Ha ki is hajtanak a gyomok,az állandó nyírástól legyengülnek,egyszer el fogy az erejük.Szerintem új fűre a sok műtrágya bajos,mert nem megy a gyökere lefelé,ha fentről kapja a kaját,így ki fog égni a kánikulában,ha nem előbb a sok műtrágyától.És ha lesz tarack,ki fogja látni a nagy fűben?A pillangósok,mint a lóhere azért jók,mert nitrogéngyűjtőbacik vannak a gyökerükön,messziről zöldek ezek is,ha valaki olyan füvet akar,ami élvezhető is.
a szántón régen kukorica volt, az elmúlt két évben pedig lucerna.
8-10 kg 1000 m2-re?
én azt olvastam, hogy 30 m2-enként kell 1 kg, amivel simán kijön 30-35 kg fűmag.
nem akarunk tömött gyepet, esztétikailag nem olyan fontos, hogy milyen, mert a terület nincsen szem előtt, inkább csak azért kell a fű, hogy ne gazosodjon el a terület.
füvesítés előtt mennyire jó ötlet egy gyomirtózás? már fel van szántva, boronálva a terület, valszeg elég sok ilyen-olyan gazmag van a földben.
sujgojo:
A juh nagyon jó fűnyíró, harapja a füvet és nem tépi és ha van elég akkor nem tövig, a körmével szurkálja a földet, csak a bogyózása lehet zavaró.
Én is akartam 600 nm-es kertbe a város közepébe, de letettem róla. Nem szeret egyedül lenni, nem szeret megázni, de nem szereti a tűző napot sem, nem egyszerű tisztántartani se az ólját, mert a tiszta almot nem szereti, legalább részben már jó büdös pisis-kakis alomban érzi jól magát. Ha bármi baja van hangosan sír.
Angliában viszont kidolgoztak egy jó köztes megoldást: Helybéli birka tulajdonosok Land Roverbe beugratják hátra a komát, és befuvarozzák a faluba a fűtulajdonoshoz, és telepítik egy napra a bio-fűnyírót.
Ha volna rá igény, szerintem nálunk is működne...
Én sem szoktam elsöre vegyszeres gyomírtást javasolni, pláne nem fiatal (t.i. 1 évnél fiatalabb) állományban. A kézi gyomírtásban két dolog jó: a) szebb és egészségesebb lesz a gyep b) jó testmozgással jár.
Teljesen gyommentes gyepet én csak Íroszágban láttam. Söt, ott olyan volt a gyep mint egy állatnak a szöre: nem lehetett úgy szétfésülni, hogy a talajig eljusson az ember. Olyan puha volt mint a vaj. Mi magyar túristák az írek legnagyobb megrökönyödésére mezítláb szaladgáltunk a parkban... :-)
Szia jónevü :)
Igazából majdnem mindegy, hogy ilyen területre milyen fümagot vásárolsz. A legtöbb keverékben úgyis az angol perje és a vörös csenkesz dominál, e mellé kevernek némi réti perjét. Az elsö kettö elég jól bírja a strapát, persze nekik is kell a három alapvetö: jó talaj, sok víz és napfény. Ha ezek megvannak akkor már tényleg csak a gyommal kell megbírkozni.
Az Agro largo-t én annyira nem ismerem, szerintem ez inkább amolyan hipermarket-fü: olcsón átlagos minöség. A gazdaboltokban lehet kapni jobbat, igaz drágábban is. Én a Kertimagtól szoktam vásárolni. Nézd meg a csomagoláson a fémzárszámot (3-as vagy 4-es kezdetü) és kérdezz rá a minöségre.
1000 m2-re, függöen attól, hogy mennyire akartok tömött gyepet én 8-10 kg-ot javasolnék. Elötte írtsátok ki a gyomokat, ne legyetek türelmetlenek, utána könyebb lesz megbírkózni velük.
Ha a talaj nem annyira jó (kérdéses persze, hogy mi volt a szántóba vetve az árvakelések miatt), akkor az elsö nyírás után érdemes tápanyagot hozzádani és belocsolni.
Hi!
Én vettem Agro Largo California fűmagkeveréket és úgy tűnik bevált. Vigyázz, mert van olyan keverékük, amiben lóhere is van, ezt én nem venném meg. A dobozukra rá van írva, hogy mit tartalmaznak. Utólag már hajlok arra, hogy ki kellett volna próbálni a Eurogreen fűmagot, de nem biztos, hogy lett volna haszna, bár ki tudja: nem próbáltuk ki.
