Keresés

Részletes keresés

Scai Creative Commons License 2002.02.18 0 0 74
Szerintetek eléggé tavasz már a dugványozáshoz? Néhány szobanövényem (pl. hibiszkusz) megérett a visszavágásra, és hát kárba ne vesszen a levágott hajtás! :-))
kamillla Creative Commons License 2002.02.18 0 0 73
Azok a kis izék nem olyan két mm-es izgő-mozgó férgek? Ha igen, akkor ne ijedezz tőlük, mert teljesen ártalmatlanok. Én is bepánikoltam először, de anyukám megnyugtatott, hogy idővel kimúlnak, s ha nem, az se baj, mert a virágföldben élő kis élőlények, és a növényt nem bántják. Most már én is tudom, mert több mint fél éve vettem észre először az akkor ültetett cserepekben, és a növényem azóta is gyönyörűen fejlődik. Egyébként nem minden földben van ilyen, de ezt előre nem lehet tudni. Remélem, megnyugodtál.
Előzmény: ensingmosing (71)
Julo Creative Commons License 2002.02.17 0 0 72
Azt nem írja a csodakönyv, szerintem sima levéldísznövényekhez valót vagy esetleg kérdezd meg egy virágboltban, de jól figyeld meg a válaszadót, ha némi bizonytalanságot észlelsz, akkor ő sem tudja és csak mellébeszél (sajna sok ilyen van).
Előzmény: mángorló (70)
ensingmosing Creative Commons License 2002.02.17 0 0 71
Szia Leddy!

Ezek a kis izék nekem is szoktak lenni néha a növényeim földjén, és az alátéten. Megfigyeltem átlag akkor jönnek elő, ha van olyan növényem melyet akkor különösen szeretek és rendszeresen öntözöm, ergo nedves a földje. Fura kis lények ezek, mert öntözöm a növényt, kifolyik a víz az alátétbe, és nem süllyednek el, hanem a víz tetején rázzák magukat, mintha mi sem történt volna. Mivel különösebb kárt nem tesznek a növényben, ezért hagyni szoktam őket, és egy idő után eltűnnek.

Más: vettem pár héttel ezelőtt egy papucsorchideát, és mostanra már elszáradt a virágfeje. Le kell vágni a virágzati szárat vagy hagyjam, hogy elszáradjon? Már kb.1,5 hete rajta van a szár, és félek, hogy magot kezd nevelni. Vagy ez hülyeség? Ja, és ezt az orchideát kell teleltetni? Olvastam olyat, hogy kell, meg olyat is hogy nincs nyugalmi időszaka. Most mi az iggazság? Van valakinek tapasztalata, vagy bombabiztos infója ezügyben?
A válaszokat előre is kösz!
Ensingmosing

Előzmény: leddy (66)
mángorló Creative Commons License 2002.02.17 0 0 70
vannak fejlemények: bejött pár hete eg melegfront és 2 nap alatt nedves földdel elszáradt... fogtam és a tövéig levágtam és beraktam az árnyékba, csodák csodája újra nő...

milyen tápoldatot használjak?

Előzmény: Julo (69)
Julo Creative Commons License 2002.02.17 0 0 69
Egyik csodakönyvem szerint a szobaibambusz földlabdája soha, télen sem száradhat ki, mert az pusztulását okozhatja. Nyáron bőségesen kell öntözni, 2-3 hetente tápoldatozni. Nyáron szabadba is ki lehet tenni.
Az meg a saját véleményem, hogy folytasd a spriccelést is és/vagy állítsd nedvesebb környezetbe.
Előzmény: mángorló (61)
Julo Creative Commons License 2002.02.17 0 0 68
1. kérdéssel kapcsolatban tudnék ajánlani egy nagyon lusta megoldást, nekem eddig általában bejött: fogj egy cigarettát és morzsold egy kicsit rá a növény földjére, csak néhány szálacskát, aztán öntözd meg. Nikotinmérgezésben el fognak valszeg pusztulni a kis rondaságok.
Máshol ezt úgy ajánlják, hogy a dohányt vízben kell áztatni és azzal locsolni a beteg növényt.
Előzmény: leddy (66)
Tozatu Creative Commons License 2002.02.16 0 0 67
Szia,Leddy!1-es kérdésnél azok a fehér valamik ugra-bugrálnak,vagy nem?Ha igen,akkor ugróvillások és tényleg ne sűrűn és alulról öntözzd a növényt.2-es esetén a pajzstetvek pusztulás után is rajta maradnak,sajnos 7-10naponként muszáj vegyszerezned,hogy a következő kikelőket is elpusztítsd.A pajzsokat sk.tudod eltáv.Ha nyáron ki tudod tenni őket a szabad levegőre Te is és a növények is fellélegeznek.Tozatu
Előzmény: leddy (66)
leddy Creative Commons License 2002.02.16 0 0 66
Sziasztok!

