Keresés

Részletes keresés

Fürtöske Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2563

*reggelt!

Tegnap elszállt a NET-em, de már müxik megint.

Aza helyzet, hogy reméltem valami jobb ötletet, mert már egy párszor négykézláb végigmásztam a füvet hasonló szerszám kíséretében. A gyermekláncfű több mint 3/4-ét ezzel a módszerrel sikerült kitakarítani, de mindig vannak újabb, és másfajta gyomok.

Kicsit öreg vagyok már ehhez a módihoz. Na mindegy!

Előzmény: Kenderice Ákos (2558)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2562
Lehet kapni a nagyobb barkácsboltokban (Brico, Obi, Bau) olyan fűműtrágyát, ami egy marmonkanna szerű műanyak flakonban van, melynek a végén egy tölcséres szórófej van. Elsőre ilyet vettem (horror ár), majd kiürülése óta ezt használom a pétisó vagy ammóniumnitrát kiszórására. Nekem bevált, a füvet még egyszer sem égettem ki. Én úgy tudtam, a pétisó csak egy márkanév. A péti nitrogénművek által gyártott műtrágya neve, de nem mélyedek ennél jobban a dologba. :-) Nem tudom pl. hogy ha a műtrágyát egy tartályban oldom fel, onnan szivattyúval kilocsolhatom-e, nem okoz problémát a szivattyúban ez a művelet? Mondjuk locsolásonként adok a vízhez másfél kiló pétisót.
Előzmény: nefes (2557)
deniboj Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2561

Nekem működik. Persze nem lehet vele 9.8-at futni százon, de elvan vele az ember. A boka sem sínyli meg, ha nem akarsz mindenáron esztétikusan lépegetni :-))

Mindenesetre használat közben a gúnyolódó hajlamú barátokat és családtagokat el kell távolítani a környékről.

Előzmény: nefes (2545)
Tozatu Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2560
Tanusíthatom,hogy ennek van pecke!Azért köszi az 5-letet.
Előzmény: Törölt nick (2554)
Tozatu Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2559
Tyűha!Köszi,próbálom.
Előzmény: nefes (2553)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2558

Ajánlhatom neked az én módszeremet?

Egy vékony, de erős pengéjű, elavult kés, vagy hasonló adottságokkal rendelkező bármi. Ezzel kellene egyesével a gazt "kiemelni" a fű közül.

A kopárabb helyeken javallom a fűmag és föld keveréket kihinteni. Ha nem nagyok a területek akkor csak a fűmag földdel leszórva.

Énnekem kb 200 m2 füvem van és ezeket a módszereket használom. Hozzáteszem, hogy mindhárom szomszédomnál mostmár mindenféle gaz gyönyörűen virágzik. Már csak a parlagfű hiányzik de hamarosan az is nekiindul!

Előzmény: Fürtöske (2552)
nefes Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2557

azt hittem hogy van valamilyen márkaneve, nem csak így natúr.

már nagyon rég néztem be  a topikba, bocs ha már néhányszor leírtad, nem tudtam róla.

Gondolom a süteményekhez is használható (por)cukorszóróra emlékeztet, ha szárazon akarsz 10g-ot kiszórni négyzetméterenként. :-)

vagy ez valamilyen nedves megoldású (spiccentő)?

milyen kulcsszóval keressek rá a  hozzászólásokban?

Előzmény: rferi (2556)
rferi Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2556

Nefes!

Igen, ott vettem, gazdaboltban.

A neve:Ammóniumnitrát (mily meglepő)

Lehet kiszórni, lehet oldás után locsolni, ahogy akarod.

A szóró az nem olyan, de már teszek fel képet róla, mert annyiszor elmondtam, hogy lekoptak az ujjaim :)

Előzmény: nefes (2551)
nefes Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2555
a képek alapján ez a szerkezet "peckes járású"! :-)
Előzmény: Törölt nick (2554)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2554

Ho Hó Ho Hó ....

Nem mindenkinek van "pecke" ... ;-))

Ismerek olyat amit tengely irányban kell nyomkodni hogy most mit akarsz es csak egy tekerőtárcsa van rajta !

Előzmény: nefes (2553)
nefes Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2553

tozatu,

a tárcsával 24 órás programot állíthatsz be (tehát ha folymatosan használod, akkor minden nap uaz a program fut le).

Egy óra, 4felé, vagyis 15 perces egységekre van osztva pökönként.

A pöcöknek két állása van. Asszem körömmel kijjeb lehet húzni.

