márciusban volt nitrogénes a humusszal együtt, ezért nem akartam megint olyat adni rá.
Valszeg a szelőzés hiányával rontottam el?
(2x is rajta hagytam a nyesedéket)
annyire szeritnem még nem pusztult el hogy újra vessek, legalábbis remélem.
Mondenesetre hétvégén kigereblyézem.
Képelet most nemtok rakni, hétfőn majd, ha esetleg rákukkantatok.
"aztán májusban nemnitrogénes gyeptrágyát" Ez baj!Nem nitrogéneset fűre soha ne használj szeptember előtt!
Most gyorssegélynek kéne bele Ammóniumnitrát vízben feloldva és szétlocsolva, (így egyenletesebben megy ki) esetleg szétszórod és azonnal belocsolod.30gramm/m2 dózisban.
Ez elég gyorsan hat majd, egy hét mulva adni kéne neki teljes műtrágyt, lehetőleg olyat, amiben nyomelemek is vannak, és vas is.
Mert ott foltos,ahol sok kaszálék maradt?Nem látni apró zöldserkenéseket?A sok eső után volt egy elég száraz,perzselő szak,mikor alaposan be kellett áztatni.Ha jön a szárazság kicsit magasabbra hagyd a vágási magasságot.És a kaszálékot csak akkor hagyd rajta,ha egyenletesen aprítja-szórja.Melegben rajta hagyjuk,kevésbé szárad ki,de vékonyan,ami másnapra közé szárad.A locsolásnál inkább jól áztasd be,mint öntözgeted.
imho nem szabad rajta hagyni a levágott füvet. Ez tipikusan foltos kihalást okozhat.
A levágott füvet rögtön le kell gereblyézni vagy gyepszellőztetővel összegyűjteni, a száraz maradványokkal együtt. Ha nem jut elég fény és nedvesség a gyephez akkor előbb-utóbb meghal. Mivel nem új a gyep én javaslok gyakoribb szellőztetést.
(Nálam is ki-kihal néha a fű, de idővel új terem helyette. Ha nagy a kihalt terület akkor oda újonnan vetek, mostanság 2 hét alatt már ki is nő)
ezt nem értem:
" "rferi" is földi. "
nem nagyon néztem emg közelről.
foltos.
márcusban kapott "bakonyi" humuszt (mos nem jut eszembe a neve) kevés pétisóval keverve.
aztán májusban nemnitrogénes gyeptrágyát.
Ezenkívül néhányszor rajta hagytam a nyírás eredményét.
(egymás után is, lehet hogy baj volt?)
Június eleje óta kezdett ilyen lenni.
Tavssszal gyönyörű füvem mostanában száradásos állapotba került sajnos (tavaly májusi telepítés).
Pedig mostanában volt azért eső...
De ha kellett öntöztem is.
Kapott műtrágyát.
Esetleg az van, amit alant írtatok: a gyökérzet fejlődése nem lefelé történt?
Mintha lenne itt valaki Veresgyházról (vagy környékről).
Esetleg jelezhetné magánban. köszönöm!
Csináljátok meg a totális gyomirtást (Glialka) és még szeptemberben elvethetitek a fűmagot. Ebben az esetben tavasszal már előnye lesz, jobban erősödik. De a tavaszi vetés sem rossz, de akkor inkább május a nyerő. Vigyázni kell a fagyokkal! A talajelőkészítés és a vetés között a legjobb, ha két-három hónap pihenőideje van a földnek, de ezt nem kötelező betartani.
Én a tavaszi vetést ajánlanám, nekem az jött be inkább, igaz ebben sokat segített a sok csapadék.
Ajánlom én is, hogy vetés előtt 1,5-2 hónappal egy totális gyomírtót permetezz ki. Erre már korábban javasoltam egy szert. Ez gyakorlatilag mindent kivisz a területről, a gyom a lombján keresztül veszi fel a mérget és teljesen elpusztul, a földdel érintkezve azonban semlegesül a szer, tehát az új telepítésű növényekre már nem ártalmas.
Pár hónap múlva megjelennek az új gyomok, mert odaviszi a szél, állatok, stb. Ezért javaslom én a vetést megelőző totális gyomírtást. Ezután jöhet a földforgatás.
A tavaszi vetés azért is jobb talán mert télen a föld morzsalékossá válik és felszív egy kis nedvességet. Míg ha nincs tartós hóréteg akkor egy-két helyen a zsenge fű kihalhat.
Segítségre lenne szükségem: Van egy 1200 nm2-es telkem ,és jövőre szeretném újra füvesíteni. Jelenleg is füves, de már sok benne a gaz (kb 50-50%).
Így terveztem:
- Idén ősszel lenyomom valamilyen totális gyomírtóval.
- haver felszántja 15-20 cm mélyen, télen áll.
- Jövő tavasszal gyomok kelése előtt elboronálja.
- Ha kezdenek kinőni a gazok, megint gyomírtó.
- Robikapa
- Gyomirtó
- előkészítés vetésre (elegyengetés stb.)
- Vetés, tápanyag, és öntözés.
Jó így?
Milyen gyomírtót használjak? (Ami olyan mint a piros ász: mindent visz :-)
Köszi a segytséget előre is!
Probaltam de nincs akkora fafurom amivel azt a nagy alatettányert be tudjan dulyeszteni. Gondoltam ra. HA majd veszekednek es egymast hozzavagjak a cseverokhoz akkor meghunyaszkodnak egy kicsit. ;-)))
Nem azert vannak rendes gepeim is csak azok annyira "szarok" hogy tönkre sem lehet őket tenni. Persze pontos preciz munkara sem alkalmasak. De egy ilyen asztal elkeszitesehez nem kell nagyon preciz munka.
Megvannak meg a meretek papiron ha valaki vallalkozik ra.
VAn egy ocska orosz láncfurészem ( meg a lancot sem olajozza ) egy orosz nagyerős furógépem a csavarok betekerésére egy flex a csiszolashoz vagashoz igazabol semmi mas gep nem kell hozza.
Ott hatul 17-18cm atmerőjű borovi rönkök vannak amibol homokozó lesz. majd arrol is lesznek képek.
Van egy olyan telepulés a kunsagban hogy Csemő.
Onnan hoztuk egy haverral tok nyersek voltak es szepen le lehetett kapni a "kabatjat" egyben. Abbol keszult a nagy hinta. A rovidebb lepcsofokokat a tüzépen vettem pofasabb 1 meteres akac rönköket. NA ebbol maradt ki annyi hogy az asztal labai es egyenm nem a lapok kijottek. A lapokat egy helyi asztalos vallalkozonal vettem aki bazi nagy rönköket csap szet 5 cm-es szeletekre. A festék az középtölgy. A menetesszár az 10es. a lapok 90/6(?)-os önmetsző csavarral vannak feltéve.