Először is új belépőként üdvözletem a topic minden résztvevőjének ! Átolvastam az összes eddigi véleményt.A legutóbbira szeretnék reagálni.
Kedves Syd !
Egyetértek Veled,hogy átvehetnénk néhány amerikai módszert.Én - sokakkal ellentétben - nem szídom az amerikai módszereket(a sűrgősségi ellátásban),de átvételüket egy az egyben nem javaslom,sőt butaságnak tartom.Ahhoz,hogy a KICS-et amerikai mintára átalakítsuk hiányzik néhány feltétel:
- amerikai kocsipark
- amerikai kommunikációs lehetőségek
- amerikai módra kiképzett(elsősegélynyújtásra)
rendőrség,tűzoltóság,lakosság(!!!)
- amerikai módon működő háziorvosi sűrgősségi
rendszer( nem a kerületi ügyeletekre
gondolok !)
És sorolhatnám tovább.Magyarul: egy rendszer egy elemét nem érdemes átalakítani anélkül, hogy a többit is megváltoztatnánk.Természetesen törekedni kell arra- és törekszünk is-,hogy megfelelő helyen a megfelelő ember dolgozzon,ez azonban nem mindíg sikerül.Én is jónak tartanám,ha addig lehetne a bejelentővel tartani a vonalat,míg a segítség meg nem érkezik.Ezt azonban lehetetlen a mai létszám-és telefonhelyzet mellett megtenni.Ha 4 db 104-es gép van bekapcsolva, és mondjuk 10 percig tartjuk valakivel a vonalat,akkor mi lesz a többi bejelentővel? Vár ?!Sok minden van amit még meg lehetne változtatni a hatékonyság érdekében,de a mentőellátás valódi javítása csak több mentőegység és több mentőállomás beállításával lehetséges.Elnézést a hosszú szövegért!
Hát igen, a diszpécser-szolgálaton lenne mit javítani. Igazán nem akarok senkit bántani, de miért nem lehet itt is úgy csinálni, mint - sokak által lenézett - Amerikában. Egy cikket engedjetek meg:
"* * * Nem száll fel többé a For Life
Az egészségügyi tárca biztosította a pénzt a légi mentésre
Beszüntette működését a For Life, az egyetlen dél-dunántúli helikopteres
mentőszolgálat. A For Life vezetője, Harkányi László ugyanis december
24-én felmondta az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) kötött szerződést,
mivel bizonytalannak látta az együttműködés jövőjét. A légi mentést az
ország teljes területén át akarják játszani a volt mentőszolgálatosok
által létrehozott vállalkozásoknak mondta a For Life vezetője.
A For Life egy pályázat nyerteseként vállalhatott helikopteres légi
mentést a Dél-Dunántúlon 2000. december 31-ig. Arról, hogy 2001-től ki
folytathatja a munkát, egy újabb pályázat hivatott dönteni. A tender
kiírása csúszik, s nincs esély arra, hogy az OMSZ március 31. előtt
szerződést kössön a pályázat nyertesével. Ezért a For Life vezetője
tájékoztatást kért a mentőszolgálattól: januártól számítanak-e a
munkájára? Dr. Gőbl Gábor, az OMSZ főigazgatója december 21-én írt
levelében azt válaszolta: a légi mentést finanszírozó szaktárcánál
kezdeményezték a For Life-fal kötött szerződés meghosszabbítását.
Harkányi László karácsonyig várt a szerződés meghosszabbítására, akkor
viszont felmondta a megállapodást. Harkányi tudósítónknak azzal indokolta
döntését, hogy 28 fő- és mellékfoglalkozású alkalmazottja van, nem
tarthatja őket bizonytalanságban, s képtelen megelőlegezni az
alkalmazottak bérköltségét.