A gazokról: azt hittem, hogy 200 négyzetmétert nem lehet kézzel kigazolni. Hát tévedtem, nemsokára a teljes terület ki lesz gazolva, úgy, hogy csak hétvégenként „legeljük”. Eddig kb. egy nagy fazékra való gazt szedtünk ki belőle (van parlagfű, meg még egy jellemző, amit nem tudok, hogy micsoda), mintegy 15-20 munkaórával (nem tudom mennyi lehetett). Ja, a fű a 7 héttel ezelőtti hétvégén lett vetve, így nem merek permetezni. Viszont kézzel nagyon jó eredményt lehet elérni: ismerősöm, aki permetezte (a búza gyomirtójával, amit nem lehet csak úgy kapni) a pár hetes füvét, nem csak a gazt irtotta ki (bár tényleg hatékonyan eltüntette a gazt egy ideig), hanem a fű is megsárgult és egy visszamaradt a fejlődésben. Most már majdnem erőre kapott a füve, viszont újból gazos. Azt még el kell mondanom, hogy ahol két hete kézzel gazoltunk (igyekeztünk az összest gyökerestől kitépni) újra felütötte a fejét néhány, de csak néhány betolakodó. A gazölés technikája a következő: előtte el kell áztatni a területet, hogy a talaj felpuhuljon, majd a puha talajból a bűnösöket gyökerestől ki kell húzni. A lefűnyírozott gazok természetesen oldalhajtásokkal próbálkoznak, sőt vannak olyanok, akik egyenesen a gyökerük mellől növesztenek levelet. Azt remélem rosszul gondolom, hogy a levágott levél gyökeret tud ereszteni, mert csomó olyan gazt szedtem ki, amelyiknek alig volt a földben a gyökere, az egész pedig úgy nézett ki, mintha egy levágott levéldarab eresztett volna sunyin gyökeret. Erről nem tud valaki többet?
Eddig több, mint 8 kiló műtrágyát kapott a terület, (de lehet, hogy tizet?) jellemzően a Ferticare nevűt. Mostantól hanyagolom kicsit a szert, hamarosan folyadék formájú levéltrágyát fogok adagolni. (De legfeljebb az előírt mennyiségben.) Helyenként így is előfordul (vagy talán éppen ezért?) pár sárgásbarnás folt. Ez nem azt jelenti, hogy ott teljesen kihalta fű, csak azt, hogy kb. A4-esnyi területen a fű egy része ki van száradva. Azért ez ugye inkább műtrágyára utal, mint elégtelen locsolásra.
Természetesen azért szívunk ilyen sokat a fűvel, mert azt reméljük, ha megerősödik, nem kell már ennyit törődni vele, csak magától szép lesz. Viszont tarackkal még nem találkoztunk: kicsit félek is tőle, lehet, hogy több gondot okoz majd, mint a vakond!
Csao
otthon tervezzük egy kb 1000 m2-es terület füvesítését. korábban szántóföld volt, de most gyümölcsfák vannak rajta, és "alájuk" akarjuk a gyepet.
milyen típusú fűmagot ajánlanátok?
nem akarunk angolos gyepet, szóval vmi olcsóbb megoldás érdekelne.
az Agro-Largo fűmagjairól vannak személyes tapasztalaitok? náluk láttam egész elfogadható áron fűmagkeverékeket (vagyis a Gazdaboltnál az ő fűmagjaikat).
sziasztok, voltam hermeszben es kertem gyep mohaolo szert. montak hogy a nitrogenes mutragyahoz mar keso, ezert adtak ket zacskot, vasgalicot meg egy Thiovit nevu szert, hogy azzal permeztezzek. szerintetek ez jo lesz? megneztem, de egyik zacskon sem emlitik a gyepet, csak szolot, gyumolcsot...es gombaolo mind a ketto. a moha ezek szerint egy fajta gomba??
A geotextil - amiről beszélsz- soha nem korhad el, és leginkább gyepszalagos telepítés alá szokták tenni.
Ott ui. a hozott gyep gyommentes, és nehogy feljöjjön alóla a régi talajból a cucc.Ott megéri, mert a gyepszalag ára bőven sok ahhoz a 120Ft/m2 geotextil árhoz!
