Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 97817

Jó ,hogy eszedbe jutott,majdnem elfelejtettük!:-) Segítenénk sogi01-nek még címkét is tervezni az üvegre! Valami tűzokádó sárkány szimbólumra gondoltam kezdetnek!:-)

Előzmény: zsuzska60 (97814)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 97816

ha már főzik, akkor nincs probléma :-)

 

Előzmény: firekiller (97815)
firekiller Creative Commons License 2014.03.06 0 0 97815

Oldódna a probléma :)

Előzmény: zsuzska60 (97814)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 97814

akkor savazni nem is kell? :-)

Előzmény: körte51 (97798)
barkócza Creative Commons License 2014.03.06 0 0 97813

Mintha úgy emlékeznék, hogy egy kis rézgáliccal ki lehetne csapni a cefréből a csersavat. Több éves pihentetéssel oxidatív úton polimerizálódik, és megszelídül. Persze, annak, aki kivárja a több évet. :)

Előzmény: héjja60 (97812)
héjja60 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 97812

Azért forszírozom a káki cefrézés--főzés ügyét mert biztos  van másnak is tapasztalata ,véleménye .

A gyümölcs főzésénél a birs főzéséből indultam ki , azt sem főzzük teljesen és így is jó. Próbálni kellene a kákinál , talán nem teljesen utóérlelve kicsit főzni , áztatni.

A MOSTGELATINE  szert megnéztem ,ajánlják cefréhez is . Nem ismerem , de vannak itt borászok , kémikusok akik tudnak véleményt mondani a csersav közömbösítésére .

Pár év múlva már járt út lesz ez ,-- Zalában biztos --, sőt még kivi páleszt is főzni fognak. 

 

Előzmény: nebamun (97785)
héjja60 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 97811

Üdvözöllek !

Kezdőként sokat olvastam a topikot . Így találtam Bujukcekmece 54802 és 56758 hsz-eire . Ha visszakeresel sok infót kapsz !

Én is hasonlót készítettem ( köszi Bujuk !!) , a zárás vízzár . Ennek lényege , hogy legalább 4--5 cm vízmagasság legyen , a külső perem 1-2 cm-rel legyen magasabb mint a belső. A peremben lévő víz leeresztésére tegyél egy csövet vagy csapot.

Jól zár és biztonságos is , nagyon túl kell fűteni , hogy kibugyogjon .

Dupla falut készíts ! A külső palástnak , ha jól emlékszem , jó a 120 literes Hajdú boiler tartálya.A Saválló hegesztést lehet csinálni pálcával is ( melós ) ,legjobb védőgázas hegesztéssel.

Én az egészet üstházba tettem , fával tüzelek .

A 97083 hsz -ban látsz egy főzőt , azon még nincs meg a duplafal külső tartálya .

Jó munkát , jó cefréből finomat főzhetsz !

Előzmény: Ulanti (97805)
sogi01 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 97810

                                          vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (97775)
Hans 43 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97809

Vagy lehet hogy sok volt a drágaszág?

 

Előzmény: In Lak'ech (97717)
Babar66 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97808

:)))

Előzmény: körte51 (97807)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97807

Legalább 5 kilót vetess, ha Te cefrézed számold a veszteséget!

Előzmény: Babar66 (97804)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97806

Svájcba?

Előzmény: Babar66 (97804)
Ulanti Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97805

Szia /sziasztok!

Kezdő vagyok a pálinka főzés terén ,jelenleg saját magam próbálom elkészíteni a főzőmet söröshordóból.Ebben szeretném segítségeteket kérni.Rézbográcsot szeretnék a tetejére,hogyan lehet rögzíteni szivárgás mentesen?Válaszod,válaszotok előre is köszönöm :)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (77133)
Babar66 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97804

A fenét, láttam múltkor a zöldségesnél áfonyát, meg málnát (!) negyed kilós dobozokban (mondjuk, nem tom' honnan a fenéből hozhatták...), majd rábeszélem, vegyen vagy 2-3 kilót, annyiból már lesz valami. (kóstoló)

Hadd tudja meg, milyen gazdagok a magyarok, hogy ilyesmiből képesek pálinkát főzni...

Előzmény: körte51 (97802)
zsorsz Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97803
Előzmény: sogi01 (97801)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97802

Mit tervezel ilyen kicsiben főzni? Talán egy borpárlat,látványos lehet!

Előzmény: Babar66 (97800)
sogi01 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97801

ÁÁÁÁÁÁ vísítva röhögök :-DDDDDD

Előzmény: körte51 (97798)
Babar66 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97800

Annak idején a vonaton olvastam, Pesttől Kanizsáig. Gondolom, rendesen hülyének néztek, mert végig röhögtem az egész utat, még a könnyem is csorgott néha. 

Egyébként a film is nagyon ott van, kb. 50-szer láttam. Talán a "22-es csapdája"-t sikerült ilyen jól áthozni filmen.

 

On.:  Egy svájci ismerősömnél láttam egy kis "Alambik" lepárlót (kb. 2-3 literes) szobadíszként. Azt hiszem idén nyáron megmutatom neki, hogy az nem is "szobadísz"...

Előzmény: körte51 (97799)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97799

Nagy klasszikus ,most olvastam a könyv jobb mint a film! :-)

Előzmény: kezdö kotyvaszto (97793)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97798

Elfelejtettem mondani sogi01 -nek ,hogy napfényt ne sajnálja bele ,savanyú mint a rosseb !:-)

Előzmény: In Lak'ech (97797)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97797

Vigyázz, lehet, hogy olvassa a fórumot. Aztán majd csodálkozol, ha mosogatószivacs kerül véletlenül a páracsőbe. Mi meg Körte51 nélkül maradunk.

