Tőletek tudtam meg, hogy a primulát kankalinnak is hívják. Tavaly nőnapra mi három nők kaptunk egy-egy primulát. Mind hármat elültettem, de most tavasszal csak a sárga maradt meg. Idén én is vettem 6 cserepet és beraktam az ablak közé. Nagyon szépek és vidámak, ahogy azt a Tozatu is mondta. Ha elvirágoztak ki fogom ültetni őket.
Hátha most megmarad mind.
Nálam - egy belvárosi körfolyosós házban, virágládában - vagy öt-hat éve vásárolt és kiültetett kankalinok minden évben virágoznak, csak most kellett 4-ből kettőt pótolni. Ezek mind "kocsány" nélküli, pontosabban szártalan kankalinok (Primula vulgaris). A legszebb minden évben egy halványsárga példány volt, igaz, ennek színe hasonlít legjobban a vadvirágéra (tehát lehet, hogy nem teljesen véletlenül életrevalóbb a többinél).
A minap vettem a Nyugatinál a kertészboltban "kerti kankalin" magot. Na ez olyan növény, aminek virágai egy közös szár végén nyílnak. A csomagon a Primula veris név szerepel, hazai erdőkben tavaszi kankalinként ismeretes. Bár ahogy a fotót elnézem, ez leginkább a két (vagy több) faj hibridje.
Szia,Scai!Ezt a kankalin dolgot nem teljesen értem,vettem a múltkor 149Ft-ért egy csomó különböző színű kankalint,csuda vidám lett a szoba.Remélem ha kiültetem is megmaradnak./duplapiros és rózsaszín mályvám van./Tozatu
És hogy ne várjak soká, ma vettem is egy sárgát a Fitolandban. Nagyon szép virágaik vannak ismét, de elég kevés a virágos. Idén egyedül náluk láttam olyan kankalint, melynek a virágai egy kis szár végén ülnek. Egy könyv szerint ez a legigénytelenebb fajta.
Ne szakadjon a szíved,mert inkább várd meg,míg elvirágzik,aztán vágj.Akkor szoktam megcincálni,mielőtt a fagyok múltával kiteszem a kertbe.Kár a bimbókért!Tozatu
Az enyim is az a szokásos dupla vörös. 10-20 cm-es daraokra vágom, a leveleket nem vágom le, de a nagyobbakból jócskán levágok. Egyszerűen egy (nem átlátszó) váza vizbe rakom, nem napos helyre teszem. Legalább egy hónap kell a begyökerezéshez. Van egy másik módszer, a vizben nem gyökerezők részére, erről az akit érdekel olvashat a honlapomon. www.extra.hu/bonszaj/index.html -en a "dugványozás" cimen. (Ez a reklám helye)
Csak simán levág, nedves fölbe lerak és vár, vár...
Vagy párás körülményeket kell biztosítnai a dugványoknak? Hány levél maradjon rajta? Valami egyéb fontos, amire figyelni kell?
A szivem szakad bele, mert tele van bimbóval. De hát meg kell tennem, ugye!?
Koszonom valaszaitokat, most már nem felek a feher kis mutyuroktol a foldben :) (de igy kidobtam ket jo cserepet :)) Na mindegy.
Arra meg nem kaptam valaszt,
1. hogy hogyan szaporodnak es terjednek el a pajzstetvek a kulonbozo novenyeken?
2. Szaporitom-e oket azzal, hogy spriccelem a parasitas vegett a novenyeket?
Szerintetek eléggé tavasz már a dugványozáshoz? Néhány szobanövényem (pl. hibiszkusz) megérett a visszavágásra, és hát kárba ne vesszen a levágott hajtás! :-))
Azok a kis izék nem olyan két mm-es izgő-mozgó férgek? Ha igen, akkor ne ijedezz tőlük, mert teljesen ártalmatlanok. Én is bepánikoltam először, de anyukám megnyugtatott, hogy idővel kimúlnak, s ha nem, az se baj, mert a virágföldben élő kis élőlények, és a növényt nem bántják. Most már én is tudom, mert több mint fél éve vettem észre először az akkor ültetett cserepekben, és a növényem azóta is gyönyörűen fejlődik. Egyébként nem minden földben van ilyen, de ezt előre nem lehet tudni. Remélem, megnyugodtál.
