Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97787

...köszi mindenkinek, megoldódott a Dobogómajor-i wellness hétvége...

Előzmény: rézműves1 (97778)
nebamun Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97786

Igen, kaki, khaki, hurma, datolyaszilva, stb.

A kesernye határozottan ott a korty végén meg hiányolok belőle valamiféle finom savanykásságot az ízképben. Barter ügyben privát mail ment.

Előzmény: bujukcekmece (97761)
nebamun Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97785

A főzéssel az a bajom, hogy lehet ugyan semlegesíti a csersavat, de roncsolja a gyümölcs beltartalmi értékeit is. A borászatban vannak módszerek a csersav csökkentésre, pl. zselatin, következő szezonban ki is próbálom, hogy a cefrébe azonnal teszek (google szerint pl. a Mostgelatine ilyen szer, nem is drága). Lehet, hogy egyszerű lúgozással is semlegesíthető a csersav, de cefrének savasnak kell lenni, így csak kifőzés előtt lehetne ezt megtenni, az meg lehet már késő, ezt nem tudom.

Előzmény: héjja60 (97765)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97784

Megnéztem a vtsz számokat :szőlőbor ,szőlőtörköly ,szőlőseprő  és gyümölcsök!

Előzmény: körte51 (97783)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97783

Nem ,otthon és a bérfőzésben csak párlatot főzhetsz ,főzethetsz ,ami tartalmazza a gyümölcspárlatot! Majd megnézem a vámtarifaszámot,de azt sem egyszerű értelmezni! Ez a nyakatekert fogalmazás!

Tehát csak párlatot főzhetünk!

"Párlat: a bérfőzés és magánfőzés keretében előállított 2208 20 19, 2208 20 99, 2208 90 33, 2208 90 39, 2208 90 51, 2208 90 71 vámtarifaszám alá tartozó alkoholtermék."

Előzmény: barkócza (97781)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97782

Teljesen egyet  értek veled!

Előzmény: cloaked (97780)
barkócza Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97781

Igen, otthon nem párlatot, hanem csak gyümölcspárlatot szabad előállítani.

Előzmény: cloaked (97780)
cloaked Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97780

A magán- és bérfőzésben meghatározott „párlatba” minden beletartozik, ami 100%-ban gyümölcs eredetű (tehát pl. a borseprő is), de semmi egyéb.

 

Ezért is tartom félrevezetőnek ezt a mindenhol félremagyarázott, légből kapott pálinka–párlat „ellentétet” (minden italnak van becsületes neve, egyik sem „csak párlat”), mert önmagában olyan, hogy „párlat” jogilag csak a magán- és bérfőzésben létezik, ahol viszont leszűkített jelentése van.

Előzmény: körte51 (97779)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97779

Látod milyen jó ,hogy szóba jött ! Fogadni mertem volna ,hogy a párlat fogalmába benne van a gabonapárlat is ! Tévedtem! Kösz az infót! Akkor elvileg nem főzők sörből párlatot!

 

Előzmény: gombászok (97777)
rézműves1 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97778

...pályinkás jó reggelt...

 

...tisztelt fórumtársaim!...elnézést az offért, de szorít az idő...

...családtagok lemondása miatt, önköltségi áron, felajánlom két főre, Hévíz mellett, a Dobogómajori wellness-centrumban lévő apartmanom, jövő heti 4-napját...szerdától szombatig (12-13-14-15)...akit érdekel, mihamarabb írjon a privát címemre, köszi (ewing6@gmail.com)...

gombászok Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97777

Szerinted a felsoroltak jogilag rendben??

Ez inkább a lehet kategória, a jogszabály egyiket engedi, a másik kettőt tiltja a házifőzésben.

Előzmény: körte51 (97752)
gombászok Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97776

Ennek alapján joggal gyanakodtam változásra:

 

kibé 2014.02.24 12:22:06 ©                   97530

 

eccercsak arra ébredtem. :-) 

 

Nem akartalak megbántani!

Előzmény: Törölt nick (97762)
sogi01 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97775

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (97745)
Babar66 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97774

Legfőképp igen, de lehet, hogy a mennyiség is több lesz.

Előzmény: Firga73 (97773)
Firga73 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97773

Hát kb. 360 liter cefre látható a képen.

Ezt hogy érted ?   "Regge-link" szerint csináld! Meg fogsz lepődni a különbségen.

Minőségre gondolsz ?

Előzmény: Babar66 (97772)
Babar66 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97772

Szép mennyiség! 

