Sijolni megyek. Ha érdekel szóljál ám, mert vannak még helyek... :)))
Tesztelni szerintem az apartamento-ban fogunk Supermerkato-ban vásározott cuccosokat. A múltkor is próbáltam egy nagyon jó Toscana Chardonnayt, és eléggé levert egy-két gyengébb hazai kisérletet. Visszatérve a Figulához, meg a környékhez próbáltam a múltkor egy-két Jásdi Chandonnay-t is (2000-reset), és az is eléggé jellegtelen volt. Szerintem egyébként arra a Balatonfelvidéki vulkanikus talajra nem is igazán való a Ch, sokkal inkább az őshonos fajták mint az olaszrizling. Amint láttam egyébként, Juhfarkkal is egyre többen próbálkoznak, kiváncsi leszek... Próbáltam már egyet-kettőt, de még nem vonnék le általános tapasztalatokat.
Jelentem tegnap egy cimborámnál próbáltam 2001-es Figula Zenitet. Hát mit mondjak, meglehetősen tetszett. Egy árnyalatnyi szénsavasság is volt benne, ami pont beleillett a képbe.
Próbáltunk még egy 2000-res Figula Chardonnay Barique-ot ami érdekes, hogy nem jött be annyira nagyon-nagyon. Szép,szép de szerintem semmi extra, kicsit jellegtelen a savasság, nem emlékeztetett jellegzetesen egy chardonnayra. Kiváncsi lennék, hogy van-e valakinek esetlen ellenvéleménye/hasonló tapasztalata?
Hétvégétől egy hétig egyébként tesztelem az Olasz borokat is... Any 5let, anytest(gy.k.body)? :)
A tematika szerinti borivas akkor jo, ha ez passzol az alkatodhoz. Tenyleg ismerek olyan tagot aki adatbaziba irja az elfogyasztott borokat es mindegyiket alaposan kielemezi es nagyon szakszeruen tanulmanyozza a borokat. Ha ez neki megy, hat csinalja. Az ilyenek miatt vannak eleg jo teszt es versenyeredmenyek amik nekunk laikusoknak segitenek...
De en azert a hagyomanyos random ivasos megismeres hive vagyok. Ha CS kedvem van akkor azt iszom, ha Burgundy kedvem van akkor meg azt, etc... aztan majdcsak ragad rank valami :)
sajnos nem lehet azt mondani, hogy na elobb megtanulom a fajtkat azutan a tajakat azutan meg a termeloket
No ennyire nem vagyok azért módszeres, csak arról van szó, hogy ha találkszom egy borral, arról megpróbálok valamilyen képet kialakítani magamban, aztán a sok képből (ami sajnos nem elég sok) valamit leszűrni. Ehhez meg ugye nem árt, ha a kedves bortársakat olvasva tippeket kap az ember, hogy a sok mindenből (íz, illat, szín) melyik bornál mire kell figyelni. Persze közben ez is olyan, mint a verselemzés. Aki emlékszik a Holt költők társaságára, kívülről fújja Prichard (vagymilyen) professzor elméletét, hogy vízszintes tengelyen ábrázoljuk a vers ilyen-olyan objektív jellemzőjét, függőlegesen egy másikat, és a kettőből megkapjuk a vers értékét. No ez vers (bor), nem lehet rőfre mérni...a tannin meg savak köbcentijei nyilván fontosak, meg szerepet játszanak a harmóniában is, de azért ahány száj meg lélek, annyiféle tud lenni egy bor. Szóval ha valaki nekiáll és megtanulja a költők életrajzát (~borvidékek talajai meg időjárási viszonyai), az segít, de nem biztos, hogy Shelley Ozymandiásának fílingjénél az a legfontosabb, hogy egyébként melyik tengerparti város közelében találták meg a költő holttestét. Valami arany középút itt is akad biztosan, de a lényeg: sokat és jót kell olvasni. :-)
Kedves barátomnak készítettem ezt a nicket, s csak azért írok a nevében első hozzászólást, hogy ne mondhassa, hogy nem mer írni :)
Fogadjátok szeretettel,
zuzmo
ps:
Állítólag az első 97-es Főbor dugósra sikeredett. Volt azóta ki kóstolta?
Köszönöm jókívánságaitok; de ki kell ábrándítanom mindenkit, mert lagzi nem volt, csak hivatalos polgári ceremónia. A nagy durranás majd szeptemberben lesz pécsett, ahol a násznép viszont akkor nem menekül meg -az igéretesen fejlődő és addigra "Vőlegény boraként" palackba kerülő- saját Cirfandlim kóstolása, fogyasztása alól.
