Keresés

Részletes keresés

nefes Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2538

letörpült = el...

a többi elírásért szintén elnézést, irokéz billentyűzetem van :-*)

Cocto Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2537
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Hi!

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>A fű tápanyagellátásáról és szellőztetéséről lenne pár kérdésem.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>1.) -Akinek nincs mulcsozó szereléke, az ugye ne hagyja rajta a nyesedéket a füvön?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Ismerősöm csinált olyan kést a fűnyíróhoz, melynek nincs felhajlított rész a végén, így kevésbé tereli ki a levágott füvet a fűnyíró végén. Azt állítja, hogy így egyenletesebben szórja szét a gép a levágott füvet. Saját tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy a fűgyűjtő nélküli fűvágás nem tűnik jó ötletnek hagyományos fűnyíróval, mert még átsöprűzve sem lett egyenletes a nyesedék eloszlása, több helyen összecsomósodva, a fű tetején volt.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>2.) -Érdemes hetente négyzetméterenként 30 gramm pétisót adagolni a fűre? Ha igen, akkor időnként kiegészítő (nyomelemes) kezelés is kell?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Haverom ugyanis kb. 10 naponta pétisózza a füvét ott, ahol kevésbé zöld, de már sejti, hogy inkább vashiányos, mint nitrogénhiányos ott a terület.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>3.) –Kinek van házilagos gyepszellőztetője? Milyen ötletek vannak erre? Egyáltalán mi a gyepszellőztető lényege és a működési elve?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Haverom ugyanis csinált egyet a következőképpen: 20 cm átmérőjű, 80 cm hosszú akác rönkbe szögeket vert a rúd tengelyére merőleges irányban, majd ezt a „szöges hengert” akarta végighúzni a füvön. Nem lett hatásos:). Alapanyagnak van hozzá egy kb. 55 kg-os vasrúd, ami kb. 13 cm átmérőjű és kb. 50 cm hosszú. Azt hiszem ha erre hegesztenék szögeket, az már belemenne a talajba. Nem lenne célszerűbb szögek helyett valami mást használni? Pl.: késpengeszerű laposacélt? Gondolom azt a megoldást házilag nem lehet elkészíteni, amikor csövekkel „talajdugókat” szúr ki egy gép a gyepből, majd homokszórással telítik a lyukakat.

<SPAN style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: HU; mso-bidi-language: AR-SA">Szóval van valakinek ötlete? Köszi</SPAN>
nefes Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2536

rferi,

értem, illetve ööö...

kéthetente adni kléne neki "pétisót"?

rferi, potyoro

lehetne fűről szóban kérdezni esetleg tőletek?

időkapcsoló:

ha valaki vesz ilyet, jól nézze meg, próbálja ki.

Nekem ugyan nem HAMA világmárkájú volt a delikvens, hanem valami más, de  második csere után feladtam (Baumax).. pénz visszakér

Az  áráhozképest letörpült az odamászkálás/működésképtelenség bosszúsága.

Eccerűbb akkor már egy nem mechanikus leven működő.

prsze ha számít, hogy a kertben a kutya ne programozza át :-)

Előzmény: rferi (2533)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2535
Jól beszélsz, de ha simán rákattintasz a képre, akkor nagyobb méretben is látható lesz.
Előzmény: Herr X (2534)
Herr X Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2534
Mivel a kép kicsi, így ránézésre azt mondanám, hogy a tekerő külsején kell lenni kis benyomós pöcköknek (sűrűn egymás mellett). Azzal állítod, hogy mikor kapcsoljon be, a pontos időt pedig úgy állítod be, hogy a nyíl hegyéhez tekered a tárcsán a számlapot.
Előzmény: Tozatu (2532)
rferi Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2533

A márciusban kiadagolt nitrogén már április végén nem volt sehol!

A nitrogén nem kötődik meg a talajban, hanem a vízzel kimosódik!

Ezért kis adagokban, max kéthetes periódusokban kell adagolni, vagy időszemcsés, drága, csodatápot alkalmazni!