A segitségeteket kerem ket temaban is.
1. Ha tulontozom a novenyt (logatva vagy szekreny tetejen van, igy ritkan nezem meg a foldjet, igy esik a baleset) szóval akkor megjelennek kis hulye feher hernyoszerusegek a foldben, foleg a tetejen. Ilyenkor panikszeruen atultetem, hogy megmentsem, meg a cserepet is kicserelem, hatha abba is kartevok koltoztek. Jól teszem, vagy csak a fold tetejet kene kicserelni? Artalmasak? Vagy ha hagyom kiszaradni kicsit a foldjet, meghalnak maguktol? Mik ezek?
2. A lakasunkban elszorva valamelyik novenyen mindig megjelennek a pajzstetuk, most epp a yukkat szemeltek ki, aminek nagyon nem orulok, mert olyan szepen felcseperedett, miota kaptuk, hogy mar kesz bokor lett. Nem akarom, hogy baja legyen, van irtoszer ra, ezektol elmulnak, de valahogy egy masik novenyen ujra megjelennek. Hogy lehet teljesen kipusztitani oket, honnan keletkeznek? Hogy szaporodnak? Mi taptalaj nekik? Attol fejlodhetnek, hogy szoktam spriccelni a novenyeket? Jo nekik a nedves levego?

Tudom, kisse sok a kerdes, de ugye valaszol rajuk valaki?

P.S. Ki vagy te Eva, mindenki segitoje? :) ugye nekem is segitesz? :)

Elore is koszi
LED

endru Creative Commons License 2002.01.28 0 0 65
Kedves Szig.
Szerintem szét kell ültetni, mert nem tud majd fejlődni az ültetvényed. Nem egészen értem, honnan tudod, hogy csirázik a datolyád? Nincs benne a földben? Arra kell vigyázni, hogy a gyökerek lehetőleg ne sérüljenek, az öreg fikuszt kiveszed a cserépből és egy megfelelő szerszámmal kikaparsz annyi földet amennyi kell. A külön-külön beültetett és megöntözött növénykéidet takard be valahogy, pl. egy átlátszó nejlon zacskóval, rajta hagyod addig amig szépen hajtani kezd. Világos, nem napos helyre tedd. Azért még öntözd is.
A második kérdésedre nincs válasz. Hivatalból senki nem csinálja, aki mégis az ebből akar milliomos lenni. Az egyik topikban már volt erről szó. Keresni kell egy ismerőst, akinek van nemes (beoltott) narancsa, azt kell erre megfőzni. Ha ez nem sikerül, akkor tanulj meg oltani, vannak erre szakkönyvek, vagy egy kertész ismerős, ha már tudsz, akkor irj újból erre a cimre: bbandy@levele.hu
Előzmény: szigiri (63)
Tozatu Creative Commons License 2002.01.27 0 0 64
Éva,hol vagy!?!?
Ezek a valamik nem pajzstetvek?Próbáld meg kenőszappanos vizes ruhával le törölni.Tavaszig meg lesz.Tozatu
Előzmény: zsigrai76 (62)
szigiri Creative Commons License 2002.01.27 0 0 63
VAlszeg én a legkezdőbb kertész vagyok, ugyanis a koliszobában próbálok meg édent teremteni. Ez abból áll, hogy van egy fikuszom, és a cserépbe lustaságból persze, mert nem volt kedvem elnmenni a kukáig és a cserépre dobáltam a mandarin nerancs meg datolyamagot.

Ennek az eredménye: 1 db 4 cmes mandarinocska.
egy csirázásban lévő datolya, és egy gyökeret eresztett narancsmag.

Ha valaki tudja, hogy miket kell ezekkel csinálni, mire kell vigyázni, stb. akkor nagyon megköszönném.

AZt tudom, mert otthon is van egy citromfánk, hogy a narancsfát, mandarint be kell oltani ahhoz, hogy teremjen:NOs mikor, hol kivel hogyan?

