Keresés

Részletes keresés

henrikh Creative Commons License 2004.05.27 0 0 847
Másfél szobás tetőtéri cellámba dual split klíma beszereltetését tervezem.

Mekkora különbségek vannak a különböző telepítő cégek árai közt?
Elég sok fellelhető akár interneten is (klima.lap.hu, vizsla.origo.hu/katalogus/ipar_es_mezogazdasag/lakas,_epitkezes/epuletgepeszet/klimatechnika/ , ...), sok kedve és ideje nincs az embernek mindegyikkel külön helyszíni felmérést lezsírozni, ajánlatokat összehasonlítani, ..., ha nem muszáj.

Nincs egy cég, ahol közismerten legjobb az ár/teljesítmény arány? (Pannon-klimatech -ről itt pl. úgy tűnik jókat írnak a hozzászólók)

k2laci Creative Commons License 2004.05.26 0 0 846
Köszi, remélhetőleg erre nálunk nem lesz szükség, mi ugyanis családi házban lakunk két különféle kazánnal müködtetett központi fütéssel, igy inkább csak az átmeneti időszakban (október és április) akarjuk ezzel belangyositani a szobát.
Mindazonáltal jó tudni, hogy nagyobb hidegben is van esély a müködtetésére .... (a leirás valóban -5C-fokot emlit mint kinti minimumot) ...
Előzmény: SaGa (845)
SaGa Creative Commons License 2004.05.26 0 0 845
Egy megjegyzés: elviekben a hőszivattyús klímák minuszban nem igazán tudnak fűteni (ha jól emlékszem a klímás cimbora -5 fokot mondott, mint legalacsonyabb hőmérséklet). Ezzel együtt a korábbi lakásunkban egy télen a leghidegebb éjszakát kellett egy ilyen klímának végigfűtenie. Akkorra ütemezték egy fűtési főelzáró cseréjét a városban. Este még jól rápörgettek, kb 25 fokra felnyomták a paneleket, majd leálltak. Mi a klímával reggel 9-ig tartottuk a frontot. Akkor adták vissza a fűtést. Odakint -15, a lakásban +20 volt.

Hozzá kell tennem: panel, utólagos (belső, 5 mm-es) hőszigeteléssel és hőszigetelt fa ablakokkal...

SaGa

Előzmény: k2laci (823)
Nőgyógyász Creative Commons License 2004.05.26 0 0 844
Köszi az infót. Épülő társasházi lakásról van szó, a kivitelező horribilis áron (136 ezer + ÁFA) vállalta volna a klíma előkészítést, más céget meg nem választhatok. Ráadásul nem tudták előre megmondani, hogy hol és hogyan vezetik el a cseppvizet a fürdőszobába, és nem szeretem a meglepetéseket. Szóval marad az utólagos megoldás.
Előzmény: wind12 (819)
Epetike3636 Creative Commons License 2004.05.26 0 0 843
szerintem opel meg vw kisarkitott pelda, de nezd meg az Opelt es a Vauxhallt, vagy a skoda felicia pickupot, amit N.o-ban VW Caddy-kent arultak(eloszor azt hittem, hogy vmi markaszereto rakta at az emblemakat, de aztan lattam többet is). Vagy a lada nivat amit mashol chevrolet nivakent arulnak. Daewoo-kat is amcsiban Chevikent aruljak...
vagy hogy ne kelljen messzi menni:
Seat Alhambra, VW sharan,(ford galaxy, de az most mar egy kicsit elter)
wind12 Creative Commons License 2004.05.26 0 0 841
Tényleg kifelejtettem a felsorolásból az elektromos ellenőrzést, áramfelvétel, kötések, stb.
A mi cégünknél a karbantartás főidényben 8.000 ft. + Áfa, idényen kívül 6.500 ft.+ Áfa. Budapest területén belül.
Nem nagyon fér bele kevesebbe a kiszállás, a ráfordított idő, felcűgölni az emeletre a nitrogénpalackot, a kompresszort, vagy a mosót, plusz adminisztráció, végül, de nem utolsósorban a felelősség. Amit vállalunk is.

