Azt gondoltam viccelsz. Beírtam a keresőbe, az általad megadott gondoltam szabványszámokat, betűket a Google sem, az origó sem, a lángőr keresője sem jelzett semmit.
Khm. Bocsánat... a vascsövet felejtsd el...ha szabad javasolni....kulturáltan lefekteted a műag csövet, aztán vasalt beton, lehetőleg felfeküdjön a cső mellett rendesen...mindent kibír...
( 21 évvel ezelőtt sürgősen kellet egy 5 t-ás teherautónak betonozott beálló...nem volt vas(ra pénz), ezért mindent amit találtunk, beletettünk...még a nagymutter alól is kikunyeráltuk a jó kis vaságyat...aztán drótkerítés, stb, stb...csak normális periodikus vas nem került szegény házilag kevert betonba. Na, eltelt 21 év, és a mai napig sem reped...nem értjük, de már nem is akarjuk...valószínű, hogy másik topicban kedvedre való(bb) választ kapsz)
A tanácsotokat szeretnénk kérni kazánválasztás ügyében.
Egyszintes, 173m2-es házunkba radiátort (5 szobába) és padlófűtést (minden más helységbe) tervezünk. A fűtést falra szerelhető kondenzációs-, valamint vegyestüzelésű kazánnal tervezzük megoldani úgy, hogy később egy napkollektor is besegíthessen a melegvíz előállításában.
Milyen kazánt (főleg a gázra gondolunk, de a vegyes is érdekel), mekkora puffertartály(oka)t, stb. ajánlotok?
Nem voltam eléggé pontos a korábbiakban: a cső a kocsifelhajtó egyenes meghosszabbításában, annak végétől 25 cm-re megy keresztül az udvaron (a kocsifelhajtó teljes szélességében). Viszont, ha bármit le kell pakolnom (pl. építési anyag), akkor azt csak is a kocsifelhajtó utáni részre tehetem, mivel ellenkező esetben nem tudnánk kihajtani az autóval. Tehát a teherautó kénytelen áthajtani a cső felett. Tehát kérdésedre a válasz: nem, nem kell számolni a felhajtó burkolatának (és szükséges alapozásának) vastagságával.
Azt mondod? És milyen mértékű ágyazást érdemes csinálni? Vagy alapvetően csak felette legyen mondjuk 10cm vastagon? Esetleg egy kis vasalás bele (hosszanti irányba egy két szál, akár megkötözve is)?
Egyébként a kb. 30 cm - amit korábban írtam - az a cső alja. Abból lejön 11 cm (cső átmérője), azaz max. 20-cm föld lesz fölötte. Így is áll a betonozásos történet?
Nálunk az ALCUFER 48 Ft/kg áron vásárol fel (pénteki adat). Egy kisebb helyi cég 50 Ft/kg-on.
Posta: egyelőre én is csak az általános szerződési feltételeiket nézegettem és aszerint 30 kg-ig kvázi "bármit" elvisznek; adott esetben még csomagolni sem kell. 1-2 éve pl. adtam fel személyautó gumiabroncsot is: gond nélkül bevették és elvitték.
Tudom, hogy erre nem lehet ilyen egyszerűen válaszolni , de ahogy látom vannak itt évek óta a témában megszólaló fórumozók, hátha mégis valaki tud segíteni... Adott egy 62 nm- es ház, saccra: 5 nm konyha (1 ablak) - kertre néz 5 nm fürdő 22 nm nappali (2 ablak) - utcára néz 10+12 nm szobák (2-2 ablak) - utcára néznek 3 nm előszoba - sajt udvarra néz 4 nm kamra (1 kis ablak) - szomszédra néz
Most konvektoros, és villanybojler van benne. Tárolós SD kombikazánt szeretnék (korábban máshol már jó volt). Hova lehet egyáltalán ilyen kazánt feltenni? Mivel zárt égésű, gondolom olyan helyiségbe, amin ablak van... A kérdés: mennyibe kerülne mindez, ha most a konvektort lecseréltetném? A kazán kb 400e, szerelőcsomag hozzá kb 70-100e, gázterv kb 35e, meo a szerelés után 10-20 e, emlkeim szerint... kell még radiátor és munkadíj. Mindez Budapesten.