Egyik állősban áramot ad az aljzatba  amásikban nem.

Valahol van a tárcsa pereménél egy tüskeszerű kapcsoló, ezen keresztül történik ez a dolog. 

Van egy aktuális óraállása (nyíl, háromszög?)  a szerkezetnek, amelytől fog keytegni tovább az óra.

Ha te a pöcköket máshol (órákkal előbb, később) állítottad, mit az aktuális idő, akkor várhattad azt hogy bekapcsoljon.

Tehát kipróbáláskor vedd fiygelebe, hogy az aktuális időhöz  "bekapcsolt állapotú" pöckök közel legyenek. Ha belkapcs, akkor a lámpa világít (de ezt gondolom magad is tudod).

Az egészet úgy is le tudod ellenőrizni, hogy ha már beállítottad be és kikapcs állapotokat, akkor körbetekered a tárcsát.

Egyébként ha áram alá helyezed, akkor valamilyen ketyegő hangot kéne hallasson, de legalábbis 15 perc altt egy pöcöknyit el kellne fordulnia a tárcsának.

Ha nem kapcsol és/vagy nem fordul ela  tárcsa, akkor valszeg nem jó. Vidd vissza.

Előzmény: Tozatu (2548)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2552

*reggelt!

Egy jó ideje, valamikor tavaly voltam erre utoljára. Most megint úgy döntöttem, hogy megpróbálom a füvet rendbetenni.

Van kb. 120 m2 "pázsit" (10x12 m). Az a baj, hogy bár távolabbról jól néz ki, közelről látszik, hogy tele van giz-gazzal, lóherével, gyermekláncfűvel, egyebekkel. Ráadásul eléggé csomós, és kisebb részekben sok helyen hioányos.

Az igazsághoz tartozik, hogy a locsoláson, és nyíráson kívül nem igen csináltam vele semmit.

Szeretném rendbe rakni. Nem akarok szuper pázsitot, csak hogy jól nézzen ki. Igazából különösebb terhelésnek nincs kitéve.

Mit javasoltok, hogy kezdjek hozzá.

nefes Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2551

rferi,

"gazdabolt" "mezőgazdasági bolt" és hasonló helyeken kapható?

milyen néven?

Locsolókannnában elegyítve  ki tudom juttani?

a substral szóró esetében kézi nyomkodós spriccelőre gondoltál?

Előzmény: rferi (2550)
rferi Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2550
Nitrogénnek én vízben oldott Ammóniumnitrátot használok, nem pétisót.Az utóbbiban nem csak nitrogén van, míg az ammóniumnitrátban igen.Ráadásul az ammóniumnitrát tökéletesen és gyorsan oldódik vízben, így a substral szóróval folyadék formában juttatható ki.
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2549
Szerintem vidd be egy ismeros villamossági boltba es percek alatt elmagyarazzak neked hogy hogyan muködik.
Előzmény: Tozatu (2548)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2548
Kedves pétisózók! Ha már kiszórtátok magatokat,és mégsem égettétek ki a füvet,légyszi úgy magyarázzátok el ezt a kapcsolót,hogy egy műszakilag alultáplált is megértse,mert dugtam ide-oda,kattingattam le s fel,de nem működött.Köszi.
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2547
Azt.
Előzmény: Herr X (2543)
nefes Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2546
már a további kaparászást amitt értem, mert továbbra is elég sok száraz van közte
Előzmény: nefes (2545)
nefes Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2545

A szöglábú fűszellőzető

(POM-POM után...)

ez tényleg működik?

lehet benne haladni?

Nem nyeklik ki a boka?

rferi,

tényleg, mit szórsz ki?

Hétvégén hagyományos gereblyével végigfésültem (kb 300 m2) a gyepet. egy taliscka száraz jött ki.

Van értelme esetleg még egy speckóbb geereblyével vakarászni? (szomszédtól kérek)

Előzmény: deniboj (2544)
deniboj Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2544

Ha jól értem, házilagos gyepszellőztető után érdeklődsz.

A legegyszerűbb olyan "sítalpat" készíteni mondjuk deszkából, aminek a talpára méretes szögeket erősítettél / persze hegyükkel lefelé :-) /.

Ezzel kéthetente végiggyalogolsz a szellőztetni kívánt részen.

Most nyáron előtte locsolás ajánlott.

Előzmény: Cocto (2537)
Herr X Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2543

Pontosan mit is szórtok ki?

Péti só, NPK, egyéb?