Előzmény: körte51 (97796)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97796

 Felajánlom az én anyósom , kifőzhető!  Minőségét nem garantálom!:-)

Előzmény: sogi01 (97794)
firekiller Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97795

"Mészáros Kálmán, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatója kifejtette, hogy a házi főzés pálinkakultúrát is teremt, és tapasztalataik szerint azok a személyek, akik komolyan gondolják, hogy pálinkát főznek, azok meghatározó részt minőségi italokat készítenek, amelyekre büszkék is lehetnek."

sogi01 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97794

énmár kifőzném a Bakter anyósát is:-))

Előzmény: kezdö kotyvaszto (97793)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97793

"de már ki vagyunk éhezve, kifőzünk mindent!:-)"

 

mint a Bakter anyosa! hehe...

Előzmény: körte51 (97756)
cloaked Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97792

Egy alkoholterméket, ha leszel szíves:)

 

Mondjuk az azért senkinek se fájt volna (a fogyasztók közül), ha a pálinkatörvényből kizárják a gyümölcsvelőt, és ezek a tipikus 3000 Ft/0,5l alatti (időnként fölötti...)  kompótpálinkák „csak” gyümölcspárlatként kerülnének a polcra. Mert gondolom jól sejtem, hogy a gyümölcsfajták többségénél ebből a hőkezelt-passzírozott dologból már nem lesz jó cefre. Talán Miklós1 mondta régebben, hogy egyszer körtevelőből főztek, és nem volt benne köszönet. Ha jó minőségű pálinka lett volna a cél, akkor a pálinkatörvény olyan szigorú lenne, mint a helyi eredetvédettségű pálinkák szabályozása. Egy rendes pálinka minimum úgy készül, ami nem, azt meg ne rakják elém „prémium italként”.

Előzmény: körte51 (97791)
körte51 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97791

Nagyapám pálinkát ivott,apám is ,én már nem tudom!:-) Az biztos ,hogy a törvényalkotó szándéka a jó minőségű pálinka népszerűsítése,név levédése és ez üdvözítendő és hoz egy törvényt amiben butuska módon elnevezi , párlatnak ! Biztos jó sokat gondolkoztak rajta ! A pálinkatörvény jól meghatározza ,hogy mi a pálinka! Jobban jártunk ,mint ha desztillálmánynak nevezték volna el! Kérsz egy desztillálmányt ? :-)

Előzmény: cloaked (97790)
cloaked Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97790

Arra az esetre gondoltam, mikor párlatzárjegyet teszel rá, és értékesíteni akarod. Fogalmam sincs, ez „mennyire kereskedelmi”, de valaminek biztosan nevezni kell.

Előzmény: barkócza (97789)
barkócza Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97789

A pálinka az egy kereskedelmi fogalom. Vagyis a pálinkatörvény csakis kereskedelmi forgalomba kerülő tételekre vonatkozik, azaz a saját fogyasztásra készült, adózatlan párlatot hívhatod pálinkának, még szerintem akkor is, ha versenyre viszed. Egyszerűen kívül esik a pálinkatörvény hatályán (amit ne keverjünk össze a jövedéki törvénnyel).

 

Jövedéki fogalom a pálinka abból a szempontból, hogy a pálinkának nevezhető kereskedelmi tételeknek pálinkazárjegyük van. Magánfőzőnek nem adnak pálinka zárjegyet, csak párlat zárjegyet, ha el akarja adni a párlatát - vagyis a forgalomba kerülő magánfőzött párlat nem nevezhető pálinkának.

Előzmény: cloaked (97788)
cloaked Creative Commons License 2014.03.05 0 0 97788

Igen, de a „párlat” a törvény szövegében semmi egyéb, mint egy alkalmi rövidítés:

 

(2) E törvény alkalmazásában

1. bérfőzés: a 2208 20 19, 2208 20 99, 2208 90 33, 2208 90 39, 2208 90 51, 2208 90 71 vámtarifaszám alá tartozó alkoholtermék (a továbbiakban: párlat) szeszfőzdében a bérfőzető részére történő előállítása;

 

2. bérfőzető: [...]”

 

Tehát a törvény nem mondja ki, hogy ezeknek hivatalosan „párlat” volna a nevük. Hogy mi a neve mindannak, amit főzni lehet (habár ennek max. eladáskor van jelentősége), azt a Magyar Élelmiszerkönyv mondja meg, miszerint:

  • gyümölcspárlat
  • borpárlat
  • törkölypárlat
  • seprőpárlat

Esetleg a felsorolt vámkategóriák árumegnevezései, miszerint:

  • Szőlőbor, szőlőseprő vagy szőlőtörköly desztillációjából nyert szesz, másféle
  • Szilva-, körte-, cseresznye- vagy meggypárlat
  • Párlat, gyümölcs desztillálásából (lehet, hogy ebbe belefér a gyümölcstörköly és a gyümölcsseprő is?)

Érdekes lenne tudni, hogy eladni milyen néven szabad őket. Pl. arról sem olvastam igazi konkrétumot, hogy ne lehetne pálinka, ha megfelel a pálinkatörvénynek.

Előzmény: körte51 (97783)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!