A Daikin elismerten az egyik legjobb klíma, személy szerint azt szeretném, ha mindenki azt szereltetné, nekünk is könnyebb lenne a dolgunk.

Elég sok nagy cég szerelteti össze Kínában a készülékeit, de ezeket nem szabad összetéveszteni a noname gépekkel.
Fel lehetne sorolni 6-8 olyan nevet, ami ugyanazt a berendezést takarja, és ráadásul egy-két közismert cég neve is szerepelne közöttük.

Előzmény: klímás (839)
gergo9 Creative Commons License 2004.05.25 0 0 840
A 4000 Ft „természetesen” számla nélkül volt. Remélem egy esetleges garanciális javításhoz elég lesz a pecsét. Akkor ez nem fordult meg a fejemben, el voltam foglalva a „parasztvakítással”:-))
klímás Creative Commons License 2004.05.25 0 0 839
Nem vagyok Daikin dealer de ne említsük egy lapon 80 000 ft alatti gépekkel, ha egy Daikint leraksz egy betonkockára és le sem fúrod akkor sem fog zörögni.

Ami megint letaglózott: azt hiszem már szinte köztudott hogy a kinábol származó no name gépekre azt a nevet írják amit a megrendelő megálmodik, ez még nem is gond. Szóval egy terméket különböző néven meg lehet kapni. Amit láttam barkásáruház egy azonos polcán két márkanéven ugyan az a kültéri, legalábbis a külső teljesen megegyezett, ami a durva hogy a két márkát klímás cégek saját nevük alatt futatják. Nehogy félreértés legyen ez engem abszolút nem zavar, csak olyan mintha a VW meg az Opel egymás mellet ugyan azt a kocsit árulná más címerrel. De lehet hogy ez csak nekem furcsa?

Korci_PÉCS

Nem is értem hogy a „kollega” hogy jött ki a 2500-bol amit Wind12 irt a szivárgásról az korrekt csak annyival egészíteném ki hogy áramfelvételt is szoktunk ellenőrizni. Kérdezzük meg wind12-t hogy szerinte mostanában mennyi egy egyszeri karbantartás kiszállással, ha jól vagyok informálódva 8-12 e közt mozog. Javítsatok ki ha nem.
Üdv.