Előre is köszönöm:

szig.

zsigrai76 Creative Commons License 2002.01.26 0 0 62
Van egy 1,5 m-es fikuszunk. A levelei sárgulnak és a legtöbb ágán apró rücskök, bibircsókok nőnek. Ezek szétmorzsolhatók. Segítsen valaki, hogyan lehetne megmenteni!
Előzmény: Megyesi Éva (46)
mángorló Creative Commons License 2002.01.25 0 0 61
sziasztok. van egy szobaibambuszom(Pogonatherum paniceum) ami felkopaszodott. Régebben hagyományosan öntöztem, de amikor láttam hogy levelek kezdenek száradni és csak a tetején marad zöld akkor stratégiát váltottam, jól megmerítem egy vödör vízben és meg is spriccelgetem. Azóta új kis hajtások jönnek, kezd zöldülni alul is.
De messze nem olyan mint amikor megvettem.
Mit tegyek? Nem szereti a napot? Túl sokat-keveset öntözöm?

Tozatu Creative Commons License 2001.12.21 0 0 60
Köszi,Barnetto!Kipróbálom a bentibanán alá is.Tozatu
Előzmény: barnetto (59)
barnetto Creative Commons License 2001.12.19 0 0 59
Köszi Endru!

Tozatu, az agyaggr. nem drága, de pontosan most nem tudom az árát. Nagy kiszerelésben volt a Metróban. A párát szeretők alatt külön nedvesítgetem, de a meszes víztől kifehéredik. ehhez már nem használok lágy vizet.

endru Creative Commons License 2001.12.19 0 0 58
Na akkor részletesen leirom, hogyan ültetek. Először is műanyag cserepet veszek, mert az agyagcserépben hamarabb kiszárad a növény. Ezután a cserép lukjaira műanyag szunyogháló darabokat teszek, néha piszok nagy lyukat csinálnak a cserépre. Erre szórok egy cm sodert, habár lustaságból ezt gyakran elfelejtem, de ajánlják. A sódert átszitálom, amig nem tudtam beszerezni fémszitát, egy gyerek homokozó szitát használtam. A legkedvezőbb lukméret a 3 vagy 4 mm. Ami áthullik azt használom fel. Van aki ebből még kiszitálja az 1 mm-nél kisebb port, ezt nem teszem. A föld összetételét előbb leirtam, a 3 alkotórészt szárazon jól összekeverem. A cserépbe teszek a keverékből, beleteszem a virágot, megtöltöm földdel, egy kis pálcikával a gyökerek közé betömködöm. A végén a föld szintje 1, nagyobb cserépnél 2 cm-el alacsonyabb a cserép szélénél. Közben vigyázok, hogy a gyökér ne száradjon meg, amig vacakolok vele, spriccelgetem ha soká matatok, arra is vigyázni kell, hogy a gyökerek mind lefele álljanak. Végül beállitom pár órára egy vödör vizbe, szinültig, majd kiveszem és hagyom, hogy a főlős viz kicsőpögjön..
Előzmény: barnetto (56)
Tozatu Creative Commons License 2001.12.18 0 0 57
Na,ná,általában igen.Csak Anyósomra jellemző,hogy nem hiszi el,hogy a menye jót is mondhat.Drága ez az agyaggrani?Tozatu
Előzmény: barnetto (56)
barnetto Creative Commons License 2001.12.16 0 0 56
Endru, a sódert a földhöz kevered, vagy az aljára teszed? A tőzeget használom én is. A túlöntözés ellen most úgy látom, jó nálam a cserép alá helyezett agyaggranulátom, csak helyhiány miatt nem tudok mindegyik alá tenni.

Tozatu, biztos, hogy jó használati utasítást adsz Te?

