Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2760
Az nem komposztálódik, hanem megrohad, elfogja a földtől a levegőt, és a gombának is táptalaj.
Előzmény: ING (2759)
ING Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2759
Lehet, hogy naiv a kérdés de miért kell az elszáradt részt alulról minden áron kigereblyézni?

Nem jó ha ott komposztálódik el és táplálja a növényt?

Egyben védi is a kiszáradástól száraz időben. Én ha nagy meleg van és nem sok a kaszálék akkor fűgyűjtő nélkül nyírom a füvet. Ezzel kárt teszek?

nefes Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2758

"Tévedtem. "

helyesen:

Tévedtem volna?

nefes Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2757

arra a kardfogú tigrises gereblyére gondolsz ugye?

Az alant leírt kigereblyézést csak mezei gereblyével mertem megcsinálni, az esetleges túlkaparászás elkerülése miatt. Tévedtem. Ősszel mindenképp gereblyéznék ilyennel, esetleg késelnék is ha kell.

A potyoro szeptember elején tervezi, nincs ez túl korán?

Előzmény: rferi (2755)
nefes Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2756

potyoro,

mail ment!

Előzmény: Törölt nick (2752)
rferi Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2755

Ha szépen kizöldült, az  jó, de akár egy kézi gardena fémlemezes szellőztetővel húzzál rajta hármat-négyet, és meglátod, mennyi rengeteg elszáradt cucc fog feljönni alulról.

Szóval legalább a rugóssal tisztítsd ki ősszel!

Meg fogja hálálni, saját tapasztalat

Előzmény: nefes (2746)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2754
Valóban jó megoldás, ha gereblyézés után kiszórsz földkeveréket, és ezután csinálod meg a talajhasogatást. Így lenne az ideális.
Előzmény: ING (2744)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2753
Ráférne egy alapos tisztítás!
Előzmény: ING (2750)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2752
Szerintem bajt nem csinálsz vele, ha összevagdosod, az enyém is felélénkült tőle. Még nem tudom, milyen géppel csinálom, lehet hogy kapok egyet kölcsön.
Előzmény: nefes (2751)
nefes Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2751

akkor szerinted a kemény talaj miatt érdemes megkéselni?

vagy azért, mert egy éves alig múlt a fű... inkább várjak vele?

Késelés ügyben kooperálhatnék veled?

Előzmény: Törölt nick (2748)
ING Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2750
A két kép egyszerre készült. Elég erős volt a napsütés így valószínűleg az csapta be a gépet.
Előzmény: Törölt nick (2749)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2749
Az első képed túlszínezett, vagy a második elkészültére kifakult a füved?
Előzmény: ING (2744)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2748
A rugós szinte semmit sem csinál a talajjal. A késes lesz a megoldás. A mi telkünkre is a homokra hozattunk földet (Veres), de mostanra a mienk is betömörödött. Ősszel én is nekiesek a talajlazítóval. Talán egy hét múlva.
Előzmény: nefes (2745)
nefes Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2747

"Most is van benne száraz, de a kezelés után szépen nőtt , zöldült."

Úgy látszik eccerre nemtom összefoglalni...

Szóval nem a száraz zöldült ki, hanem (oldal?)hajtáspajtásai lettek természetesen.

nefes Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2746

elhalt réteg, hááát...

amig nem kaptam a kiloccsantós ammónimnitrát tippet, addig sok ilyet láttam benne.

Egy hagyományos gereblyézéssel a kiloccsantás előtt összeszedtem ebből a száraz cuccból két talicskával.

Most is van benne száraz, de a kezelés után szépen nőtt , zöldült.

Nem akarom ezt az egyészet túlspirázni, met nem akaropk a kert rabszuolgája lenni, de amit érdemes megtenni, megteszem.

nefes Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2745

Nekem tavaly májusban vetett, vagyis alig több mint egyéves a fűrengeteg.

Itt-ott azért csomós. Ahol ilyen, ott hézagok is vannak benne.

Homokos a talaj, de a sok öntözés-száradás miatt mintha betömörödött volna, kemény mindenhol.

Akkor most nekem nem kell hasogatnom-szellőztetnem-lazítanom, hanem csak a "rugós szerkezettel" vakargatnom, ahol viszket?

ING Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2744

Nekem most egy éves a füvem:

igy néz kifü

De mivel nálunk elég kötött agyagos a talaj lehet, hogy nekiesek a gyepszellőztetővel.

Az is eszembe jutott, hogy homokot szórok a talajra a lazítás előtt amit a lazító egy kicsit bedolgoz. Így a talaj felső rétege lazább levegősebb lessz.

Mi a véleményetek?

Előzmény: Törölt nick (2743)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2743
Ez a művelet nem az egyéves szép sűrű gyepre vonatkozik, hanem amelyiken már kialakult az elhalt réteg. Majd pár év múlva kezdj ezzel foglalkozni.
Előzmény: lawnfriend (2741)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2742
Bizony nagyon megrázó a látvány, én azt hittem hogy vége a fűnek. De mivel a kések szétvagdosság a gyökércsomókat, a füvet szaporodásra késztetik. Tavaszra besűrűsödik a fű, szinte megújul. Akkor lehet kezdeni a rugóssal. Mégegyszer leírom egy szakértő véleményét, lehet vele vitatkozni, csak szerintem nem érdemes: Tavasszal a "sima" gereblyézés elengedhetetlen a téli hulladék eltávolítása, az elhalt fűréteg kismértékű fellazítása és a fű- és gyomlevelek felborzolása a hatékonyabb fűnyírás érdekében. Ezzel szemben a hasogató gereblyézés rendkívül ártalmas, mert a fű nem lesz képes oldalhajtásokat fejleszteni. A gyep ezáltal hézagossá válhat, ami elősegíti a gyomok elterjedését!  Kora ősszel, a szeptemberi durva gereblyézés fokozza az ekkor képződő oldalhajtások és indák kialakulását. Ahol túl nagy mennyiségű elhalt fűréteget távolítottunk el, a csupasz területre szórjunk fűmagot! Tehát ennyi, érdemes hasogatni.
Előzmény: nefes (2740)
lawnfriend Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2741
Amit Nefes kérdez az engem is érdekelne. Az én talajom inkább homokos és van egy egy éves szépen beállt sűrű gyepem. Ezt egyáltalán kell-e már/még lazítani?
Előzmény: nefes (2740)
nefes Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2740

mintah valaki  tavasszal írta volna, hogy az őszi lazítás "mélyszántásnak" tűnt - első ránézésre kicsit ilyesztő, de aztána  fű nagyon meghálálta.

Szóval hogy is néz ki egy lazítás után?

Talahjösszetétel különbségek hogy jönnek ki (pl agyagos vs. homokos).

Azér nem szeretnék szőnyegbombázott kertben őszülni ősszel... :-)

Előzmény: Törölt nick (2739)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2739
Amennyire emlékszem elég volt egy irányban tolni! Elforgatva már nem maradt volna fű! :-)
Előzmény: ING (2738)
ING Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2738

A lazítót egyszer kell áttolni a területen vagy érdemes a műveletet 90 fokkal elforhatva is elvégezni?

Előzmény: nefes (2737)
nefes Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2737

Akkor szeptember végére ezennel toboroznék Veresegyház környékbeli fűápolókat egy kis (talaj)lazítás céljából - költségmegtakarítási optimalizáslással. Gondolom a Fóti Brico lenne kölcsönző.

Nekem kb. 300m2-ert kellene lazítanom. Ennek mennyi lehet a munkaideje , 1,5 óra?

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2736
Nem állítottam hogy kell mindkettő, csak ismertettem őket. Az AgrolPlusz nemcsak a járatokat, de a rovarokat is "eltömíti", így azok megfulladnak. De ennek ellenére BIO! Igazad van, a lemosó permetezésnél (is) szokták alkalmazni magában.
Előzmény: Tozatu (2735)
Tozatu Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2735

Akkor minek bele mindkettő.Az Agrol inkább olajos valami,nekem is a lemosásnál rémlik,mint olajos eltömíti a rovarjáratokat.

Előzmény: Törölt nick (2731)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2734
Végülis ez nem szellőztetés, hanem talajlazítás. Szeptember közepe-vége az ideális időpont. Én még fűmagot is kiszórtam résekbe, szépen vonalas lett a fű. Olyan, mint a gabonaföld. De úgy besűrűsödött, hogy már semmi nem látszik belőle. Azért jó a fűnek, mert szétvágja a csomókat, ezáltal elősegíti az "osztódást". Én bementem és kikölcsönöztem. Nem volt előjegyzés. Ha többen összeálltok, osztódik a költség is.
Előzmény: nefes (2733)
nefes Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2733

Közeledik az ősz. Mikor kell kiszellőztetni a kertemben a füvet?

Mennyivel előbb kell próbálkoznoma  kölcsönzésre való előjegyzéssel (Brico/Praktiker)?

Praktikeres mekkora teljesítményű volt?

Előzmény: Törölt nick (2732)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2732
A Bico-ban Wolf márkájút kölcsönöztem, annak bika teljesítménye volt, a másik üzletit nem ismerem. Ez olyasmi, mint a szőnyegtisztítógép kölcsönzése. Egyszer egy komoly iparit hoztak, másodszor féláron akartak rámsózni egy sima háztartásit (olyan van nekem is). Még ők sértődtek meg, mikor visszaküldtem. Talajlazítónál sem mindegy, hogy egy 900W-osvagy egy 1500W-os motor dolgozik a gépben.
Előzmény: lawnfriend (2728)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2731
Mindkettő "nedvesítőszer", vagyis tapadásfokozó, ezáltal a felszívódást segíti! ;-)
Előzmény: rferi (2730)
rferi Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2730

Várjál csak!

Lehet ám, hogy igazad van!

Nekem van valami agrol nyavajám, ami nem plusz, de mintha levéltrágyaként használtam volna!Lehet, hogy csak lemosóként kellett volna? 8-O

Mostmár teljesen összezavarodtam.

DE a nonit akkor is a tapadásfokozó, akkor az agrol kell legyen a felszívódást segítő

Előzmény: Törölt nick (2722)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2729
Ez sajnos nem pókháló, mivel attól nem pusztul el a fű. :-( Gomba, aminek a latin neve PYTHIUM APHANIDERMATUM. Metalaxyl hatóanyagú permetezőszerrel kiirtható, de ez veszélyes a tengerészekre! Emiatt tojok az egészre, jövő tavaszra majd helyrejön a fű. Kipróbálom, hogy ritkább locsolás-ammóniumozás mellett is megmarad-e, de olyanoknál is megjelent ez a "pókháló", akik egészen másként gondozzák a kertjüket. Még mostanában is hajnalanta elég sokat látok a füvünkben. Ahogy felkel a nap, fél óra után már nem látható. De én napkelte előtt fél öt környékén szeretek szörnyűlködni! :-)
Előzmény: Tozatu (2723)
lawnfriend Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2728

A Bricostore-ban ugyanennek a késes lazítónak a kölcsönzése egy napra 5200 Ft. Úgyhogy kössz a tippet a Praktikerről.

Előzmény: anetta (2725)
vöröshere Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2727
Keresek olyan szelektív gyomirtó szert ami pl vörösherét kiírt de a füvet nem.
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2726
A 4-es ut szelen időnként eleg szépek allnak hirek szerint ez az ut az alja a szakmanak. Talan nem is tudnak magyarul ?
Előzmény: deniboj (2719)
anetta Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2725

A praktiben van késes talajlazító. 24 órára 2.500 ft. AL-KO tipusú, 36 cm-es és gyűjtős. Nagyon profi!!!

Előzmény: JarJarBinks (2724)
JarJarBinks Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2724

Sziasztok!

potyoro: Köszi a talajlazítós tippeket - többek közt azt is, hogy lehet a Bricoban kölcsönözni.

Lóhere ellen van valami jó tipp? Egyre inkább terjed, már van négy nagyobb kb 1/2 m2-es csoportom és nem győzöm kézzel szedegetni. Az egyik foltot kiástam és új földet+fűmagot raktam oda, de azért az mégsem járja, hogy foltos boci legyen a fűből.

Üdv,

JJB

Tozatu Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2723
Te,Potyoró,mi a helyzet a penészeddel,mert itt reggel a pókhálók néznek ki úgy,mint a képeden,ahogy a harmat megül rajtuk.
Előzmény: Törölt nick (2722)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2722
Én csak az Agrol Plusz-t ismerem, az 90% vazelinolaj tartalmú rovarölőszer és adalékanyag. Adalékként az egyéb növényvédő szerek szétterülését segíti. A Nonit nedvesítőszer, a permetlé felületi feszültségének csökkentésével segíti annak szétterülését.
Előzmény: rferi (2720)
Fürtöske Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2721

*reggelt!

Köszi az infót, és elnézést, hogy összekevertem!

Bár én már annak is örültem, hogy telefonon keresztül a kollégám által adott infóból a vegyszerek nevét, és az adagolás arányát sikerült viszonylag pontosan megjegyezni! :))))

Előzmény: rferi (2720)
rferi Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2720

Fürtöske és mindenki!

Az AGROL az levéltrágya, az a felszívódást fogja segíteni, a NONIT a tapadásfokozó.

És nem fordítva, mint írtad!

deniboj Creative Commons License 2004.08.19 0 0 2719

Huhhh, eccer majd talán, egy másik topicban :-)

Hogy visszakanyarodjak a botanikához:

A rosszlányok olyan hatással vannak rám, mint a kaktuszok: némelyikben tán még gyönyörködni is tudok, de megérinteni nem merem...

Előzmény: Törölt nick (2717)
Fürtöske Creative Commons License 2004.08.19 0 0 2718

Kötöcköcc ????? :-DDDDDDDDDDDD

Alakóhelyemen van két (egész jó) maszek közért is, ellentétes irányba, vagy 2-3 saroknyira tőlünk. Egy pénteki napon összefutottam az egyikbe a szomszédasszonnyal. Megvártam, hogy hazafelé beszélgetünk. Bevásárolt a hétvégére két jó nagy szatyorral. Indulnánk, de ő megy az ellenkező irányba.

- Hova mész még azzal a két nagy szatyorral? -

- Megyek a másik közértbe kenyérért, mert ott jóval olcsóbb! - ( 16.- Ft/kg a különbség)

Na, de azok a "tapasztalatok" engem is érdekelnek.

Mindig tanulhat valami újat az ember.

Előzmény: Törölt nick (2716)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.19 0 0 2717
Inkabb arrol beszéljunk hogy mik a tapasztalataid ... ;-)))))
Előzmény: deniboj (2715)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.19 0 0 2716

"Előszőr is mindegyiknél jóval drágább!"

Na ez aztán nem igaz... ;-))

Glialka      : 2 dl 575 Ft

Medallon  : 2 dl 635 Ft.

Az annyira nem jóval drágább... Az a 60 Ft az agresszivitás.

Előzmény: Fürtöske (2713)
deniboj Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2715

off

a legrosszabb fajta városi lányról egészen mások az elképzeléseim:-))))))

Bocs. Bűn lett volna kihagyni.

on

Előzmény: Herr X (2704)
Tozatu Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2714
Nonit is tapadásfokozó,ha már ennyire írtotok.
Előzmény: Fürtöske (2713)
Fürtöske Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2713

Na szal'!

Felhívtam a kollégámat telefonon. Megérte!

A Medallon (vagy hogy írják), a Glialkától, és az álltalam ajánlott másik vegyszertől abban különbözik, hogy sokkal agresszívabb!

A felhasználási javallat nagyjából megegyezik a másik kettővel, adagolásban nincs eltérés.

Viszont egy fontos, meg egy kellemetlen "mellékhatása" is van.

Előszőr is mindegyiknél jóval drágább!

Másodszor, van egy nagyon rossz tulakdonsága:

Nagyon nagy a párolgási terjedése! ( a másik kettőnél elhanyagolható!)

Ez azt jelenti, hogy permetezés közben a permetnek (főleg, ha jó finoman szór a fej) nagy a párolgási felhője (szemmel nem látni), alákap egy szinte alig érzékelhető fuvallat, amit esetleg nem is veszel észre, és két nap múlva a fűtől 2-3 méterre lévő muskátli, vagy más dísznövény lefittyed, mint a kicuppantott banán héjja! Nyílt terepen nagyon jó, de kertben nem igazán ajánlatos.

Közben a kollégám elárulta, hogy a letapadást elősegítő Agrolt ki lehet váltani közönséges repceolajjal, ami olcsóbb, és ugyanaz a hatásmechanizmusa.

Mellékesen a Medallonhoz is ajánlatos a kellően jobb hatékonyság érdekében Nonitot, és Agrolt (repceolajat) keverni ugyanannyi arányban, mint a Glialkához.

Mára ennyit! PÁ!

Előzmény: Törölt nick (2711)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2712
Én csak egyszer használtam a Glialkát, szerintem annál nincs totálisabb! ;-) Amúgy minden rá van írva a csomagolásra. A kis kézi permetezőt én sem szeretem, inkább a hátit, abba is lehet rakni 5 liter vegyszert.
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2711
Igazabol ugyanaz(?) a totalis gyomirto.
Előzmény: Fürtöske (2710)
Fürtöske Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2710

Az a nagy igazság, hogy nem nagyon értek ám én ezekhez, de van egy profi kollégám, aki nagyon vágja ezt a részét (minisztériumi főmunkatárs, és tényleg nagyon ért hozzá).

Mivel egy héten csak 2-3x találkozok vele, és pont pénteken van augusztus 20.-a, csak a jövő héten tudom megkérdezni tőle.

De felírtam, és meg fogom kérdezni (erről a szerről még nem is hallottam)!

Előzmény: Törölt nick (2707)
Herr X Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2709

Viszont nem szakad le a hátad.

Nekem spec. semmi bajom vele. Amúgy ízlések és.....

Előzmény: Fürtöske (2708)
Fürtöske Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2708

- Amúgy 300nm-hez elég lesz az 5literes kis kézi nyomáspermetező is 3-4000Ft-ért. -

Nekem is van otthon ilyen szerkentyűm. Mikor megvettem, csudára tetszett, még a szomszédnak (jó haver) is eldicsekedtem vele.

Oszt' egyszer kaptam a fűhöz egy valami "lombtrágya" folyadékot, amit higítani kellett, majd kipermetezni a fűre. Mellékesen látszott a hatása, de csak rövid ideig (akkor kezdődött tavaly egy nagy nyári kánikula). Viszont ezt a "szuper" folyadékot ajándékba kaptam, venni meg utánna nem akartam, mert igen húzós volt az ára.

De nem is ez az érdekes. Hanem ezzel az 5 literes kis permetezővel permeteztem be a füvet.

Nekem kb. 120 m2 a füves terület. Mit ne mondjak, a felénél - 3/4 részénél már alaposan tele volt a faxom a pumpálással, hajolgatással. Azóta csak a kis fák, bokrok permetezésére használom.

Előzmény: Herr X (2704)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2707
Van egy medallon nevezetü totalis gyomirto is. Arrol nem tudsz valami extrát ?
Előzmény: Fürtöske (2706)
Fürtöske Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2706

*napot!

A Glialkánál ajánlhatok kicsivel jobb anyagot. És még a Glialka használata esetén is jobb egy "turmixot" készíteni, mint csak magában használni.

10 liter vízhez => 2 dl Roundop Bioaktív 2%-os oldat, + 5 ml Nonit, + 1 dl Agrol.

Ha mégis a Glialka mellett akarsz maradni, ami nem problem, akkor a Roundop Bioaktív 2%-os oldat helyett használd a Glialkát, de minden marad ugyanaz a keverési arányoknál.
A Roundop Bioaktív 2%-os oldat és a Glialka között tudomásom szerint az a különbség, hogy az első valamivel hatékonyabb.

Árakat nem tudok mondani, de összességében viszonylag nem drága.

Az összekevert anyag nem tárolható (ha 24 óra alatt nem tud felszívódni, elveszti a hatását), még aznap mind fel kell használni (vagy kiönteni megfelelő helyre!!!!). Gumikesztyű, védőruha ajánlott, bár nem tartozik egyik sem  a kifejezetten veszélyes anyagok közé. Gyomra, gazra, cserjére, fákra használható. Dísznövényt, füvet, pázsitot is tarol. Pár centis gazoknál, növényeknél egy héten belül, magasabb növésű, nagyobb gazoknál-növényeknél 2 hét alatt kifejti hatását.

Az Agrol a növény hajtásán, levelén való jobb tapadást biztosítja, a Nonit a hatékony felszívódásban segít.

A földre kerülve a keverék elveszti hatását, csak a hajtásokon, leveleken keresztül hatékony. Viszont, ha felszívódik, a gyökerek végéig lehatolva totál kipurcantja a növényt-gazat!

A földben lévő magvakra egyik sincs hatással, ezért egy idő után (2-3 hét) az újjonan növekvő gazok miatt meg kell ismételni.

Mivel már augusztus közepe van, nagyon ajánlom, hogy a 3x-i kezelést csináld végig, de utánna ne vessél el fűmagot. Kora tavasszal (március-április), ahogy bejön a viszonylag jó idő, és nekiindulnak a növények, meglátod, mennyi gaz jön még ki. Ha viszonylag sok, érdemes megismételni az őszi akciót.

Ha lesz annyi türelmed hozzá, május-júniusba már viszonylag gazmentes, szép füved lesz. Ekkora területen érdemes türelmesnek lenni, és egyszer ezt végig csinálni, mint utánna bosszankodni, és veszkődni a sok gazzal.

Na' most azt nem tudnám megmondani, hogy mekkora területre elég, de a Nonit 1-2 dl-es üvegben van, az Agrol literes kiszerelésű. A Roundop Bioaktív 2%-os oldatot, ugyanúgy, mint a Glialkát, lehet kapni 2 dl-es kiszerelésben.

Szerintem vegyél a Roundop Bioaktív 2%-os oldatból, vagy a Glialkából 3-4 üveggel.

A Nonitból, és az Agrólból elegendő előszőr egy alapmennyiséget venni. Ez az adag egyszeri permetezésre biztos, hogy elég (nem locsolni, permetezni kell). Aztán meglátod, hogy mennyi fogyott el. A következő permetezésig úgyis van min. 1 hét!

A permetezést lehetőleg délelőtt (ne kora reggel) végezd, olyan napon, mikor napközben valszeg nem várható eső! Ha a permetezés után 3-4 órán belül jelentősen esik, sajna másnap, ha lehet, meg kell ismételni.

Előzmény: Szellőke (2703)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2705

"A szórásnak van -e valami titka, szabálya, amit illik betartani? Mennyi időt kell hagyni a kezelések között? MIlyen szabályt kell betartani gyomírtás után (nyaralni megyünk eg hétre). Írtás után mennyivel lehet kezdeni a füvesítést?

KÖsz előre is."

Hogyne. Miniszoknya tangabugyi amikor egy helyen megszortad akkor behajolas a szomszéd felé es legkozelebb mar meg fogja neked venni a vegyszert es magatol meg fogja csinalni ha kell ... ;-)))))

Herr X Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2704

városi lány a legrosszabb fajtából, aki semmit se tud a kertészkedésről és szeretné bepótolni a hiányokat.

Nem Te vagy a legrosszabb fajta, sőt.... A legrosszabb fajta az, aki semmit sem tud a kertészkedésről és azt hiszi, hogy mindent tud....

;-)

Amúgy 300nm-hez elég lesz az 5literes kis kézi nyomáspermetező is 3-4000Ft-ért.

Szellőke Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2703

Köszi a jótanácsot, hadd legyek akkor pofátlan még egy kicsit.

Abszolút kezdő vagyok, városi lány a legrosszabb fajtából, aki semmit se tud a kertészkedésről és szeretné bepótolni a hiányokat.

Szóval bemegyek egy kertészetbe, kérek Glialkát 3szori permetezésre kb. 300 nm-re.

Gondolom veszek valami 5-10 literes háti permetezőt.

Hazahozom a cuccot. Remélhetőleg rajta van a higítási arány. Óvatosan előkészítem a löttyöt, felveszek valami zárt ruhát és (gondolom) estefelé végig szórom.

Eddig jól okoskodtam?

A szórásnak van -e valami titka, szabálya, amit illik betartani? Mennyi időt kell hagyni a kezelések között? MIlyen szabályt kell betartani gyomírtás után (nyaralni megyünk eg hétre). Írtás után mennyivel lehet kezdeni a füvesítést?

KÖsz előre is.

