A múltkor beszúrt képen levő kaktusztól szeretnék valahogy - reális áron - megszabadulni, nem tudtok valami helyet, ahol ez lehetséges? És ha lehet, nem szeretném nagyon hordozgatni a kaktuszt, talán megértitek, miért.:-)
700 fajta???
Akkor neked sok különlegességed is lehet!
Nem vagy tagja a Magyar Kaktuszgyüjtők Egyesületének véletlenül?
Merre laksz?Végig kéne fényképezni az összes fajtát, és csinálni egy jó kis weblapot belőle, olyan határozósat!
ja!
idáig kint voltak a szabadban a kaktuszok,a szabad ég alatt.
és túlélte mind a kb700fajta.
pedig minusz fok az volt azért,és eső is.nem is kevés.
fagyásnyom seholsem.de elég is volt nekik asszem.
kész az üvegház!!!!!!!:)))))))
végre.
7m x 6m lett. a kaktuszokat el is kezdtem kiültetni a végleges helyükre.
ha tudnám hogyan kell képet berakni,akkor beraknám.de nem tom.kb 1 hét és teljesen kész lesz,és be is lesz rendezve.
Az enyém magától hozott hajtásokat,inkább várd meg,mert sok tej kicsordul.Azokat aztán lecsavarhatod és úgy szaporodik.Egyszer vettem bordóban is,de az sokkal lassabban nő.Ezt szobában tartom,melegebbet szeret,mint a kaktusz.Bár nálunk a szobában 20-21 fok van.A súlypontja megváltozik,ha nagyobb lesz,mindig nehéz olyan cserepet találni neki.
Van egy kisebb darabom is, az meg van csonkítva, és sokkal terebélyesebb. De az is gyönyörű. Azt imádom ebben a fajtában, hogy nagyon könnyen szaporítható: levágok egy ágacskát, földbe dugom, és hamarosan kihajt.
akkor télen, kb 18 fok hőmérsékleten tartva, néha kell öntözni, ugye? szerinted lehet majd tavasszal megcsonkítani és akkor elágazik? az enyém kb fél méter magas és még csak egy törzse van, nyáron félárnyékban az erkélyen volt, most már védett helyen.
A gyűjteményem eddig egy délre néző lépcsőház ablakaiban voltak télen-nyáron.
Télen olyan 12°C körül kell a hőmérséklet az álmoskönyvek szerint. Nagy többségnek jót tesz az éjjel-nappali hőingadozás (tavasszal megoldható: nappal csukott, éjjel nyitott ablak).
bármekkora korban olthatod,ha jó a kézügyességed,meg a szemed!:))
lehet 3-4 mm es növényeket is oltani,de macerás.
azt írtam ,hogy opuntia szeletekre!!!!!nem opuntiára!
szépen szeleteld fel ,gyökereztesd,és mehet rá az alany.
hát a latin név pedig naon jó!
az alapján lehet beazonosítani a legkönyebben!főleg a tökegyforma de mégis más változatokat.
a kaktuszlap.hu-n van nagyon sok!de ha veszed ,akkor névvel együtt vedd!
nagyon sok az egyformának látszó!!!
lehet hogy csak a közép,vagy a peremtövis a különbség,amit a könyvben észre sem veszel!vagy spiral,vagy akármi.meg 2 könyvben sem egyformák a képek.melyiket hol fényképezték le.meg honnan hozták.már akkor is nagy a különbség ,ha foliában,vagy kiültetve a tűző napon tartod őket.vagy hívj el magadhoz vkit,aki8 ért is hozzá,majd ő beazonosítja!
én is sokszor vittem már izsákra olyan kaktuszt,amit a janibá beazonosított.vagy ott van baolg pesten.ő is igen csak profi.gyula,orosháza,mezőhegyes,hmvhelyitt tutira vannak jó kaktuszosok!
de én ezen a környéken lakom.bizti van máshol is!
Van egy nagyon magas kaktuszom, ami sajnos annyira magas kezd lenni, hogy 10 centire van a plafontól. Nincs szívem levágni belőle, megcsonkítani, mert szerintem gyönyörű. Ezért inkább el szeretném adni. Ha valakit érdekel, írjon mailt, és megbeszéljük a részleteket! Küldök képet is róla, de ha gondoljátok, beszúrom majd ide a topicba. A fajtáját nem tudom sajnos.
Opuntiám valszeg akad, csak az nagyon gyorsan nő, nem fog kifakadni melette? Amint említettem a sarj még csak kb. babszemnyi, mekkora korában transzplantálható?