A tulajdonos nem tudta fizetni a 28 alkalmazott bérét
Az egészségügyi tárca már december 22-én megadta az engedélyt az OMSZ-nek
arra, hogy március 31-ig tehát az új pályázat várható elbírálásáig
szerződést kössön a For Life-fal. Vagyis a szaktárca akkor, amikor
Harkányi szerződést bontott, már biztosította a légi mentéshez szükséges
pénzt, csak épp az OMSZ erről nem értesítette a vállalkozót. Gőbl Gábor
ezt nem tartja mulasztásnak.
Az OMSZ és a For Life között évek óta feszült a viszony. Harkányi László
úgy véli, hogy az OMSZ eleve meg akart szabadulni a For Life-tól. A
vállalkozó szerint ezt az is bizonyítja, hogy a kezébe jutott egy, a
mentőszolgálatnál papírra vetett feljegyzés, amely arról szólt, milyen
stratégiával lehetne szerződést bontani a For Life-fal.
Harkányi állítja: azért akartak megválni tőle, hogy a légi mentést az
ország teljes területén átjátsszák a volt mentőszolgálatosok által
létrehozott vállalkozásoknak. A For Life vezetője hozzátette: az általa
irányított szolgálat lényegesen kisebb terhet ró a költségvetésre, mint a
volt mentőszolgálatosok által működtetett cégek.
Gőbl Gábor tudósítónk kérdésére Harkányi valamennyi állítását tagadta és
megalapozatlannak ítélte. Harkányi viszont abban bízik, hogy állításainak
igazságtartalmáról az Országgyűlés egészségügyi bizottsága, valamint a
számvevőszék is meggyőződik majd.
*
Az OMSZ Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Balatonfüreden tart fenn
helikopterbázist. Emellett alapítványi támogatással működnek gépek
Szegeden és Pécsett tudta meg lapunk Moró Ákostól, az OMSZ gazdasági
igazgatójától. Az elmúlt évben mintegy 480 millió forintot költött a
mentőszolgálat a légi mentésre. Ebből a pénzből a négy állami gép csaknem
ezer esetben szállított beteget, míg a két civil szervezet helikoptere
170-170 alkalommal szállhatott fel. Alternatív légi mentésre az
egészségügyi tárca által meghatározott feltételek szerint köthetett
szerződést az OMSZ, így bázisonként csak 50 millió forintot adhatott,
ezért szálltak fel sokkal kevesebb alkalommal az alapítványi gépek. (Az
alternatív mentésre elkülönített 220 milliós keretből fennmaradó 120
millió forintot a földi magán-betegszállítók között osztották fel.) Azt a
gazdasági igazgató is elismerte, hogy az évi 50 millió forint nem elég a
magán légi mentőszolgálatoknak, ám az alternatív szolgálatok között
szétosztható költségvetési keret 2001-ben és 2002-ben is ugyanannyi, mint
a múlt évben volt. Moró Ákos elmondta: az ország optimális lefedéséhez a
meglévő hat bázis mellé legalább két-három újabb állomásra lenne szükség.
Nemrégiben kapott az OMSZ hat használt gépet a honvédségtől, de ezek
felújítása, a mentéshez való átépítése is gondot okoz. A hat gépből három
tartalék, egynek a Hungarocamion kifizette az üzembe állítási költségeit,
ez a miskolci bázisról már dolgozik is, a második átalakítása folyamatban
van, míg a harmadikhoz csak akkor kezdenek hozzá, ha valaki kifizeti a
felújítás árát.
Ja, és nagyon várom -bár jobb lenne ha nem kerülne sor rá- amikor az első bírósági ítélet el fog hangzani a mentőszolgálat eme prominens személyeiről.
cucu
Helo.
Nos, ez felér egy gyilkossággal. Azt a pöcsöt ki kell rúgni a mentőktől. Hogy tűrnek meg ott ilyen mentalitású embert? Ha egyszer a Vigadó teret mondtátok, ő mi a répáért küldi a Jászaira a segítséget?
