Keresés

Részletes keresés

Ideges Creative Commons License 2000.08.09 0 0 91
Bocs, biztosan igazad van. Hol kapni azt a csodafilctollat?
Előzmény: Törölt nick (88)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.09 0 0 90
slr
itt a korábban emlitett PILOT ceruza
A többi MO-n forgalmazott cucc is megtalálható.
Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.09 0 0 89
Van az úgy, hogy ragaszkodunk bizonyos tárgyakhoz, egy kedves emlék, egy ember, vagy maga a tárgy miatt...
Előzmény: Ideges (87)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.09 0 0 88
Márminthogy túlzás kinek a részéről? A gyártóéról-e, hogy szemben a PEVDI hajdani Tinten-Penjével, ami már gyártás előtt kiszáradt olyan tollat készít, ami még alkoholos tinta esetén is működőképes marad tíz-tizenkét évig vagy a részemről, hogy az ilyesmit még nem dobtam ki?
Előzmény: Ideges (87)
Ideges Creative Commons License 2000.08.08 0 0 87
Évtizedes rostirón?? Nem túlzás ez?
Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 86
Nekem se' tetszettek, amíg nem kaptam ajándékba, aztán egy pár napig le sem tudtam tenni. Bőrkabáthoz rulez ;-)

Van benne anyag

Előzmény: Törölt nick (85)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 85
Megyek, meg is nézek egyet közelebbről, olyan kedvet csináltál. A ceruzába milyen vastagságú a betét (0,5 gondolom) ?
A Harley tollak nem igazán tetszenek (a kezemben még nem volt).
Előzmény: Törölt nick (84)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 84
sajnos az ilyen vékony tollakkal/ceruzákkal nem igazán tudok irni.

Elég meglepő, de ezek a vékony Tombow cerkák/tollak pontosan olyan vékonyak ott ahol fogod, mint a Parker Jotter. Ami pedig a súlyukat illeti: sárgarézből és acélból készül a szerkezetük. Persze rábeszélni nem akarlak, lehet, hogy Neked a Harley tollaim jobban tetszenének :-)

Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 83
Hogy mit jelent, annak még nem néztem utána. Tulajdonnév. Az oroszban pedig köznév.
Hát ez soha nem jutott volna eszembe ....

Nemcsak korlátlan időtartamú garanciajegy, de biztosítási kötvény is volt a csomagban. Érvényes a Föld bolygón, kivéve Szovjetunió, Lengyelország, Albánia, Jugoszlávia és Magyarország területét. Ha mondjuk Ugandában ellopják és a helyi rendőrség nem tudja két héten belül visszaszerezni, azonos, vagy az éppen futó hasonló modellel pótolják.
Magyarországon lopták el :-/
:-( Talán ezért nem érvényes itt a garancia

Előzmény: Törölt nick (75)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 82
PILOT : mikor megint lehetett kapni (néhány hónapja kezdték el megint importálni, kis irószerboltokban 1 Lurdy 2 Rózsadomb center), eszembe jutott, hogy volt egy fekete egyszerű golyóstollam (70-es évek végéről), ami sok-sok évig kitartott, és nemrég megtaláltam a költözéskor összepakolt cuccok között, de sajnos már kifogyott.
Nagyon jó minőségű cuccokat árulnak (az árhoz képest), az első vásárláskor kaptam egy prospektust, abból nézegettem ki a dolgokat. A 0,9-es ceruza van feketében és narancs szinben. (persze minden szinben és vastagságban be kellett szereznem ...)
TOMBOW : van egy töltőtollam, de nem szeretem, mert a hegye nem a toll tetejének (?) a szintjét követi, hanem a közepe felé tart (ha érthető), és hozzá kell szoknom, egyébként más baja nincs. Az a vékony ceruza nekem is piszkálja a fantáziámat, de sajnos az ilyen vékony tollakkal/ceruzákkal nem igazán tudok irni.

Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 81
Egyszer kaptam egy indexaláírást szürke tintával

Egyszer kimostam az Art Pen-emet és utána patront tettem bele, nem tartályból szívattam. Na akkor írt szürkén egy darabig :-)

Előzmény: kheiron (73)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 80
PILOT-ot először 1982-ben vettem (már nagykorú). Olyan kis gagyinak nézett ki első pillantásra: egy női toll/ceruza készlet volt lila műanyag és eloxált aluminium burkolattal. Akinek ajándékoztam, ez volt a leghosszabban kitartó és egyik legjobb minőségű írószere. Türkíz Parker tintával itatta a töltőtollat. A ceruzára jellemző, hogy a súlyelosztás kedvéért egy külön nehéz, esztergált, felületkezelt hengert helyeztek el az aluminium burkolat alatt.