Előzmény: Törölt nick (2702)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2702
Ha mindenképpen gyommentes pázsitot szeretnél, akkor háromszoros Glialkás kezelés a megoldás, ha megelégszel a szép gyeppel, akkor manuális gyomtalanítás után fűvetés, és később szintén manuális gyomritkítás. Locsolás-fűnyírás sokszor, ezáltal is visszaszorul a gyom.
Előzmény: Szellőke (2701)
Szellőke Creative Commons License 2004.08.17 0 0 2701

Sziasztok,

újra írok, hátha sikerül valaki figyelmét felkelteni:

talajcsere után mostanában szeretnénk füvesíteni. Aa agyagos, rossz minőségű kerti földre terítettünk 10 cm termőföldet. Eltelt azóta 3 hét és kizöldült, minenféle apró gyom ütötte fel benne a fejét.

Szerintetek a füvesítés előtt gyomírtózzunk vagy elég felásni, bekapálni esetleg egy rotációs kapával átforgatni.

Segítsetek, mi lenne a legjobb megoldás?

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.17 0 0 2700
:-OOOO
Előzmény: OSZIBARACK (2699)
OSZIBARACK Creative Commons License 2004.08.16 0 0 2699

Potyoró!

Feltétlen hívj fel, ha tudsz, nem tudok e.mailt küldeni neked, sőt a tel. számodat elkevertem.

Bocsi, hogy itt kereslek!!!

Köszi Őszibarack

(Certina)

Előzmény: Törölt nick (2697)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.16 0 0 2698
Jó kis szivattyú, amelyik 18000 l/h teljesítményű. Nagyipari locsoló. :-)
Előzmény: Törölt nick (2694)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.16 0 0 2697
Havonta használjuk a gyepszellőztetőt. A szőnyegbombázást arra értettem, hogy Tozatunak címezve olyan AN fotót raktam fel, amiből robbanóanyagot csinálnak. :-)))) (2684)
Előzmény: lawnfriend (2691)
csurtus Creative Commons License 2004.08.15 0 0 2696

Nem, úgy látszik, nem érted, hogy én mit nem értek...

Tehát ha egy kút 300 litert ad percenként, értem.

Ha egy kút 300 litert ad naponta, szintén értem.

De azt, hogy egy kút naponta ad 300 litert percenként, na, ezt egyszerűen nem képes felfogni az a csökött agyam. Merthogy a kettő közül az egyik szó ( vagy a naponta, vagy a percenként ) megcáfolja a másik szó jelentését. Ha a naponta szót a mindennap-pal helyettesítjük, talán lesz valami értelme, noha ekkor az "állandóan" a megfelelőbb.

Tudom, hogy egy kertészkedő topic, nem szemantikai, ezért nem is erőltetem tovább.

Előzmény: Törölt nick (2694)
Tozatu Creative Commons License 2004.08.14 0 0 2695
Hát,tényleg nehéz eset vagy!:)
Előzmény: Törölt nick (2684)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.14 0 0 2694

Szo szerint. Az asott kut ha szivod a vizet akkor leesik a vizszint es csak hosszab idő utan folyik ossze megint annyi amennyi volt. De kicsit keves nekem is az a 300L.

HA vesszik egy atlagos kutgyürü atmerőjet es abba esik 1 metert a viz az akkor is mar rendesen köbméterekrol beszélunk.

Előzmény: csurtus (2693)
csurtus Creative Commons License 2004.08.14 0 0 2693
Azt meg hogy kell érteni, hogy napi 300 litert ad percenként?!
Előzmény: búvárnyúl (2658)
Szellőke Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2692

Sziasztok,

talajcsere után mostanában szeretnénk füvesíteni. Aa agyagos, rossz minőségű kerti földre terítettünk 10 cm termőföldet. Eltelt azóta 3 hét és kizöldült, minenféle apró gyom ütötte fel benne a fejét.

Szerintetek a füvesítés előtt gyomírtózzunk vagy elég felásni, bekapálni esetleg egy rotációs kapával átforgatni.

Segítsetek, mi lenne a legjobb megoldás?

lawnfriend Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2691
Potyoro, bocs csak 1 éves a gyepem úgyhogy még tapasztalnom kell. Mit jelent az, hogy a gyepszellőztetőt rendszeresen használod? Milyen rendszerességgel? A szőnyegbombázást nálam a szomszéd macskák végzik, bele a közepébe.
Előzmény: Törölt nick (2690)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2690
Nem azért találtak ki kétfélét, hogy minkettőn keressenek. Más célt szolgálnak. Én csak a gyepszellőztetőt vettem meg és rendszeresen használom, a talajlazítót kikölcsönzöm ősszel. De a szőnyegbombázás után úgysem lesz már szülség egyikre sem! :-))))
Előzmény: lawnfriend (2688)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2689

Nakam gyeplazitó van MTD szerintem az a jobb. Szellőztetni a szobakat szoktam.

HA magasabb egy kicsit a fű mert nem vagon soha rovidre akkor nem csak bele a foldbe. Ha meg le van vagva akkor igen. Ha a fu be van csomosodva akkor azt szétcsapja a kés igy szerintem sokkal jobb mint a gereblye.

Előzmény: lawnfriend (2688)
lawnfriend Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2688
De most akkor gyepszellőztetőt vagy talajlazítót vegyek? Melyik a jobb megoldás? A  talajlazító is eltávolítja az elhalt gyepmaradványokat? Remélem nem az lesz a válaszotok, hogy mind a kettőt mefg kellene vennem.
Előzmény: Törölt nick (2675)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2687
Nem baj, legalább csak egyszer kéne használni! :-))))
Előzmény: lawnfriend (2685)
TamiBT Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2686
- de az is lehet, hogy csak aug.20-ra keszul :-P
Előzmény: lawnfriend (2685)
lawnfriend Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2685
Potyoro, nem tudom honnan szedted a képet de ha jobban megnézed ez  fajta ammóniumnitrát az robbanóanyag alapanyag. Van különbség a különböző ammóniumnitárok között is!! Pl. ha ezt alkalmaznád akkor nagy valószínűséggel kiégetnéd a füvet.
Előzmény: Törölt nick (2684)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2684
Jajistenem, de gyönyörű!!!! ;-)ammóniumnitrát
Előzmény: Tozatu (2681)
Fürtöske Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2683

*reggelt!

Tegnap este elszántam magam, és alaposan meglocsoltam a füvet.

Ma reggel azzal ébresztett a feleségem, hogy vigyek esernyőt, mert az éjjel szakadt az eső! :))))))))

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 2682
Elvonási tünetek! ;-)
Előzmény: Tozatu (2681)
Tozatu Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2681
Már hiányzik a szórás?:)
Előzmény: Törölt nick (2679)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2680
Igen, azok a kiflik a kések. A talajt igenis fontos lazítani, mivel így lesz jó a vízháztartása (kötött talaj). Az a szöges játéknak jó, munkára nem. Késes lazítót a BricoStore-ban lehet kölcsönözni, ősszel érdemes hasogatni. Nyáron elég a durva gereblyézés!
Előzmény: JarJarBinks (2676)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2679
De sajnos az lesz, mert sz@r a talaj. Hidd el, nem perverzióból műtrágyáztam eddig sem! :-)
Előzmény: Tozatu (2677)
TamiBT Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2678
Tozatu Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2677
Nem lesz a fű sápatag,ha az eső időben érkezik.
Előzmény: Törölt nick (2672)
JarJarBinks Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2676

Az a talajlazító, amelyiken kifli alakú kések vannak kb 3 cm-enként?

Láttam olyat, amit a cipőre kell felhúzni, olyan szöges talp szerű. Ez is jó talajt lazítani? Van valakinek ilyenről tapasztalata? Érdemes egyáltalán foglalkozni talajlazítással?

JJB

Előzmény: Törölt nick (2675)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2675
Hivatalosan a rugós neve gyepszellőztető (ez olyan, mint egy erős gereblye), a késes neve talajlazító. Ilyet is lehet kapni kézit, de nagyon nehéz vele dolgozni (Gardena).
Előzmény: JarJarBinks (2673)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2674
Ha késes a szerkezet es rovid a fu akkor igen.
Előzmény: JarJarBinks (2673)
JarJarBinks Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2673

Sziasztok

Az lenne a kérdésem, hogy a motoros gyepszellőztető a talajt is meglazítja egy kicsit, vagy ahhoz más kell?

Üdv,

JJB

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2672
Úgy döntöttünk, hanyagoljuk a permetezést, mert a tengerészekre igencsak ártalmas a metalaxyl! Ilyet találtak nemrégiben egyes salátákban nagy dózisban. Marad a ritkább locsolás, nitrogénelvonás, talajszellőztetés, csakhát így a fű lesz sápatag. :-( De semmi sem lehet tökéletes! Üdv Biga Csigának!!!! :-)))) Viszont nem keseredünk el, elég ránéznünk erre a növényre, amit a lakótelepen kidobtak az ablakon, levittük a telekre, és ilyen virággal hálálta meg az életmentést. növényvirág
Előzmény: Törölt nick (2668)
Tozatu Creative Commons License 2004.08.10 0 0 2671
Mulccsal takarod.Nálunk árnyékot vet a szilvafa és nem égeti ki a füvet.
Előzmény: eftárs (2670)
eftárs Creative Commons License 2004.08.10 0 0 2670
sziasztok,

elképzelhető, hogy egy öreg szilvafa ennyire elszívja a nedvességet a körülötte levő föld felől?

Ui ott elég hamar kiszárad a föld a sűrű öntözés ellenére is és ráadásul a föld felszíne több helyen mélyen megrepedezik, felcserepesedik.

mi lehet rá a megoldás? ( a fa kivágása nélkül)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.10 0 0 2669
Batka Manó! Köszönöm segítségedet, bevetem a "Mobimous"-t!
Előzmény: Törölt nick (2668)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.10 0 0 2668

Szia potyoro!

Az alábbi linken vannak fotók.

http://turfgrassmanagement.psu.edu/TurfDis3.html

a gomba neve (angol, latin)

PYTHIUM BLIGHT
Pythium aphanidermatum

Az írják, hogy a mulcsot fel kell szedni.

a http://turfgrassmanagement.psu.edu/TurfDis11.html

linken van egy táblázat, hogy melyik gombát milyen hatóanyaggal lehet irtani.

a pythiumra a metalaxyl-t írja, ilyen a Ridomil Gold Plus WP-ben van. Nekem ez a szer bevált.

Üdv:

Batka Mano

Előzmény: Törölt nick (2667)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.10 0 0 2667
A képek: gombagomba 2
Előzmény: Törölt nick (2666)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.10 0 0 2666
Batka Manó! Nekem nem megy a beazonosítás, mivel nem tudok túl jól angolul. Hol találtad meg ezt a gombát? Én már többféle (felszívódó-kontakt-kevert) gombaölővel próbálkoztam eddig sikertelenül. Tegnap reggelre is tele lett a fű ezzel a vacakkal, pedig nem locsoltam és nem nitrátoztam már jó ideje. A tavak közelsége miatt nálunk hajnalanta csupa víz a fű, ezt nem tudom kivédeni, de a talaj hamar kiszárad. Csináltam még fotókat, felrakok ide belőlük. SEGÍTSÉG!!!!! Ja, előző napon lett a fű lenyírva.
Előzmény: Törölt nick (2655)
Tozatu Creative Commons License 2004.08.09 0 0 2665
Kertészetekben is szokott lenni.
Előzmény: nefes (2662)
Tozatu Creative Commons License 2004.08.09 0 0 2664
Ha már felmagzottak,égesd el,ásd el,ne maradjon a gyepen.Ha nem,komposztot készíthetsz belőlük egy árnyékos helyen.
Előzmény: búvárnyúl (2660)
Szimat Creative Commons License 2004.08.09 0 0 2663

Én a tuja.hu oldalról rendeltem rutát, 10 tövet, de a macskák még mindig nyugodtan ürítenek a fűre. Mert egy zárt, számukra kellemetlen szagú növényfalat nem tudok csinálni a gyep köré. Viszont további ötleteket az ámokfutó macskák a kertben  c. topicban találhatsz.

Üdv,

Szimat

Előzmény: nefes (2662)
nefes Creative Commons License 2004.08.09 0 0 2662

A ruta hol kapható?

Herr X Creative Commons License 2004.08.09 0 0 2661
Nézz át az Ásott vagy fúrt kút topicba. Ott már RFeri taglalta a kútfúrásra vonatkozó szabályokat....
Előzmény: búvárnyúl (2660)
búvárnyúl Creative Commons License 2004.08.09 0 0 2660

Most a hétvégén kint voltam és kaszáltam. Van egy motoros késes kaszám, de mondhatom, néha az már inkább favágás volt. Voltak olyan gazok (kórók, bogáncsok), akiknek 4-5 cm-es szára volt.

A kérdésem az, hogy ha egyszer levágtam a agzt, mi a következő teendőm: hagyjam úgy a következő vágásig, vagy be kell kapálni (pl. egy rotációs kapával) és hogy egyáltalán lehet-e...

A kútfúróval meg az a baj, hogy a helyiek nem tudnak 40-50 m alá menni, itt pedig ezen a mélységen nincs víz :-)

Előzmény: taramiram (2659)
taramiram Creative Commons License 2004.08.08 0 0 2659

Víz nélkül nehéz lesz pázsitot varázsolni. de ha van türelmed, akkor csak nyírni, nyíni és nyírni kell. Így biztos olyan gyep alakul ki, ami bírja a helyi körülményeket.

Szintén ekkora területet füvesítettünk be tizen éve. A fű fele a mostoha körülmények miatt kipusztult, a többit hol elnyomta a gyom, hol nem. A szomszéd csak nyírta a gazt, és már szebb a füve.  

Kútfúrót helyit kellene találnod, kérdezd a közeli szomszédokat. Lehet, hogy bővizűbb lesz, ha rendszeresen használjátok.

Előzmény: búvárnyúl (2658)
búvárnyúl Creative Commons License 2004.08.08 0 0 2658

Szép jó napot!

Hozzáértők véleményét szeretném kikérni.

Vettem egy tanyát, ahol most 2 méternél magasabb a gaz (csalán, kórók meg minden)!

Basszus, még soha nem láttam 2-2,5 méteres csalánerdőt ilyen sűrűn nőve! :-)

A kérdésem az, hogy hogyan lehet a területet füves kertté varázsolni (kb 2000 m2)?

És még egy problémám van: a telken van egy fúrt kút (50m mély, mert ott van az alapkőzet, amit szintén át kellene fúrni), de csak napi kb 300 liter vizet ad!!! Nem óránként, percenként!

Így hát ugye a vízellátás sem éppen egy megoldott dolog

Nem ismertek esetleg egy kútfúrót, (nem kóklert) aki képes nagy mélységben is (150-200m) fúrni és mindezt elfogadható áron?

Előre is köszönöm.

Beodra Creative Commons License 2004.08.05 0 0 2657

A macskák utálják a kerti rutát.

Egyszer kipróbáltam. Az alvó macskám mellé odacsempésztem egy ágát a kerti rutának. Pár pillanat múlva mint a golyó, kipörkölt a szobából.

Előzmény: deniboj (2656)
deniboj Creative Commons License 2004.08.05 0 0 2656
És mit lehet macskák ellen tenni?! A szomszéd macskái ( kb. 6 db. macsek ) rendszeresen az én füvemre járnak sz@rni... Még úriember vagyok, tehát nem méreg után érdeklődöm. Humánusabb megoldásról tudtok?
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.04 0 0 2655

Szia potyoro!

A képet ugyan nem sikerült megnézni, de a leírásod alapján tavaly nekem ugyan ilyen gomba tizedelte a füvemet.

A megoldás metalaxyl tartalmú gombaölő szer kipermetezése.

Én ridomil gold plus WP nevű cuccot használtam. A metalaxyl szisztemikus gombaölő szer felszívódik  a növénybe (kb. 30 perc alatt) és megvédi egy ideig (8-14 nap).  A első permetezés után nálam elmúlt a gomba , de 14 nap múlva biztos ami biztos megismételtem.

A gomba beazonosítást és a hatóanyag választást  a www.lawndiseases.com site alapján csináltam.

Azt írják, hogy nedves időben vagy túl gyakori öntözésnél, a túl sűrűn növő füvet támadja meg,   a túlzott nitrogén adagolás elősegíti a betegség kialakiulását.

Batka Mano

Előzmény: Törölt nick (2654)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.04 0 0 2654
Ha esetleg láttok a képből valamit is, és tudjátok hogy ezt a sz@rt hogyan tudnám kiirtani, kérlek segítsetek! gomba
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.03 0 0 2653
Nekem megint megjelent az a bizonyos pókhálószerű valami, és pusztítja a füvet. Egy nap alatt kipusztul a fű, ahol felüti a fejét. :-(
nefes Creative Commons License 2004.08.03 0 0 2652

Sziasztok!

régen nem írtam, de ekllemse eseményről számolhatok be:

az elmúlt időszak és némi ammóniumnitrát adagolásának köszönhetően olyan a fű, mint tavasszal, öröm ránézni, járni rajta.

Vettem tartályos szórót is , jövő héten kipróbálom.

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.02 0 0 2651
Csak artézivel! ;-)
Előzmény: Herr X (2650)
Herr X Creative Commons License 2004.08.02 0 0 2650
Már épp meg akartam kérdezni, hogy nem ásványvízzel locsoltok? :-)
Előzmény: TamiBT (2649)
TamiBT Creative Commons License 2004.08.01 0 0 2649
- elirtam a szivattyu melyseget... :)
Előzmény: Törölt nick (2648)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.01 0 0 2648
Mi az a 15 meter ?
Előzmény: TamiBT (2647)
TamiBT Creative Commons License 2004.08.01 0 0 2647
15m !!!!
Előzmény: TamiBT (2645)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.01 0 0 2646
Az szep de mi az a kut ami 66 litert ad percenkénet ? Mert nem nagyon van furt kutban ilyen. Az mar tobb mint csodálatos. Szivni meg egyik sem tud 10 meternél melyebbrol. HA 3 Baron tud 66 liter akkor megertem hogy eleg 2 kor is.Tavasszal vagy valamikor meg akarom en is csinalni de az en szivattyum nem nyom eleget 4 bar max. Az meg keves. Most latta egy kinai "pedrolo" szivattyut 18.000 ert ami 9! bart nyom egy 90l a vizhozama. Kertészek szerint jo masinák hisz "pedrolo".
Előzmény: TamiBT (2645)
TamiBT Creative Commons License 2004.08.01 0 0 2645
- tervezest en magam csinaltam, gyari speckok, adatok, tablazatok, rotoros fuvoka/spray szorofej adatok, szivattyu gorbe alapjan :) , a szivattyu egy ALCO TBP 1208/4" , 1200W, 150m-re leengedve: 4 kobmeter/h tud ilyenkor.
Előzmény: Törölt nick (2644)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.31 0 0 2644

A terveket is ti csinaltatok ?

Ma az az eromu ami ekkor fogyasztast el tud látni ket korben ?

Gondolok arra hogy milyen szivattyú tipusna max nyomas es koronként mennyi viz megy ki a szamolt nyomason ?

Előzmény: TamiBT (2643)
TamiBT Creative Commons License 2004.07.31 0 0 2643
- igen a parom, amugy en is rabszolgazom magam, csakhat amikor fotozom akkor nemlatszom, allvanyt meg ilyenkor lusta vagyok kivinni. :P
- a locsolorendszert magunk csinaltuk, a cuccokat megvettuk aztan hazilag kiviteleztuk: kicsit reszletesebben...
Előzmény: Törölt nick (2642)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.30 0 0 2642

Latom te is nőnemű rabszolgát tertessz a kertben .... ;-)))

Mennyiert vagy ki  - te ? - csinalta az öntözö rendszert ?

Előzmény: TamiBT (2638)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.30 0 0 2641
domotox.
Előzmény: eftárs (2636)
eftárs Creative Commons License 2004.07.30 0 0 2640
Hangyászsűn?

Hol, mennyiért, mikor?
Előzmény: TamiBT (2639)
TamiBT Creative Commons License 2004.07.30 0 0 2639
- a taplalkozas lanc kovetkezo lepcsofokan levo elolenyt beszerezni :) /amugy passz/
Előzmény: eftárs (2636)
TamiBT Creative Commons License 2004.07.30 0 0 2638
- Majus utolso hetvegejen tortent a vetes... azota kb. eltelt 2 honap :-)
Kertunk-rol 1-2 fotocska..
TamiBT Creative Commons License 2004.07.30 0 0 2637
- Majus utolso hetvegejen tortent a vetes... azota kb. eltelt 2 honap :-)
eftárs Creative Commons License 2004.07.30 0 0 2636
ma reggel kinézek a frissen vetett fűre, s mit látiok?

két vakondtúrás??

no nem. közelebbről megnézve hangyák túrtak két nagyobb méretű kupacot!

Ellenük mit lehet tenni? :O
Előzmény: Johnny B. (2634)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.29 0 0 2635
Celldömölk
Előzmény: Herr X (2631)
Johnny B. Creative Commons License 2004.07.29 0 0 2634
Ez természetes dolog. A lehengerelt talajból kicsit lassabban nő a fű, viszont cserébe nem lesz göröngyös a pázsitod utána.
Előzmény: eftárs (2633)
eftárs Creative Commons License 2004.07.29 0 0 2633
sikerült még az esős időszak előtt befejezni a füvesítést. :)

most áldom az esőt.

viszont érdekes, ahova nem fértem a fűhengerrel, ott már 1-2 cmes a fű, ahol hengerrel letömörítettem a földet, ott még nem látszik semmi.

vajon ez hogy lehet? :O
JarJarBinks Creative Commons License 2004.07.29 0 0 2632

Én is így tettem és még egy kis műtrágyát is kiszórtam a sok eső reményében (végre eltalálták az időjósok az időjárást).

JJB

Előzmény: Törölt nick (2629)
Herr X Creative Commons License 2004.07.29 0 0 2631
Mennyire a Dunántúlon, mert én is ott lakok. Bár szüleim tőlünk 30km-re nyugatabbra laknak és náluk hétfőn még nem volt eső...
Előzmény: Törölt nick (2629)
rferi Creative Commons License 2004.07.29 0 0 2630

Másodikától nem esett most vasárnapig.Először jó hideg volt egy hétig, tíz napig, nem locsoltam, mert hát úgy sem kell alapon.Aztán a füvem egyik pillanatról a másikra ollan ronda lett, azt hittem vége.Gyorsan elkezdtem locsolni.Ez ment minden nap vasárnapig, és hát éppen valahogy kinézett.

Most esett egy kis eső, négy nap, és a fű harsogó zöld, és dús lett.

Locsolhat az ember akárhogy, az esőt nem lehet pótolni, az a legtutibb a növényeknek.

Szóval én most nagyon örülök az esőnek. :)

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.28 0 0 2629
Anyosomnal dunántúlon egy csep eso nem esett meg en meg az front előtt egy nappal szedtem fel a fokhagymat es vagtam le a fuvet. Most csak gyonyorkodok a kertben.
Előzmény: Herr X (2628)
Herr X Creative Commons License 2004.07.28 0 0 2628

Nekem spec. most semmi bajom vele, mert múlt héten voltam szabin.

Most meg látástól mikulásig a melóhelyen vagyok.

Még mindig jobb, mintha hétvégén esne....

A növényeknek meg kifejezetten jól jön.

Előzmény: noizreduction (2627)
noizreduction Creative Commons License 2004.07.28 0 0 2627

Szeretem ezt az időt!

És Ti???

:o)))

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.22 0 0 2626
BOTTÖRÉST! ;-)
Előzmény: Fürtöske (2625)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.22 0 0 2625

Nem bírom ezt a nagy tolongást, így mára:

Megyek ..... el!!

Aug. 9-ig nem vagyok gépközelben.

Csak vízközelben. Horgászom, meg sörözök ......

Na, PÁ!!

Előzmény: Fürtöske (2624)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.22 0 0 2624

Na, meg arról a nád-féléről is, amit ezzel a pampafű-félével együtt kaptam.

Előzmény: Fürtöske (2623)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.22 0 0 2623

*reggelt!

Látom, itt is nagy a tolongás. Mindenki füvet locsol.

Az enyém szépen, egyenletesen sárgul.

Hoztam képet erről a pampafű-féléről.

Előzmény: Fürtöske (2622)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.21 0 0 2622

Igazából fogalmam sincs, mi az igazi neve. Csak annyit tudok, hogy valami pampafű-féle. Csinálok jó közeli képet, oszt' lehet keresgélni a NET-en.

Szerintem ahol árulnak kerti dísznövényeket, meg kell nézni.

Előzmény: JarJarBinks (2621)
JarJarBinks Creative Commons License 2004.07.21 0 0 2621

Szia!

Ilyen növényt hol lehet szerezni (mi a hivatalos neve)?