Katasztrófa ez az egész kics! Kommunista bérencek.
cucu42
Sziasztok! Tegnap este dolgoztam és a Dunán az egyik személyhajón roszul lett egy utas, öe, valszeg epilepszia. Hívtunk mentőt, hozzá, és mivel a hajó a Boráros tér magasságában volt ekkor éppen, a Vigadó térre hívtuk a mentőt, mint legközelebbi kikötő. Kérdezte a felvevő, hogy hová menne egyébként a hajó? Mondtuk hogy a Jászaira Mari térre. Erre azt mondta, hogy akkor majd odaküldi a mentőt. Nem értette meg, hogy az vagy 20 perc míg mi oda felérünk. Nem volt hajlandó csak oda küldeni a kocsit. És ami a csúcs, hogy csak pár perccel utánnunk ért oda a mentő. Nem hiszem, hogy egy csendes kis forgalmú, nem is túl hideg péntek este 22 óra körül ekkora kocsihiány lenne.
(a mentős srácok elmondása szerint a központból jöttek ki, tehát nem másik esettől, a központ és a Jászai kikötő távolság kb. 3,5 perc még kiemelkedés nélkül is! Ugyanez a központ és a Vigadó tér között 6 perc)
Mindenkinek nagyon Boldog Új Évet kívánok!
trophy
Hello!
Rég találkoztunk.
Más téma. Örömteli, hogy hosszú, évekig tartó huzavona után van mentőhelikoptere Miskolcnak, BAZ Megyének. Reméljük megfelelően (indokoltan) fogjuk használni, s lesz rá pénz is. Azt igérték, hogy 2001-re 30 milla már megvan, kb. 50 kell a zavartalan működéshez.
Soha rosszabb karácsonyi ajándék az OMSZ-nak, a megyének.
Boldog Új Évet Mindenkinek!
Kösz Cucu, Allah növessze még hosszúra a szakáladat.
Az is a baj, hogy sokan nem veszik észre, hogy a mentők nem csak a Markó utcából áll. Emberek vagyunk, és a beteg-mentő mindkét oldalán vannak alacsony IQ-val rendelkezők.
Helo.
Volt. Nem is egy. Mondjuk most nem ugrik be egy sem, de volt...
A hiradásból nekem úgy tünt, hogy 20 perc után indultak a gyerekhez. Ezt így is adtam közre!
Amúgy szerintetek mi indokolja, hogy a KICS tagjai talpig fehérben, fapapucsban flangáljanak a szobában? Nem nagyképűség ez egy kicsit? Jó jó, éntőlem lehetnek ebben, de beszéljenek kultúráltan a bejelentővel, jó?
Amikor az Örs Vezér térre hívtam mentőt, mert egy Anyuka kiejtette a 2 éves gyerekét a kezéből aki a fejével zuhant a busz lépcsőjére, akkor 15 perc után újra hívtam és aki felvette a 104-et, ingerülten, szinten ordítva mondta, hogy "megy már a mentőőő". Pedig csak tisztázni akartam a címet, nehogy a másik oldalra menjenek.
cucu42
Az a 20 perc nem tünik soknak a mentő oldaláról, míg óráknak tünhetett az apuka részéről.
SZámomra még az a csoda hogy vannak mentősök ebben az országban és fizetés nélkül majd mindent lenyelnek.
CUcu volt e az elmult 5 évben a TV ben egyetlen egy olyan hír hogy a mentősök önfeláldozóan mentettek meg valakit??? Vagy csak olyan híreket kapunk mint hogy nem értek időben oda, karamboloztak, nem volt orvos a mentő kocsin ezért halt meg a beteg stb.
SZóval az nem hír ha a kutyát megharapja a postás , csak az ha fordítva történik.
üdv
Cucu, bocs, de lehet, hogy nem olvastam figyelmesen a korábbiakat.
...."60-as évek stílusára emlékeztet"...?
