Hát ez pazar, nagyon köszönöm... sokat segítettél, mert már majdnem belefogtam egy közönséges birkapörköltbe, de ez a recept megér egy misét. Anita csütörtökön visz ki az Auchanbe, ott megveszem a szardellát (esetleg pasztát) és elkészítem borral meg zsályával, pazar lesz, már előre érzem az ízeket a számban....
Nekem Gargilius Martialis receptje tetszik. Jó sok fűszernövény van benne. Esetleg még a bithyniaiak változata, de a középső nem.
Hát meg tudlak érteni, a halak belsőségei rohasztva-erjesztve...
Klassz, hogy a Terebess oldalra jársz, sok jó cucc van ott, ezt a patkánykirályt nem olvastam, de érdekes lehet ez a blachang... Szeretek mindent kipróbálni...
Hozzávalók: 1 kg bárányhús, 2 szardella, zsálya, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, egy rozmaringág, liszt, fehér bor vagy ecet.
Ennek az elkészítési módnak az a sajátossága, hogy a húshoz szokatlan fűszerkombinációt adunk, nevezetesen: zsályát - szardellával. Bármilyen különösen hangzik is ez, az eredmény tanúsítja, hogy próbálkozásunk nem volt hiábavaló.
A húst kockákra vagy hosszúkás csíkokra vágjuk, megpirítjuk, megborsozzuk és megsózzuk. Amikor szépen megpirult, hozzáadunk egy gerezd fokhagymát, egy rozmaringágat és néhány zsályalevelet. Pár perc múlva a húsdarabokat megszórjuk liszttel, és amikor a liszt is színt kap, nyakon öntjük az egészet fehér borral (vagy hígított ecettel). Mérsékelt lángon egy óráig főzzük, ennek során többször is önthetünk rá vizet.
Tálalás előtt egy kevés levet lemerünk róla; ebben finoman szétnyomkodunk két szardellát, és így öntjük vissza a húsra. A szardella meglehetősen sós ízű, ezért eleinte csak óvatosan sózzunk.
Nekem Gargilius Martialis receptje tetszik. Jó sok fűszernövény van benne. Esetleg még a bithyniaiak változata, de a középső nem.
- Szent egek! Blachang! Honnan az ördögből szerezted? - Maradjunk abban, hogy találtam. - Zseni vagy, ezredes. Furcsa, hagy nem éreztem meg a szagát. - Marlowe odahajolt, és lecsippentett egy kis darabot a blachangból. Ez kitart egypár hétig. A blachang bennszülött ínyencség, elkészítése nagyon egyszerű. Csak ki kell menni a tengerpartra, és hálóval összegyűjteni a hullámtarajon lebegő parányi tengeri élőlényekből egy jó adagot. El kell temetni az egészet egy hínárral, moszattal kibélelt lyukban, a tetejét is beborítani tengeri hínárral, aztán ott kell hagyni úgy két hónapig. Amikor kibontják a vermet, a tengeri állatkák már pasztává rohadtak, és a bűz majd leviszi az ember fejét, de legalábbis egy hétre teljesen eltompítja a szaglóérzéket. A masszát ki kell kaparni és megsütni. De szélirányban állva, különben meg lehet fulladni tőle. Ha kihűlt, tömbökbe kell formázni, s máris egy vagyonért árulható. A háború előtt tíz cent volt kockája. Most egy apró darabka is tíz dollárt ért. És hogy miért számít ínyencfalatnak? Mert tiszta fehérje. És egy morzsája is megízesít egy egész tál rizst. Persze könnyen lehet tőle hasmenést kapni. De ha megfelelő ideig érlelték, jól készítették el, és nem köpték be a legyek, ízletes volt. - Vinni kéne Macnek is. - Jó ötlet. De Mac úgyis azt mondaná, hogy nincs eléggé átsütve. - A jó öreg Mac akkor is kifogásolná, ha maga volna a tökély - Larkin hirtelen elhallgatott. - Hé, Johnny! - szólt oda valakinek, aki pórázon vezetett egy sovány kuvaszt. - Kérsz egy kis blachangot, pajtás? - Még hogy kérek-e?! Adtak neki egy darabot banánlevélen, beszélgettek az időjárásról, megkérdezték, hogy van a kutya. John Hawkins mindennél jobban imádta a kutyáját. Megosztotta vele ételét - döbbenetes, mi mindent képes egy kutya megenni -, és az állat az ágyán aludt. Hűséges barátja volt Hawkinsnak. - Nem bridzselünk egyet este? - kérdezte Hawkins. - Hozok negyediket. - Én ma este nem érek rá - mondta a legyeket csapdosva Marlowe. - Elhívhatom Gordont a szomszédból - dobta be Larkin. - Remek. Vacsora után? - Helyes. Akkor, addig is - Köszönöm a blachangot - szólt vissza Hawkins. A kutya vidáman vakkantgatott mellette. Marlowe kavargatta a rizst, élvezettel forgatva bele a blachangot. Rettenetesen szerette volna megosztani Larkinnal az esti út titkát. De tudta, hogy ez veszélyes volna.