Azt nem írja a csodakönyv, szerintem sima levéldísznövényekhez valót vagy esetleg kérdezd meg egy virágboltban, de jól figyeld meg a válaszadót, ha némi bizonytalanságot észlelsz, akkor ő sem tudja és csak mellébeszél (sajna sok ilyen van).
Ezek a kis izék nekem is szoktak lenni néha a növényeim földjén, és az alátéten. Megfigyeltem átlag akkor jönnek elő, ha van olyan növényem melyet akkor különösen szeretek és rendszeresen öntözöm, ergo nedves a földje. Fura kis lények ezek, mert öntözöm a növényt, kifolyik a víz az alátétbe, és nem süllyednek el, hanem a víz tetején rázzák magukat, mintha mi sem történt volna. Mivel különösebb kárt nem tesznek a növényben, ezért hagyni szoktam őket, és egy idő után eltűnnek.
Más: vettem pár héttel ezelőtt egy papucsorchideát, és mostanra már elszáradt a virágfeje. Le kell vágni a virágzati szárat vagy hagyjam, hogy elszáradjon? Már kb.1,5 hete rajta van a szár, és félek, hogy magot kezd nevelni. Vagy ez hülyeség? Ja, és ezt az orchideát kell teleltetni? Olvastam olyat, hogy kell, meg olyat is hogy nincs nyugalmi időszaka. Most mi az iggazság? Van valakinek tapasztalata, vagy bombabiztos infója ezügyben?
A válaszokat előre is kösz!
Ensingmosing
vannak fejlemények: bejött pár hete eg melegfront és 2 nap alatt nedves földdel elszáradt... fogtam és a tövéig levágtam és beraktam az árnyékba, csodák csodája újra nő...
Egyik csodakönyvem szerint a szobaibambusz földlabdája soha, télen sem száradhat ki, mert az pusztulását okozhatja. Nyáron bőségesen kell öntözni, 2-3 hetente tápoldatozni. Nyáron szabadba is ki lehet tenni.
Az meg a saját véleményem, hogy folytasd a spriccelést is és/vagy állítsd nedvesebb környezetbe.
1. kérdéssel kapcsolatban tudnék ajánlani egy nagyon lusta megoldást, nekem eddig általában bejött: fogj egy cigarettát és morzsold egy kicsit rá a növény földjére, csak néhány szálacskát, aztán öntözd meg. Nikotinmérgezésben el fognak valszeg pusztulni a kis rondaságok.
Máshol ezt úgy ajánlják, hogy a dohányt vízben kell áztatni és azzal locsolni a beteg növényt.
Szia,Leddy!1-es kérdésnél azok a fehér valamik ugra-bugrálnak,vagy nem?Ha igen,akkor ugróvillások és tényleg ne sűrűn és alulról öntözzd a növényt.2-es esetén a pajzstetvek pusztulás után is rajta maradnak,sajnos 7-10naponként muszáj vegyszerezned,hogy a következő kikelőket is elpusztítsd.A pajzsokat sk.tudod eltáv.Ha nyáron ki tudod tenni őket a szabad levegőre Te is és a növények is fellélegeznek.Tozatu
A segitségeteket kerem ket temaban is.