scratch Creative Commons License 2004.05.25 0 0 838
Na mit szóltok, milyen idő van, nincs több éppen 8,1C -nál. :) Fogunk idén klímázni? :) Én lehet inkább füteni fogok lassan! :)
kisbankár Creative Commons License 2004.05.25 0 0 837
OK. Ezt hívják úgy, hogy minőségi szolgáltatás. Köszönöm.
Előzmény: wind12 (836)
wind12 Creative Commons License 2004.05.25 0 0 836
Eddig a Lakes-sel nem volt ilyen jellegű probléma, ebben az egy esetben tényleg egy kicsit zajosabb volt a többinél. Még nem tudom, hogy miből adódik, a rezgéscsillapítók alatta vannak, szóval megtettünk mindent. Várunk egy kicsit, milyen lesz kicsit hosszabb üzemben, aztán, ha nem csendesedik az a fránya, lecseréljük. Elég sok ilyen gépet telepítünk, hát az előferdül, hogy egy nem tökéletes. Csak, hogy az egyik nevesebb gyártót említsem, a Daikinból sajna kettőt vissza kellett vinni a forgalmazónak (nyolcból) mert elektronikai hiba miatt be sem indult.
Előzmény: gergo9 (834)
kisbankár Creative Commons License 2004.05.25 0 0 835
Hello!
Nálam is a Pannonklimasok jártak, s a munkájukkal teljesen meg voltam elégedve. Szakszerű, jó munka volt, jöttek, amikor megígérték.
A klímáról. Nálam 3,5 KW-os LAKES split klimát szereltek fel a javaslatuk alapján. Nagyon nem használtam még, mivel ugye mostanában jegesmedvék szlalomoznak a fák között. Nagy tapasztalatom a klímákról nincs (nem szeretem őket, de a tavalyi hőséget nem akartam újra panelban ugyanúgy átélni), így nem nagyon tudok mihez hasonlítani. Király módon nyomja a levegőt, tetszetős a beltéri egysége, van rajta sok programozható funkció, viszont szerintem hangos a kültérije. Leírás alapján 58 dB, a hamarjában összevadászott egyéb típusok közül ez a legmagasabb, még ha sok esetben csak 1-2 dB-lel is. Tartok tőle, hogy gondjaim lesznek a szomszédokkal, főleg este/éjjel lehet ez zavaró.
Üdv.
gergo9 Creative Commons License 2004.05.25 0 0 834
nekem 4000 Ft volt az "attrakció"
Előzmény: Korci_PÉCS (833)
gergo9 Creative Commons License 2004.05.25 0 0 832
…hát egy kicsit összetetebb a dolog :-)). Már a tavalyi telepítésnél sem volt a közelben vákumszivattyú, de még nyomásmérő sem!!! Kézzel ellenőrízték, hogy hidegek a csonkok! Most az első karbantartásnál került csak elő, de palackot már rögtön vittek az első „mászáshoz” azt azonnal túlnyomták, majd kieresztették (R22 levegőbe) a felesleget.
Tippem: jó volt a gáznyomás, de hogy csináljanak valamit, ezért bűvészkedtek egy kicsit, vagy a telepítésnél valóban kevés volt a gáz.
Ui. a gumibakok nem lazulhattak meg, ugyanis csak most tettek fel (természetesen külön kérésre:-)
wind12 Creative Commons License 2004.05.25 0 0 830
Ja, tényleg a pecsét az tényleg a legfontosabb:)
Előzmény: gergo9 (828)
wind12 Creative Commons License 2004.05.25 0 0 829
Minek töltöttek gázt?
Karbantartáskor a legfontosabb a kültéri egység regisztereinek a kitisztítása. Ez van leginkább kitéve elporolódásnak, beszivja a lamellák közé a nyárfa szöszmöszeit, a port, és egyéb szennyeződéseket, ezáltal a ventillátor nem tudja átáramoltatni a levegőt, nincs elég hűtés, megnő a nyomás... meghibásodhat a kompresszor. Ahol lehetséges ezt nagynyomású vizes tisztítóval, de jó a levegőskompresszor is.
Gázt csak abban az esetben kell tölteni, ha kevés benne, ha kevés benne, akkor viszont valahol elszökött, tehát vszínű, hogy nem gáztömör a rendszer. Ha nem gáztömör, akkor hiába töltöttek rá, úgyis el fog szivárogni.
A beltéri szűrőit is ki kell tisztítani. Amit mi még megszoktunk nézni, a kültéri felfüggesztését, mert az kilazulhat a rezgésektől.
Nagyjából ennyi, de a helyszínen még előfordulhat, hogy eszembe jut valami:)
Előzmény: gergo9 (828)
gergo9 Creative Commons License 2004.05.24 0 0 828
Wind 12. Miből áll a karbantartás? Nekem csak gázt töltöttek utána, beltéri szűrőmosás + pecsét aztán szeva…
wind12 Creative Commons License 2004.05.24 0 0 827
Teljesen jól értelmezed a dolgot. Például egy 50 légköbméteres szobát kb. ugyanannyi energiával lehet lehűteni a 3,5 kW-os készülékkel is, meg az 5 kW-os készülékkel is, csak az utóbbival lényegesen gyorsabban. Alulméretezni semmiképpen sem érdemes, mert a folyamatos csúcsonjáratás az idő előtti meghibásodáshoz vezet. A túlméretezés pedig felesleges pénzkidobás, nem lesz kevesebb a fogyasztás.
A 40 m2 panel: ez az adat csak egy kiindulópont, hisz nem mindegy, hogy hány helyiség, milyen fekvés, stb. A panellakásokban általában egy, vagy két szobát szokás beklímázni, esetek nagy többségében 2,5-3,5 kW-os készülékek kerülnek felszerelésre. Ezeknek ára kb. 60.000 forinttól indul, és kb 200.000 forint a teteje. Úgy vélem érdemes egy középkategóriás gépet vásárolni, lehetőleg ne a csemegeboltból. A telepítés ára kb. 40-45.000 forint (csőhossz 5 méterig), itt arra kell vigyázni, hogy csak zöldkártyás szerelőt válassz, különben a készülék garanciája elvész. Még egy költséggel kell számolni, évente egy karbantartást el kell végeztettni, ez kb. 7-8 ezer forint.
Előzmény: pemga78 (825)
Lmr Creative Commons License 2004.05.24 0 0 826
Szia.

