Keresés

Részletes keresés

ppmr Creative Commons License 2010.07.25 0 0 46264
Sziasztok!

Kértem ajánlatokat a fűtéskorszerűsítéshez.
Az egyik kivitelező azt mondta, hogy a mai turbós vagy kondenzációs készülékek egyszerre 3 csapolót is könnyedén ellátnak egyszerre.
Ez mit jelent? Átfolyósnál nem gond, ha valaki mosogat, miközben a másik fürdik, a meleg vízhozammal nem lesz gond? Olvasom a régebbi hozzászólásokat itt, az átfolyóst senki sem javasolja.
A másik, amit mondott, hogy a ház tervrajza alapján a vízhálózat max 5 méter lehet. Ez mit jelent?
kocsmatk Creative Commons License 2010.07.25 0 0 46263
halihó

Építkezek. 130m2 nettó alapterület, egszintes ház, fele radiátorfűtés (szobák, 6 db radiátor), másik fele padlófűtés, vegyes tüzelés. Van 1 sarokkád, 1 zuhanyzó, 3 db mosdó, és 3 db wc. plusz a szokásos felállások (mosogató, mosógép, mosogatógép)

Na erre kaptam ajánlatot (víz, szennyvíz, fűtésszerelés, szakértői díjak és anyagktg nélkül): 750eft munkadíj.

Ez a munkadíj reális? én sokallom, de ki tudja, lehet csak szimplán sajnálom a pénzemet :)

előre is köszi
jó hír Creative Commons License 2010.07.24 0 0 46262
A segítő szándékúaknak szeretném jelezni, hogy a kontakthibás vészkioldó cseréjével, és a tetejéhez vezetett 125 ös csővel, (ventill. nélkül, a gravitációra hagyatkozva), a problémám megoldódott. Sikerült a szellőzést esztétikusan megoldani- ami külön tapsot kapott -. A boiler működik, mindenki örül. :-)

(asszem, a szakemberek ebben az esetben a gravitációs elvezetést kürtőhatásnak, vagy minek nevezik)

Mégegyszer köszönöm az ötleteket.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46261
falyjsúlykülönbség
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46260
Valószínű, hogy emelt kisnyomású vezetéked van, 100 mbar-os.
Előzmény: gyattila (46257)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46259

A kisnyomású vezetékekben "elvileg" 25 mbar-nak kellene lennie. Ez télen sokszor több, kb 30 mbar. Hegyoldalon, ahol a falysúlykülönbség hozzáadódik a gáznyomáshoz, a nyomás 30-35 mbar is lehet (a szolgáltató meg a hegy alján méri a nyomást, ott minden rendben. Pl: Alkotás út és Krisztina krt sarka.). Ez addig nem baj, amíg a készülékekben beépített nyomásszabályzó gondoskodik a megfelelő égőnyomásról. Amennyiben fix fúvókával ellátott berendezések vannak, ahol nem állítható a nyomás, ott okozhat némi gondot. A gyújtólángos készülékeknél ez gyújtási problémát okozhat, mert a kiáramló gáz sebessége nagyobb az égés sebességétől és ezért "leszakad" a láng. Pl elemes, vagy generátoros gyújtású bojlereknél. Ilyen gáznyomás mellett nem szabad üzemeltetni a készülékeket.

Előzmény: gyattila (46257)
halaloszto Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46258
igen. ha van melegviz cirkulacio, akkor ott esetleg jol atgondolt atmerokkel lehet leagazasos is, de a hideg inkabb osztoval es kesz. igy nem nagyon kellenek idomok.

vajk
Előzmény: Bediiii (46247)
gyattila Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46257
Mit emelnek meg? A nyomást? A nagyobb felhasználás miatt? Nálam is? Akkor miért nyomáscsökkentővel kezdődik a leágazás után?
Előzmény: Törölt nick (46256)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46256

Sokan azt mondják, hogy télen azért melegszik nehezebben az étel a gázon, mert nincs nyomás! :) Hát a nyomás az megvan, (sőt több is. A felhasználás miatt megemelik.) viszont fűtőértéke nincs.

