Keresés

Részletes keresés

barnetto Creative Commons License 2001.12.19 0 0 59
Köszi Endru!

Tozatu, az agyaggr. nem drága, de pontosan most nem tudom az árát. Nagy kiszerelésben volt a Metróban. A párát szeretők alatt külön nedvesítgetem, de a meszes víztől kifehéredik. ehhez már nem használok lágy vizet.

endru Creative Commons License 2001.12.19 0 0 58
Na akkor részletesen leirom, hogyan ültetek. Először is műanyag cserepet veszek, mert az agyagcserépben hamarabb kiszárad a növény. Ezután a cserép lukjaira műanyag szunyogháló darabokat teszek, néha piszok nagy lyukat csinálnak a cserépre. Erre szórok egy cm sodert, habár lustaságból ezt gyakran elfelejtem, de ajánlják. A sódert átszitálom, amig nem tudtam beszerezni fémszitát, egy gyerek homokozó szitát használtam. A legkedvezőbb lukméret a 3 vagy 4 mm. Ami áthullik azt használom fel. Van aki ebből még kiszitálja az 1 mm-nél kisebb port, ezt nem teszem. A föld összetételét előbb leirtam, a 3 alkotórészt szárazon jól összekeverem. A cserépbe teszek a keverékből, beleteszem a virágot, megtöltöm földdel, egy kis pálcikával a gyökerek közé betömködöm. A végén a föld szintje 1, nagyobb cserépnél 2 cm-el alacsonyabb a cserép szélénél. Közben vigyázok, hogy a gyökér ne száradjon meg, amig vacakolok vele, spriccelgetem ha soká matatok, arra is vigyázni kell, hogy a gyökerek mind lefele álljanak. Végül beállitom pár órára egy vödör vizbe, szinültig, majd kiveszem és hagyom, hogy a főlős viz kicsőpögjön..
Előzmény: barnetto (56)
Tozatu Creative Commons License 2001.12.18 0 0 57
Na,ná,általában igen.Csak Anyósomra jellemző,hogy nem hiszi el,hogy a menye jót is mondhat.Drága ez az agyaggrani?Tozatu
Előzmény: barnetto (56)
barnetto Creative Commons License 2001.12.16 0 0 56
Endru, a sódert a földhöz kevered, vagy az aljára teszed? A tőzeget használom én is. A túlöntözés ellen most úgy látom, jó nálam a cserép alá helyezett agyaggranulátom, csak helyhiány miatt nem tudok mindegyik alá tenni.

Tozatu, biztos, hogy jó használati utasítást adsz Te?

Tozatu Creative Commons License 2001.12.16 0 0 55
Különben megállapítottam szintén,hogy amelyiket babusgatom,egy idő után nem díjazza.Amelyikről elfelejtkezem kicsit összeszedi magát.Nálunk Anyósom jó befektetés,még nem sok virágom maradt meg Nála.Elkunyerálja,szaporítok Neki,aztán kész,pedig használati utasítást is adok.
Oldalán kislapát,
Szorítja zacsiját. Ki az? /Endru/
Tozatu
Előzmény: barnetto (53)
endru Creative Commons License 2001.12.16 0 0 54
Ha kiszárad a föld, a legtöbb növény elpusztul (van pár kivétel). A túlöntözést én is mivelem. Ezért ha a növényeimet átültetem, spéci földet használok: 1 rész virágföld (amit a zacskóban adnak)
1.rész Hansági tőzeg, vagy Novobalt, 150-200 Ft egy kis csomag
és végül 1 rész szitált sóder, amit épitkezésről lopok, (szemeteslapát, nejonzacskó segitségével) Ne legyen kutyapiszkos.
Ez jobban tartja a vizet (a tőzeg), a fölös vizet jobban átengedi (sóder)
Előzmény: barnetto (53)
barnetto Creative Commons License 2001.12.15 0 0 53
Szia Tozatu!
Nincs nekem korallvirágom, elpusztult.
Az anyósomé, az igen! Nem szereti a szobanövényeket, csak az ehetőket. Mostohán bánik vele is és mégis, nála 2x virágzik.
Azt vettem észre, hogy akik nem nézegetik a szobanövényeiket naponta, nem kurkásszák, azoké sokkal szebb. De nálam ha egyszer kiszárad a földjük, akkor kipusztulnak, amúgy meg túlöntözöm, ha ez sem, akkor betápozom. :-).
Előzmény: Tozatu (52)
Tozatu Creative Commons License 2001.12.15 0 0 52
Sziasztok!Most keveredtem ide.Nekem is virágzik a kálám,kettőt is.Szoktam locsolni egész télen,fagyok után kiültetem a kertbe és őszig rá sem nézek.
Barnetto,a korallvirágok most kezdenek bimbózni.Közé csaptam a kaktuszoknak,csak ha sokáig nem esik akkor szoktam meglocsolni őket,kint a kertben nyáron.Tozatu
Előzmény: chipmunk (51)
chipmunk Creative Commons License 2001.11.29 0 0 51
Éva,