Külső átmérő (úgy néztem különböző oldalakon ez valami szabványos méret), 4mm-es falvastagsággal.
Végül is amire használni akarom: esővíz elvezetésre fektetett narancssárga műanyag cső védelme a kocsifelhajtó alatt. Nem lesz túl mélyen a helyi adottságok miatt (kb. 30cm) és nem szeretném ha egy teherautó végigmegy a felhajtón, akkor az gondot okozzon. Abből kifolyólag választottam a 133-ast, 4mm-es falvastagsággal, mert abba szükség esetén még a műanyagcső karimás része is belefér (ha pont oda esne).
Az "Építkezés, felújítás 2.0" topicon kaptam a tippet, hogy itt (is) tegyem fel a kérdésemet!
2 x (1 - 1,2) m, átmérő 133mm (falvastagság min. 4 mm) vas/acél csövet próbálok felhajtani valahol (természetesen az új ára alatt: 300Ft/kg + vágás). Ha esetleg van valakinek és már éppen azon gondolkodott, hogy elviszi a MÉH-be, vagy az ALCUFER-hez, akkor inkább írjon, az ő felvásárlási áraiknál akár valamivel drágábban is érdekel. Ha az elkövetkező 1,5 hétben lenne ilyen kis "nyalánkság" valakinél, vagy tud róla, hogy ilyesmit bontanak valahol, nagy-nagy hálával megköszönném az infót. Megfelelő ár esetén, akár a postai szállítás is szóba jöhet (természetesen én állnám).
Elnézést, ha nem 100%-ig topic-ba vágó, de úgy gondoltam, itt van némi esélyem releváns infót kapni.
Igen, olyan fekete műanyag házas átváltószelep van benne.
Ha hagyja magát, én szétszedem a szelepet és bezsírozom, ahogyan javasolod. Csak sima szilikonzsírom van, nincs benne teflon. Vagy lehet olyat is venni egy sima vizes boltban?
Köszönöm a segítő, és igazi szakmai alapon nyugvó tanácsokat.
Egy hétig állt a boiler, utána történt valami...ez egy kontakthiba lehetett, mert a különböző széthúzások után már folyamatosan kezdett működni.
A szellőzés hiánya volt a másik, mert a letakart ajtó, és a becsukott ablak nem igazán előnyös..
ajtó szellőzés megoldva, ablak picit nyitottan rögzítve,..és..és ez a kisteljesítményű ventillátor pedig pár napon belül fennt lesz...valószínű, valamilyen szám.gép ventillátor szerűség ugrik fel a tetejére.
Köszönöm mégegyszer.
Látszik mindketten vágjátok a témát, és ez tiszteletet érdemel. Köszönöm.
Amennyiben fekete műanyagházas ELBI motoros váltószelep van rajta, akkor egy kis villát kell kihúzni oldalra és lejön a motor a szeleptestről. Engedd le a fűtővizet, majd savazd ki a szeleptestet, mert valószínű, hogy fekete olajos koszos lerakódás van a tengelyén, amitől szorul és a motor nem tudja átváltani végpontba. De ha szét tudod szedni a szelepet, akkor tisztítás, savazás után kend be a tengelyét lágy teflonos szilikonzsírral. Úgy megy utána, mint a vaj.
Most azt fogom csinálni átmenetileg, hogy beépítek egy elzáró szelepet a fűtéscsőve, csak elég kicsi a hely, lehet hogy csak U alakban tudom betenni. Úgy is lehet szerinted? Nem fog az áramlással probléma adódni? A visszatérő ágba teszem, mert az előre menőbe a leeresztőt tettem tavasszal.
Ez a hátránya, ha nem hozzáértő szakemberrel csináltatja az ember. Anno 10 éve, amikor felszereltük, nem épített be szervízcsapokat.