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46255

Igenis bizonyos hulladékkgázokat betáplálnak (pl.: a CAOLA volt ilyen).

Egyébként meg egy hiteles labormérés kb 1 milla. Nem mindenkinek van zsebben ennyi. Akinek meg van, nem érdekli igazán, hogy havi 30, vagy 40 ezer a számla...

Előzmény: Dunit (46253)
Dunit Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46254

Látom összegeztél !

Ok. én is. Ne cseréld ! (még egy darabig ! )

Beállítatod, aztán a szabályozást az idővel oldod meg : Magyarul . megy egy álladó félteljesítménnyel és a nap 24 órájából a hőigénynek megfelelően  5 és 14 óra között szakaszosan üzemel. Mikor milyen hideg van.

Amúgy a földgáz fűtőértéke nagyjából stabil - minden hireszetelés ellenére !!!

Előzmény: Evehid (46245)
Dunit Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46253

Sokan sokhelyen csalnak M.O. -on. de a gázszolgáltatók azok akik a legkevésbé tehetik - mármint a gáz fűtőértékével.  És egy vezetéken jön sokféle gáz keverve.

valamennyire beállítják a fűtőértéket (is ).

Amúgy bizonyos öregasszonyi felvetésekre (hogy gyenge a gáz) én már tiz éve bedobtam, hogy sajátszemmel láttam amint  kompresszorral táplálnak a vezetékekbe sűrített levegőt.

Volt aki elhitte, volt aki  viszont pontos fizikai magyarázattal  cáfolta az állításom lehetetlenségét.

Aztán inert meg egyébgázokkat véltem látni betáplálni. Erre is jött a magyarázat, hogy lehetetlen - minden gáz drágább , hogy megérné betáplálni- jól megfogtak, pedig  csak  álmomban láttam az egészet. 

Most meg hallom , hogy vannak ezek a rosszminőségű ázsiaiak  ???

Előzmény: Törölt nick (46249)
Bediiii Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46252
Most csak a vízről van szó.
Előzmény: Gyurco78 (46250)
Bediiii Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46251
Ja, 3 utasra szeretném.

A földszintet rézzel szereltettem, egyetlen hurokra felrakva (csökkenő átmérővel). Nincs semmi észrevehető áthallás a csapok között.

Most az emelet következik, gondoltam megkérdezem itt, melyik a tartósabb.
Előzmény: fefefe (46248)
Gyurco78 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46250
Szerintem attól függ, mekkora a lakás/hány kiállás kell, hacsak nincs 20 radiátor meg 30 szerelvény, T-idomosan is meg lehet jól csinálni.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46249

T. Evehid!

Sajnos amióta sok különböző "gázszolgáltatók" vannak nálunk, azóta csökkenőben van a földgáz fűtőértéke, a bekevert rosszminőségű türkmén, meg ilyen-olyan ázsiai "olcsó" gáz miatt. Ez érezhető mindenütt. Arról van szó, hogy "szolgáltatóink" mint pl.: gázponthu (szándékosan írtam így) megveszi az olcsóbb rosszminőségű, alacsonyabb fűtőértékű gázt és kintről már eleve egy kevert silányabb gáz jön hozzánk. Mert ugye az előfizetőknek nem fognak egy komplett gázvezetéket kiépíteni ugyebár... Ez leginkább azokkal kitolás, akik a normális gázért fizetnek. Ők ugyanis a teljes árat kifizetik, de kevert gázt kapnak. Akik meg az ólcsóbbra, azok meg jobbat kapnak az előfizetettől. Kompenzáció nincs. Magyarul: csalás!

Előzmény: Evehid (46245)
fefefe Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46248
csak oszt, nem gyűjt ;-)
Bediiii Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46247
Úgy érted, a hideg/meleg vizet is osztó-gyüjtővel szerelik?
Előzmény: halaloszto (46246)
halaloszto Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46246
szerintem szamold ujra.

5 retegubol ne nagyon szamolj T idomokkal, mert osztoval szokas csinalni.

vajk
Előzmény: Bediiii (46244)
Evehid Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46245

Köszi a választ.

