teljesítménye van a háttérben és nem csak olyan feladatok, amelyről sok szövetségesünk azt mondja, hogy "alibi"!
"Szerintem pont az a baj,hogy még mindig nem értik egyesek hogy milyen érdekeink vannak abban hogy ott vagyunk a többiekkel odaát.El kéne már magyarázni az átlagnak hogy benne vagyunk egy falkában amiben csak akkor vagyunk egyenrangúak és csak akkor kapunk egyenlő részt a fazékból ha ugyanúgy kimutatjuk a fogunk fehérjét ,mint a többi."
Kicsit drága lesz több millió embernek egy génmódosítással egybekötött agyműtét...:)))
Gyula Te is pontosan tudod, hogy azért volt "csak" (hatalmas idézőjelbe téve a csak) annyi hősi halottunk amennyi mert az a bizonyos katona szerencse velünk volt! Illetve igazából két dolog. A végrehajtó katonák szakmai felkészültsége, elhivatottsága, leleményessége, helytállása és nagy adag szerencse. Azt hiszem többen tudunk konkrét eseteket is. De ez nem az fórum ahol ilyenről mesél az ember. ;)
Azt meg különösen "szeretem", amikor mindent tudó szakértők és politikusok a tutit megmondó varázsgömbjük jóslata alapján azt állítják, hogy "n" évig nem lesz háború a környezetünkben, amely terjedéséhez, vagy megakadályozásához normális haderőre lenne szükség. Mert bizony a NATO sem lesz itt pont akkor, amikor mi szeretnénk. Hányszor bizonyosodott már be, hogy a legrosszabb helyzetben (főleg, ha nem csak minket érint !) csak magunkra számíthatunk?
Ahol még a politikáé a szerep a tárgyalóasztalnál van munka. Ott a katonának nincs túl sok dolga.
"Egyelőre Magyarország, a Magyar Honvédséggel viszonylag jól manőverezik a ......."maximum nulla áldozattal" .........elmélet ösvényein."
Szerintem meg iszonyat rosszul. Ismétlem magam nem lehet dugni is a menyasszonnyal és annak szűznek is maradni. Ha jó szövetségesek akarunk lenni az anyagi áldozatokkal jár és sajnos emberivel is járhat. Zárójelben minél több pénz van költve annál kisebb az esélye az emberi áldozatnak.
"Benne van a pakliban, hogy egyszer még belefutunk egy fél szakasz vagy egy szakasz (30 fő) egyidejű elvesztésébe."
Igen benne. De ennek esélyét a megfelelő anyagi, kiképzési ráfordítással lehet csökkenteni. Nem az a megoldás, hogy oda sem megyünk nehogy bajunk legyen.
"A napi politika nyilván előre felkészítette kommunikációs stábját ennek polgári kezelésére."
Remélem ez cinikus volt. Mert ezt nem hiheted el.
"De a cél az, hogy minél simábban megússzuk.
Ez politikai cél, függetlenül az épp hatalmon lévők színétől."
Ez sajnos igaz, de nem ez kellene, hogy legyen a cél. Persze mindenki aki részt vesz egy konfliktusban minél simábban akarja megúszni. De van amikor ez nem megy.
"A Magyar Honvédség jelentős személyi vesztesége (10-30 fő) nem fér bele az aktuális közgondolkodásba."
Egyetértek. Igen nem fér bele. A veszteség, az áldozat mindig fájdalmas. Az aktuális közgondolkodással igen komoly gondok vannak, nem csak ez ügyben.
"A különböző missziós tevékenységeinket a köz szükséges rossznak tekinti."
Nem. A köz ezt rossznak tekinti és egyáltalán nem szükségesnek. Nem jut el a korlátolt agyukig, hogy milyen politikai és főleg gazdasági összefüggések vannak egy esetleges szerepvállalás és a szövetségesi megítélésünk között és ez hogyan hat az országra. Lehet asztalt verni, hogy Tiszteletet a Magyaroknak! Csakhogy a tiszteletért tenni kellene.
