Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.30 0 0 122
Életem megrontója volt. Egyrészt egy átlagot meghaladóan jólkivitelezett, Parker betétes, ébresztős, nagyon pontos példányom volt, másrészt viszont volt egy titokzatos kontakthibája, amivel időnként órákat vacakoltam - nem volt egyszerű szétszedni / összerakni. Nagyon sajnáltam mikor elveszett, pedig örülnöm kellett volna. De tényleg, a tollat mintha hanyagolnák mostanában az elektronika-gyártók.
Előzmény: Törölt nick (121)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.30 0 0 121
hát nem nagyon, már bekerült az "ereklyék" közé ...

egyébként kis eldugott papírboltokban lehet kapni ehhez hasonló régi dolgokat. talán itt is akad , aki tud nélküle élni.

Előzmény: Baxter (120)
Baxter Creative Commons License 2000.09.30 0 0 120
Izé, Kapitány, nem akarsz tőle megválni véletlen? ;)
Előzmény: Törölt nick (119)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.30 0 0 119
Nekem még megvan, bibibííííííí
Előzmény: Baxter (118)
Baxter Creative Commons License 2000.09.30 0 0 118
Középiskolás koromban évekig használtam egy golyóstollat, aminek a felső részében egy LCD kijelzős kis kvarcóra volt beépítve (a 80-as évek elején volt ez divatos). Egyébként elég jó minőségű szerkezet volt (teljesen fémből készült, és olyan megbízható kinézetű). Sajna vagy tíz éve nincs már meg ez a toll, nem tudja valaki véletlenül, hol lehet hozzájutni ilyenhez? Netalán van még ilyen forgalomban?
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.30 0 0 116
Szervusztok!

Csak egy picit off, de sehol nem találtam megoldást (és nem vagyok kémikus...), de nagyon fontos lenne!

HOGYAN LEHET EGY NORMÁL GOLYÓSTOLL ÁLTAL ÍRT SZÖVEGET (NEM FEHÉR NYOMTATVÁNYRÓL!) ELTÁVOLÍTANI, "KIMOSNI"?!

Nem nagy hamisításhoz kell - éljen a BKV :-)))

De komolyan: volt, aki azt ajánlotta, hogy (közönséges) fényképész (fekete fehér pozitív hívás során használt) fixirsóoldat kioldja a tentát!

És amikor nem ment, itána olvastam és állítólag olyan komplex anyag a golyóstollban használatos tinta, ami alkohol és más oldószerek meg festékanyag komlex keveréke és gyakorlatilag pgmentálódik a levegőn...

Van walakinek ötlete?

Köszönettel

Mikimaus

P.S.: Én részemről olyan randán írok, hogy sajnos mindegy, mivel teszem. Édesapám még töltőtollal írt, de ő még szépen kaligrafikusan írt - hja, a régi (berlini!) iskola!

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.12 0 0 115
Halihó, akkor megkérdezem itt is.

Adott egy CROSS készlet. Az a vékony fajta, amelynek két csonka kúpban végződő henger a formája és középen kell tekerni a golyóstollat és a ceruzát. Több változata van, pl. 14k arany bevonatú is. Vajon mit lehet tenni, ha az arany felületen a két fél összeillesztésétől kiindulva (ahol tekeredik) foltok kezdenek megjelenni a toll oldalán?

Kevéssé tartom valószínűnek, hogy lekopott az aranyozás, inkább úgy tűnik, mintha 'rámászott' volna valami. Mit lehet az ilyennel kezdeni? Mivel próbáljam tisztítani, hogy ne sérüljön meg a toll?

Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.12 0 0 114
Halihó
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.16 0 0 113
slr

Az egyik rossz (töltőtoll) példa egy Diplomat Classic Collection darab (kék) olyan márvány-szerű (marha nehéz), nagy (full size) a Pelikan 800 méretű, és amikor vettem az volt a legdrágább tollam. Igazából sokáig nem bírtam beírni, többször fürdettem meg, hátha csak nagyon száraz, próbáltam mindenféle tintával, mostanra már egész jól ír, csak nem esik kézre (vagy nagyon neheztelek rá:-))

Egyébként az említett árkategóriába még simán befér a Pelikan 150 és a 200 Souverän, a 250 éppen hogy felette van. SZVSZ a Pelikan tollak vannak a legtökéletesebben kiegyensúlyozva (na jó meg a Montblanc).

A legfinomabb tolltartóm Pelikan, 4db-os, néha csak úgy a kezembe veszem, mert egyszerúen tökéletes...