Tozatu Creative Commons License 2001.12.16 0 0 55
Különben megállapítottam szintén,hogy amelyiket babusgatom,egy idő után nem díjazza.Amelyikről elfelejtkezem kicsit összeszedi magát.Nálunk Anyósom jó befektetés,még nem sok virágom maradt meg Nála.Elkunyerálja,szaporítok Neki,aztán kész,pedig használati utasítást is adok.
Oldalán kislapát,
Szorítja zacsiját. Ki az? /Endru/
Tozatu
Előzmény: barnetto (53)
endru Creative Commons License 2001.12.16 0 0 54
Ha kiszárad a föld, a legtöbb növény elpusztul (van pár kivétel). A túlöntözést én is mivelem. Ezért ha a növényeimet átültetem, spéci földet használok: 1 rész virágföld (amit a zacskóban adnak)
1.rész Hansági tőzeg, vagy Novobalt, 150-200 Ft egy kis csomag
és végül 1 rész szitált sóder, amit épitkezésről lopok, (szemeteslapát, nejonzacskó segitségével) Ne legyen kutyapiszkos.
Ez jobban tartja a vizet (a tőzeg), a fölös vizet jobban átengedi (sóder)
Előzmény: barnetto (53)
barnetto Creative Commons License 2001.12.15 0 0 53
Szia Tozatu!
Nincs nekem korallvirágom, elpusztult.
Az anyósomé, az igen! Nem szereti a szobanövényeket, csak az ehetőket. Mostohán bánik vele is és mégis, nála 2x virágzik.
Azt vettem észre, hogy akik nem nézegetik a szobanövényeiket naponta, nem kurkásszák, azoké sokkal szebb. De nálam ha egyszer kiszárad a földjük, akkor kipusztulnak, amúgy meg túlöntözöm, ha ez sem, akkor betápozom. :-).
Előzmény: Tozatu (52)
Tozatu Creative Commons License 2001.12.15 0 0 52
Sziasztok!Most keveredtem ide.Nekem is virágzik a kálám,kettőt is.Szoktam locsolni egész télen,fagyok után kiültetem a kertbe és őszig rá sem nézek.
Barnetto,a korallvirágok most kezdenek bimbózni.Közé csaptam a kaktuszoknak,csak ha sokáig nem esik akkor szoktam meglocsolni őket,kint a kertben nyáron.Tozatu
Előzmény: chipmunk (51)
chipmunk Creative Commons License 2001.11.29 0 0 51
Éva,

Léécci segíííííííts!
A kálámat kb. 1 hónapig nem locsoltam kint volt a teraszon hidegben. Bevittem, hogy ne fagyjon meg, és most elkezdett egy kis virágra utaló hajtást hozni. Locsoljam? Jó ez neki, nem kellene pihennie télen?
Nagyon szeretném, ha megmaradna és kibújna a virága!

Chip

Komárom- Creative Commons License 2001.11.27 0 0 50
pierisz

Télen a legjobb számára a melegház, télikert, de biztosan áttelel, akár egy majdnem sötét garázsban is.
Vigyázzunk arra, hogy +6 - +7 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet ne érje a növényeket és a hőmérséklet viszonylag állandó legyen.
Teleltetés közben, ha a hőmérséklet az említett +7°C - körüli, akkor a levelei is túlélik a téli időszakot, a növényen maradnak. A növény földjét csak igen óvatosan kell öntözni. Szinte félszáraz, - alig nedves állapot a legmegfelelőbb.
-----------
Lehetőség szerint alacsonyabb hőmérsékleten kellene teleltetni, mint a fürdőszoba. ... ott a meleg megvan, de a fény az nincs ! - ezért a legjobb talán a 7-10 fok és itt szinte öntözés nélkül áttelelhet...

Előzmény: pireisz (49)
pireisz Creative Commons License 2001.11.26 0 0 49
Sziasztok! Tegnap nagyon jó dolgot fedeztem fel. A kapott bugenvillát betettem télre a fürdőszobába. Először az összes leveleit ledobálta, de szinte azonnal újakat növesztett és tegnap észrevettem, hogy egyben virágzik is. Csak kicsit apróbbak és színtelenebbek a virágok. Mit tudnék tenni érte?
efamily Creative Commons License 2001.11.24 0 0 48
Sziasztok!

Új vagyok a terepen és szükségem lenne néhány jó tanácsra.
A krotonom és a nagylevelű fikuszom dobálja a leveleit. Az előbbi előtte bebarnítja és felpedri a levelek végét, az utóbbi pedig pici sárga pöttyökkel kezdi és egyre növeszti őket, míg az egész besárgul. Mi lehet az oka?
Tudtok olyan weboldalt, ahol növényápolásról olvashatok - lehetőleg fajok szerint?

Köszi előre is!
Timi

GoldenEye Creative Commons License 2001.10.30 0 0 47
Sziasztok!
Az eheti HVGvel érkezett Nigella mag, nézegettünk utána a neten, Nigella Sativát találtunk, ami igencsak fűszernövőnynek néz ki, de hátha Éva te tudsz róla valamit.

Hogy kell az ilyen magokkal bánni? Elültetni meg ilyesmi? Még általános iskolai emlékeim vannak a vizes vattás csíráztatásról..:))

Megyesi Éva Creative Commons License 2001.10.03 0 0 46
Hát igen, rövid nappalos növény. Logikusan akkor virágzik, ha az éjszakák hosszabbak, mint a nappalok. Önmagától is bekövetkezik mindez, hisz megyünk a tél felé. De lehet siettetni takarással, dobozolással.
Előzmény: pireisz (45)
pireisz Creative Commons License 2001.10.03 0 0 45
Állítólag sötét helyre kell rakni egy időre. Az enyém se virágzik.
Előzmény: szky-ta (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!