Ha nem veszed tolakodásnak, mennyi még az annyi ? =8-)
(ui. azért az apukákat sem kell félteni...)
Hali!
A %-os betegek a hajléktalanokat jelenti.
Ez valami statisztika,hogy az OMSZ hány hajléktalannal találkozik legyen az beteg,vagy csak részeg vagy bármi más.
Helo.
Volt a TV-ben, hogy egy apuka túl nyersen beszélt a mentőkkel, akik Bp-en 20 perc múlva sem voltak ott az egyre rosszabb állapotba kerülő gyereknél.
Én megértem, hogy csúszik az út és azt is, hogy -bár nem hallottam- nem szokás elragadtatnia magát az embernek, amit az apa el is ismert, de a szolgálatvezető stílusa sem éppen "mentőkhöz" illő volt.
Úgy beszélt az apával, mintha kegyet gyakorolna, hogy "most akkor kimegyünk, de legközelebb ne így beszéljen".
Jó lenne végre a mentős uraknak tudomásul vennie(KICS), hogy a mentés a kötelességük és semmi nem jogosítja fel őket arra, hogy szemtelenkedjenek és kioktató stílusban beszéljenek a rászorulók hozzátartozóival. A bajban lévőtől ugyanis nem várható el normális viselkedés, ez ha tetszik ha nem, el kell fogadniuk.
A jelenet azért is bosszantó volt, mert a 60-as évek stílusára emlékeztetett engem, amikor az OMSZ mint "hatóság" lépett fel az utcáról segítséget kérővel szemben.
cucu
Ki igy emlékszik, ki ugy. Anno nekem anno ugy mondták el, ahogy irtam, de lehet hogy a másik szófejtés a helyes. A jelentés végül, is ugyanaz.
Életem szegény, de boldog időszaka volt amikor (másodállásban) mentözhettem.
Boldog ünnepeket mindenkinek!!
Sziasztok!
Szép kis téma karácsonyra...
De ha már itt tartunk a halottasoknak azért kell a "kék" mivel a közterületi halottakat nem árt mielőbb elszálítani (pl. metrógázolás,vagy akár "sima" gázolás,de szerintem a járdán sem kéne órákig hagyni szegényeket).
Az ONE témában trophy-nak van igaza.
Kellemes karácsonyt meg minden hasonlót!
Helo.
Hát, igaz ami igaz, ma voltunk a Tesco-ban vásárolni. Közben bemondták a "hangosba", hogy ha van orvos, akkor menjen a pékséghez...
Aztán, úgy 20 perc múlva -fizetés és bepakolás után- kanyarodtam ki a Fogarasira amikor is jött egy szerintem kiemelt esetkocsi, de alig lehetett hallani a szirénáját.
Más. Az központi bonctan nem inkább Szmetana utca volt korábban? Én legalább is így tudtam. Tehát nem Szvetana.
Aztán meg mi a fenének kék lámpa a halott szállítóra? Nem lenne elég a sárga?
Távol álljon tőlem, hogy szakembert kioktassak, de szerintem, azért nem OHNE, és azért ONE, mert az az Orvos Nélküli Esetkocsi rövidítése, és ugyebár abban nincs H bötű!
Trophyka
Nyilván, ahogy az elöbbiek már írták, a kocsiban volt az exit, ezért ment oda Igazságügy= Lehossék = Szvetenai
"ONE" írva OHNE (a német 'nélkül'-ből lett átvéve)
Egyébként a hangeröt illetően egyetértek. Ma az Astoriánál álldogáltam, rendes keresztforgalmi zaj, alig lehetett a Toyota nénóját hallani.
A mentő sohasem szállít halottat.
Olyan lehetséges, hogy az ellátás közben, az autóban exitált a sérült/beteg. Ebben az esetben a Szvetanába (?), vidéken a legközelebbi hullaházba kell szállítani az elhunytat.
Halottat tilos mentőautóba helyezni.
De miért Szvetana?