A rugós szinte semmit sem csinál a talajjal. A késes lesz a megoldás. A mi telkünkre is a homokra hozattunk földet (Veres), de mostanra a mienk is betömörödött. Ősszel én is nekiesek a talajlazítóval. Talán egy hét múlva.
De mivel nálunk elég kötött agyagos a talaj lehet, hogy nekiesek a gyepszellőztetővel.
Az is eszembe jutott, hogy homokot szórok a talajra a lazítás előtt amit a lazító egy kicsit bedolgoz. Így a talaj felső rétege lazább levegősebb lessz.
Bizony nagyon megrázó a látvány, én azt hittem hogy vége a fűnek. De mivel a kések szétvagdosság a gyökércsomókat, a füvet szaporodásra késztetik. Tavaszra besűrűsödik a fű, szinte megújul. Akkor lehet kezdeni a rugóssal. Mégegyszer leírom egy szakértő véleményét, lehet vele vitatkozni, csak szerintem nem érdemes: Tavasszal a "sima" gereblyézés elengedhetetlen a téli hulladék eltávolítása, az elhalt fűréteg kismértékű fellazítása és a fű- és gyomlevelek felborzolása a hatékonyabb fűnyírás érdekében. Ezzel szemben a hasogató gereblyézés rendkívül ártalmas, mert a fű nem lesz képes oldalhajtásokat fejleszteni. A gyep ezáltal hézagossá válhat, ami elősegíti a gyomok elterjedését! Kora ősszel, a szeptemberi durva gereblyézés fokozza az ekkor képződő oldalhajtások és indák kialakulását. Ahol túl nagy mennyiségű elhalt fűréteget távolítottunk el, a csupasz területre szórjunk fűmagot! Tehát ennyi, érdemes hasogatni.
Amit Nefes kérdez az engem is érdekelne. Az én talajom inkább homokos és van egy egy éves szépen beállt sűrű gyepem. Ezt egyáltalán kell-e már/még lazítani?
Akkor szeptember végére ezennel toboroznék Veresegyház környékbeli fűápolókat egy kis (talaj)lazítás céljából - költségmegtakarítási optimalizáslással. Gondolom a Fóti Brico lenne kölcsönző.
Nekem kb. 300m2-ert kellene lazítanom. Ennek mennyi lehet a munkaideje , 1,5 óra?
Nem állítottam hogy kell mindkettő, csak ismertettem őket. Az AgrolPlusz nemcsak a járatokat, de a rovarokat is "eltömíti", így azok megfulladnak. De ennek ellenére BIO! Igazad van, a lemosó permetezésnél (is) szokták alkalmazni magában.
Végülis ez nem szellőztetés, hanem talajlazítás. Szeptember közepe-vége az ideális időpont. Én még fűmagot is kiszórtam résekbe, szépen vonalas lett a fű. Olyan, mint a gabonaföld. De úgy besűrűsödött, hogy már semmi nem látszik belőle. Azért jó a fűnek, mert szétvágja a csomókat, ezáltal elősegíti az "osztódást". Én bementem és kikölcsönöztem. Nem volt előjegyzés. Ha többen összeálltok, osztódik a költség is.
A Bico-ban Wolf márkájút kölcsönöztem, annak bika teljesítménye volt, a másik üzletit nem ismerem. Ez olyasmi, mint a szőnyegtisztítógép kölcsönzése. Egyszer egy komoly iparit hoztak, másodszor féláron akartak rámsózni egy sima háztartásit (olyan van nekem is). Még ők sértődtek meg, mikor visszaküldtem. Talajlazítónál sem mindegy, hogy egy 900W-osvagy egy 1500W-os motor dolgozik a gépben.
Ez sajnos nem pókháló, mivel attól nem pusztul el a fű. :-( Gomba, aminek a latin neve PYTHIUM APHANIDERMATUM. Metalaxyl hatóanyagú permetezőszerrel kiirtható, de ez veszélyes a tengerészekre! Emiatt tojok az egészre, jövő tavaszra majd helyrejön a fű. Kipróbálom, hogy ritkább locsolás-ammóniumozás mellett is megmarad-e, de olyanoknál is megjelent ez a "pókháló", akik egészen másként gondozzák a kertjüket. Még mostanában is hajnalanta elég sokat látok a füvünkben. Ahogy felkel a nap, fél óra után már nem látható. De én napkelte előtt fél öt környékén szeretek szörnyűlködni! :-)
potyoro: Köszi a talajlazítós tippeket - többek közt azt is, hogy lehet a Bricoban kölcsönözni.
Lóhere ellen van valami jó tipp? Egyre inkább terjed, már van négy nagyobb kb 1/2 m2-es csoportom és nem győzöm kézzel szedegetni. Az egyik foltot kiástam és új földet+fűmagot raktam oda, de azért az mégsem járja, hogy foltos boci legyen a fűből.
Én csak az Agrol Plusz-t ismerem, az 90% vazelinolaj tartalmú rovarölőszer és adalékanyag. Adalékként az egyéb növényvédő szerek szétterülését segíti. A Nonit nedvesítőszer, a permetlé felületi feszültségének csökkentésével segíti annak szétterülését.
Bár én már annak is örültem, hogy telefonon keresztül a kollégám által adott infóból a vegyszerek nevét, és az adagolás arányát sikerült viszonylag pontosan megjegyezni! :))))