Hol árulnak ma Pilotot?

Ceruzában az egyik kedvencem a Tombow. Az a nagyon vékony, aminek egy domború gumi markolat van ott, ahol íráskor fogod, a klipszén pedig egy színes (vagy fekete, modelltől függően) műanyag golyó. Az a nagyon vékony cső égetett zománc bevonattal készül. A felirat milliméteres szürke betűkkel hihetetlen precizitással virít a cerka oldalán és a csavarral rögzített klipszet úgy alakították ki, hogy mindig pontos derékszöget zárjon be a felirattal. Hogy néz ki a dugó a végén amit nyomsz és amitől nem esnek ki a tartalékhegyek? Nem ám mint egy Rotringnál vagy Parkernél, ahol egy pléh lemezzel körbevett radírgumival dugod be a lukat. Nem, egy parányi, de hihetetlen műgonddal kialakított csonkakúpos hornyos gyolyós rugós bepattanós szerkezet biztosítja, hogy szépen kattanjon mikor bedugod és ne essen ki, amikor nem kell. Na jó, ez már túlzás, ilyenre nincs szükség ahhoz, hogy az ember grafitvonalat húzzon a papírra, de nagyon cool. Ebből szereztem egy jubileumi példányt is, 10 évvel azután, hogy ez a modell végigtarolta a design díjakat.

Előzmény: Törölt nick (70)
kheiron Creative Commons License 2000.08.08 0 0 79
A karandas=ceruza oroszul :-) (egyéb: pl. a "vaszisztasz' kis kémlelőablak az ajtón, a "Was ist das?" kérdésből)

Köszi, az Arany János utcánál még nem néztem... Elég rossz a tollkínálatuk (legalábis az én szempontomból), és ezért nem nagyon kultiválom őket. Lehet, hogy tintában jobbak. :-)

Ja, a balkezeseknek: nem nagy művészet ám bal kézzel kenődésmentesen írni! Már úgy 20-21 éve gyakorlom :-) A trükkök:
1. szinte azonnal felszívódó tintát kell használni;
2. úgy kell tartani a szerszámot, hogy ne pont az írásod magasságában legyen a hegye.

Ez utóbbi eléggé kusza lett: szóval arra gondolok, hogy vagy alulról, vagy felülről fogd a tollat, szóval a tenyered széle ne abban a magassáágban legyen, ahova az írás kerül. Nekem inkább az alulról való írás jött be. Egyébként emiatt a kézírásom is sokkal olvashatóbbá vált...

Amúgy meg bocs az előbbi majdnem-duplázásért, az egyik munkatársam rátenyerelt a billentyűzetre.

Üdv
Kheirón

Kilroy Creative Commons License 2000.08.08 0 0 78
Ceruzát vagy tollat, a kettő közül vmelyiket...
Előzmény: Kilroy (77)
Kilroy Creative Commons License 2000.08.08 0 0 77
Nem is tudtam, hogy az oroszba a Caran d'Ache kifejezés került át... Ja, a 'karandas' oroszul igen egyszerűen ceruzát jelent (emlékeim szerint, de nem 100%...).

Kilroy

Előzmény: Törölt nick (75)
Kilroy Creative Commons License 2000.08.08 0 0 76
Hm... jó kis topic :-)
Én sajnos nem írok nagyon gyakran, manapság leginkább billentyűzeten :-) Ceruzával nem szeretek/szerettem írni, elmaszatolódik, gyorsan tompul. Tőltőtollal sem szeretek/szerettem írni, ami nekem jutott, az gyakran folyt :-( Ja, és balkezes is vagyok, ez sem tette könnyebbé a tőltőtoll-használatot... A golyóstollakat szeretem (bár szebben nem írok velük), de a nagyon vastagon fogókat nem annyira. Igazán nehéz golyóstollal még nem volt szerencsém írni, talán tényleg szinte magától mehet. A középminőséget kedvelem, ami azért még megfizethető. Kimondottan kedvelem, ha egy golyóstoll szinte csúszik a papíron.

Kilroy

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 75
Hogy mit jelent, annak még nem néztem utána. Tulajdonnév. Az oroszban pedig köznév. Mint a TRAMVÁJ a tram way-ből, a ceruza mint köznév a Caran d'Ache-ból ment át az oroszba. Valamit jelenthet. Caran d'Ache-t a legutóbbi időkig nem árultak Magyarországon, tartozékot sem lehetett venni.