És ha idén már teljesen te csinálod, akkor már az elejétől (szedéstől) a "Regge-link" szerint csináld! Meg fogsz lepődni a különbségen.

Üdv!

Előzmény: Firga73 (97764)
Firga73 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97771

Ez árpaérő körte, ilyen sok leve volt..

Előzmény: sogi01 (97770)
sogi01 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97770

A képen csak a mosást illusztráltad?

 

Előzmény: Firga73 (97768)
sogi01 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97769

Már megijedtem,hogy csak beledobáltad a hordóba oszt jóvan :-)

Sok sikert kívánok!

 

Előzmény: Firga73 (97768)
Firga73 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97768

Á dehogy ez már ki lett főzetve.. Az idei termést "már ha lesz" szeretném már én csinálni...

Előzmény: sogi01 (97766)
héjja60 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97767

Bujuk!

Remélem ,hogy pár év múlva az előző képen látható fákkal teli ültetvényed lesz !

Az oltás ügy érdekel .Kereslek Az oltás , szemzés topikban.

Előzmény: bujukcekmece (97761)
sogi01 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97766

Ezt nemigazán értem,Nyáron gyűjtötted és idén akarod kifőzni?

A hordóba gyűjtötted és úgy is hagytad,nem csináltál vele semmit?

Előzmény: Firga73 (97764)
héjja60 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97765

Előre bocsátom , hogy nem főztem még , nem is cefréztem kákit !

Valószínű , hogy a csersavtartalom miatt lehet a kesernyés íz.

A vikipédia leírásban van erről szó : " A csersavat tartalmazó bogyók elvesztik keserű

ízűket , ha felfőzik ,és éjszakára a főzővízben hagyják őket ."

Lehet , hogy itt a megoldás ! Először főzés , áztatás , csak utána cefrézés .

Érdekelnek a fejlemények , mert ősszel remélem sikerül egy főzetre való anyagot szereznem a képen látható fáról .

Előzmény: nebamun (97758)
Firga73 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97764

Nyári szedésem. Az idén nekem kell majd ihatóvá tennem.

 

Firga73 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97763

Köszönöm. Remélem lesz rá lehetőség hogy igyunk majd együtt egyet .    Ja  ha egyáltalán iható lesz amit majd kotyvasztok.   :-))))

Előzmény: norris53 (97760)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97762

Most ki a "felügyelőtök" ?

Előzmény: gombászok (97750)
bujukcekmece Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97761

Aha a kakira gondolsz! Ehónapban oltok 250 darabot. Alma mellett 3-4 nap alatt utóérik. Szívesen megkostolnám, mert tervbe van a cefrézése. Cserébe tudok küldeni aranyérmes magyar fügét. A kesernyére lennék kíváncsi, mert ezeknél a bőrös gyümölcsökre nagyon gyakori a jelenség.

Előzmény: nebamun (97758)
norris53 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97760

Had üdvözöljelek ebben a csapatban -minden új pálinkát készítő társunkat előszeretettel várunk - ha meg a "belépő" még tetszik is akkor különös örömmel :-)

Azt látom nem városi panellakó vagy és hogy otthon vagy a "vasas" szakmában is :-)

Jó pálinkafőzést sok sikert - remélem majd tesztelhetjük is :-)

Előzmény: Firga73 (97747)
körte51 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97759

Érdekes ,hogy a borban nem lehet érezni és a párlatban megjelenik! Egy letárolt körtét cefréztem  ,picit pince ,dohos szaga volt a gyümölcsnek, de a cefre csodálatos finom illatos ,nyoma sem volt a dohos szagnak! Lepárláskor előjött , de nagyon erősen , muszáj volt túlszeneznem az kiszedett mindent! Csokilikőrt csinálnak a lányok belőle !

Előzmény: golyós (97757)
nebamun Creative Commons License 2014.03.04 0 0 97758

Vissza a topic témához. Van-e ezzel a gyümölccsel valakinek tapasztalata?

http://hu.wikipedia.org/wiki/Datolyaszilva

Lefőztem belőle egy 30 kilót decemberben, lett belőle 1,5 liter. Félreértések elkerülése végett: Magyarországon termett, ez kicsit kisebb, fanyarabb, mint a zöldségesnél drágán kapható külföldi, kb. Karácsonyra utóérik fogyasztható állapotra. Nagyon aromás, szinte parfümös lett az illata, de én érzek benne valami zavaró fanyar kesernyét. Pihent már 2 hónapot, még talán simul, de nem vagyok benne biztos.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!