Kértem ajánlatokat a fűtéskorszerűsítéshez. Az egyik kivitelező azt mondta, hogy a mai turbós vagy kondenzációs készülékek egyszerre 3 csapolót is könnyedén ellátnak egyszerre. Ez mit jelent? Átfolyósnál nem gond, ha valaki mosogat, miközben a másik fürdik, a meleg vízhozammal nem lesz gond? Olvasom a régebbi hozzászólásokat itt, az átfolyóst senki sem javasolja. A másik, amit mondott, hogy a ház tervrajza alapján a vízhálózat max 5 méter lehet. Ez mit jelent?
Építkezek. 130m2 nettó alapterület, egszintes ház, fele radiátorfűtés (szobák, 6 db radiátor), másik fele padlófűtés, vegyes tüzelés. Van 1 sarokkád, 1 zuhanyzó, 3 db mosdó, és 3 db wc. plusz a szokásos felállások (mosogató, mosógép, mosogatógép)
Na erre kaptam ajánlatot (víz, szennyvíz, fűtésszerelés, szakértői díjak és anyagktg nélkül): 750eft munkadíj.
Ez a munkadíj reális? én sokallom, de ki tudja, lehet csak szimplán sajnálom a pénzemet :)
A segítő szándékúaknak szeretném jelezni, hogy a kontakthibás vészkioldó cseréjével, és a tetejéhez vezetett 125 ös csővel, (ventill. nélkül, a gravitációra hagyatkozva), a problémám megoldódott. Sikerült a szellőzést esztétikusan megoldani- ami külön tapsot kapott -. A boiler működik, mindenki örül. :-)
(asszem, a szakemberek ebben az esetben a gravitációs elvezetést kürtőhatásnak, vagy minek nevezik)
A kisnyomású vezetékekben "elvileg" 25 mbar-nak kellene lennie. Ez télen sokszor több, kb 30 mbar. Hegyoldalon, ahol a falysúlykülönbség hozzáadódik a gáznyomáshoz, a nyomás 30-35 mbar is lehet (a szolgáltató meg a hegy alján méri a nyomást, ott minden rendben. Pl: Alkotás út és Krisztina krt sarka.). Ez addig nem baj, amíg a készülékekben beépített nyomásszabályzó gondoskodik a megfelelő égőnyomásról. Amennyiben fix fúvókával ellátott berendezések vannak, ahol nem állítható a nyomás, ott okozhat némi gondot. A gyújtólángos készülékeknél ez gyújtási problémát okozhat, mert a kiáramló gáz sebessége nagyobb az égés sebességétől és ezért "leszakad" a láng. Pl elemes, vagy generátoros gyújtású bojlereknél. Ilyen gáznyomás mellett nem szabad üzemeltetni a készülékeket.
igen. ha van melegviz cirkulacio, akkor ott esetleg jol atgondolt atmerokkel lehet leagazasos is, de a hideg inkabb osztoval es kesz. igy nem nagyon kellenek idomok.
Sokan azt mondják, hogy télen azért melegszik nehezebben az étel a gázon, mert nincs nyomás! :) Hát a nyomás az megvan, (sőt több is. A felhasználás miatt megemelik.) viszont fűtőértéke nincs.
Igenis bizonyos hulladékkgázokat betáplálnak (pl.: a CAOLA volt ilyen).
Egyébként meg egy hiteles labormérés kb 1 milla. Nem mindenkinek van zsebben ennyi. Akinek meg van, nem érdekli igazán, hogy havi 30, vagy 40 ezer a számla...
Beállítatod, aztán a szabályozást az idővel oldod meg : Magyarul . megy egy álladó félteljesítménnyel és a nap 24 órájából a hőigénynek megfelelően 5 és 14 óra között szakaszosan üzemel. Mikor milyen hideg van.
Amúgy a földgáz fűtőértéke nagyjából stabil - minden hireszetelés ellenére !!!
Sokan sokhelyen csalnak M.O. -on. de a gázszolgáltatók azok akik a legkevésbé tehetik - mármint a gáz fűtőértékével. És egy vezetéken jön sokféle gáz keverve.
valamennyire beállítják a fűtőértéket (is ).
