Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Akkor nagyon bele kell húzniuk, mert az 'Accolade' már itt is fullra van pörgetve... ;-) Pár nap, és a csüngő subhirtella is megmutatja magát, már alig várom... :-D
Hallod, a frászt hozta rám... :-S De tényleg, köszi mindenkinek, átigazgattam a földjét, meglocsoltam megint, és indul, csak őrjítően lassan...
Cserébe hadd meséljem el, hogy mi volt a különbség a két egyéb fa és a Germesdorfi között: a föld: a másik kettő full napon, ennek meg árnyékban a lába, így nem is melegedett át a talaja kellőképpen, ezt kézzel tapicskolva nyilvánvalóan lehetett érezni...
Ali bá, az a helyzet, hogy nem tudom milyen fajta. Egy ismerősömtől kaptam 2-2 db oltóvesszőt, ő is valaki mástól kapta, nem tudta a fajtát csak ennyit, amennyit leírtam. A Burlaton kívül más cseresznyém sajnos nincs. Négy éve volt nálunk árvíz, az elvitte az öregebb termő fákat. Kiszáradtak. Tavaly júniusban pedig a sok belvíztől száradt ki egy 3 éves Katalin és egy 3 éves Burlat. Úgyhogy a cseresznyével gondban vagyok. Nálunk egyébként most nagyon divatba jött Gisela alanyon a gyenge növekedésű cseresznye. Olyan fajtákat árulnak, mint Merchant, Techlovan, Kordia, Karesova, Gastanka. Ezen kivül a Burlat, Katalin, Lapins stb. Egyébként a szüleimnél van egy több, mint 50 éves cseresznyefa. Már nagyon odvas a törzse, csak egy főága él, a többi vagy leszakadt vagy elszáradt. Fehér cseresznye, kb. a Germersdorfival egyidőben érik, a napsütötte részen esetleg található pirosas folt. Ha éréskor esőt kap, repedezni kezd. Az íze nem túl édes, inkább savas. Kiváló befőtt készül belőle. Nem tudod milyen fajta lehet?
A csomagoló fűrészport nem kellett volna felhasználni az ültetéshez. Az nem komposzt. A csomagban érkezett fákat mindig legalább 1 napig vízben áztatni szoktam. Megtisztul a gyökérzet a csomagoló anyagtól és kellő nedvességet szív magába. A gyökerek végét kicsit le kell vágni ültetéskor, hogy a hajszálelágazások még jobban képződhessenek.
Kimentem, csekkoltam, sorrendben: nem, igen, és némelyik rügy már kipattant, de napokkal van hátrébb, mint a többi. Élnek a rügyek, de a vödör vizet megkapta. Lhet, a gyökércsomagoláshoz felhasznált fűrészpor a ludas, amit belekevertem a földjébe és az vette fel előle a nedvességet és nem hagyja fejlődni? Tényleg, ezt is áztatnom és minimális gyökérmetszenem kellett volna ültetés előtt, mint a rózsákat?
Nézd meg, hogy nem feketedik-e a vezér legfelső néhány centije, kicsit vakard beg a kérget, hogy zöld-e alatta. Ha zöld, akkor várj, bár már a rügyecskét csúcsának is zöldnek kellene lennie. Próba képpen bonts szét egy rügyet is. Önts a tövére agy veder vizet.
Frissen ültetett, tehát benne van, hogy megviselte az új hely (a többit mér' nem?), az oltás helye kicsit durván néz ki a gyökérnyaknál, de egyéb sandaságot nem látok. Mit nézzek? Aknamunkára gyanakodtál?
Fiúk, megmondanátok lécci, hogy a Germesdorfi 3-as mikor szokott kihajtani? A meggy már hajt, a másik cseri is, ez nagyon le van maradva... Normális? Szép, de még alig kipattanó rügyek vannak csak rajta, kezdek aggódni, hogy nem akar megindulni... Mit lehet tenni?
Én idén tavasszal (tegnap) oltottam életemben először. kb 20 db-ot csináltam vegyesen alma, körte, szilva, kajszi, cseresznye. Eddig idegenkedtem tőle, jobbára csak szemezgettem.