Előzmény: Törölt nick (110)
harm Creative Commons License 2000.08.16 0 0 112
"Szevasz Harm, ha van egy Parkered, amivel elégedett vagy, miért akarod lecserélni? Netán egy Vector-ról van szó?"

Nem akarom lecserélni, újat szeretnék mellé. Most hogy Vektor vagy nem Vektor azt ne tudom, fényes fém hegy, fekete műanyag alsó szár, kék egyszínű műanyag felső szár (láttam már bordóban is) és matt fémes felpattintható kupak. Legalább 10 éves és a saját hülyeségemen kívül semmi bajom nem volt vele, pedig nagyon alapmodell. Egyszerűen szeretnék mellé egy de luxe :-) változatot is.

"Mit jelent Neked a klasszikus és mit a modern vonalvezetés?"

Szóval szeretném, ha az a toll úgy nézne ki, mintha a századelőn készítették volna. Arany/ aranyozott/ aranynak látszó tollhegy, ami az alsó szárból a papír felé kiszélesedik, majd ívesen összeszűkül (mint egy "kokakólás" üveg fejjel lefelé), valamilyen alsó szár, fautánzatú vagy valami diszkrét mintázatú, sötét felső szár és hozzá illő kupak. A kupak "természetesen" menetes, de felpattinthatós is elmegy szódával; ja és arany(nak látszó) klipsz. Természetesen kis tölthető tartálya legyen, bár a patronosat is "megeszem".

"Miből legyen az a toll?"

Tök mindegy, lehet műanyagból is; igazi mahagónifából vagy izégyökérből készültet úgysem tudok megfizetni :-( (és nem is akarok).

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat! Az Art Pennek és a Renaissance-nek még utánanézek.

Harm

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 111
A Pelikan a vásárlástól számított 4 héten belül kicseréli a hegyet.
Előzmény: kheiron (109)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 110
Kedves James, töltőtollban nincs Diplomat tapasztalatom, de golyóstollban a családi kollekció néhány tartós és finom darabja a Diplomat kezei közül került ki, és akinek eddig ilyet ajándékoztam, az sem panaszkodott. A legfinomabb bőr tolltartóm is Diplomat (volt, amíg feleségem el nem kívánta :-).

Pár éve Brüsszelben jártam egy Eurogagyi boltban, a legfinomabb darabjuk - és az tényleg nagyon finom volt, azóta is sajnálom, hogy otthagytam - egy kék Diplomat volt.

Ettől persze Neked még lehetnek rossz tapasztalataid :-)

Előzmény: Törölt nick (108)
kheiron Creative Commons License 2000.08.15 0 0 109
Sziasztok!

Amennyire emlékszem, a hegycsere valamennyi Parkernél alap, mert benne van a toll dobozában, az egységes használati utasításban, és nem csak az aranyhegyűeknél. Nekem legalábbis szó nélkül vékonyabbra cserélték a hegyemet, igaz, hogy 3 hétbe tellett, amíg a toll megjárta Angliát... Nem rémlik, hogy bármilyen időbeli megkötés lett, volna, tehát, lehet, hogy nem kell(ett volna) szenvedned, ingyen és bérmentve kicserélik. A toll amúgy (most épp nincs nálam) feketére színezett műanyag, fekete fémheggyel...

Üdv
Kheirón

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 108
Az előbb lemaradt...
Az ArtPen-ben is van vágotthegyű, két fajta is, a Calligraphy, és az Italic.

A Diplomatról saját tapasztalat alapján lebeszélnélek, szvsz a minősége elég gyatra, legalábbis amit én láttam eddig.

Előzmény: harm (105)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 107
Szia harm

A tökéletes toll számodra egy Rotring Renaissance, B-s heggyel. Klasszikus kialakítás, ua. mint Montblanc 144 csak nem gömbölyű a kupak teteje, hanem le van csapva. Nekem van belőle olyan, amit már 10 éve használok, tökéletesen működik. A B-s hegy a vágotthegyű, ezzel lehet azt csinálni, amit írtál. Az ára utoljára éppen 10 ezer alatt volt. Az Andrássy úti Werla üzletben biztosan találsz, illetve szvsz csak ott van, legalábbis én csak ott találtam, mert szerintem már nem gyártják egy pár éve.
Ha jó és használható töltőtollat keresel, nézd meg az ArtPen-t a Rotringtól, nem biztos hogy mindenkinek tetszik, illetve kézre esik, de nagyon jó.