Léécci segíííííííts!
A kálámat kb. 1 hónapig nem locsoltam kint volt a teraszon hidegben. Bevittem, hogy ne fagyjon meg, és most elkezdett egy kis virágra utaló hajtást hozni. Locsoljam? Jó ez neki, nem kellene pihennie télen?
Nagyon szeretném, ha megmaradna és kibújna a virága!

Chip

Komárom- Creative Commons License 2001.11.27 0 0 50
pierisz

Télen a legjobb számára a melegház, télikert, de biztosan áttelel, akár egy majdnem sötét garázsban is.
Vigyázzunk arra, hogy +6 - +7 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet ne érje a növényeket és a hőmérséklet viszonylag állandó legyen.
Teleltetés közben, ha a hőmérséklet az említett +7°C - körüli, akkor a levelei is túlélik a téli időszakot, a növényen maradnak. A növény földjét csak igen óvatosan kell öntözni. Szinte félszáraz, - alig nedves állapot a legmegfelelőbb.
-----------
Lehetőség szerint alacsonyabb hőmérsékleten kellene teleltetni, mint a fürdőszoba. ... ott a meleg megvan, de a fény az nincs ! - ezért a legjobb talán a 7-10 fok és itt szinte öntözés nélkül áttelelhet...

Előzmény: pireisz (49)
pireisz Creative Commons License 2001.11.26 0 0 49
Sziasztok! Tegnap nagyon jó dolgot fedeztem fel. A kapott bugenvillát betettem télre a fürdőszobába. Először az összes leveleit ledobálta, de szinte azonnal újakat növesztett és tegnap észrevettem, hogy egyben virágzik is. Csak kicsit apróbbak és színtelenebbek a virágok. Mit tudnék tenni érte?
efamily Creative Commons License 2001.11.24 0 0 48
Sziasztok!

Új vagyok a terepen és szükségem lenne néhány jó tanácsra.
A krotonom és a nagylevelű fikuszom dobálja a leveleit. Az előbbi előtte bebarnítja és felpedri a levelek végét, az utóbbi pedig pici sárga pöttyökkel kezdi és egyre növeszti őket, míg az egész besárgul. Mi lehet az oka?
Tudtok olyan weboldalt, ahol növényápolásról olvashatok - lehetőleg fajok szerint?

Köszi előre is!
Timi

GoldenEye Creative Commons License 2001.10.30 0 0 47
Sziasztok!
Az eheti HVGvel érkezett Nigella mag, nézegettünk utána a neten, Nigella Sativát találtunk, ami igencsak fűszernövőnynek néz ki, de hátha Éva te tudsz róla valamit.