"Ahogy a többségnek nem lehetett megmagyarázni, hogy 42/43-ban mi a fenét keresünk a határainktól 2000 km-re, úgy ma sem lehet megmagyarázni, hogy 4000-5000 km-re épp a hazát védik."
A történelmi párhuzammal nem értek egyet más a két helyzet, de valóban nem lehet megmagyarázni. És ebben egyesek korlátoltsága, szűklátókörűsége mellett szerepe van a politikai kommunikációnak is. Az egyenruha becsülete kérdésbe még bele sem megyek. Itthon sokan nem látják a globális összefüggéseket.
Látod-látod, pont ezzel a felfogással van a baj! Egy normális honvédelem nem a legbékésebb máról szól, hanem a jövőben előforduló "rossz" esetekre történő ésszerű felkészülésről. Márpedig a történelem nem igazolja, hogy létezne olyan katonai szövetség, amely örök időkre garantálja valamennyi tagja a számára a békét és biztonságot (Nem is olyan régen a NATO-nak is volt bomlási válsága!). Másrészt nincs az a hülye katonai szövetség, amely egy akkora országtól, mint a miénk, megelégedve elfogadná az ilyesféle felajánlást! Ezt maximum az olcsó népszerűségre törő, vagy pacifista politikusok próbálják elhitetni a "birka" népükkel! Ha Te ezt beveszed, akkor gratulálok! :) És ha még valamilyen csoda folytán valóban igy is lenne, akkor is marad a jövőért való felelősség, ami nem engedne meg még olyan mértékű könnyelműséget sem, mint ami ma folyik. Persze manapság ilyenről nem divatos beszélni!
Amennyiben a NATO elfogadja szövetségi hozzájárulásunk állandó elemeként a feltöltött (350 fős) dísz zászloaljat FOMA olvtárs ötlete alapján, akkor nem csak FOMA olvtársat kell kitüntetnünk, hanem megkísérelni, hogy országunk polgárainak olyan életszínvonalat biztosítsunk, mint az az ország mely évtizedekig (ma már nem) mely, egy katona zenekar rendelkezésre bocsátásával növelte a NATO egységét.
Ha ez sikerül - egye fene - én szervezem meg a Duna jegén a miniszterelnök úr, királlyá koronázását.
Abban igaza van hogy az egészet kéne mivel ott írja le Bálint kik azok a tálibok akik itthon bizonyos szubkultúrában "afgán szabadságharcosokként" emlegetnek. A 176-tól kezdődik a politikai diplomáciai összefüggés.Ha visszaolvassa a 184. oldalon, Banai Károly történetét már az egy jó példa.
Maximálisan egyetértek. már írtam itt, hogy a hadügyi paradigma váltás egyik eleme, hogy érvényét vesztette a "gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan" elve. Gondolkodni és cselekedni is globálisan kell. Lehet ebből kimaradni, csak akkor jön a vonakodó szövetséges, szegény rokon, lúzer szerep.
"Ahogy a többségnek nem lehetett megmagyarázni, hogy 42/43-ban mi a fenét keresünk a határainktól 2000 km-re, úgy ma sem lehet megmagyarázni, hogy 4000-5000 km-re épp a hazát védik."
Szerintem pont az a baj,hogy még mindig nem értik egyesek hogy milyen érdekeink vannak abban hogy ott vagyunk a többiekkel odaát.El kéne már magyarázni az átlagnak hogy benne vagyunk egy falkában amiben csak akkor vagyunk egyenrangúak és csak akkor kapunk egyenlő részt a fazékból ha ugyanúgy kimutatjuk a fogunk fehérjét ,mint a többi. :-)
Gondolj bele, van egy helikopter ezred, van, de nincsenek ezredre való helikopterjei. Mire veszi fel az ezred a fizetését? Van Légi Jármű Javító Üzemünk. Milyen légi járműveket javít? Mire fel veszik fel a fizetésüket? Mi francnak kell nekünk hadihajós csapat? Mire fel veszik fel a fizetésüket?Folytathatnám.