Ezek szerint csak akkor lesz érdemes cserélni, ha majd végképp kiérdemesül. Tehát hívjunk a köv. szezon előtt egy gázszerelőt, aki az automatikáján állít.

Nekem az volt elgondolkodtató, h. az éves hatásfoka nyilván nagyon gyenge, ha a fűtési szezonban soha nem megy teljes terhelésen, a felében meg szinte csak őrlángon.

Ezért gondoltam arra, h. egy feleakkora teljesítményűnek a képességeit másképp tudnánk kihasználni. (Mellesleg utánakérdeztem, a Pelgrimhez van hosszú parapet, és szűkebb lenne vmivel a falon a nyílás. De gondolom, ennek főleg az enyhe időszakokban van jelentősége, amikor ezen keresztül hűlhet a szoba.) Amúgy messze a Fég honlapja a legrészletesebb, a Pelgrim a műszaki adatok közt nem adja meg a hatásfokot.

Előzmény: gmkiev (46232)
Bediiii Creative Commons License 2010.07.23 0 0 46244
Sziasztok,

Tudom, hogy manapság az 5 rétegűek divatosak, azért mégis elgondolkodtam, hogy esetleg rézből csináltassam a vízszerelést. A cső / fitting arány alapján árban nem lenne nagy eltérés.

Mit gondoltok, melyik a tartósabb?
sjohn Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46243
Cca. egy húszasból megúszod.
Előzmény: tutti11 (46242)
tutti11 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46242
Szia!

Köszönöm szépen,van radiátor szimbólum na 80-as mellett..Akkor valószínüleg a javítása sem lesz drága.Remélem.
Előzmény: Törölt nick (46241)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46241
A 80-as led mellett van egy radiátor szimbólum is? Ha igen, akkor fűtési előremenő NTC (elektronikus hőmérséklet jeladó) meghibásodás. Anyagár kb: 3-4 ezer Ft. 
Előzmény: tutti11 (46239)
gmkiev Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46240

Szerelésnél, illetve beszerelésnél, nincs különbség. A beüzemelés, üzembe helyezés az, ahol nem csak "bárcásnak" de szerződött partnernek is kell lenni.

Ilyen szerződést elég sokat kötöttem gyártói oldalról, tehát van némi tapasztalatom az ügyben. 

Előzmény: Dunit (46238)
tutti11 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46239
Sziasztok!

Köszi a segítséget,ez a 80-as felirat felett villogó led jelent valami hibakódot.Egy külföldi oldalon valami elsődleges érzékelőt írtak.Azért köszi mégegyszer,csak para van,hogy mennyibe fog fájni a javítása.

Dunit Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46238

Valamit félre olvastál ! (vagy én írtam rosszul )

tehát készüléket bárki akinek engedélye van, beköthet - ha megbízom.

Viszont újkészüléket ebből a nagykörből csak az aki kijelölt szerelő. Ez valamivel drágább mint a szomszéd szerelő.

Amúgy   nemcsak a csoda agyonautomatizált kazánok a gázkészülékek, hanem egy mezei tűzhely is az  !

Előzmény: gmkiev (46234)
Kozma Zsolt Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46237
Ha felmész a www.construmanet.hu oldalra ott találsz egy csomó ilyen céget akik evvel foglalkoznak, kazánszerelők, gépészek... ha felhívod őket biztos készségesen fognak segíteni, tapasztalatból mondom, hogy aki fent szerepel az oldalon korrektek,meg úgy az egész oldal nagyon jól össze van téve...
Infomaker Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46236
Hibakódot nem lehet kijeleztetni vele?
Előzmény: tutti11 (46235)
tutti11 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46235
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy Baxi Luna 240-es kombi kazánunk. Nyári üzemmódon van,tehát csak a meleg víz készítése lenne a dolga. Ha megengedem a meleg vizet, bekapcsol rendesen ahogy kell,de pár másodperc múlva csak villog a 80-as felirat felett a piros led, meleg víz meg sehol.Kérdésem,hogy mi lehet a baja,illetve a javítás,alkatrész kb. mennyibe kerülhet.

Előre is köszönöm a segítséget,válaszokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!