1. Ha tulontozom a novenyt (logatva vagy szekreny tetejen van, igy ritkan nezem meg a foldjet, igy esik a baleset) szóval akkor megjelennek kis hulye feher hernyoszerusegek a foldben, foleg a tetejen. Ilyenkor panikszeruen atultetem, hogy megmentsem, meg a cserepet is kicserelem, hatha abba is kartevok koltoztek. Jól teszem, vagy csak a fold tetejet kene kicserelni? Artalmasak? Vagy ha hagyom kiszaradni kicsit a foldjet, meghalnak maguktol? Mik ezek?
2. A lakasunkban elszorva valamelyik novenyen mindig megjelennek a pajzstetuk, most epp a yukkat szemeltek ki, aminek nagyon nem orulok, mert olyan szepen felcseperedett, miota kaptuk, hogy mar kesz bokor lett. Nem akarom, hogy baja legyen, van irtoszer ra, ezektol elmulnak, de valahogy egy masik novenyen ujra megjelennek. Hogy lehet teljesen kipusztitani oket, honnan keletkeznek? Hogy szaporodnak? Mi taptalaj nekik? Attol fejlodhetnek, hogy szoktam spriccelni a novenyeket? Jo nekik a nedves levego?
Tudom, kisse sok a kerdes, de ugye valaszol rajuk valaki?
P.S. Ki vagy te Eva, mindenki segitoje? :) ugye nekem is segitesz? :)
Kedves Szig.
Szerintem szét kell ültetni, mert nem tud majd fejlődni az ültetvényed. Nem egészen értem, honnan tudod, hogy csirázik a datolyád? Nincs benne a földben? Arra kell vigyázni, hogy a gyökerek lehetőleg ne sérüljenek, az öreg fikuszt kiveszed a cserépből és egy megfelelő szerszámmal kikaparsz annyi földet amennyi kell. A külön-külön beültetett és megöntözött növénykéidet takard be valahogy, pl. egy átlátszó nejlon zacskóval, rajta hagyod addig amig szépen hajtani kezd. Világos, nem napos helyre tedd. Azért még öntözd is.
A második kérdésedre nincs válasz. Hivatalból senki nem csinálja, aki mégis az ebből akar milliomos lenni. Az egyik topikban már volt erről szó. Keresni kell egy ismerőst, akinek van nemes (beoltott) narancsa, azt kell erre megfőzni. Ha ez nem sikerül, akkor tanulj meg oltani, vannak erre szakkönyvek, vagy egy kertész ismerős, ha már tudsz, akkor irj újból erre a cimre: bbandy@levele.hu
VAlszeg én a legkezdőbb kertész vagyok, ugyanis a koliszobában próbálok meg édent teremteni. Ez abból áll, hogy van egy fikuszom, és a cserépbe lustaságból persze, mert nem volt kedvem elnmenni a kukáig és a cserépre dobáltam a mandarin nerancs meg datolyamagot.
Ennek az eredménye: 1 db 4 cmes mandarinocska.
egy csirázásban lévő datolya, és egy gyökeret eresztett narancsmag.
Ha valaki tudja, hogy miket kell ezekkel csinálni, mire kell vigyázni, stb. akkor nagyon megköszönném.
AZt tudom, mert otthon is van egy citromfánk, hogy a narancsfát, mandarint be kell oltani ahhoz, hogy teremjen:NOs mikor, hol kivel hogyan?
Van egy 1,5 m-es fikuszunk. A levelei sárgulnak és a legtöbb ágán apró rücskök, bibircsókok nőnek. Ezek szétmorzsolhatók. Segítsen valaki, hogyan lehetne megmenteni!
sziasztok. van egy szobaibambuszom(Pogonatherum paniceum) ami felkopaszodott. Régebben hagyományosan öntöztem, de amikor láttam hogy levelek kezdenek száradni és csak a tetején marad zöld akkor stratégiát váltottam, jól megmerítem egy vödör vízben és meg is spriccelgetem. Azóta új kis hajtások jönnek, kezd zöldülni alul is.
De messze nem olyan mint amikor megvettem.
Mit tegyek? Nem szereti a napot? Túl sokat-keveset öntözöm?