Keresés

Részletes keresés

Holgery Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15016
Kedves Kémember!

Erre a problémára (amit Calderara leírt) utaltam én is, csak nem volt időm ilyen precízen megfogalmazni. Nem érzem adócsalásnak, ha magam felrakok a saját házunkra 150m2 hőszigetelést, és nem számlázok magamnak.
Bizonyára lesznek akiknek megéri pályázni, nekünk úgy tűnik nem, mert rengeteg dolgot megcsinálunk önerőből, amit nem tudunk számlákkal elszámolni a pályázat kiírója felé.
Ha egyszerűsített épengel csináljuk akkor is megspórolunk egy műszaki ellenőrt, költségvetéselést, és csomó egyéb kiadást amit csak a pályázat miatt csinálna az ember.
Előzmény: Calderara (15013)
kémember Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15015

Nem érdemes magunkat (mindig) felhúzni a (pártoktól és vallásoktól független) kormányok bornírtságain, mert akkor velünk lesz tele a temető. Inkább nézzük úgy, hogy ez a támogatás kis prémium azoknak, akik értik az idők szavát, és vadul szigetelnek. A többi hülye meg haljon meg (persze, ez egy panelban nem ilyen egyszerű, családi háznál tiszat a képlet).

Hogy mi lenne az ország érdeke, az már megint más káposzta. 

Előzmény: Calderara (15013)
kémember Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15014

Mégha a 10 cm-re azt is mondja, hogy passzívház, nem kell lemondani róla, hisz ismeri a fogalmat. Na, ennek el kell mesélni, hogy a Solanova a maga 16 cm-ével is csak alacsony energiájú.

És különben is, miért baj, ha passzívház? :)

Előzmény: -cc- (15010)
Calderara Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15013

Pályázatról csak annyit, hogy én május végén adtam be és a héten jött ki a hiánypótlási értesítő. Ezután fogják esetleg befogadni. Ettől számítva 90napra döntenek és plusz 15 nap múlva értesítenek. Ez még csak az lesz, hogy nyertél-e. Money még sehol. Az elszámolást majd utána kell beküldeni, amit ellenőriznek majd és jó ha jövő májusra megjön a pénz. Mi francot csináltak ezek az emberek a hivatalban az elmúlt 3 hónapban? Lógatták a töküket.

Menetközben megemelték a támogatási összeget, mert rájöttek, hogy a 18% amit adnak az NULLA, mert a jóember, ha számlanélkül dolgozatat és megszerzi az anyagot, akkor 20% sporol és nincs ez a hajcihő. Erre most felemelték 30%, ami esetleg a "vájt fülüek" ingerküszöbét fogja elérni, vagy akinek van egy lakásfelújításra pár millája. Szóval már leírtam egyszer vmelyik topicban, hogy szerintem átfogó nemzetstratégia programot ezen a területen  -Magyarországon - 50% alatt elekzdeni nem lehet. De az is megérné, hiszen húzna magával egy csomó ágazatot, amiből többlet adóbevétele lenne az államnak a számlák miatt. Az áfa úgy is bemegy, így nem sokkal kellene meglökni egy ilyen programot. De ehhez jelenleg se ész, se bátorság, anélkül meg nehéz lesz.

ddzoli Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15012
Nem hiszem, hogy a keret elfogyhatott volna, mert menetközben emelték 400000-ről (20%) 500000-ra (25%) a vissza nem térítendő részt. Most ugye ez kicsivel magasabb, mint az ÁFA. Szerintem sokan nem fognak bele, mert nincs meg a többi pénz és/vagy nem tudja/meri a kedvezményes hitelt bevállalni. Mi éppen most fogunk bele a szigetelésbe, ezért is érdeklődtem a rendelet iránt. Amikor 99-ben bevezettük a gázt, akkor ősszel már kérték az építési engedélyt a szerelt kéményhez. Most úgy látszik hasonló dolog történt.
Előzmény: brekike76 (15005)
kémember Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15011

Halálosztó teljesen jól leírta vulgárisan a helyzetet.  Kicsit alaposabban megtalálod itt, igaz, családi házra és nem panelra.