Amúgy bizonyos öregasszonyi felvetésekre (hogy gyenge a gáz) én már tiz éve bedobtam, hogy sajátszemmel láttam amint kompresszorral táplálnak a vezetékekbe sűrített levegőt.
Volt aki elhitte, volt aki viszont pontos fizikai magyarázattal cáfolta az állításom lehetetlenségét.
Aztán inert meg egyébgázokkat véltem látni betáplálni. Erre is jött a magyarázat, hogy lehetetlen - minden gáz drágább , hogy megérné betáplálni- jól megfogtak, pedig csak álmomban láttam az egészet.
Most meg hallom , hogy vannak ezek a rosszminőségű ázsiaiak ???
Sajnos amióta sok különböző "gázszolgáltatók" vannak nálunk, azóta csökkenőben van a földgáz fűtőértéke, a bekevert rosszminőségű türkmén, meg ilyen-olyan ázsiai "olcsó" gáz miatt. Ez érezhető mindenütt. Arról van szó, hogy "szolgáltatóink" mint pl.: gázponthu (szándékosan írtam így) megveszi az olcsóbb rosszminőségű, alacsonyabb fűtőértékű gázt és kintről már eleve egy kevert silányabb gáz jön hozzánk. Mert ugye az előfizetőknek nem fognak egy komplett gázvezetéket kiépíteni ugyebár... Ez leginkább azokkal kitolás, akik a normális gázért fizetnek. Ők ugyanis a teljes árat kifizetik, de kevert gázt kapnak. Akik meg az ólcsóbbra, azok meg jobbat kapnak az előfizetettől. Kompenzáció nincs. Magyarul: csalás!
Ezek szerint csak akkor lesz érdemes cserélni, ha majd végképp kiérdemesül. Tehát hívjunk a köv. szezon előtt egy gázszerelőt, aki az automatikáján állít.
Nekem az volt elgondolkodtató, h. az éves hatásfoka nyilván nagyon gyenge, ha a fűtési szezonban soha nem megy teljes terhelésen, a felében meg szinte csak őrlángon.
Ezért gondoltam arra, h. egy feleakkora teljesítményűnek a képességeit másképp tudnánk kihasználni. (Mellesleg utánakérdeztem, a Pelgrimhez van hosszú parapet, és szűkebb lenne vmivel a falon a nyílás. De gondolom, ennek főleg az enyhe időszakokban van jelentősége, amikor ezen keresztül hűlhet a szoba.) Amúgy messze a Fég honlapja a legrészletesebb, a Pelgrim a műszaki adatok közt nem adja meg a hatásfokot.
Tudom, hogy manapság az 5 rétegűek divatosak, azért mégis elgondolkodtam, hogy esetleg rézből csináltassam a vízszerelést. A cső / fitting arány alapján árban nem lenne nagy eltérés.
A 80-as led mellett van egy radiátor szimbólum is? Ha igen, akkor fűtési előremenő NTC (elektronikus hőmérséklet jeladó) meghibásodás. Anyagár kb: 3-4 ezer Ft.
Szerelésnél, illetve beszerelésnél, nincs különbség. A beüzemelés, üzembe helyezés az, ahol nem csak "bárcásnak" de szerződött partnernek is kell lenni.
Ilyen szerződést elég sokat kötöttem gyártói oldalról, tehát van némi tapasztalatom az ügyben.
Köszi a segítséget,ez a 80-as felirat felett villogó led jelent valami hibakódot.Egy külföldi oldalon valami elsődleges érzékelőt írtak.Azért köszi mégegyszer,csak para van,hogy mennyibe fog fájni a javítása.
Ha felmész a www.construmanet.hu oldalra ott találsz egy csomó ilyen céget akik evvel foglalkoznak, kazánszerelők, gépészek... ha felhívod őket biztos készségesen fognak segíteni, tapasztalatból mondom, hogy aki fent szerepel az oldalon korrektek,meg úgy az egész oldal nagyon jól össze van téve...
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Baxi Luna 240-es kombi kazánunk. Nyári üzemmódon van,tehát csak a meleg víz készítése lenne a dolga. Ha megengedem a meleg vizet, bekapcsol rendesen ahogy kell,de pár másodperc múlva csak villog a 80-as felirat felett a piros led, meleg víz meg sehol.Kérdésem,hogy mi lehet a baja,illetve a javítás,alkatrész kb. mennyibe kerülhet.