Üdv,

JJB

Előzmény: Fürtöske (2614)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.21 0 0 2620

*reggelt!

Közben találtam egy képet erről a nád-féléről, amiről nem tudom, hogy micsoda, de jól néz ki. Ez kezdett kinőni egy részen a kapott pampafűféléből.

Már ez is kezd ugyanolyan nagy lenni. Kicsit távoli a kép, de azért talán elég jól kivehető.

Előzmény: Fürtöske (2615)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.20 0 0 2619
Ez hülye vicc volt! ;-)
Előzmény: Fürtöske (2616)
ARic Creative Commons License 2004.07.20 0 0 2618

Te atyaúristen!!!! Nem fogok tudni aludni az éjjel!!!

Off: hollandusul van

FRODO Creative Commons License 2004.07.20 0 0 2617

De izé vagy! Úgy megjedtem! :P

Fürtöske Creative Commons License 2004.07.20 0 0 2616

vádle = vágd le (tudok ám én is írni furcsa dolgokat)

Két gyomlálás között egy kis pihentető játék.

Segítség azoknak, akik nem tudnak németül (én sem nagyon).

A feladat A két "azonos" szép tájkép közötti 3 különbséget megtalálni.

Ha egyet megtaláltál, klikkelj oda az egérrel.

Koncentrációs készség növelő!
Előzmény: Fürtöske (2614)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.20 0 0 2615

A képen jól látható "tálcát" készítettem mindegyiknek az alján a földből. 2-3 naponta benyomok egy kanna vizet. Ez elegendő, még a nagy kánikulában is. Meghálálja.

Előzmény: Törölt nick (2613)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.20 0 0 2614

Az enyémek a tarackkal ellentétben szabályosan, körkörösen terjeszkednek, évente kb. 5-10 cm-rel növelve a gyökérzet átmérőjét. Épp van is egy (nem egészen jó) kép.

Ez a kép kb. 1,5 - 2 hónapja készült. Tavaly lett tőről vágva (egy nagy lett szétdarabolva), és elültetve. Most jelenleg kb. 2 méter magas, és szépen, ernyőszerüen terül szét.

A kép hátsó részén is az van. Annak már kb. 60-70 cm a gyökér átmérője. Lehet, hogy tavasszal szétvágom, de lehet, hogy meghagyom egyben.

Azt nem tudom, mondták-e, hogy késő ősszel elszárad az egész, mint a nád.

Azt sem tudom, mit mondtak, mikor vágd le, de javaslom, hogy hagyd rajta télire. Ha meghagyod, állítólag sokkal jobban bírja a téli hideget a gyökérzet, hamarabb fog beindulni. Kora tavasszal, mikor már nem várható nagyon-nagy hideg, a száraz ágakat vádle csutkára, amennyire csak birod. Ezt lehetőleg akkor kell csinálni, mielőtt beindulnak a hajtások. Én ezt csinálom már évek óta, és nagyon bevált.

Előzmény: Törölt nick (2613)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.20 0 0 2613
Én most kaptam a heten egy bokorka pampafuvet amit elultettem. Hasonloképen szedtem ki de azt mondta a tulaj hogy olyan mint a tarack mindent kibir de naponta locsolgassam. Picit kiszáradt pár levele de azert latszik eledezik.
Előzmény: Fürtöske (2612)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.20 0 0 2612

*reggelt!

Sajnos nincs kialakított öntözőrendszer, és a locsolást sem tudom megoldani rendszeresen. Meg is látszik a hatása, mert egyre több, és nagyobb helyen kezd sárgulni a fű.

Tagnap egy nagy pampafű-félét kellett kiszednem, és átültetnem. Nem biztos, hogy a legalkalmasabb időpont, de nem sok választásom volt.

Viszont az ásó az első nekirugaszkodásra szinte visszapattant a földről, olyan kemény volt. Majd egy órát locsoltam, mire lehetett ásni.

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.20 0 0 2611
24 évvel ezelőtt Kiskőrösön a laktanyában bizony zöldre kellett festeni a füvet festékkel-ecsettel! Addig én is azt hittem, hogy mende-monda az egész. De sajnos igaz volt! Viszont jól szórakoztunk. :-)
Előzmény: Herr X (2606)
chapelle Creative Commons License 2004.07.19 0 0 2610

Kb. 1,5  hete vettem Substral-t és kiszórtam a füvemre, nyírás után. Utána belocsolás. A hatás valóban egy kicsit alulmarad más tápanyaggal szemben, de ez az időnek is köszönhető. Én azt tapasztaltam, hogy hiába a tápanyag-utánpótlás, ha nincs elég csapadék (eső vagy öntözés) akkor önmagában ez sem elég.

Ezeknek a "csodaszereknek" a gyomírtó hatása nálam nem észrevehető, hacsak az nem, hogy jó csapadékos időben a gyorsan növekvő fű miatt a lassan növekedő gyom tényleg alulmarad. De itt a kánikula és nem győzöm öntözni, mégis pár helyen kezd meglátszani a csapadék hiánya. A víz pedig rohadt drága.

Előzmény: ARic (2607)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2609

Én siman kiszorom kézzel es LOCSOLNI KELL !!

Előzmény: vpankasz (2608)
vpankasz Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2608

Sziasztok fűbarátok!

Vettem ammónium-nitrátot (ahogy olvastam a fórum tanácsait). A kérdésem, hogy mit javasoltok, hogyan szórjam ki?

Nincs gépesített adagolóm, szóval kézi megoldás lesz valószínűleg. Utána kell locsolni? Mire vigyázzak, hogy ne égjen ki? ...

ARic Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2607
Csatlakozom az érdeklődőhöz a Compo gyeptrágya&gyomirtóval kapcsolatban. Substralról írta lejjebb v.ki, h. nem érdemes.
Előzmény: hamiuu (2583)
Herr X Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2606
Én Xyladecor Mahagónival nemesítettem a füvet mahagóni árnyalatúra. Szerintem jól nézett ki.... Aztán lenőtte.
Előzmény: JarJarBinks (2605)
JarJarBinks Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2605

Vagy útszóró só kezelés 5kg/m2 adagolással?:)

Előzmény: Törölt nick (2603)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2604

:-oDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Előzmény: Törölt nick (2603)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2603

Milyen problémák .... ;--))

Van többféle rövig és hosszútávú megoldásom mint hajnali permetezés glialkával vagy locsolas nélküli tömény nitrogénezés ... ;-)))

Előzmény: JarJarBinks (2602)
JarJarBinks Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2602

Hello

Még egy kérdés: nálam sötétzöld a fű (barkácsáruházas Sport fűmag keverék (Agro-Largo Kft vagy valami hasonló)). Ha világosabbzöldet szeretnék ahhoz milyen fűmag kellene?

Üdv,

JJB

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2601
Ilyen technologiához kell egy gyepmester is ... ;-))
Előzmény: Törölt nick (2600)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.14 0 0 2600
Gyeptégla, vagy gyepszőnyeg! www.eurogreenturf.hu
Előzmény: JarJarBinks (2594)
Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2599

Nahát, megy a régi nick nevem!:)

Csak annyit akartam írni, hogy nem ártana már az én füvemmel is csinálni valamit, a vakondok szerencsére márcsak ritkán túrnak, azt is inkább a járdalapnál, így is besüllyedt már 1-2.. De az a bajom, hogy hiába locsolom a füvet eső híján, nem akar normálisan, és leginkább egyenletesen nővekeni a terepen. Mert van olyan rész ahol tényleg szép zöld életerős a fű, de van olyan rész ahol gyenge, rövid szálak vannak. Gondolom a tápanyag hiányzik onnan, de szakaszosan van ilyen, nem értem hogy lehet. Tehát milyen műtrágya vagy valami szer kell ennek a kijavítására? Az ára nem érdekel, nekem a szép egészséges fű kell!:) Amúgy lehet az a gond, hogy már túl öreg a fű? mert már 3éves, lehet újítani kéne, de akkor olyan fűmagot kellene venni amiben nincs lóhere, mert azt én is útálom. Van külön kis területa lóherének, csak ne a szép füvemben nőljön..

Grax Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2598
Kedves Fűbarátok

Boldog és büszke kerttulajdonosként ill. amatőr kertészként szeretném megosztani veletek az én füvem történetét.

Bevallom, nem olvastam végig a fórumot, csak egyszerűen dicsekedni kívánok, azaz kicsit önkritikusan: „osztani az észt” :-). Remélem, hogy valami hasznosat sikerül megosztanom veletek.

Két éve, augusztusban hozattam új földet és füvesítettem kertésszel. Ő Kite Presto fűmagra esküdött, ami nálam be is vált. Már szeptemberben kibújtak a zsenge hajtások, és köztük természetesen a gyomok. Nem vagyok Szaddam, ezért nem vetettem be vegyi fegyvert :-). Kb. hetente módszeresen végigjártam a terepet és egyenként húzogattam ki a gazokat. Ez eltartott kb. október végéig. Közben a fű erősödött, és szükség szerint nyírtam.
Kertész a téli álom előtt megjelent, és tápot szórt a fűre (nem gyomirtót!).
Télen csend volt és nyugalom.
Koratavasszal kertész újra megjelent és tápozott, majd pedig beindult a fű, s a gazok is némiképp. Megint módszeres gazkeresés és kihúzgálás hetente egyszer, pár héten át. Tudom, őrült vagyok, de tulajdonképpen engem megnyugtatott, kikapcsolt a nagy zöld felületen való szöszmötölés :-))). A fű bitang mód erősödött és nőtte be a kisebb üres foltokat is, ezért júliustól már elegendő volt csupán havonta egyszer gazolni. Nyírni viszont min. hetenként kellett, nyári csúcskánikulában meg kb. 4 naponta.
Ősz: jött a kertész, és tápozott.
Koratavasz: ugyanez.Idén már csak most hétvégén gazoltam először, és ahogy elnézem legközelebb augusztus végén lesz esedékes, aztán már nem is kell. A gyep annyira erős, hogy kinyom maga közül minden gyomot. Szinte hihetetlen, de egyetlen apócska gaz sincs a fűszálak közt! Olyan az egész, mint egy szőnyeg, de tényleg! Nyírás továbbra is hetente, rendületlenül.

Ja, ami igen fontos: A locsolást öntözőrendszert végzi, és ez szerintem elengedhetetlen az igazán szép fű biztosításához

Ami tanulságokat eddig levontam (na most jön az észosztás :-) ):

- Az első 2-4 hónapban brutálisan kemény és állhatatos gazolás szükségeltetik.
- Nyírni, nyírni, hogy a gazok ne tudjanak kifejlődni és virágozni.
- Locsolni, locsolni, locsolni, egyenletesen. Ez mindennél fontosabb!

A füvem úgy kb. 200-250m2 lehet, ez nekem még jól kezelhető mennyiség. Most már a heti fűnyíráson kívül csak jórészt annyi a feladatom, hogy gyönyörködjem az egészben :-)))).

Illetve egy apró bosszúságom mégis van. A lótetű (Gazsi bácsi) elég aktív, és egyelőre nehezen megy a kiirtása.

Üdv néktek: Grax
Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2597
gg
Tozatu Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2596
Szerintem semmilyent,ha nem gyepgazdálkodást akarsz folytatni.Finoman szórasd szét a kaszálékot,védi a kiszáradástól,lebomolva komposzt,ingyen biotrágya,ennél jobb nincs.De úgyis tudom,hogy Ti férfiak heppetek a fű,csak a fű és ezért minden vackot beleszórtok drága pénzért,kereskedők örömére és családotok bánatára.
Előzmény: james007 (2590)
Tozatu Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2595
A szarvaskerep pedig olyan aranyos.
Előzmény: Herr X (2592)
JarJarBinks Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2594

Sziasztok!

Ez a lóhere fehér virággal az amelyik szintén kúszik a fűben? Nekem is van ilyenem, és azt szeretném tudni, hogy van-e valami megoldás ellene az egyesével kiemelésen kívül?

Egy másik kérdésem meg az lenne, hogy normális az, hogy a nagyából egyenletesen zöld fűben vannak helyenként száraz (sárga) foltok 1-1,5 m2-es foltok. Esőztetővel locsolok úgyhogy a víz egyenletesen jut mindenhova, műtrágya is egyenletesen lett kiszórva. Lehet, hogy a földben van ott valami amit nem szeret a fű? Még egy füves kérdés: hogy csinálják az olyan nagyon szép tömött pázsitot amit pl a MOM Parkban láttam (vékony fűszálak szép egyenletesen és sűrűn)

Üdv,

JJB

Előzmény: Fürtöske (2593)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2593

Asszem igen, de nem tudom biztosra.

- meg a sárga virágú lóherét (ilyen laposkúszó micsoda, ami kinyomja a füvet) szeretném eltűntetni. -

Ennek a "gaznak" egy helyen örülök, és nem is bántom. A sövény alatt! Nem kell gyomlálni, mert szinte mindent kiutál onnan, és a sövény aljában még szvsz jól is néz ki.

Viszont nekem sok helyen nagy területen van rendes lóhere fehér virággal. És most virágzik. Mezitláb nem lehet a fűre menni, mert sok a méhecske, meg a darázs. Lányom barátnőjének a talpát a hétvégén már egy meg is találta.

Előzmény: Herr X (2592)
Herr X Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2592

Én az acatot, meg a sárga virágú lóherét (ilyen laposkúszó micsoda, ami kinyomja a füvet) szeretném eltűntetni.

Ugye jól tudom, hogy levélen keresztül szívódik fel?

Előzmény: Fürtöske (2591)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2591

Nem sokat tudok róla. Nekem is úgy ajánlották, de van egy "kollégám", aki itt dolgozik vele. Ő a minisztériumból van kihelyezve, és különböző növényeket, szereket, vegyszereket ellenőrzi. Tőle kérdeztem, hogy érdemes-e venni ezt a szert.

Amiket az előbb leírtam, nagyjából ő mondta el nekem. Minden esetre megfelelő adagolásban állítólag a füvet nem bántja, de sok gyomot, főleg asszem az egyszikűeket kitakarítja. Engem inkább a "gyermekláncfű" idegesít, de állítólag ez erre is jó.

Még nem próbáltam.

Előzmény: Herr X (2589)
james007 Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2590
Szoval akkor a substral nem jo semmire ,de akkor milyen tapot adjak nekik ( petiso ) ?!
Herr X Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2589

Mesélnél egy kicsit a dezormonról? Nekem is ezt ajánlották, de még nem mertem bevetni.

Előzmény: Fürtöske (2588)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2588

*napot!

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Dezormon, és a hasonló hatású hormonkezelésű növényvédő szerek szigorúan engedélyköteles készítmények.

Ha valamiért haragszol a gazda-boltra, csak add meg a címét, és augusztusban már lehet, hogy nyitva sem lesz.

Ha elégedett vagy velük, akkor ezt a vásárlást inkább ne reklámozd.

Ezt a szert főleg a búzatáblák gyomírtására használják, amikor még a búza serdülő korban van. Ilyenkor még a hajtásai kicsik, lándzsaszerűen merednek az ég felé, és a kipermetezett gyomírtó ezekről könnyen lepereg, míg a többi "gyom"növény elterülő levelein megtapad, és felszívódva kiváltja a megfelelő hatását.

Óvatosan bánjál vele, mert nem konyhakerti vegyszer, kiszámíthatatlanok a mellékhatásai, felszívódási területe.

Előzmény: hamiuu (2584)
rferi Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2587

Sajnos ebből a képből nem lehet egyértelműen kakaslábfűnek diagnosztizálni.

Lehet ez még talpas muhar és csillagpázsit is.

-

Egyik jobb, mint a másik.

Egy jó módszer van rá:belocsolod, és handarbeit!Vegyél elő egy közönséges villát, és azzal nyúlj alá a közepének, azzal gyökerestől ki tudod szedni, és gyorsan.

Belocsolás után várj két órát, és akkor könnyebben jön.

Előzmény: hamiuu (2578)
csurtus Creative Commons License 2004.07.12 0 0 2586
Tapasztalatom szerint minden Substral termék olyan, mint halottnak a csók. Azaz qrvára nem ér semmit, csak a lelkiismeretét nyugtatja az ember, hogy: na, ezt is megtettem...
Előzmény: james007 (2585)
james007 Creative Commons License 2004.07.12 0 0 2585
haliho Erdeklodnik itt a guroktol .hogy az ujonnan vetet fumemnek mikor adhatok egy kis tapot es hogy milyet.A fu most lesz 4-5 hetes alapota egyes helyeken 10-12 cm mashol meg csak 4-5 cm, ontozorendszer van. Szoval szeretnem olcson meguszni hisz vagy 800m2 -rol van szo. Latam mar ilyen olyan talan (substral) meg miegymas csodaszereket a baumax praktiker polcain dehat azok nekem elsore draganak tunek .....(masodikra is)....vagy tenyleg megerik az arukat ?! elore is koszonom a segitseget
hamiuu Creative Commons License 2004.07.10 0 0 2584

Sziasztok!

Ma voltam gazda boltban és adtak Dezormon-t.

Állítólag ez kiveszi a fűből a kakasláb-fűvet.

Majd meglátjuk ha jutok valamire jelentkezem.

Üdv.

hamiuu Creative Commons License 2004.07.09 0 0 2583

Mi a véleményetek a COMPO és a többi gyeptáp és gyomírtó gyomkiszoríto hasznosságáról.

Egy kicsit drágának találom ezeket.

Vagy ennyire jó?

Milyen gyomokat írtanak ki?

hamiuu Creative Commons License 2004.07.09 0 0 2582

:-)

Már azt hizzem hogy van valami csodaszer amivel ha belocsolom akkor utat enged a fünek.;-)

Én kis naív...

Szóval marad a tékedés?....

Előzmény: Herr X (2581)
Herr X Creative Commons License 2004.07.09 0 0 2581
semmi különleges, csak jól sz.rrá áztatod a talajt, hogy gyökerestül jöjjön ki. Különben csak a zöldjét "legeled" le, aztán csökérről visszanő.
Előzmény: hamiuu (2580)
hamiuu Creative Commons License 2004.07.08 0 0 2580

Köszi a gyors választ!

A belocsolás pontosan mit jelent?

Eléggé amatőr vagyok a kertészkedésben. :-)

Előzmény: Herr X (2579)
Herr X Creative Commons License 2004.07.08 0 0 2579

Hát, ez eléggé fűféle, azaz egyszikű. Ha vegyi utat választasz, akkor glialka, de az mindent visz.

Szelektívnek marad a belocsolás, kihúzkodás.

Tippem amúgy "kakasláb-fű".

Előzmény: hamiuu (2578)
hamiuu Creative Commons License 2004.07.08 0 0 2578
Talán most sikerül a kép is :-) 
hamiuu Creative Commons License 2004.07.08 0 0 2577

Sziasztok!

Segííítsetek légyszíves!

A május hónapban újratelepített füvemben megjelen egy gyom ami, úgynézem szépen kinyomja a gyenge füvemet.

A kertész srác aki telepítette a füvet lepermetezte 3 hete de semmi eredménye.

Mellékelek egy képet ha valaki rá ismer és megtudná hogy ez milyen gyom és mivel lehet eltávolítani azt nagyon megköszönném.

Légyszi azt neírjátok hogy kapával vagy kézi kihuzogatással. :-)

Üdv: Hamiuu

noizreduction Creative Commons License 2004.07.08 0 0 2576

Hali!

Nekem is van egy ilyen kütyüm és én is hasonlóan jártam vele. Próbálkoztam már vele úgy, hogy szűrőt tettem a tartály tetejére, hogy a lyukat ne tömje el a szemcsés táp. Amire még rájöttem, hogyha úgy tartod a cuccot, hogy a tartály lefelé van, akkor a vizet felfelé spricceli. Kipróbáltam fordítva és nekem az volt az érzésem, hogy ezt úgy tervezték, hogy a tartály fölfelé legyen, mert akkor nagyon szépen tudod irányítani a vízsugarat és szépen adagolja a cuccost a vízhez. A szilárd cucc így is okoz gondot, de nem rakódik el a tartály aljára, hisz onnan kapja a vizet. Folyékony trágya esetén meg az a gáz, hogy nem tudod, hogy mikor fogy el belőle a cucc.

Hát ennyi!

Akinek van tapasztalata azzal, hogy milyen szemcsés trágyával működik jól, az megírhatná nekünk "tudatlanoknak"! :o)

Előzmény: zolchieka (2573)
nefes Creative Commons License 2004.07.06 0 0 2575

jjééé, most hogy mondod, tényleg halványan rajta az ára.

...szóval akkor hogy kell használni ammónium nitrát kiszóráshoz?

hogy állítod be az adagot (10g/m2)?

Előzmény: rferi (2572)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.06 0 0 2574
*reggelt!
zolchieka Creative Commons License 2004.07.05 0 0 2573

Sziasztok!

Eddig csak olvasgattam a topikot, de rferi által felrakott képen megakadt a tekintetem. Nini, hiszen ilyen eszköz nekem is van, és mondhatom, hogy idáig nem túl nagy becsben tartottam. Többször is próbáltam vele por alakú (nevét most nem tudom) tápszert kijuttatni, de gyakorlatilag csak asszonyszórakoztatásra volt jó, mert állandóan az lett a vége, hogy a víznyomás levágta az átlátszó műanyag  tartályt. Úgy a tizediknél megelégeltem, azóta nem használom. Ráadásul nagyon sok tápanyag bentmaradt a tartály alján. Szóval gyakorlatból való ellenpéldát tudtok mondani, mert ha én rontottam el, akkor majd jól előveszem, bocsánatot kérek tőle, és használom megint:)

rferi Creative Commons License 2004.07.05 0 0 2572

Nefes!

Ezt a szórót, mint látható is, 1870 forintért vettem a New Gardenben.Kapható még obiban is.De lehet, hogy még tucatnyi helyen, nem tom.

Előzmény: nefes (2571)
nefes Creative Commons License 2004.07.05 0 0 2571
drága táp vétele nélkül hol lehet ilyesmi, vag y hasonló szóróberendezéshez jutni?
Előzmény: rferi (2565)
Tozatu Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2570
Elképzeltelek,ahogy rohangálsz a flakonnal.:)
Előzmény: Törölt nick (2568)
rferi Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2569

Jaja!Én is.Ezért ficcen az ammóniumnitrát.

Meg az izraeli és osztrák (mindkettő magyar kiszerelésben) wolldünger

Előzmény: Törölt nick (2568)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2568
Tudom, de én csak egyszer vettem ilyen Compo-t, mivel nagyon húzós az ára. Viszont a flakon tök jó a pétisóhoz is.
Előzmény: rferi (2567)
rferi Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2567
Ezeket a fajta - baromi jó - tápokat nem csak ezzel a szóróval, hanem a gardena szórókocsival is tökéletesen lehet kiszórni.A kocsin még az is le van írva egy táblázatban, hogy melyik táppal, hányszor kell végigmenni  afelületen a kívánt dózishoz
Előzmény: Törölt nick (2566)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2566
Én is szeretnék képet iderakni! Compo szóróedény
rferi Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2565

Ezer szónál többet ér egy kép.

Egynél több a kettő, nesztek itt van a szóró, amiről beszéltem:

Előzmény: nefes (2557)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2564
Mint kiderítettem, a pétisó az egyenlő ammóniumnitrát mészkőporral (dolomit) keverve. Ezért nem olyan az oldódása, mint a "sima" műtrágyának. Viszont tartalmaz kálciumot és magnéziumot is.
Előzmény: rferi (2556)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2563

*reggelt!

Tegnap elszállt a NET-em, de már müxik megint.

Aza helyzet, hogy reméltem valami jobb ötletet, mert már egy párszor négykézláb végigmásztam a füvet hasonló szerszám kíséretében. A gyermekláncfű több mint 3/4-ét ezzel a módszerrel sikerült kitakarítani, de mindig vannak újabb, és másfajta gyomok.

Kicsit öreg vagyok már ehhez a módihoz. Na mindegy!

Előzmény: Kenderice Ákos (2558)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2562
Lehet kapni a nagyobb barkácsboltokban (Brico, Obi, Bau) olyan fűműtrágyát, ami egy marmonkanna szerű műanyak flakonban van, melynek a végén egy tölcséres szórófej van. Elsőre ilyet vettem (horror ár), majd kiürülése óta ezt használom a pétisó vagy ammóniumnitrát kiszórására. Nekem bevált, a füvet még egyszer sem égettem ki. Én úgy tudtam, a pétisó csak egy márkanév. A péti nitrogénművek által gyártott műtrágya neve, de nem mélyedek ennél jobban a dologba. :-) Nem tudom pl. hogy ha a műtrágyát egy tartályban oldom fel, onnan szivattyúval kilocsolhatom-e, nem okoz problémát a szivattyúban ez a művelet? Mondjuk locsolásonként adok a vízhez másfél kiló pétisót.
Előzmény: nefes (2557)
deniboj Creative Commons License 2004.07.02 0 0 2561

Nekem működik. Persze nem lehet vele 9.8-at futni százon, de elvan vele az ember. A boka sem sínyli meg, ha nem akarsz mindenáron esztétikusan lépegetni :-))

Mindenesetre használat közben a gúnyolódó hajlamú barátokat és családtagokat el kell távolítani a környékről.