'93-ban egy irodaszerboltban élvezkedtem Zürichben, már régóta bámultam a különböző márkás írószereket (akkoriban volt új a 400-as Rotring, nagyon tetszett, nálunk azóta sem terjedt el). Az eladó megkérdezte, segíthet-e, mire én mondtam: valami ajándékot keresnék. Mutatja ugyanazokat a cuccokat (Írországban, Franciaországban, USA-ban, Németországban gyártott Parkerek, Rotringok, egyebek), amiket már jól körbenéztem, mire halkan jeleztem: ezeket láttam, de nem lenne valami helyi specialitás? Sarkon fordult, eltűnt, és egy percen belül a főnökkel tért vissza, aki rendkívül udvarias volt. Máig sem értem miért, a pult alól vették elő a Caran d'Ache kollekciót és engedték végigtapizni. Büszkének látszottak, hogy valaki nem Parkert, Mont Blanc-t keres, hanem ilyet. Nem tudtam eljönni vásárlás nélkül, bár a legolcsóbb darabot hoztam el páromnak. Golyóstoll volt, nagyon karcsú darab, kék-fekete tűzzománc bevonattal, a külső fém részek aranyból. Nemcsak korlátlan időtartamú garanciajegy, de biztosítási kötvény is volt a csomagban. Érvényes a Föld bolygón, kivéve Szovjetunió, Lengyelország, Albánia, Jugoszlávia és Magyarország területét. Ha mondjuk Ugandában ellopják és a helyi rendőrség nem tudja két héten belül visszaszerezni, azonos, vagy az éppen futó hasonló modellel pótolják.

Magyarországon lopták el :-/

Előzmény: Törölt nick (70)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 74
Egyszer kaptam egy indexaláírást szürke tintával, azóta is olyat keresek. De hiába.
Kerested már az Arany J. utcai metrómegállónál lévő boltban ? Nem tudom, hogy találsz-e, de sok minden van, hátha...
Előzmény: kheiron (73)
kheiron Creative Commons License 2000.08.08 0 0 73
Sziasztok!

Na, szép kis topicgazda vagyok én, csak úgy hagyom nagyon kevés topicom (asszem az összes ) egyikét sorsára...

Mindegy is, nagyon örülök, hogy feléledt a tollas topic! Ahogy az illik, soxeretettel üdvözlöm az "írómániásokat"...

Amióta utoljára írtam, apró, ámde számomra annál értékesebb gyűjteményem kibővült egy Pelikan dugattyús töltőtollal is.

No. Előkerült több helyen is két kérdés: az üzletek és a tinta.

Az üzletekről: azzal kezdtem, hogy nem vagyok szakértő, a fargo vagy slr által említett tollak tekintélyes hányadáról nem is hallottam. Ahonnan az én információim jönnek: a Reálszisztéma áruháza a Városház utcában, meg a Werla üzletei az Andrássy úton és a Körúton.

Tinta: magam üveges tintát használok, mert a tollaimba nem lehet patront tenni ;-), azonban mindenhol csak fekete-kék-piros-zöld színű kapható. Egyszer kaptam egy indexaláírást szürke tintával, azóta is olyat keresek. De hiába.

Kedves fargo!

Amit írtál az akrilfestékekről, az meglendítette a fantáziámat: lehet, hogy mégis csak lesz szürke tintám? Azonban mi az a retarder, amiről említést teszel?

Üdv
Kheirón

kheiron Creative Commons License 2000.08.08 0 0 72
Sziasztok!

Na, szép kis topicgazda vagyok én, csak úgy hagyom nagyon kevés topicom egyikét sorsára...

Mindegy is, nagyon örülök, hogy feléledt a tollas topic! Ahogy az illik, soxeretettel üdvözlöm az "írómániásokat"...

Amióta utoljára írtam, apró, ámde számomra annál értékesebb gyűjteményem kibővült egy Pelikan dugattyús töltőtollal is.

No. Előkerült több helyen is két kérdés: az üzletek és a tinta.

Az üzletekről: azzal kezdtem, hogy nem vagyok szakértő, a fargo vagy

corinfar Creative Commons License 2000.08.08 0 0 71
Nagyon fontos, hogy az írószerszám nehéz legyen és a súlypontja a tetejére -így a kezem fölé- essen. Ekkor a tollal szépen lehet írni, a súly pedig jól megvezeti az írószerszámot.
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 70
helló slr

Ceruzában nemrég találtam meg az igazit, a PILOT ceruza sorozata 0,3 - 0,9-ig. Nagyon jól néz ki a "rotlingokhoz" képest (szvsz), és nekem pont passzol a kezembe (ajánlom mindenkinek, és nem drágább, mint az igénytelen rotlingok). Kiváncsiságból vettem egy 0,9-est, és azóta csak azt használom, ha ceruza kell, H-s betéttel. Jó még az eredeti "rotling" Tikky II, ebből a golyóstoll is teccik, van is belőle pár darab. Ebből is van 0,9/1,0 vastagságú ceruza.
A Versatilt megint lehet kapni, kétféle vastagságban, és a hagyományos homokszinű (?Ö mellett van feketében is. Ezeket is szeretem, csak irásnál hamar elkopik a hegye.
A "sima" ceruzából nagyon kellemes a Faber-Castell, mint irtad a keményebbek is használhatóak.
Caran d'Ache : igen, vannak szép darabok, még nem próbáltam egyet sem. Mit jelent ???