Hogy kell az ilyen magokkal bánni? Elültetni meg ilyesmi? Még általános iskolai emlékeim vannak a vizes vattás csíráztatásról..:))

Megyesi Éva Creative Commons License 2001.10.03 0 0 46
Hát igen, rövid nappalos növény. Logikusan akkor virágzik, ha az éjszakák hosszabbak, mint a nappalok. Önmagától is bekövetkezik mindez, hisz megyünk a tél felé. De lehet siettetni takarással, dobozolással.
Előzmény: pireisz (45)
pireisz Creative Commons License 2001.10.03 0 0 45
Állítólag sötét helyre kell rakni egy időre. Az enyém se virágzik.
Előzmény: szky-ta (43)
barnetto Creative Commons License 2001.10.02 0 0 44
Nálam tönkrement, de az anyósomnál most is virágzik, tavasz óta. Egyszerre kaptuk tavaly, én pátyolgattam, Ő nem. Tegnap láttam az Övét, csont szárazon tartja, de az ablakpárkányon. Ny-i fekvésű ablakban, gyönyörű.
Előzmény: szky-ta (43)
szky-ta Creative Commons License 2001.10.02 0 0 43
Sziasztok!
Van nekem egy korall virágom, ami amikor én azt kaptam kicsi volt és virágzott. Azóta már nem virágzik, viszont átültettem és egy kis bokrocska lett belőle. Kérdésem, hogy hogyan lehet rábírni, hogy újra virágozzon? Akit eddig kérdeztem (műkedvelő kertészkedők) senki nem tudta.
Kösz.
Szky-ta
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.09.30 0 0 42
Az agyagranulátum szerepe a cserép alján az, hogy a cserép nyílásaira kerüljön, így ne tömődjenek azok el a földtől. Aztán a nem lyukas edényben a vizet fogja fel és tarja meg alul, így nem a föld áll állandóan a vízben, hanem a nedves agyaggolyókon áll a föld. A föld felszínén valóban ahogy szárad a golyó, úgy szívja vizet a földből. De ha elég sokat öntözik a növényt, ez nem okozhat gondot. Talán szép, emiatt szeretik sokan a cserép tetején. De ezt azért ritkán használják. A hydrokultúrás növényeknél pedig agyaggranulátumokat használnak ültető közegként.
Előzmény: barnetto (38)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.09.30 0 0 41
Szia barnetto! Szobanövényes könyvekben általában megtalálod, hogy melyik szobanövény milyen földet szeret.Florasca földeknél még léteznek A-B-C típusok. Sajna a minőségük nem mindig a legjobb. Talán még a Bioland földeknél emlékszem típusokra kis kiszerelésben. Nagy zsákos földeknél már vannak különbségek.Úgy tesznek különbséget, hogy pl. muskátli föld - ez a C-nek felel meg, a fenyőknek való föld ált. A típusú, az általános pedig a B típusú. Persze inkább a faiskolákban kapsz így földet, a virágboltok mindig egyszerűbben akarják megoldani a dolgot. Általános föld mindennek. De ez nem jó.
Előzmény: barnetto (36)
barnetto Creative Commons License 2001.09.28 0 0 40
Volt már nekem 2 nagy hibiszkuszom, mindkettőt örököltem. Napos helyen szépen virágoztak. Mikor kinötték a lakást, kiraktam a lépcsőházba és ott 20 éves koruk körül elpusztultak.
Az eddigiek piros virágúak voltak, ez most majdnem fehér rózsaszín. Nagyon szép, a TV fölött van, minden adásnál jobb.
A tartás úgy jó, ahogy írod, de sajna lakótelepen lakom, télen szauna minden helyiség. Hétvégi kertész vagyok csak.
Előzmény: hoffarta (39)
hoffarta Creative Commons License 2001.09.28 0 0 39
Barnetto!
A hibiszkuszoddal kapcsolatban:
Nagyanyámnak van, nagyon sokféle színű, szebbnél szebb. Ő minden évben visszavágja, és átülteti, aztán kirakja az erkélyre, és 80-100 cm-nél magasabbra nem hagyja nőni, inkább bokrosodik. Viszont gyönyörű, nagy tömött bokrokat nevel ki. Úgy tudom, tavasszal ülteti át, mért télen a fűtetlen szobában telelteti, pihenteti. Aztán ha jön a tavasz...!
barnetto Creative Commons License 2001.09.27 0 0 38
Szia Pireisz! Lehet, hogy én is rosszul gondolom. A granulátum felszívja a nedvességet. A cserép alatt a kaspóban a felesleges vizet szívja fel, ami jó. A föld felszínén nem jó, mert gyorsan párolog és a nedves földből szívja a pótlást, vagyis gyorsabban szárad ki a föld. Ezért nem volt jó nekem így.
Előzmény: pireisz (37)
pireisz Creative Commons License 2001.09.27 0 0 37
Szia Barnetto! Ez az agyaggranulátum-dolog izgat egy kicsit. Én úgy tudom, hogy ez segít megtartani a vizet és lassabban párologtat. Úgy gondolom, hogy ezt a cserép tetejére kell tenni. Alulra kavicsot, vagy perlitet szoktak, ezzel lehet lazítani a földet is. Lehet, hogy rosszul tudom.
barnetto Creative Commons License 2001.09.26 0 0 36
OutdownS, köszi a granulátum ötletet, ezt már használom, nálam is működik. Próbáltam földhöz is keverni, na úgy nem volt jó, hamar kiszáradt tőle. A talajt akartam lazítani vele.
A műtrágyával ne csúfolódj, szinte minden kipusztult akkor. 1-2 db van, ami még mindig a lenni vagy nem lenni-nél tart.
Ezért is vettem most több növényt.