Amúgy a nyugdíjastól azt kell kérdezni, hogy miért támogatná a Gazpromot?

A keresőtől meg azt, hogy mennyi lesz a gáz ára, mikor nyugdíjba megy? És mennyi lesz a gáz ára akkor? 

Előzmény: -cc- (15006)
-cc- Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15010

najó, ez világos is. ők már eleve azt kérdőjelezik meg, hogyminek 8 centiset, ha az 5 is jó. most akkor meg ne is beszéljünk, ha valaki szerint meg a 10cm-estől passziv házzá válik a panelház...

mennyi egy szimpla panel lakás k értéke? (ha felteszem, hogy műanyag nyílászárók vannak kb. 2- 2,5 k-s üvegekkel talán)

és mennyi lenne 5 cm-rel, illetve 8-cal vagy 10-zel? nagyságrendileg?

Előzmény: halaloszto (15007)
fifty561 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15009
hali,

nagy tapasztalattal bíró ismerősöm szerint ez a tutti:
- fűtésre padló és plafon fűtés
- hűtésre plafon

azaz ohne falfűtés.

Tudom ez nagyban függ a háztól, a szigeteléstől, ... de beszéljünk egy átlagos házról tégla 30 + szig. 10 cm, nekem vannak kétségeim hogy plafon és padló elbirja a házat. ki mit gondol?

A falfűtés ellen csak azt az ellenérvet tudta felhozni, hogy bútort elhelyezni, felfúrni dolgokat, ... nem egyszerű - amiben van igazság, csak kérdés hogy megéri-e.
peter513 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15008

Egyszerű vörös salak, a gerendák szintjéig terítve, tudatosan semmi nem lett bele vagy ráteítve a fólián és a betonon kívül.

Előzmény: kuzo4 (14890)
halaloszto Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15007
egy centi szigeteloanyag negyzetmetere kb 150ft. ha lakasonkent 100m2 a szigetelendo felulet(ennel inkabb kisebb), akkor minden plusz centi lakasonkent 15000ft pluszkoltseg. hiszen ragaszto, vakolat, allvanyozas, melo mind ugyanannyi a vastagabbal is.

utolag feltenni meg 5 centit viszont megegyszer ugyanannyi penz mint most.

tudom, hogy ez nem egy tudomanyos magyarazat, de az latszik belole, hogy nem tul nagy pluszkoltseg a vastagabb.

vajk
Előzmény: -cc- (15006)
-cc- Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15006
Kérdésem, hogy van-e olyan információ forrás, ahol le van írva, hogy miért nem éri meg most már 5 vagy 7 cm-vel szigetelni a panelházat. Eddig két lakótól hallottam azt a véleményt, hogy "ó jó az az 5 cm, felesleges még a 8 is" meg ilyenek. én meg olvasom itt a fórumbejegyzéseket és látom, hogy 10 cm ami minimálisan kell. érvelni viszont nem tudok, mivel a dolgok fizikájához nem értek túl sokat. arra meg csak nem hivatkozhatok, hogy a hozzáértő emberek az index fórumon ezt javasolták....valami ütős, kézzel fogható, szakértő irás kellene, amivel talán célba tudok találni. dühítő lenne sokmilliót költeni egy olyan szigetelésre, ami már az építés pillanatában rég elavultnak számít. ahelyett, hogy költenénk egy kicsivel többet és normális szigetelést kapunk
Előzmény: brekike76 (15005)
brekike76 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15005
Igen, igazad van. Az a durva inkább, hogy csak annyi a kiosztható keret, hogy pillanatok alatt elfogy. De ezenkívül említhetném, hogy nevetséges, hogy 8 éve is 500 ezer volt a felső határ. És mi van az inflációval? Azt csak akkor kell figyelembe venni, amikor fizetnünk kell? Oké, a szigetelőanyag mondjuk nem drágult az infláció mértékével, de a munkadíj kissé jobban, meg pl. a ragasztó, vakolat, meg ilyen "apróságok". A másik hozzá nem értés netovábbja, hogy csak a 94 előtt épült házakra lehet igénybe venni. Ez is legalább 8 éves rendelkezés. Azóta szerintük még mindig nem elavult pl. az 1998-as szabvány? Igaz, most is sokan 5 cm EPS-t raknak, szerintük se elavult :-) Röhej.
Előzmény: kémember (15000)
kémember Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15004

Egészen pontosan bejelentés kötelezett. A bejelentés viszont gyakorlatilag egy egyszerűsített építési engedély.