Előzmény: nefes (2545)
Tozatu Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2560
Tanusíthatom,hogy ennek van pecke!Azért köszi az 5-letet.
Előzmény: Törölt nick (2554)
Tozatu Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2559
Tyűha!Köszi,próbálom.
Előzmény: nefes (2553)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2558

Ajánlhatom neked az én módszeremet?

Egy vékony, de erős pengéjű, elavult kés, vagy hasonló adottságokkal rendelkező bármi. Ezzel kellene egyesével a gazt "kiemelni" a fű közül.

A kopárabb helyeken javallom a fűmag és föld keveréket kihinteni. Ha nem nagyok a területek akkor csak a fűmag földdel leszórva.

Énnekem kb 200 m2 füvem van és ezeket a módszereket használom. Hozzáteszem, hogy mindhárom szomszédomnál mostmár mindenféle gaz gyönyörűen virágzik. Már csak a parlagfű hiányzik de hamarosan az is nekiindul!

Előzmény: Fürtöske (2552)
nefes Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2557

azt hittem hogy van valamilyen márkaneve, nem csak így natúr.

már nagyon rég néztem be  a topikba, bocs ha már néhányszor leírtad, nem tudtam róla.

Gondolom a süteményekhez is használható (por)cukorszóróra emlékeztet, ha szárazon akarsz 10g-ot kiszórni négyzetméterenként. :-)

vagy ez valamilyen nedves megoldású (spiccentő)?

milyen kulcsszóval keressek rá a  hozzászólásokban?

Előzmény: rferi (2556)
rferi Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2556

Nefes!

Igen, ott vettem, gazdaboltban.

A neve:Ammóniumnitrát (mily meglepő)

Lehet kiszórni, lehet oldás után locsolni, ahogy akarod.

A szóró az nem olyan, de már teszek fel képet róla, mert annyiszor elmondtam, hogy lekoptak az ujjaim :)

Előzmény: nefes (2551)
nefes Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2555
a képek alapján ez a szerkezet "peckes járású"! :-)
Előzmény: Törölt nick (2554)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2554

Ho Hó Ho Hó ....

Nem mindenkinek van "pecke" ... ;-))

Ismerek olyat amit tengely irányban kell nyomkodni hogy most mit akarsz es csak egy tekerőtárcsa van rajta !

Előzmény: nefes (2553)
nefes Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2553

tozatu,

a tárcsával 24 órás programot állíthatsz be (tehát ha folymatosan használod, akkor minden nap uaz a program fut le).

Egy óra, 4felé, vagyis 15 perces egységekre van osztva pökönként.

A pöcöknek két állása van. Asszem körömmel kijjeb lehet húzni.

Egyik állősban áramot ad az aljzatba  amásikban nem.

Valahol van a tárcsa pereménél egy tüskeszerű kapcsoló, ezen keresztül történik ez a dolog. 

Van egy aktuális óraállása (nyíl, háromszög?)  a szerkezetnek, amelytől fog keytegni tovább az óra.

Ha te a pöcköket máshol (órákkal előbb, később) állítottad, mit az aktuális idő, akkor várhattad azt hogy bekapcsoljon.

Tehát kipróbáláskor vedd fiygelebe, hogy az aktuális időhöz  "bekapcsolt állapotú" pöckök közel legyenek. Ha belkapcs, akkor a lámpa világít (de ezt gondolom magad is tudod).

Az egészet úgy is le tudod ellenőrizni, hogy ha már beállítottad be és kikapcs állapotokat, akkor körbetekered a tárcsát.

Egyébként ha áram alá helyezed, akkor valamilyen ketyegő hangot kéne hallasson, de legalábbis 15 perc altt egy pöcöknyit el kellne fordulnia a tárcsának.

Ha nem kapcsol és/vagy nem fordul ela  tárcsa, akkor valszeg nem jó. Vidd vissza.

Előzmény: Tozatu (2548)
Fürtöske Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2552

*reggelt!

Egy jó ideje, valamikor tavaly voltam erre utoljára. Most megint úgy döntöttem, hogy megpróbálom a füvet rendbetenni.

Van kb. 120 m2 "pázsit" (10x12 m). Az a baj, hogy bár távolabbról jól néz ki, közelről látszik, hogy tele van giz-gazzal, lóherével, gyermekláncfűvel, egyebekkel. Ráadásul eléggé csomós, és kisebb részekben sok helyen hioányos.

Az igazsághoz tartozik, hogy a locsoláson, és nyíráson kívül nem igen csináltam vele semmit.

Szeretném rendbe rakni. Nem akarok szuper pázsitot, csak hogy jól nézzen ki. Igazából különösebb terhelésnek nincs kitéve.

Mit javasoltok, hogy kezdjek hozzá.

nefes Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2551

rferi,

"gazdabolt" "mezőgazdasági bolt" és hasonló helyeken kapható?

milyen néven?

Locsolókannnában elegyítve  ki tudom juttani?

a substral szóró esetében kézi nyomkodós spriccelőre gondoltál?

Előzmény: rferi (2550)
rferi Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2550
Nitrogénnek én vízben oldott Ammóniumnitrátot használok, nem pétisót.Az utóbbiban nem csak nitrogén van, míg az ammóniumnitrátban igen.Ráadásul az ammóniumnitrát tökéletesen és gyorsan oldódik vízben, így a substral szóróval folyadék formában juttatható ki.
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.01 0 0 2549
Szerintem vidd be egy ismeros villamossági boltba es percek alatt elmagyarazzak neked hogy hogyan muködik.
Előzmény: Tozatu (2548)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2548
Kedves pétisózók! Ha már kiszórtátok magatokat,és mégsem égettétek ki a füvet,légyszi úgy magyarázzátok el ezt a kapcsolót,hogy egy műszakilag alultáplált is megértse,mert dugtam ide-oda,kattingattam le s fel,de nem működött.Köszi.
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2547
Azt.
Előzmény: Herr X (2543)
nefes Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2546
már a további kaparászást amitt értem, mert továbbra is elég sok száraz van közte
Előzmény: nefes (2545)
nefes Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2545

A szöglábú fűszellőzető

(POM-POM után...)

ez tényleg működik?

lehet benne haladni?

Nem nyeklik ki a boka?

rferi,

tényleg, mit szórsz ki?

Hétvégén hagyományos gereblyével végigfésültem (kb 300 m2) a gyepet. egy taliscka száraz jött ki.

Van értelme esetleg még egy speckóbb geereblyével vakarászni? (szomszédtól kérek)

Előzmény: deniboj (2544)
deniboj Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2544

Ha jól értem, házilagos gyepszellőztető után érdeklődsz.

A legegyszerűbb olyan "sítalpat" készíteni mondjuk deszkából, aminek a talpára méretes szögeket erősítettél / persze hegyükkel lefelé :-) /.

Ezzel kéthetente végiggyalogolsz a szellőztetni kívánt részen.

Most nyáron előtte locsolás ajánlott.

Előzmény: Cocto (2537)
Herr X Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2543

Pontosan mit is szórtok ki?

Péti só, NPK, egyéb?

Előzmény: rferi (2542)
rferi Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2542

űÉn tíznaponta szórom, de 10gr per négyzetméterben.Ez a kívánt dózis harmada.

Ennyi esőnél pláne jó ezt gyakorolni.A kertészetis prof barátom  (aki mellesleg talajművelést tanított negyven évig) javasolta ezt.

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.30 0 0 2541
Lehet, de itt olcsóbb. De én sem vagyok szakértő. Van, aki ellenzi a nitrogént, szerintem havonta elég adni. A kétheti kijuttatás nekem soknak tűnik. Idén csak egyszer szórtam ki, ahová nem jutott, ott sárga a fű. A többi helyen szép zöld.
Előzmény: nefes (2536)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2540
Köszönöm,megpróbálom.
Előzmény: Herr X (2534)
Herr X Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2539
Még szopkom az új forumot.....
Előzmény: Törölt nick (2535)
nefes Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2538

letörpült = el...

a többi elírásért szintén elnézést, irokéz billentyűzetem van :-*)

Cocto Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2537
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Hi!

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>A fű tápanyagellátásáról és szellőztetéséről lenne pár kérdésem.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>1.) -Akinek nincs mulcsozó szereléke, az ugye ne hagyja rajta a nyesedéket a füvön?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman"> <o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Ismerősöm csinált olyan kést a fűnyíróhoz, melynek nincs felhajlított rész a végén, így kevésbé tereli ki a levágott füvet a fűnyíró végén. Azt állítja, hogy így egyenletesebben szórja szét a gép a levágott füvet. Saját tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy a fűgyűjtő nélküli fűvágás nem tűnik jó ötletnek hagyományos fűnyíróval, mert még átsöprűzve sem lett egyenletes a nyesedék eloszlása, több helyen összecsomósodva, a fű tetején volt.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>2.) -Érdemes hetente négyzetméterenként 30 gramm pétisót adagolni a fűre? Ha igen, akkor időnként kiegészítő (nyomelemes) kezelés is kell?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Haverom ugyanis kb. 10 naponta pétisózza a füvét ott, ahol kevésbé zöld, de már sejti, hogy inkább vashiányos, mint nitrogénhiányos ott a terület.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>3.) –Kinek van házilagos gyepszellőztetője? Milyen ötletek vannak erre? Egyáltalán mi a gyepszellőztető lényege és a működési elve?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Haverom ugyanis csinált egyet a következőképpen: 20 cm átmérőjű, 80 cm hosszú akác rönkbe szögeket vert a rúd tengelyére merőleges irányban, majd ezt a „szöges hengert” akarta végighúzni a füvön. Nem lett hatásos:). Alapanyagnak van hozzá egy kb. 55 kg-os vasrúd, ami kb. 13 cm átmérőjű és kb. 50 cm hosszú. Azt hiszem ha erre hegesztenék szögeket, az már belemenne a talajba. Nem lenne célszerűbb szögek helyett valami mást használni? Pl.: késpengeszerű laposacélt? Gondolom azt a megoldást házilag nem lehet elkészíteni, amikor csövekkel „talajdugókat” szúr ki egy gép a gyepből, majd homokszórással telítik a lyukakat.

<SPAN style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: HU; mso-bidi-language: AR-SA">Szóval van valakinek ötlete? Köszi</SPAN>
nefes Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2536

rferi,

értem, illetve ööö...

kéthetente adni kléne neki "pétisót"?

rferi, potyoro

lehetne fűről szóban kérdezni esetleg tőletek?

időkapcsoló:

ha valaki vesz ilyet, jól nézze meg, próbálja ki.

Nekem ugyan nem HAMA világmárkájú volt a delikvens, hanem valami más, de  második csere után feladtam (Baumax).. pénz visszakér

Az  áráhozképest letörpült az odamászkálás/működésképtelenség bosszúsága.

Eccerűbb akkor már egy nem mechanikus leven működő.

prsze ha számít, hogy a kertben a kutya ne programozza át :-)

Előzmény: rferi (2533)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2535
Jól beszélsz, de ha simán rákattintasz a képre, akkor nagyobb méretben is látható lesz.
Előzmény: Herr X (2534)
Herr X Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2534
Mivel a kép kicsi, így ránézésre azt mondanám, hogy a tekerő külsején kell lenni kis benyomós pöcköknek (sűrűn egymás mellett). Azzal állítod, hogy mikor kapcsoljon be, a pontos időt pedig úgy állítod be, hogy a nyíl hegyéhez tekered a tárcsán a számlapot.
Előzmény: Tozatu (2532)
rferi Creative Commons License 2004.06.29 0 0 2533

A márciusban kiadagolt nitrogén már április végén nem volt sehol!

A nitrogén nem kötődik meg a talajban, hanem a vízzel kimosódik!

Ezért kis adagokban, max kéthetes periódusokban kell adagolni, vagy időszemcsés, drága, csodatápot alkalmazni!

Előzmény: nefes (2530)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.28 0 0 2532
IdőkapcsolóIdőkapcsoló
Előzmény: Tozatu (2531)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.28 0 0 2531
Sikerült lencsevégre kapni végre ezt a rakoncátlant,remélem jól látjátok.Köszönet a segítségért!
nefes Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2530
márciusban volt nitrogénes a humusszal együtt, ezért nem akartam megint olyat adni rá.
Valszeg a szelőzés hiányával rontottam el?
(2x is rajta hagytam a nyesedéket)
annyire szeritnem még nem pusztult el hogy újra vessek, legalábbis remélem.
Mondenesetre hétvégén kigereblyézem.
Képelet most nemtok rakni, hétfőn majd, ha esetleg rákukkantatok.
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2529
Ha helyben laktok, akkor vesd felül a foltokat!
Előzmény: nefes (2522)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2528
Akkor tévedtem, pedig úgy emlékeztem, Te említetted Verest. :-(
Előzmény: rferi (2527)
rferi Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2527
Ja és nem vagyok földi, mert Mátyásföldi vagyok :-)
rferi Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2526
"aztán májusban nemnitrogénes gyeptrágyát"
Ez baj!Nem nitrogéneset fűre soha ne használj szeptember előtt!
Most gyorssegélynek kéne bele Ammóniumnitrát vízben feloldva és szétlocsolva, (így egyenletesebben megy ki) esetleg szétszórod és azonnal belocsolod.30gramm/m2 dózisban.
Ez elég gyorsan hat majd, egy hét mulva adni kéne neki teljes műtrágyt, lehetőleg olyat, amiben nyomelemek is vannak, és vas is.

Előzmény: nefes (2521)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2525
Mert ott foltos,ahol sok kaszálék maradt?Nem látni apró zöldserkenéseket?A sok eső után volt egy elég száraz,perzselő szak,mikor alaposan be kellett áztatni.Ha jön a szárazság kicsit magasabbra hagyd a vágási magasságot.És a kaszálékot csak akkor hagyd rajta,ha egyenletesen aprítja-szórja.Melegben rajta hagyjuk,kevésbé szárad ki,de vékonyan,ami másnapra közé szárad.A locsolásnál inkább jól áztasd be,mint öntözgeted.
Tozatu Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2524
Hány éves a füved?Nem szoktál hagyni olyan részt,hogy magot hozzon?Milyen gyomok vannak benne?
Előzmény: W123300TDT (2515)
chapelle Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2523
imho nem szabad rajta hagyni a levágott füvet. Ez tipikusan foltos kihalást okozhat.
A levágott füvet rögtön le kell gereblyézni vagy gyepszellőztetővel összegyűjteni, a száraz maradványokkal együtt. Ha nem jut elég fény és nedvesség a gyephez akkor előbb-utóbb meghal. Mivel nem új a gyep én javaslok gyakoribb szellőztetést.
(Nálam is ki-kihal néha a fű, de idővel új terem helyette. Ha nagy a kihalt terület akkor oda újonnan vetek, mostanság 2 hét alatt már ki is nő)
nefes Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2522
foltos...meg bökős is...:-/
nefes Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2521
potyoro,

ezt nem értem:
" "rferi" is földi. "
nem nagyon néztem emg közelről.

foltos.
márcusban kapott "bakonyi" humuszt (mos nem jut eszembe a neve) kevés pétisóval keverve.
aztán májusban nemnitrogénes gyeptrágyát.
Ezenkívül néhányszor rajta hagytam a nyírás eredményét.
(egymás után is, lehet hogy baj volt?)
Június eleje óta kezdett ilyen lenni.

Mit tehetek mos érte?

Kigereblyézzem a száraz cuccokat?

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2520
Itt vagyok. Nem foltokban szárad ki a fű? Nem találtál reggel finom pókháló vékonyságú szálakból álló "pamacsokat"? Szvsz. "rferi" is földi.
Előzmény: nefes (2519)
nefes Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2519
Sziasztok!

Tavssszal gyönyörű füvem mostanában száradásos állapotba került sajnos (tavaly májusi telepítés).
Pedig mostanában volt azért eső...
De ha kellett öntöztem is.
Kapott műtrágyát.
Esetleg az van, amit alant írtatok: a gyökérzet fejlődése nem lefelé történt?

Mintha lenne itt valaki Veresgyházról (vagy környékről).
Esetleg jelezhetné magánban. köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2518
Csináljátok meg a totális gyomirtást (Glialka) és még szeptemberben elvethetitek a fűmagot. Ebben az esetben tavasszal már előnye lesz, jobban erősödik. De a tavaszi vetés sem rossz, de akkor inkább május a nyerő. Vigyázni kell a fagyokkal! A talajelőkészítés és a vetés között a legjobb, ha két-három hónap pihenőideje van a földnek, de ezt nem kötelező betartani.
chapelle Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2517
Én a tavaszi vetést ajánlanám, nekem az jött be inkább, igaz ebben sokat segített a sok csapadék.
Ajánlom én is, hogy vetés előtt 1,5-2 hónappal egy totális gyomírtót permetezz ki. Erre már korábban javasoltam egy szert. Ez gyakorlatilag mindent kivisz a területről, a gyom a lombján keresztül veszi fel a mérget és teljesen elpusztul, a földdel érintkezve azonban semlegesül a szer, tehát az új telepítésű növényekre már nem ártalmas.
Pár hónap múlva megjelennek az új gyomok, mert odaviszi a szél, állatok, stb. Ezért javaslom én a vetést megelőző totális gyomírtást. Ezután jöhet a földforgatás.
A tavaszi vetés azért is jobb talán mert télen a föld morzsalékossá válik és felszív egy kis nedvességet. Míg ha nincs tartós hóréteg akkor egy-két helyen a zsenge fű kihalhat.
mutual Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2516
Szerintem ősszel füvesíts, mert akkor tavasszal a magról kelő gazok márt hátrányban vannak a fűvel szenben. (nekem bejött)
W123300TDT Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2515
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem: Van egy 1200 nm2-es telkem ,és jövőre szeretném újra füvesíteni. Jelenleg is füves, de már sok benne a gaz (kb 50-50%).
Így terveztem:
- Idén ősszel lenyomom valamilyen totális gyomírtóval.
- haver felszántja 15-20 cm mélyen, télen áll.
- Jövő tavasszal gyomok kelése előtt elboronálja.
- Ha kezdenek kinőni a gazok, megint gyomírtó.
- Robikapa
- Gyomirtó
- előkészítés vetésre (elegyengetés stb.)
- Vetés, tápanyag, és öntözés.

Jó így?

Milyen gyomírtót használjak? (Ami olyan mint a piros ász: mindent visz :-)
Köszi a segytséget előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2514
Probaltam de nincs akkora fafurom amivel azt a nagy alatettányert be tudjan dulyeszteni. Gondoltam ra. HA majd veszekednek es egymast hozzavagjak a cseverokhoz akkor meghunyaszkodnak egy kicsit. ;-)))
Előzmény: bohókása (2513)
bohókása Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2513
Klassz,de azért a homokozónál inkább süllyeszd be a csavarokat.A müanya kupakot a kreativ csemeték leszerelik.Jobb a békesség.
Előzmény: Tozatu (2512)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.22 0 0 2512
Szuper,igazán ügyes vagy!Aranyosak a segítségek is.
Előzmény: Törölt nick (2511)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.22 0 0 2511

eftárs Creative Commons License 2004.06.22 0 0 2510
Corában akciós elektromos gyepszellőztető (Einhell) 16000 Ftért, 1600Wos fűnyíró (Einhell) 25000 Ftért.

(igaz, ez utóbbi már csak a fóti Corában,ott is csak 2 db, a többi helyen elkapkodták)

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.22 0 0 2509
Nem azert vannak rendes gepeim is csak azok annyira "szarok" hogy tönkre sem lehet őket tenni. Persze pontos preciz munkara sem alkalmasak. De egy ilyen asztal elkeszitesehez nem kell nagyon preciz munka.
Előzmény: Tozatu (2507)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.22 0 0 2508
Nem kellene annyira irigykedni kreativitasomra ... ;-)

Persze akinek ÖKO keze van (..fa..) az megveszi 80K-ért en meg megcsinalom ötödannyiert. És persze szorakozok is egy kicsit közben.

Előzmény: Tozatu (2507)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.21 0 0 2507
A gyepszellőztető is orosz?:)
Előzmény: Törölt nick (2505)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.21 0 0 2506
Szada felé éppen most irtják ki az akácost. Lehet, hogy kerti bútor lesz abból is? ;-)
Előzmény: Törölt nick (2504)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.21 0 0 2505
Megvannak meg a meretek papiron ha valaki vallalkozik ra.
VAn egy ocska orosz láncfurészem ( meg a lancot sem olajozza ) egy orosz nagyerős furógépem a csavarok betekerésére egy flex a csiszolashoz vagashoz igazabol semmi mas gep nem kell hozza.
Ott hatul 17-18cm atmerőjű borovi rönkök vannak amibol homokozó lesz. majd arrol is lesznek képek.
Előzmény: Törölt nick (2504)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.21 0 0 2504
Van egy olyan telepulés a kunsagban hogy Csemő.
Onnan hoztuk egy haverral tok nyersek voltak es szepen le lehetett kapni a "kabatjat" egyben. Abbol keszult a nagy hinta. A rovidebb lepcsofokokat a tüzépen vettem pofasabb 1 meteres akac rönköket. NA ebbol maradt ki annyi hogy az asztal labai es egyenm nem a lapok kijottek. A lapokat egy helyi asztalos vallalkozonal vettem aki bazi nagy rönköket csap szet 5 cm-es szeletekre. A festék az középtölgy. A menetesszár az 10es. a lapok 90/6(?)-os önmetsző csavarral vannak feltéve.
Előzmény: Herr X (2503)
Herr X Creative Commons License 2004.06.21 0 0 2503
Faanyagot hol szerzed be?
Előzmény: Törölt nick (2501)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.20 0 0 2502
Azt nem irtam hogy sogoromnal volt egy ilyen egy jatszóteren azt masoltam le. Igy nem biztem semmit a veletlenre.
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.20 0 0 2501
Na latod és is ÖKO vagyok valahol épp csak nem BIO58-al permetezek. ;-))
A hinta akac, ennek a laba is az csak a lapok valami Éger ami az eladó szerint puhabb es persze olcsobb az akaclapnál de keményebb a fenyőnél.
Ott a tavolban van 8 db borovi fenyő gerenda amiből homokozó lesz. kb 15.000 Ft-ba van amibol a festék a legdrágább.
Előzmény: Tozatu (2498)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.20 0 0 2500
Ne ezt nem tudom hogyan kerult oda de igen regen irtam ;-)))
Előzmény: Törölt nick (2499)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.20 0 0 2499
Volt regen egy olyan szer amit ma mar nem lehet kapni mert nagyobb dozis volt a hatoanyaga mint ami ra volt irva na nekem abbol sikerul anno venni. Az nagyon jo volt. Szinte minden lefittyent tole de a fu meg gyorsabban nott. Marad az eles kés vagy egy jo késes gyepszellőztető. ;-)
Előzmény: Tozatu (2498)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.20 0 0 2498
Nagyon klassz,ügyes vagy!Ezek szerint a gyerekjátszót is Te csináltad?
Előzmény: Törölt nick (2497)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.20 0 0 2497
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.20 0 0 2496
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.20 0 0 2495
Legujabb gyártmányom ...
A beton majd le lesz sulyesztve a fube hogy ne nője körbe annyira mert akkor nemlehet rendesen levágni meg konnyebben szetrohadhat a laba is ...

http://www.tar.hu/osbourne/kep086.jpg

Tozatu Creative Commons License 2004.06.19 0 0 2494
Ó,köszönöm Mindenkinek a segítséget!
Olyan Potyoró-féle,oldalán 2 állású piros gomb van.A pöckös beállítást nem értem,mit hova kéne.A 15 percekre emlékszem,nem egy drága bigyó volt.Majd lefényképezem.
rferi Creative Commons License 2004.06.18 0 0 2493
Esetleg a forgó közepén egy háromállású:mindig-idő-soha állásokkal!
Előzmény: Törölt nick (2492)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.18 0 0 2492
Az analógon még oldalt is lehet egy kapcsoló, amelynek az egyik állásában állandóan megjelenik a feszültség az aljzaton, a másik állásban működik időkapcsolóként.
Előzmény: Herr X (2490)
rferi Creative Commons License 2004.06.18 0 0 2491
Azért tudni kéne milyen időkapcsoló az.
Küldj emilben valami infót róla, akár le is fényképezheted, és azt küldd el.
Előzmény: Tozatu (2489)
Herr X Creative Commons License 2004.06.18 0 0 2490
Analóg:

Adott egy 24h-s programtárcsa 15 perces osztásokkal. A tárcsa oldalán a sok kis fekete pöcköt kell benyomni ott, ahol azt akarod, hogy adja a naftát.