Előzmény: nefes (2530)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.28 0 0 2532
IdőkapcsolóIdőkapcsoló
Előzmény: Tozatu (2531)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.28 0 0 2531
Sikerült lencsevégre kapni végre ezt a rakoncátlant,remélem jól látjátok.Köszönet a segítségért!
nefes Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2530
márciusban volt nitrogénes a humusszal együtt, ezért nem akartam megint olyat adni rá.
Valszeg a szelőzés hiányával rontottam el?
(2x is rajta hagytam a nyesedéket)
annyire szeritnem még nem pusztult el hogy újra vessek, legalábbis remélem.
Mondenesetre hétvégén kigereblyézem.
Képelet most nemtok rakni, hétfőn majd, ha esetleg rákukkantatok.
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2529
Ha helyben laktok, akkor vesd felül a foltokat!
Előzmény: nefes (2522)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2528
Akkor tévedtem, pedig úgy emlékeztem, Te említetted Verest. :-(
Előzmény: rferi (2527)
rferi Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2527
Ja és nem vagyok földi, mert Mátyásföldi vagyok :-)
rferi Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2526
"aztán májusban nemnitrogénes gyeptrágyát"
Ez baj!Nem nitrogéneset fűre soha ne használj szeptember előtt!
Most gyorssegélynek kéne bele Ammóniumnitrát vízben feloldva és szétlocsolva, (így egyenletesebben megy ki) esetleg szétszórod és azonnal belocsolod.30gramm/m2 dózisban.
Ez elég gyorsan hat majd, egy hét mulva adni kéne neki teljes műtrágyt, lehetőleg olyat, amiben nyomelemek is vannak, és vas is.

Előzmény: nefes (2521)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2525
Mert ott foltos,ahol sok kaszálék maradt?Nem látni apró zöldserkenéseket?A sok eső után volt egy elég száraz,perzselő szak,mikor alaposan be kellett áztatni.Ha jön a szárazság kicsit magasabbra hagyd a vágási magasságot.És a kaszálékot csak akkor hagyd rajta,ha egyenletesen aprítja-szórja.Melegben rajta hagyjuk,kevésbé szárad ki,de vékonyan,ami másnapra közé szárad.A locsolásnál inkább jól áztasd be,mint öntözgeted.
Tozatu Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2524
Hány éves a füved?Nem szoktál hagyni olyan részt,hogy magot hozzon?Milyen gyomok vannak benne?
Előzmény: W123300TDT (2515)
chapelle Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2523
imho nem szabad rajta hagyni a levágott füvet. Ez tipikusan foltos kihalást okozhat.
A levágott füvet rögtön le kell gereblyézni vagy gyepszellőztetővel összegyűjteni, a száraz maradványokkal együtt. Ha nem jut elég fény és nedvesség a gyephez akkor előbb-utóbb meghal. Mivel nem új a gyep én javaslok gyakoribb szellőztetést.
(Nálam is ki-kihal néha a fű, de idővel új terem helyette. Ha nagy a kihalt terület akkor oda újonnan vetek, mostanság 2 hét alatt már ki is nő)
nefes Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2522
foltos...meg bökős is...:-/
nefes Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2521
potyoro,

ezt nem értem:
" "rferi" is földi. "
nem nagyon néztem emg közelről.

foltos.
márcusban kapott "bakonyi" humuszt (mos nem jut eszembe a neve) kevés pétisóval keverve.
aztán májusban nemnitrogénes gyeptrágyát.
Ezenkívül néhányszor rajta hagytam a nyírás eredményét.
(egymás után is, lehet hogy baj volt?)
Június eleje óta kezdett ilyen lenni.

Mit tehetek mos érte?

Kigereblyézzem a száraz cuccokat?

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2520
Itt vagyok. Nem foltokban szárad ki a fű? Nem találtál reggel finom pókháló vékonyságú szálakból álló "pamacsokat"? Szvsz. "rferi" is földi.
Előzmény: nefes (2519)
nefes Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2519
Sziasztok!