Éva, Neked is köszönöm a választ.

Még egy kérdésem lenne: milyen virágföldet érdemes venni? Régen volt A, B, C. Most leginkább általános virágföld néven lehet venni. Van nekem gardéniám (megint), vizipálma, hibiszkusz, páfrány, columnia (?), szobahárs, maranta, cordyline. Ezeket vettem most, szerintem nem 1 féle föld kellene.
A virágzók (hibiszkusz, gardénia) nem sínylik meg az átültetést? Nagyon szépek.

Előzmény: outdownS (34)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.09.26 0 0 35
Szia barnetto, szerintem is ültesd át a növényedet, de csak akkora cserépbe, ami a mostaninál 2 mérettel nagyobb.
Előzmény: barnetto (33)
outdownS Creative Commons License 2001.09.26 0 0 34
Igen, feltétlenül ültesd át viragföldbe, mert ha az a tőzeges valami egyszer kiszárad, a növényednek annyi (fűtött lakasban ez napok kérdése). Műtrágya, az nem kell bele (-:) tavaszig elég lesz az a tápanyag, ami a földben van. Viszont ha tudsz, szerezz be agyagranulátumot, nagyon jól segít a vizet megtartani. Én a cserép aljára teszek egy ujjnyit, arra kerül a föld meg a növény. Egy további ujjnyit pedig a díszcserép aljára szórok, arra állítom a növényes cserepet. Ezzel azt is kivédem, hogy szegény növény lába vízben tocsogjon, ha véletlenül túlöntöztük (vagy ellenkezőleg, régen öntöztük, és a víz azonnal leszaladt). Segít párásítani is. Próbáld ki!
Előzmény: barnetto (33)
barnetto Creative Commons License 2001.09.24 0 0 33
Sziasztok!
A szigetszentmiklósi kiállításon vettem pár szobanövényt. Van, amelyik szinte tiszta tőzegben van. Mit csináljak velük? Átültessem most?
A tavaszi voldüngeres akcióm óta nagyon félek az új dolgoktól, őszi átültetéstől.
pireisz Creative Commons License 2001.09.11 0 0 32
Sziasztok! Igen sok apró kis magonca lett az elevenszülő pozsgásomnak. Tudjátok, amelyik a levele oldalán nevelgeti a csemetéit. Ha valakit érdekel, szívesen küldök belőle.
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.05.25 0 0 31
Koszi Eva, magahoz tert!
Előzmény: Megyesi Éva (30)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.05.24 0 0 30
Valószínűleg az volt a gond a Dracénával, hogy a szabadba a mostani meleg és párátlan körülmények közé került. Amúgy melyik Dracénáról van szó? Mert igaz ami igaz, ennek is vannak kerti változatai, melyek fagyérzékenyek, tahát télre a lakásban a helyük. De az átlag Dracénák nem szeretik a szabad körülményeket huzatot, szelet.Inkább vidd vissza.
Előzmény: KILGORE TROUT (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!