(bocs, de a latin nevek (legalábbis kaktuszoknál) nem sokat mondanak. Jó lenne már pontosan beazonosítani a növényeimet, bár csak néhány tucatnyi fajta kaktuszom van, mégis szinte lehetetlen. Tudsz ajánlani valami jó internetes oldalt ahol viszonylag jó képekkel van megtámogatva a szöveg?)
ha tudsz is oltani,akkor hajrá!mindegy milyen alanyra teszed!
egy a lényeg,hogy erős,és gyors növésű faj legyen!pl:cereusok,opuntiák-szeletekre is lehet,opuntiát,pereskia-naon jó!a gyors növés,hajtja az oltványt csak ezért oltják a növényeket!
vagy ha nagyon rothadós a gyökere-értsd-érzékeny!
vagy ha az oltvány önálló életre nem képes.pl mint a tiéd a piros,vagy sárga,stb.
és ne feledd felgumizni.bár sokan fogpiszkálóval csinálják,de az esztétikai hibát hagy rajta!
bár idővel úgyis lenövi!
ha nem akkor inkább hagyd!
macerás dolog!és mindemellett jó időben csináld!
vagy legalábbis melegben!
NAGYON FONTOS!figyelj a vágásra!azzal nagyon gyorsan el lehet rontani az egészet.ha nem tudod hogyan kell,előtte olvass el pár könyvet.vagy kérdezd meg vkitől.
--ha a növényed elvirágzott utána is szétvághatod!
attól baja nem lesz!legfeljebb rövidebb.
itt kinek mennyi fajta,és db kaktusza van???
zömuk pl:cereusok,pilo,pachy,austro.stb...vag
gömb::thelo,cop,mamill,??vagy milyenek??
pozsgások?én 13 éve kaktuszozok hobbi szinten.
most csak kb600 db van,meg olyan 450 fajta.
főleg oszlop,és feroc.persze vannak mások is!
a max 550 fajta volt idáig.ha kész lesz az üvegház,akkor kicsit még szerzek hozzá.
ha jót akartok látni mennyetek izsákra!
megéri az öreghez elmenni.de csak bejelentkezés után lehet.
jó neked!
az enyémek még ki vannak ültetve!kb 100 db.
a többi 5-600meg bent a foliában.teljesen nyitott állapotban.
ilyenkor edződnek csak igazán!
az eső nem a legjobb,de még nem olyan vészes!
én asszem 2 hét mulva viszem be az üvegházba.ami most még készül! a lakásba meg már nem akarom bevinni őket.naon -naon nehezek.
A következő probléma megoldásához kérnék segítséget.
Van egy kaktusz-oltványom, az alja valami háromszögletű fajta, a teteje gy golyóbis, ami létezik rikító vörösben is , de ez zöld. Most éppen borsónyi oldalhajtásai vannak, amiket idővel szeretnék leválasztani az anyanövényről. Mi az ilyenkor szokásos metódus? Olyan háromszögletű alanynak való kaktuszom van, de most készül éppen virágozni ezeért nem akarom bolygatni. Később viszont szeretném alanynak használni. A Jeszenszky-féle könyvben leírják a kaktuszo oltását, csak szeretném olyantól is hallani/olvasni akinek ez mostanság sikerült.
Előre is köszönöm.
nem tudok ellenállni, hogy be ne tegyem az egyik kedvencem képét, aki ilyen gyönyörű virágokkal örvendeztetett meg a nyáron (remélem, sikerül):
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
köszönöm a tanácsokat. a cserepeket kihordani sokkal jobban szeretem, mint be, de arra még várnom kell.a hosszú sötétség nem az én időm, reggel, délután sötét van
én nem nevezném magam "gyakorlott kaktuszgyűjtőnek", de most vasárnap bevittem mindenkit. egész napos meló volt: teleltetőhely kitakarítása, + asztalok betelepítése, a cserepek ide-oda rakogatása, hogy mindenki elférjen... de aztán nagyon jól elrendeztem őket. örülök, hogy túlvagyok rajta :)
Nézd át, milyen kaktuszaid vannak, és fagytűrők-e. Ha igen, nincs miért aggódnod :) Figyeld az időjárásjelentéseket, és telepíts egy külső hőmérőt. Nálunk reggelente 2-3 fok is tud lenni, de még kint van mind. Most, hogy megáztak, kicsit aggódtam, igy fedél alá, de még mindig szabad levegőre helyeztem át őket. Október közepén pedig mindenképpen kiszedem azokat is, amiket kiültettem a kertbe. Öntözés: nálam már csak napsütéses időben kicsit megspriccelem a talajt. Meghalt egy thelocactusom, megégette a nap :( A sarjait próbálom legyökereztetni, hátha...
szeretném kérni a gyakorlott kaktusz-gyűjtőket, tegyék közhírré, ha beviszik a kaktuszokat védett helyre. nem szeretném, ha a szép nyaruk után, olyan jó helyen voltam idén, hogy néhány virágzott is, megcsípné őket a hajnali hideg.
köszönöm