Aza helyzet, hogy reméltem valami jobb ötletet, mert már egy párszor négykézláb végigmásztam a füvet hasonló szerszám kíséretében. A gyermekláncfű több mint 3/4-ét ezzel a módszerrel sikerült kitakarítani, de mindig vannak újabb, és másfajta gyomok.
Kicsit öreg vagyok már ehhez a módihoz. Na mindegy!
Lehet kapni a nagyobb barkácsboltokban (Brico, Obi, Bau) olyan fűműtrágyát, ami egy marmonkanna szerű műanyak flakonban van, melynek a végén egy tölcséres szórófej van. Elsőre ilyet vettem (horror ár), majd kiürülése óta ezt használom a pétisó vagy ammóniumnitrát kiszórására. Nekem bevált, a füvet még egyszer sem égettem ki. Én úgy tudtam, a pétisó csak egy márkanév. A péti nitrogénművek által gyártott műtrágya neve, de nem mélyedek ennél jobban a dologba. :-) Nem tudom pl. hogy ha a műtrágyát egy tartályban oldom fel, onnan szivattyúval kilocsolhatom-e, nem okoz problémát a szivattyúban ez a művelet? Mondjuk locsolásonként adok a vízhez másfél kiló pétisót.
Nekem működik. Persze nem lehet vele 9.8-at futni százon, de elvan vele az ember. A boka sem sínyli meg, ha nem akarsz mindenáron esztétikusan lépegetni :-))
Mindenesetre használat közben a gúnyolódó hajlamú barátokat és családtagokat el kell távolítani a környékről.
Egy vékony, de erős pengéjű, elavult kés, vagy hasonló adottságokkal rendelkező bármi. Ezzel kellene egyesével a gazt "kiemelni" a fű közül.
A kopárabb helyeken javallom a fűmag és föld keveréket kihinteni. Ha nem nagyok a területek akkor csak a fűmag földdel leszórva.
Énnekem kb 200 m2 füvem van és ezeket a módszereket használom. Hozzáteszem, hogy mindhárom szomszédomnál mostmár mindenféle gaz gyönyörűen virágzik. Már csak a parlagfű hiányzik de hamarosan az is nekiindul!
a tárcsával 24 órás programot állíthatsz be (tehát ha folymatosan használod, akkor minden nap uaz a program fut le).
Egy óra, 4felé, vagyis 15 perces egységekre van osztva pökönként.
A pöcöknek két állása van. Asszem körömmel kijjeb lehet húzni.
Egyik állősban áramot ad az aljzatba amásikban nem.
Valahol van a tárcsa pereménél egy tüskeszerű kapcsoló, ezen keresztül történik ez a dolog.
Van egy aktuális óraállása (nyíl, háromszög?) a szerkezetnek, amelytől fog keytegni tovább az óra.
Ha te a pöcköket máshol (órákkal előbb, később) állítottad, mit az aktuális idő, akkor várhattad azt hogy bekapcsoljon.
Tehát kipróbáláskor vedd fiygelebe, hogy az aktuális időhöz "bekapcsolt állapotú" pöckök közel legyenek. Ha belkapcs, akkor a lámpa világít (de ezt gondolom magad is tudod).
Az egészet úgy is le tudod ellenőrizni, hogy ha már beállítottad be és kikapcs állapotokat, akkor körbetekered a tárcsát.
Egyébként ha áram alá helyezed, akkor valamilyen ketyegő hangot kéne hallasson, de legalábbis 15 perc altt egy pöcöknyit el kellne fordulnia a tárcsának.
Ha nem kapcsol és/vagy nem fordul ela tárcsa, akkor valszeg nem jó. Vidd vissza.
Egy jó ideje, valamikor tavaly voltam erre utoljára. Most megint úgy döntöttem, hogy megpróbálom a füvet rendbetenni.
Van kb. 120 m2 "pázsit" (10x12 m). Az a baj, hogy bár távolabbról jól néz ki, közelről látszik, hogy tele van giz-gazzal, lóherével, gyermekláncfűvel, egyebekkel. Ráadásul eléggé csomós, és kisebb részekben sok helyen hioányos.