Tavssszal gyönyörű füvem mostanában száradásos állapotba került sajnos (tavaly májusi telepítés).
Pedig mostanában volt azért eső...
De ha kellett öntöztem is.
Kapott műtrágyát.
Esetleg az van, amit alant írtatok: a gyökérzet fejlődése nem lefelé történt?

Mintha lenne itt valaki Veresgyházról (vagy környékről).
Esetleg jelezhetné magánban. köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2518
Csináljátok meg a totális gyomirtást (Glialka) és még szeptemberben elvethetitek a fűmagot. Ebben az esetben tavasszal már előnye lesz, jobban erősödik. De a tavaszi vetés sem rossz, de akkor inkább május a nyerő. Vigyázni kell a fagyokkal! A talajelőkészítés és a vetés között a legjobb, ha két-három hónap pihenőideje van a földnek, de ezt nem kötelező betartani.
chapelle Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2517
Én a tavaszi vetést ajánlanám, nekem az jött be inkább, igaz ebben sokat segített a sok csapadék.
Ajánlom én is, hogy vetés előtt 1,5-2 hónappal egy totális gyomírtót permetezz ki. Erre már korábban javasoltam egy szert. Ez gyakorlatilag mindent kivisz a területről, a gyom a lombján keresztül veszi fel a mérget és teljesen elpusztul, a földdel érintkezve azonban semlegesül a szer, tehát az új telepítésű növényekre már nem ártalmas.
Pár hónap múlva megjelennek az új gyomok, mert odaviszi a szél, állatok, stb. Ezért javaslom én a vetést megelőző totális gyomírtást. Ezután jöhet a földforgatás.
A tavaszi vetés azért is jobb talán mert télen a föld morzsalékossá válik és felszív egy kis nedvességet. Míg ha nincs tartós hóréteg akkor egy-két helyen a zsenge fű kihalhat.
mutual Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2516
Szerintem ősszel füvesíts, mert akkor tavasszal a magról kelő gazok márt hátrányban vannak a fűvel szenben. (nekem bejött)
W123300TDT Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2515
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem: Van egy 1200 nm2-es telkem ,és jövőre szeretném újra füvesíteni. Jelenleg is füves, de már sok benne a gaz (kb 50-50%).
Így terveztem:
- Idén ősszel lenyomom valamilyen totális gyomírtóval.
- haver felszántja 15-20 cm mélyen, télen áll.
- Jövő tavasszal gyomok kelése előtt elboronálja.
- Ha kezdenek kinőni a gazok, megint gyomírtó.
- Robikapa
- Gyomirtó
- előkészítés vetésre (elegyengetés stb.)
- Vetés, tápanyag, és öntözés.

Jó így?

Milyen gyomírtót használjak? (Ami olyan mint a piros ász: mindent visz :-)
Köszi a segytséget előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2514
Probaltam de nincs akkora fafurom amivel azt a nagy alatettányert be tudjan dulyeszteni. Gondoltam ra. HA majd veszekednek es egymast hozzavagjak a cseverokhoz akkor meghunyaszkodnak egy kicsit. ;-)))
Előzmény: bohókása (2513)
bohókása Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2513
Klassz,de azért a homokozónál inkább süllyeszd be a csavarokat.A müanya kupakot a kreativ csemeték leszerelik.Jobb a békesség.
Előzmény: Tozatu (2512)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.22 0 0 2512
Szuper,igazán ügyes vagy!Aranyosak a segítségek is.
Előzmény: Törölt nick (2511)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.22 0 0 2511

eftárs Creative Commons License 2004.06.22 0 0 2510
Corában akciós elektromos gyepszellőztető (Einhell) 16000 Ftért, 1600Wos fűnyíró (Einhell) 25000 Ftért.

(igaz, ez utóbbi már csak a fóti Corában,ott is csak 2 db, a többi helyen elkapkodták)

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.22 0 0 2509
Nem azert vannak rendes gepeim is csak azok annyira "szarok" hogy tönkre sem lehet őket tenni. Persze pontos preciz munkara sem alkalmasak. De egy ilyen asztal elkeszitesehez nem kell nagyon preciz munka.
Előzmény: Tozatu (2507)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!