Előzmény: harm (105)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 106
Szevasz Harm, ha van egy Parkered, amivel elégedett vagy, miért akarod lecserélni? Netán egy Vector-ról van szó? Nekem is van ilyenem, és amelyiket beszoktattam annak idején, az tényleg nagyszerűen működik, csak a repülést nem bírta.

Mit jelent Neked a klasszikus és mit a modern vonalvezetés? Miből legyen az a toll? Ebben a költségkeretben én a Parker Sonnett Chrom változatát keresném, vagy mondjuk a Cross klasszikus töltőtollát ugyancsak chrom kivitelben.

A töltőtolltinták általában nem teljesen fednek, a feketék sem. Ez nem működési hiba, hanem általános jellemző. Ha teljesen feketét szeretnél, nézd meg a Rotring Art Pen sorozatot, ehhez saját tintát fejlesztettek ki. Nem tus, de sokkal jobban fed és feketébb, mint a töltőtolltinták. Azt hiszem, igazából csak az Art Pen tollakba való, és nem is ajánlatos mást ezekbe a tollakba tenni mint dedikált Art Pen tintát: akár tartályból, akár patronból. Az Art Pen a kalligrafikus igényeidet is kielégíti, sokféle heggyel kapható. Csak ez a toll nem arra való, hogy zakózsebben hordd, inkább desktop.

A jobb tollak hegyét díjmentesen kicserélik (jobb boltok) ha még nem használtad. A Mont Blancnál garantáltan megtalálnád azt a kalligrafikus hegyet, amire vágysz, de talán a Parkernél is. Bár gyanítom, hogy ez a hegycsere opció csak az arany hegyekre vonatkozik, az pedig nem az Általad keresett árkategória.

Üdv slr

Előzmény: harm (105)
harm Creative Commons License 2000.08.15 0 0 105
Sziasztok!

Segítséget szeretnék Tőletek kérni, venni szeretnék egy töltőtollat, de csak szép, klasszikus vonalvezetésű toll érdekel; modern dizájn kicsukva. Az árlimit 20k alatt, esetleg kezdődhet kettessel is, de hármassal már semmi féleképp. Két márka között vacillálok, az egyik a Diplomat, a másik pedig a Parker. Szóval ha valakinek van valami összehasonlítási alapja, kérem ne kíméljen.

Jelenleg van egy Parker töltőtollam, nagyon szeretem, max. meg vagyok vele elégedve (bár igen sokat "szenvedtem" vele, hogy elég vastagon fogjon). :-)

Még egy kér(d)és: Tudnátok ajánlani valami valóban fekete tintát? Olyat, ami vékonyan írva sem sötétszürke, hanem valóban fekete. A legjobb eredményt eddig HP nyomtató fekete festéke jelentette, de sajnos túl sűrűn száradt be a fentebbi töltőtollamba.

Mivel -mint tudjuk- evés közben jön meg az étvágy, ezért jöjjön a még egy kér(d)és utani kérdés: :-) Szeretném, ha a töltőtollam nem egyforma vastagon fogna, hanem irányonként változóan; fuggőlegesen vékonyabban, vízszintesen vastagabban. Mi az ilyen hegykialakítás neve? A fentebbi fájdalomküszöbbe belefér az ilyen? (20k)

Üdv!

Harm

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 104
Ugye nem riasztottuk el azokat, akiknek momentán nincs kedve tömör arany Mont Blanc töltőtollakat venni sem újonnan, sem történelmi harapásnyomokkal :-)

Megviszgáltam a készletemet, egy fiók színültig van jó minőségű, igényes, de meglehetősen olcsó írószerekkel. Ez jobbára grafitceruza, de vannak közte golyóstollak, rosttollak, zselés tollak is. Érdekes, hogy egy-egy felkapott divatcikk eredeti gyártója látszatra nagyon hasonló, minőségre viszont gyakran sokkal jobb tollat produkál, mint a divatot lemásoló többiek. Úgy látszik, ez a vásárlók nagy részét nem nagyon izgatja. Például a színes, lumineszcens zselés tollak közül a Pentel gyártmányú összehasonlíthatatlanul jobb minőségű minden más, általam próbált típusnál (klónnál).

Ugyan nem íróeszköz, de az asztalomról soha nem hiányozhat a kés. A szike élességű, tördelhető pengéjű OLFA kés. A magyar kereskedők egyszerűen nem értik mit jelent az, ha valaki OLFA kést kér. Vigyorogva, szó nélkül odaadják a hamisítványt, legalább olyan áron, mint az eredetit és nem értik, mikor tisztelettel jelzem, hogy ezt nem kérem. Volt eladó, aki kikérte magának, ő már csak tudja, hogy ez is olyan jó, még soha nem volt rá panasz.

