Duplicate Image - a kötegen belüli oldal másolata (ha az előző kitöltött kötegben már találkoztál vele normál módon rögzíteni kell)
No Exctractable... - nincs rögzíthető adat az oldalon
Unreadable image - olvashatatlan oldal
Ezután értelem szerűen kisilabizálod a kért adatokat
Ezeknél a régi fajta házassági anyakönyveknél a feleség anyjának a neve a következő oldalon van. Ez igazából csak a harmadik oldalnál jelentene gondot.
De ha a felső menüsoron megnyomod a sárga négyzet szerű ikont, akkor osztott képernyőn kidobja neked az előző vagy a következő oldalt (a harmadik házasság második oldalát is) - next image ikon
Ha valamilyen nevet nem tudsz kiolvasni, akkor a bal felső File menü alatt van a Share Batch ikon.
Ezt megnyomod, utána Copy Number, ezzel kimásolod az éppen feldolgozás alatt lévő köteg számát.
Ezután ezt a számot ide be tudod másolni (Ctrl+V).
És amennyiben valakinek van ideje rá akkor kisilabizáljuk, hogy mi mit látunk bele:)
Még nem indexeltem házasságit. Most ugye az került sorra a borsodi paksamétában. De a képek úgy jönnek sorban, hogy bal oldalon az előző bejegyzés folytatása, jobb oldalon kezdődnek a bejegyzések. Ha a jobb oldali a kép, akkor a menyasszony anyja neve nem látható csak a következő képen.
Létezik, hogy nincs fent egyetlen Bereg megyei anyakönyv sem 1895 utánról? Én legalábbis nem találom.
Amit most keresnék az Vámosatya, ami anyakönyvileg Barabáshoz tartozott. De egyáltalán nem találni Bereg megyét, csak az 1895 előtti egyháziakat hozza fel ami indexelve is van. Nekem meg pont 1895 utáni évek kellenének.
Nem elég, hogy Szabolcsban eleve csak 1909-ig vannak fent anyakönyvek, de legalább vannak, Bereg meg 0?
Az Ellis Island oldala ingyenes, de regisztrálni kell.
Az Ancestry-n nagyon kevés az olyan magyar vonatkozású adat, ami nincs meg máshol ingyenesen, ezért még sosem próbáltam ki a "próbaheteket". Gondolom, hogy nem teszik könnyűvé a két hét utáni kilépést, de muszály, hogy meg legyen a lehetőség, mert különben nagyon sok amerikai kutató felszólalt volna már ellenük.
Nem. Ha beírod a Familysearch.org keresőjébe a keresett nevet, kijön egy találati lista. Ezután rákattintasz az egyik találatra. Megjelenik ez a táblázat (ha a 'Details'-re kattintasz akkor egy külön oldalon), és jobb oldalt mutatja azt, hogy az adathoz van-e kép. Az előző hozzászólásom linkjénél volt, és hogy meg is tudjad nézni, regisztrálni kell. De! Nem mindenhol kell regisztrálni. A BAZ és SzBSz megyei anyakönyveknél igen, a többi magyarországi megye anyakönyveinél nem.
Még nem indexeltem olyan projektet, ahol megengedték a matekozást (általában tiltják), és az is ritka, amikor a számokon kívül más karaktert is belehet írni az évszám mezőbe. Nem lehet, hogy ez inkább régebben volt bevett gyakorlat?
Én sem támogatom az ilyesmit, inkább legyen kevesebb adat az indexben, de az mind megbízható. (Bár mint kutató még sosem szembesültem túl sok találattal, mivel a legtöbb ősöm apró falvakban élt.)
Azt tudom, hogy a Familysearch alkalmazza a születési év kiszámolását életkorból (elsősorban a halotti anyakönyvek indexelésénél), és ilyenkor odaírják azt, hogy becsült évszám. Szerintem ez hiba tőlük, mert az időseknél sokszor nem tudták a pontos életkort sem.
Előző vagy következő bejegyzésből általában akkor van értelme ilyen jellegű következtetést levonni, ha nagyjából időrendi sorrendben vannak a születések, de ez rendelet alapján utólagos bejegyzést volt. Az évszámot a megtalálás idejéből és a feltételezett életkorból lehetett volna kilogikázni, a kérdés az, hogy ezt szabad-e. (Fordítva tiltja a BIG, de a mezősúgó az erősebb szabály.)
Ha mondjuk a gyerek már fél éves a megtalálásakor, akkor az előző bejegyzés évszámát beírni ezen szabály alapján hiba lett volna.
Az 1081-es hsz.-re gondoltam, ahol a gyerek születési éve hiányzott. Ha születési bejegyzés volt, akkor én beírtam volna az évet, a következő szabály miatt: "Ha nincs lejegyezve az évszám, vagy csak két számjeggyel jegyezték le azt, a hiányzó számjegyekre a képen lévő többi adatot, illetve az előző vagy a következő feljegyzést átnézve lehet következtetni." De ahogy nézem, a halottinál is megengedik ezt.
Szerintem az.történhetett, hogy a bábák is vezethették a születéseket.
Ebben viszont csak ezek az adatok szerepeltek.
Ezért van ez a sok ismeretlen....
(És a bábának úgy néz ki nem mondott az anya semmit a vallásukról sem, korukról sem; csak megszületett a gyerek. Csak azt, hogy a férje -aki csak állítólag az a bába szerint- neve XY a saját lánykori neve meg ZV. Nem ismerhette a bába őket, idegenek lehettek.)
Nem értelek.
Senki sem mondta, hogy az újszülöttnek nincsen vezetékneve.
Az hogy a mormonok ilyen szabályt hoztak arról mi indexelők nem tehetünk.
Azzal, hogy önkényesen ellenőrzöd a kötegeket csak egy dolgot értél el, sikerült több indexelőt elbizonytalanítanod és ezzel lelassítottad a haladást.
Pedig szerintem az lenne a cél, hogy minél több anyakönyv legyen feldolgozva.
Egyébként nem kellene a sértődött kisgyereket játszani.
Pont azért is van ez a fórum, hogy véleményeket ütköztessünk.
A problémákat kibeszéljük és a megoldást keressük.
Én úgy vettem észre kutatásaim során, hogy vagy ha valami utóanyakönyvezés volt és rendeletre történt, vagy ha halva született gyerek bejegyzése történt így. Mintha ezzel tették volna szűrhetőbbé a majdani keresőknek, hogy nem adott év beli születés, vagy 1 napot sem élt gyermekről van szó. Bár lehet nincs igazam, de így vettem észre.