Előzmény: rferi (2542)
rferi Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2542

űÉn tíznaponta szórom, de 10gr per négyzetméterben.Ez a kívánt dózis harmada.

Ennyi esőnél pláne jó ezt gyakorolni.A kertészetis prof barátom  (aki mellesleg talajművelést tanított negyven évig) javasolta ezt.

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2541
Lehet, de itt olcsóbb. De én sem vagyok szakértő. Van, aki ellenzi a nitrogént, szerintem havonta elég adni. A kétheti kijuttatás nekem soknak tűnik. Idén csak egyszer szórtam ki, ahová nem jutott, ott sárga a fű. A többi helyen szép zöld.
Előzmény: nefes (2536)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2540
Köszönöm,megpróbálom.
Előzmény: Herr X (2534)
Herr X Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2539
Még szopkom az új forumot.....
Előzmény: Törölt nick (2535)
nefes Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2538

letörpült = el...

a többi elírásért szintén elnézést, irokéz billentyűzetem van :-*)

Cocto Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2537
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Hi!

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>A fű tápanyagellátásáról és szellőztetéséről lenne pár kérdésem.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>1.) -Akinek nincs mulcsozó szereléke, az ugye ne hagyja rajta a nyesedéket a füvön?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Ismerősöm csinált olyan kést a fűnyíróhoz, melynek nincs felhajlított rész a végén, így kevésbé tereli ki a levágott füvet a fűnyíró végén. Azt állítja, hogy így egyenletesebben szórja szét a gép a levágott füvet. Saját tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy a fűgyűjtő nélküli fűvágás nem tűnik jó ötletnek hagyományos fűnyíróval, mert még átsöprűzve sem lett egyenletes a nyesedék eloszlása, több helyen összecsomósodva, a fű tetején volt.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>2.) -Érdemes hetente négyzetméterenként 30 gramm pétisót adagolni a fűre? Ha igen, akkor időnként kiegészítő (nyomelemes) kezelés is kell?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Haverom ugyanis kb. 10 naponta pétisózza a füvét ott, ahol kevésbé zöld, de már sejti, hogy inkább vashiányos, mint nitrogénhiányos ott a terület.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>3.) –Kinek van házilagos gyepszellőztetője? Milyen ötletek vannak erre? Egyáltalán mi a gyepszellőztető lényege és a működési elve?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Haverom ugyanis csinált egyet a következőképpen: 20 cm átmérőjű, 80 cm hosszú akác rönkbe szögeket vert a rúd tengelyére merőleges irányban, majd ezt a „szöges hengert” akarta végighúzni a füvön. Nem lett hatásos:). Alapanyagnak van hozzá egy kb. 55 kg-os vasrúd, ami kb. 13 cm átmérőjű és kb. 50 cm hosszú. Azt hiszem ha erre hegesztenék szögeket, az már belemenne a talajba. Nem lenne célszerűbb szögek helyett valami mást használni? Pl.: késpengeszerű laposacélt? Gondolom azt a megoldást házilag nem lehet elkészíteni, amikor csövekkel „talajdugókat” szúr ki egy gép a gyepből, majd homokszórással telítik a lyukakat.

<SPAN style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: HU; mso-bidi-language: AR-SA">Szóval van valakinek ötlete? Köszi</SPAN>
nefes Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2536

rferi,

értem, illetve ööö...

kéthetente adni kléne neki "pétisót"?

rferi, potyoro

lehetne fűről szóban kérdezni esetleg tőletek?

időkapcsoló:

ha valaki vesz ilyet, jól nézze meg, próbálja ki.

Nekem ugyan nem HAMA világmárkájú volt a delikvens, hanem valami más, de  második csere után feladtam (Baumax).. pénz visszakér

Az  áráhozképest letörpült az odamászkálás/működésképtelenség bosszúsága.

Eccerűbb akkor már egy nem mechanikus leven működő.

prsze ha számít, hogy a kertben a kutya ne programozza át :-)

Előzmény: rferi (2533)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2535
Jól beszélsz, de ha simán rákattintasz a képre, akkor nagyobb méretben is látható lesz.
Előzmény: Herr X (2534)
Herr X Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2534
Mivel a kép kicsi, így ránézésre azt mondanám, hogy a tekerő külsején kell lenni kis benyomós pöcköknek (sűrűn egymás mellett). Azzal állítod, hogy mikor kapcsoljon be, a pontos időt pedig úgy állítod be, hogy a nyíl hegyéhez tekered a tárcsán a számlapot.
Előzmény: Tozatu (2532)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!