A programtárcsa meg szépen forog körbe és ahol be van nyomva a pöcök, ott a kapcsolót bebillenti és adja a naftát a konnektorból.

Digitális:
elem bele, majd beállítod LEÍRÁS szerint az intervallumokat. (Meg a pontos időt...)

Előzmény: Tozatu (2489)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.17 0 0 2489
Egyszer elmesélhetnétek hogyan működik az időkapcsoló,mert a leírás alapján a miénk sehogy.
Köszönöm előre is a fáradozást.
Előzmény: Törölt nick (2487)
rferi Creative Commons License 2004.06.17 0 0 2488
Pontosan így van!CSak én csapról locsolok....
Előzmény: Törölt nick (2487)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.17 0 0 2487
De ha csak a szivattyut kapcsolgatod ejszaka egy órával ki-be akkor meg szelep sem kell ....

Nagyon ki van ez találva !

Előzmény: rferi (2486)
rferi Creative Commons License 2004.06.17 0 0 2486
A bemenő oldalon minden egyes vízinduláskor sorban körbemegy a kimenete.Tehát először az első kört locsolja, aztán vizet leállítod, mikor elindul újra már a második kört locsolja, és így tovább.
A földbe teelpíthető szeleppel és az ahhoz való komputerrel tud együttműködni, és akkor egy szeleppel hatfelé tudsz naponta locsolni max.PErsze manuálisan is jó, de az a Gardena computer ismeri ezt.
Előzmény: Törölt nick (2485)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.17 0 0 2485
Ez valojaban mire jo ?
Előzmény: rferi (2480)
chapelle Creative Commons License 2004.06.16 0 0 2484
szerintem mindkettőt. A levágott fű elveszi a fényt az élő növényektől, ezért is szokták "szellőztetni" a gyepet. Nekem -pedig összegyűjtöm a füvet- mindig marad a terepen, a fűnyíró szórja szét. A gereblyézés pedig arra jó, hogy tovább szellőztesse az állományt, a lefeküdt szállakat felállítsa és hát végül testmozgásnak sem árt...
A túl erős gereblyézés sem jó, pláne nem fiatal vetésben, mert a gyökerével együtt kifordítja a szálakat.
Előzmény: Alfred (2483)
Alfred Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2483
A fű mit szeret jobban? A fűgyűjtős nyírást, vagy a gereblyézést?
eR-dei Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2482
jajj, nagyon köszi !!!!!
Előzmény: rferi (2480)
rferi Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2481
Te tudod jól, 8-10 kiló semmire sem elég.
Még az egy kiló-35 négyzetméter is tulzás, simán elmegy 1 kiló 20 négyzetméterre.Nagyon profi szóróka kéne, amivel tudnád tartani a fenti adatokat.
Előzmény: Aranylábú (2472)
rferi Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2480
Ezt keresed:

Gardena, kódszám 1198, minden Gardenát áruló boltban van, de a nagyáruházakban is (prak..., Obi, Baumaxx)

Előzmény: eR-dei (2479)
eR-dei Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2479
írtam:
"Szóval volt itt szó, valamikor egy mechanikus utválasztóról öntözéshez, ami nyomásváltozáskor lép - lép egyet az öntözési agak között, de sehol nem találom a hozzászólásokat.

előre is köszönöm
"

azóta tudom, hogy póknak hívják, de továbbra sem tudom hol lehetne venni. És nem találok öntözős topicokat sem :(((

Előzmény: eR-dei (2474)
Aranylábú Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2478
köszi a választ!

igazából nem akarunk minőségi füvet, csak hogy legyen vmi.

először felmerült alternatívaként az is, hogy hagyjuk, hagy nőjön ami akar, és a fűnyírástól egy idő után úgyis kialakul a fű, ahogy jelenleg a házunk környékén. ott sem füvesítettünk soha, de most egész szép füvünk van.

a kecsketejet én is szeretem, szerencsére van is lehetőségem rá, hogy igyam :)

ha nem gáz a fűnek a kecskebogyó, akkor valszeg bevonom a szomszédot a fűnyírás-projektbe :) még a gyümölcsfák védelmét kell megoldani, mert azoknak a leveleit nagyon szeretik. az egyik meggyfánkat rendesen lelegelték, amikor áttévedtek tavaly.

Előzmény: chapelle (2477)
chapelle Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2477
Természetesen kiszórhatod ennek a dupláját is, ráadásul ha jó a talaj, kap elég vizet, rendesen nyírod és tápanyagot adsz hozzá, akkor idővel 1. osztályú golfpályád lehet.
Azért voltam egy kicsit minimalista, mert nem mondtad, hogy mire szeretnéd valójában használni. Ha gyomok elnyomására akkor tömött, erős gyep kell, megfelelő mennyiségű NPK-val (műtrágyával)
Ha tudod gondozni, locsolni (ez inkább pénz kérdése), tehát minőségibb gyepet szeretnél akkor tényleg ne sajnáld a fűmagot, úgysem ez a "tétel". A kiszórás után esetleg mégegyszer boronáld be, egyengesd el, öntözd be, hogy ne égjen ki, ne egyék meg a fűmagot a madarak.

A gyomírtózás hasznos dolog, bár amit én szoktam javasolni (Medallon) az csak zöldellő állapotban használatos, a földdel érintkezve ugyanis elveszti hatását. Hogy a földben lévő, magról kelő gyomok ellen mi a legjobb ezt nem tudom megmondani, talán egy gazdaboltos tudja. A legtöbb gyomot a kultúrnövényeknél is pre-emergens korban (tehát amikor már kibújt a földből) szokták legyőzni.

A kecske nagyon jó fűnyíró, és ebből csodálatos tejet tud adni (sajtot pedig annál inkább). A mellékterméke pedig jó trágyázó.
Csak információként: a kecsketej összetétele más mint a tehéntejé, ezért tejallergiában szenvedők is fogyaszthatják, a sajtot is :-)

Előzmény: Aranylábú (2472)
sujgojo Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2476
egy kilo T... meg fel kilo galic
Előzmény: Tozatu (2471)
sujgojo Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2475
ez a land roveres dolog frankon hangzik. lehet hogy veszek par barit, kidolgozom a technologiat, aztan egy uazzal korbehordom oket, ha nalam vegeztek:) de ez csak a jovo...
a problema az, hogy a fu meg kozben csak no es no, es addig is le kell valahogy vagni. szoval atmeneti jelleggel mar en is nezegetem a funyirokat. lattam is a hetvegen a praktikerben egy briggs motoros 6 loeros gepet, karos kerek allitassal, csak a nevere nem emlekszem. 109eFt volt, sajnos nem tudom hogy volt e kerekhajtasa meg mekkora a futartoja, mert ezek alig irnak ki valamit, eladot levadaszni meg lehetetlen.

a mulcsozassal kapcsolatban lenne kerdesem. a mulcs nem maga a levagott fu, pl komposztalva? mit kell azzal meg csinalni, illetve mit csinal a mulcsozo szett? eleg alap kerdes, tudom, biztos mar unjatok, bocsi, csak ugy eszembe jutott...

Előzmény: Alfred (2470)
eR-dei Creative Commons License 2004.06.15 0 0 2474
Sziasztok,
elnézést, hogy + kell kérdeznem, de az itteni kereső :((((
Szóval volt itt szó, valamikor egy mechanikus utválasztóról öntözéshez, ami nyomásváltozáskor lép - lép egyet az öntözési agak között, de sehol nem találom a hozzászólásokat.
Fontos volna megtudnom, hogy hol tudnék ilyet venni.

előre is köszönöm

Tozatu Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2473
Ha ki is hajtanak a gyomok,az állandó nyírástól legyengülnek,egyszer el fogy az erejük.Szerintem új fűre a sok műtrágya bajos,mert nem megy a gyökere lefelé,ha fentről kapja a kaját,így ki fog égni a kánikulában,ha nem előbb a sok műtrágyától.És ha lesz tarack,ki fogja látni a nagy fűben?A pillangósok,mint a lóhere azért jók,mert nitrogéngyűjtőbacik vannak a gyökerükön,messziről zöldek ezek is,ha valaki olyan füvet akar,ami élvezhető is.
Előzmény: Cocto (2467)
Aranylábú Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2472
köszönöm a válaszokat!

a szántón régen kukorica volt, az elmúlt két évben pedig lucerna.

8-10 kg 1000 m2-re?

én azt olvastam, hogy 30 m2-enként kell 1 kg, amivel simán kijön 30-35 kg fűmag.

nem akarunk tömött gyepet, esztétikailag nem olyan fontos, hogy milyen, mert a terület nincsen szem előtt, inkább csak azért kell a fű, hogy ne gazosodjon el a terület.

füvesítés előtt mennyire jó ötlet egy gyomirtózás? már fel van szántva, boronálva a terület, valszeg elég sok ilyen-olyan gazmag van a földben.

még egy kérdés: a kecske mennyire jó fűnyíró?

a szomszédnak ugyanis van pár darab... :)

Tozatu Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2471
A moha nem gomba,de ő is szereti a nedves,párás helyeket.Gondolom jó nagy zacskót sóztak Rád.
Előzmény: sujgojo (2465)
Alfred Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2470
sujgojo:
A juh nagyon jó fűnyíró, harapja a füvet és nem tépi és ha van elég akkor nem tövig, a körmével szurkálja a földet, csak a bogyózása lehet zavaró.

Én is akartam 600 nm-es kertbe a város közepébe, de letettem róla. Nem szeret egyedül lenni, nem szeret megázni, de nem szereti a tűző napot sem, nem egyszerű tisztántartani se az ólját, mert a tiszta almot nem szereti, legalább részben már jó büdös pisis-kakis alomban érzi jól magát. Ha bármi baja van hangosan sír.

Angliában viszont kidolgoztak egy jó köztes megoldást: Helybéli birka tulajdonosok Land Roverbe beugratják hátra a komát, és befuvarozzák a faluba a fűtulajdonoshoz, és telepítik egy napra a bio-fűnyírót.
Ha volna rá igény, szerintem nálunk is működne...

Előzmény: sujgojo (2283)
chapelle Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2469
Én sem szoktam elsöre vegyszeres gyomírtást javasolni, pláne nem fiatal (t.i. 1 évnél fiatalabb) állományban. A kézi gyomírtásban két dolog jó: a) szebb és egészségesebb lesz a gyep b) jó testmozgással jár.
Teljesen gyommentes gyepet én csak Íroszágban láttam. Söt, ott olyan volt a gyep mint egy állatnak a szöre: nem lehetett úgy szétfésülni, hogy a talajig eljusson az ember. Olyan puha volt mint a vaj. Mi magyar túristák az írek legnagyobb megrökönyödésére mezítláb szaladgáltunk a parkban... :-)
Előzmény: Cocto (2467)
chapelle Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2468
Szia jónevü :)
Igazából majdnem mindegy, hogy ilyen területre milyen fümagot vásárolsz. A legtöbb keverékben úgyis az angol perje és a vörös csenkesz dominál, e mellé kevernek némi réti perjét. Az elsö kettö elég jól bírja a strapát, persze nekik is kell a három alapvetö: jó talaj, sok víz és napfény. Ha ezek megvannak akkor már tényleg csak a gyommal kell megbírkozni.
Az Agro largo-t én annyira nem ismerem, szerintem ez inkább amolyan hipermarket-fü: olcsón átlagos minöség. A gazdaboltokban lehet kapni jobbat, igaz drágábban is. Én a Kertimagtól szoktam vásárolni. Nézd meg a csomagoláson a fémzárszámot (3-as vagy 4-es kezdetü) és kérdezz rá a minöségre.
1000 m2-re, függöen attól, hogy mennyire akartok tömött gyepet én 8-10 kg-ot javasolnék. Elötte írtsátok ki a gyomokat, ne legyetek türelmetlenek, utána könyebb lesz megbírkózni velük.
Ha a talaj nem annyira jó (kérdéses persze, hogy mi volt a szántóba vetve az árvakelések miatt), akkor az elsö nyírás után érdemes tápanyagot hozzádani és belocsolni.
Előzmény: Aranylábú (2466)
Cocto Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2467
Hi!
Én vettem Agro Largo California fűmagkeveréket és úgy tűnik bevált. Vigyázz, mert van olyan keverékük, amiben lóhere is van, ezt én nem venném meg. A dobozukra rá van írva, hogy mit tartalmaznak. Utólag már hajlok arra, hogy ki kellett volna próbálni a Eurogreen fűmagot, de nem biztos, hogy lett volna haszna, bár ki tudja: nem próbáltuk ki.
A gazokról: azt hittem, hogy 200 négyzetmétert nem lehet kézzel kigazolni. Hát tévedtem, nemsokára a teljes terület ki lesz gazolva, úgy, hogy csak hétvégenként „legeljük”. Eddig kb. egy nagy fazékra való gazt szedtünk ki belőle (van parlagfű, meg még egy jellemző, amit nem tudok, hogy micsoda), mintegy 15-20 munkaórával (nem tudom mennyi lehetett). Ja, a fű a 7 héttel ezelőtti hétvégén lett vetve, így nem merek permetezni. Viszont kézzel nagyon jó eredményt lehet elérni: ismerősöm, aki permetezte (a búza gyomirtójával, amit nem lehet csak úgy kapni) a pár hetes füvét, nem csak a gazt irtotta ki (bár tényleg hatékonyan eltüntette a gazt egy ideig), hanem a fű is megsárgult és egy visszamaradt a fejlődésben. Most már majdnem erőre kapott a füve, viszont újból gazos. Azt még el kell mondanom, hogy ahol két hete kézzel gazoltunk (igyekeztünk az összest gyökerestől kitépni) újra felütötte a fejét néhány, de csak néhány betolakodó. A gazölés technikája a következő: előtte el kell áztatni a területet, hogy a talaj felpuhuljon, majd a puha talajból a bűnösöket gyökerestől ki kell húzni. A lefűnyírozott gazok természetesen oldalhajtásokkal próbálkoznak, sőt vannak olyanok, akik egyenesen a gyökerük mellől növesztenek levelet. Azt remélem rosszul gondolom, hogy a levágott levél gyökeret tud ereszteni, mert csomó olyan gazt szedtem ki, amelyiknek alig volt a földben a gyökere, az egész pedig úgy nézett ki, mintha egy levágott levéldarab eresztett volna sunyin gyökeret. Erről nem tud valaki többet?
Eddig több, mint 8 kiló műtrágyát kapott a terület, (de lehet, hogy tizet?) jellemzően a Ferticare nevűt. Mostantól hanyagolom kicsit a szert, hamarosan folyadék formájú levéltrágyát fogok adagolni. (De legfeljebb az előírt mennyiségben.) Helyenként így is előfordul (vagy talán éppen ezért?) pár sárgásbarnás folt. Ez nem azt jelenti, hogy ott teljesen kihalta fű, csak azt, hogy kb. A4-esnyi területen a fű egy része ki van száradva. Azért ez ugye inkább műtrágyára utal, mint elégtelen locsolásra.
Természetesen azért szívunk ilyen sokat a fűvel, mert azt reméljük, ha megerősödik, nem kell már ennyit törődni vele, csak magától szép lesz. Viszont tarackkal még nem találkoztunk: kicsit félek is tőle, lehet, hogy több gondot okoz majd, mint a vakond!
Csao
Aranylábú Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2466
sziasztok!

otthon tervezzük egy kb 1000 m2-es terület füvesítését. korábban szántóföld volt, de most gyümölcsfák vannak rajta, és "alájuk" akarjuk a gyepet.

milyen típusú fűmagot ajánlanátok?

nem akarunk angolos gyepet, szóval vmi olcsóbb megoldás érdekelne.

az Agro-Largo fűmagjairól vannak személyes tapasztalaitok? náluk láttam egész elfogadható áron fűmagkeverékeket (vagyis a Gazdaboltnál az ő fűmagjaikat).

köszi a válaszokat!

sujgojo Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2465
sziasztok, voltam hermeszben es kertem gyep mohaolo szert. montak hogy a nitrogenes mutragyahoz mar keso, ezert adtak ket zacskot, vasgalicot meg egy Thiovit nevu szert, hogy azzal permeztezzek. szerintetek ez jo lesz? megneztem, de egyik zacskon sem emlitik a gyepet, csak szolot, gyumolcsot...es gombaolo mind a ketto. a moha ezek szerint egy fajta gomba??
rferi Creative Commons License 2004.06.14 0 0 2464
A geotextil - amiről beszélsz- soha nem korhad el, és leginkább gyepszalagos telepítés alá szokták tenni.
Ott ui. a hozott gyep gyommentes, és nehogy feljöjjön alóla a régi talajból a cucc.Ott megéri, mert a gyepszalag ára bőven sok ahhoz a 120Ft/m2 geotextil árhoz!
Azt egyébként javallott a konyhakertben, ha nem szeretsz kapálni.
Télleg nem jön át rajta semmi!
eR-dei Creative Commons License 2004.06.13 0 0 2463
+győztetetek. Így a szövet +marad jövőre a bioveteményesbe :))
Előzmény: chapelle (2462)
chapelle Creative Commons License 2004.06.13 0 0 2462
Szerintem böven elég 10 cm, még sok is.
Ebben is lesznek gyomok, gyommentes talaj nem létezik. A jó humuszos talaj arra jó, hogy a füved hamarabb kifejlödik és a kis piszkokat már megerösödve tudja elnyomni.
Előzmény: eR-dei (2460)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.12 0 0 2461
És amit hozatsz,az steril?Miért félsz a gazoktól?Mi lesz,ha elbomlik a bioszövet?Fúújhat a szél is magvakat,pottyantanak a madarak is.
Előzmény: eR-dei (2460)
eR-dei Creative Commons License 2004.06.12 0 0 2460
yo, de előtte felmaratnám a talajt , hogy kiszedjem a glialka utáni gazmaradványokat :)
aztán hozatnék vagy 10 cm földet...
Elég a fűnek 10 cm talaj?
Előzmény: Törölt nick (2457)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2459
Azért,ha mindig lekaszabolod,mielőtt elfújná a bóbitáját,gyérül az ereje is újrahajtani.Különben megfosztod a gyerekeidet a bóbitafújástól és a koszorúkötéstől,mellesleg a fiatal levele jó salátába és valamilyen nyavalyára is.:)És nitrogénben gazdag talajon terjed.
Előzmény: chapelle (2458)
chapelle Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2458
Ízlések és pofonok. Sajnos a pitypang (taraxacum officinale) egy nagyon agresszív gyom. Ahol megjelenik és az ember nem írtja ki, ott nagyon hamar továbbterjed és idövel nem csak "egy kis" sárga virág borítja a földet hanem az egész csak az lesz. Jellemzöen a pitypang igényesebb helyen rontja az embert gyepét, a többi nagy gaz elnyomja a kis piszkot :-)
Előzmény: arkanoid (2452)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2457
A gyommagvak a föld felszínén telepednek meg, nem a mélyben.
Előzmény: eR-dei (2456)
eR-dei Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2456
Sziasztok,

az a kérdésem, hogy a tavasszal megvásárolt, de veteményesben fel nem használt bioszövet (remélem így hívják) az, amelyik átengedi a vizet, stb, de a gazt már nem, nos az fű alá mondjuk 10 cm mélyen beásható-e, hogy a gazok ne nőjenek fel?

Vagy ez egy nagyon hülye ötlet?

Herr X Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2455
Spec. engem inkább a szúrós gyomok irritálnak. Az a rohadt acat(vagymi?), amiből elég sok jutott.

Amúgy tök úgy néz ki a dolog, hogy évről-évre változik a gyomok típusa. Gondolom miután kiírtódott az egyik, jön a következő, melyet addig elnyomott az előző.

Egyesek szerint a gyomok magvai akár 20 évig is pihenhetnek a földben...

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2454
Nálam igen ... ;-))
gépdoki Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2453
Rád nézve, amíg tudod tolni! Ha a gép biztonságára gondolsz, bármilyen meredekségig használható az elektromos fűnyíró.
Előzmény: ggaabboo (2406)
arkanoid Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2452
Sose értettem, hogy egy kis pitypang vagy fehérhere miért zavarja a szépérzéketeket. Szerintem egy kis sárga virág még fel is dobja a fű látványát. Sokkal természetesebb, mint az agyonnyírt gyep.

(Most felkerültem a feketelistára?)

Előzmény: chapelle (2450)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2451
Nyírjad nyugodtan,tedd a legalacsonyabbra,a gyomok nehezebben újulnak,mint a fű.És ha netán marad pár és nem tudsz aludni miatta,még ki is húzhatod.Jövőre már csak nevetsz a sok kényelmesen,akik mérgezik magukat.
Előzmény: _Pepe_ (2447)
chapelle Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2450
Lásd potyoro lenti válaszát - is.
Ha már nem volt elég türelmed a magról kelö gyomok ellen védekezni telepítés elött akkor most már csak késöbb tudsz.
Ma megkérdeztettem a budapesti Bartók Béla úton található ingyenes kertészeti tanácsadót. Az ö válasza is (sajnos) az, hogy frissen telepített gyepen az ember jobb, ha nem kezd el vegyszeres gyomirtást alkalmazni, így én sem fogom. Nekem is sok a gyomom, szuláktól lóherén keresztül a pitypangig minden van benne, de reménykedem, hogy a fü idövel elnyomja a zömét. Az öszeset úgysem fogja.
Egy-két gyomféle valóban nem szereti a gyakori nyírást, így azok idövel elpusztulnak. Ez az idö lehet tényleg évek kérdése is. Én rendszeresen kézzel -és gyökeresen- gyomirtok, a legnagyobb hatást úgyis csak ezzel tudok elérni, pedig az én kertem is kb. 500 m2.
Ha esetleg összel újra telepítesz akor elötte pár héttel kezeld le rendesen. A másik ilyen szer, amit én tudok javasolni az a Medallon. Ez gyakorlatilag az összes növényt felperzseli. Pár hét múlva minden kvázi kiég, utána egy jóideig nem nö gaz. (Utána a madarak, szél, háziállatok úgyis visszahozzák a magokat). Ez a szer ahogy földet ér hatástalanná válik, viszont a tuják is érzékenyek rá, ezért nagyon közelröl kell kipermetezni.
Herr X Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2449
Hallottam hogy a sokszori fűnyírás segít. Hogy is van mindez?

Igen, évek kérdése....

Herr X Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2448
Pontosan ilyenre, csak épp Bp-től nyugatra....
Előzmény: riki86 (2413)
_Pepe_ Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2447
ALL!

Be nem tartott technológiával (felásás/kapálógépezés, egyengetés és gazösszegyűjtés, fűelszórás, finom betakarás hengerelés, locsolás) történt sport keverék elszórása után pár foltban erősen gazos lett a terület.
Hogy tudom kiirtani valamelyest a gyomot?
Hallottam hogy a sokszori fűnyírás segít. Hogy is van mindez?

Pepe

Herr X Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2446
Szerintem a tálca nem jó ötlet, mert a parázstól forró lesz és kiégeti a füvet. Rá kell szánni a ~1nm-t egy tűzrakó helyre.
Előzmény: mkiss (2443)
Frank Owl Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2445
Köszi most hétvégén vetek. Esni fog egy pár napig... (legalábbis lesz perzselő napsütés talán)
Előzmény: Törölt nick (2434)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2444
Ismerem azt is nevrol de az nem I. szer ?

Ki veszi azt meg neked ?