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 69
Én is mindig a feketét kedveltem. Koromfeketét, lehetőleg. Csak kék ne, az olyan iskolás - gondoltam. Mindaddig, amíg a fénymásolók, lézernyomtatók mindent el nem leptek. Azóta kékkel írok megint.
Előzmény: sosav (55)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 68
Kedves Kheiron, én is a vékonyan író tollakat szeretem eredetileg. Normál kézírásom kb. 3 mm magasságú betűkkel működik, ehhez évtizedek óta Parker XF-es golyóstollbetétet használok.

A jó golyóstollbetét majdnem olyan kényes szerszám, mint egy töltőtoll. Azt sem szabad más kezébe adni, arra kell egy külön tollat tartani, hogy mást megkínálhass vele. Nem szabad vele vonalazni, rajzolni. A jó golyóstollbetéttel lehet egy A4-es papírra írni. Megfogod a lapot a tetején két ujjaddal, hagyod lógni. A közepe felé hozzáérinted a golyóstollat és gyengéden meghúzod a papír felületén. Ha egyenletes vonalat húz az első milimétertől kezdve, az jó betét. Ezt a Parkeren kívül nekem még a Waterman tudta (amíg el nem lopták) és a Tombow.

Más a helyzet, ha a munkádat másnak is olvasnia kell, esetleg másolatokat kell készíteni, faxot küldeni. Olyankor nem való xf-es betétet és 3 mm-es betűket használni, ilyenkor jön a töltőtoll. Sajnos nekem meg kellett válnom a töltőtollaktól (mint használati eszköztől) mert nem találtam olyat, ami jól tűri a repülést, vagyis az azzal járó heves nyomásváltozásokat. Töltőtollat pedig csak úgy lehet használni, mint automata karórát: vagy használod - de akkor állandóan - vagy nem. Sebaj, a gyűjteményben van néhány szép emlékű darab.

Projektek szabadkézi dokumentálására a tűhegyű rostirónokat preferálom. Finomabb darabok a csőtoll éles, határozott, állandó vonalvastagságú rajzolatát adják a csőtollal járó macera nélkül. Némelyik meglepő: évtizedes élettartamot produkál.

Ceruzából néha praktikus a 0.5, 0.3, 0.7-es rotling :-). Kuriózum, határozott kézírást tesz lehetővé a 0.9-es, nekem ebből egy ötvenéves CaWeCo és egy napjainkban (csak az USA-ban) forgalmazott Cross a kedvencem (a Cross egyébként szemben a Parkerrel, DuPonttal, Watermannal és másokkal nem vegyíti a tollait: az USA-t a Lincolnban, Európát az Írországban gyártott eszközökkel látják el, a közös modelleket itt is, ott is gyártják). A 'töltőceruzák'-ból híres a csehszlovák (ma már cseh) Versatil, ami egykor szinonimája is volt a 2mm-es töltőceruzának úgy, mint később a rotling :-) a 0.5-ösnek vagy a Xerox a fénymásolónak. Egyes helyeken népiesen Penkalának hívták. Egyébként a szépen kidolgozott fából készült grafitceruzának nincs párja. Nagy felfedezés volt a Faber Castell bordóra lakkozott 3H-s ceruzája, mely a rosszemlékű karcolós Koh-I-Noor 3H-hoz képest finoman, lágyan ír. A ceruzának kényes tartozéka a hegyező. Írófélék talán a bicskával faragott cerkát szerették, én inkább a hagyományos késes faragóknál hegyesebb szöget, hosszabb hegyet produkáló asztali, karos hegyezőket szeretem. Jobbakban beállítható a grafit csúcsának (a csonka kúpnak) a kör-átmérője. Amerikában sok közös helyiségnek, oktatóteremnek szerves tartozéka a hálózati villannyal működő hegyező. Egy amerikai megmutatta nekem, hogy szokták az iskolában a ceruza végén lévő radírból az utolsó lehelletet is kicsikarni: mikor a fémgyűrűvel már egy síkba kopott a gumi, azt a gyűrűt meg kell harapni, és még ki fog dudorodni egy kis gumi... (brrrrr)