Ezt én el fogom készíteni, ha addig élek is... A fejemben kész van, és ami a fejemben jól sikerül, az mndig finom lesz, mert csak át kell ülteni az anyagi dimenzóba. meg vannak a hozzávalók is, csak egy csirke kll, daálthús, meg vendégek, akiket mghívok, mert ez egyedül súlyos:)
Töltött csirke (pullus fusilis) Hozzávalók: 1 egész csirke (1-1 és fél kg), 300 g darált hús (fele marha, fele disznó), fél borjúvelő (el is hagyható), 100 g zabdara (búzadara is jó), 2 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál lestyán, negyed teáskanál gyömbér, negyed teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál zöld bors, 50 g píneamag, garum vagy só ízlés szerint. A borsot, lestyánt, gyömbért, darált húst és a főtt zabdarát tedd egy tálba. Add hozzá (a húslevesben főtt és széttört borjúvelőt,) a tojásokat, és keverd, amíg sima masszává áll össze. Ízesítsd garummal, tedd bele az olajat, a zöld borsszemeket és a píneamagot. Töltsd mindezt az előre elkészített csirkébe, de hagyj benne szabad helyet is. Sütőben süsd kb. 1 óráig 220 fokon.
Na igértem egy töltött csirkét á lá ancient Rome...
Na ebből a garumot lehet halszósszal helyttesíteni....
Garum
1. Gargilius Martialis (Kr. u. III. sz.) erre a receptre esküszik: Végy egy csomó jó zsíros halat (pl. szardiniát) és egy 26-35 literes edényt. Ízesítésül száraz fűszernövények kellenek, melyeknek jó erős aromája van. Ilyen a kapor, a koriander, az édeskömény, a zeller, a menta, az oregano, stb. Ezeket rétegesen tedd az edény aljára. Majd tégy rá egy réteg halat, s ezt fedd be 2 ujjnyi sóval. Ismételd meg ezt háromszor, amíg az edény teli nem lesz. Tedd ki mindezt a napra, s hét napig álljon. Aztán 20 napig naponta kevergesd.
2. Egy másik recept szerint: Halak belső részeit (a beleket is!) tedd egy edénybe, és sózd meg. Vegyél kis halakat (a legjobb a bűzöslazac, a sprottni, farkashal), azokat is sózd be, s tedd az edénybe. Rázd össze, majd erjeszd a napon. Miután csökken a hőség (valószínűleg hónapokkal később!), nyomj bele egy erős fonott kosarat a halasedénybe. A kész garum átszűrődik a kosáron, s egy csuporral lemerheted.
3. A bithyniaiak így készítik: A legjobb sprottniból készül, de lehet még farkashal vagy makréla is. Keverd ezeket össze, és tedd egy teknőbe. Dobj 1 modius halra 2 sextarius sót. Óvatosan keverd össze. Majd egy este fedd be, s aztán tedd ki a napra 2-3 hónapig. Néha rázogasd meg.
nyugodtan betársíthatod a tofu mellé, szeretni fogják egymást:) Vagy másnap egy saláta kocsikeréktésztával:)))
Ezekkel a szószokkal az a gond, hogy a nagy felbuzdulásban 2-3 alkalommal használódnak, amikor elfogy kb. a negyedük, aztán némi idő múlva kidobódik a sok maradék.
A halszósz tömény sós, felbontás után akár egy évig is használhatod, 2,5 dl-s üvegben kapható 299 pénzért, nem dobom ki, csak ha üres:) A halszósz egy sima sült karajt is megdob, ha a végén kicsit rácsöppentesz, de még töltött csirkéhez is jó, majd beteszek egy receptet az ókori Rómából...
Köszi, ezek a fűszerek vannak, csak ánizs nincs, de azt lehet venni. Ezekkel a szószokkal az a gond, hogy a nagy felbuzdulásban 2-3 alkalommal használódnak, amikor elfogy kb. a negyedük, aztán némi idő múlva kidobódik a sok maradék.
Halszósz helyett jó egy kis szardínia olaja/leve, ötfűszerkeverék helyett tegyél bele őrölt borsot, őrölt gyömbért őrölt fahéjat és őrölt koriandermagot. És ha netán akad otthon őrölt csillagánizs:)
Semmit sem muszáj, lehet variálni, egyszerűsíteni, bővíteni, a lehetőségekhez alkalmazkodni:)
Egy kis mogyoróolajon megpárolunk egy kis felaprított friss gyömbért. Öntünk hozzá pirított szezámmagolajat, szójszószt, és beleaprítjuk a tofut (Auchan 350 pénz).
Öntünk rá egy kis rákszószt, és/vagy halszószt, és szórunk rá egy kiskanál kínai ötfűszerkeveréket és egy kisnaál curryt.
Rászórjuk a felaprított gombát, jelen esetben vargánya és pöfeteg volt, de lehet fafüle gomba, vagy shitake gomba is, tóbbi finom illatos.
ezzel együtt dobva-rázogatva nagylángon pirítjuk, közben kap egy kis borecetet, vagy almaecetet, persze rizsborecet, vgy rizsbor az autentikus:)
Hozzáadjuk a kockára vágott édes piros és zöldpaprikát, egy kis felaprított csípős paprikát, bogyiszlói féle, meg egy két felaprított paradicsomot, majd a felaprított gyöngyhagymát és fokhagymát, ha nincs elég folyadék, kis bort adunk neki, és étkezés kményítóvel besűrítjük zselésre, elzárjuk a gázt és kész is!
Az előkészítést és a rizst leszámítva 5 perc az egész. Persze jázmin rizs passzol hozzá, ami drága, de kínait nem eszik az ember minden nap, egy rántott sajthoz, vagy patissonhoz elég a B rizs, ami akcióban 179 a Lidlben és príma jó:)
Utána jó egy sült banán desszertnek, és kínai szilvabor, vagy gyömbéres-narancsos bor (Lidl).
A Bumeráng mellett a Jancsár utcában 300 pénz, én is épp most eszem... Pici magja van, mint egy meggymag, kényelmesen ketté tudom törni, és utána csak úgy olvad szét a nyelvemen...
De először Te engem:) Bevallom először nem is hallgattam végig a számot, csak rápillantottam a címre, és amikor az első akkordok felcsendültek, már jött is a vers...