Előzmény: chapelle (2438)
mkiss Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2443
Az érdekelt, hogy (fa esetén) simán a földön áll-e vagy valami tálcát használtok a tüzeléshez, ami esetleg megvédi a fűvet.
Vannak gázégőt használó ismerőseim, de én nem szeretnék gázégőt használni.
Előzmény: rferi (2442)
rferi Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2442
Fával.
Vagy hogy érted?
A lábak M20-as menetes szálból 40 centis darabok voltak eddig.Ezzel a földre állítva simán jó.
Most még akarok vágni rövidebbeket is, és akkor a kőből készült kerti sütödén is használható lesz.
Előzmény: mkiss (2439)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2441
Ha totális gyomirtást akarsz, akkor most ásd fel a területet, szedd ki az elpusztult növényeket, locsolj két hétig, utána Glialkázz, és ezt isméételd meg még kétszer. Utána füvesíts! Ha most ettől megijedtél, akkor készülj fel békésen együttélni a gyomokkal. Nem piszkálni akarlak, de a Glialka sem képes csodákra, nem elég az egyszeri kezelés.
Előzmény: ePress (2440)
ePress Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2440
gyomos területet 2 héttel ezelőtt glialkáztam, előkészítendő fűvesítésre a terepet.

nos, a tarackbúza kiszáradt, viszont vannak olyan gyomfélék, amelynek csak a leveleinek egy része sárgult be, és vannak, amelyek még vígan zöldellnek.

eddig nem tudtam, hogy a gliakla szelektíve pusztít.
vagy valamit elronthattam? :O

más. tetvek ellen permeteztem a vadrózsát, s alatta a fű teljesen kisárgult.
Lehet, hogy avval kellett volna a gyomnövényeket is permeteznem? :O
(azért furcsa, mert a vadrózsa levele nem sárgult meg és a tetvek is eltűntek)

mkiss Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2439
Hogyan tűzeltek a tárcsa alatt?
Előzmény: rferi (2436)
chapelle Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2438
És a Banvel-lel van valakinek tapasztalata? Nekem azt ajánlották gyomos gyepre. FQleg magról kelQk vannak benne...
Előzmény: Törölt nick (2437)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2437
be egy kolléga tesztelte igengyomos es fuves teruleten igentömeny kivitelben es a fu is kibirta.

Na amost 1 L az eleg 10.000 mm teruletre akkor lehet szamolni hogy 2-3 cmmm lehet mondjuk egy 10 L permezetőbe. Igengazdaságos szerintem.

Előzmény: vpankasz (2433)
rferi Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2436
Egyrészt látszik, másrészt gondoltam, harmadrészt az enyémnek is.
Három darab M20-as anyát hegesztettem az aljára, és abba lehet becsavarni a lábakat.De ha arrébb kell tenni a meleg cuccot, nagyon jól jön a fül!Multkor nem figyeltem, és a nép rendesen alágyujtott, akkor arrébb kellett tenni. :)
Előzmény: riki86 (2424)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2435
A fű egy éves koráig a locsoláson és nyíráson kívül max. némi műtrágyázást igényel. Utána szabad csak variálni vele.
Előzmény: vpankasz (2433)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2434
Késő őszig lehet vetni, de állandóan nedvesnek kell lennie a talajnak, amíg ki nem bújik a fű! Napi háromszori permetszerű locsolás.
Előzmény: Frank Owl (2432)
vpankasz Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2433
osbourne
Bevált a Pardner? Leírhatnád a mennyiséget...
Szerinted idei telepítésre is használható?
Előzmény: Törölt nick (2409)
Frank Owl Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2432
Meddig lehet a füvet elvetni hogy meg is maradjon?
Vagy már nagyon elkéstem?
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2431
Ez a való világ! Még a szomszédba is mentem "spriccelni". A kis tetveknek jót tett az esős időjárás. :-(
Előzmény: Tozatu (2430)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2430
Köszi a kimerítő választ.
Előzmény: Törölt nick (2429)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2429
Sárga-zöld-fekete levéltetű lepte el a rózsák, a mályva és a díszbokrok friss, finom hajtásait.
Előzmény: Tozatu (2428)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2428
Gratulálok,dicső lovag,szép a kerted,szép a füved!Azé van szufla a barackfában,ha így hajt.Hamarosan ritkíthatod is.Mia manó ellen permeteztél már megint?
Előzmény: Törölt nick (2423)
chapelle Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2427
Képzeljétek, kihalt az egyik tujám. Brabant fajta, elöször csak a elevelek vége perzselödött meg, majd lassan az összes. A ketövel mellette lévö is kezdi, hasonló fajta. Bezzeg a smaragd bírja, semmi baja. Szerintetek mivel lehetne lekezelni a többit, hogy szép (és tömött) maradjon?
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2426
Köszönjük! Az én reszortom csak a locsolásra és a permetezésre korlátozódik, a fűnyírás-gyomtalanítás-ültetés-metszés nejem feladata.
Előzmény: chapelle (2425)
chapelle Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2425
Szép kerted van, gratulálok. Föleg az tetszik, hogy nincs telenyomva mindenféle "parkosítással".
Ahhoz is komoly szakértelem kell, hogy a tülevelü alatt ilyen szép marad a füved. Gondolom éjjel-nappal ápolod.. :-)
Előzmény: Törölt nick (2423)
riki86 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2424
Így van! :o))) Csak mi ezt ajándékba kaptuk. Amit a traktor boltban vettünk, az két horgász szomszédunké lett. :o))) De szvsz, azon is lesz kaja bőven! :-D

rferi: a mi boronatárcsánknak lábai vannak, azon áll, bár ez a képen nem látszik. :o)))

Előzmény: Törölt nick (2418)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2423
Csináltam egy képet, azon a csonkolt barackfa is látható, és a fűből is valami. Ma lenyomtam a növényeket BI(o)58-cal! ;-) [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Előzmény: Tozatu (2417)
shankie Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2422
Nekem legalább 60 centis kéne, annyian vagyunk mint az ororszok. Meg aztán annyian vagyunk mint az oroszok + még szeretem ha van helyem pakolgatni rajta az áldozato(kat)t.
Ha valamelyikőtök lát ilyen méretben, kérem szóljon.
Köszi
Előzmény: Törölt nick (2419)
rferi Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2421
Én az enyémnek hegesztettem fület is.6mm átmérőjű vasrúdból, 10centire kilógóan a szélétől.A legnagyobb rotyogásban is hideg, mert vékony, és elhül.Könnyeben lehet vele sütni, mert egyik kézzel tartani lehet a tepsit
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2420
Van csikargatva-leszedve is, mégis mohás. Évente kétszer kap nitrogént, és a sok gond mellett a környék legszebb füve. A malacok alá pedig teszek lepedőt, bibibííííííííííí! [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Előzmény: Tozatu (2417)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2419
Budafokon, a Lampart üzletben vettem kb. 40 cm átmérőjű acél serpenyőt, mi azon szoktunk sütni. Kimondottan erre a célra készült.
Előzmény: shankie (2415)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 2418
Nem is volt drága, hogy ennyi hús is van rajta! :-)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2417
Ha kicsit megcsikargatod és leszeded a füvet,már szellőzik is.Látod-látod nem kellett volna annyit pétisózni!
Előzmény: Törölt nick (2404)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2416
Rátaposol és kész.
Előzmény: Herr X (2408)
shankie Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2415
Hopp, ez az tárcsa sütéshez engem is érdekelne, régóta szeretnék egy ilyet csak nem tudtam hol a fenében keressem. Budapesten nem tudtok valahol ilyen boltot, ahol levadászhatnám???
Köszi
shankie Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2414
Köszi a válszt, kiirtom. :-))
Előzmény: chapelle (2396)
riki86 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2413
Ha ilyenre gondolsz , akkor mi most vettünk két ismerősünknek egy traktoros boltban. A bolt Horton volt, a Hatvan felé vezető főúton, a jobb oldalon, de pontos címet nem tudok. Két darabot vettünk 2000 Ft-ért :o))) Egyébként a hatvani piacon, egy Ukrán pali árul darabonként 4000 Ft-ért, de most éppen nem volt neki. Viszont jövő hétre lehet, hogy visz ki.
Talán még nem dobták el az ismerőseim a Szergej telefonszámát :-D Ha érdekel...
csurtus Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2412
Mé' zavarnak a gombák?
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2411
2000MM=2M?
Előzmény: Törölt nick (2409)
rferi Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2410
Amíg alá nem csúszik a lábad, és le nem vágja a kés....
Én még 45 fokosat vágok vele az árokparton
Előzmény: ggaabboo (2406)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2409
Pardner nekem van kettő deci es 2000 MM elegendő.
Keress valakit aki megveszi neked literes a kiszerelése es 4200 Ft az ara.
Előzmény: chapelle (2397)
Herr X Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2408
A füvünkben megjelentek a gombák. (Kalaposak).

Hogyan lehetne kiírtani őket anélkül, hogy nekiállnék gombászni?

Mégvalami:

flekkensütéshez szükségem lenne jó kis öntöttvas tárcsára. Tudna valaki szerezni egyet? (természetesen nem ingyen...)

Herr X Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2407
Kidobott pénz.

A szomszéd "méregkönyvéből" a Mecomoron 750SL-t néztük ki, 0.2l/ha és 0 nap eü. várakozási idő. A kérdés. hogy hol lehet kapni 1 dl-t és mennyi?

Előzmény: Törölt nick (2405)
ggaabboo Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2406
Sziasztok!

Elektromos, fűgyűjtős fűnyírót milyen meredekségig lehet biztonságosan használni?

Üdv: Gabó

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2405
Keroland, de csodát ne várj!
Előzmény: chapelle (2397)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2404
Biztosan jó megoldás, van is rugós-motoros, de nem ér semmit a moha ellen. A füvet viszont szépen összegereblyézi.
Előzmény: Tozatu (2401)
taramiram Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2403
Ááá, nem kell, kösz, a 3 évesnél öregebbet nagyon kell műtrágyázni biztos.
Előzmény: Tozatu (2402)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2402
Fel tudom ajánlani az 5 éves megmaradt zsákos fümagunkat.:)
Előzmény: taramiram (2400)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2401
A fűgereblye túl békés megoldás,fogadom.Mekk-mekk.
Előzmény: Törölt nick (2398)
taramiram Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2400
Ez jó hír, úgysem tudok mást, mint eltenni. Legfeljebb majd vetek rá másik magot, ha nem kel ki, köszi.
Előzmény: arkanoid (2384)
bohókása Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2399
A moha ellen már ki is szórtad a megfelelő szert:vasgálic.A mohairtó,tápanyaggal dusitott csodáknak is ez a hatóanyaguk.Igaz, én még csak vizben oldva használtam,egész jó hatásfokkal irtotta a mohát.
Előzmény: Törölt nick (2398)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2398
Hangyák és gombafonalak ellen. És a fű is kezdett kissé sárgulni. Viszont most helyrejött. Moha ellen nekem is kéne valami jó szer! Beeeeeeee!
Előzmény: Tozatu (2395)
chapelle Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2397
Nekem gyomirtásban lenne szükségem épkézláb ötletekre. No persz olyanokra ahol nem fizikailag négykézláb javasolja a gyomirtást. Szulákféléktöl, taraxacum-okon keresztül a heréig minden van a kertemben.
Úgy tudom van valamilyen kétsziküre szelektív gyomirtó, kis tételben is lehet vásárolni. Tudja valaki, hogy mi ez és hogyan müködik, mennyire hatékony?
chapelle Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2396
Shankie
a moha olyan "gyom" ami relativ könnyen eltávolítható. A moha egyik fö ellensége a napfény és a levegö. Javaslom ezért a gyepszellöztetést. Ha nincs elég pénzed gyepszellöztetöre (bocs, nincs hosszú ö és ü betü a gépemen), akkor javaslom az erös gereblyézést fügereblyével. A gyepszellöztetö lényege, hogy a szellöztetés mellett gyomlálja is a mohát.
A mohás területek fölülröl a nagyobb füvet kaszáld le. Emellé javaslok vegszeres tápanyagpótlást is. Egy-két tápanyag kifejezetten mohásodást gátló anyagot is tartalmaz, ez általában rá is van írva a dobozra (A Compo is ilyen).
Amit én szoktam még használni kisebb felületeken az a nem hosszan tartó tápanyag-pótlás. Folyékony halmazállapotban lehet kapni, vízzel kell higítani és öntözökannával kijuttatni. Ez is mohásodást gátló. Ha árnyékos helyen van a füved akkor ezt gyakran kell megtenni.
Előzmény: shankie (2393)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.05 0 0 2395
De mire fel csináltál ilyen kotyvalékot?Nálunk nagyon szép a fű ebben az esős időben.A malackáid lábára cipőt húzol?Bú-bú.
Előzmény: Törölt nick (2392)
gépdoki Creative Commons License 2004.06.05 0 0 2394
20%-os lejtőre szerintem gyenge főleg, ha fűgyűjtős is. Ha viszont nem gyűjtős, ekkora területen gereblyézni, hát...
Előzmény: hurvinyekk (2387)
shankie Creative Commons License 2004.06.05 0 0 2393
Sziasztok.
A másfél éves fű elég jól néz ki már a kertben, de (gondolom mert nagyon agyagos a talaj) iszonyat mohás a földfelszín. Nem csak az árnyékos helyen, hanem a napsütötte részen is. Mivel tudnám megkínálni, ami eltakarítaná???
Köszönöm :-)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.05 0 0 2392
Látod, nem kell ahhoz lineárszámítás, és függvények, hogy emelkedett stílusban tudjunk társalogni! :-)
Előzmény: Tozatu (2390)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2391
Miau-miau?
Előzmény: Tozatu (2390)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2390
Röff-röff.:)
Előzmény: Törölt nick (2388)
chapelle Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2389
Akkor tényleg szerencséd van. Én pár éve vettem (ráadásul kertészboltban) fümagot aminek kb. fele kelt ki. Vissza -nyilván- nem lehetett vinni. Talán arról is szó lehet, hogy jó helyen tároltad, szárazon.
Előzmény: arkanoid (2384)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2388
TOZATU: csináltam ma egy koktélt: 10kg pétisó+ 1kg Basudin+ 1kg vasgálic. Szét is szórtam! Tetszik, mi? :-))))
Előzmény: Tozatu (2386)
hurvinyekk Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2387
Köszi,
egyelőre meg vagyok lőve, mert ennyi lóvét nem szántam rá.
Használtan , 12 LE-őset láttam a hirdetésben 200e körül.
AZok gyengék?

köszi
hurvi

Előzmény: gépdoki (2385)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2386
Csinálj,ha ráérsz:)próbacsíráztatást,itatósra.Ha sünis lesz,jó.
Előzmény: taramiram (2382)
gépdoki Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2385
Rferivel mindenben egyetértve én azért benzinmotorost javasolnék. Úgy van, ahogy írtad, a kétütemű motor az olajat a benzinnel kapja, ezért bármilyen meredek lejtőn jól használható.

Ha jól kalkulálok, akkor kb. 1800-1900 m2-en kellene füvet nyírni? Ekkora területen már indokolt a fűnyíró traktor is. Ha egy óra alatt végezni akarsz a fűnyírással, akkor legalább 80-90cm vágószélességű kell.A meredek lejtő miatt kb 15LE teljesítménnyel számoljál.
Ha érdekel, új 15,5LE-s BRIGGS motoros, gyűjtős 92cm vágószélességűt 420 000,- +ÁFA-ért 1 év garanciával tudok szerezni.

Előzmény: hurvinyekk (2375)
arkanoid Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2384
Én márciusban találtam a garázsban egy csomag fűmagot, aminek a felirat szerint 1999-ben járt le a szavatossága. Elvetettem, és most gyönyörű, dús füvem van.

Bátorság!

Előzmény: taramiram (2379)
ePress Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2383
Köszi.

a terület a ház északi része mellett fekszik.
bár nyáron a magas nap állása miatt azért odasüt a nap.

Előzmény: chapelle (2378)
taramiram Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2382
:-)Nem tudom, építkezés miatt csak jövőre lesz meg a helye.
Előzmény: Törölt nick (2381)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2381
Vesd el most, még így is több marad belőle, mintha elajándékozod! :-)
Előzmény: taramiram (2379)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2380
Napmentes helyre árnyékfüvet kell vetni! Van ilyen spéci fűmag, csak nehéz hozzájutni.
Előzmény: chapelle (2378)
taramiram Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2379
Meddig áll el a fűmag? Másfél éve őrizgetek több kilónyit. Majd csak jövőre tudom elvetni. Érdemes tartogatni, vagy adjam oda vkinek?
chapelle Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2378
ePress
ennek sokféle oka lehet, leginkább az árnyék.
Az én tapasztalatom szerint három dolog kell a szép gyephez: jó talaj, sok napfény és sok víz. Ehhez -ha nem annyira tápgazdag a talaj- akkor szükségeltethet némi tápanyag is.
Ha megvan még a fümag doboza, nézd meg a fémzárszámot, ennek rajta kell lennie. Ezen -ha jól tudom az utolsó szám- jelzi a minöséget 1=elsö osztaly, 3=harmadik (legrosszabb) osztaly.
Ezekben a változatokban (sport, pázsit, akármi) nincs jelentös különbség. Az angol perje (Lolium perenne) úgyis min. 40% van benne, és ez annyira elterjedt, hogy ha csak sokkhatás nem éri akkor kikel.
Szóval én azt tenném a helyedben, hogy most még tavasszal amikor jó az idö (=esös, napos) és nem annyira gyomos akkor vagy vess utána vagy ásd fel és vesd be mégegyszer. Ha azonban nagyon árnyékos tehát alig süti a nap akkor én is inkább komoly szakemberhez fordulnék.
Előzmény: ePress (2377)
ePress Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2377
Tavaly késő ősszel vetettem sport fűvet egy területre.

A többi füves résszel ellentétben itt még mindig hajszálvékony a fű és nem nagyon hoz oldajhajtásokat (vagy csak nem tűnik fel), rendszeres fűnyírás ellenére sem.

Szerintetek:

a, más fűkeverék
b, a késő őszi vetés miatt a nem megfelelő fűfajta kikelése
c, nem megfelelő talaj
d, árnyékos rész

lehet az oka?

ui más részeken tömör, erős levélzetű a fű.

rferi Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2376
20% lejtő = 1 méter vízszintes vetületen 20 centimétert esik (emelkedik) a talaj.
Fogsz egy méteres rudat, ráteszel egy vízszintmérőt, beállítod vízszintesre úgy, hogy az egyik vége a földön van.Megméred a másik végénél a talaj és a rúd távolságát.Ahány centi, annyi %.
-
70 méteres telken, ha elektromosat veszel, akkor javaslom, hogy építs ki egy elektromos gerincet vagy a telek középvonalában, vagy valamelyik kerítés mellett.Ezt jó vastag vezetékből készítsd, ajánlanám a 3x2,5 vezetéket.Erre azért van szükség, mert a hosszú és általában vékony hosszabbítóvezetékeken nagyon sok a feszültségesés egy 1200-1500 wattos fűnyírónál, és elmegy az ereje a motornak, nem tudja leadni, amit kell.
Kialakítasz két-három konnektort a kert hosszában, és attól már rövid hosszabbítóval dolgozhatsz.
Előzmény: hurvinyekk (2375)
hurvinyekk Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2375
Köszi,
a tanácsokat!
A 20%-os lejtő mit jelent pontosan?
Hogyan tudom ezt kiszámolni?

Ha jól értem akkor két ütemű az mivel az üzemanyagban van akenőolaj, nagyobb lejtőn is jól használható, míg a 4 ütemű motor csak meghatározott szögig használható...

A kistraktorokkal mi a helyzet?
Érdemes olyanban gondolkodni?

(A telek cirka 70 m hosszú és 30 széles. Perzs ezen van egy 130nm-es ház , meg terasz.)

Előzmény: gépdoki (2372)
TamiBT Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2374
- 6 napra ra kikelt a fu nagyresze.., a locsolovezerlest is sikerult osszeepiteni, felprogramozni a logikai vezerlot es most ott tartok, hogy aztse tudom mikor locsol :)) ez tuti jo
Előzmény: TamiBT (2323)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2373
Amit meg tudok fogni az is jó virágot locsolni.Ki a kicsit nem becsüli...
Előzmény: Törölt nick (2353)
gépdoki Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2372
Javasolnám, hogy a lejtő nagyságát pontosan mérjed meg.
Ha a lejtő a 20%-ot meghaladja, akkor négyütemű benzinmotor nem ajánlott.
Ha a telek méretei és adottságai megengedik (nem túl hosszú telek, kevés akadály, bokor), és 40-50 méternél nem kell nagyobb hosszabító, akkor fűgyűjtős, elektromos, minimum 45cm, vágásszélességgel és 1500-1600 watt teljesítménnyel.
Ha a terület nagyon tagolt, a kábel húzkodása gondot jelent, akkor kétütemű motorral szerelt fűnyírót javasolnék. Nehéz beszerezni, de tudok ebben is segíteni.
10-20% lejtő között lehet négyütemű motorral szerelt fűnyíró is, de csak TECUMSEH motoros, ugyanis ez max. 20% lejtőig alkalmas.
10% lejtőig HONDA, vagy BRIGGS motoros is lehet, a HONDA jobb.
Akár két-, akár négyütemű motorosat veszel, legalább 48-53 cm vágásszélességgel, 5,0-5,5 LE motorral válasszál.
Ekkora lejtős területre az önjárós (még elektromosban is) feltétlenül indokolt.

Üdv. gépdoki

Előzmény: hurvinyekk (2355)
HDIowner Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2371
Sziasztok,

Most vagyok túl némi fű telepítésen (3x50nm) és új fűnyíró vásárlást tervezek.

Neten láttam egy 1400W-os Gardenát, központi magasság állítás, beépített levegőztető (rugós), mulcsozós. Papíron korrektnek tűnik, mondjuk nem olcsó, 80000Ft.

Viking is jó minőség lehet, ME400-as, 1200W, hasonló de mulcsozó külön opció ill. levegőztető nincs, 64000 Ft.

Van még ALKO Comfort 1400W primitív magasság állítással 35.000 körül.

Van valakinek tapasztalata a Gardenával? Vajon mennyire praktikus a beépített, külön kapcsolható levegőztető?

Tanácsokat előre is köszönöm.

HDIowner

chapelle Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2370
Szia hurvinyek
ha már nem a pénz a döntö szempont akkor a benzinmotoros javaslom. 1500 m2 - függetlenül az eséstQl nem elhanyagolható kábel- és mozgás szempontjából. A benzinmotoros nem annyira nehéz, hogy ezt ne bírnád el, ráadásul soha nem szabad lejtöirányra vágni, csakis azzal párhuzamosan, hogy ezzel is csökkentsd az eróziót.
A benzinmotoros gépek egyik gyakori hátránya, hogy nincs hozzájuk fütartó, így utána gereblyézned kell. Ezért csakis olyat vegyél amin van ilyen tartály.
Ha találsz olyat, ami nem elkaszálja a füvet, hanem elvágja az még jobb, hiszen nem bántja annyira a füvedet.
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2369
Mi van picinyem, megint qrvára unatkozol?
Előzmény: gáborke (2368)
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2368
ghg
Herr X Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2367
Nem itt kellene produkálni a törzsvendéghez szükséges hozzászólások számát....

Moderátor nincs errefelé?!

Előzmény: gáborke (2366)
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2366
-.kl.
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2365
ghjh
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2364
gjhjh
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2363
hjkhj
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2362
45rt6z
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2361
tzzzt
rferi Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2360
Könnyűt!
Megszakadsz ebben a lejtőben különben!
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2359
fgrr
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2358
gf
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2357
juzg
gáborke Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2356
a
hurvinyekk Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2355
Sziasztok,

fűnyírókkal kapcsolatban venék szívesen tanácsokat.

Cirka 1500 nm.
Lejtős talaj. Cirka 40 méteren esik vagy 5-10 métert.

Milyen fűnyírót érdemes venni?
- Benzin motorosat? (van aki azt mondja, hogy gond lehet ha a nagy lejtő miatt nem megfelelő a amotor kenése) Hány lóerőset? Milyen motor , milyen márka?
- Villanymotorosat? (hány wattos?)
- Vagy fűkaszát?

Ha 5let légszí osszd meg velem!
thx
hurvi

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2354
Megvan a PARDNER kukoricapermetszer. Most van teszt alatt hogy igazabol mennyit kell kijuttatni a fure hogy ugy veselkedjen mint a calcurea vagy valamai mas hasonló vagyerek.
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2353
Nalunk is az de annyit nincs amennyi kellene de ha lenne akkor sem tudtam betarazni ...
Előzmény: Tozatu (2349)
A PISZOK Creative Commons License 2004.05.29 0 0 2352
Folyt Coctonak:)

Tudom, hogy az előbbieket már te is leírtad, csak ki akartam emelni, hogy a kérdésben a válasz is benne van. Én megpróbálnám egyébre használni azt a lyukat:)))

Előzmény: A PISZOK (2351)
A PISZOK Creative Commons License 2004.05.29 0 0 2351
Az esővíz felhasználásával a probléma a következő.

A pázsithoz heti 25-30 mm csapadékra van nagyjából szükséged, azaz kétszer 12-15 mm, azaz kb. heti 5-6 m3, évi kb. 140-170 m3.

Ha kb. 80 m3 hasznosítható csapadékot ad a tető, arra számítani lehet, hogy ugyanennyit már kapott a pázsit is, ugyanolyan méretű felületről lévén szó.