Az igazsághoz tartozik, hogy a locsoláson, és nyíráson kívül nem igen csináltam vele semmit.
Szeretném rendbe rakni. Nem akarok szuper pázsitot, csak hogy jól nézzen ki. Igazából különösebb terhelésnek nincs kitéve.
Nitrogénnek én vízben oldott Ammóniumnitrátot használok, nem pétisót.Az utóbbiban nem csak nitrogén van, míg az ammóniumnitrátban igen.Ráadásul az ammóniumnitrát tökéletesen és gyorsan oldódik vízben, így a substral szóróval folyadék formában juttatható ki.
Kedves pétisózók! Ha már kiszórtátok magatokat,és mégsem égettétek ki a füvet,légyszi úgy magyarázzátok el ezt a kapcsolót,hogy egy műszakilag alultáplált is megértse,mert dugtam ide-oda,kattingattam le s fel,de nem működött.Köszi.
Lehet, de itt olcsóbb. De én sem vagyok szakértő. Van, aki ellenzi a nitrogént, szerintem havonta elég adni. A kétheti kijuttatás nekem soknak tűnik. Idén csak egyszer szórtam ki, ahová nem jutott, ott sárga a fű. A többi helyen szép zöld.
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Hi!
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>A fű tápanyagellátásáról és szellőztetéséről lenne pár kérdésem.
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>1.) -Akinek nincs mulcsozó szereléke, az ugye ne hagyja rajta a nyesedéket a füvön?
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Ismerősöm csinált olyan kést a fűnyíróhoz, melynek nincs felhajlított rész a végén, így kevésbé tereli ki a levágott füvet a fűnyíró végén. Azt állítja, hogy így egyenletesebben szórja szét a gép a levágott füvet. Saját tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy a fűgyűjtő nélküli fűvágás nem tűnik jó ötletnek hagyományos fűnyíróval, mert még átsöprűzve sem lett egyenletes a nyesedék eloszlása, több helyen összecsomósodva, a fű tetején volt.
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>2.) -Érdemes hetente négyzetméterenként 30 gramm pétisót adagolni a fűre? Ha igen, akkor időnként kiegészítő (nyomelemes) kezelés is kell?
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Haverom ugyanis kb. 10 naponta pétisózza a füvét ott, ahol kevésbé zöld, de már sejti, hogy inkább vashiányos, mint nitrogénhiányos ott a terület.
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>3.) –Kinek van házilagos gyepszellőztetője? Milyen ötletek vannak erre? Egyáltalán mi a gyepszellőztető lényege és a működési elve?
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Haverom ugyanis csinált egyet a következőképpen: 20 cm átmérőjű, 80 cm hosszú akác rönkbe szögeket vert a rúd tengelyére merőleges irányban, majd ezt a „szöges hengert” akarta végighúzni a füvön. Nem lett hatásos:). Alapanyagnak van hozzá egy kb. 55 kg-os vasrúd, ami kb. 13 cm átmérőjű és kb. 50 cm hosszú. Azt hiszem ha erre hegesztenék szögeket, az már belemenne a talajba. Nem lenne célszerűbb szögek helyett valami mást használni? Pl.: késpengeszerű laposacélt? Gondolom azt a megoldást házilag nem lehet elkészíteni, amikor csövekkel „talajdugókat” szúr ki egy gép a gyepből, majd homokszórással telítik a lyukakat.
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p><SPAN style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: HU; mso-bidi-language: AR-SA">Szóval van valakinek ötlete? Köszi</SPAN>
Mivel a kép kicsi, így ránézésre azt mondanám, hogy a tekerő külsején kell lenni kis benyomós pöcköknek (sűrűn egymás mellett). Azzal állítod, hogy mikor kapcsoljon be, a pontos időt pedig úgy állítod be, hogy a nyíl hegyéhez tekered a tárcsán a számlapot.