Azt egyébként javallott a konyhakertben, ha nem szeretsz kapálni.
Télleg nem jön át rajta semmi!
Szerintem böven elég 10 cm, még sok is.
Ebben is lesznek gyomok, gyommentes talaj nem létezik. A jó humuszos talaj arra jó, hogy a füved hamarabb kifejlödik és a kis piszkokat már megerösödve tudja elnyomni.
Azért,ha mindig lekaszabolod,mielőtt elfújná a bóbitáját,gyérül az ereje is újrahajtani.Különben megfosztod a gyerekeidet a bóbitafújástól és a koszorúkötéstől,mellesleg a fiatal levele jó salátába és valamilyen nyavalyára is.:)És nitrogénben gazdag talajon terjed.
Ízlések és pofonok. Sajnos a pitypang (taraxacum officinale) egy nagyon agresszív gyom. Ahol megjelenik és az ember nem írtja ki, ott nagyon hamar továbbterjed és idövel nem csak "egy kis" sárga virág borítja a földet hanem az egész csak az lesz. Jellemzöen a pitypang igényesebb helyen rontja az embert gyepét, a többi nagy gaz elnyomja a kis piszkot :-)
az a kérdésem, hogy a tavasszal megvásárolt, de veteményesben fel nem használt bioszövet (remélem így hívják) az, amelyik átengedi a vizet, stb, de a gazt már nem, nos az fű alá mondjuk 10 cm mélyen beásható-e, hogy a gazok ne nőjenek fel?
Spec. engem inkább a szúrós gyomok irritálnak. Az a rohadt acat(vagymi?), amiből elég sok jutott.
Amúgy tök úgy néz ki a dolog, hogy évről-évre változik a gyomok típusa. Gondolom miután kiírtódott az egyik, jön a következő, melyet addig elnyomott az előző.
Egyesek szerint a gyomok magvai akár 20 évig is pihenhetnek a földben...
Sose értettem, hogy egy kis pitypang vagy fehérhere miért zavarja a szépérzéketeket. Szerintem egy kis sárga virág még fel is dobja a fű látványát. Sokkal természetesebb, mint az agyonnyírt gyep.
Nyírjad nyugodtan,tedd a legalacsonyabbra,a gyomok nehezebben újulnak,mint a fű.És ha netán marad pár és nem tudsz aludni miatta,még ki is húzhatod.Jövőre már csak nevetsz a sok kényelmesen,akik mérgezik magukat.
Lásd potyoro lenti válaszát - is.
Ha már nem volt elég türelmed a magról kelö gyomok ellen védekezni telepítés elött akkor most már csak késöbb tudsz.
Ma megkérdeztettem a budapesti Bartók Béla úton található ingyenes kertészeti tanácsadót. Az ö válasza is (sajnos) az, hogy frissen telepített gyepen az ember jobb, ha nem kezd el vegyszeres gyomirtást alkalmazni, így én sem fogom. Nekem is sok a gyomom, szuláktól lóherén keresztül a pitypangig minden van benne, de reménykedem, hogy a fü idövel elnyomja a zömét. Az öszeset úgysem fogja.
Egy-két gyomféle valóban nem szereti a gyakori nyírást, így azok idövel elpusztulnak. Ez az idö lehet tényleg évek kérdése is. Én rendszeresen kézzel -és gyökeresen- gyomirtok, a legnagyobb hatást úgyis csak ezzel tudok elérni, pedig az én kertem is kb. 500 m2.
Ha esetleg összel újra telepítesz akor elötte pár héttel kezeld le rendesen. A másik ilyen szer, amit én tudok javasolni az a Medallon. Ez gyakorlatilag az összes növényt felperzseli. Pár hét múlva minden kvázi kiég, utána egy jóideig nem nö gaz. (Utána a madarak, szél, háziállatok úgyis visszahozzák a magokat). Ez a szer ahogy földet ér hatástalanná válik, viszont a tuják is érzékenyek rá, ezért nagyon közelröl kell kipermetezni.
Be nem tartott technológiával (felásás/kapálógépezés, egyengetés és gazösszegyűjtés, fűelszórás, finom betakarás hengerelés, locsolás) történt sport keverék elszórása után pár foltban erősen gazos lett a terület.
Hogy tudom kiirtani valamelyest a gyomot?
Hallottam hogy a sokszori fűnyírás segít. Hogy is van mindez?