Itt nézhezted meg. különösen az 1. Melléklet II. pontjában.

Előzmény: ddzoli (15001)
ddzoli Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15003
Megtaláltam.
Előzmény: ddzoli (15001)
topikolos Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15002
Az engedély gondolom azért kell, hogy tudják, hová lehet kimenni ellenőrizni...
Lassan már ahhoz is papírozni kell, ha felszegelek egy házszámot...
ddzoli Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15001
Szia!

Tudnál valami linket adni az engedélykötelességre?

Előre is kösz!
kémember Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15000

Nemigen értek veled egyet.

„nesze semmi fogd meg jól”! Max 500 eFt a vissza nem térítendő támogatás

Ha nem kellm, add nekem. Én elfodadok fél millát mások adójából.

de cserébe teljes üvegzsebet és mindent a hivatalos úton várnak el.

szóval, szerinted az lenne a helyes, ha az állam támogatn az adócsalókat, jövedel eltitkolókat. Megint csak nem értek vele egyet, mint adózó pógár.

a homlokzatifalra feldobok egy kis hőszigetelést, nem fogok épenget kérni – hiszem talán nem is engedély köteles (szabadonálló családiházról van szó)
Sajnos, nem nyert. Már engedélyköteles. Elég nagy marhaság, de ez van. Attól még megpróbálhatod anélkül, de egy jószomszéd csodákat tehet.

A munka jórészét magam csinálom meg, és természetesen nem kérek pénzt a nejemtől, és számlát sem adok magamnak és neki.
Épanyagokban is tudok barterezni.

És ezek után kevesled a fél millát. Szíved joga, de velem se kell, hogy egyetérts. Amúgy a támogatást idén sem sikerült jól belőni. Két éve 10 nap alatt elkapkodták, tavaly nem fogyott el, most menet közben módosítják, hogy elkopjon, ahelyett, hogy a két évvel ezelőtit ismételnék meg. Minek piszkáljuk azt, ami működik...

Előzmény: Holgery (14999)
Holgery Creative Commons License 2008.09.03 0 0 14999
Nézegettem a NEP (Nemzeti Energiatakarékossági Program) pályázat feltételeit és előnyeit. Az az érzésem, hogy ez is olyan „nesze semmi fogd meg jól”! Max 500 eFt a vissza nem térítendő támogatás, de cserébe teljes üvegzsebet és mindent a hivatalos úton várnak el. Vagyis ha pályázol, Engtervet kell csináltatni generáltervezővel, gépésztervezővel. Építésinaplót kell vezetni (gondolom egy műszakiellenőrt is meg kell fizetni a naplózás vonzataként). Költségvetési tervetet készítettni. Mindent számlára kell csinálni, kezdve az épanyagoktól, a munkavégzés díjáig. Tehát a vissza nem térítendő támogatás el is megy arra, hogy minden hivatalosan menjen.

Ezzel szemben, én úgy gondolom, hogy a nyílászáró cserére és arra hogy a homlokzatifalra feldobok egy kis hőszigetelést, nem fogok épenget kérni – hiszem talán nem is engedély köteles (szabadonálló családiházról van szó)
A munka jórészét magam csinálom meg, és természetesen nem kérek pénzt a nejemtől, és számlát sem adok magamnak és neki.
Épanyagokban is tudok barterezni.
Vélemények?
rpinter Creative Commons License 2008.09.03 0 0 14998
elf 100 a típusnév, 50: 50 cm-t jelent (50 mm)
elf rövidítés nem tudja valaki mit takar? mert az ursa hlf pl. hőszigetelő lágy filcet jelent
U értéket sem találok a honlajpukon a fenti termékre vonatkozóan, csal lambda d-t, ebből én nem tudok U-t számolni:)))
Előzmény: kuzo4 (14980)
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.03 0 0 14997

Hmm de durva lenne PURhabot valakinek a gyomrába fújni. Szerintem meghalna rövid időn belül.