A HM-el nagyjából a PfP óta az a gond, hogy a hadi költségvetést nem együttműködésre képes (partner) haderőre költi, hanem egy nulla képességeket produkáló vízfejre. Évi 300 Md-ból simán finanszírozható lenne egy partner minőségű 10 ezer fős hadosztály, 3 ezer fős légi-légvédelmi dandár, 2000 fős központi szervek mellett. Most van egy totál működésképtelen ÖHP kb. 8000 meglévővel, 5-6 ezer békehiánnyal, Bp és környéke 12 ezer fős mindenfélével lövészárokból tutira felmentve.
kérdés, hogy mások akik hullanak hogy hősök lehessenek, mennyire fogják tolerálni hogy a kiváló katonáink tartalékban tartják magukat.És majd ha Brüsszelt ,netalán New Yorkot éri támadás akkor lépnek akcióba.
És majd ha mi leszünk lekvárban majd ők max a 0 áldozat elve miatt inkább tartalékban lesznek.
Nehéz egy viszonylag kötött költségvetéssel manőverezni. A bérköltségek adottak, csak úgy csökkenthetők ha nem töltöm fel a béke állományt. A dologi kiadások még kötöttebbek, a gengszterszervezetek menetrend szerint viszik a pénzt. A fejlsztések rovatban gyakorlatilag nincs pénz, pl 2012 4,8 Md, nincs mit elvenni.
..."...Ezek után kénytelen vagyok mindenkinek saját belátására bízni jövendőjét, mivel élelmet, lőszert és végrehajtható feladatot adni nem tudok...."
Hende ennél kicsivel jobb helyzetben van.
Élelmet Ő még tud adni.
Lőszert és végrehajtható katonai feladatot már Ő sem tud adni.
Ezért saját szempontjából logikus és okos dolog az elmúlt 4 évben a 4 úri bandérium megszervezése, a mostani 4 évben pedig a parádék felé való fordulás.
2010 nyarán egy tudományos konferencián a vezérkar képviselője elmondta, hogy „időkorlátoktól és anyagi lehetőségektől független” tervezés keretében készül a haderő hosszú távú fejlesztési terve. A terv novemberre elkészült, kísértetiesen hasonlított a Juhász-Szekeres által produkált - véletlenül sem a megvalósításra szánt - tervekre. Például szerepelt benne, hogy a tárca költségvetésében be kell állítani a bérköltségek, dologi kiadások, fejlesztések 40:30:30 százalékos arányát. Már a 2011-es költségvetésből és annak részletes indoklásából is kiderült annyi, hogy tovább haladnak a „szekeresi úton”, semmit nem tesznek az örökölt strukturális torzulások felszámolásáért, különösebb fejlesztési célkitűzések nélkül a pénznyelő haderő állapotának konzerválására költik az adózók 275 milliárdját.
Folyamatosan csökken a honvédelemre fordított pénz
Fotó:
A minisztérium 2012-es költségvetése már durva megszorítást jelentett. A tervezett 235 milliárd forint a GDP 0,8 százaléka, ez a NATO-ban is egyedülállóan alacsonynak számít. A költségvetésben az előző évi 3,4 százalékról kettőre csökkent a fejlesztési kiadások aránya. Nevetséges hadiipari megújulásról beszélni akkor, amikor a fejlesztésre szánt összeg nem éri el az évi 10 milliárdot. 2016-ig ezen a szinten kívánják befagyasztani a költségvetést. 2022-re kívánják elérni a katonai költségvetésben a GDP 1,39 százalékát, vagyis megközelítőleg az 1999-es NATO-csatlakozás idejében meglévő 1,41 százalékos szintet. Ezen tények ismeretében arcátlanság kijelenteni, hogy „a második Orbán-kormány elkötelezett a honvédelmi büdzsé nagyon sok éve tartó folyamatos megnyirbálása rendkívül káros folyamatának megállításában”. Hendéék valóban elzárták a pénzcsapokat.