Hát szerintem ez nagyban függ a helység hőterhelésétől (fekvés, ablakméretek, hőszigetelés...). Ehhez kell úgy méretezni, hogy a klímaberendezés le tudja hűteni. Hiszen ha több hőt kap, mint amit a klíma el tud vonni, akkor a gép 24 órában menni fog és akkor sem lesz hideg. Túl nagyot sem érdemes berakni, mert az sokkal drágább. látatlanban szerintem 3,5 kW-os gépet fog a Pannonklímás ember ajánlani... :)

Lmr

Előzmény: pemga78 (825)
pemga78 Creative Commons License 2004.05.24 0 0 825
Halihó!

Méretezési jellegű kérdésem lenne. Ha jól értelmezem akkor a kW-ok és egyebek igazából azt határozzák meg, mekkora mennyiségű levegőt képes a berendezés percenként lehűteni. Tehát mondjuk azt befolyásolja, hogy a lakást/szobát mennyi idő alatt forgatja át. Tehát, ha jól értem, minél izmosabb, annál gyorsabban éri el a kívánt eredményt (nagy fogyasztás), és utána már csak szinten kell tartania (kisebb fogyasztás, ez gondolom jelentősen függ attól, hogy a lakás mennyire akarja felvenni a kinti hőt, ill. elveszteni a belsőt, azaz szigetelés stb.) Szóval ezek alapján hogy lövik be a méretezést? Mennyire érdemesebb egyszeri kiadásként izmosabbat venni, remélve, hogy kevesebb a fogyasztása? Pl. 40m2 panelhez mit gondoltok? Próbáltam keresni ajánlásokat, de nem nagyon találtam :(. (Majd jön Pannonklímás ember, csak lelkileg fel akarom készíteni a pénztárcámat :)).

Köszi,
Pemga

wind12 Creative Commons License 2004.05.24 0 0 824
k2laci

Természetesen a klímával gazdaságosabb, hiszen az az elektromos áramot nem hő előállítására használja, hanem csak hőmennyiség szállítására.
Pl. egy 3,6 kW-os split készülék fűtéskor lead kb. 3,6 kW hőt, mialatt csak 1,2-1,4 kW elektromos áramot használ el. Szóval ez a gazdaságosabb.
Üdv.

Előzmény: k2laci (823)
k2laci Creative Commons License 2004.05.24 0 0 823
Egy technikai jellegű kérdésem lenne:
Azokat a klímákat amik fűteni is tudnak, hőszivattyús klimának nevezik, tehát a teljesítményük függ a kinti hőmérséklettől.
A kérdésem: Ha pl. kinn 10C-fok van, a szobában meg 18 és 23-at szeretnénk, akkor ezt mi tudja gazdaságosabban létrehozni,
1. a klima fűtő-üzemmódban
2. Egy 1500W körüli hősugárzó ...
wind12 Creative Commons License 2004.05.22 0 0 822
Szerintem másfél kW-os klímát nem érdemes 10 méterre telepíteni egymástól, de legalábbis határeset. A leírásában talán van rá utalás a max csőhosszra.
Előzmény: smk76 (820)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.05.22 0 0 821
Kb. 10-15 között szokták még bevállalni. Típustól is függ.

