A főzéssel az a bajom, hogy lehet ugyan semlegesíti a csersavat, de roncsolja a gyümölcs beltartalmi értékeit is. A borászatban vannak módszerek a csersav csökkentésre, pl. zselatin, következő szezonban ki is próbálom, hogy a cefrébe azonnal teszek (google szerint pl. a Mostgelatine ilyen szer, nem is drága). Lehet, hogy egyszerű lúgozással is semlegesíthető a csersav, de cefrének savasnak kell lenni, így csak kifőzés előtt lehetne ezt megtenni, az meg lehet már késő, ezt nem tudom.
Nem ,otthon és a bérfőzésben csak párlatot főzhetsz ,főzethetsz ,ami tartalmazza a gyümölcspárlatot! Majd megnézem a vámtarifaszámot,de azt sem egyszerű értelmezni! Ez a nyakatekert fogalmazás!
Tehát csak párlatot főzhetünk!
"Párlat: a bérfőzés és magánfőzés keretében előállított 2208 20 19, 2208 20 99, 2208 90 33, 2208 90 39, 2208 90 51, 2208 90 71 vámtarifaszám alá tartozó alkoholtermék."
A magán- és bérfőzésben meghatározott párlatba minden beletartozik, ami 100%-ban gyümölcs eredetű (tehát pl. a borseprő is), de semmi egyéb.
Ezért is tartom félrevezetőnek ezt a mindenhol félremagyarázott, légből kapott pálinkapárlat ellentétet (minden italnak van becsületes neve, egyik sem csak párlat), mert önmagában olyan, hogy párlat jogilag csak a magán- és bérfőzésben létezik, ahol viszont leszűkített jelentése van.
Látod milyen jó ,hogy szóba jött ! Fogadni mertem volna ,hogy a párlat fogalmába benne van a gabonapárlat is ! Tévedtem! Kösz az infót! Akkor elvileg nem főzők sörből párlatot!
...tisztelt fórumtársaim!...elnézést az offért, de szorít az idő...
...családtagok lemondása miatt, önköltségi áron, felajánlom két főre, Hévíz mellett, a Dobogómajori wellness-centrumban lévő apartmanom, jövő heti 4-napját...szerdától szombatig (12-13-14-15)...akit érdekel, mihamarabb írjon a privát címemre, köszi (ewing6@gmail.com)...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Aha a kakira gondolsz! Ehónapban oltok 250 darabot. Alma mellett 3-4 nap alatt utóérik. Szívesen megkostolnám, mert tervbe van a cefrézése. Cserébe tudok küldeni aranyérmes magyar fügét. A kesernyére lennék kíváncsi, mert ezeknél a bőrös gyümölcsökre nagyon gyakori a jelenség.
Had üdvözöljelek ebben a csapatban -minden új pálinkát készítő társunkat előszeretettel várunk - ha meg a "belépő" még tetszik is akkor különös örömmel :-)
Azt látom nem városi panellakó vagy és hogy otthon vagy a "vasas" szakmában is :-)
Jó pálinkafőzést sok sikert - remélem majd tesztelhetjük is :-)
Érdekes ,hogy a borban nem lehet érezni és a párlatban megjelenik! Egy letárolt körtét cefréztem ,picit pince ,dohos szaga volt a gyümölcsnek, de a cefre csodálatos finom illatos ,nyoma sem volt a dohos szagnak! Lepárláskor előjött , de nagyon erősen , muszáj volt túlszeneznem az kiszedett mindent! Csokilikőrt csinálnak a lányok belőle !
Lefőztem belőle egy 30 kilót decemberben, lett belőle 1,5 liter. Félreértések elkerülése végett: Magyarországon termett, ez kicsit kisebb, fanyarabb, mint a zöldségesnél drágán kapható külföldi, kb. Karácsonyra utóérik fogyasztható állapotra. Nagyon aromás, szinte parfümös lett az illata, de én érzek benne valami zavaró fanyar kesernyét. Pihent már 2 hónapot, még talán simul, de nem vagyok benne biztos.