Gratulalok es a legjobbakat kivanom. Amugy mosolyt csalt az arcomra a gondolat ahogy elkepzeltem egy megiletodott nasznep kozepette amint Cirfandlia szakerto arcal kostolgatja a borokat es egy kis kockas fuzetkebe meg tan jegyzeteket is keszit :) Ilyen az igazi borivo... meg nosulni is azert nosul, hogy meg tobb jo bort ihasson.
bandika,
fel nem merult bennem a gondolat, hogy lekopnel egy oportot. A szandekod es a metodikat tisztelendo es kovetendo. Egy dologra azonban figyelj. A borivast megtanulni magas szinten elvezni nem egy linearis dolog (en magam is kezdonek szamitok), sajnos nem lehet azt mondani, hogy na elobb megtanulom a fajtkat azutan a tajakat azutan meg a termeloket. Ha igy gondolkodnanak a tudoasink akkor fizikai kutatasok nem is lettek volna ameddig a matematika vilaga fel nincs terkepezve. Marpedig a termeszettudomanyokat is parhuzamosan kutattak a megszalottak. Igy kell bort is inni. Egy idoben en is probaltam modszresen inni, de rajottem, hogy az sehova nem vezet. Egyszeruen inni kell es par evtized utan talan valami ragad ius az emberre (kiveve ha profi borkostolo akarsz lenni). Mindenesetre igy tovabb es szamolj be mindig az elmenyeidrol.
Hatvani Szabolcs,
ne is mond... ugy terveztem, hogy marciusban Magyaroszagon tudok lenni sok idot es mar kacerkodtam is egy talalkzo meglatogatasanak gondolataval, erre nem szoltak, hogy kezdjek korabban... Na szoval dolgozok, mar megint... viszont onlajn vagyok es ez is szempont :)
Tegnap megnősültem (!) és a szolíd vacsora során a Lőrinci Kakasban Gere 99-es Főnix cuvée-t ittuk, mindjárt 2t annyira ízlett. A kicsit gyengébben sikerült 98as után ez a már-már klasszikusnak számító 97es idézi. Fogyasztottunk még Csopaki olaszrizliget folyóborként, a Jázsdi pincéből -mint utóbb megtudakoltam- és ez is nagyon kellemes meglepetés volt.
Korábban kóstoltuk Dúzsi 2001-es rozéját, ami meglepetésként Zweigelt-ből készült. A Kékfrankos r.ja nekem jobban izlik; de ez sem volt azért csúnya.
Kedves BZoltan, dehogy köpök én le bármit, nemhogy veresbort!
Pusztán arról van szó, hogy én borügyben jelenleg még a fajtajelleg és a receptoraim közötti utóbb is felidézhető kapcsolatok kiépítésénél tartok. Magyarán most tanulja a nyelvem, hogy milyen egy markáns kékoportó, és miben más pl. egy testesebb CS, az agyam meg megpróbálja eltárolni - én meg quasi "kívülről" figyelve ezen nemes szerveimet megpróbálom eldönteni, hogy melyik teccik. (Ez elég lassan megy, tekintve, hogy néha egy hónap is eltelik két jobbfajta bor között...) És eddig úgy tűnik, hogy a testesebbek általában jobban megfognak. Persze borágy+ az est alaphangulata is bejátszik. Meg cuvée-ben is nagyon jó tud lenni az oportó (Bocknál pl.).
bizoby jolesik ujra olvasni ezeket a szep sorokat. A boraszati szepirodalom fontos dolog. A szep gondolat es a szep beszed csak segiti kibontakozni a bort. Ennek a biokemiajat fedezze fel mas, de az teny, hogy borozni veszekedes kozben, vagy uzleti targyalason nem lehet.
bandika,
a kekoportoval ovatosan, ne kopjuk le pusztan azert mert nem CabSuv... Nem az es nem is akar az lenni.
A rizlingrol,
a minap kostoltam nemet rizlinget, nem is szart:
Schloss Schönborn Riesling Kabinett, 1997. 11 Euro
Kesei lehett a szuretelese mert feledesnek talaltam. annk ellenere, hogy szarazrajongo vagyok ez a bor azert tetszett. Megpedig azert, mert olyan eredetisegben adta vissza a fajtajelleget amit ritkan lehet tapasztalni. Sajnos nem ismerem a boraszat hagyomanyait sem a taj evjartos borait, de ugy gondolom, hogy egy Kabinett Rieslingtol elvarhatunk stabil teljesitmenyt.
Az irodalom szerint a 97-es ev azert bejott arrafele, gondolom ez lehet a kesei szueret oka is. Keves magyarorszagi rizlingnel tapasztaltam ilyen tukros rizlingizt. Talan a somlai az amit mindenkeppen jobbnak tartok, de mindenkeppen jo vetel volt. Ami mindenkeppen figyelemre melto az az, hogy egy 5 eves bort ittam es az ize ude es friss volt, az illetta ugyan engem nem vert hanyatt, de meg mindig gyumolcsos nagyon enyhen ananaszos volt, de annyira enyhen, hogy jo sok ido utan tudtam csak a nyomat felfedezni.