A bökkenő viszont az, hogy a tavaszi-őszi időszakban, amikor az eső nagyrésze leesik, a pázsit csak a felfogott mennyiség töredékét fogja igényelni.

Ellenkezőleg, nyári időszakban, amikor égetően kellene, eső híján hetekig is üresen maradhat a tartály.

A kérdés tehát: vagy arra ruházol be, hogy tavasszal spájzolj nyárra, irgalmatlan méretű tartállyal, vagy marad a tavas megoldás, vagy az eddigi módszered.

Előzmény: Cocto (2343)
hájjack Creative Commons License 2004.05.29 0 0 2350
Vizgyűjtőről írtam mar par lappal regebben ebben a topikban, keress ra a "Mia" kulcsszora.
Ez a tartaly neve.
A megvalositassal persze meg en is gatyazok. :)

Szunyogok ellen van egy Vectobac 12 AS szer, ez
larva ellen jo. Kerdes az hogy lehet-e kiskerbe kapni.

na csa

Tozatu Creative Commons License 2004.05.28 0 0 2349
Mert ez esővíz,ingyér van.:)Nálunk a kútvíz nagyon hideg és vasas.
Előzmény: Törölt nick (2347)
chapelle Creative Commons License 2004.05.28 0 0 2348
Sziasztok, egy láma kérdés, de mivel nem volt az elmúlt idöben ezért most felteszem:
az idén frissen vetett füvem kezd elgazosodni. Szulákfélékböl van sok és minden más kétsziküböl.
Van valamilyen megoldás amivel ki tuidom írtani? Tényleg segít a gyakori nyírás (nem körkéses)?
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.28 0 0 2347
Miert jo bajlodni az esovizzel ? Mert csak az a kettőő kozott a kulonbség hogy esoviz. Mind a kettot a hideg folbol szivod ki szivattyuval. Semmi mas. Nekem volt hordom de a fold felet. jöttek a szunyogok ezerrel es beleposhadt a viz. Meg is szuntettem.
Előzmény: Herr X (2346)
Herr X Creative Commons License 2004.05.28 0 0 2346
Szerintem számoljunk! (Már megint kezdi Herr X :-))

80m3 víz mondjuk 250Ft/m3-rel számolva 20 000Ft / év.

Egy szivattyú mondjuk legyen 10 000Ft.

Tehát 10 évre nézve (nem diszkontálva, nem számolva áremelkedéssel, bízzunk benne, hogy a vízdíj emelkedés nem lesz magasabb, mint az infláció)

10x20kHUF= 200 kHUF megtakarítás

Ha ebből levonjuk a kötelező szivattyút, akkor marad 190 000Ft nyereség. Ha ennél kevesebből meg lehet oldani a ciszternát, akkor buli, ha nem, akkor bio/eco....

Előzmény: gépdoki (2342)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2345
Tudományosan nem vizsgáltam,de a ház egyik ereszcsatornája alatt van egy 200 l-es leselejtezett tejtankunk,a szomszéd alsóépületéről egy nagy hordóba jön hozzánk az esővíz.Ezek 4 mm esőt tudnak egyszerre befogadni,a felesleg kifolyik egyenlőre az utcai csatornába.Itt az Alföldön nagy tárolásra nem kell berendezkedni,sőt egy idő után poshad hamar,szúnyogok is megtalálják.Egyik lapban láttam,hogy kútgyűrűkben fogják fel a vizet,ha az egyik megtelik,megy a következőbe.
Loponczi Pál Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2344
szvsz = szerény véleményem szerint. :)
Cocto Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2343
Hi!
Természetesen a 80 köbméter az éves összes vízmennyiség. A tárolásra elegendő csak kb. a legnagyobb eső kétszeresére méretezni, mert ugye eső után, amikor "megtelt" a tároló, nem kútból, hanem ciszternából locsolnék, amíg ki nem fogyna. Ha olyan esős időszak lenne, hogy az esők közöttt nincs szükség locsolásra (például egy hétig naponta rendesen esik) akkor szerintem annak az egy hetes időszaknak az esővizét kell tudni tárolni. Ezt még nem tudom mennyi lehet, majd megkérdezem a Meteo-ban. Persze számítással célszerű meghatározni a ciszterna méretét, azzal a feltétellel, hogy mekkora gyakorisággal akarom megengedni, hogy túlcsorduljon, azaz végső soron mennyire legyen hatékony. A száz százalékos hatékonyság túl nagy méretet eredményezne, de pl. a 80%-os már sokkal kisebbet, mert itt biztosan nem egyenes az arányosság:).
Érzésem szerint 6 köbméterrel már nagyon jó hatásfokú esővíztárolót lehet kialakítani ekkora vízgyűjtőre. Tehát a kerti tó nem felel meg a felhasználás igényeinek, hiszen mint mondtam, az eső (vagy esős időszak) után összegyűlt vizet (ami semmiképpen nem 80 köbméter, csak kis töredéke lehet szerintem) amint lehet, ellocsolnám, majd amikor az elfogy, locsolnék kútról.
Ja és még egy kérdés: pontosan mit is jelent az szvsz?
Jó éjt!
Előzmény: gépdoki (2342)
gépdoki Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2342
Szia Cocto!

Ha valóban hasznosítani szeretnéd a 200 négyzetméteren felfogható csapadékmennyiséget (kb. 80m3), szvsz hatalmas tárolóra lenne szükséged, aminek a megépítése bármilyen megoldással is hatalmas összegbe kerülne. Illetve egy megoldást javasolhatnék, ami még szép is: Csinálj nagyméretű kerti tavat!
Egy megfelelően nagyméretű gödör, kifóliázva, egy kevés növény a partjára...
Innen szivathatod is a vizet, és elegendően sokat fel is foghatsz.

Előzmény: Cocto (2340)
Cocto Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2341
Figyelem! Akit zavar az itt következő szellemi maszturbáció, az ne olvassa el ezt az áltudományos hozzászólást!

Kedves Herr X!

Nem vettem észre, hogy te csakugyan bonyolult modellel próbálkoztál. Az igazság az, hogy azt hittem, nem látod a fától az erdőt. Mindenesetre abban is biztos vagyok, ha működőképessé akarnád tenni a modelledet, nem lenne elég a fejedet törni; bizony meg kellene a gyakorlatban vizsgálni, hogyan is vágja le a kés a füvet, stb. Tehát most már tisztában vagyok a kiindulásoddal. Ja és persze, hogy a mi modellünk a pontosabb, mert a tiéd nincs kidolgozva! Akkor lenne csak jó a tiéd, ha a megfelelően bonyolult szerkezetéhez megfelelően pontos adatok tartoznának. Szerintem így félrevezető (lehet) a használata.
„A valóságot nem lehet megismerni.” Természetes, hogy a tudomány csak közelíti a valóságot, ez nem hibája. Az a lényeg, hogy tudjuk, hogy mit szabad elhanyagolni ahhoz, hogy a gyakorlatban elfogadható pontosságú eredményt kapjunk. És ehhez nem elég csak gondolkodni, gyakran mérni is kell! Ezt a tényt a sok képlet levezetésénél jobban ki kellene hangsúlyozni, nem csak számon kérni a vizsgán a hallgatóktól.
Hú de keményen nyomjuk!
Csao

Előzmény: Herr X (2339)
Cocto Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2340
Hi!

Előkérdés: ugye a fű nem tud kiégni akkor sem, ha nagy melegben locsolják? Esetleg a frissen kelt füvecske?

Lehet, hogy csak nem találtam még semmit az esővíztárolókról, mert nem vagyok túl tapasztalt Internet használó? Vagy itt tényleg nem szerepel ez a téma? Pedig határozottan emlékszem, hogy olvastam valahol erről.

Tehát: készített már valaki közületek esővíztárolót? Én most közlöm az elképzelésemet:
A 200 négyzetméter frissen füvesített udvarhoz létesítenék ciszternát. A gyűjtőterület: a ház kb. 100 négyzetmétere, valamint a melléképület és az állatok fedett helyei. Ez összesen kb. 200 négyzetméter, amire azt is mondhatnánk, hogy megduplázza a fűre jutó eső mennyiségét. Azt hiszem a hasznosítható vízmennyiség évente kb. 400 mm lehet, vagy ennél kevesebb, mert a téli csapadékot nem valószínű, hogy maradéktalanul fel lehet használni tavasszal – egyrészt túl nagy tároló kellene, másrészt az az érzésem, hogy kora tavasszal elég az eső is, a télen megtelt tároló így aztán tavasszal túlcsordul. Nyáron azonban valószínűleg üresen konganak a ciszternák, a lehullott csapadékot néhány nap múlva újra ki lehet locsolni.
Adottság: van egy régi emésztőnk, amit át lehetne alakítani, de attól tartok, semmivel sem kedvezőbb, mint egy újat építeni. Hézagosan rakott B30-as tégla, kb. 4 köbméteres. A 200 négyzetméter vízgyűjtőről így egy évben összesen 80 köbméter vizet lehetne (sajnos nem egyenletesen) kilocsolni.
Az alábbi tanácsokat kaptam eddig a régi emésztő átalakításához: a vasbeton fedelű pöcegödör fedelét arrébb kell húzni. Az undorító téglákat gőzborotvával meg kell tisztítani, hogy a vakolat tapadjon rájuk. Majd pl.: vízüveggel turbózott vakolattal kell vízzáróvá tenni az oldalfalat, majd a régi födémet visszahúzni rá. Gond: ki fog nekem ebbe „munkagödörbe” belemenni?
Mapei termékekkel vízzáróvá tenni kb. annyiba kerül, mint újat betonozni.
AK-KO műanyag? víztároló nagyon drágán létezik, láttam az Interneten, nevetségesen magas áron.
Ha nem lesz jobb ötletem, betonozok magam a következőképpen: mivel nálunk tényleg nagyon homokos a talaj, a kiásott gödröt meg kell támasztani, pl. hullámpalával. (Remélem tudok szerezni roncs állapotút, ami másra már nem jó) Ez lesz a beton bennmaradó zsaluzata, mely a talaj felőli oldalon lesz. Ezek után már csak a belső zsaluzatot, a fenéklemezt, abban a szivattyú mélyedését, valamint a födémet kell megoldani. Egyszerű, csak sok munka, költség, meg túl „végleges” szerkezet. Haverom apja ilyesmit csinált kb. harminc évvel ezelőtt, de neki muszáj volt, ha a hétvégi telken vízhez akart jutni.

Szóval kinek van ötlete? Előre is kösz.

Herr X Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2339
GIGAOFF:

Cocto!

A különbség az alapmodell felállításából következik.

Te azt feltételezed, hogy a fűnyíró késének forgási sebessége által lefedett terület nem összemérhető a fűnyíró tolása által lefedett területtel, azaz a kés forgása nálad egy koronggal írható le.

Az én modellemben viszont a fűnyíró által "megtett vágatlan területet" a kés a penge szélességében vágja le, tehát nálam a nyírás a kés forgási sebessége miatt diszkrét lépésekben történik.

Ugyanez a te modelledben folyamatos.

A valóság szerintem, ha a fű egy adott pontját és a penge viszonyát nézzük valószínűleg egy olyan spirál pálya lesz, melynek középpontja tolás irányban halad.

Tehát a két modell csak közelíti a valóságot, de nem írja le pontosan egyik sem.

És azt hiszem el is érkeztünk a mai tudomány leggyengébb pontjához: a világot csak egyszerűsített modellekkel tudjuk megfogni, mert

a. egy pontos modell megalkotásához rengeteg peremfeltételt is figyelembe kell venni

b. a matematikai függvényekkel nehezen írhatók le a természeti folyamatok

Nem véletlen vannak közelítő függvénysorok sem. (Taylor sor, Fourier sor, stb.)

Szumma szummárum a te modelledben a te megközelítésed a jó, az enyémben meg az enyém. Hogy melyik modell a pontosabb....(???)

Előzmény: Cocto (2333)
rferi Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2338
Herr X!

Mára sokan elfeledték, hogy a vita viszi előbbre a dolgokat, és hogy a vita észérvek felsorakoztatása a véleményünk mellett, és célja a másik meggyőzése.
Nekem egyébként tetszett az eszmefuttatás, érdekes, mennyiféle módon lehet hozzáfogni a feladat megoldásának...

Előzmény: Herr X (2337)
Herr X Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2337
Tudnám miért gondolja mindenki, hogy egy rigolyás, sértődős öregúr vagyok.

Egyszerűen csak élvezem azt, amit az ókori görögök is szerettek: problémákról vitatkozni. (Csak sajnos az mai korban a vitának van negatív felhangja is.)

A reakcióm pusztán azt fejezte ki, hogy tetszik az elgondolás, de "csak" labor körülmények közt igaz.

Előzmény: gépdoki (2334)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.27 0 0 2336
Szöges hengerrel bármikor lehet szellőztetni, csak jót tesz a fűnek. A nitrogén műtrágyákkal csínján kell bánni, mert a zöldet megugrasztja, viszont a gyökérzet nem erősödik. De hetente semmiképpen nem érdemes használni, inkább havonta.
Tozatu Creative Commons License 2004.05.26 0 0 2335
Ne a vakonra haragudj,mert csak követi a kajáját,a lótetűt ,pajort,stb,amik nagyobb bajt fognak okozni.
gépdoki Creative Commons License 2004.05.26 0 0 2334
Kedves Herr X!

Valóban, a "dolgozatom" feltételezi a sík, lapos, egybefüggő terület meglétét, és megkövetlek még a szél irányával, és sebességével sem számoltam. Na BUMM! Ha bokraid is is vannak, és kisebb a fűgyűjtőd, - és még ezer tényező lehet - egy kicsivel tovább fog tartani a fűnyírás.

Remélem, nem bántottalak meg!

Szia

Előzmény: Herr X (2332)
Cocto Creative Commons License 2004.05.26 0 0 2333
Hi!
Mielőtt komolyan előhozadnék a fűnyírókés átmérője és a teljesítménye közötti egyenes arányosság bizonyításával, egy szintén nem ideillő témával fárasztanám a kedves nagyérdeműt:
Múlt héten vakond túrt a 2,5 hete kikelt fűben! Kis riadalmat keltett, mert nem magas túrást csinált, hanem hosszabb szántást, de vissza lett taposva. Viszont kisvártatva a teraszon találta meg húgom a tettest; biztosan a macskák valamelyike vitte oda, de ki nyírta ki? És miért nem volt rajta sérülés? Csak nem a játékos, ifjú herélt kandúrunk pofozta jobblétre? Remélem így volt és ezentúl is kifogja az összes áskálódót.

Még valami: haverom 450 négyzetméter füvére egy hete 5 kiló pétisót és 6 kiló Ferticare (Kemikál) műtrágyát szórt, mire a pangó gyep egy hét alatt látványosan megugrott. Meg lehet ismételni ezt a kezelést most, újból, egy hét elteltével?
Valamint: csinált "szöges hengert" és azzal szellőzteti/lazítja a gyökereket. Ezt ugye csak tavasszal lehet? Egy éves a füve és nem az igazi. Ugye nem követ el ostobaságot:)?

Ami pedig a fűnyíró késátmérőjét és a teljesítményét illeti:
1.) mozdíts el a síkban egy kört egy egyenes mentén úgy, hogy az eredeti kör helye is megmaradjon (pl.: AutoCad másolás parancs, vagy rajzold le papírra, körző, vonalzó segítségével)
2.) így kapsz egy olyan területet, amit a kör mozgatása okozott, ez egy súrolt terület.
3.) mit gondolsz mekkora ez a súrolt terület?

Mert te ugye azt szeretnéd hinni, hogy ez a kör sugarával valahogyan négyzetes összefüggésben van. Akármilyen kicsi is az elmozdulás, a félkör által súrolt terület (merthogy ugye az súrolja) egyenlő a kör átmérőjének és az elmozdulás mértékének szorzatával. Ezt akkor lehet nagyon könnyen belátni, ha az elmozdulás nagyságrendekkel nagyobb, mint a kör átmérője, mert akkor szemre látszik ez az összefüggés, egyszerűen érezhető. Azonban már az ókorban is felfedezték (sajnos nem tudom már, hogy ki volt) ezt az összefüggést. Szóval nem kell itt nulla vastagságú körcikk szelettel meg hasonlókkal bajlódni. Azoktól, akit zavar ez a téma, bocsánatot kérek. Remélem sikerült meggyőznöm a kételkedőt!

Előzmény: Herr X (2332)
Herr X Creative Commons License 2004.05.26 0 0 2332
Nem akarom előről kezdeni, de itt pont a 10cm/1LE-t boncolgattuk, hogy ez mennyire lineáris vagy sem, illetve mennyi füvet vág "egyszerre" a més.

1LE ~ 0.75kW

Ha 10cm/1LE-vel számolunk, akkor egy 32cm-es elektromos fűnyírónak már 3 fázisúnak illene lenni.

A többi tényleg egyszerű. :-)

(Még sosem láttam így levezetve. Ráadásul a legszebb, hogy ez az elmélet csak focipályára igaz. Házi gyepre nem, mert ott kerülgetni kell különböző ojjektumokat, úgyhogy soha, sehol nem sikerült 1 órán belül végezni...)

Előzmény: gépdoki (2330)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2331
Ezt kertészetekben biztos megkaphatod,mint évelőnövényt.Ajuga,indás ínfű,ha erre gondolsz.
Előzmény: eR-dei (2329)
gépdoki Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2330
Sziasztok!

Hát nem semmi, ez a tudományos értekezés a fűnyírók teljesítmény-számításainak elméletéről. Pedig a megoldás szvsz ennél sokkal egyszerűbb:
Bizonyos korlátokon belül teljesen mindegy, hogy mekkora a motor fordulatszáma, egy a lényeg, a fűnyíró kés átmérője, ami megadja a vágásszélességet. Ha ugyanakkora sebességgel tolsz két fűnyírót, de az egyik 2x szélesebbet vég, annak a vágásteljesítménye éppen a duplája, mint a másiké, tehát fele annyi idő alatt végzel a fűnyírással. Persze ehhez valószínűleg 2x nagyobb teljesítményű motorra lesz szükséged.

A PISZOK-nak igaza van, a gyakorlatban az alakult ki, hogy 10 cm vágásszélességenként 1 LE motorteljesítmény indokolt. Ugyanis ilyen viszonyszámmal lehet elérni átlagos fűmagasság esetén egy elfogadható nyírási sebességet, ami elegendően nagy teljesítményű motor esetén 1 m/s, kb. 3,5 km/h.

Most már könnyen kiszámítható, hogy egy adott területre mekkora fűnyírót kell vásárolni:
1. A fűnyírást "illik" 1 óra alatt elvégezni, utána ugyanis már kezd nagyon nyűgös lenni a "kuncsaft". A fűgyűjtő ürítgetésével kb. a teljes idő 1/3-át töltjük el, tehát a nyírásra marad 40 perc, azaz 2400 s.
2. A terület nagysága példánkban legyen 1000 m2.
3. Így a szükséges vágásszélesség: 1000/2400=0,42 m, azaz 42 cm + 5cm az átfedésre, összesen 47 cm.
3. A szükséges motorteljesítmány: 4,5-5 LE

Ha a fűnyíró önjáró, akkor +1 LE indokolt.

Ugye milyen egyszerű!?

Üdv. gépdoki

Előzmény: Herr X (2328)
eR-dei Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2329
Tozatu írta: "Az ínfű gyorsan takar, "

No én kerestem itt az indexen további hozzászólásokat, de vmiért nem hajlandó betölteni olyan oldalt.
A kérdésem, hogy ki tudja hol kapható vetőmag (vagy micsoda?) ?

Előzmény: Tozatu (2308)
Herr X Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2328
OK, ezért írtam, hogy érdekes feladat egy egyszerű fűnyírásnak a matematikai modellezése.

Amit te írsz, azzal tovább árnyaljuk a modellt.

UI: Ilyenkor derül ki, hogy egy látszólag egyszerű dolog mögött is milyen tudomány lehet.

Előzmény: mutual (2325)
Herr X Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2327
Ok, lehet, hogy kevesebb, de a lényeg, hogy a haladási sebesség összemérhető a vágási sebességgel.
Előzmény: rferi (2326)
rferi Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2326
Arról nem is beszélve hogy 1.5 méter per sec haladás olyan gyors mint állat.... (5,4 km/h)
Előzmény: mutual (2325)
mutual Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2325
Igen ám, de ha 4cm-t tolod előre a fűnyrót két fordulat között akkor a penge csak legelől vág 4cm füvet. ahogy fordul oldalirányba úgy egyre kevesebb a vágott vastagság. 90 fokkal elforsulva a haladási iránytól ez már nagyon kicsi és 4cm re a forgástengely mögött medig 0. ezért koránt sem szabad a teljes 1/2-ed körcikkel számolni mint terület...
Előzmény: Herr X (2324)
Herr X Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2324
Akkor bonyolítsuk tovább a modellt:

tegyük fel, hogy 1.5 m/s sebességgel tolod a fűnyírót és mondjuk 4cm széles a penge. (ekkora az élezett rész, amivel ténylegesen vág a kés; minél nagyobb a vágási szélesség a penge annál nagyobb, tehát arányos a kés sugarával)

Egy elektromos fűnyíró 2800 1/min névleges tengelyfordulattal működik. (Forrás Alko fűnyírók). Tehát 1 másodperc alatt ~47 fordulatot tesz meg.

1.5m-en a 4cm-s pengének ~38x kell vágnia egymás után, hogy minden fűszálat lenyírjon.

Ez a szám elég közel van a 47 fordulathoz. (Mindkét végén van penge a késnek, de az szerintem csak azért van, hogy egyenletesebb legyen a vágás, amit az első penge meghagy, a másik levágja)

Tehát a fentiekből látszik, hogy a vágott terület arányos a penge méretével, ami viszont arányos a kés sugarával. A körív hossza is arányos a kés sugarával, ezért tartom fenn továbbra is a négyzetes arányosságot.

Előzmény: Cocto (2321)
TamiBT Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2323
- no, locsolorendszer telepitve... :-D
- mult heten szerda-tol szombatig tartott a muvelet, 125m KPE cso kerult lefektetesre, 12db. rotoros szorofej, es 12db. spray szorofej, 2 koros rendszerben, ossz terulet 340nm, + egy kissebb 5nm sziklakert-es resz - mikroszoroval, tovabba meg lett egy 15m-es 1m szeles hosszu sav csepegtetocso rendszeru, ide 32m hosszu cso kerul.
- uhh megkinlodtun rendesen, de most szepen varjuk a magok keleset :)
- hogy en sem maradjak ki, mar egy vakond megjelent :(, egyelore nem kupacot turt, hanem egy kb. 5m-es savot huzott (tolt)a fold felszine alatt kicsivel.
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.25 0 0 2322
Ültess valakit az elejére! :-)
Előzmény: Cocto (2321)
Cocto Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2321
Hi!
Feltételezésem szerint a fűnyíró haladási sebessége állandó, azaz a nagyobb fűnyírót sem tolod gyorsabban. Ez az alapfeltételezés.
A következőt nézzük: egy perc alatt mindkét fűnyírőt ugyanolyan távolságra tolod, így a levágott területek hossza azonos. A szélessége azonban nem! A kétszer olyan széles késsel bíró fűnyíró tehát kétszer olyan széles területet vág le ugyanannyi idő alatt, ebből következik, hogy kétszer akkora a teljesítménye.

Ha viszont bonyolítani akarod: a második sortól kezdve van már átfedés. Ha az átfedés állandó érték (pl. 4 cm), akkor eleve nem is egyenesen arányos a fűnyírók fajlagos teljesítménye, annál jobb, minél szélesebb a kés. (Pl.: 33 cm-es fűnyíró: a második sortól kezdve az átfedés miatt csak 29 cm a hatékony vágószélesség, míg a 46 cm-esnél 42 cm, azaz a 29 viszonyul a 42-hez, ami a 46cm-es javára szól: 33/46 > 29/42)

Ami a lényeg: a gép már üres fűgyűjtővel is inkább a hátsó kerekeken terhelt, de teli fűgyűjtővel még nem próbáltam. Orrnehezékről nekem kell majd gondoskodni, ha mégis borulni akar:)... hogy én erre nem gondoltam!

Előzmény: Herr X (2320)
Herr X Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2320
A vágási terület lineárisan nő a kés átmérőjével...:) Kicsit gondold át jobban.

Továbbra is tartom magam a négyzeteshez, ugyanis tapasztalat, hogy gyorsabban tolom a fűnyírót annál, mintsem egy 0 vastagságú körívvel modellezhetnénk. Különben a nagy füvet nem csak szép lassan tolva lehetne lenyírni (különben megfogja a motort a fű).