Van Jonathanba Golden LI; Húsvéti Rozmaringba nyári édes, jonathan, starkrimson; van Éva alma önállóan; őszi, a fajtáját nem tudom, mert a tulaj sem tudta. Csináltam idaredet is 7-8 éve. Sajnos helyhiány miatt kényszerülök tandem fák létrehozására, mert szeretjük a gyümölcsöt, a különböző fajtákat, télen-nyáron. Most az idaredbe oltottam Batul, Mutsu almát, Bosc Kabak, Piros Vilmos körtét, meg egy másik (finom) ismeretlen körtét még a nyáron szemeztem, ez már fakad:
A két sárga címke között fakad a nyári körte szemzés.
Kérlek benneteket: Ali-bá, Atifoci kritizáljátok meg így messziről, jó nagy káoszt csináltam ugye? (Az ágakon látszik a 2008-as jégverés)
Ha esetleg egy vagy több oltásom sikerülne, nincs még nics elképzelésem hogyan alakítsam tovább a koronát. De nem untatlak tovább benneteket, várom véleményeiteket.
Így néz kia a fa egybenmetszésésoltáseklőtt:
Aképetmég a télen csináltam. A tövénél látszik a szemzés.
Az Ali bától kapott fajtákat -egy oltás kivételével- én is meglévő fákba raktam.A normális /törpítő / alanyaim még kicsik,nagy fát meg már nem akarok cserkóból.Remélem lesz olyan ami megered,bár az idei oltásaimtól nem vagyok elájulva,igaz nem csak rajtam múlott...
Neveld ugy a füzérorsó fát, hogy /alulról felfele/ fél méter törzsecske, fél métertől 1,5 méterig Katalin cserkó /ha már megvan/, ott beoltva onnantól 2,5 m-ig másik fajta. Én is ezt fogom csinálni, mert most kaptam egy újabb fajtáról oltóvesszőt, viszont már 14 fám van /mind másfajta/ hely meg nincs több.
Köszönöm, majd jelentkezem. Nem szeretnék ipari mennyiséget termelni, csak saját célra ill. a famíliát ellátni. A kertemet is úgy rendeztem be, hogy epertől naspolyáig folyamatosan érjen vmi friss gyümölcs. Kb 200 nölön 36 fám, +bokrok vannak, 0- kb30 egynehány éves korig. Tegnap vásároltam egy Katalin cseresznyét. Suháng, ami végig rügyes...
Lehet-e szerinted a cseresznyét tandem fának nevelni? Igazából ez a tervem. Nincs több helyem újabb fáknak, a feleségem meg a veteményesből nem ad.
Mennyire bírja a cseresznye a vizet? Tóparthoz közel szerenék ültetni, lehetőleg szomolyai feketét. A fenyőfa és a japán cseresznye jól el van a közelben. Szerintetetk próbálkozzak?
Nekem is motoszkál az agyamban a téma. Most egy huszonéves germersdorfim van csak, de 2008 ban komoly jégverés érte és eléggé leharcolt állapotba került. Kell ültetnem másikat, mert nem szeretnék egyik pillanatról a másikra cseresznye nélkül maradni. Nyárra lesznek alanyaim, számíthatnék-e Tőled néhány szemzőágra?
Csak félve kérdezem, valakinek van gyakorlati tapasztalata egy Prunus 'Kojo no Mai' nevű gyönyörűséggel? Láttam pár oldalon, és elég lassú növekedésűnek írják.... Valóban az?
Ezen a fórumon a legaktuálisabb a *próba - cseresznye* mondás. A szemek fölötti bevágás jó módszer a kihajtás segítésére. Gyenge oldalhajtások erősítésére szoktam alkalmazni.
Hány szem fellett csináltál bevágást, mert azért egy másfél méteres suhángon kb. vagy 10 hajtás lenne az ideális.
Az ősszel ültett Carmen lesz a kísérleti nyúl.Kb 2 es a suháng.Én nem vágom vissza,viszont a rügyek fölött bemetszettem a héjat,meglátjuk kiváltja-e a megfelelő hatást ?:) Ha nem ,még mindig visszavághatom...Sztem a Csarli féle alanyok jobban fekszenek majd az intenzív formákhoz.