Előzmény: kuzo4 (14993)
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.03 0 0 14996

Az Ursa annak tűnik. Ha még ez a kiválasztott portékád. De a többi is jó, üveggyapot paplannál nem hiszem, hogy számottevő különbségek lennének.

Előzmény: topikolos (14988)
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.03 0 0 14995

Köszi a válaszokat! Nekem nem lejárt szavatosságút adott el, hanem nem használtam fel. Tavalyelőtt vettem, tavaly járt le, és bátorításotokra most fogom felhasználni :) A fejjel lefelé tartandó flakont még szokni kell, rohadtul nem áll kézre. Meg a nedvesítéshez ezek szerint vehetek sprickolót is. Mindig ez a sok gond... :)

Bizony sajnos a fal helyenkét átlátható. Agyatlan kőmíjeseknek hiába mondtam el 20-szor, hogy hogy kell falazni, nem nagyon izgatták magukat. Engem meg ezek a dolgok akasztanak ki. Most 2 napom rámegy, hogy javítgassam a hibákat. Csak azt bánom (de nagyon), hogy kifizettem a teljes munkadíjat. Emiatt is csináltam én a válaszfalazást.

Nem kicsit hülyén fognak rám nézni, ha kívül körbe a házon purhabbal nyomom ki a réseknél. Arra is gondoltam, hogy talán elég lenne belülről... De ahol a féder találkozik a tégla sima lapjával, ott elzárja a hab útját. Így belülről csak az első féderig tudnám kitölteni habbal, ami kb 5cm-re van a szélétől (30-as a fal). Bár lehet, hogy ez is elég lenne.

Előzmény: Calderara (14992)
topikolos Creative Commons License 2008.09.03 0 0 14994
És puffaszt is... :))
Előzmény: kuzo4 (14993)
kuzo4 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 14993
vigyázz, hasmenést okozhat!
Előzmény: NeomatiK (14986)
Calderara Creative Commons License 2008.09.03 0 0 14992

Én is éppen, így jártam a múlt héten. Lejárt purhabot adott el az a gané kereskedő.

"ezek a dolgok akasztanak ki ebben az országban"

Nekem azt mondta az egyik szaki, hogy nyugodtan el lehet fújni. Így is tettem és tényleg nem volt semmi baja. Én a szigetelés és záró téglák közötti viszintes hézagot fújtam ki vele körbe a házon ill ablak csere után a kialakított párkány alatti réseket. Szerintem jó lett.

Akkor nem lett teljesen légtömör a falad?:)

kisrobert Creative Commons License 2008.09.02 0 0 14991
Avagy automata küszöb...
Becsukod az ajtót a szárnyból leereszkedik, kinyitod felhúzza magát. :)
Pár ezer forintos plusz, de legalább nincs küszöböd.

A párától amúgy nagyon nem kell tartanod, de a hiányzó küszöb helyén bejövő hideg levegő eléggé kényelmetlen.
Előzmény: buteo1 (14983)
kuzo4 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 14990
Nem attó jön ki a kóbász szaga hogy nincs küszöb, hanem attól ha befújod a spájz levegőjét a szobába.

Neked ignis-t kéne megkeresned

Miért pont a spájzban lenne a beömlőnyílás?
Előzmény: buteo1 (14983)
topikolos Creative Commons License 2008.09.02 0 0 14989
Ha jól tudom, a levegő nedvességtartalmának hatására indul meg a nemtudommilyen folyamat, aminek a végén azt kapod, amit... :)
Pl. ha túl vastagon fújom, akkor a belseje még másnap sem szilárdul meg.
topikolos Creative Commons License 2008.09.02 0 0 14988
Na jó, de melyek a nagy, ismert gyártók?
Előzmény: NeomatiK (14985)
Jeladó Creative Commons License 2008.09.02 0 0 14987
1. Használ el nyugodtan
2. Tényleg kissé be kell nedvesiteni a falat, de én utána a habot nem szoktam, semmi baja nem lessz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!