Ez viszont már nem a topic témája és érdekes matematikai modelleket lehetne felállítani a fűnyírás sebessége vs. kés hossza.

:-)

UI: A 80 literes fűgyűjtő nem fogja hanyattrántani a gépet? Vagy tettek orrnehezéket is a gépre? :-)

Előzmény: Cocto (2319)
Cocto Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2319
Hi!
A vágási terület lineárisan nő a kés átmérőjével...:) Kicsit gondold át jobban.

Én hétvégén a Metro-ban vettem az egyik akciós fűnyírójukat: Budget BEM 1500-1 -et.
Néhány mondatban beszámolnék a kezdeti tapasztalatokról:
Ennyi pénzért nem számítottam csodára, néhány részlet aggasztóan gagyi a gépen. Sajnos ezek között van a fűgyűjtő is, pedig pontosan ezért vettem meg: 80 literes (ha minden igaz, de még egyszer lemérem!). A fűgyűjtő ugyanis úgy néz ki, mint ami nem fogja bírni a majdani igénybevételeket, mert vékony a fala, lágy az anyaga. Az egész gépet kissé áthatja az igénytelenség, aminek pár példája: mozog a bekapcsolókar, nem kimondottan merev a tolókerete, kerekei természetesen ennek sem csapágyazottak, stb. A leginkább zavaró benne azonban a hangja: 92 dB van feltüntetve a gépen és ennek megfelelően nagyon meglepően hangos. Ja és csak 1500 Wattos.
Viszont vannak előnyei is: 30-85 mm a vágásmagassága, ami igen kedvező. Lehet, hogy jobban jártam volna az Alko Classik 46-E-vel? Ezzel már nem idegesítem magam, majd idővel megtudjuk, hogy beválik-e, vagy sem.
Nem árt figyelembe venni, hogy 200 négyzetméter területen használom, és ezért gondoltam, hogy 1500 Watt elég lesz, mivel nem engedem majd nagyra nőni a füvet.
Ennyi. Csao

Előzmény: Herr X (2318)
Herr X Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2318
Mondjuk ez a szabály biztos nem lináris, mert a vágási átmérővel négyzetesen nő a vágott terület aránya.
Előzmény: A PISZOK (2311)
vikiviki Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2317
addig jo penzert lenyirom neked en:) ugyis munka(hely) nélküli vagyok:)
Előzmény: sujgojo (2294)
vikiviki Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2316
köszönöm szépen. ha nagy leszek, meghalalom:)
Előzmény: variaga (2281)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.24 0 0 2315
Ezt egyedül Ozzie ismeri, szerinte valamiféle folyófű. Lehet, hogy Ő a fajtanemesítő? :-)
Előzmény: Tozatu (2314)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.23 0 0 2314
Sto eto gyövőtin?
Előzmény: Törölt nick (2313)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2313
Parlagfű, disznóparély, gyövőtin, folyófű, pongyolapittypang. Ezek mindenféle szelsőséges időjárást kibirnak ... ;-))
Előzmény: taramiram (2301)
A PISZOK Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2312
Bocsi, hogy ennyire visszamegyek, egyet is értek, csak annyi hozzáfűznivaló, és figyelmeztetés mindenkinek, hogy a traktoroknál is érvényes az, hogy a legolcsóbb kategória ugyanazokat a hibákat vonultatja fel nagyban a többihez képest, mint az akciós "kávédarálók" kicsiben...
Előzmény: gépdoki (2241)
A PISZOK Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2311
Erőben is az szabály, hogy minimum 1 LE jusson minden 10 cm vágószélességre. Ergo a vicc ott kezdődik, amikor 3,5 lóerős motort pakolnak a 40-46 cm vágószélességű "akciós" fűnyíróra...

Előzmény: Herr X (2295)
A PISZOK Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2310
Üdv mindenkinek....

Tozatu Creative Commons License 2004.05.21 0 0 2309
Sajnos én nem tudnék enni utána,mert az ember nem eszi meg a barátját.:)Egyszer volt egy kecskénk...
Előzmény: rferi (2304)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.21 0 0 2308
Az ínfű gyorsan takar,szép bordó levele van,/örökbordó/tavasszal kék virága van,nálam almafa és smaragdtuja alatt van.
Előzmény: eR-dei (2307)
eR-dei Creative Commons License 2004.05.21 0 0 2307
kösz,
locsolni belátható időn belül tudom...
Az a gondom, hogy a ma még apró gyfák idővel, kombinált korona lévén megnőnek és akkor árnyék lesz.
Most vmi olyan gyorsan növő kéne, ami egy-két hónapon belül megnő, és takar, hogy a gazok ne nőjenek.
Fűszerek közül én a kakkukkfüvet hallottam.
Előzmény: taramiram (2301)
sujgojo Creative Commons License 2004.05.21 0 0 2306
ezek am csak tavlati tervek persze. ha majd egyszer nem "itt" lakom, hanem "ott", legalabb szezonalis jelleggel, akkor valik aktualissa.
egyebkent tegnapi is lerohantam estere. ez ugy nez ki, hogy 5 korul elindulok atbunyozom magam a dugon, hat, fel het korul lent vagyok. es egyszeruen ugy megigez az a csond meg madarzene, hogy nincs lelkierom beinditani a funyirot. pedig mar egyes helyeken terd folot log a fu. szoval ezert kell egy csendes "nyiro gep", de egyelore valoszinu a bernyiras lesz a megoldas.
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.21 0 0 2305
Én csak addig szeretem a birkát, amíg béget, mivel egyszer egy hétig naponta kétszer birkapörkűtet kellet (volna) ennem! :-))))
rferi Creative Commons License 2004.05.21 0 0 2304
Az a hatkerből nem hallatszik majd :-))
-
Félretéve a viccet, igazából tényleg jó lenne, ha meg tudná oldani, mert szvsz sokat kapna (emócionálisan) egy ilyen "projecttől".
Én csinálnám, ha tehetném.(Imádom a pirkapörkűttet ősszel (is))
Előzmény: Tozatu (2303)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2303
És hangosan bégetnek,ha nem kapnak enni.
Előzmény: rferi (2299)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2302
Mezőgazda boltokban többfajta is szokott lenni.
Előzmény: ProAc (2289)
taramiram Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2301
Vincák - árnyékban, napon is szépen nőnek
Palástfű, gerániumok, berki pimpo, gyöngyvirág, sedumok, borostyánok, orbáncfű.
Aztán a különböző fűszernövények pl. a menták, kakukkfüvek nagy területet benőnek. A sziklakertiek közül is sok jó.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Attól is függ napra vagy árnyékba, tudod locsolni, vagy nem, milyen a talaj, jártok-e rajta?
Előzmény: eR-dei (2300)
eR-dei Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2300
Én is füvesítés előtt állok (majd ha lesz nálunk áram) de esetleg könnyebb lenne talajtakaró növényeket ültetni a gyümölcsfák alá? (köré)

Tudnátok segíteni, hogy milyen növényeket ültethetnék a most még csak 2. éves gyümölcsfáim alá, amik majd a későbbiekben is kibírnák ?

Előzmény: taramiram (2296)
rferi Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2299
Üdvözöljük a nomád, szittya magyar ösztönödet, ráadásul azért is mert ez éppen nem irredenta ösztön!
De ha hétközben a hatkerben laksz, akkor felejtsd el a barikat, mert azt nem lehet a fészer mellé állítani egy hétre :-((
Előzmény: sujgojo (2294)
JarJarBinks Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2298
Sziasztok!

Két kérdésem lenne a T. fűszakértőkhöz:
1: Amit írtál a homok kiszórással kapcsolatban, mert nálam is agyagos a talaj és olvastam, hogy homokkal lehet lazítani, az lenne a kérdésem, hogy elég kiszórni és az majd bemosódik a talajba, vagy bele kell dolgozni valahogy?

2: Van egy laposan elterülő, cakkos szélű, szúros gyom a kertben (acat?) amit nem tudom, hogy lehetne kiirtani. Az Oázis boltban azt mondták, hogy kereskedelmi forgalomban nem kapható olyan kétszikű gyomirtó ami eredményesen pusztítaná el az acatot - feltéve hogy erről ez a gyom van nálam. Van erről valami tapasztalatotok?

Üdv,
JJB

Előzmény: gépdoki (2285)
sujgojo Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2297
hat nalunk ugy 8-900nol az egesz terulet, meg ha csak a fele lenne fu, az is sok. a napos reszeken meg milyen talajtakaro jo, amivel nincs tobb munka mint a fuvel es szep is?
Előzmény: taramiram (2296)
taramiram Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2296
Igen, ezért nem szoktuk gyűjtőzni, tavasszal nincs az a fűgyűjtő, ami elég nagy lenne. Ha áll kicsit, akkor meg már mehet is a komposztba, vagy mulcsnak.
Sujgojo, muszáj az egészen fűnek lenni? Kevesebb fű=kevesebb nyírás, kis kapálás?:-)Ültethetsz sok talajtakarót is.
Előzmény: Herr X (2295)
Herr X Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2295
Akkorához természetesen már traktor kell.

Viszont a fűnyírógyártók is elmennek a nénikéjükbe, amikor leírják, hogy melyik fűnyírót hány m2-hez ajánlják.

Ezek alapján megvettük az Alko Classic 38-ast, aztán szívunk, ha a fű egy kicsit nagyobb, mert piszok hamar megtelik a fűgyűjtője. (Több idő a fűgyűjtővel szórakozni, mint az effektív fűnyírás, kábelcibálás stb.)

Szóval a most vennék fűnyírót a létező legnagyobb fűgyűjtőset venném.

Előzmény: taramiram (2293)
sujgojo Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2294
nalunk is bug a kornyek foleg igy tavasszal hetvegen. komolyan, a hatodik keruletben ahol most hetkoznap lakom, neha nagyobb csend van mint a zoldben.

a kabel, hat nem tudom, biztos zavaro az is. szoval ezert gondoltam erre a bari-bio megoldasra, az most ugyis olyan nagy divat. sok elonye lenne, persze munka nelkul ez se mukodik, de valahogy a termeszethez sokkal kozelibbnek tunik, mint az allando berreges.

persze lehet hogy csak az eddig elnyomott, nomad legelteto szittya magyar oszton ebredezik bennem:)

Előzmény: Herr X (2292)
taramiram Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2293
600 nm az pite, itt 1000 nölt, 3600 nm-t kellene nyírni. Mi kb. ennek a felét nyírjuk benzinessel, az is egy nap legalább, gereblyézés, fűgyűjtés nélkül.
A zajban igazad van, az újabbak kicsit halkabbak. Ekkora területet szerintem kín villanyossal nyírni.
Előzmény: Herr X (2292)
Herr X Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2292
Nekem otthon villanyos van ~600nm-re és nem a kábeligazgatás a zavaró. Hanem az, hogy kicsi a fűgyűjtő. Márpedig elektrongyosnál nem láttam még 55L-nél nagyobb fűgyűjtőjűt.

Igaz a benzinesnél sem sűrűn, azok már vászon gyűjtőzsákosak.

A benzinest meg betiltanám legszívesebben, mert elég uncsi, hogy hétvégén a fél környék benzines fűnyírójától zajos a környék. A szagát legfeljebb csak a közvetlen szomszéd érzi, de a hangja több utcányira elhallatszik.

Előzmény: taramiram (2291)
taramiram Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2291
Hamar megunnád a két talicskányi kábel igazgatását.
Füldugó nem segít?
Esetleg vkit megbízni a nyírással?
Előzmény: sujgojo (2290)
sujgojo Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2290
nyirnek en, csak az az atkozott zaj ne lenne. mar villanyfunyirora is gondoltam. az teljesen hulyeseg szerintetek? teljesitmenybe nem erik el a benzinest?
Előzmény: Tozatu (2286)
ProAc Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2289
Sziasztok!

Úgy tudom a megfelelő fűnyírás alapja többek között az éles fűnyírókés. Az enyém sajnos tönkrement.
Tudnátok abban segíteni, hogy hol találok széles válastékkal rendelkező boltot? Baumaxban néztem de ott nem találtam megfelelőt.

Köszi.

rferi Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2288
De legelőször is olvasson el egy könyvet a baritartásról! :-)
Akkor képbe kerül, mit vesz magára, és megéri-e, akarja-e.
Előzmény: Tozatu (2286)
variaga Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2287
Szia Vikiviki!
Megvan a fűmag helye. A rácsokat 2/3-ig töltik fel földdel, arra szórják a fűmagot majd színig feltöltik földdel.
Előzmény: vikiviki (2272)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2286
Nem tudom,találsz-e olyan baritulajt,mert szaporítani is akarják,ha már van nekik,így kossal is bajlódni kell.Nyáron friss víz kell,árnyék,estére,esőre szállás.A fű mellé abrak.Elég-e nyáron is a fű,ha nem locsolod,összetapossák,bogyózzák.Ha betegek leszenk,ne tán feldobják a bocskort?Inkább nyírjál füvet.:)
gépdoki Creative Commons License 2004.05.19 0 0 2285
Szia Gabácska!

A talajfertőtlenítő a növényeket nem bántja, csak a talajban lévő rovarokat, férgeket aprítja.
Minden esetre én még várnék a fertőtlenítéssel, had erősödjön a fű, ugyanis a fertőtlenítő szert kiszórás után kissé be kell dolgozni a talajba. A friss füvet pedig nem jó még "vakargatni". Bár a bedolgozás úgy is történhet, hogy a szer kiszórása után mész- és agyagmentes homokot szórsz ki(mosott homok). Ez kifejezetten előnyös, ha tömör, kötött a talaj.

A fertőtlenítő szer, amit használok: DIAZINON 5G. 970,- Ft/kg volt az ára.

Üdv. gépdoki

Előzmény: gabácska (2277)
eR-dei Creative Commons License 2004.05.19 0 0 2284
+ a nyulak megennék a sárgarépáidat is ám ! :)))))
sujgojo Creative Commons License 2004.05.19 0 0 2283
tozatu es rferi,
en ugy gondoltam, hogy mondjuk egy kornyekbeli tenyesztotol aprilisban elhoznam az x db barit, letetert cserebe vagy meg is vennem, aztan szeptemberben meg visszaadnek neki x-n db barit, ahol n a veszteseg+sajat fogyasztas. igy nem kellene telen dolgozni veluk. azt nem tudom, hogy lehet e barit nomad tartani, mint lovat pl? mert akkor csak egy jo kerites, ivoviz, meg egy akol kellene nekik, es nem allando felugyelet.

mezontofu,
a nyuszi se rossz, bar abbol 10-20szor annyi kellene. a parizsi repteren szerintem inkabb csak dekoracio szinten voltak jelen, ha csak nem voltak legalabb 20000en:)

Előzmény: Tozatu (2278)
rferi Creative Commons License 2004.05.19 0 0 2282
A technológiát pontosan leírtad.
Én is itt járok el előtte naponta többször is, mert itt dolgozom, és pontosan ezeket csinálták.
Előzmény: variaga (2281)
variaga Creative Commons License 2004.05.19 0 0 2281
Szia Vikiviki! Tegnap az őrző bácsival megszakértettük a kérdést, ő volt a legértelmesebb, a ma reggeli melósokat is beleszámítva.
A rács műanyagból van. A kő alatta kb 5-10 cm, a rászórt homok szerü, ám annál tapadósabb anyag csak azt a célt szölgálja, hogy a kö közötti réseket kitöltse és egyenletes felületet adjon. A kö és a kitöltő anyag a vízelvezetés miatt van. Miután ezt jól egybedöngölték, tettek rá még 5-10 cm földet, ledöngölték azt is és arra meg a rács, amit ugyancsak földdel töltenek ki és jól bedöngölik. A föld épp olyan magasan van benne, mint a rács. A füvesítést még nem láttam, bár lehet a mag a rácsot kitöltö földben is. (Szerintem nem volt.)
Egyébként ahol a rácsot árulják, ott biztosan megmondják ennél precízebben a technológiát.
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.19 0 0 2280
Szerintem a teljes segítene inkább, de legalább 30 cm-es rétegben. A több jobb.
Előzmény: DENDRON (2279)
DENDRON Creative Commons License 2004.05.19 0 0 2279
Üdv! Nálunk adott egy olyan talaj, melyben még gyomok sem (!!!) élnek meg, pedig néhány éve még pázsit volt. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e javítgatni, vagy full talajcsere a megoldás? Ha talajcsere, akkor milyen mélyen, mikor, talajtípus, stb.? Köszi!
Tozatu Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2278
Szerintem ezt vizsgáld felül,mert egyrészt télen is etetni kéne,ahhoz most kéne kaszálnod.És egyéb,abrak,istálló dolgok is kellenének,így minden nap dolgoznod kéne.1-2 darabot legeltethetsz,amit aztán megeszel,de mellette maradna még,amit nyírni kéne.Vagy bérelj barit,de az meg ciki,más kakijában mászkálni.:)
Előzmény: sujgojo (2274)
gabácska Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2277
Gépdoki,
és azzal a két hetes füvemet nem vágom gallyra? Neked melyik fertőtlenítő szer vált be? Már csak hogy ne nagyon vezessen meg a gazdaboltos.

Egyébként átolvastam az ajánlott Vakon tortúrás topicot. Háááát, nem semmi. Tényleg nagy gondot tud okozni ez a kis állat.
Köszi a tanácsokat!

Előzmény: gépdoki (2269)
rferi Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2276
Mindenképpen barika.Mondjuk ekkora területre már kell vagy egy fél tucat szerintem.
A juh azért jó, mert harapja a füvet.Ráadásul elég alacsonyan, olyan 4-5 centis szinten képes erre, szóval pont megfelelő.Itt nálunk egy pár évvel ezelőttig a rétet egy birkás tartotta karban.Volt egy 150 darabos nyáj, azzal jártak körben, persze hatalmas területen.
Mikor kissrác voltam, a szomszéd utcában 300nöl területen az egyik pasi minden tavasszal vett tőle két választási barit, őszig fűnyírtak, akkor meg pörkűtt lett belőlük.
Egyetlen "hátránya" van csak:pázsíton megpunnyad.Annak sokféle fajból álló fű kell.Tehát ne az angolpázsítra állítsd rá, hanem a réti keverékre.
mézontófű Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2275
:-)))
Ferihegyen is bárányok legelik/legelték!
Párizsban sok évvel ezelőtt nyuszik voltak a reptéren.
Én abszolút outsider vagyok, de ezt láttam sokx.
Mézontófű
sujgojo Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2274
sziasztok, meg nem irtam errefele.
elso kerdesem a funyirasra vonatkozna. en nagyon nem szeretek fuvet nyirni, foleg azert mert zajos es monoton. raadasul nalunk nagyon sokat kellene (1000nol). gyakorlatilag allandoan nyirhatnek. amire vegzek kezdhetem elorol, pedig annyi sokkal elvezetesebb kertimunka lenne. innentol kicsit off a tema, lehet az allattenyeszto topikban kellene rakerdeznem, na de...
szoval mostanaban azon gondolkodom, hogy egy nagyobb funyiro, vagy traktor helyett nem lenne e jobb valami allatot tartani. azonkivul, hogy ez mennyi egyeb maceraval jar, hallott valaki erre a celra alkalmas "tipusrol":)?
a kecskerol azt mondjak, hogy gyokerestul mindent megeszik, fak lombjat is leragja, szoval meg kikotve se franko. esetleg barany?
gyerekkorombol emlekszem, hogy egy olyan domboldalon jatszottunk, ahol baranyokat legeltettek. nagyon szep zold, eleteros fu nott ott. en sokkal szivesebben szedegetnem a baranysz@rt madarcsicsergesben, mint egy traktor botkormanyat huzigalni hangzavarban.
variaga Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2273
Nekem műanyagnak tűnt, mert sötétzöld.
Ha ma este vagy holnap reggel lesz ott értelmesnek kinéző ember, szívesen megkérdezem, utána itt leírom Neked.
vikiviki Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2272
milyen vastagon tesznek alá kavicsot meg homokot?
Előzmény: variaga (2270)
vikiviki Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2271
sajna Veszprémi vagyok. Ez amúg fémrács vagy műanyag?
Előzmény: variaga (2270)
variaga Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2270
A rácstelepítés technikáját az Örs vezér téren tanulmányozhatod, ha arra jársz. A Kerepesi út 80. előtti sarki szakaszon épp most alakítják ki ezt a környezetbarát parkolótípust.
Úgy látom a rácsok alá valami világos (fehér) követ/ kavicsot tesznek, arra okker színű por alakú homok állagú valamit, arra a rácsot, majd belesöprik a földet. Minden rétegnél tömörítettek.
Elég pipecnek fest féli kész stádiumában.
Előzmény: vikiviki (2263)
gépdoki Creative Commons License 2004.05.18 0 0 2269
Szerintem is az a legjobb mergoldás, ha az életfeltételeit szünteted meg. Ha nincs kaja - nem megy a földedre!

Szórj ki talajfertőtlenítő szert, ami elpusztítja a férgeket, rovarokat. Ezt minden gazdabolt tartja.

Utána helyezzél ki vakondriasztókat (rezgéskeltő), ami távol tartja a vakondokat.

A talajfertőtlenítést idővel meg kell ismételni, ugyanis a vakondrisztó önmagában nem elég! Ha nagyon éhes a "betolakodó", és kajaszagot érez, tehetsz ki bármilyen riasztót, fütyül rá!

Én ezt a módszert alkalmazom, és eddig bevált, pedig a szomszédban túrnak!

Üdv. gépdoki

Előzmény: gabácska (2265)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.17 0 0 2268
A vakond csak kajálni megy,sok a lótetűd,pajorod,stb.
moonshadow Creative Commons License 2004.05.17 0 0 2267
szedd el a földet és hagyd meg a lyukat, akkor nem fog újat túrni.
Egyébként meg örülj neki, hogy ingyen megeszi a pajorokat.:)
rferi Creative Commons License 2004.05.17 0 0 2266
Üdvözlünk a klubban! :-))
A témát részletesen az Ámokfutó vakondokok topicban taglaljuk, néha istenkáromló alapossággal :-))
Nagy harc, az biztos...
gabácska Creative Commons License 2004.05.17 0 0 2265
HELP! Vakondunk van. Ez nem dicsekvés, de gyanítom senki nem is irigyel érte. :((( A frissen telepített füves (már egy hetes a fű)földet előszeretettel túrja a kis dög. Nem tudom hogyan tudnánk megszabadulni tőle. Valami jó ötletet várnék.
Kaptuk a jó tanácsot, hogy ki kellene figyelni mikor túr, és egy határozott gyors mozdulattal kilapátolni a földből. Ennél kevésbé időigényes megoldás érdekelne. Ki hogyan birkózott meg ezzel a gonddal.
Köszi előre is!
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.16 0 0 2264
Szerintem ne tegyel ala betont mert akkor hamar kiszarad a fold felette es kieg . Lehet hogy eleg "beletaposni" utolag ? Mert ugye ha letepited akkor eloszor lerakod majd betakarod foldal mejd vetes.
Előzmény: vikiviki (2263)
vikiviki Creative Commons License 2004.05.16 0 0 2263
Sziasztok!
Az udvarunkba mindig beállnak a vendégeink kocsival. Ezért a fű sajnos elég áldatlan állapotban van. Szeretnénk ilyen fém fűrácsot alkalmazni, ami alig észrevehető, mégis védi valamennyire a füvet. Hogy kell ezt lefektetni? Kell alá beton, murva, vagy egyéb dolog? (mert akkor ugye nem sok helye van a fűnek nőni...)

Köszi előre is.

gépdoki Creative Commons License 2004.05.15 0 0 2262
Szia Moonshadow!

Még mindig azt mondom, hogy a gyűjtős fűnyíró traktor lenne a végleges megoldás.

Az alternáló fűkasza nem szedi össze a levágott füvet, tehát gereblyézhetsz, ami ekkora területen borzalmas meló!

Ha nem nyírod a füvet gyakran, akkorára megnőhet, amit már a Viking MB 555 sem tud lenyírni, nem is beszélve arról, hogy a fűgyűjtő mérete mindenképpen elmarad egy traktorétól.

Üdv gépdoki

Előzmény: moonshadow (2242)
gépdoki Creative Commons License 2004.05.15 0 0 2261
Sziasztok!

Damilossal nem ajánlanám, mert az nem vág, csak tép, és roncsol, esetleg gyökerestöl is kiszedheti a fűszálakat.
Szerintem, addig, amíg meg nem erősödik a fű semmivel sem szabad nyírni. Amikor már erősebb, akkor nagyon éles késű fűnyíróval le lehet nyírni.

Üdv gépdoki

Előzmény: Tozatu (2259)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!