Szerencsére Párizsban ismerek egy kis kulhanek Ápiszt, ahol időnként feltöltöm Olfa készleteimet :-)

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.11 0 0 103
Nem a balkezest olvastam, hanem az idős tollasat :-(
Bocs, túl idős vagyok én már ehhez az odafigyeléshez
Előzmény: Törölt nick (102)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.11 0 0 102
Biztos, hogy a balkezes linket olvastad :-) ? A harapásnyomon kivül :-), a balkezesekről ...
Ami probléma lehet, hogy a vékony hegyű tollal karcolja az ember a papirt, mert lehet hogy természetellenesen (?) fogja a tollat. Ajánlja az M illetve ennél vastagabb hegyek használatát, illetve a hegy bekoptatását. Ezt én is szoktam, vizes hegyű tollal firkálgatok nagyon finom fenőkövön (olyan, mint a márvány). Kicsit megmozgatva, abban a helyzetben, amiben irni szoktam. Ez akkor is segit, ha valami (pl. harapás :-)) miatt karcol a toll hegye.
Előzmény: Törölt nick (101)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.11 0 0 101
Kedves Kilroy, nagyjából aszongya, hogy ezek a tollak megvásárolhatók náluk on-line, mindegyik tollhoz tartozik egy kis leírás is. Nem garantálják, hogy a tollak működőképes állapotban vannak, de alkatrészeket vehetsz náluk, hogy magad pótold az esetlegesen hiányzó, sérült tömítéseket, tartályokat meg ilyesmi, meg őket is megbízhatod esetenként 50 - x00 dollárért a toll üzemképes állapotba hozásával. Normális mérsékelt kopások, esetleg harapásnyomok (!) lehetnek a tolakon, ezeknél súlyosabb sérüléseket a leírásban külön feltüntetnek.
Előzmény: Kilroy (100)
Kilroy Creative Commons License 2000.08.11 0 0 100
Kár, a képek alapján érdekes lehet a szöveg is...

Kilroy

Előzmény: Törölt nick (99)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.11 0 0 99
Magyarul én legalábbis nem találtam ilyesmit, hátha valaki kedves balkezes, angolt nagyon vágó kolléga nekiugrana ....
Előzmény: Kilroy (98)
Kilroy Creative Commons License 2000.08.11 0 0 98
Kapitányom, sajnos ennyire nem jó az angolom... :-(( Létezik ilyesmi magyarul? Azért mégegyszer kösz.

Kilroy

Előzmény: Törölt nick (93)
Kilroy Creative Commons License 2000.08.11 0 0 97
Kapitányom, thx. Megnézem.

Kilroy

Előzmény: Törölt nick (93)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.11 0 0 96
Esetleg nézzetek körül itt.
Ha mást nem, információt biztosan lehet találni idős :-) iróeszközökről.
Előzmény: Törölt nick (95)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.11 0 0 95
Kedves Ideges, hogy hol kapni az ilyen garantáltan évtizedes élettartamú rostirónokat? Javaslom, nézd meg a Felszabadulás téren, a Lenin körúton, a Tolbuchin körúton valamint a Marx, Engels és Kun Béla tereken.

A Gödény (Pelican), a Rőtgyűrű (Rotring), a Hatty (Schwan-Stabilo), a Faber Castell, a Staedtler csinált ilyeneket, csak hogy néhány példát hozzak.

Persze hogy ilyen sokáig kitartsanak, ahhoz a júzerben felhalmozott értékes tulajdonságok olyan szerencsés kombinációja is szükséges, amivel én büszkélkedhetek: tollgyűjtő és írástudatlan.

Előzmény: Ideges (91)
kheiron Creative Commons License 2000.08.10 0 0 94
Na, ehhez már eléggé keveset tudok saját és rövid praxisomból hozzátenni...

Üdv
Kheirón

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.10 0 0 93
Kilroy

Tanacsok a balkezes irashoz. En is sokaig kerestem az idealis tartast ballal, de foleg jobbal irok. Inkabb a tollhegy kopasa miatt aggodtam, hogy a masik kezzel elrontom, es karcolni fog. A link mogott mindent megatlalsz, es peldak is vannak ...

Előzmény: Kilroy (76)
Creative Commons License 2000.08.09 0 0 92
Töttőtoll amikor csak tehetem. Januárban kaptam egy MB-t, azóta ki sem lehet venni a kezemből. Igazán, csak aláírásra és jegyzetelésre használom, de tervbe vettem a szépírás tanulást. Megéri.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!