>Mi a hátránya a túl nagy távolságnak?
- hűtőteljesítmény-csökkenés
- kompresszor terhelésének növekedése
- méterenkét 5-8 e Ft, amit a szerelők pluszban kérnek
- ha a csepegtetést sem tudod a beltéri oldalán megoldani, kivezetni, akkor kissé lejtősen is kell vinni a csöveket, mivel legtöbb klíma gravitációs csepegtetésű, a ferde csatorna meg nehezen és csúnyán takarható el a lakásban

Előzmény: smk76 (820)
smk76 Creative Commons License 2004.05.22 0 0 820
Megtudnátok mondani, hogy hány méter lehet maximum a kül. és beltéri között? Átszerelés előtt vagyunk, és kb. 10 méter a távolság. Egy 1,5 kw-os klímánk van. Egyáltalán mi a hátránya a túl nagy távolságnak? Kisebb hűtőteljesítmény-csökkenés még beleférne...
Köszi!
wind12 Creative Commons License 2004.05.22 0 0 819
A Daikin igazán jó választás, magasan az egyik legjobb berendezés.
A kondenzvíz-elvezetés általában az egyik legnehezebb probléma, hisz az utcára való csepegtetés az egyik legrosszabb megoldás.
Sokszor nehéz megoldást találni, hisz a víznek mindenképpen lefele kell folynia. Van ugyan cseppvízszívattyú, de nagyon drága (30-60 ezer).
Épülő lakás esetén érdemes a szennyvízhálózatba bekötni a cseppvízcsövet (bűzelzáró szifon!), és akkor nincs több gond vele.
Van még egy lehetőség, ami megoldaná a problémát, de ez még kidolgozás alatt áll, most keresünk kivitelezőt hozzá.
Előzmény: Nőgyógyász (814)
wind12 Creative Commons License 2004.05.22 0 0 818
A Lakes is tudja termésetesen az időzítést, hisz ez már alapfunkció.
Az említett cég viszonteladója a Nivelcool-nak is, bár azt tudni kell, hogy ezek a készülékek még nem érkeztek be az országba, majd csak május végén várhatóak. Véleményem szerint a Lakes jobb választás, bár a Nivelcool tipusú gépből többet telepítettünk, viszonylag jól ismerem. Ja, és a Lakes beltérije sokkal mutatósabb is.
Előzmény: pemga78 (815)
Lmr Creative Commons License 2004.05.21 0 0 817
pemga,

nekem is lakes van, beszarás milyen halk, kívül-belül. A távirányítón van olyan gomb, hogy ON TIMER. Gondolom ezt keresed.

Lmr

Előzmény: pemga78 (815)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.05.21 0 0 816
Semmiképpen sem az alattad lévő fejére, ablakára. Szintén nem célszerű a frissen vakolt ház falára csorgatni. :-)

Lehet például: panelek összeillestése közé (kb. 1/2 métert folyik a víz lefelé, utána elpárolog), kicsiny csőcsatornába, melyet Te raksz rá a falra vagy az erkélytől 60-80 cm-re kiálló vékony csövön az utcára/udvarra. Ízlés dolga. A leg európaibb persze, ha egy kis tartályt helyezel a kondenzvízcső alá, a saját erkélyeden és azt időnként kiüríted.

Előzmény: Nőgyógyász (814)
pemga78 Creative Commons License 2004.05.21 0 0 815
Halihó!

A Lakes jónak tűnik, csak nem sikerült olyan infókat kinyernem, mint pl. lehet-e időzíteni, mégis mit tud az a távirányító? :)). A Nivelcool-on nagyon megtetszett ez a bekapcsolás-időzítés, hazajönni egy kellemesen előhűtött helyre :)). Csak lusta vagyok, és nem akarok két helyről vásárolni, a Pannonklíma pedig hoz Lakes-es klímákat. Sajnos a globalyork nem ír ilyen tulajdonságokról, vagy ezt már minden klíma tudja manapság ezért szóra sem érdemes? :)

Köszi,

PS: Juhú, jégeső van :)

Előzmény: scratch (799)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!