Ami a márkákat és az árakat illeti: szinte minden gyártó modellsorozatokat készít. Ugyanazt a tollat megkapod csiszolt rozsdamentes acél, krómozott, lakkozott, ezüst, aranyozott vagy tömör arany kivitelben. A kínai lakk talán a legdrágább: jóval értékesebb, mint az arany. A 'chrom' kivitel - ha nem zavar a nyers fém, én például kifejezetten szeretem, szép és tartós - nagyságrendekkel olcsóbb a többi modellnél ami azt jelenti, nekünk is elérhető.

Persze műanyagból is készülnek igényes tollak, lást Mont Blanc. Sajnos mint golyóstollas a Mont Blanc nem tud annyira felizgatni, ebben nem annyival jobbak másnál, mint töltőtollban, sőt... Mont Blanc Generation tollam eredeti, M-es fekete betétje a legrosszabb golyóstollbetétjeim egyike volt. A Meisterstück kis golyóstolla is sokkal szebben ír Tombow betéttel, mint az eredeti Mont Blanc betéttel. Finom műanyag tollakat láttam / használtam a Diplomat-tól.

Aki valami egyedire és nagyon jóra vágyik, annak javaslom, nézze meg a Caran d'Ache választékát (ismerős a szó valahonnan? :-). Eddig náluk láttam, hogy a töltő- és a golyóstoll hasonló színvonalat képvisel.

Hú de hosszú és összefüggéstelen lett, de hát szeretem a tollakat és a papírokat. EL is határoztam, hogy egyszer megtanulok írni.

Előzmény: kheiron (49)
micu Creative Commons License 2000.08.08 0 0 67
Én sajnos veszettül rondán (és elég lassan is) írok kézzel. Úgy hogy nekem a billentyűzet a nyerő, esetleg az egér ha rajzolni kell. Pedig az elegáns tollakat én is kedvelem.
Üdv:Micu
caixa Creative Commons License 2000.08.08 0 0 66
Szerintem rajzolni a legjobb szennel, en azt szerettem a kozepiskolaban...
Rubiy Creative Commons License 2000.08.07 0 0 65
Érdekes, hogy mennyien kedvelik a töltőtollakat. Én soha nem szerettem őket, és nem is használtam, pedig kaptam már nemegyet ajándékba. Ha tehetem, csak zselés tollal írok, és kedvelem az ezüstszínűt. Magamnak csak azzal írogatok. Viszont rajzolni természetesen csak ceruzával tudok.
caixa Creative Commons License 2000.08.07 0 0 64
Nekem a Pilot markaju mutans /talan zseles/ tollak a kedvenceim, es itthon nem lehet kapni oket. Sikerult az egyetemi index par lapjat azzal kitoltenem, utanpotlasban bizva, de most itt allok megfurodve egy tarka leckekonyvvel...grr.
Nem tud valaki egy lelohelyet?:))

Most kenytelen vagyok beerni egy Penac GBR106 talan zselestollal.
Toltotollal nem szeretek irni, a golyostollakat viszont kedvelem. Reklamtollakbol mindig komoly keszlet van nalam, hala a gondos gyogyszergyaraknak.
Nagy kiemelofilc fogyaszto vagyok vizsgaidoszakban..:))Kb. 2-3 filc per tantargy a fogyasztasom.

ipanema Creative Commons License 2000.08.06 0 0 63
Harminc éve csak töltotollal írok. Oda vagyok a töltotollakért. Kedvenc idodöltésem üzletekben nézegetni a töltotollakat. Van egy kollekcióm, de leggyakrabban a Pelikanjaimat használom. A tintát magam keverem: zöld+kék+egy kis fekete, specifikus szín amit csak én használok. Egyszer azért szeretnék venni egy Mont Blanc-t, mert az nincs. Ha valaki eladna egy jó állapotban lévo ilyen tollat, jelentkezzen!
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.06 0 0 62
Egy Mont Blanc-nak is ugyanúgy elkopik a hegye egy bizonyos idô alatt, mint bármi másnak. Sôt, talán elôbb is, mert puha aranybôl készül. És hegyet cserélni az kb annyiba kerül, mint 3 másik kevésbé márkás tollat venni.
A toll hegye aranyból van (14 v. 18 karát), de a végén van egy baromi kemény ötvözetből (irídium, ródium) egy pont/golyó, amivel tulajdonképpen írsz, és az elég nehezen kopik. Az kedvenc Pelikanom is ilyen.
Előzmény: fargo (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!