"Egyelőre Magyarország, a Magyar Honvédséggel viszonylag jól manőverezik a ......."maximum nulla áldozattal" .........elmélet ösvényein."
Az nem jó politikai manőver, hogy Juhász kiküldi Afganisztánba a magyar századot nyitott Mercedesekben Zrínyi jelszavával: "Jó sors, szerencse kell, semmi más!"
. Hende Csaba és az Orbán kormány érdeme, hogy ma a honvédség a létminimum alatt vegetál. 2011-re még 277Md-ot terveztek. Ez tette lehetővé, hogy a tárca túlélje a 2011-es évet, de például az 5Md-os NATO hozzájárulást már nem tudta kifizetni. A 2012 évre tervezett 234Md már a vegetáláshoz is kevés volt, ezért év közben plusz 39Md-ot kellett a tárcához átcsoportosítani, ha ez nem történik meg, a HM-nek év közben csődöt kellett volna jelentenie. A fentiek ismeretében érthetetlen, hogy mert a tárca a 2013-ra, sőt a 2014-re is 241Md-ot tervezni. Mi több, a 2013-as költségvetés elfogadása után egy hónappal a miniszter bejelentette, hogy vezető szerveknél 20, a csapatoknál 10 % zárolást rendelt el, majd az első Varga-csomag további 5Md zárolását eredményezte. Érdeklődéssel várom a 2013 évi költségvetés elszámolását.
A 2012-es év zárszámadási törvényében van egy mondat: „Ugyanakkor az intézkedések ellenére sem javult a feltöltési helyzet, és a korábbi időszaknak megfelelően és összességében csaknem valamennyi állománykategória esetében létszámhiány mutatkozik.” Hende Csaba 4649 fős létszámhiányról beszélt a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt 2012 júniusában. A missziók létszámának 1000-ről 650-re csökkenése 2013-ban további kiáramlást indított meg, nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy ma bőven 5000 felett van a békehiány, és ebből kb. 4000 a szerződéses. Ez azt jelenti, hogy minden négy katonára jut egy békehiány általában és minden második szerződéses hely nincs feltöltve. Hende Csabának esze ágában sincs a békehiányokat felszámolni, hiszen ha nem lennének békehiányok, a tárca októberben már nem tudná a meglévő állomány illetményét kifizetni. A 2013-as költségvetési létszám szerinti 25480 fős haderő helyett valójában van egy 20 ezer fős haderőnk, amelyben 12 ezer fős vízfej von el minden forrást a maradék 8 ezer fős végrehajtó állománytól.
Mert olyan nincs, hogy a "szövetségesi kötelezettségekből úgy vegye ki a részét, és ezzel járuljon hozzá az ország védelméhez,..." és az nem jár áldozattal és kevésbe is kerül.
---------------
Van.
"A politika a lehetőségek művészete."
Egyelőre Magyarország, a Magyar Honvédséggel viszonylag jól manőverezik a ......."maximum nulla áldozattal" .........elmélet ösvényein.
Benne van a pakliban, hogy egyszer még belefutunk egy fél szakasz vagy egy szakasz (30 fő) egyidejű elvesztésébe.
A napi politika nyilván előre felkészítette kommunikációs stábját ennek polgári kezelésére.
De a cél az, hogy minél simábban megússzuk.
Ez politikai cél, függetlenül az épp hatalmon lévők színétől.
A Magyar Honvédség jelentős személyi vesztesége (10-30 fő) nem fér bele az aktuális közgondolkodásba.
A különböző missziós tevékenységeinket a köz szükséges rossznak tekinti.
Ahogy a többségnek nem lehetett megmagyarázni, hogy 42/43-ban mi a fenét keresünk a határainktól 2000 km-re, úgy ma sem lehet megmagyarázni, hogy 4000-5000 km-re épp a hazát védik.